教育王國

標題: 有冇朋友試過經法蘭克福轉機返香港 [打印本頁]

作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 14:06     標題: 有冇朋友試過經法蘭克福轉機返香港

容易搵?同埋十三歲嘅小朋友hand唔handle到呢?

係咪join um會比較好? 因為全程有空姐帶住佢?

作者: longlokma    時間: 22-4-18 14:23     標題: 回覆樓主:

你是揀英航定漢莎去Frankfurt?

作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 14:41

longlokma 發表於 22-4-18 14:23
你是揀英航定漢莎去Frankfurt?

CX

作者: longlokma    時間: 22-4-18 14:45     標題: 回覆樓主:

我以為你是揀BA/漢莎→Frankfurt, 再轉CX回港

作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 15:02

longlokma 發表於 22-4-18 14:45
我以為你是揀BA/漢莎→Frankfurt, 再轉CX回港

Yes 漢莎到 FRA.. 轉 CX 回港

作者: minmin    時間: 22-4-18 16:44

樓主,請問是否在漢莎網站訂嗎?
作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 17:30

minmin 發表於 22-4-18 16:44
樓主,請問是否在漢莎網站訂嗎?

No ar... CX 網有得訂

作者: cfs    時間: 22-4-18 17:50

waiyan2000 發表於 22-4-18 14:06

你係transit做唔到um

作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 18:03

cfs 發表於 22-4-18 17:50
你係transit做唔到um

感知你知唔知係FRA機場轉機容唔容易呀?13歲自己搞得掂嗎?

係唔係落咗機就去另外一個閘口等上機返香港就得㗎?唔使再過關㗎?

作者: longlokma    時間: 22-4-18 18:25

waiyan2000 發表於 22-4-18 18:03
感知你知唔知係FRA機場轉機容唔容易呀?13歲自己搞得掂嗎?

係唔係落咗機就去另外一個閘口等上機返香港就 ...

你最好同漢莎confirm先,我問過cx, 話唔担保寄倉行李可以直接轉機,cx話雖然同漢莎有agrerment, 但實際点做cx並不能確定,而轉機中间只有2個小時左右,cx有提醒當中要承担風險

作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 18:29

longlokma 發表於 22-4-18 18:25
你最好同漢莎confirm先,我問過cx, 話唔担保寄倉行李可以直接轉機,cx話雖然同漢莎有agrerment, 但實際点 ...

唉,無端端畀cx cancel咗班機,又冇安排直航機比我小朋友返嚟,其他嗰啲航班都係轉機,我真係好擔心

作者: longlokma    時間: 22-4-18 18:30

或者考慮BA轉CX, cx confirmed兩者係partner关係,行李一定自動轉,但中间轉机等候時間較長,要4個多小時

但長有長好,肯定有足夠時間揾闸口同做登机手續,唔驶心急慌亂

作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 18:32

longlokma 發表於 22-4-18 18:30
或者考慮BA轉CX, cx confirmed兩者係partner关係,行李一定自動轉,但中间轉机等候時間較長,要4個多小時
...

多謝資訊咁我上網睇下先

作者: minmin    時間: 22-4-18 19:26

waiyan2000 發表於 22-4-18 17:30
No ar... CX 網有得訂

Thx

作者: cfs    時間: 22-4-18 19:31

兩小時足夠,只係人行跟transfer指示牌行,過x-Ray 檢查,去搵返閘口對多次文件,我仔之前第一年留學都係十三歲坐轉機,只要足夠時間佢哋就搞得掂,大膽去問。你其實幾號倫敦飛?後補下直航先囉

作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 19:42

cfs 發表於 22-4-18 19:31
兩小時足夠,只係人行跟transfer指示牌行,過x-Ray 檢查,去搵返閘口對多次文件,我仔之前第一年留學都係 ...

