教育王國

標題: 直資中學 學費一問 [打印本頁]

作者: 茶走    時間: 22-1-3 22:36     標題: 直資中學 學費一問

除左學費合資格可以減免之外
其他雜費/課外活動既費用會唔會比津貼學校會貴啲?謝謝各位幫忙❤️

作者: gracelam    時間: 22-1-3 22:52

茶走 發表於 22-1-3 22:36
其他雜費/課外活動既費用會唔會比津貼學校會貴啲?謝謝各位幫忙❤️
...

直資雜費係貴啲! 但係reasonable, 課外活動睇邊種, 我覺得唔係貴好多!

如學校旅行去海洋公園, 收費98元, 學校有資助, 仲平過自己去!

而且獎學金直資中學又豐富好多嘅!

利申: 一個讀直資, 一個讀津校

作者: 茶走    時間: 22-1-3 23:03

gracelam 發表於 22-1-3 22:52
直資雜費係貴啲! 但係reasonable, 課外活動睇邊種, 我覺得唔係貴好多!

獎學金直資中學又豐富好多嘅! :wa ...

有間直資收左我女,但我女係band1尾
其實我都幾開心,因為估唔到佢會收我女。
但因為經濟壓力好大,怕負擔唔到。
當然報,係想拎個經驗。。依家變左要拒絕學校,都唔知點拒絕好

作者: gracelam    時間: 22-1-3 23:05

茶走 發表於 22-1-3 23:03
但因為經濟壓力好大,怕負擔 ...

比800元留咗位先, 自行可能有津校收!

作者: 茶走    時間: 22-1-3 23:24

gracelam 發表於 22-1-3 23:05
比800元留咗位先, 自行可能有津校收!

我都好煩惱
留位都應該會留左先

作者: siufung    時間: 22-1-4 01:26

茶走 發表於 22-1-3 23:24
我都好煩惱
留位都應該會留左先

恭喜曬!點都交左留低先,除非肯定唔去讀,自行唔中等抽獎㗎啫。
一鳥在手再沉着應戰餘下幾場,最後可能收穫豐富呢?

作者: LeeCC    時間: 22-1-4 09:29

茶走 發表於 22-1-3 22:36
...

我見學校通告有寫,如果合資格申請全津或半津的學生,課外活動費用都可以全免或減半

另外,如果特殊原因不能負擔課外活動或交流團費用,可以特別申請津貼

作者: b3410    時間: 22-1-4 09:45

唔覺得直資雜費多。學校推薦的活動包括交流(最近幾年應該都唔會有mouth:" />)政府會有資助。
唯一要留意是同學之間social,朋友圈子。囡班級(高中)最近互送聖誕禮物,大家講咗100 蚊左右,可以接受嘅。
作者: Arabellahk    時間: 22-1-4 09:51

要看具體直資學校,有些直資學校的學費已包含大部分課外活動的費用(學校組織的)
作者: gracelam    時間: 22-1-4 10:02

b3410 發表於 22-1-4 09:45
唔覺得直資雜費多。學校推薦的活動包括交流(最近幾年應該都唔會有mouth:" />)政府會有資助。
唯 ...

我嗰個聖誕交換禮物本來老師提議50元, 後來有同學提出30元, 50元太多了! 於是大家最後決定30元

作者: LeeCC    時間: 22-1-4 10:17

b3410 發表於 22-1-4 09:45
唯 ...

其實都睇埋左咩堆

試過D同學有幾個有Disney pass,話放假一起去Disney,但其他同學話太貴,最後改去其他地方,有pass的幾個就自己再約埋再入Disney

作者: bobbob    時間: 22-1-4 10:18

gracelam 發表於 22-1-4 10:02
我嗰個聖誕交換禮物本來老師提議50元, 後來有同學提出30元, 50元太多了! 於是大家最後決定30元
...
諗起以前小學規定只可買20蚊樓下嘅禮物,每次都好頭痕
作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-4 10:34

