教育王國

標題: 好心人幫幫解疑:YWC及KC,旅港開平,點揀好呢? [打印本頁]

作者: feree    時間: 23-3-22 19:14     標題: 好心人幫幫解疑:YWC及KC,旅港開平,點揀好呢?

仔仔屬於宅男乖仔,鍾意編程,籃球,成績B1A~B1B
自行報心儀的LSC,KC,
報直資本唸住攞經驗,點知竟然中咗YWC

宜家就猶豫,如果31號冇中,要唔要抽飛搏甲部LSC(機會好微),KC,乙部旅港?定係少一事YWC算數?

作者: PTL_L    時間: 23-3-22 19:21

feree 發表於 23-3-22 19:14
報直資本唸住攞經驗,點知竟然中 ...
我會留YWC,叩LSC ,KC

作者: feree    時間: 23-3-22 19:37

PTL_L 發表於 23-3-22 19:21
我會留YWC,叩LSC ,KC
咁都係好選擇,進可攻,退有得守,點解我冇唸到
作者: PTL_L    時間: 23-3-22 19:41

feree 發表於 23-3-22 19:37
咁都係好選擇,進可攻,退有得守,點解我冇唸到
一人計短,二人計長
作者: Mchacha    時間: 23-3-22 19:42

睇吓你想唔想交6年學費?
另外,LS有冇2in? 如果有,抽飛還可以搏後補入。
本身九龍城校網嗎?咁真係值得諗下大抽獎機會率

作者: feree    時間: 23-3-22 19:50

Mchacha 發表於 23-3-22 19:42
睇吓你想唔想交6年學費?
另外,LS有冇2in? 如果有,抽飛還可以搏後補入。
本身九龍城校網嗎?咁真係值得諗 ...
就係LSC冇2in,有我就搏啦KC同YWC似乎係咁上下?

作者: Mchacha    時間: 23-3-22 19:55

feree 發表於 23-3-22 19:50

官校同直資似乎形式/文化都不大相同。
見你話報直資都係當拎經驗,似乎YW本身都唔係最心儀。其實九龍城網應該都不少差唔多level的學校,如果無信心叩門就take YW,如果萬一抽得唔好而對小朋友叩門有信心,就可以抽飛一搏。

作者: Poyau    時間: 23-3-22 19:56

feree 發表於 23-3-22 19:50

先留英華 自行如正取再取捨

作者: feree    時間: 23-3-22 20:06

抽飛又驚運氣不足
心大心細,所以求助

作者: Poyau    時間: 23-3-22 20:25

feree 發表於 23-3-22 20:06
抽飛又驚運氣不足
心大心細,所以求助

假如自行無正取通知 不抽飛 去叩門

作者: Cice    時間: 23-3-22 20:44

留YW ,再叩心儀學校(emoji)
不要抽飛,因為大抽獎講運氣(emoji)

作者: feree    時間: 23-3-22 20:46

多謝各位建議

作者: sumikogurashi    時間: 23-3-22 20:49

feree 發表於 23-3-22 20:06
抽飛又驚運氣不足
心大心細,所以求助

KC 係咪等月尾有冇電話通知?LSC 冇2nd in 就唔使諗。YWC vs KC 再諗。至於叩門,LSC 唔係所有人遞叩門表都可以入閘,朋友的case 係入咗表但收唔到叩門電話入去考,好失望。KC 我就唔清楚叩門係點。

俾我,我會keep YWC, 唔抽飛

作者: feree    時間: 23-3-22 21:16

sumikogurashi 發表於 23-3-22 20:49

KC31出結果,啊仔自己覺得發揮極好,有機所以事先唸定中咗點揀,KC定YWC

作者: cloudcloudrobot    時間: 23-3-22 21:20

LSC冇二面,可以當落選。咁得返YWC同KC,見你乙部可選旅港,應該係KL3,個人覺得YWC同KC又唔係差得多,唔值得渡江,揀返近嘅YWC算

利申:KL3人

作者: manmonster    時間: 23-3-22 21:23

回覆 feree 的帖子

我會選 KC,但見你打算抽旅港,返 KC 小朋友過海會否覺得遠?
作者: jason1978    時間: 23-3-22 22:14

愛打籃球就選YWC. 好多資源和YWC係D1強隊。
作者: iceofjan    時間: 23-3-22 22:26

cloudcloudrobot 發表於 23-3-22 21:20

LSC冇二面,可以當落選。咁得返YWC同KC,見你乙部 ...

