教育王國

標題: 家長英文唔得。。。面試如何。。。 [打印本頁]

作者: suslau2004    時間: 22-1-27 06:00     標題: 家長英文唔得。。。面試如何。。。

小朋友傳統英文私小讀p3, 跟唔上,唯獨英文科唔錯,學校教快一年,但都考到七十分左右,想幫佢轉國際學校。
但,我自己英文唔係好得。
如何應付面試。。。

作者: Jane1983    時間: 22-1-27 08:18

你想報邊間?好多都唔使見父母的。
作者: suslau2004    時間: 22-1-27 08:27

Jane1983 發表於 22-1-27 08:18
你想報邊間?好多都唔使見父母的。

我自己冇任何idea, 才剛剛開始有這個想法,現在只係靠bk 揾資料,可不可以提供有關資料?謝謝你

作者: peter1    時間: 22-1-27 08:43

小學應該唔使in 家長。
家長只要有一般聽講讀寫水平應付到同老師電話電郵溝通is ok.

作者: suslau2004    時間: 22-1-27 08:50

peter1 發表於 22-1-27 08:43
小學應該唔使in 家長。
家長只要有一般聽講讀寫水平應付到同老師電話電郵溝通is ok.
...

睇,寫,我ok 的。
係講,聽,唔得。。
另外,讀IS, .將來大學,係咪一定要出國?

作者: Jane1983    時間: 22-1-27 09:26

回覆 suslau2004 的帖子

睇你邊區,最好係交通唔太遠。而家好多國際學校,乜都唔知好難比意見你。Esf係一個大路的選擇。
爬多d文,仔細考慮吓,有乜想法再問。

作者: Jane1983    時間: 22-1-27 09:30

唔係一定,例如讀醫的多數留係香港讀,但出國的比例會高過本地學校。好多國際學校都有公佈學生升大學的情況,差不多每間都有小部份學生留港讀大學。

作者: ckmammy    時間: 22-1-27 09:34

suslau2004 發表於 22-1-27 08:50
睇,寫,我ok 的。
係講,聽,唔得。。
另外,讀IS, .將來大學,係咪一定要出國?
睇同寫 ok 應該問題不大。 讀 IS 將來當然可以留喺香港讀大學。 如果未有頭緒報邊間, 先問自己以下問題。有冇特別鍾意英制,美制? 住那區?學費可以負擔幾多?中文有幾重要?
作者: suslau2004    時間: 22-1-27 09:38

ckmammy 發表於 22-1-27 09:34
睇同寫 ok 應該問題不大。 讀 IS 將來當然可以留喺香港讀大學。 如果未有頭緒報邊間, 先問自己以下問題。 ...

謝謝指引。
我希望小朋友將來盡可能留係香港讀大學(任何一間已經滿足),咁,是否英制適合D?這只是我個人純粹認為,香港教育制度,應該接近英制,是嗎?
有錯請更正,感激

作者: cherry1126    時間: 22-1-27 09:54

For your information, 如插ESF,在小朋友面試時,家長同時是要與校長會面大約10-15分鐘。

作者: ckmammy    時間: 22-1-27 09:57

suslau2004 發表於 22-1-27 09:38
謝謝指引。
我希望小朋友將來盡可能留係香港讀大學(任何一間已經滿足),咁,是否英制適合D?這只是我個人 ...
如果留港讀大學,考 IB 係最普遍而且最多 IS 可以選擇。 萬一將來最後決定出國,去邊個國家讀都冇問題。 如果你冇特別要求,ESF 會係一個平靚正選擇。 不過始終熱門學校多人報未必有位,所以都要諗多一兩間。
作者: oooray    時間: 22-1-27 09:59

想長遠一些, 留香港讀大學沒有問題, 問題是孩子有意願出國, 你是否同意?個人體驗是同學間多是以出國為目標, 耳濡目染,孩子未必按你的主觀願望選擇。
另外, IS學生興趣及話題上跟本地學生或有點差異(當然也有文化上很地道的IS學生), 如在本地就讀, 除了學業, 也要關心大學生活是否讀得稱心。

作者: suslau2004    時間: 22-1-27 10:00

cherry1126 發表於 22-1-27 09:54
For your information, 如插ESF,在小朋友面試時,家長同時是要與校長會面大約10-15分鐘。
...