我個仔,可能因為中五中六了,都無咩錢用
一年俾咗百幾蚊影印folder費(因學校多校本教材),學生証,pta 同學生會費用,學校代報咗幾科mock exams,無咩了
Opening balance因為這是custodian account,俾一筆錢慢慢扣,唔夠再「增值」

咁多年最貴都係課外活動。我仔揀樣貴嘅,2千幾一年。有時學期初無耐會再要買d教科書,都係計成本

以往有得去exchange就比較貴(另外開票俾),去一星期都要預5-6千

圖片附件: myimage.jpg (22-1-4 10:34, 472.8 KB) / 下載次數 26
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYzOTM4fDIxOTI3MmEzfDE3MTczNjg2MDR8MA%3D%3D

作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-4 10:37

一年俾咗百幾蚊影印folder費(因學校多校本教材),學生証,pta 同學生會費用,學校代報咗幾科mock exams,無咩了
Opening balance因為這是custodian account,俾一筆錢慢慢扣,唔夠再「增值」

咁多年最貴都係課外活動。我仔揀樣貴嘅,2千幾一年。有時學期初無耐會再要買d教科書,都係計成本

以往有得去exchange就比較貴(另外開票俾),去一星期都要預5-6千

圖片附件: myimage.jpg (22-1-4 10:37, 472.8 KB) / 下載次數 24
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYzOTM5fDgzMWVmMTE3fDE3MTczNjg2MDR8MA%3D%3D

作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-4 10:41

LeeCC 發表於 22-1-4 09:29
我見學校通告有寫,如果合資格申請全津或半津的學生,課外活動費用都可以全免或減半

另外,如果特殊原因 ...

印象中交流同活動費用都有資助,可以問返學校

作者: b3410    時間: 22-1-4 12:07

bobbob 發表於 22-1-4 10:18
諗起以前小學規定只可買20蚊樓下嘅禮物,每次都好頭痕
小學印象中30-50蚊左右喇20樓下都可以嘅,買一隻公仔筆

作者: b3410    時間: 22-1-4 12:21

LeeCC 發表於 22-1-4 10:17
其實都睇埋左咩堆

試過D同學有幾個有Disney pass,話放假一起去Disney,但其他同學話太貴,最後改去其他 ...
的確,我d仔女讀不同學校,好明顯feel到朋輩/家長/同學之間不同style.
通常最後埋堆,都係比較氣味相投

作者: 茶走    時間: 22-1-4 14:54

Charlotte_mom 發表於 22-1-4 10:34
一年俾咗百幾蚊影印folder費(因學校多校本教材),學生証,pta  ...

多謝你比我參考,但係未所有直資要用paypal比錢?

作者: 茶走    時間: 22-1-4 14:55

b3410 發表於 22-1-4 12:21
的確,我d仔女讀不同學校,好明顯feel到朋輩/家長/同學之間不同style.
通常最後埋堆,都係比較氣味相投:ha ...

直資都擔心呢個問題,始終有啲家境唔係咁好

作者: 茶走    時間: 22-1-4 14:55

LeeCC 發表於 22-1-4 10:17
其實都睇埋左咩堆

試過D同學有幾個有Disney pass,話放假一起去Disney,但其他同學話太貴,最後改去其他 ...

我諗讀得直資既學生,家境應該唔差。

作者: 茶走    時間: 22-1-4 14:56

siufung 發表於 22-1-4 01:26
恭喜曬!點都交左留低先,除非肯定唔去讀,自行唔中等抽獎㗎啫。
一鳥在手再沉着應戰餘下幾場,最後可能收 ...