未定,CX 未覆我,想定后備 PLAN

作者: cfs    時間: 22-4-18 19:44

waiyan2000 發表於 22-4-18 19:42

有機會嘅,始終經濟位多,大家都郁緊

作者: lazycat19    時間: 22-4-18 19:51

回覆 cfs 的帖子

請問在德國轉機時,有地方買東西吃嗎?
作者: lattebagel    時間: 22-4-18 19:56

waiyan2000 發表於 22-4-18 19:42

我都係選定后備plan,揀咗巴黎轉
我上網睇過巴黎及Frankfurt 機場,感覺巴黎好似指示清晰啲,加上轉機時間較長,應該會有足夠時間俾小朋友搵閘口,你試吓想2個機場網站睇下邊個會好啲再決定

作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 20:01

lattebagel 發表於 22-4-18 19:56
我都係選定后備plan,揀咗巴黎轉
我上網睇過巴黎及Frankfurt 機場,感覺巴黎好似指示清晰啲,加上轉機時間 ...

謝謝你, 希望你都好快收到cx confirm直航機返香港

一班被玩的家長, 加油

作者: cfs    時間: 22-4-18 20:09

waiyan2000 發表於 22-4-18 20:01

一班被玩的家長, 加油

又唔可以話被玩,其實轉機都好普通,相反地對家長及孩子們都是學習,家長學習放手,孩子學習成長處理不同情況放鬆啲

作者: TTEE1819    時間: 22-4-18 20:15

我自己和孩子都試過在Frankfurt 轉機,大機場,但指示清楚,好易轉機。

作者: TTEE1819    時間: 22-4-18 20:16

lazycat19 發表於 22-4-18 19:51
回覆 cfs 的帖子

轉機時,在禁區內我見過McDonald's。

作者: cfs    時間: 22-4-18 20:17

lazycat19 發表於 22-4-18 19:51
回覆 cfs 的帖子

Lufthansa 轉國泰都係terminal one , 有開架餐廳,不過2小時都係早啲去閘口,要check文件多一次,經過既話買野食就好啲,唔好特登去搵
作者: TTEE1819    時間: 22-4-18 20:18

waiyan2000 發表於 22-4-18 20:01

一班被玩的家長, 加油

我諗你盡量向CX大力反映你孩子只得13歲,handle 唔到轉機,要佢地安排直航比你。

作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 20:20

TTEE1819 發表於 22-4-18 20:18
我諗你盡量向CX大力反映你孩子只得13歲,handle 唔到轉機,要佢地安排直航比你。
...

已反映,等回覆

作者: TTEE1819    時間: 22-4-18 20:20

cfs 發表於 22-4-18 20:09
又唔可以話被玩,其實轉機都好普通,相反地對家長及孩子們都是學習,家長學習放手,孩子學習成長處理不同 ...

以前轉機緊係無問題,現在疫情下,要顧慮好多野。只有13歲,係會唔放心。

作者: foxli    時間: 22-4-18 20:21

cfs 發表於 22-4-18 20:09
又唔可以話被玩,其實轉機都好普通,相反地對家長及孩子們都是學習,家長學習放手,孩子學習成長處理不同 ...
冇疫情下轉機真係好普通,有疫情下去到轉機機場少份文件都除時上唔到機,要記住依家唔係日日有機返,太細個真係唔建議自己轉機,真係上唔到喺第二個國家都好麻煩。
作者: lazycat19    時間: 22-4-18 20:24

回覆 TTEE1819 的帖子

咁就好喇
作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 20:28

foxli 發表於 22-4-18 20:21
冇疫情下轉機真係好普通,有疫情下去到轉機機場少份文件都除時上唔到機,要記住依家唔係日日有機返,太細個 ...

你說出咗重點

作者: lazycat19    時間: 22-4-18 20:30

cfs 發表於 22-4-18 20:17
Lufthansa 轉國泰都係terminal one , 有開架餐廳,不過2小時都係早啲去閘口,要check文件多一次,經過既話買野 ...
今次有3個鐘頭40分鐘等轉機,希望有時間買少少嘢食
作者: cfs    時間: 22-4-18 20:31

TTEE1819 發表於 22-4-18 20:20
以前轉機緊係無問題,現在疫情下,要顧慮好多野。只有13歲,係會唔放心。
...

