教育王國

標題: 小一書包推介 [打印本頁]

作者: musiclover1609    時間: 22-7-4 16:30     標題: 小一書包推介

小朋友快升小學了,大家推介哪一個牌子的書包呢?

作者: fibe0313    時間: 22-7-5 19:51

musiclover1609 發表於 22-7-4 16:30
小朋友快升小學了,大家推介哪一個牌子的書包呢?

我買了moonrock

作者: musiclover1609    時間: 22-7-5 21:10

fibe0313 發表於 22-7-5 19:51
我買了moonrock

謝謝分享,你覺得好用嗎?

作者: fibe0313    時間: 22-7-5 21:11

musiclover1609 發表於 22-7-5 21:10
謝謝分享,你覺得好用嗎?

未用丫。9月先升小一。但我2隻姨甥女都係用呢個牌子。

作者: musiclover1609    時間: 22-7-6 07:07

謝謝你,我也看看這個牌子

作者: deco99    時間: 22-7-6 07:49

Beckmann都多人揀,好耐用

作者: 藴藴    時間: 22-7-6 09:14

我一開始買dr Kong,幫小朋友咩書包咩到好痛,用咗2-3個買左Beckmann,都係好重,但係腰唔痛。

作者: musiclover1609    時間: 22-7-6 11:18

藴藴 發表於 22-7-6 09:14
我一開始買dr Kong,幫小朋友咩書包咩到好痛,用咗2-3個買左Beckmann,都係好重,但係腰唔痛。
...

原來Dr Kong不好用啊!真的一分錢,一分貨。

作者: musiclover1609    時間: 22-7-6 21:09

大家覺得beckmann、milton、lego和tiger family,哪一個牌子最好用呢?

作者: cy372818    時間: 22-7-6 22:52

musiclover1609 發表於 22-7-6 21:09
大家覺得beckmann、milton、lego和tiger family,哪一個牌子最好用呢?

Tiger family 呢種唔好用,因為個蓋成個殼咁,書包裡面放多少少嘢就閂唔到。

https://www.tigerfamily.hk/products/tiger-family-joy-hasbro-girl-2022-ergonomics-schoolbag-pro-2-20l-suitable-for-p1-to-p3?gclid=Cj0KCQjw5ZSWBhCVARIsALERCvxDyIyV2aHJiO7Q6Olhg7ocXWwB1gj9oWAGhZvpIh4ThCVn-QmzpL8aApXfEALw_wcB

另外,有同學仔用拉鍊圍住成個書包嘅款式(唔知咩牌子)未夠一年拉鍊就爆咗,抱住個書包放學都幾論盡。

作者: musiclover1609    時間: 22-7-7 12:09

cy372818 發表於 22-7-6 22:52
Tiger family 呢種唔好用,因為個蓋成個殼咁,書包裡面放多少少嘢就閂唔到。

https://www.tigerfamily.hk ...

原來這種書包有這壞處。

作者: musiclover1609    時間: 22-7-7 12:10

大家知道lego書包在哪裡買嗎?

作者: kitkit89    時間: 22-7-7 12:23

musiclover1609 發表於 22-7-7 12:10
大家知道lego書包在哪裡買嗎?

書展有見過

作者: fupigpig    時間: 22-7-7 17:22

有冇ergobag用家分享? 用左moonrock三年想轉牌子,想轉seven但似乎想搵間門市睇吓實物都唔易,frii簡單款幾靚又好似冇水樽位咁。

作者: annamum2    時間: 22-7-8 00:17

書包真係好重要,要輕又襟,我都留意緊

作者: fupigpig    時間: 22-7-8 06:55

annamum2 發表於 22-7-8 00:17
書包真係好重要,要輕又襟,我都留意緊

我覺得就咁拎住個書包唔重得去邊,而係袋滿書之後邊款揹得感覺好d,咁又無理由帶成袋書周圍試書包丫嘛

作者: 藴藴    時間: 22-7-8 10:36

musiclover1609 發表於 22-7-6 11:18
原來Dr Kong不好用啊!真的一分錢,一分貨。

因為係dr Kong買返學鞋,一黑一白,加多個書包扺d,真係唔好貪平,個書包又硬又重大人都咩到腰痛

作者: musiclover1609    時間: 22-7-8 13:38

有沒有milton的用家呢?看起來很實用。

作者: JannyYin    時間: 22-7-10 11:19

fupigpig 發表於 22-7-7 17:22
有冇ergobag用家分享? 用左moonrock三年想轉牌子,想轉seven但似乎想搵間門市睇吓實物都唔易,frii簡單款 ...

frii有水樽位呀,隱藏拉鍊內咋,同Beckmann一樣,都係隱藏設計,不過我揀咗Beckmann,利申:小女今年九月讀小一

作者: fupigpig    時間: 22-7-10 12:16

JannyYin 發表於 22-7-10 11:19
frii有水樽位呀,隱藏拉鍊內咋,同Beckmann一樣,都係隱藏設計,不過我揀咗Beckmann,利申:小女今年九月 ...

