教育王國

標題: 香港華仁書院2021DSE 結果 [打印本頁]

作者: Jacba    時間: 21-10-16 20:48     標題: 香港華仁書院2021DSE 結果

不知為何教育王國裡面一直對香港華仁貶多過褒,也沒有用家家長告知學校升大學數據。作為家長的我,今天參加完學校的講座,爆一爆料:
2021年DSE
✔0狀元
✔0榜眼
✔ 3個探花
✔ 80%學生獲得JUPAS offer
✔獲得JUPAS offer的70%同學入三大
         (即56%學生入三大)
✔獲得JUPAS offer的37.5%同學入港大
         (即30%同學入港大)
我想這個數據,港華應該不是1C
當然今年數據不能代表以前,也不代表將來,至少代表2021年也還算不錯。
         小兒在學校唸書一個半月,參加活動有三個半月,對港華評價越來越正面。以上資訊,希望能幫到今年升中的同學家長。如有任何港華疑問,也可問我,希望我能解答。。。

圖片附件: myimage.jpg (21-10-16 20:48, 854.14 KB) / 下載次數 64
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYzMTk0fGE5N2ZhNmFifDE3MTcwMjA0NzJ8MA%3D%3D

作者: mcl203    時間: 21-10-16 20:58

HKU Medi 和你 Law 各4個人~~~

作者: Poyau    時間: 21-10-16 23:51

Jacba 發表於 21-10-16 20:48
不知為何教育王國裡面一直對香港華仁貶多過褒,也沒有用家家長告知學校升大學數據。作為家長的我,今天參加 ...

謝謝分享
請問有無公布DSE成績

作者: cantona2001    時間: 21-10-17 00:31

不知為何教育王國裡面一直對香港華仁貶多過褒,也沒有用家家長告知學校升大學數據。作為家長的我,今天參加 ...
成日踩港華果班一定好失望 XDD
作者: gracelam    時間: 21-10-17 06:46

請問有冇core 4+%?

作者: Jacba    時間: 21-10-17 06:56

gracelam 發表於 21-10-17 06:46
請問有冇core 4+%?

沒有公佈,只說了有一個同學去了牛津讀法律,是英文辯論隊的,成績不是學校頭三。

作者: sunnymama2    時間: 21-10-17 08:39

單睇入3大率,確實好好!
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-10-17 09:24

展示 56% 入三大

但又唔展示 4+%, 5+%, 甚至3322%, 呢個係乜嘢玩法?

照計 “如果” 56%入三大係學位課程, 應該係超B1A程度, 應該show 埋個 5+% 展示吓實力, 等班家長開心吓吖?
作者: Jacba    時間: 21-10-17 10:29

小鹿揀學校 發表於 21-10-17 09:24
展示 56% 入三大

但又唔展示 4+%, 5+%, 甚至3322%, 呢個係乜嘢玩法?

每個校長有自己風格,其實有公佈三大和Jupas offer 比例已經可以顯示絕大部分教學水平了。校長説,學校看重的不單單學業,更看重體驗,經歷,能在學校找到自己的才能和興趣。鼓勵同學中學積極多參與學校活動,這一點我倒十分認同。家教會主席説,學校目標不是培養學霸,培養單是讀書的人,而是希望中學找到自己興趣,發展自己才能,要全方位發展。
學校从中一開始便開展職業規劃。這也很不錯。
今年畢業生張紹衡就是一個能考上大學,又代表香港參加世界青年田徑運動會,U 20 110米跨欄進入決賽。比賽中連續三次破香港記錄。這是學校教學理念的最好提現。

