教育王國

標題: 到底選擇做雞頭好定鳳尾好? [打印本頁]

作者: 芙蓉BB    時間: 23-3-21 14:59     標題: 到底選擇做雞頭好定鳳尾好?

講下背景資料小朋友喺二線小學,banding 約 1C, 佢自己心儀左間2A微調英中,去完開放日就話好鍾意,要簡自一,另一間直資1B, 假設兩間都有offer應該點簡?   

作者: 0030    時間: 23-3-21 15:07

直資1B,
作者: hiuching8    時間: 23-3-21 15:09

芙蓉BB 發表於 23-3-21 14:59
講下背景資料小朋友喺二線小學,banding 約 1C, 佢自己心儀左間2A微調英中,去完開放日就話好鍾意,要簡自 ...

由佢決定啦,小朋友讀書,唔係你讀,你幫佢決定咗,到時讀得唔開心一定賴你

作者: Poyau    時間: 23-3-21 15:14

講下背景資料小朋友喺二線小學,banding 約 1C, 佢自己心儀左間2A微調英中,去完開放日就話好鍾意,要簡自 ...

直資 滙基KE? B1C生應無問題

作者: Poyau    時間: 23-3-21 15:15

請問2A微調英中是那間

作者: cyiuming    時間: 23-3-21 15:18

我會揀一間同時有英文班同中文班,因為如果你個仔英文得自然入到英文班,但若然入咗中文班,第時英文有進步的話,都可以入番英文班,大部分通常都係直資先有純粹個人意見分享

作者: 芙蓉BB    時間: 23-3-21 15:19

Poyau 發表於 23-3-21 15:14

驚佢1C跟得辛苦,咁多1A1B生

作者: 芙蓉BB    時間: 23-3-21 15:20

Poyau 發表於 23-3-21 15:15
請問2A微調英中是那間

馬崇

作者: Mchacha    時間: 23-3-21 15:21

芙蓉BB 發表於 23-3-21 15:19

1A生多數都放棄offer

作者: Happykidss    時間: 23-3-21 15:31

回覆 芙蓉BB 的帖子

馬崇應該只有兩班英文班
大約係band2中
3322 少於一半

作者: 芙蓉BB    時間: 23-3-21 15:36

Happykidss 發表於 23-3-21 15:31
回覆 芙蓉BB 的帖子

馬崇應該五班只有兩班英文班

馬崇4班有2班英文班

作者: Poyau    時間: 23-3-21 16:00

芙蓉BB 發表於 23-3-21 15:20
馬崇

據3322/升大學比例 馬崇 B2B 水平
B1C生如無意外應該入到英文班

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874859&pid=49215341

作者: HK-MAN    時間: 23-3-21 16:04

你認為佢唔會進步嗎?
作者: Poyau    時間: 23-3-21 16:10

芙蓉BB 發表於 23-3-21 15:36
馬崇4班有2班英文班

馬崇雖有英文班 要考慮高中教學語言
理科除生物可選中或英 其他以英文教
文科歷史和地理只有中文班 無英文班

馬崇
高中(可選)以英文為教學語言
-----------------------------------------------
數學 PC(B) 經濟 企會財 資通

https://www.chsc.hk/ssp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=207

作者: Poyau    時間: 23-3-21 16:14

滙基KE 收生應該 1C > 1B > 1A

作者: hiuching8    時間: 23-3-21 16:22

如果住馬鞍山的話,無謂去咁隔涉嘅地方,公共交通要45分鐘
揸車都唔掂,大老山隧道7:15開始塞車

作者: 天外之人    時間: 23-3-21 16:41

家長先唔好受教育制度下定性既BANDING來選學校,小朋友真正有幾多斤兩,家長自己心裡有數,多間學校比小朋友選擇,二線小學唔代表小朋友能力差,更何況現今上網揾到好多資源,要學到野係要有心先得,若然攪到冇心讀,比你入到最好中學都冇用.