冇問題嘅,佢哋比我地仲叻,好醒目架

作者: cfs    時間: 22-4-18 20:34

foxli 發表於 22-4-18 20:21
冇疫情下轉機真係好普通,有疫情下去到轉機機場少份文件都除時上唔到機,要記住依家唔係日日有機返,太細個 ...

第二程國泰麻,好啲嘅,放心啦,有強大嘅家長喺出發前已經安排好一切,冇問題嘅我安排之下好多學生都順利返嚟,因為有班醒目嘅家長

作者: cfs    時間: 22-4-18 20:38

lazycat19 發表於 22-4-18 20:30
今次有3個鐘頭40分鐘等轉機,希望有時間買少少嘢食

咁有喇咁多時間,如果唔放心,就等大家執定晒位,目標嘅日子直航有冇放番出嚟賣希望到時候有位買返直航啦,見大家都咁擔心轉機,一日未飛,一日仲有機會

作者: rubycourt    時間: 22-4-18 20:40

我女應該好大機會由倫敦飛法蘭克福轉機返香港,但有個擔心,話法蘭克福。差不多日日有機返香港,但即好易溶斷,到時上唔到機唔知點算.

作者: waiyan2000    時間: 22-4-18 20:43

rubycourt 發表於 22-4-18 20:40
我女應該好大機會由倫敦飛法蘭克福轉機返香港,但有個擔心,話法蘭克福。差不多日日有機返香港,但即好易 ...

咁萬一真係上唔到飛機你諗住點呀

作者: Jennie    時間: 22-4-18 21:58

你最好同漢莎confirm先,我問過cx, 話唔担保寄倉行李可以直接轉機,cx話雖然同漢莎有agrerment, 但實際点 ...
但佢地係唔係 alliance 咩? cx 咁比你訂得, 佢好大責任幫你將行李安全到港...我都考慮緊.

我睇呢度咋:  https://www.cathaypacific.com/cx ... d-partnerships.html

作者: longlokma    時間: 22-4-18 22:15

Jennie 發表於 22-4-18 21:58
但佢地係唔係 alliance 咩? cx 咁比你訂得, 佢好大責任幫你將行李安全到港...我都考慮緊.

我睇呢度咋:  h ...

cx話同漢莎係有agreement, 而同英航係partner, 所以合作上有唔同,佢唔担保漢莎是否一定自動轉送行李去CX航班,叫我自己問漢莎。
咁自己拎行李轉機都可以安全到港,所以唔可以話cx唔負責任嘅,但我怕有delay唔想搏,為件行李miss左飛香港班好大件事,寕願揀BA去Frankfurt。

作者: Jennie    時間: 22-4-18 22:19

longlokma 發表於 22-4-18 22:15

cx話同漢莎係有agreement, 而同英航係partner, 所以合作 ...

即係揀BA 好 LH? 而家轉機都要2小時以上呀啦. 人過到行李都未必過到, 同埋又要CHK 多次文件. 真係唔好咁炆水.
作者: longlokma    時間: 22-4-18 22:23

Jennie 發表於 22-4-18 22:19
即係揀BA 好 LH? 而家轉機都要2小時以上呀啦. 人過到行李都未必過到, 同埋又要CHK 多次文件. 真係唔好咁炆 ...

我地感覺安全啲,揀BA中间轉機係耐左,但最多坐下啫,始終人生路不熟,多的時間冇壞

作者: luckyangel    時間: 22-4-18 22:34     標題: 回覆樓主:

我見Frankfurt BA 同CX即T2, LH 就T1, 都好似BA方便D?

作者: Logos    時間: 22-4-18 22:53

我問了住德國朋友, 話Frankfurt 有無人列車連接T1 和T2.

作者: rubycourt    時間: 22-4-18 23:06

longlokma 發表於 22-4-18 22:15

cx話同漢莎係有agreement, 而同英航係partner, 所以合作 ...

我女之前ba買學生票包2件行李,但BA話唔肯定漢莎比我寄2件行李,ba叫我打去漢莎問淸楚.

