教育王國

標題: 中尼 vs St Clare [打印本頁]

作者: juliak0425    時間: 21-7-13 12:21     標題: 中尼 vs St Clare

小朋友比較座唔定,應該如何選擇?

作者: ipki    時間: 21-7-13 12:38

回覆 juliak0425 的帖子

收到ST CLARE CALL?今日好似CALL 唔少人

錢唔係問題就ST C

作者: Poyau    時間: 21-7-13 12:43     標題: 回覆樓主:

SCPS有直中 直中B1B水平
直屬位夠收直小B1/2生有餘
前列亦可外闖 攻守兼備

作者: juliak0425    時間: 21-7-13 13:01

係,今早收到。
還有多少人收到電話?

作者: juliak0425    時間: 21-7-13 13:02

Poyau 發表於 21-7-13 12:43
SCPS有直中 直中B1B水平
直屬位夠收直小B1/2生有餘
前列亦可外闖 攻守兼備

謝謝意見

作者: airwalk    時間: 21-7-13 14:29

juliak0425 發表於 21-7-13 12:21
SC 係真英小, 絶對唔會錯,

作者: baydo84    時間: 21-7-13 15:34

airwalk 發表於 21-7-13 14:29
請問咩叫 "真" 英小呀?
作者: zaba    時間: 21-7-13 15:54

SC 好似成40一班, 同埋應該比較傳統教學, 你小朋友OK嗎?升中有保障又的確吸引...

作者: mcl203    時間: 21-7-13 17:31

airwalk 發表於 21-7-13 14:29

SC係咪已經變成英小,初小數學係中文?~~~

作者: mcl203    時間: 21-7-13 17:33

baydo84 發表於 21-7-13 15:34
請問咩叫 "真" 英小呀?

真英小係小一已經係全英教學,不少英小係漸進式,數學或常識用中文,高小先轉英文,甚或仍然係中英並存~~~

作者: baydo84    時間: 21-7-13 18:03

mcl203 發表於 21-7-13 17:31
SC係咪已經變成英小,初小數學係中文?~~~
SC 初小 除左中文及普通話係中文, 其他係英文啊, 因我見D書係英文
作者: baydo84    時間: 21-7-13 18:03

mcl203 發表於 21-7-13 17:33
真英小係小一已經係全英教學,不少英小係漸進式,數學或常識用中文,高小先轉英文,甚或仍然係中英並存~ ...
哦....原來係咁解, 咁聖嘉勒真係英小了.
作者: baydo84    時間: 21-7-13 18:04

baydo84 發表於 21-7-13 18:03
仲有法文學, 哈哈~~~
作者: mcl203    時間: 21-7-13 18:15

baydo84 發表於 21-7-13 18:03

所以真英小,一定係比較下中文偏弱,睇得少聽得少用得少,係不可能同中小比較中文。又講淸楚D,偏弱唔係指差,坊間經常都當弱係差,差又有乜可能~90%符合大學入門資格~~~

作者: Athena2013    時間: 21-7-14 12:42

mcl203 發表於 21-7-13 18:15

所以真英小,一定係比較下中文偏弱,睇得少聽得少用得少,係 ...

可以比小小参考大家,小囡現在SC升小三,今年考插班st Francis, 囡囡話中文筆試試卷和自己學校的差唔多

作者: Poyau    時間: 21-7-14 13:21

Athena2013 發表於 21-7-14 12:42
可以比小小参考大家,小囡現在SC升小三,今年考插班st Francis, 囡囡話中文筆試試卷和自己學校的差唔多
...

謝謝分享
請問什麼原因考SFCS插班

作者: Athena2013    時間: 21-7-14 13:34

Poyau 發表於 21-7-14 13:21
謝謝分享
請問什麼原因考SFCS插班

家庭財務問題,因為之前老公有机会失業,所以考左先

作者: Bao526    時間: 21-7-15 08:29

juliak0425 發表於 21-7-13 13:01
係,今早收到。
還有多少人收到電話?

我哋都收到offer, pm你

作者: airwalk    時間: 21-7-15 10:44

Bao526 發表於 21-7-15 08:29
我哋都收到offer, pm你

恭喜, 有能力就讀St clare, 一間好優秀學校..