作者: Jacba    時間: 21-10-17 10:35

小鹿揀學校 發表於 21-10-17 09:24
展示 56% 入三大

每個校長有自己風格,其實有公佈三大和Jupas offer 比例已經可以顯示絕大部分教學水平。
校長説,學校看重的不單單學業,更看重體驗,經歷,希望學生能在學校發現自己的才能和興趣。鼓勵同學中學積極更多地參與學校活動。這一點我倒十分認同。
家教會主席説,學校目標不是培養學霸,培養單是讀書的人,而是希望中學找到自己興趣,發展自己才能,全方位發展。
學校从中一開始便開展職業規劃。這也很不錯。
今年畢業生張紹衡就是一個能考上大學,又代表香港參加世界青年田徑運動會,U 20 110米跨欄進入決賽的學生。比賽中連續三次破香港記錄。這是學校教學理念的最好體現。

作者: PTL_L    時間: 21-10-17 11:08

其實港華所謂被人貶多過褒,主要是源於之前中小學的鬧劇,呢場鬧劇大家都是旁邊睇,佢哋唔做,花生友是冇得睇。另一方面,對自己有信心既學校,展示愈詳細愈徹底,清清楚楚展示,是好是弱,會否揀入讀,呢啲係家長考量喇。Anyway,男校已少,如港華成績重拾高峰,對仔來說絕對是好事。
作者: b3410    時間: 21-10-17 11:52

Jacba 發表於 21-10-17 10:35
每個校長有自己風格,其實有公佈三大和Jupas offer 比例已經可以顯示絕大部分教學水平。
校長説,學校看重 ...
升大學數據的確不錯。

校長的言論,感覺重點在於強調學校的all round.  的確,在成績有保障的前提下,all round 是正確的發展方向。
不過,成績始終是一個重要因素,校長應該落力多些,解除家長對成績的疑慮這一部分。畢竟坊間對港華除了學業,其他發展方面並無疑問。
路過,意見僅供參考。

作者: Kirin007    時間: 21-10-17 12:12

路過
見很多升中網站介紹港華屬1A,作為家長我會care入U率(補底效果),會care4 、5 %,我相信冇一間學校會抗拒培養學霸,而一間資助中學DSE唔透明可能拔尖補底未如理想,唔利於吸收尖子生。
btw,前人考成點都係前人,最終都係睇自己考成點,而所謂band1A/B並無標準界線,都未必淨係以DSE成績論。所以搵啱咗學校、遇對老師即係自己嘅right school。(The school is proud of you,You are proud of the school)

作者: medicine    時間: 21-10-17 13:00

小兒入了港大副學士,我好開心甘逢人便講,阿仔入了港大!

作者: Jacba    時間: 21-10-17 13:00

PTL_L 發表於 21-10-17 11:08
其實港華所謂被人貶多過褒,主要是源於之前中小學的鬧劇,呢場鬧劇大家都是旁邊睇,佢哋唔做,花生友是冇得 ...

从一些高年級學生和家長口中得知,成績靠後的基本都是某小學上來的學生。所以是不是因為港華引起的鬧劇,不知道。如果港華自己能辦小學,我想會更好。

作者: Jacba    時間: 21-10-17 13:01

medicine 發表於 21-10-17 13:00

相信數據並不包括副學士。

作者: medicine    時間: 21-10-17 13:02

心水清的親友會問,讀邊科?幾多分入丫?我一概回答,我係希望阿仔全面發展,求學不是求分數~~~
作者: Jacba    時間: 21-10-17 13:04

从校長公佈數據看,還有20%學生沒有Jupas 的offer ,也是一個驚人的數字。說明補底需要加強。不然那麼大比例學生衹能上副學士或者其他文憑課程,家長學生都很難接受。

作者: medicine    時間: 21-10-17 13:11

medicine 發表於 21-10-17 13:02
心水清的親友會問,讀邊科?幾多分入丫?我一概回答,我係希望阿仔全面發展,求學不是求分數~~~ ...
我還會講,阿仔的一個同學好好野,入了劍橋,至於讀便科,我就不關心;了,(對應不回答阿仔入港大乜分入乜科)
作者: acgy    時間: 21-10-17 13:16

Jacba 發表於 21-10-17 13:01

我相信是包括副學士的, 否則第一項正常是寫DEGREE OFFER, 而不會寫JUPAS.