作者: longlokma    時間: 22-4-18 23:09

rubycourt 發表於 22-4-18 23:06

我女之前ba買學生票包2件行李,但BA話唔肯定漢莎比我寄2 ...

唔係好明,你意思是你買左BA但依家轉坐漢莎?

作者: rubycourt    時間: 22-4-18 23:11

waiyan2000 發表於 22-4-18 20:43
咁萬一真係上唔到飛機你諗住點呀

都唔知點算,宜家唔係有錢買機票就有機返香港,況且d機票價貴得誇張,仲要比隔離酒店錢,真係好重負擔.

作者: longlokma    時間: 22-4-18 23:16

rubycourt 發表於 22-4-18 20:40
我女應該好大機會由倫敦飛法蘭克福轉機返香港,但有個擔心,話法蘭克福。差不多日日有機返香港,但即好易 ...

CX 德國返香港6月只得3日有機,點解你話日日有?溶斷係跟航空公司啊

作者: rubycourt    時間: 22-4-19 00:33

longlokma 發表於 22-4-18 23:16
CX 德國返香港6月只得3日有機,點解你話日日有?溶斷係跟航空公司啊

我本身買咗ba,ba話幫我轉漢莎.而不是坐CX.我講得唔好,我問咗BA,但我只問我想女兒返港嗰段時間,7/6-17/6其間,只有11號無機,所以我感覺好似日日有機咁,但當中由倫敦坐ba定漢莎去法,轉一定二次機就要問淸楚.

作者: sleung2020    時間: 22-4-19 05:54

rubycourt 發表於 22-4-19 00:33

我本身買咗ba,ba話幫我轉漢莎.而不是坐CX.我講得唔好,我 ...

如果到咗法蘭克福,跟住去香港班機熔斷咗,就大檸樂

作者: cfs    時間: 22-4-19 10:31

sleung2020 發表於 22-4-19 05:54
如果到咗法蘭克福,跟住去香港班機熔斷咗,就大檸樂

CX 6月份由FRA到香港開6號,16號,28號,如果6號斑機到香港有3位確診,7-8號公佈被溶由9號開始,7日到15號.所以16號照飛得,同時大家都會在7-8號已經知道16號斑機飛唔飛到.學生未去機場.道理同倫敦出發一樣. 所以國泰每班機相隔10-15日先飛一次,叫做好小小既做法.比起其他歐洲航空公司好,因為佢地日日飛,幾日溶一次,會打亂後面既乘客.
作者: cfs    時間: 22-4-19 10:36

我本身買咗ba,ba話幫我轉漢莎.而不是坐CX.我講得唔好,我 ...
請問你6月份英航未正式公佈停飛,佢已經轉你去德航?如果佢公佈左,應該係申請退錢,自己買過張新機票,坐任何航空公司返,唔係咁會易安排啲咩?
作者: rubycourt    時間: 22-4-19 10:47

cfs 發表於 22-4-19 10:36
請問你6月份英航未正式公佈停飛,佢已經轉你去德航?如果佢公佈左,應該係申請退錢,自己買過張新機票,坐任何航 ...

英航話因為宜家無得比客改期,所以就比客refund或轉去其他公司,但係指定某d航空公司,因為佢哋跟某d航空公司簽了協議,但又看對方航空公司有無比位佢哋,因為ba講了很多,如你訂了自己打去問淸楚,我手機有問題,打唔多咁多字.

作者: cfs    時間: 22-4-19 10:51

rubycourt 發表於 22-4-19 10:47
英航話因為宜家無得比客改期,所以就比客refund或轉去其他公司,但係指定某d航空公司,因為佢哋跟某d航空 ...
我睇英航最新文件未有講到,只講到4月份.等我再留意下先,謝謝你.即係想更改日子而佢又做唔到就可申請退款.咁退款真係最簡易.
作者: ANChan59    時間: 22-4-19 10:51

我自己轉機經驗,二個小時係好緊張,特別前一程短程加延遲,好難追到。

寄倉行李安排到目的地,就算轉機,我覺得OK,事實上冇得擔保冇甩漏。

作者: rubycourt    時間: 22-4-19 10:53

cfs 發表於 22-4-19 10:36
請問你6月份英航未正式公佈停飛,佢已經轉你去德航?如果佢公佈左,應該係申請退錢,自己買過張新機票,坐任何航 ...