我諗我應該唔會啦,因為知道負擔唔到

作者: LeeCC    時間: 22-1-4 15:02

茶走 發表於 22-1-4 14:54

唔係,我小朋友學校乜都系寫票

作者: 茶走    時間: 22-1-4 15:03

LeeCC 發表於 22-1-4 15:02
唔係,我小朋友學校乜都系寫票

我連支票戶口都無

作者: LeeCC    時間: 22-1-4 15:04

茶走 發表於 22-1-4 14:55
我諗讀得直資既學生,家境應該唔差。

直資一樣有拿全津或半津的學生,不過其他同學唔會知道

作者: LeeCC    時間: 22-1-4 15:05

茶走 發表於 22-1-4 15:03
我連支票戶口都無

有D學校用E class的payment,繳費靈

作者: 小時了了    時間: 22-1-4 15:12

茶走 發表於 22-1-4 14:54

通常以下3個方法俾錢:
1) 開學時學校開e class 繳費靈, 一次過入~ $800 俾學校慢慢扣該一年會用嘅 $ e.g 班會費, 影印費, 學校旅行 等等小額洗費

2) 每月交學費, S1 入學時家長只需要交1次銀行自動轉賬授權表格俾學校, S1-S6 每月銀行自動轉賬交學費

3) 支票: 遊學團, 參加學校要繳費嘅課外活動

作者: 茶走    時間: 22-1-4 15:23

小時了了 發表於 22-1-4 15:12
通常以下3個方法俾錢:
1) 開學時學校開e class 繳費靈, 一次過入~ $800 俾學校慢慢扣該一年會用嘅 $ e.g  ...

多謝你答覆

作者: bobbob    時間: 22-1-4 15:44

Charlotte_mom 發表於 22-1-4 10:37
一年俾咗百幾蚊影印folder費(因學校多校本教材),學生証,pta  ...
5、6千去大陸就得,去歐洲遊學起碼4、5萬
作者: b3410    時間: 22-1-4 15:55

bobbob 發表於 22-1-4 15:44
近2,3年都唔使諗交流
作者: mcl203    時間: 22-1-4 16:02

b3410 發表於 22-1-4 15:55
近2,3年都唔使諗交流

多咗幾皮野唔知點用嘅煩惱?~~~

作者: b3410    時間: 22-1-4 16:08

mcl203 發表於 22-1-4 16:02
多咗幾皮野唔知點用嘅煩惱?~~~
唉,好煩

作者: bobbob    時間: 22-1-4 16:12

b3410 發表於 22-1-4 15:55
近2,3年都唔使諗交流
俾都唔去啦,今日仲要大你1百萬
作者: jelly00    時間: 22-1-4 16:14

借位一問,如果申請學費減免,同學會知道嗎?怕小朋友被人標籤

作者: b3410    時間: 22-1-4 16:14

茶走 發表於 22-1-4 14:56
我諗我應該唔會啦,因為知道負擔唔到

計下學費減免,可能減免咗之後都抵讀嘅。有一位朋友基層,最近打算囡囡插班DGS,因為發現原來學費減免之後負擔到。

作者: mcl203    時間: 22-1-4 16:24

jelly00 發表於 22-1-4 16:14

除非自己講,否則唔會知。不過,係學生群中,應該講都無乜人有興趣去關心,中學生未去到咁現實。反為,要自己教下小朋友正面看待,唔好有負面思維~~~

作者: mcl203    時間: 22-1-4 16:48

b3410 發表於 22-1-4 16:14
計下學費減免,可能減免咗之後都抵讀嘅。有一位朋友基層,最近打算囡囡插班DGS,因為發現原來學費減免之後 ...

DGS好吖,指定嘅交流係返國內,4-5千搞得掂~~~

作者: bobbob    時間: 22-1-4 17:00

mcl203 發表於 22-1-4 16:48
DGS好吖,指定嘅交流係返國內,4-5千搞得掂~~~
咁平民?唔似喎
作者: mcl203    時間: 22-1-4 17:02

bobbob 發表於 22-1-4 17:00
咁平民?唔似喎

好似唔使,篤埋通漲落去,我估~~~

作者: gracelam    時間: 22-1-4 17:42

bobbob 發表於 22-1-4 17:00
咁平民?唔似喎

疫情前, 我嗰個津校有大陸團/韓國團/美加團, 豐儉由人!

