教育王國

標題: 一心二用 [打印本頁]

作者: Rpp    時間: 22-4-18 21:08     標題: 一心二用

發現中學生一邊做功課或溫書,戴上耳機開著電話放好嗨嘅音樂,又五音不全,已經係好長時間了,講兩句又黑口黑面,佢反駁個個都係咁嘅啦,大家有無同樣嘅問題?點處理好?

作者: b3410    時間: 22-4-18 21:39

一樣。

買副靚耳機,提醒音量唔可以太大,驚影響聽力。
作者: Rpp    時間: 22-4-18 21:48

b3410 發表於 22-4-18 21:39
一樣。

買副靚耳機,提醒音量唔可以太大,驚影響聽力。

即係話你屋企年青人都係咁。我擔心成績會唔會變差咗,講兩講整日都唔同人講嘢,好似得罪咗佢咁。

作者: chitchit0520    時間: 22-4-18 21:51

作者: b3410    時間: 22-4-18 21:52

唔使擔心影響成績

我係擔心將來影響聽力,健康問題多d
作者: Rpp    時間: 22-4-18 21:54

chitchit0520 發表於 22-4-18 21:51
青春期係咁,我大仔中二時都係咁,我當時盡量唔哦佢,到學期尾佢好轉,應承我唔再黑面,會努力讀書。

而 ...

佢都話無影響,但係始終一心二用點都會差啲囉,如果唔係點解聽歌過馬路比車撞呀,又話唔會嘅。

作者: Rpp    時間: 22-4-18 21:58

b3410 發表於 22-4-18 21:52
唔使擔心影響成績

我係擔心將來影響聽力,健康問題多d

有時見到更火爆兩部電腦開著,一部放偵探案嘅片。另外一部先係做功課。

作者: cmir    時間: 22-4-18 22:02     標題: 回覆樓主:

我相信大部分家長都有遇到這個問題,青春期係考驗家長EQ的時候, 我家中都有1位,細嘅都差唔多到

作者: gracelam    時間: 22-4-18 22:24

Rpp 發表於 22-4-18 21:08
發現中學生一邊做功課或溫書,戴上耳機開著電話放好嗨嘅音樂,又五音不全,已經係好長時間了,講兩句又黑口 ...

我2個都一樣,一個仲要面對考DSE添,佢哋搞得掂所有野,青春期我就唔會為啲小事傷大家感情。只係間中提吓出街多咗傻人,唔好分心同要睇路。

作者: 02413124    時間: 22-4-18 22:28

我係反對,我同佢講因為慣左,到測考時咁靜你反而專心唔到我話你想聽就聽,唔好一到聽一到溫書。佢又ok, 可能佢唔係好好。不過唔聽的話,我會叫佢試下,如果佢覺得成績唔ok,應該會改。同埋佢知自己唔自律,都有主動叫我set screen time.

作者: MNIF    時間: 22-4-18 23:33

作者: maggie403    時間: 22-4-19 00:20

我兩個仔都係聽住耳機做功課

作者: caroleesw    時間: 22-4-19 01:13

其實當年我都係邊聽收音機邊做功課
作者: cmchang0927    時間: 22-4-19 03:25

我從小學開始都是一定要開着收音機音樂電視機才能做功課和溫書的,沒有聲音我會睡著的.

作者: 0030    時間: 22-4-19 09:33

回覆 cmchang0927 的帖子

同我女一樣

作者: b3410    時間: 22-4-19 10:19

Rpp 發表於 22-4-18 21:58
有時見到更火爆兩部電腦開著,一部放偵探案嘅片。另外一部先係做功課。
...
唉,連續3年都係斷斷續續返學,一半的時間要宅在家自己面對學業。電腦,電子設備真係只有眼開眼閉,可以自娛自樂,又要social media和同學朋友保持聯繫,一定唔可以好似正常返學狀態來要求。我只希望第一身體健康(包括眼,耳),第二心理健康(娛樂,社交),第三學業。

下個月可以返學,希望正常返學模式下,可以減少對電腦的依賴。

作者: Rpp    時間: 22-4-19 10:30

b3410 發表於 22-4-19 10:19
唉,連續3年都係斷斷續續返學,一半的時間要宅在家自己面對學業。電腦,電子設備真係只有眼開眼閉,可以自 ...