我回程話值5千幾蚊,但宜家自己買機票轉機要幾錢呢?你提醒了我去看看.現CX直航宜家都未必買到,買到價錢也很貴.還有ba未公佈取消,酒店就我自己另買機票一定罰我錢.

作者: rubycourt    時間: 22-4-19 10:56

cfs 發表於 22-4-19 10:51
我睇英航最新文件未有講到,只講到4月份.等我再留意下先,謝謝你.即係想更改日子而佢又做唔到就可申請退款.咁 ...

我這些資料是紅假前,今天有無再改就唔知.你會買邊間航空公司?之前book咗酒店未?會否罰錢?

作者: cfs    時間: 22-4-19 11:01

rubycourt 發表於 22-4-19 10:56
我這些資料是紅假前,今天有無再改就唔知.你會買邊間航空公司?之前book咗酒店未?會否罰錢?
...
我睇到今日都未見英航有出公佈.我會留意,多謝你.我自己無英航飛在手,不過好多朋友有.
酒店我地都會訂啲可以免費取消,所以影響唔大.

作者: itbaby    時間: 22-4-19 11:05

提大家多一句, 如要轉機,核酸檢測是 48小時前的報告,是根據最後一程到港的飛機計小時,如早一天做PCR,有機會過48小時,尤其是經星加坡或曼谷轉機。
(2) 檢測樣本是在指明飛機的預定起飛時間前48小時內取自相關到港人士的,「指明飛機」是指到達或即將到達香港的民航飛機(即直接降落在香港的飛機)

作者: longlokma    時間: 22-4-19 11:46

ANChan59 發表於 22-4-19 10:51
我自己轉機經驗,二個小時係好緊張,特別前一程短程加延遲,好難追到。

寄倉行李安排到目的地,就算轉機 ...

多謝你資訊,我都係咁諗,怕第一程延遲到達就麻煩,因為孩子未試過轉機,遲少少可能佢已經會心急同緊張。
所以寕可凌晨早少少搭BA,轉機等耐少少,總之求個安心。

作者: SinCnai    時間: 22-4-19 12:06

回覆 longlokma 的帖子

你問清楚BA,我記得之前BA係唔俾14歲以下小朋友單獨上機,現亦冇冇提供UM服務的
作者: longlokma    時間: 22-4-19 12:08

SinCnai 發表於 22-4-19 12:06
回覆 longlokma 的帖子

你問清楚BA,我記得之前BA係唔俾14歲以下小朋友單獨上機,現亦冇冇提供UM服務的 ...

thanks, 我孩子冇咁細,多謝你提醒啊

作者: foxli    時間: 22-4-19 12:17

漢莎都未知幾時復飛香港,如果真係日日有機重擔心熔斷。
作者: waiyan2000    時間: 22-4-20 10:23

TTEE1819 發表於 22-4-18 20:15
我自己和孩子都試過在Frankfurt 轉機,大機場,但指示清楚,好易轉機。

請問英國到 Frankfurt 係terminal 1, 但由Frankfurt返香港班機係terminal two係咪都好容易搵㗎?

作者: TTEE1819    時間: 22-4-20 11:35

waiyan2000 發表於 22-4-20 10:23
請問英國到 Frankfurt 係terminal 1, 但由Frankfurt返香港班機係terminal two係咪都好容易搵㗎?
...

我剛才專登搵一些舊email睇一睇當年的e ticket內容。

在疫情前,2018
我們和孩子各自都試過heathrow 經Frankfurt 回香港。

LH915:
LHR to FRA (是T1), 20.10前到Frankfurt

LH796:
FRA (都係T1), 22. 15 Frankfurt 起飛去香港

即係same terminal。

作者: 王家爸爸    時間: 22-4-20 11:42

法蘭克福個機場比較大,歐洲嚟既機同去亞洲既機,可以距離好遠。十三歲小朋友,有空姐帶住,或者經細啲既機場會好啲。
作者: 已刪除用戶    時間: 22-4-20 11:44

...

