教育王國

標題: 培正 vs 私校 (SFA 宣小) vs 41大抽獎 [打印本頁]

作者: som    時間: 21-10-28 19:42     標題: 培正 vs 私校 (SFA 宣小) vs 41大抽獎

私校SFA 宣小 末知但手有培小 vs 41 大抽獎
如果學費都是考慮因素

如果抽中41 心儀

真係抽得好差,就返去私校SFA 宣小

但41 男校除了LS … 其他可以share 下是怎樣?

之後中學係點玩?

作者: 2015papa    時間: 21-10-28 21:27

回覆 som 的帖子

41除LS 外,其餘既新舊基華、DPS唔擺乙一我覺得都好微。承唔承受到放棄培小再四大皆空然後中寶校到明年六月要週圍扣門既衝擊先?如果得既話,又可以去抽下LS 既,上年41網得6xx抽,最尾收9x;排面叫做有1/6機會既。
作者: Yukipooh    時間: 21-10-28 21:44

點解唔直上培小?

作者: som    時間: 21-10-28 21:59

長遠有個細跟尾,真係好大開支
如果抽中一天都光曬🥲
如果唔將上面講嘅學校放乙一會好易跳落去寶校?
作者: adriantai    時間: 21-10-28 23:15     標題: 回覆樓主:

培小宣小都係要俾$,當然選間有得抽

作者: happyschooling    時間: 21-10-28 23:23

如果我係41都會想揸私小抽LS

作者: hkpapa852    時間: 21-10-29 07:51

如果甘心唔搏LS / MCS,其實係41網抽獎好安全
作者: iba    時間: 21-10-29 08:03     標題: 回覆樓主:

抽41

作者: ming7150    時間: 21-10-29 08:05

博一博
單車變摩托

作者: bearbearhome    時間: 21-10-29 08:11

som 發表於 21-10-28 21:59
長遠有個細跟尾,真係好大開支
如果抽中一天都光曬🥲
如果唔將上面講嘅學校放乙一會好易跳落去寶校 ...

其實讀間間一二線學校都差唔多價錢,最後學野既開支計。俾左LS 你都要好多錢外補。反而培正氣氛無咁激烈,可以輕鬆點外補都得。

作者: hkhk8888    時間: 21-10-29 09:44

2015papa 發表於 21-10-28 21:27
回覆 som 的帖子

41除LS 外,其餘既新舊基華、DPS唔擺乙一我覺得都好微。承唔承受到放棄培小再四大皆空然 ...
6xx係男女總人數, 如果抽LS淨係計男仔, 機會應該再大D
作者: adriantai    時間: 21-10-29 09:49

bearbearhome 發表於 21-10-29 08:11
其實讀間間一二線學校都差唔多價錢,最後學野既開支計。俾左LS 你都要好多錢外補。反而培正氣氛無咁激烈, ...

會外補既人讀邊間都會補

作者: som    時間: 21-10-29 09:52

現在讀pc 幼
中/英/數/普/琴/游水
一個都10K🥲
作者: Poyau    時間: 21-10-29 10:18     標題: 回覆樓主:

培正 改咗可以大抽獎 ?

作者: hkhk8888    時間: 21-10-29 10:24

Poyau 發表於 21-10-29 10:18
培正 改咗可以大抽獎 ?
我諗樓主既意思係棄培正, 考SFA/宣小, 再抽LS
之前有另一個post又係咁既case, 唔知係咪同一個人

作者: Poyau    時間: 21-10-29 10:44

hkhk8888 發表於 21-10-29 10:24
我諗樓主既意思係棄培正, 考SFA/宣小, 再抽LS
之前有另一個post又係咁既case, 唔知係咪同一個人
...

明白 視乎APS/SFA放榜結果
如有APS/SFA在手 可抽喇沙
如無而又放棄培正 三思而行

作者: mcl203    時間: 21-10-29 10:45

som 發表於 21-10-29 09:52
現在讀pc 幼
一個都10K🥲

讀官津一樣可以洗你~10K,唔包車飯,視乎你點安排~~~

作者: hkhk8888    時間: 21-10-29 11:44

Poyau 發表於 21-10-29 10:44
明白 視乎APS/SFA放榜結果
如有APS/SFA在手 可抽喇沙
如無而又放棄培正 三思而行
但我覺得搞場大龍鳳出黎, 又唔係話好好多, 成件事C/P值唔高
可能我個人懶, 比我唔會咁做

作者: ChongLamm    時間: 21-10-29 14:12

hkhk8888 發表於 21-10-29 09:44
6xx係男女總人數, 如果抽LS淨係計男仔, 機會應該再大D

Hello,請教41網,女仔,應該要點排

作者: hkhk8888    時間: 21-10-29 16:10

ChongLamm 發表於 21-10-29 14:12
有backup/輸得起 > MCS
冇backup/輸唔起 > 聖家

利申: 非41用家

作者: Poyau    時間: 21-10-29 16:41

ChongLamm 發表於 21-10-29 14:12

進取型 乙1 MCS 乙2 聖家
穩陣啲 乙1 聖家

作者: som    時間: 21-10-29 20:36

咁男仔呢?
新舊華德係?
作者: Poyau    時間: 21-10-29 20:57

som 發表於 21-10-29 20:36
咁男仔呢?
新舊華德係?