我之後喺代理d video見到水樽位喇,不過要等得閒先去試。佢有得賣嘅位置實在太少

作者: JannyYin    時間: 22-7-10 13:04

fupigpig 發表於 22-7-10 12:16
我之後喺代理d video見到水樽位喇,不過要等得閒先去試。佢有得賣嘅位置實在太少
...

sogo(尖沙嘴店)就有可以試吖,我琴日去都有見到⋯k11也有見到

作者: fupigpig    時間: 22-7-10 13:15

JannyYin 發表於 22-7-10 13:04

sogo(尖沙嘴店)就有可以試吖,我琴日去都有見到⋯k11也 ...

我就係search到間Poca喺CWB,知K11有pop up,不過鍾意2021款,諗住試左睇左實物先,可能啱要預時間訂款。

作者: JannyYin    時間: 22-7-10 13:25

新舊款外型一樣,只係多左個公仔貼咋,sogo係舊款,冇貼嘅⋯

作者: fupigpig    時間: 22-7-10 14:39

JannyYin 發表於 22-7-10 13:25
新舊款外型一樣,只係多左個公仔貼咋,sogo係舊款,冇貼嘅⋯

我就係睇左新款,情願2021冇貼重好多謝你報料,我search網上真係唔覺有乜鋪賣

作者: JannyYin    時間: 22-7-10 18:45

fupigpig 發表於 22-7-10 14:39
我就係睇左新款,情願2021冇貼重好多謝你報料,我search網上真係唔覺有乜鋪賣
...

係呀,我都係網上冇見到,行下街先知有唔少地方可以見到⋯

作者: lishan    時間: 22-7-10 19:19

musiclover1609 發表於 22-7-8 13:38
有沒有milton的用家呢?看起來很實用。
Milton 用家,好用,幾襟,無乜破損,但呢類護脊書包普遍都較重。
作者: fupigpig    時間: 22-7-10 21:26

JannyYin 發表於 22-7-10 18:45
係呀,我都係網上冇見到,行下街先知有唔少地方可以見到⋯

奇在平時Aeon算多牌子又反而冇賣frii

作者: bananaGi    時間: 22-7-11 11:27

fupigpig 發表於 22-7-7 17:22
有冇ergobag用家分享? 用左moonrock三年想轉牌子,想轉seven但似乎想搵間門市睇吓實物都唔易,frii簡單款 ...
moonrock 好重
作者: fupigpig    時間: 22-7-11 14:15

bananaGi 發表於 22-7-11 11:27
moonrock 好重

講真,唔裝書,個個都輕,一裝左書,我覺得個個書包都好重,成舊大石咁。而且唔係每個小朋友都扣齊d帶,尤其搭校車成日趕鴨仔咁,冇左護脊功效時、兼多左護脊配件嘅重量。而且又見好多家長方便自己都揹到,將背帶調鬆左。
所以我想搵個睇落輕便少少嘅款試。

作者: Raccch    時間: 22-7-11 15:14

小一買咗Beckmann,因為係單一性別學校,所以超多人撞書包。小一用到小三,冇穿冇爛算ok,不過其實22L感覺唔係好夠大,小四升級買咗28L,好快用咗一陣又係覺得好似唔夠大,不過終於冇咁多人撞書包了。
作者: lovely85    時間: 22-7-11 15:46

回覆 fupigpig 的帖子

小朋友用緊ergobag

作者: bananaGi    時間: 22-7-11 16:42

fupigpig 發表於 22-7-11 14:15
講真,唔裝書,個個都輕,一裝左書,我覺得個個書包都好重,成舊大石咁。而且唔係每個小朋友都扣齊d帶,尤 ...

唔係⋯ mr 未裝都重!

作者: fupigpig    時間: 22-7-11 17:01

bananaGi 發表於 22-7-11 16:42
唔係⋯ mr 未裝都重!

我之前喺Aeon比較過實物,都有網上睇資料有show書包實重,幾個護脊牌子未裝任何野真係相差少到未必感覺到。
唯一可能要裝左書、調好帶,再用正確方法背上身,先可以認真d比較到咋。我已經只睇21L細size。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5