LHR T5 to FRA T2 (BA)
FRA T2 to HKG T1 (CX)
Same terminal at FRA

作者: raytong    時間: 22-4-20 13:01

...

如是這樣應該是LHR to FRA by Lufthansa then CX to Hong Kong.
我見啲post 應該要乘skyline , 到時跟指示,應該不難的

https://www.frankfurt-airport.com/en/flights-and-transfer/transferring-at-fra.html

作者: waiyan2000    時間: 22-4-20 13:02

longlokma 發表於 22-4-18 22:23
我地感覺安全啲,揀BA中间轉機係耐左,但最多坐下啫,始終人生路不熟,多的時間冇壞
...

如果小朋友唔夠14歲, 係唔可以自己上飛機, for BA Flight

作者: waiyan2000    時間: 22-4-20 13:06

raytong 發表於 22-4-20 13:01
如是這樣應該是LHR to FRA by Lufthansa then CX to Hong Kong.
我見啲post 應該要乘skyline , 到時跟指 ...

應該係唔難, 我最驚係佢去到法蘭克福機場如果 手上嘅文件過唔到cx, 就會滯留咗喺法蘭克福機場, 到時唔知點算

cx真係冇陰公, 超賣,停機,重要安排上唔考慮到咁細個小朋友嘅安全, 你停咗我班直航機,係咪應該畀返直航機嘅位我。 如果我個小朋友有十七八歲 轉機係冇問題

作者: cherubic    時間: 22-4-20 13:59

回覆 waiyan2000 的帖子

Your kid may be too young to handle it.  Would it be possible to speak to CX CS again?  Sometimes they just want you to pay the fare difference, e.g. I paid the fare difference between "Essential" and "Flex" and they immediately got me the direct flight seat.
作者: raytong    時間: 22-4-20 14:17

waiyan2000 發表於 22-4-20 13:06
應該係唔難, 我最驚係佢去到法蘭克福機場如果 手上嘅文件過唔到cx, 就會滯留咗喺法蘭克福機場, 到時唔知點 ...

是的,小朋友細又真係好擔心的,你嘗試再找CX再試吓可唔可以有直航吧;另外48小時內盡快upload information 比CX check吧, 我個女暫時定咗5月26號LHR - FRA - HK 但是BA/CX,你小朋友是否之後航班,如之後有多啲資訊,我再告訴你吧

作者: Chole    時間: 22-4-20 14:18

cherubic 發表於 22-4-20 13:59

Your kid may be too young to handle it.  Would it be possible to speak to CX ...

Good suggestion!  可能class 唔同priority 唔同!

作者: waiyan2000    時間: 22-4-20 14:35

raytong 發表於 22-4-20 14:17
是的,小朋友細又真係好擔心的,你嘗試再找CX再試吓可唔可以有直航吧;另外48小時內盡快upload informatio ...

我由 Man 出發

作者: waiyan2000    時間: 22-4-20 14:36

cherubic 發表於 22-4-20 13:59

Your kid may be too young to handle it.  Would it be possible to speak to CX ...

我已經提出咗㗎, 有咩位要咩位,補幾多錢你話我知就得啦,但係都係冇消息

作者: TTEE1819    時間: 22-4-20 14:39

waiyan2000 發表於 22-4-20 14:35
我由 Man 出發

非常明白你的擔心。你試下講埋日子,睇下大家有無同機,方便有個照應。

作者: ttbb30    時間: 22-4-20 14:41

最慘係無了期的等....唔知等到幾時

作者: waiyan2000    時間: 22-4-20 14:41

TTEE1819 發表於 22-4-20 14:39
非常明白你的擔心。你試下講埋日子,睇下大家有無同機,方便有個照應。
...

好多謝你哋。不過我而家要睇下個流程我小朋友係咪真係handle到 先訂機票

作者: waiyan2000    時間: 22-4-20 14:42

TTEE1819 發表於 22-4-20 14:39
...