如有APS/SFA在手 男仔抽喇沙
假如無 培正升中較新舊華德佳

作者: happyschooling    時間: 21-10-29 21:12

hkhk8888 發表於 21-10-29 16:10

同問,如果有SFA, APS, 可博抽maryknoll?
咁應否為TSL 或一條龍直資放棄抽?

作者: bearbearhome    時間: 21-10-29 23:45

som 發表於 21-10-29 09:52
現在讀pc 幼
一個都10K🥲

係架。我意思係去邊讀都唔會平。一線官津唔會等於慳錢。

作者: Dadagaga    時間: 21-10-30 00:13     標題: 回覆樓主

培幼好舒服,even 培正初小仍然係舒服,多活動,少功課,少考測默,建議仔細研究APS, SFA 課程,是否接受到嗰種谷,呢2間每年都不少學生頂唔順走。
如果入唔到LSC, 去咗APS /SFA, 細嗰個又係要靠自己…..

如果夠能力,不如試叩門……

作者: ChongLamm    時間: 21-10-31 13:58

hkhk8888 發表於 21-10-29 16:10

依家大女讀緊直資半龍校,因有細妹要跟尾,直資到時又要再in過 心大心細搏唔搏MCS⋯⋯

作者: ChongLamm    時間: 21-10-31 14:01

Poyau 發表於 21-10-29 16:41
進取型 乙1 MCS 乙2 聖家
穩陣啲 乙1 聖家

謝謝你,我心大心細,驚頭驚尾又驚自己冇運氣兩間都唔入

作者: som    時間: 21-11-6 23:55

回覆 ChongLamm 的帖子

同我情況差唔多 🥲
作者: starry_night    時間: 21-11-7 13:09     標題: 回覆樓主:

SFA / APS 個種谷唔係一般人能夠想像. 讀培正都係俾6年學費者,你咪當俾錢買親子關係.

而且如果你係 SFA/ APS 中游,你咪又係target返培中呢類型既學校.

我覺得quit 培小太冒險.

作者: baby.bobo    時間: 21-11-9 21:39

starry_night 發表於 21-11-7 13:09
SFA / APS 個種谷唔係一般人能夠想像. 讀培正都係俾6年學費者,你咪當俾錢買親子關係.

而且如果你係 SFA/  ...

請問培小谷嗎?

作者: starry_night    時間: 21-11-9 21:45

baby.bobo 發表於 21-11-9 21:39
請問培小谷嗎?

培小課程點都會比普通津校深,但係呈分壓力一定無其他兩間咁大.
至少培小中游一定入得返培中

作者: baby.bobo    時間: 21-11-9 22:21

starry_night 發表於 21-11-9 21:45
培小課程點都會比普通津校深,但係呈分壓力一定無其他兩間咁大.
至少培小中游一定入得返培中
...

謝謝回覆(emoji)(emoji)

作者: Ckm0425    時間: 21-11-9 22:32

baby.bobo 發表於 21-11-9 21:39
請問培小谷嗎?
培正比較着重中文和數學,所以中文相對較深,數學就教快。英文就正常程度。
作者: starry_night    時間: 21-11-10 16:33

Ckm0425 發表於 21-11-9 22:32
培正比較着重中文和數學,所以中文相對較深,數學就教快。英文就正常程度。 ...

no 以我所知,係培小英文一定深過普通津小
培中英文成績比較好既學生都係培小升上去
雖然培小/ 培中係中文教學,但佢既英文DSE成績好過某d地區band 1架

作者: Ckm0425    時間: 21-11-10 18:09

starry_night 發表於 21-11-10 16:33
雖然培小/ 培中係中文 ...
高小/中學就唔清楚,不過以初小來說,培正英文真係教得唔深,可能係略略比一般津校深少少。相對之下,中文及數學就真係比較困難,中文既要認識好多新字,又要默普通話併音,短時期內要識同記好多字,數學就教快半個學期,平時做既題目亦唔淺,有很多文字題。利申有小朋友是在讀生。
作者: PTL_L    時間: 21-11-10 18:28