講起電子產品對眼睛的影響頭痛呀,矯視緊,千度大近視。遲啲連耳仔都影響就耳聾埋。

作者: kirstyau    時間: 22-4-19 10:39     標題: 回覆樓主:

大女會一路聽歌一路做功課,細女暫時冇。
隻眼開隻眼閉好耐,好久一次睇到火都嚟(更年期大戰青春期 ) 會唔畀佢聽。

作者: Rpp    時間: 22-4-19 10:59

kirstyau 發表於 22-4-19 10:39
大女會一路聽歌一路做功課,細女暫時冇。
隻眼開隻眼閉好耐,好久一次睇到火都嚟(更年期大戰青春期 :joyou ...

我個有次放偵探破案嘅電影,一路做功課溫書,睇片上癮心掛掛,眼火爆。又駁嘴駁舌。

我唔識處理,火星撞地球,激動起上嚟關係又好差,報告比佢老豆聽。我係唔得寬心既一個。

作者: chitchit0520    時間: 22-4-19 11:32

作者: mimi1102    時間: 22-4-19 11:49

我以前讀書, 都習慣一邊聽歌, 一邊温書, 尤其是係自修室温書, 更加需要有耳機, 感覺會集中啲. 就算我依家睇書, 都鍾意開住音樂聽.

每個人的温書習慣都唔同, 如果佢覺得咁樣係適合佢温書, 就由得佢囉, 最緊要提佢唔好開咁大聲, 唔係好快就聾...

作者: Rpp    時間: 22-4-19 11:52

chitchit0520 發表於 22-4-19 11:32
其實視力係視乎用眼習慣和遺傳比較多,我兩個仔都無近視,已經中三和六年級了。

兩個都剛在去年無晒遠視 ...

羡慕死我。

作者: b3410    時間: 22-4-19 11:54

Rpp 發表於 22-4-19 10:30
講起電子產品對眼睛的影響頭痛呀,矯視緊,千度大近視。遲啲連耳仔都影響就耳聾埋。
...
千度近視真係要小心,擔心將來視網膜脫落
多d戶外運動

作者: MNIF    時間: 22-4-19 12:15

作者: Rpp    時間: 22-4-19 12:19

b3410 發表於 22-4-19 11:54
千度近視真係要小心,擔心將來視網膜脫落
多d戶外運動

似只豬咁懶點會做運動,行轉公園話轉去先囉。

作者: Rpp    時間: 22-4-19 12:22

MNIF 發表於 22-4-19 12:15
又不用羡慕嘅,仔無近視,老豆大近視呢! 遠嘅唔㗕,EK 背誦派一教之主 係佢面前都睇唔到,真係有眼不識泰 ...

背誦教主你幫仔揀定心儀學校未?

作者: MNIF    時間: 22-4-19 12:35

作者: ANChan59    時間: 22-4-19 14:16

兒子初中時跟太太在這方面都有爭執,太太溫書做事要好寧靜,但兒子及我都係可以做緊嘢,聽住足球,講政治,冇乜特別問題。

每個人的學習方法及環境不同,例如有些人係貓頭鷹,晚上精神,考下午卷好過上午卷,幾因人而異。

到考試在試場,因為環境因素產生壓力,就不會太受音樂或者其他影響,我覺得不用太擔心。

作者: b3410    時間: 22-4-19 14:21

chitchit0520 發表於 22-4-19 11:32
其實視力係視乎用眼習慣和遺傳比較多,我兩個仔都無近視,已經中三和六年級了。

兩個都剛在去年無晒遠視 ...
父母都無近視?勁!

作者: MNIF    時間: 22-4-19 14:49

作者: mummypls    時間: 22-4-19 14:51

Rpp 發表於 22-4-19 12:22
背誦教主你幫仔揀定心儀學校未?

作者: chitchit0520    時間: 22-4-19 14:53

作者: chitchit0520    時間: 22-4-19 14:58

作者: Rpp    時間: 22-4-19 14:58

chitchit0520 發表於 22-4-19 14:53
兩個都係淺,2百零度。

我自己都係去到初中,因為姿勢唔正確,成日瞓响度追小說,先有近視的。

我亞女小二趴喺台睇書一驗四百度,間年再驗八百,一只七百幾度,之後年年加深。

作者: chitchit0520    時間: 22-4-19 14:59

作者: Rpp    時間: 22-4-19 15:01

chitchit0520 發表於 22-4-19 14:59
趴响度睇書一定深啦!
不過深得咁快,可能都有遺傳,你無做嬌視嗰啲?夜晚戴con之類?
...