因為我始終嘅concern係 就算有你哋大哥哥大姐姐陪佢一齊, 萬一有啲咩文件先唔齊嘅話都係得返佢自己一個留喺法蘭克福機場, 咁到時點算呢?

作者: cherubic    時間: 22-4-20 14:56

Will you consider Man to London, London to HK?  The document checking will be completed in Man Airport if flying CX.
Good luck!

作者: waiyan2000    時間: 22-4-20 14:59

cherubic 發表於 22-4-20 14:56

Will you consider Man to London, London to HK?  The document checking will b ...

Yes, I have also requested, but CX said London is fully assigned

作者: longlokma    時間: 22-4-20 22:02

waiyan2000 發表於 22-4-20 14:42
因為我始終嘅concern係 就算有你哋大哥哥大姐姐陪佢一齊, 萬一有啲咩文件先唔齊嘅話都係得返佢自己一個留 ...

如Frankfurt 去Hk係搭CX, 不是第一程機前已upload文件畀CX check?
英國去Frankfurt又沒特別文件要準備,而香港要的pcr証明在英國起程前已由 CX check 妥,咁應該不用再担心遺漏吧?

作者: yuyueng    時間: 22-4-20 22:36

有冇機會嘈吓政府取消熔斷機制?而家得返CX飛香港,就快變北韓啦!
作者: SinCnai    時間: 22-4-20 23:01

我小朋友,其中一個13歲,BA唔賣機票俾佢,冇直航機,要經法蘭克福機場轉機回港,冇delay,唔使1小時,轉機時行過去就得,不過要預時間check文件.但當時係兩個小朋友一齊,而且我哋係香港即時電話聯絡,最煩係當時職負唔熟入港文件要求,好在最後有驚冇險,你試下上Facebook 搵下有冇香港人會同機幫下手.問下同校師兄師姐,祝順利.

作者: SinCnai    時間: 22-4-20 23:07

最緊要你小朋友有齊打針文件,洒店booking, per test report,咁CX 職員好熟香港條例,好肯幫手的,叫小朋友有咩事唔好等,問人求救,法闌克福機場職員都helpful

作者: cfs    時間: 22-4-20 23:23

waiyan2000 發表於 22-4-20 13:06
應該係唔難, 我最驚係佢去到法蘭克福機場如果 手上嘅文件過唔到cx, 就會滯留咗喺法蘭克福機場, 到時唔知點 ...
出發前你同佢查好晒所有文件,在國泰網用ready to fly 系統submit晒所有文件比國泰對,對既員工係香港負責架.對好晒你會收到佢地回覆OK, 咁就9成無問題架喇.
作者: PUIPUI2000    時間: 22-4-21 00:25

SinCnai 發表於 22-4-20 23:07

最緊要你小朋友有齊打針文件,洒店booking, per test report,咁CX 職員好熟香港條 ...

香港打了兩針得唔得架?

作者: PUIPUI2000    時間: 22-4-21 00:27

cfs 發表於 22-4-20 23:23
出發前你同佢查好晒所有文件,在國泰網用ready to fly 系統submit晒所有文件比國泰對,對既員工係香港負責架. ...

英國坐漢莎去德國,唔知又要咩文件?

作者: cfs    時間: 22-4-21 00:32

PUIPUI2000 發表於 22-4-21 00:27
英國坐漢莎去德國,唔知又要咩文件?

你係transit咁樣計final destination 文件,即係香港。所以冇特別文件要求

作者: PUIPUI2000    時間: 22-4-21 00:38

cfs 發表於 22-4-21 00:32
你係transit咁樣計final destination 文件,即係香港。所以冇特別文件要求

跟香港就有多冇少了?

作者: cfs    時間: 22-4-21 00:39

PUIPUI2000 發表於 22-4-21 00:38
跟香港就有多冇少了?