作者: 小時了了    時間: 23-3-21 17:01

您好新界街坊! 以下是來自街坊C9的我真心話:
如果有幸匯基(東九)取錄您孩子,懇請大膽接受,“不要怕,只要信”。校內除了B1A及B,仲有真係不少B1C學術平平無奇平凡學生,我孩子便是其中一員,而成績平庸學生,在匯基(東九)校園生活多姿多采因為學校好多活動不是用成績去評定/選/限制學生参加。

香港中學嘅學生大家最终目標都係 DSE. 無論匯基(東九)抑或馬崇學生都係以DSE 課程教授,學生跟唔跟得辛苦纯粹孩子願意放係學習時間、補習及自己嘅努力,匯基(東九)已經唔出名催谷的

無論最後结果,願您孩子中學生活滿有祝福,有美好的6年中學生活

作者: 天外之人    時間: 23-3-21 17:49

小時了了 發表於 23-3-21 17:01
如果有幸匯基(東九)取錄您孩子,懇請大膽接受,“不要怕,只 ...
我都算係新界街坊,的確入邊一間香港中學,學生大家最终目標都係 DSE.(當然唔計直資考其他國家考試制式及國際學校嗰啲),所以雞頭又好鳳尾又好,能好好享受6年中學生活就不錯,有能力便繼續仲有大學之路,當然入唔到都仲有其他既路選擇.
作者: 芙蓉BB    時間: 23-3-21 17:58

如果有幸匯基(東九)取錄您孩子,懇請大膽接受,“不要怕,只 ...

我個人都心儀滙基多d, 希望佢可以跟得上,而且我覺得直資資源豐富好多,多活動比佢好好享受校園生活。。

不過以我仔成績可能到3月31後先有機會收到佢,到時得好少時間決定所以問定先

作者: HK-MAN    時間: 23-3-21 19:01

入咗雞群唔一定做到雞頭,入咗鳳群又唔一定係做鳳尾。
作者: HK-MAN    時間: 23-3-21 19:02

芙蓉BB 發表於 23-3-21 17:58

我個人都心儀滙基多d, 希望佢可以跟得上,而且我覺得直資資 ...
匯基你未有offer 的?
作者: 芙蓉BB    時間: 23-3-21 19:03

HK-MAN 發表於 23-3-21 19:02
匯基你未有offer 的?

未呀~仲等緊

作者: HK-MAN    時間: 23-3-21 19:05

Poyau 發表於 23-3-21 15:14
B1c係有機會收,b2a生會收嗎?
作者: HK-MAN    時間: 23-3-21 19:07

芙蓉BB 發表於 23-3-21 19:03
未呀~仲等緊
未必如願喎,1C生真係未必收。希望多啲叻人放位,留返比你哋有誠意讀既人啦。
作者: AndreaLaaa    時間: 23-3-21 19:39     標題: 回覆樓主:

但朋友匯基1B暫未有offer

作者: nicolemummy    時間: 23-3-21 20:08

匯基可以讀IAL,一定比另兩間多一點好處

作者: twhkleung    時間: 23-3-21 20:43

芙蓉BB 發表於 23-3-21 19:03
未呀~仲等緊

如果有幸有匯offer, 肯定要take,原因是

1. 匯是有名的好學校,不单只聽聞教學好,學生支援也是非常好,加上收得,學生品行也是好的(朋輩影響十分重要,特別係中學楷段)
2. 不要小看小朋友,今日b2, 特然醒覺讀書而成绩大进既case多到講都講唔晒,父母可做的是為他/她選一所學習氣氛好的學校

作者: woooiiii    時間: 23-3-21 20:55

若係男仔,升中後潛力好大,理應看高一線。
作者: Rpp    時間: 23-3-21 21:15     標題: 回覆樓主:

揀1B

作者: AndreaLaaa    時間: 23-3-22 10:02

有時入到雞羣,係雞羣中做雞頭都唔容易,但入到鳳羣又唔一定做鳳尾既,有人可以遇強越強,有人遇弱變弱!