咁,我未必報ESF 了。。。自問冇信心應付到面試。。

作者: suslau2004    時間: 22-1-27 10:05

ckmammy 發表於 22-1-27 09:57
如果留港讀大學,考 IB 係最普遍而且最多 IS 可以選擇。 萬一將來最後決定出國,去邊個國家讀都冇問題。 如 ...

剛剛有位家長回覆,esf interview 係要見家長的。。。我真的冇信心。。。
budget, 我預$15K一個月,地區,九龍會方便D。。請問,有什麼可選擇?我想知道學校名後,再自己去研究下,將範圍收窄。
真的謝謝你

作者: cherry1126    時間: 22-1-27 10:07

suslau2004 發表於 22-1-27 10:00

簡單傾談一下小朋友既日常,轉校原因,主要想了解下小朋友,并唔係考家長英文,加油(emoji)(emoji)

作者: ckmammy    時間: 22-1-27 10:22

suslau2004 發表於 22-1-27 10:05
剛剛有位家長回覆,esf interview 係要見家長的。。。我真的冇信心。。。
budget, 我預$15K一個月,地區, ...

九龍區$15k budget 選擇好少。ESF, CAIS 勉強可以,但要比 debenture, 高年班學費更貴。AIS 可以考慮。仲有 Think int school, 不過只有小學,中學又要再搵。
作者: kitkitkit23456    時間: 22-1-27 10:53

suslau2004 發表於 22-1-27 10:05
budget, 我預$15K一個月,地區, ...

符合你學費既選擇

國際學校:
ESF, FIS, KCIS, KIS, Invictus, Anfield (無中學)

私校:
YMCA基信 (中學係考DSE或者A Level),德萃 (中學係考A Level或者IB)

作者: suslau2004    時間: 22-1-27 11:01

kitkitkit23456 發表於 22-1-27 10:53
符合你學費既選擇

國際學校:

請問DSE ,同 A LEVEL 有什麼分別?

作者: wg_ann    時間: 22-1-27 11:45     標題: 回覆樓主:

如果樓主純粹只因學術跟唔上而轉校,建議樓主考慮埋私校如YWCA或St Hilary, 插班位較少,如果想盡快轉,不應只target某一兩間學校。

作者: kitkitkit23456    時間: 22-1-27 13:12

suslau2004 發表於 22-1-27 11:01

好難三言兩語解釋到。可以喺心儀學校既網頁,school tour或者同校長/老師面見時,再詳細了解下學校既學制同埋文化

作者: ol_bb    時間: 22-1-27 13:59

suslau2004 發表於 22-1-27 11:01

A level 是英國高考課程,成績用來申請大學!

作者: conniewktang    時間: 22-1-27 14:37

suslau2004 發表於 22-1-27 06:00
小朋友傳統英文私小讀p3, 跟唔上,唯獨英文科唔錯,學校教快一年,但都考到七十分左右,想幫佢轉國際學校。 ...

讀國際學校唔係只是英文好就得,其實國際學校的課程比本地私立深好多。舉例我仔果間國際學校, 中一學緊我以前會考時代中三中四的Science;Social studies寫緊以前高中先會寫的文;功課都用MLA format比返citation, 以前我大學一年級先識MLA format係乜;英文就走文學分析路線,好似讀literature咁!屋企都要support到,否則初初小朋友都會難適應又或跟不上。

作者: nervousmichelle    時間: 22-1-27 14:55

conniewktang 發表於 22-1-27 14:37
讀國際學校唔係只是英文好就得,其實國際學校的課程比本地私立深好多。舉例我仔果間國際學校, 中一學緊我 ...