是。

德國轉機沒特別要求

Transfer in Germany to a Non-Schengen Country:

Travelers who are just transiting in Germany to a Non-Schengen country (and are not leaving the airport) are required to provide a COVID-19 vaccination certificate, recovery certificate or negative test result. Additionally, all passengers must ensure to meet the entry requirements of their destination country.

作者: PUIPUI2000    時間: 22-4-21 00:48

cfs 發表於 22-4-21 00:39
是。

德國轉機沒特別要求

thank you

作者: foxli    時間: 22-4-21 00:51

試過兩次轉機所見,好多人都以為PCR test 陰性報告已經ok,多數都係漏咗accreditation cert上網又搵唔到,咁就上唔到機。
作者: luckyangel    時間: 22-4-21 02:24

longlokma 發表於 22-4-19 11:46
多謝你資訊,我都係咁諗,怕第一程延遲到達就麻煩,因為孩子未試過轉機,遲少少可能佢已經會心急同緊張。
...

我都想早d BA+CX, 但BA得一班機去Frankfurt,touch wood如果cancel CX會唔會安排到漢莎機呢?諗緊呢個位有問題將會咁怎樣?

作者: longlokma    時間: 22-4-21 02:51

luckyangel 發表於 22-4-21 02:24
我都想早d BA+CX, 但BA得一班機去Frankfurt,touch wood如果cancel CX會唔會安排到漢莎機呢?諗緊呢個位有問 ...

如果BA會cancel 咁漢莎一樣會,再講欧州之间又冇溶斷,最多delay, 點會無端取消航班。
真是有其他特殊情況出現就冇人可以預料同防避,担心唔到太多,太杞人憂天只會增加自己同孩子心理壓力,放鬆些吧   

作者: cfs    時間: 22-4-21 06:58

luckyangel 發表於 22-4-21 02:24
我都想早d BA+CX, 但BA得一班機去Frankfurt,touch wood如果cancel CX會唔會安排到漢莎機呢?諗緊呢個位有問 ...

嘩你呢個問題邊有得遇架

作者: rubycourt    時間: 22-4-21 08:28

foxli 發表於 22-4-19 12:17
漢莎都未知幾時復飛香港,如果真係日日有機重擔心熔斷。

宜家漢莎停咗?

作者: foxli    時間: 22-4-21 08:38

rubycourt 發表於 22-4-21 08:28
宜家漢莎停咗?
飛香港未開番。
作者: cfs    時間: 22-4-21 08:42

rubycourt 發表於 22-4-21 08:28
宜家漢莎停咗?

是,官方公佈六月份開,會唔會有變化就…..冇人知

作者: luckyangel    時間: 22-4-21 20:49

longlokma 發表於 22-4-18 18:30

或者考慮BA轉CX, cx confirmed兩者係partner关係,行李一 ...

我sent埋BA問也說行李直到港,你幾号transit回港呀?

作者: grace.ywp    時間: 22-4-21 21:03

luckyangel 發表於 22-4-21 20:49
我sent埋BA問也說行李直到港,你幾号transit回港呀?
我之前打電話比BA, 佢哋都係話行李直到香港
作者: foxli    時間: 22-4-21 23:41

**Emergency Contact Details**
Please keep this information somewhere convenient - Apple Notes, etc… Joseph Cheung shared it last year and it has been invaluable to many.

“If encountering issues with misinformed ground crew misinterpreting HK requirements, consider contacting the following emergency contacts for verification/assistance:

If any issues call the ImmD Duty Officer (+852 2183 1281),  
They may ask the airline to email them directly at [email protected] and they will respond to them.

– ImmD – 24-hour hotline: (+852) 1868 / ImmD app
https://www.immd.gov.hk/eng/services/Assistance_Outside_Hong_Kong.html

– ImmD – Airport Division: (+852) 2183 1281 / (+852) 2182 1437 / [email protected]
https://tel.directory.gov.hk/0269000013_ENG.html

– DH – 24-hour hotline: (+852) 2125 1999
– DH Port Health Division – Airport Section: (+852) 2182 1299 / [email protected]
https://tel.directory.gov.hk/0258000052_ENG.html

轉自FB support group。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5