矯緊視,矯到十八歲。

作者: Rpp    時間: 22-4-19 15:16

我諗緊買個充電小喇叭放音樂,選擇輕鬆音樂,唔准戴耳機做功課,擔心日後眼朦耳又聾。

作者: Dybala    時間: 22-4-19 15:53

呢樣嘢30年前嘅中學生都已經做緊......
作者: Rpp    時間: 22-4-19 15:56

Dybala 發表於 22-4-19 15:53
呢樣嘢30年前嘅中學生都已經做緊......

無計可施,有無更好方法?

作者: b3410    時間: 22-4-19 16:07

chitchit0520 發表於 22-4-19 14:53
兩個都係淺,2百零度。

我自己都係去到初中,因為姿勢唔正確,成日瞓响度追小說,先有近視的。
依家用電話多,我覺得自己視力都係越來越差
作者: chitchit0520    時間: 22-4-19 17:20

作者: chitchit0520    時間: 22-4-19 17:21

作者: Rpp    時間: 22-4-19 18:05

chitchit0520 發表於 22-4-19 17:21
耳機如果唔係較到好大聲,其實對聽覺無損害架!

喊好大聲無反應,有時無喊佢又問:喊我呀?反應會慢半拍,習慣唔好。

作者: Dybala    時間: 22-4-19 18:06

Rpp 發表於 22-4-19 15:56
無計可施,有無更好方法?

如果佢專心到其實又冇乜所謂
係提吓佢唔好咁大聲要好好保護對耳仔

作者: Rpp    時間: 22-4-19 18:09

Dybala 發表於 22-4-19 18:06
如果佢專心到其實又冇乜所謂
係提吓佢唔好咁大聲要好好保護對耳仔

習慣咗大聲,因為耳機有時連接到我耳震。

作者: Dybala    時間: 22-4-19 18:13

ANChan59 發表於 22-4-19 14:16
兒子初中時跟太太在這方面都有爭執,太太溫書做事要好寧靜,但兒子及我都係可以做緊嘢,聽住足球,講政治, ...
冇錯! 習慣到一心二用其實對自己絕對有益處
有時見到啲同事可以電話同個客傾緊, 手同眼就繼續對住電腦做本身做緊嘅嘢, 真係好犀利! 我自己就做唔到, 平時我係要停晒手專心講電話

作者: chitchit0520    時間: 22-4-19 18:55

作者: chitchit0520    時間: 22-4-19 18:56

作者: Rpp    時間: 22-4-19 19:11

Dybala 發表於 22-4-19 18:13
有時見到啲同事可以電話同個客傾緊, 手同眼就繼續對住電腦做本 ...

有人一邊揸車一邊開會都得,好睇個人。

作者: MNIF    時間: 22-4-19 19:48

作者: ANChan59    時間: 22-4-19 19:53

Dybala 發表於 22-4-19 18:13
有時見到啲同事可以電話同個客傾緊, 手同眼就繼續對住電腦做本 ...

同意呀!

研究好早已經證明我哋個腦袋under utilised,一心二用係可以有好大空間,三用都可以。

另一個例子,我們畫畫很多時用一支筆,我父親教我一只手用兩支筆,然後三支筆。是用在國畫,一支清水筆,加兩支不同顏色的筆,要那支筆轉那支筆,可以控制水份,濃淡,洗染。

作者: gigayan    時間: 22-4-19 19:53

b3410 發表於 22-4-19 10:19
唉,連續3年都係斷斷續續返學,一半的時間要宅在家自己面對學業。電腦,電子設備真係只有眼開眼閉,可以自 ...

剛配眼鏡,每隻眼深咗100-150度近視,散光50-100度

作者: gigayan    時間: 22-4-19 19:55

我個位溫書做功課就開純音樂聽,我見佢會去YouTube搵專for study 的音樂,我旁邊聽都覺得幾relax

作者: 200904    時間: 22-4-19 20:20     標題: 回覆樓主:

我自己中學時一定要開住收音機才能做到功課。但現在如果周圍有聲音,我就看不進書。

作者: Rpp    時間: 22-4-19 21:18

200904 發表於 22-4-19 20:20
我自己中學時一定要開住收音機才能做到功課。但現在如果周圍有聲音,我就看不進書。
...