Ckm0425 發表於 21-11-10 18:09
高小/中學就唔清楚,不過以初小來說,培正英文真係教得唔深,可能係略略比一般津校深少少。相對之下,中文 ...
唔只數教快,數教快唔奇,好多學校都會skip頭一二本,但中文教快半學期真係少有,培小中文係深既。
作者: PTL_L    時間: 21-11-10 18:31

starry_night 發表於 21-11-10 16:33
雖然培小/ 培中係中文 ...
培小英文印象中是同其他學校唔同,唔係香港常用教科書,但好似是longman出版?vocabulary 是深過一般津校,但內容題目,即教學個「郎」係差唔多。
作者: Dadagaga    時間: 21-11-10 18:50     標題: 回覆樓主

除非有特別原因好唔鐘意培正,否則培小有band 1A 中學,咁多年升到機會都好高。

學校又多活動,又少功課,評估次數和範圍也十分合理。小朋友返學都係想開開心心學習,無乜原因要迫個小朋友出公海,入一間都係叻,但日日默書測驗嘅學校,連睇書同埋玩嘅時間都唔夠。有啲複雜化咗件事。

如果真係想去官津,不如裝備好叩門搏一搏。

作者: Ckm0425    時間: 21-11-10 19:20

PTL_L 發表於 21-11-10 18:31
培小英文印象中是同其他學校唔同,唔係香港常用教科書,但好似是longman出版?vocabulary 是深過一般津校, ...
培正用Oxford 嘅Family and Friends, 如果同比較多學校用嘅Longman Elect比,教嘅內容其實差唔多,但的確Family and Friends 有d vocabulary 係深嘅,課文內容亦長d,而且句式上唔似Elect咁寫得好直接,另外都有好多關於phonic 嘅內容,加加埋埋其實都豐富。
之前話培正英文唔算谷係因為佢教得真係唔快,開學兩個月都係教咗四五課書,除左書就係一本作業及Grammar,唔似中文同數學咁有好多補充工作紙。

作者: PTL_L    時間: 21-11-10 19:54

Ckm0425 發表於 21-11-10 19:20
培正用Oxford 嘅Family and Friends, 如果同比較多學校用嘅Longman Elect比,教嘅內容其實差唔多,但的確Fa ...
咁又唔可以攞longman elect 比,始終私校要交學費,又要交業績,係要有啲難道既,除非學蘇浙,擺明p1用p2書。
作者: b3410    時間: 21-11-10 20:20

Ckm0425 發表於 21-11-10 19:20
培正用Oxford 嘅Family and Friends, 如果同比較多學校用嘅Longman Elect比,教嘅內容其實差唔多,但的確Fa ...
小朋友讀緊低年級?印象中高年級會教的快d,總體主要都係傳統的教法,考好DSE冇問題。不過如果想好似IS學校同學一樣運用自如,還是要自己再多些exposure

中文/數學又唔覺得深,而且數學科目的難度近幾年其實降低咗。不過培正出品,去到中學(例如聖喇拔),的確見到中文/數學方面的優勢, 原因不明,可能基礎好?

總體培小輕松而且成績不錯,又有1A中學backup, 抵讀。

作者: Ckm0425    時間: 21-11-10 20:35

b3410 發表於 21-11-10 20:20
小朋友讀緊低年級?印象中高年級會教的快d,總體主要都係傳統的教法,考好DSE冇問題。不過如果想好似IS學校 ...
小朋友仲讀緊低年級,加上不是培幼升上來,所以要d時間適應。
整體來講,小朋友校園生活係非常開心,學校有好多活動可以比佢參與。

另外升中壓力真係冇咁大,可以有時間發展不同的興趣。

作者: b3410    時間: 21-11-10 20:44

Ckm0425 發表於 21-11-10 20:35
小朋友仲讀緊低年級,加上不是培幼升上來,所以要d時間適應。
整體來講,小朋友校園生活係非常開心,學校有 ...

而且因為學校係大校,同學多,基本上各種活動都可以好快組到隊

作者: som    時間: 21-11-15 21:13

謝謝大家詳細分析,小兒SFA 最後都無offer … 專心留在培小

作者: Yukipooh    時間: 21-11-16 09:37

som 發表於 21-11-15 21:13
謝謝大家詳細分析,小兒SFA 最後都無offer … 專心留在培小

努力裝備好考插班,我有朋友都係小二考插班仲幫埋細佬

作者: som    時間: 21-11-16 09:39

問心都有外補中/英/數/普通話/朗誦、但最後一間offer 都沒有(emoji)

作者: dmms    時間: 21-11-16 10:37

som 發表於 21-11-16 09:39
問心都有外補中/英/數/普通話/朗誦、但最後一間offer 都沒有(emoji)
培小已經夠好啦,外面唔收可能係件好事,小朋友又可以按正常的學習節奏過埋6年愉快既校園生活
作者: som    時間: 21-11-16 11:03

都係,見大家俾培小comments 都好正面(emoji)(emoji)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5