作者: hugub    時間: 22-1-4 17:53

放心啦資料係保密既,通常學校有個計算既表比你可以自己計下合唔合資格申請先,我2個仔女讀唔同既直資,2個都係除左學費之外冇乜額外收費,書薄費亦係正常價,就係因為直資資源多,個仔學校疫情前每年中三級係去新加坡,免費既... 阿女學校一年全級返祖國,一年全級去台灣都係免費
作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-4 19:31

bobbob 發表於 22-1-4 15:44

我哋好cheap,得澳門大陸東南亞

作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-4 19:33

小時了了 發表於 22-1-4 15:12
通常以下3個方法俾錢:
1) 開學時學校開e class 繳費靈, 一次過入~ $800 俾學校慢慢扣該一年會用嘅 $ e.g  ...

差不多,我哋開票放3000訂金慢慢扣,扣到就嚟無錢就會通知你開票「增值」
中一帶落中二如此類推,到離校就refund到家長動戶口
大數就另外開票(如出國交流)
學費就每月戶口轉帳

作者: Charlotte_mom    時間: 22-1-4 19:46

jelly00 發表於 22-1-4 16:14

唔會,學校同老師都唔會講
平時收費經校務處攪,但班主任會知邊個家庭有資助
自發活動就無資助。小學時,攪謝師宴,一家都要幾貴
老師同我地(攪手)商量,會唔會考慮資助家境有困難嘅同學,因謝師宴係重要回憶,唔想學生因為咁而miss咗。我地同老師agree,收表收錢全人類照做,但從大數中預咗舊錢經老師俾返資助家庭家長。攪手唔知邊個家庭有需要,(只知資助總數)但個家庭就可以拎到refund。老師做咗咁耐就識處理呢d

作者: b3410    時間: 22-1-4 19:51

Charlotte_mom 發表於 22-1-4 19:46
自發活動就無資助。小學時, ...
老師考慮得好周到
作者: jelly00    時間: 22-1-4 19:56

Charlotte_mom 發表於 22-1-4 19:46

大家都好有愛。感動

作者: bobbob    時間: 22-1-4 20:41

Charlotte_mom 發表於 22-1-4 19:31
我哋好cheap,得澳門大陸東南亞
我咪講緊你哋嗰間囉
作者: gracelam    時間: 22-1-4 21:13

值得一讚

作者: tkhhung    時間: 22-1-4 21:17

茶走 發表於 22-1-3 23:03
但因為經濟壓力好大,怕負擔 ...

邊間直資?HY ? GH? 如果係 辛苦些 值得去

作者: tyan001    時間: 22-1-4 21:24

tkhhung 發表於 22-1-4 21:17
邊間直資?HY ? GH? 如果係 辛苦些 值得去

呢啲又真係值得,不過德望都好谷

作者: tkhhung    時間: 22-1-4 21:24     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: tkhhung    時間: 22-1-4 21:28

tyan001 發表於 22-1-4 21:24

好像只是2B-2C 不值得留戀

作者: tkhhung    時間: 22-1-4 21:29

tyan001 發表於 22-1-4 21:24

GH 英文高2班課程 值得去

作者: tyan001    時間: 22-1-4 21:30

tkhhung 發表於 22-1-4 21:28
好像只是2B-2C 不值得留戀

你講緊我?我同樓主一樣,都係呢間收,不過我仲等緊匯基

作者: tkhhung    時間: 22-1-4 21:31

tyan001 發表於 22-1-4 21:30
你講緊我?我同樓主一樣,都係呢間收,不過我仲等緊匯基

沒所謂 2B-2C的話 不使太留戀

作者: tkhhung    時間: 22-1-4 21:31

匯基 當然好

作者: tyan001    時間: 22-1-4 21:32

tkhhung 發表於 22-1-4 21:31
匯基 當然好

係呀,交哂表格都未有面試消失

作者: tkhhung    時間: 22-1-4 21:33

tyan001 發表於 22-1-4 21:32
係呀,交哂表格都未有面試消失

一切都看緣份 努力

作者: tyan001    時間: 22-1-4 21:33     標題: 回覆樓主:

樓主,我覺得同你好似,希望大家可以交流下   

作者: tkhhung    時間: 22-1-4 21:35

tyan001 發表於 22-1-4 21:33
樓主,我覺得同你好似,希望大家可以交流下

Deleted

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5