你個小朋友應該係13歲?

作者: 200904    時間: 22-4-19 21:20

Rpp 發表於 22-4-19 21:18
你個小朋友應該係13歲?

yes

作者: Rpp    時間: 22-4-19 21:21

200904 發表於 22-4-19 21:20
yes

刪除

作者: Rpp    時間: 22-4-19 21:33

200904 發表於 22-4-19 21:20
yes

刪除

作者: b3410    時間: 22-4-19 21:53

gigayan 發表於 22-4-19 19:53

剛配眼鏡,每隻眼深咗100-150度近視,散光50-100度:thinkin ...
有冇配矯視鏡?我哋用矯視鏡,加深的慢咗
作者: 02413124    時間: 22-4-19 22:10

講到一心二用,咁會唔會有細路明正言順覺得網課時睇youtube 冇問題

作者: 02413124    時間: 22-4-19 22:14

b3410 發表於 22-4-19 21:53

試左好多隻,都只係慢到一至兩年50-75度,今次試日戴即棄控制個隻又睇下得唔得

作者: gigayan    時間: 22-4-19 22:46

b3410 發表於 22-4-19 21:53

係呢半年深得快咗,所以無配到,再觀察多半年睇睇,佢決定18歲做smile 矯視

作者: gigayan    時間: 22-4-19 22:48

02413124 發表於 22-4-19 22:14
試左好多隻,都只係慢到一至兩年50-75度,今次試日戴即棄控制個隻又睇下得唔得
...

即棄呢隻我都買過俾阿女,但佢覺得偏乾,戴咗唔係太舒服,就放咗係到了….

作者: 02413124    時間: 22-4-19 23:56

gigayan 發表於 22-4-19 22:48
即棄呢隻我都買過俾阿女,但佢覺得偏乾,戴咗唔係太舒服,就放咗係到了….
...

佢暫時快用左半年,好快可以去check 下有冇效
用左做運動真係好方便

作者: tkhhung    時間: 22-4-20 01:57

02413124 發表於 22-4-19 22:10
講到一心二用,咁會唔會有細路明正言順覺得網課時睇youtube 冇問題

細佬不止 一心四用 網課 YouTube 打機及食嘢

作者: tkhhung    時間: 22-4-20 01:58

...

是否去灣仔合和理大或旺角睇?

作者: 02413124    時間: 22-4-20 08:23

tkhhung 發表於 22-4-20 01:58
是否去灣仔合和理大或旺角睇?

我去視光師到配

作者: tkhhung    時間: 22-4-20 08:25

02413124 發表於 22-4-20 08:23

我去視光師到配

哦 旺角有些老店不錯 有需要可以問我

作者: 02413124    時間: 22-4-20 08:32

tkhhung 發表於 22-4-20 08:25
哦 旺角有些老店不錯 有需要可以問我

謝謝先,但有朋友係註冊視光師兼開眼鏡店,已經係朋友價。但老實講都好貴,希望捱過發育期就平好多

作者: b3410    時間: 22-4-20 08:44

gigayan 發表於 22-4-19 22:46
係呢半年深得快咗,所以無配到,再觀察多半年睇睇,佢決定18歲做smile 矯視
...
深的快先要快d配。日拋再試試?我哋用MiSight, 用多幾日就習慣。定時返視光師診所複診,每1-2個月驗一次眼,如果度數有改變,就換一盒新度數。
作者: 02413124    時間: 22-4-20 08:48

b3410 發表於 22-4-20 08:44
深的快先要快d配。日拋再試試?我哋用MiSight, 用多幾日就習慣。定時返視光師診所複診,每1-2個月驗一次眼 ...

我地都係MiSight,原本想用ok鏡,但佢成日鼻/眼敏感,怕佢訓著時會捽眼。

作者: b3410    時間: 22-4-20 08:50

...
我哋一直用日拋,兩個女都保持到。大女最後總共深咗25- 50度左右,依家視力穩定,已經可以用返普通眼鏡。
作者: 02413124    時間: 22-4-20 08:54

b3410 發表於 22-4-20 08:50
我哋一直用日拋,兩個女都保持到。大女最後總共深咗25- 50度左右,依家視力穩定,已經可以用返普通眼鏡。 ...