我囡囡都花咗一年時間先適應,英文的文學分析同science的open questions都比較難掌握。

作者: ckmammy    時間: 22-1-27 15:11

同意樓上所講。唔知其他國際學校程度有幾深,因為我知有某些 IS 程度係淺少少。我仔嗰間都係深,尤其係 science,Humanities, 每科功課都要寫好多嘢,又要解釋得好詳盡先攞到高分。有英文 native 同學 (中一) 跟唔上要媽咪幫手教功課, 但因為課程深,連佢喺高中教書嘅媽咪都唔識要揾人幫手。 所以樓主如果係因為程度追唔到而轉國際學校要認真考慮下。
作者: suslau2004    時間: 22-1-27 22:10     標題: 回覆樓主:

謝謝各位意見。
咁,或者我自己真係要用心研究下!

作者: boojiji    時間: 22-1-27 22:29

同埋我覺得.... no offense~ 不過同老師都會有call / 面對面家長日, 同埋同其他家長聯繫 (可能因為我果D仲係幼稚園, 比較多呢D) --> 我想講家長點都係需要英文......如果你會好介意自己唔夠好, 唔知你會唔會直頭feel uncomfortable 去同佢地溝通~都係你自己要去衝破你自己既心理關口!
作者: Kai92    時間: 22-1-27 22:32

ckmammy 發表於 22-1-27 15:11
同意樓上所講。唔知其他國際學校程度有幾深,因為我知有某些 IS 程度係淺少少。我仔嗰間都係深,尤其係 sci ...

請問那些lS程度深,那些lS程度淺?

作者: ckmammy    時間: 22-1-27 22:50

Kai92 發表於 22-1-27 22:32
請問那些lS程度深,那些lS程度淺?
有幾間係朋友既小朋友讀過再比較過課程較淺有 AIS, CAIS, ESF 某些科目
作者: v369234    時間: 22-1-28 08:00

按照現在發展,希望在香港升學而選非本地DSE課程可能更沒有優勢。建議先了解國際學校學制或非DSE課程學校,而本港提供非DSE或本地課程學校,國際學校只係其中一類提供者,還有私立學校,直資學校等...
而課程有英制(GCE),美制,加拿大及近年流行既IB課程...
另外唔係間間ESF都要同父母面試,不知是否跟疫情有關。

作者: melobi12    時間: 22-1-28 11:50

boojiji 發表於 22-1-27 22:29
同埋我覺得.... no offense~ 不過同老師都會有call / 面對面家長日, 同埋同其他家長聯繫 (可能因為我果D仲 ...

可以揀啲比較多local families 嘅學校,咁同其他家長都有機會講廣東話溝通。試過Anfield小學打嚟叫我去interview,office staff係同我講廣東話。

不過其實基本英文就可以,最緊要你弓自己唔好太在意覺得自己英文唔好係一件負面嘅事。

我地學校相對少local families,但其他家庭都唔一定來自英文國家,俄羅斯、波蘭、日本、韓國,佢地都一樣唔係native English speakers呀。

作者: oilywater    時間: 22-1-28 11:55

v369234 發表於 22-1-28 08:00

按照現在發展,希望在香港升學而選非本地DSE課程可能更沒有優勢。建議先了解國際 ...

有d人話IB報local university 更有優勢

作者: oooray    時間: 22-1-28 12:08

回覆 oilywater 的帖子

呢個好主觀; 邊個成績好咪話自己有優勢。但客觀事實, 舉個例, 讀完IB入HKU, 好多科有Advanced Standing,可以申請讀少幾十個credit。

作者: lollylolly    時間: 22-1-28 12:09

suslau2004 發表於 22-1-27 10:00

最緊要係小朋友嘅英文程度,我覺得家長嘅英文作地唔會理。

作者: oilywater    時間: 22-1-28 12:16

oooray 發表於 22-1-28 12:08

呢個好主觀; 邊個成績好咪話自己有優勢。但客觀事實, 舉個例, 讀完IB入HKU, 好多科 ...