作者: adriantai    時間: 23-3-22 10:24     標題: 回覆樓主:

相差咁遠,去咗band 1先

作者: 200904    時間: 23-3-22 14:06

我覺得首先要看小朋友喜歡哪一所學校,在自己喜歡的學校讀書,事半功倍。
所謂banding,也不過是街坊之間的評定。
另外,試著想一想,一個band2A的有教學經驗有heart的老師教,和在一個band1C,由不怎麽有經驗有只是爲了打一份工的老師教,哪個獲益良多?
小朋友的成長,充滿不同的機遇和變化。有時候真的會遇強愈強,那就會更努力的學習,當然,有時候會把別人強作爲自己理應弱的藉口,完全放棄,也是有可能。這就需要家長在旁協調了。

作者: ustvct    時間: 23-3-22 16:08

去2A讀,如果之後發現唔合適再轉翻來。
作者: tkinwong    時間: 23-3-22 22:13

馬鞍山點返匯基?

作者: jesswu    時間: 23-3-22 23:20

tkinwong 發表於 23-3-22 22:13
馬鞍山點返匯基?

89D如果由馬鞍山中心上,經大老山隧道去彩虹轉車站都係20分鐘多d車程,再轉91號坐10分鐘左右到順利,順利行過去好近。

作者: BB-Tiger    時間: 23-3-22 23:54

問題係雞頭或鳳尾,唔係vs問題,問題本身無固定答案,要視乎能力和心態意志,有學習能力而又能承受壓力嘅就建議去做鳳尾,可能越戰越勇。否則要靠死讀死背嘅建議去做雞頭,自信多啲,讀書都得心應手啲,我個小朋友就適合後者。
作者: Sing13    時間: 23-3-22 23:58

關鍵是邊間有offer,假設兩間都有,選直資1B需要考虑嗎?

作者: newrider1    時間: 23-3-23 09:02

天外之人 發表於 23-3-21 16:41
家長先唔好受教育制度下定性既BANDING來選學校,小朋友真正有幾多斤兩,家長自己心裡有數,多間學校比小朋友選 ...

作者: chloe_b    時間: 23-3-23 13:25

AndreaLaaa 發表於 23-3-22 10:02
有時入到雞羣,係雞羣中做雞頭都唔容易,但入到鳳羣又唔一定做鳳尾既,有人可以遇強越強,有人遇弱變弱!
...
認同呀!我朋友個仔正正係咁,當年成績係band 1B~C,老師叫佢幫阿仔選band 1學校,點知阿仔想同fd一齊讀,所以選左band 2a,仲話覺得如果自已降grade讀實無死啦!點知佢真係讀下讀下,遇弱變弱,佢中一、二真係keep住輕鬆考級頭,但去到中三就開始成績下滑,加上受朋輩影響。依家我朋友超後悔,但又無能為力。所以有得選,一定去band 1學校啦。
作者: hugub    時間: 23-3-23 13:43

分析下兩者共通點 : UCCKE 鄭校長曾在基崇做校長,他將好多UCCKE好既元素帶左入基崇, 鄭校長在位期間馬崇嚴校長亦係基崇中史老師, 他太太鍾老師亦係基崇英文科老師, 我相信馬崇同UCCKE會有唔小共通點

學費唔係問題的話就UCCKE ,以鄭校長專業收生標準佢收得你,你一定可以跟到,因為佢唔會錯配,佢曾經講過唔會勉強收唔啱band既學生,因為怕學生辛苦

作者: feifei_baby    時間: 23-3-23 16:49

hugub 發表於 23-3-23 13:43
分析下兩者共通點 : UCCKE 鄭校長曾在基崇做校長,他將好多UCCKE好既元素帶左入基崇, 鄭校長在位期間馬崇嚴 ...

一次簡單面試,學生中英作文各一,家長作文一份,最終應該都係睇成績。

好似港同咁三輪不同面試,我先覺得唔係淨睇成績,真係配對緊合適學生(當然也要有成績)

作者: PeppaMami    時間: 23-3-28 13:53

呢個問題,我想攞我自己嘅經歷談一談。首先睇小朋友嘅性格如何,如果係越挫越勇嘅,我個人覺得鳳尾都係好嘅選擇,因為從自己成長的過程來睇,係一路進步緊嘅,係自我超越。但如果唔係呢個嘅性格,要睇父母是否有能力鼓勵到小朋友,幫助到小朋友嘅抗耐力,不然可能都係雞頭。大原則就係父母了解小朋友嘅性格,同埋可以俾到咩支援。無論邊一邊,最重要嘅係小朋友進步緊。
我自己嘅情況就係細個做左鳳尾,一蹶不振,成績好差。大個讀master,都係班內學習背景最唔濟果個,但可以係最後攞A。我覺得變化在於大左嘅我敢爭取A,覺得自己可以做到。可能係自信,可能係主動性,因為我要攞A,所以我會努力。

