教育王國

標題: Dgs vs Spcs [打印本頁]

作者: jessica-lht    時間: 22-4-10 18:56     標題: Dgs vs Spcs

阿女收到兩間既offer,唔知點睇,會點揀
作者: Rpp    時間: 22-4-10 19:34

jessica-lht 發表於 22-4-10 18:56

比囡揀,兩間女校,或者點指兵兵點著誰是大兵。

作者: b3410    時間: 22-4-10 22:22

成績就DGS好一些,活動也比較多。
作者: cmir    時間: 22-4-10 22:40     標題: 回覆樓主:

2間都收,肯定係叻女
問吓阿女鍾意邊間,睇吓學校文化同阿女性格

作者: JojoDad    時間: 22-4-11 01:42

SPCS 學生家庭有$,DG更有$
作者: SLHongkonger    時間: 22-4-11 09:52

八掛問下 最近邊一間派左offer ?

作者: 王家爸爸    時間: 22-4-11 11:51

b3410 發表於 22-4-10 22:22
成績就DGS好一些,活動也比較多。
純粹用成績睇,SPCC係兩個世界,一男一女,所以比較SPCC同DGS既成績,我諗需要先分別估計SPCC男女既成績,然後女仔比女仔。
作者: b3410    時間: 22-4-11 11:55

王家爸爸 發表於 22-4-11 11:51
純粹用成績睇,SPCC係兩個世界,一男一女,所以比較SPCC同DGS既成績,我諗需要先分別估計SPCC男女既成績, ...
人哋冇問SPCC
作者: jessica-lht    時間: 22-4-11 13:04

回覆 SLHongkonger 的帖子

其他唔知,但我哋呢兩間畀Dgs係幾日前先畀offer
作者: mcl203    時間: 22-4-11 16:57

王家爸爸 發表於 22-4-11 11:51
純粹用成績睇,SPCC係兩個世界,一男一女,所以比較SPCC同DGS既成績,我諗需要先分別估計SPCC男女既成績, ...

樓主係問CS,唔係CC呀~~~

作者: bobbob    時間: 22-4-11 17:05

b3410 發表於 22-4-11 11:55
人哋冇問SPCC
可能阿爸爸直覺上覺得無理由會將dgs同spcs比較,潛意識幫佢改咗隻字
作者: ykk9y    時間: 22-4-11 18:23

In terms of academic result and cost $:

SPCC > DGS > SPCS
作者: tkhhung    時間: 22-4-12 20:23

DGS SPCS 成績差吾多 但以未來找老公指數可能SPCS 優勝少少 主要看樓主女女什麼性格 強而有力 一定DGS 最適合

作者: mcl203    時間: 22-4-12 20:50

tkhhung 發表於 22-4-12 20:23
DGS SPCS 成績差吾多 但以未來找老公指數可能SPCS 優勝少少 主要看樓主女女什麼性格 強而有力 一定DGS 最適 ...

唔係下化,似乎都有點距離喎,SPCS數據都頗公開,可以自己去兩間中學校網參考吓~~~

作者: Spiderphant    時間: 22-4-12 20:53

回覆 tkhhung 的帖子

成績有名顯距離吧。當然最後睇個別小朋友在校內成績
作者: SLHongkonger    時間: 22-4-12 21:05

DGS SPCS 成績差吾多 但以未來找老公指數可能SPCS 優勝少少 主要看樓主女女什麼性格 強而有力 一定DGS 最適 ...

我係熊貓fans

都要公道講一句 DGS 勁過SPCS

作者: ykk9y    時間: 22-4-12 21:05

DSE 5+ of DGS is > 60%; SPCS is 4x%.

作者: b3410    時間: 22-4-12 22:28

DSE成績的話,SPCC,DGS叮噹碼頭,其他學校都有些距離
作者: fungkaka    時間: 22-4-12 22:56     標題: 回覆樓主:

下次學校名可能要講中文(emoji),否則差一個字就答錯傘,我哋喺DGS用家,插班生好多來自SPCS

作者: bbq.    時間: 22-4-12 23:14

b3410 發表於 22-4-11 11:55
人哋冇問SPCC

作者: samhongkong    時間: 22-4-24 14:48

想請問DGS有幾多%學生可以入 A level班?
作者: mcl203    時間: 22-4-24 17:17

samhongkong 發表於 22-4-24 14:48

以我所知,各中學對GCE修讀要求和安排係不一樣,DGS有別於SPCS。似乎,DGS學生對GCE學制幾年以來都並未成為主流,每年都係2X人會選呢個學制~~~

作者: samhongkong    時間: 22-4-24 17:37

回覆 mcl203 的帖子

如我無誤會,你意思是大約只有二十幾人報 A LEVEL,是因為少人報,而不是名額少才少人報?
這點我不明白點解學生會選 DSE 而不選 A LEVEL. 究竟是什麼原因呢?