係,有d人又話non jupas好少位,其實都唔知邊個啱

作者: nervousmichelle    時間: 22-1-28 12:32

oilywater 發表於 22-1-28 12:16
係,有d人又話non jupas好少位,其實都唔知邊個啱

Non jupas雖然少位,但國際學校考IB同A Level最後申請本地大學的學生亦少。你睇睇各間IS的升学報告,我睇最差都去城大浸大。大部分名IS最差都只係三大。大部分學生會去海外升學。

作者: oooray    時間: 22-1-28 12:38

我從來只看數字。剛做緊research, 2020 LLB 數據 (from DOJ, 應該準確) HKU Jupas admission 是51/97, non-Jupas 35/97, 高考11/97
https://www.doj.gov.hk/en/legco/pdf/ajls20210831e1.pdf

作者: oooray    時間: 22-1-28 12:43

回覆 nervousmichelle 的帖子

你數漏左一大群係外國讀中學的香港學生, 打算non-jupas回港主攻神科
作者: nervousmichelle    時間: 22-1-28 12:50

oooray 發表於 22-1-28 12:43

你數漏左一大群係外國讀中學的香港學生, 打算non-jupas回港主攻神科 ...

咁你只睇神科,肯定無論選擇jupas或者nonjupas競爭都大,最緊要係自己有競爭力。港大醫科,DSE都要接近狀元先考到,IB亦要43分以上,競爭激烈程度不相伯仲。但學生如果中文唔好,相信nonjupas亦係更好的選擇。

作者: poonseelai    時間: 22-1-28 13:41

nervousmichelle 發表於 22-1-28 12:50
咁你只睇神科,肯定無論選擇jupas或者nonjupas競爭都大,最緊要係自己有競爭力。港大醫科,DSE都要接近狀 ...

你嘅結論可能要假設香港各資助大學仍有自主權收幾多 non jupas,又或者大學收non jupas 生未必要睇中文,今時今日唔敢講。如果目標係入到任何一間都得,dse 仍然機會大

作者: oooray    時間: 22-1-28 14:12

回覆 poonseelai 的帖子

今天大學non-jupas只需要second language, 門檻仍低。將來當然冇人知。

作者: oooray    時間: 22-1-28 14:13

其實我認同你嘅睇法。喺香港正正常常讀好書,無論你行DSE或者其他課程都唔會影響你入大學嘅機會。
作者: nervousmichelle    時間: 22-1-28 14:47

oooray 發表於 22-1-28 14:13

其實我認同你嘅睇法。喺香港正正常常讀好書,無論你行DSE或者其他課程都唔會 ...

是的,沒有必要捧高踩低,不管是哪種考試,都會有很優秀的學生,做好自己就行了。我們選擇國際學校也不是因為考試制度,國際學校不排名,不因成績而區別對待學生,這些對孩子的身心發展很重要。

作者: poonseelai    時間: 22-1-28 16:04

oooray 發表於 22-1-28 14:12
回覆 poonseelai 的帖子

今天大學non-jupas只需要second language, 門檻仍低。將來當然冇人知。

樓主孩子而家小三,九年後真的無得估

作者: v369234    時間: 22-1-28 17:48

回覆 oooray 的帖子

政府已急市民所急!

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/691413/%E5%A4%96%E5%9C%B0%E9%86%AB%E7%94%9F-%E9%99%B3%E8%82%87%E5%A7%8B%E6%96%99%E8%AA%8D%E5%8F%AF%E5%90%8D%E5%96%AE%E6%98%8E%E5%B9%B4%E5%87%BA%E7%88%90-%E6%93%81%E8%A1%A8%E5%88%97%E5%A4%96%E5%9C%B0%E8%B3%87%E6%A0%BC%E5%8F%AF%E5%85%8D%E8%A9%A6%E4%BE%86%E6%B8%AF

作者: kaplanmeier    時間: 22-1-29 20:50

妳的情況:

九年後,(環境許可的話)去或留,神科定神學定神經科學,還是由孩子自己決定吧

我的經驗:

國際學校入學:只考孩子的能力,誰是誰的家長沒有人紀錄監察

家長日:可以由孩子代為翻譯,孩子比較小時帶朋友幫忙也是可以

學業:慚愧,中學起,從不過問功課,沒有補習(孩子沒有提出),不過成績還是不錯的,報英國大學時收到兩個G5 conditional offers,順利入讀

去留:影響一生的決定,並不是隨便作的。先比較課程內容,再在暑假時去了英國所有心儀大學校園同城市感受一下,香港的則在I-day 參觀了解,之後就很容易選擇了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5