而你37.5% 港大應該是56%內的37.5%., 以我理解.

我個人是喜愛港華的, 我只是想客觀指出問題, 沒有贬低意思.

作者: medicine    時間: 21-10-17 13:18

acgy 發表於 21-10-17 13:16
我相信是包括副學士的, 否則第一項正常是寫DEGREE OFFER, 而不會寫JUPAS.
版權所有,翻版必究.
作者: PTL_L    時間: 21-10-17 13:18

Jacba 發表於 21-10-17 13:00
从一些高年級學生和家長口中得知,成績靠後的基本都是某小學上來的學生。所以是不是因為港華引起的鬧劇, ...
全香港唔只港華有直中直小,但惟獨港華中小搞出一場鬧劇。
作者: medicine    時間: 21-10-17 13:29

我亦喜愛華仁!

係個邊一間.當然亦沒有貶其它學校的意思.

但凡見路不平,總會亂跺脚,自以爲是的覺得跺脚會使路平些少.

作者: medicine    時間: 21-10-17 13:31

medicine 發表於 21-10-17 13:29
我亦喜愛華仁!
藝術是可以見仁見智的.

但使用僞術,就不好了~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-10-17 13:54

Jacba 發表於 21-10-17 13:01
嘩!QC 入三大 degree 都只係61%
原來依家 港華已幾乎追上 QC 鳥, 失敬失敬!

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-10-17 14:00

medicine 發表於 21-10-17 13:31
藝術是可以見仁見智的.
但藝術的局限只能自圓其說,不能無中生有
但自圓其說的結果係個數字高到過咗火位, 但又不能無中生有到任意砌個漂亮得嚟比較合理的數字

兩難兩難!

作者: medicine    時間: 21-10-17 14:01

小鹿揀學校 發表於 21-10-17 13:54
近來油價就漲了好多,真估唔到玻璃(碎)都大漲!

PS:信義玻璃(868)繼續大幅反彈?上周五彈了6.X%

作者: Jacba    時間: 21-10-17 14:02

我想你的理解是錯的,校長在講座上有説港大33人。
按你的理解,33/37.5%=88人上三大
88/56%=157人全部考生。港華不會有超過144人

作者: Kirin007    時間: 21-10-17 15:27

Jacba 發表於 21-10-17 14:02
我想你的理解是錯的,校長在講座上有説港大33人。
按你的理解,33/37.5%=88人上三大
88/56%=157人全部考生 ...

似乎個88唔係三大人數,
假設係,咁88/70%=125.7(Jupas offers)
我估應該冇125個offer

作者: Jacba    時間: 21-10-17 15:37

Kirin007 發表於 21-10-17 15:27
似乎個88唔係三大人數,
假設係,咁88/70%=125.7(Jupas offers)
我估應該冇125個offer

我的理解,33/0.375=88人有offer
88/0.8=110人参加dse 考试

作者: Kirin007    時間: 21-10-17 15:44

Jacba 發表於 21-10-17 15:37

嗯,80多個入U有6x入三大確實應該公佈4+、5+釋除花生友疑慮

作者: Kirin007    時間: 21-10-17 16:07

Jacba 發表於 21-10-17 15:37

我講我關心嗰間地區津校:Jupas offer 94%,degree offer 8大87人,3大55人,由於津校地區又偏僻,我諗考生人數變化唔會大,87/94%=92.5人參考,但以我所知肯定唔係呢個參考人數,所以淨係講%有時都會誤導人。

作者: Zleep    時間: 21-10-17 17:09

小鹿揀學校 發表於 21-10-17 13:54
其實講咁耐,等我做正字特警啦,一味吹有幾多人入三大,但問題係三大又咁多水泡科,唔講4+,5+%真係唔代表d 乜,以呢份報告standard,入去三大讀pure science 同去左poly 讀3寶,以佢偽術分析原來去三大讀pure science 仲吃香,只要我唔講入三大讀乜就得
作者: ok3    時間: 21-10-17 17:09

Jacba 發表於 21-10-17 13:00
从一些高年級學生和家長口中得知,成績靠後的基本都是某小學上來的學生。所以是不是因為港華引起的鬧劇, ...