如果LS有二面,值得從YWC抽飛搏LS備取嗎?

作者: sumikogurashi    時間: 23-3-22 22:31

feree 發表於 23-3-22 21:16
KC31出結果,啊仔自己覺得發揮極好,有機所以事先唸定中咗點揀,KC定YWC

咁我會揀YWC , 直資的資源和官校不一樣

作者: sumikogurashi    時間: 23-3-22 22:33

iceofjan 發表於 23-3-22 22:26

LS 有二面基本上入硬,就算有閃失,31 都知係咪正取,到時先算。

作者: cloudcloudrobot    時間: 23-3-22 22:38

咁要視乎自二點喇,如果中左自二,而自二同YWC差唔多的話,咁就當然抽飛搏LSC喇。但如果YWC比自二好,咁就要自己衡量囉,唔抽飛就冇自一後備

LSC有冇暗示?

利申:LSC冇入表

作者: feree    時間: 23-3-22 22:41

cloudcloudrobot 發表於 23-3-22 21:20

LSC冇二面,可以當落選。咁得返YWC同KC,見你乙部 ...
兩間都會搬屋,只考慮邊間選課同DSE成績
作者: feree    時間: 23-3-22 22:42

manmonster 發表於 23-3-22 21:23
回覆 feree 的帖子

我會選 KC,但見你打算抽旅港,返 KC 小朋友過海會否覺得遠? ...
距離唔係問題,可以搬屋
作者: hiuching8    時間: 23-3-22 22:45

feree 發表於 23-3-22 22:42
距離唔係問題,可以搬屋

睇嚟你係中產階層,去深水埗讀可能會唔慣,揀港島區吧

作者: Mchacha    時間: 23-3-22 22:55

首先,都係願唔願意付6年學費先?
二面唔敢講入梗,咪即管看看31號嘅結果,不過就算31號落空我覺得都值得一搏嘅,始終有二面機會都大

作者: iceofjan    時間: 23-3-23 00:21

cloudcloudrobot 發表於 23-3-22 22:38

咁要視乎自二點喇,如果中左自二,而自二同YWC差唔 ...

LS唔肯定係咪暗示,只怕係自己自作多情,自二WYK,抽唔抽飛未諗得通。

作者: iceofjan    時間: 23-3-23 00:32

Mchacha 發表於 23-3-22 22:55
首先,都係願唔願意付6年學費先?
二面唔敢講入梗,咪即管看看31號嘅結果,不過就算31號落空我覺得都值得 ...

又唔係好願意,但又未至於不願意。始終未及可稱為中產家庭,所以都係應使則使,可慳則慳咁囉。

作者: Mchacha    時間: 23-3-23 01:33

iceofjan 發表於 23-3-23 00:21
LS唔肯定係咪暗示,只怕係自己自作多情,自二WYK,抽唔抽飛未諗得通。

鍾意WYK?
鍾意嘅話就算31落空都值得搏喎,入到LS二面RO應不會太後,WYK本身都有機,就算唔得都好大機會中後補,傳聞好多人都係自一LS自二WYK,可能實際WYK有不少後補入

作者: kiwi2007    時間: 23-3-23 12:26

首選梗係唔會揀 KC, 因為弱點多到呢:
~西邊街斜路斜到無女朋友,落斜還可以,上斜真係勁辛苦
~般咸道尼個譯名好一般,唔咸又唔淡,語文水平肯定弱
~大灣區年代,仲夠胆用大不列顛皇室尊稱?預備被改名喇!
~白衫勉強ok, 但白褲呢...就,點夠灰色褲高貴或藍色褲典雅?
~學校正門車路24小時禁區,家長嘅靚車點樣上落客?
~口琴隊薄有名氣,但係同其他學校勁多學生揹住 violin/cello/clarinet/harp..etc, 好相形見拙喎!
~無花果精神的確係低調和謙遜,但係點同人地嘅自信/主動/醒目/陽光...競爭呀?
~百年歷史代表傳統,官立代表受官僚制肘,免費代表唔夠矜貴,您接受到咩?