幾多年共深左25-50度?幾大可以開始用?用到幾多歲可以停?謝謝

作者: Rpp    時間: 22-4-20 08:56

b3410 發表於 22-4-20 08:50
我哋一直用日拋,兩個女都保持到。大女最後總共深咗25- 50度左右,依家視力穩定,已經可以用返普通眼鏡。 ...

請問你哋所講唔係瞓覺前戴的矯視眼鏡片?

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-4-20 09:18

...

我哋用 poly DIMS 眼鏡,
戴咗3年,剛剛配多副 “是啤”,再驗眼,近視度數竟然零加深,新眼鏡同舊的一式一樣!
我哋初戴時應該同你仔現在年齡相若,可以一試

作者: 02413124    時間: 22-4-20 09:20

小鹿揀學校 發表於 22-4-20 09:18
戴咗3年,剛剛配多副 “是啤”,再驗眼,近視度數竟然零加深,新眼鏡同 ...

Dims 用過,都係keep 住年幾50度所以再轉Misight + dims 唔戴misight 時用,希望可以keep到

作者: Rpp    時間: 22-4-20 09:22

小鹿揀學校 發表於 22-4-20 09:18
戴咗3年,剛剛配多副 “是啤”,再驗眼,近視度數竟然零加深,新眼鏡同 ...

刪除

作者: 02413124    時間: 22-4-20 09:48

Rpp 發表於 22-4-20 08:56
請問你哋所講唔係瞓覺前戴的矯視眼鏡片?

係日戴即棄
不是訓住戴個隻ok 鏡
如果怕清潔同捽眼問題,misight 會方便d

作者: gigayan    時間: 22-4-20 10:29

b3410 發表於 22-4-20 08:44
深的快先要快d配。日拋再試試?我哋用MiSight, 用多幾日就習慣。定時返視光師診所複診,每1-2個月驗一次眼 ...

就係MiSight佢唔肯戴,我哋都係眼科配,成盒戴咗幾日就唔肯戴,宜家配咗新眼鏡,睇吓又開始面授會唔會好啲先。

作者: Rpp    時間: 22-4-20 10:33

02413124 發表於 22-4-20 09:48
係日戴即棄
不是訓住戴個隻ok 鏡
如果怕清潔同捽眼問題,misight 會方便d

明白,唔該晒

作者: Zleep    時間: 22-4-20 10:34

你地都好pro,知道咩鏡咩鏡。
我果個又係一野深得好快,攪到我好驚。
我地家族遺傳大近視,所以我都打醒精神,上年去左poly 配左眼鏡連鏡片要成4000蚊,點知上星期再驗眼時,近視深左25度,但反而散光深左100度,焗住又要配多次鏡又3500

醫生話近視控制唔到就要長期滴A 字頭眼藥水滴到19歲,果隻好似仲貴
作者: Rpp    時間: 22-4-20 10:40

Zleep 發表於 22-4-20 10:34
我地家族遺傳大近視,所以我都打醒精 ...

滳眼可以控制我又未聽過。

作者: pccw2017    時間: 22-4-20 10:43

Rpp 發表於 22-4-18 21:08
發現中學生一邊做功課或溫書,戴上耳機開著電話放好嗨嘅音樂,又五音不全,已經係好長時間了,講兩句又黑口 ...
咁都好好啦, 我果位中學生一邊Zoom上堂一邊打機, 仲同我講佢有聽緊書, 呢個世界係咪真係有一心二用的人?
作者: Rpp    時間: 22-4-20 10:54

pccw2017 發表於 22-4-20 10:43
咁都好好啦, 我果位中學生一邊Zoom上堂一邊打機, 仲同我講佢有聽緊書, 呢個世界係咪真係有一心二用的人?  ...

有的,未必肯定自己個係咪,

作者: pccw2017    時間: 22-4-20 10:59

Rpp 發表於 22-4-20 10:54
有的,未必肯定自己個係咪,

就算我果個真係可以一心二用, 但就肯定只係入到短期記憶入唔到長期記憶. 其實聽歌係好有助集中精神温書, 我以前讀中學、大學都係一邊聽歌一邊温書.
作者: DD仔    時間: 22-4-20 11:09

pccw2017 發表於 22-4-20 10:59
就算我果個真係可以一心二用, 但就肯定只係入到短期記憶入唔到長期記憶. 其實聽歌係好有助集中精神温書,  ...