港華有自己嘅小學呀!當日就係唔滿意小學部嘅水準要拆伙喎!華中收外來生,相信差極都有b1水準。相反,華小上嘅有夾雜住b2生。我個人傾向相信喺華中成績靠後嘅某小學,就係華小。
作者: Jacba    時間: 21-10-17 17:15

Zleep 發表於 21-10-17 17:09
其實講咁耐,等我做正字特警啦,一味吹有幾多人入三大,但問題係三大又咁多水泡科,唔講4+,5+%真係唔代 ...

同意,成績還是要詳詳細細公佈出來才是最有說服力。

作者: Jacba    時間: 21-10-17 17:17

請問是否用家,如果你有更詳細的資料,歡迎爆一爆料

作者: sunnymama2    時間: 21-10-17 17:23

Zleep 發表於 21-10-17 17:09
其實講咁耐,等我做正字特警啦,一味吹有幾多人入三大,但問題係三大又咁多水泡科,唔講4+,5+%真係唔代 ...
請問poly3寶係乜?
作者: gracelam    時間: 21-10-17 17:27

sunnymama2 發表於 21-10-17 17:23
請問poly3寶係乜?

放射/物理/職業治療呢3科收分最高

作者: sunnymama2    時間: 21-10-17 17:30

gracelam 發表於 21-10-17 17:27
放射/物理/職業治療呢3科收分最高

多謝解答
的確呢3科係錢途很好的科目

作者: 王家爸爸    時間: 21-10-17 17:40

唔知道你點解認為大家對港華貶多過褒,其實如果你有認真睇,基本上將所有人既睇法綜合起嚟,相當接近真實情況。你發現貶多過褒,可能純粹係你只睇到前副校長既話,所以產生咗偏見。
至於港華點解會翻身,你睇返我點樣反駁前副校長就知道原因,其實係預料中既事。講真佢翻身既速度比我預期慢。但係港華距離真正翻身,仲有好長既路要走。

作者: Kirin007    時間: 21-10-17 17:43

sunnymama2 發表於 21-10-17 17:30
多謝解答

5寶 放射學 物理治療 職業治療 視光 化驗,又似乎唔再係寶,幾年前就有其他U開設相同科目,俾人鬧到仆街。其實咁多年究竟供有冇大於求需要自己諗

作者: mcl203    時間: 21-10-17 17:49     標題: 回覆樓主:

其實大家都唔使太認真去評估3大率。就算真係3大,都要視乎你入邊科,2大Best 5 19 / 4C + 2X 23分已經有得選科了,港大就要求高啲 Best 5 22 / Best 6 26 起跳~~~

作者: 王家爸爸    時間: 21-10-17 17:49

PTL_L 發表於 21-10-17 11:08
其實港華所謂被人貶多過褒,主要是源於之前中小學的鬧劇,呢場鬧劇大家都是旁邊睇,佢哋唔做,花生友是冇得 ...
中小學既鬧劇唔係重點,再之前既長期校長之爭,老師、校長大混戰先係。個校長居然係法庭話自己唔識英文。個副校長係天橋絕食。。。
作者: gracelam    時間: 21-10-17 17:51

sunnymama2 發表於 21-10-17 17:30
多謝解答

今年PT收生Best 6 ave 分數係39.9

3大工程(水泡科)20零分

作者: mcl203    時間: 21-10-17 17:52

王家爸爸 發表於 21-10-17 17:40
唔知道你點解認為大家對港華貶多過褒,其實如果你有認真睇,基本上將所有人既睇法綜合起嚟,相當接近真實情 ...