作者: mcl203    時間: 22-4-24 17:53

samhongkong 發表於 22-4-24 17:37

如我無誤會,你意思是大約只有二十幾人報 A LEVEL,是因為少人報,而不是名額少才少人 ...

純個人估計,修讀GCEAL未必如其他學制存在絶對優勢,同修讀DSE無太大明顯分別。除非,學生對考DSE中文欠信心,或一心一意去放洋,不過,後者對DSE學生基本上打算放洋亦係分別不大~~~

似乎,已經人少轉修GCEAL,未能測試學校是否有限額,聽聞去到現在,你真係想而又有切實需要,都可以修讀。有別於SPCS,SPCS係4X% Vs 5X%~~~

作者: samhongkong    時間: 22-4-24 19:06

你的答案很中肯,我也認同是否轉GCE只取決於對DSE中文有否信心。
小女有 SPCS offer, DGS 只是waiting, 所以想考慮定先,謝謝你的分享!

作者: Greylay    時間: 22-4-24 19:26

mcl203 發表於 22-4-24 17:53
純個人估計,修讀GCEAL未必如其他學制存在絶對優勢,同修讀DSE無太大明顯分別。除非,學生對考DSE中文欠信 ...

請問GCE  AL 是否要俾証明學校會去英國讀書才可以報?聽説要真係有need , 學校先俾報

作者: mcl203    時間: 22-4-24 20:00

Greylay 發表於 22-4-24 19:26
請問GCE  AL 是否要俾証明學校會去英國讀書才可以報?聽説要真係有need , 學校先俾報
...

好似有要求學生去解釋為何選擇GCE,咁揀GCE宜家又唔係一定要放洋嘅,只不過係入本地大學,DSE係簡單啲~~~

作者: samhongkong    時間: 22-4-24 20:48

通常學生是有甚麼need才被容許選擇a level呢?
如果是對 DSE中文沒有信心取5所以選擇A LEVEL, 學校會接受這個理由嗎?

作者: mcl203    時間: 22-4-24 21:04

samhongkong 發表於 22-4-24 20:48

通常學生是有甚麼need才被容許選擇a level呢?

真係唔知詳情噃,據線人報料,唔少係弱中文人仕,或者唔想take risk或放太多時間係中文嘅學生,成績似乎包含好嘅或普通。又據線人報料,學校睇法係建議若非放洋為目標,修DSE簡單啲~~~

似乎,係近年追捧非本地學制,連GCEAL都變成其中之一,DGS GCE生不少仍係留港升學嘅~~~

作者: mcl203    時間: 22-4-24 21:36

samhongkong 發表於 22-4-24 17:37

如我無誤會,你意思是大約只有二十幾人報 A LEVEL,是因為少人報,而不是名額少才少人 ...

其實每一個學制,都會因學生因為對自己有著數而走呢條路,好聽啲就係較適合~~~

純用本地升學去理解,DSE係香港有海量嘅校內校外支援,對於啲接受現實又唔太害怕中文嘅學生,係可能會覺得更適合,始終香港入大學係計分,夠分基本上係入梗,至於GCE,你係要經non-jupas,中間存在變數。又至於,DSE有機會炒中文,你仍然可以係英國或其他地方買保險,分別係不大。GCE表面優勝係,分兩年考~~~

作者: Kirin007    時間: 22-4-25 10:07

samhongkong 發表於 22-4-24 14:48

聽一用家(人哋女)講:嚟緊40人左右,佢第一輪未中選,依家第二輪有幾個位空出,可能要考試篩選。無問第一輪揀人要唔要考。

作者: ykk9y    時間: 22-4-25 12:13

mcl203 發表於 22-4-24 17:53
純個人估計,修讀GCEAL未必如其他學制存在絶對優勢,同修讀DSE無太大明顯分別。除非,學生對考DSE中文欠信 ...
So, do you mean applying for foreign universities, DSE and GCEAL 認受性一樣?
作者: mcl203    時間: 22-4-25 13:54

ykk9y 發表於 22-4-25 12:13
So, do you mean applying for foreign universities, DSE and GCEAL 認受性一樣?

簡單啲講,睇唔到DSE放洋英國有明顯弱勢~~~

作者: www    時間: 22-4-30 22:40

b3410 發表於 22-4-12 22:28
DSE成績的話,SPCC,DGS叮噹碼頭,其他學校都有些距離
同意!

作者: www    時間: 22-5-1 00:35

SLHongkonger 發表於 22-4-12 21:05
我係熊貓fans
都要公道講一句 DGS 勁過SPCS

Agree! 成績、活動等各方面都有一段距離。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5