作者: 芙蓉BB    時間: 23-3-28 20:11

作者: jesswu    時間: 23-3-29 06:51     標題: 回覆樓主:

我也分享一下,小朋友1c/2a成績(以呈分計),越級入了1a。而家做了鳳頸 ,大致不過不失,級頭1/5以上咁。(未到頭又未到腰,當佢頸甘上下 )
家長最了解小朋友,有時那個2a/1c還是1b,1a,意義並不一定反映一切。
1c小朋友可以是呈分失手,1a小朋友可以是死背死谷而來。上到上學,不同組別的小學生可以來個大翻身大執位。
中學時,已經不可能死背幾課常識,中文跟句型狂操幾句作句,英文猛做工作紙操熟文法便能名列前茅。上到中學,靠理解/消化/分析/整合材料,出力與成效關係與小學時有異。
唯一可説英文底子好確有優勢。當每一科也幾乎用英文時,學生如英文好,理解快左,書寫表達流暢左,會讀得順好多。
所以,保守和進取,還要看人,光看本屬band幾並不夠。
當然,一般來説1A學生保持力一定比1c優勝,但1c學生去到1A校,也未必不能迎頭趕上。

作者: 芙蓉BB    時間: 23-3-29 08:46

jesswu 發表於 23-3-29 06:51
我也分享一下,小朋友1c/2a成績(以呈分計),越級入了1a。而家做了鳳頸 ,大致不過不失,級頭1/5以上咁。(未 ...

謝分享,我仔英文一般,雖然都拎90分,但同英文叻仲有好遠距離,啱啱呈三出左成績,喺冇上兩次既操練下竟然變左1B生,所以仲糾結中。。。

佢性格比較適合做雞頭,會有自信d但我覺得滙基係好好既學校。。好苦惱

作者: honeybabypig    時間: 23-3-29 09:09

jesswu 發表於 23-3-22 23:20
89D如果由馬鞍山中心上,經大老山隧道去彩虹轉車站都係20分鐘多d車程,再轉91號坐10分鐘左右到順利,順利 ...

作者: 小時了了    時間: 23-3-29 10:07

芙蓉BB 發表於 23-3-29 08:46
謝分享,我仔英文一般,雖然都拎90分,但同英文叻仲有好遠距離,啱啱呈三出左成績,喺冇上兩次既操練下竟 ...

纯多嘴再講多句,UCCKE DSE 高中課程選修有ApL 科目(好少Band 1英中會提供,因為通常係學生成績麻麻或中下讀的)及日文,呢2個DSE 選修科目對成绩麻麻平庸學生非常好的選擇,令佢哋仍可踏上大學之路。

幾年前我聽UCCKE 高中選修科家長晚會,  當晚有一位係中大讀Sociology 嘅學姐回校分享,她當年讀ApL 心理學 +DSE 倫理與宗教 +DSE 4科主修科2x分入中大的,她在校期間成績算是中下吧,但UCCKE 辦學心意唔會只拔尖看重好成績的學生的,如UCCKE 收你,放心去讀!

作者: B.B.BaBa    時間: 23-3-29 10:13

所謂的雞頭鳳尾,其實都係估估下,中學生青春期變數多,太早俾個框格佢局限佢,係唔係好事?各人有各人睇法....
以為 1A 學校好深好谷,現實係好多 1C、B2 學校更谷更辛苦,無他,學校想升格。
作者: 芙蓉BB    時間: 23-3-29 15:14

小時了了 發表於 23-3-29 10:07
纯多嘴再講多句,UCCKE DSE 高中課程選修有ApL 科目(好少Band 1英中會提供,因為通常係學生成績麻麻或中下 ...

咁好,原來可以選修APL, 咁可以多條出路,見佢講座主要講GCE AL

作者: gracelam    時間: 23-3-29 15:57

芙蓉BB 發表於 23-3-29 15:14
咁好,原來可以選修APL, 咁可以多條出路,見佢講座主要講GCE AL

提一提APL, DSE計分最高level 只有4,即係2科X加一科APL。APL要星期六額外出其他學校讀!