煲返起佢,熱棘棘就會多人追捧,SPC就係好例子。煲滾左,就會少人跟進佢啲話題~~~

作者: mcl203    時間: 21-10-17 17:54

gracelam 發表於 21-10-17 17:51

HKU Engineering, 2021 Expected Scores,  Best 5 25 up ~~~

作者: 王家爸爸    時間: 21-10-17 17:54

蘇校長年代,半億額外經費,應該一早翻到身,不過。。。

作者: 王家爸爸    時間: 21-10-17 17:55

mcl203 發表於 21-10-17 17:52
煲返起佢,熱棘棘就會多人追捧,SPC就係好例子。煲滾左,就會少人跟進~~~
...
聖若瑟訓練出嚟既人做校長係唔同啲既。

作者: mcl203    時間: 21-10-17 17:56

ok3 發表於 21-10-17 17:09
港華有自己嘅小學呀!當日就係唔滿意小學部嘅水準要拆伙喎!華中收外來生,相信差極都有b1水準。相反,華 ...

華小係東區,似乎有過80% B2以上,唔算太弱㗎~~~

作者: 王家爸爸    時間: 21-10-17 17:57

下一間令大家熱論既可能係高記。。。

作者: mcl203    時間: 21-10-17 17:57

王家爸爸 發表於 21-10-17 17:55
聖若瑟訓練出嚟既人做校長係唔同啲既。

St Joe仔,好口才~~~

作者: 王家爸爸    時間: 21-10-17 17:59

mcl203 發表於 21-10-17 17:57
St Joe仔,好口才~~~
唔打得都吹得
作者: ok3    時間: 21-10-17 18:02

mcl203 發表於 21-10-17 17:56
華小係東區,似乎有過80% B2以上,唔算太弱㗎~~~
呢兩年搬左去東區,實力唔會突然提升嘅,只係週邊對手……
作者: mcl203    時間: 21-10-17 18:05

ok3 發表於 21-10-17 18:02

咁放係東區,東區都似乎都係高於全港平均瓜~~~

作者: ok3    時間: 21-10-17 18:08

mcl203 發表於 21-10-17 18:05
咁放係東區,東區都似乎都係高於全港平均瓜~~~
對比全港平均就唔知啦。不過相信會比佢原先灣仔嗰區弱
作者: mcl203    時間: 21-10-17 18:11

ok3 發表於 21-10-17 18:08
對比全港平均就唔知啦。不過相信會比佢原先灣仔嗰區弱

咁灣仔咁多2仔入英中,本區英中又似乎無乜邊間有落車嘅急切性。港華/當年嘅華小,係相對處於收生弱勢,無計啦~~~

作者: hkpapa852    時間: 21-10-17 18:19

Jacba 發表於 21-10-17 13:04
从校長公佈數據看,還有20%學生沒有Jupas 的offer ,也是一個驚人的數字。說明補底需要加強。不然那麼大比 ...
JUPAS offer得80%,另外個20%既學生可能係連副學士既資格都無

而且,3322率極大機會只係7x%或以下

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-10-17 18:32

hkpapa852 發表於 21-10-17 18:19
JUPAS offer得80%,另外個20%既學生可能係連副學士既資格都無

而且,3322率極大機會只係7x%或以下
56% 入3大, 7X% 3322率....
講緊同一間學校?
平行時空?
我好亂呀!

作者: PTL_L    時間: 21-10-17 18:47

王家爸爸 發表於 21-10-17 17:49
中小學既鬧劇唔係重點,再之前既長期校長之爭,老師、校長大混戰先係。個校長居然係法庭話自己唔識英文。個 ...
其實辦學團體都有極大責任及問題,有咩理由可以容許中小咁搞法!差啲輸咗前人既努力呀⋯⋯
作者: 王家爸爸    時間: 21-10-17 18:53

ok3 發表於 21-10-17 18:02
同意,係有進步,不過主要係從強區轉去無咁強既區,起碼現階段係。
作者: 王家爸爸    時間: 21-10-17 18:54

PTL_L 發表於 21-10-17 18:47
其實辦學團體都有極大責任及問題,有咩理由可以容許中小咁搞法!差啲輸咗前人既努力呀⋯⋯ ...
方丈偏幫某前校長
作者: PTL_L    時間: 21-10-17 19:15

王家爸爸 發表於 21-10-17 18:54
方丈偏幫某前校長
其實佢既角色應該持平,唔應該偏頗囉。
作者: fatman69    時間: 21-10-17 19:42

Kirin007 發表於 21-10-17 17:43
5寶 放射學 物理治療 職業治療 視光 化驗,又似乎唔再係寶,幾年前就有其他U開設相同科目,俾人鬧 ...