作者: feree    時間: 23-3-23 13:01

kiwi2007 發表於 23-3-23 12:26
~般咸道尼個譯 ...
白褲係幾麻煩,男仔又容易整污糟,最尾一點官僚唔係好了解,其他冇問題
作者: feree    時間: 23-3-23 13:02

歷史來講,英華仲久遠

作者: tkhhung    時間: 23-3-23 14:55

其實家長心中有數 一早排好 YWC KC 旅港開平

作者: kiwi2007    時間: 23-3-23 14:58

feree 發表於 23-3-23 13:02
歷史來講,英華仲久遠
YW 好似仲添置左一架退役九巴到校園,而且星级校友 SAM HUI 又成日出席校友活動,school life 真係幾 colourful.
作者: 簡單啲來講    時間: 23-3-23 15:05

band1A-band1B,叩門LSC好似希望不大

作者: 簡單啲來講    時間: 23-3-23 15:08

kiwi2007 發表於 23-3-23 12:26
~般咸道尼個譯 ...

真係好偏頗,QC都係官立都一樣大把人爭。

作者: ckcleung    時間: 23-3-23 15:12

kiwi2007 發表於 23-3-23 14:58
YW 好似仲添置左一架退役九巴到校園,而且星级校友 SAM HUI 又成日出席校友活動,school life 真係幾 colou ...
2月14學校飯堂有情人節餐
作者: feree    時間: 23-3-23 17:27

ckcleung 發表於 23-3-23 15:12
2月14學校飯堂有情人節餐
笑死,齋校情人節餐,一群細麻甩佬食情人餐

作者: ckcleung    時間: 23-3-23 18:04

feree 發表於 23-3-23 17:27
笑死,齋校情人節餐,一群細麻甩佬食情人餐
顯示新校長都係玩得之人啫
作者: Mchacha    時間: 23-3-23 18:07

feree 發表於 23-3-23 13:02
歷史來講,英華仲久遠

雖則係,但始終個人感覺佢無乜名校嘅氣派eg. SPCC DBS LS SJC QC KC果d

作者: fufu17    時間: 23-3-25 14:54

Take YWC offer, 放榜日去LSC/ KC 扣門。LSC 會再選人筆試八月收生。唔得的,而六年級成績𡃁可再寫信交portfolio, 中途插班。移民潮可能有意外驚喜
作者: lot888    時間: 23-3-26 11:08

Mchacha 發表於 23-3-23 18:07
雖則係,但始終個人感覺佢無乜名校嘅氣派eg. SPCC DBS LS SJC QC KC果d
歷史佢有,人脈亦有。如果公開试成绩再升,當草根楷層難於考入,你就會覺得佢充滿名校氣派。
作者: ckcleung    時間: 23-3-26 15:46

lot888 發表於 23-3-26 11:08
歷史佢有,人脈亦有。如果公開试成绩再升,當草根楷層難於考入,你就會覺得佢充滿名校氣派。 ...

着開Adidas, Nike波鞋,那怕係拖鞋,行出街都覺得型d,ACIS對住呢批客,自然吾係名牌

作者: travelman    時間: 23-3-26 17:57

冇可否認,直資計SPCC, LS, DBS 名氣好過YW, 但YW名氣都跟隨其後,好過好多直資。至于QC是官校 名氣當然大,實力高,但不能直接同直資比較。至於KC, 只算是地區名校,官校同官校比,應該俾QES還低一點。

作者: chitchitboy    時間: 23-3-26 18:31

回覆 travelman 的帖子

LS 是津校,可以和QC 比,我個人喜歡LS 多D,不過QC 叻仔做梗醫生,香港仔的情意結。
作者: travelman    時間: 23-3-26 19:00

chitchitboy 發表於 23-3-26 18:31
回覆 travelman 的帖子

LS 是津校,可以和QC 比,我個人喜歡LS 多D,不過QC 叻仔做梗醫生,香港仔的情意結 ...

不过咁讲,好多地区名校都谷梗公开試成绩,專有一兩班精英班谷壯元。好多傳統出星星學校,嚟梗未必係專利,叻仔叻女做醫生,日後應該好多地區名校都會有不小。

作者: bananaGi    時間: 23-3-28 16:27

會唔會有二面, 而落選?

作者: cloudcloudrobot    時間: 23-3-28 19:45

bananaGi 發表於 23-3-28 16:27
會唔會有二面, 而落選?

正常諗,唔會個個有得見就收吧

但冇二面,個人覺得多數落選

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5