如果係,考試局應該喺考試試埸,考試期間播歌,等考生更容易集中精神,可能會提升整體成績

作者: Rpp    時間: 22-4-20 11:09

就算我果個真係可以一心二用, 但就肯定只係入到短期記憶入唔到長期記憶. 其實聽歌係好有助集中精神温書,  ...

如果係輕鬆嘅歌又唔戴住耳機都可以接受,問題係節奏好嗨好似搖滾樂隊嘅亞女聽嘅即呢種,唔建議。

作者: Rpp    時間: 22-4-20 11:21

如果短期記憶就唔係一心二用嘅人,小學嘅時候亞女果位勁敵,係真正一心二用之人,上堂搵人傾計,畫畫.撕紙條,剪女同學頭髮,睇課外書,問佢問題又一一識答,完全唔聽書老師見到佢叻都容忍.又經常 遲到,年年考級第一,從無外補,因家庭經濟有限。呢D真係天資聰敏。

所以係有的一心二用,少

作者: chitchit0520    時間: 22-4-20 12:14

作者: 02413124    時間: 22-4-20 12:15

Zleep 發表於 22-4-20 10:34
我地家族遺傳大近視,所以我都打醒精 ...

atropine我知有效,但始終係類固醇,係低劑量,但長年累月,我唔考慮住

作者: 02413124    時間: 22-4-20 12:18

chitchit0520 發表於 22-4-20 12:14
夜間戴con有冇試過,cool住眼球,可能控制得更好。

Ok 鏡,但視光師話有眼/鼻敏感就未必啱,同要留意衛生情況

作者: Zleep    時間: 22-4-20 12:48

chitchit0520 發表於 22-4-20 12:14
夜間戴con有冇試過,cool住眼球,可能控制得更好。
佢得小三,好怕死

而家考慮緊呢隻
https://www.med.cuhk.edu.hk/tc/press-releases/cuhk-study-first-proves-low-concentration-atropine-eye-drops-reduce-myopia-progression-in-children-with-minimal-side-effects
作者: Zleep    時間: 22-4-20 12:49

02413124 發表於 22-4-20 12:15
atropine我知有效,但始終係類固醇,係低劑量,但長年累月,我唔考慮住
係呀,但私家醫家話如果鏡片控制唔到既話都要滴,暫時鏡片就戴左一年,加左25度近視。

作者: 02413124    時間: 22-4-20 12:52

Zleep 發表於 22-4-20 12:49
係呀,但私家醫家話如果鏡片控制唔到既話都要滴,暫時鏡片就戴左一年,加左25度近視。
...

我做過資料搜集,發覺眼科醫生就支持呢樣野,視光師就反對,唔知係未利益問題

作者: b3410    時間: 22-4-20 13:03

02413124 發表於 22-4-20 08:54
幾多年共深左25-50度?幾大可以開始用?用到幾多歲可以停?謝謝
一個4年級,一個6年級開始用。16歲穩定的話,可以停
作者: 02413124    時間: 22-4-20 13:09

b3410 發表於 22-4-20 13:03
一個4年級,一個6年級開始用。16歲穩定的話,可以停

Thanks

作者: Rpp    時間: 22-4-20 17:44

02413124 發表於 22-4-20 12:52
我做過資料搜集,發覺眼科醫生就支持呢樣野,視光師就反對,唔知係未利益問題
...

請問眼科醫生支持邊樣?視光師又反對?係咪講ok鏡?

作者: 02413124    時間: 22-4-20 17:45

Rpp 發表於 22-4-20 17:44
請問眼科醫生支持邊樣?視光師又反對?係咪講ok鏡?

眼科醫生支持眼藥水
視光師反對眼藥水

作者: Rpp    時間: 22-4-20 17:49

02413124 發表於 22-4-20 17:45
眼科醫生支持眼藥水
視光師反對眼藥水

明白了,我囡矯視用ok鏡,以為反對,所以又多問一問。

作者: b3410    時間: 22-4-20 18:59

02413124 發表於 22-4-20 17:45
眼科醫生支持眼藥水
視光師反對眼藥水

我覺得係因為中大眼研究阿托品眼藥水多,所以支持眼藥水,覺得角膜矯視鏡副作用多。
而理大視光主要做各種矯視鏡,所以更加支持矯視鏡,不過也不反對眼藥水,2nd line用

其實兩個方法都安全有效,不過一定要聽從指示,定期複診。醫生/視光師會根據小朋友自身眼部條件/配合度/特別要求,揀適合的方法

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5