近年醫療化驗需求大增,反而視光就吾敢講啦!

作者: Kirin007    時間: 21-10-17 20:01

fatman69 發表於 21-10-17 19:42
近年醫療化驗需求大增,反而視光就吾敢講啦!

獨家先吃香,而且不斷擴大招生,我嘅考慮係依家先F1,如果睇十年後嘅工作前景我會有顧慮,不可否認,暫時都係熱門學科

作者: Poyau    時間: 21-10-17 20:06

小鹿揀學校 發表於 21-10-17 18:32
56% 入3大, 7X% 3322率....
講緊同一間學校?
平行時空?

JUPAS 取 AD/HD 不必達3222
JUPAS offer rate 80%
3322率可能低於 JUPAS offer rate

作者: ok3    時間: 21-10-17 20:17

Poyau 發表於 21-10-17 20:06

你用"可能低於" 呢4個字,已經係好厚道學papa所講,根本係極大機會
作者: Charlotte_mom    時間: 21-10-17 20:23

如果Jupas offer rate真係等於Jupas degree offer rate
咁33222保守估計應有9成

如果無9成,咁第一句嘅assumption就不攻自破(有例外非33222生會有Jupas degree offer,有幾多丫)

作者: Sherry_mom    時間: 21-10-17 20:37

回覆 gracelam 的帖子

補充一句。PT 39.9 是best 6 加權以後分數。5** 是8.5, 5*是7, 5是5.5 分。

作者: October.    時間: 21-10-17 21:59

gracelam 發表於 21-10-17 17:51

POLY 公佈左今年PT收生Best 6 median去到35分(未計weighting),即係有大約74人分數係35分或以上,估唔到收咁高分。

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-10-17 22:18

但樓主實牙實齒話 56%係 三大 DEGREE offer, 嗰吓先吊詭嘛!
作者: amj    時間: 21-10-17 22:42

你仔仔s1 ?

作者: fatman69    時間: 21-10-17 23:43

Sherry_mom 發表於 21-10-17 20:37
回覆 gracelam 的帖子

補充一句。PT 39.9 是best 6 加權以後分數。5** 是8.5, 5*是7, 5是5.5 分。

化番開,大約
5**x1 + 5*x2 + 5x3
5**x2 + 5x4

作者: tkhhung    時間: 21-10-18 00:10

好亂

作者: winsonma    時間: 21-10-18 01:07

October. 發表於 21-10-17 21:59
POLY 公佈左今年PT收生Best 6 median去到35分(未計weighting),即係有大約74人分數係35分或以上,估唔到 ...
仲係好多人沉迷喺入三大嘅數字, 除非係神科, 如果入嘅係三大嘅水泡科又有咩好自high, 有POLY五寶嘅分數基本上三大9成學系都揀到, 所以入三大嘅數字跟本無咩意義!
作者: hkpapa852    時間: 21-10-18 01:43

medicine 發表於 21-10-17 13:11
我還會講,阿仔的一個同學好好野,入了劍橋,至於讀便科,我就不關心;了,(對應不回答阿仔入港大乜分入乜科):wah ...

一畢業就入咗劍橋護老院返工?

作者: hkpapa852    時間: 21-10-18 01:48

小鹿揀學校 發表於 21-10-17 22:18
但樓主實牙實齒話 56%係 三大 DEGREE offer, 嗰吓先吊詭嘛!
正常計,3大JUPAS只有degree course。按數字計有56%係合理。
其實無乜出奇吖,今年達3322人數同UGC degree學位相差得~1000人,3大水泡科都驚收唔夠學生家嘛!