作者: 小時了了    時間: 23-3-29 16:06

芙蓉BB 發表於 23-3-29 15:14

再多嘴提一提,ApL 科目外國好多大學唔接受呢科,但大多數香港嘅大學接受。ApL 科目唔洗考DSE

日文,大多數外國及香港嘅大學都接受這科

作者: 芙蓉BB    時間: 23-3-29 19:14

gracelam 發表於 23-3-29 15:57

提一提APL, DSE計分最高level 只有4,即係2科X加一科APL ...

吾係校內課程?要出去讀?

作者: gracelam    時間: 23-3-29 19:21

芙蓉BB 發表於 23-3-29 19:14
吾係校內課程?要出去讀?

唔係校內課程, 係DSE承認嘅課程, 我女津校都有, 不過佢話比D DSE危危乎唔夠分同學,中五去讀嘅課程嚟!

作者: monkeydiary    時間: 23-3-29 19:27

小時了了 發表於 23-3-29 16:06
再多嘴提一提,ApL 科目外國好多大學唔接受呢科,但大多數香港嘅大學接受。ApL 科目唔洗考DSE

日文,大多 ...

請問如果用日文報大學,最高係咪都只有level 4?

作者: gracelam    時間: 23-3-29 20:59

monkeydiary 發表於 23-3-29 19:27

唔係。DSE丙部外語有A B C D E grade, A = DSE level 5** ,有7分!其他grade 唔知點計, 只知A有7分!

作者: Poyau    時間: 23-3-30 09:45

monkeydiary 發表於 23-3-29 19:27

DSE Cat C 取 a = Cat A 5
聯招 不同大學計法可有別

DSE
Cat C = Cat A
a = 5
b = 4
c = 3
d = 2
e = 1

作者: bananaGi    時間: 23-3-30 10:04

jesswu 發表於 23-3-29 06:51
我也分享一下,小朋友1c/2a成績(以呈分計),越級入了1a。而家做了鳳頸 ,大致不過不失,級頭1/5以上咁。(未 ...

鳳頸

作者: bananaGi    時間: 23-3-30 10:08

gracelam 發表於 23-3-29 15:57

提一提APL, DSE計分最高level 只有4,即係2科X加一科APL ...
APL要星期六額外出其他學校讀??? 去邊??
作者: gracelam    時間: 23-3-30 10:14

bananaGi 發表於 23-3-30 10:08
APL要星期六額外出其他學校讀??? 去邊??

睇你報邊科?去指定學校或其他辦學機構!

作者: monkeydiary    時間: 23-3-30 10:38

Poyau 發表於 23-3-30 09:45
DSE Cat C 取 a = Cat A 5
聯招 不同大學計法可有別

唔係好明,什麼是cat c? 什麼是cat a? 是不是cat c的科目即使取A, 大學計分時都只當5,只計5分?

作者: Poyau    時間: 23-3-30 10:52

monkeydiary 發表於 23-3-30 10:38
唔係好明,什麼是cat c? 什麼是cat a? 是不是cat c的科目即使取A, 大學計分時都只當5,只計5分?
...

Cat A/C 甲/丙類學科
Cat C 取 a 聯招可能多於5分 視乎大學

https://afterschool.com.hk/blog/143-%E5%A4%A7%E5%AD%B8-jupas-admission-score-%E6%94%B6%E7%94%9F%E8%A6%81%E6%B1%82/

作者: acgy    時間: 23-3-30 13:03

AndreaLaaa 發表於 23-3-22 10:02
...

呢個非常同意。

其實雞頭同鳳尾大多情況下就不是同等實力,除非BANDING真的差很遠,B1A既級尾去B1B都唔會做到級頭,就算去B1C都應該唔得。相反,B1C或B1B既級頭插去B1A都唔會係級尾,我個人覺得可能比普通B1A中學既中位數還要好。

作者: tkhhung    時間: 23-3-30 15:20

1A 同1B 學校分別巳好大 教學或課程 可以當然入英中 中一考到全級中間巳算達標 證明學生適合就讀 否則再補習-下 打好基礎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5