作者: godofchef    時間: 21-7-15 12:01

小朋友比較座唔定,應該如何選擇
如果小朋友係比較坐吾定....咁ST CLARE係咪真係適合佢哩?一間咁傳統既小學....比較注重測考成績..學校課外活動等又有冇足夠選擇比小朋友?中尼有好多收費或免費既課外活動比小朋友....學校今年派位都好好.....家長要考慮全面啲啲...吾好只睇升中.....吾知ST CLARE既留級制度係點哩? 會吾會係肥一科主科都要留級?有冇家長分享下?

作者: Athena2013    時間: 21-7-15 23:02

godofchef 發表於 21-7-15 12:01
如果小朋友係比較坐吾定....咁ST CLARE係咪真係適合佢哩?一間咁傳統既小學....比較注重測考成績..學校課外 ...

當年小一家長日校長有講过留級制度,但已忘記了,但記得校長有講過中學是政府津貼,不是直資或私立,所以有同家長講不要坐定粒六,全数小學生会直升小學. 它們自己band 3的親生女女也不会收,SC 不是一條龙.
另外,成績表每班前十会有排名

作者: Oli_1109    時間: 21-7-16 07:21

Athena2013 發表於 21-7-14 12:42
...

請問插班SFCS成功嗎?

作者: Athena2013    時間: 21-7-16 08:08

Oli_1109 發表於 21-7-16 07:21
請問插班SFCS成功嗎?

成功,不过婉拒了.

作者: Oli_1109    時間: 21-7-16 09:42

Athena2013 發表於 21-7-16 08:08
成功,不过婉拒了.

如果唔係經濟考慮,唔轉SFCS絕對明智

作者: Oli_1109    時間: 21-7-16 09:54

兩間有冇P1 bridging course? 有嘅不妨比小朋友親身感受下再決定?

作者: Athena2013    時間: 21-7-16 11:02     標題: 回覆樓主:

我記得SC 當年有, SF 不清楚

作者: mcl203    時間: 21-7-16 11:05

Oli_1109 發表於 21-7-16 09:54
兩間有冇P1 bridging course? 有嘅不妨比小朋友親身感受下再決定?

P1有bridging course咁利害?~~~

作者: Oli_1109    時間: 21-7-16 11:09

mcl203 發表於 21-7-16 11:05
P1有bridging course咁利害?~~
Yes,St Clares有P1 bridging course
中尼始終係津校,未必有

作者: Athena2013    時間: 21-7-16 11:14

mcl203 發表於 21-7-16 11:05
P1有bridging course咁利害?~~~

sorry, 系bridging class 幾日,比幼稚園生試下小一的情況

作者: mcl203    時間: 21-7-16 11:19

Athena2013 發表於 21-7-16 11:14
sorry, 系bridging class 幾日,比幼稚園生試下小一的情況

,我好奇啫~~~

作者: baydo84    時間: 21-7-16 11:23

Athena2013 發表於 21-7-16 11:14
St Clare's 有呀, 有三日, 每日兩小時而己.另外想請問下Oli-1109, 點解話唔揀SFCS係明智啊? 佢地既中學一個係B1B (SC), 一個係B1C (SFCS), 我諗佢地成績都差唔多架姐.  不過SC係英小又真係吸引D.

作者: Oli_1109    時間: 21-7-16 11:28

baydo84 發表於 21-7-16 11:23
St Clare's 有呀, 有三日, 每日兩小時而己.另外想請問下Oli-1109, 點解話唔揀SFCS係明智啊? 佢地既中學一個 ...

你好叻叻講出哂所有原因

作者: baydo84    時間: 21-7-16 11:42

Oli_1109 發表於 21-7-16 11:28
你好叻叻講出哂所有原因
其實.....英小去到英中同中小去到英中有無咁難適應或者有人適應唔到呢?另外, 如果中小成績己差, 其實會唔會都派唔到英中呢?

作者: bj1315    時間: 21-7-16 14:47

baydo84 發表於 21-7-16 11:23
St Clare's 有呀, 有三日, 每日兩小時而己.另外想請問下Oli-1109, 點解話唔揀SFCS係明智啊? 佢地既中學一個 ...