往年都有唔夠20分入到3大水泡科啦。

作者: Jacba    時間: 21-10-18 06:21

amj 發表於 21-10-17 22:42
你仔仔s1 ?

是的,S 1

作者: sunnymama2    時間: 21-10-18 06:33

hkpapa852 發表於 21-10-18 01:48
正常計,3大JUPAS只有degree course。按數字計有56%係合理。
其實無乜出奇吖,今年達3322人數同UGC degree ...

雖然話3大多水泡科,但每間U都係,所以都仍然有d參考價值
如果QC 3大有61%, 華仁56%,咁華仁叻嗰班係幾叻。

學校冇公佈33222,應該唔會太好,一定係80%以下,但又唔會太低的。

要加油!

作者: medicine    時間: 21-10-18 06:52

sunnymama2 發表於 21-10-18 06:33
雖然話3大多水泡科,但每間U都係,所以都仍然有d參考價值如果QC 3大有61%, 華仁56%,咁華仁叻嗰班係幾叻。 ...

成個post甘多回復,未明咩野係AD/HD?

PS:   QC個六成係學位,另外個一間的5成6係包括AD/HD在内丫!

PS:否則我都唔會以小兒入港大副學士抽水啦.

作者: sunnymama2    時間: 21-10-18 06:55

medicine 發表於 21-10-18 06:52
成個post甘多回復,未明咩野係AD/HD?

PS:   QC個六成係學位,另外個一間的5成6係包括AD/HD在内丫!

以我所知,3大係冇AD/HD 喎,只得degree
我get 到的重點,唔好“淨係”睇3大%,因為多水泡科。本人都同意, 但想指出其他都有水泡科,咁3大水泡科又“難入”過其他U的水泡科,所以3大%都有少少參考價值

作者: medicine    時間: 21-10-18 06:59

sunnymama2 發表於 21-10-18 06:55
以我所知,3大係冇AD/HD 喎,只得degree
港大附屬學院尼?
作者: sunnymama2    時間: 21-10-18 07:01

medicine 發表於 21-10-18 06:59
港大附屬學院尼?

咁係唔係屬於HKU, 定係叫其他院校?
唔好意思,小兒有排未到DSE,我第一次聽

作者: medicine    時間: 21-10-18 07:07

sunnymama2 發表於 21-10-18 07:01
...
港大附屬學院,在使用僞術的人面前,就會叫港大!
作者: hkpapa852    時間: 21-10-18 07:41

...
每間中學都有自己既演譯方法,有部份中學係會當3大附屬學院既AD計入3大
部份老實D,會講明個D係3大既AD/HD(咁大家心照啦!)

我唔記得SSSDP有冇3大附屬學院既課程,如果無,咁JUPAS既3大率就比較難出古惑(除非老作)

作者: hkpapa852    時間: 21-10-18 07:44

sunnymama2 發表於 21-10-18 06:33
雖然話3大多水泡科,但每間U都係,所以都仍然有d參考價值
如果QC 3大有61%, 華仁56%,咁華仁叻嗰班係幾叻 ...

華中同華小嘈得最甘個年,港華既3322率係70%都無(好似得58%)
作者: bobbob    時間: 21-10-18 08:36

...
其實你啱㗎,jupas係唔包hkuspace 嘅course,所以華仁3大個數一定係指正牌hku
作者: bobbob    時間: 21-10-18 08:40

hkpapa852 發表於 21-10-18 07:41
每間中學都有自己既演譯方法,有部份中學係會當3大附屬學院既AD計入3大
部份老實D,會講明個D係3大既AD/HD ...
sssdp 唔包3大校外課程:

https://www.jupas.edu.hk/en/sssdp/programme-information/

Institutions in SSSDP for the 2022 – 2023 academic year include the following:

作者: sunnymama2    時間: 21-10-18 08:57

bobbob 發表於 21-10-18 08:36
其實你啱㗎,jupas係唔包hkuspace 嘅course,所以華仁3大個數一定係指正牌hku ...
所以華仁3大56%,真係幾top的
唔好講咩水泡科,QC 3大61%都可能有水泡科, apple to apple 比較, 華仁top嗰班係堅top 的。

作者: medicine    時間: 21-10-18 09:15

bobbob 發表於 21-10-18 08:36
其實你啱㗎,jupas係唔包hkuspace 嘅course,所以華仁3大個數一定係指正牌hku ...
按照閣下的邏輯.華仁係沒一個副學士啦.
作者: Jacba    時間: 21-10-18 09:28

sunnymama2 發表於 21-10-18 08:57
唔好講咩水泡科,QC 3大61%都可能有水泡科, apple to apple 比較, 華 ...

我爭取問問學校,80%Jupas offer 是否包括副學士。

作者: Jacba    時間: 21-10-18 09:30

medicine 發表於 21-10-18 09:15

如果你是港華學生的父母,可否把你確實知道的信息公佈,以釋疑惑。期待

作者: Jacba    時間: 21-10-18 09:31

我想,副學士應該屬於那餘下的20%中。

作者: mcl203    時間: 21-10-18 09:35

Jacba 發表於 21-10-18 09:28
我爭取問問學校,80%Jupas offer 是否包括副學士。

如果係寫JUPAS Offer,機乎肯定當中係有Non-degree Offer,亦應該係近乎間間中學都有學生入Non-degree Courses。除非係JUPAS Degree Offer,就應該當中唔會有Non-degree Offer~~~

作者: bobbob    時間: 21-10-18 09:37

jupas offer係可以包埋副學士,不過一定唔包hkuspace嘅副學士,得閒去下jupas個site睇下個course list, 唔駛自己估估下

https://www.jupas.edu.hk/en/programmes-offered/by-funding-category/

作者: mcl203    時間: 21-10-18 09:37

如果懷疑JUPAS 三大有無Non-degree,何不依網友提供嘅link自己去睇睇是否如此,估,係唔準確嘅~~~

作者: bobbob    時間: 21-10-18 09:38

sunnymama2 發表於 21-10-18 08:57
唔好講咩水泡科,QC 3大61%都可能有水泡科, apple to apple 比較, 華 ...
不過咁講,3大%唔係好有代表性,尤其係舊年。。。
作者: Jacba    時間: 21-10-18 09:38

mcl203 發表於 21-10-18 09:35
如果係寫JUPAS Offer,機乎肯定當中係有Non-degree Offer,亦應該係近乎間間中學都有學生入Non-degree Cou ...

我查了皇仁書院的DSE 報告也是寫的JUPAS offer,並無寫degree ,所以80%也有可能是不包括副學士等非學位文憑。

圖片附件: myimage.jpg (21-10-18 09:38, 772.82 KB) / 下載次數 14
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYzMjA0fDkzYTc4OGIyfDE3MTcwMjA0NzJ8MA%3D%3D

作者: bobbob    時間: 21-10-18 09:40

mcl203 發表於 21-10-18 09:35
如果係寫JUPAS Offer,機乎肯定當中係有Non-degree Offer,亦應該係近乎間間中學都有學生入Non-degree Cou ...
一陣有人又會拗associate degree都有"degree"個字,可能有學校當埋degree喎~
作者: Jacba    時間: 21-10-18 09:42

bobbob 發表於 21-10-18 09:38

縱向比可能會有你說的可能,但還是可以同一年不同學校DSE 成績橫向比較。

作者: mcl203    時間: 21-10-18 09:45

bobbob 發表於 21-10-18 09:38

我估,港華提供嘅37.5% HKU應該都可以反映佢哋某些存在事實。37.5%對港島中學並非好突出,我估,港島中學似乎比較傾向HKU,佢哋都係約佔1/3,HKU係唔少學科係要求比較高少少~~~

不過,我估,Medic4位學生入,已經係今年唔使懷疑佢哋係Band 1中學嘅成績~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5