其實如果用中學成績 SFCS SCGS 差唔多 唔係差好遠,如果係英小上英中好 SC DSE英文唔係好好多 又當然SFCS 中文又唔知點解麻麻

2019 DSE
SCGS 4 + 中 43.8% 英 69% 數 60.2% 通識70.9%
SFCS 4+ 中37% 英 70% 數 66% 通識 56%

明唔明智去交學費,應該和中學無關,真係純睇英小價值

作者: mcl203    時間: 21-7-16 15:48

bj1315 發表於 21-7-16 14:47
其實如果用中學成績 SFCS SCGS 差唔多 唔係差好遠,如果係英小上英中好 SC DSE英文唔係好好多 又當然SFCS  ...

呢個比較唔會太準,去到上年班原校直升中學嘅畢業生,SC中一都係3X人,仲有好多走咗,SC原校生佔比係唔大,大比例係外校生~~~

作者: andyandybb    時間: 21-7-16 15:55

mcl203 發表於 21-7-16 15:48

呢個比較唔會太準,去到上年班原校直升中學嘅畢業生,SC中一 ...

想問有st clare 同聖心私 offer點選擇!

作者: mcl203    時間: 21-7-16 16:03

andyandybb 發表於 21-7-16 15:55
想問有st clare 同聖心私 offer點選擇!

聖心私名氣嚮啲,成績就似乎聖心係稍稍好啲。始終聖私嘅催谷度名氣,亦比SC大。就算SC嚟緊呢幾年,都係原校生大比例係升中外闖,可以講係要靠外校生力挺DSE成績~~~~~~

作者: andyandybb    時間: 21-7-16 16:19

mcl203 發表於 21-7-16 16:03

聖心私名氣嚮啲,成績就似乎聖心係稍稍好啲。始終聖私嘅催谷 ...

謝謝你!好難選擇

作者: mcl203    時間: 21-7-16 16:27

andyandybb 發表於 21-7-16 16:19
謝謝你!好難選擇

估計,英文程度SC會平均稍好,雖然據用家分享,似乎,下降咗啲,小一已經不能行全英數。SC弱點係升中前列流失大,中學位置偏僻~~~

作者: andyandybb    時間: 21-7-16 16:29

mcl203 發表於 21-7-16 16:27
估計,英文程度SC會平均稍好,雖然據用家分享,似乎,下降咗啲,小一已經不能行全英數。SC弱點係升中前列 ...

小一不是全英數嗎?如果brand 2生是否直升中學?

作者: mcl203    時間: 21-7-16 16:35

andyandybb 發表於 21-7-16 16:29

據一位用家講,話小一已經同佢當年有別~~~

SC去到今天,應該仲係夠位收埋Band2生,假設前列B1生離校人數不變~~~

SH,要視乎佢收自己學生政策是否有變~~~

作者: Athena2013    時間: 21-7-16 16:55

band 2 会收. 聽小女小二网上上課,是中英夾雜

作者: tummypooh    時間: 21-7-19 10:53

我女今年小一,數學同GS係全英教,不過可能網堂關係,同埋個陣剛開學,頭段會有啲時間老師某啲地方會用中文講一兩句。但到後期就基本上係全英了。
中文係弱啲,我見今年考試應該中文成績係比較差的一科。
係咪真英小,睇你點睇,學校主要授課語言係英文,但學校好似係冇外籍老師(法文老師除外),同學間溝通係冇限定要用英文,我女會用英文多,但同學未必用英文答。但始終你每一科都係英文,小朋友會聽多左。
作者: airwalk    時間: 21-7-19 16:56

香港好多打住英小, 英中,
都係用中文教, 只係本書用英文字...

如果$唔係問題, ST CLARE   性價比高...

作者: lightingchung    時間: 21-7-20 09:20

tummypooh 發表於 21-7-19 10:53
我女今年小一,數學同GS係全英教,不過可能網堂關係,同埋個陣剛開學,頭段會有啲時間老師某啲地方會用中文 ...

St clare小學兩年前轉了本深嘅中文教科書。

作者: Poyau    時間: 21-7-20 10:15

SCPS 網頁有近年 SSPA 結果
從中可見 SCGS 直屬位有餘

作者: Carcar1123    時間: 21-7-24 16:44

問問各位,高主教 vs St.Clare ?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5