教育王國

標題: 求意見!HYS vs BPS [打印本頁]

作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 16:29     標題: 求意見!HYS vs BPS

住港島區,之前已註冊協恩,自二中BPS,不知有沒有機會最後入自一YWGS,點揀好?謝謝各位!
作者: Jackychanchan    時間: 21-4-1 16:30

很大機會
作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 16:33

回覆 Jackychanchan 的帖子

咁抽飛博?我見好多人in,我女不是一線小學,備取生的信心不大...
作者: hkpapa852    時間: 21-4-1 16:37

HappyOx123 發表於 21-4-1 16:29
住港島區,之前已註冊協恩,自二中BPS,不知有沒有機會最後入自一YWGS,點揀好?謝謝各位! ...

今年似乎多人想入YWGS多過BPS......
妳既問題亦唔係第一個問 (不過係第一個公開咁問)

近兩年真係唔知YWGS正取個班係咩人, 曾有多會員私下透露, 有些同學有SPCC/DGS offer但都收唔到YWGS正取通知.

作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 16:41

回覆 hkpapa852 的帖子

所以我都覺得亞女是備取生的機會不高。現在係諗緊留唔留直資好?HYS比較遠但好快有MTR
作者: gracelam    時間: 21-4-1 16:45

HappyOx123 發表於 21-4-1 16:33
回覆 Jackychanchan 的帖子

咁抽飛博?我見好多人in,我女不是一線小學,備取生的信心不大... ...

我會抽飛博吓,有BPS在手,其實冇咩損失。

作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 16:48

回覆 gracelam 的帖子

但HYS各方面是否比BPS好?
作者: gracelam    時間: 21-4-1 17:02

HappyOx123 發表於 21-4-1 16:48

但HYS各方面是否比BPS好?

除非玩體藝啦!就揀HYS !

現階段如果2間都收得,都有番咁上下實力,老實講中學生70%靠自己,30%靠學校,間間中學都有好老師同hea老師,睇吓好唔好彩,好老師係認真教學,鼓勵學生,如果對人生啟蒙已經bonus,最後讀書都係靠自己。

作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 17:05

多謝你嘅意見!
作者: Poyau    時間: 21-4-1 17:08     標題: 回覆樓主:

DSE成績 HYS↑ > BPS↓ 

作者: jiang_rabbit    時間: 21-4-1 17:24

投BPS 的票
作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 17:50

回覆 jiang_rabbit 的帖子

請問你覺得BPS有哪方面較好?謝謝!
作者: PTL_L    時間: 21-4-1 17:51

hkpapa852 發表於 21-4-1 16:37
上年經驗,dgs 有second in,spcc 冇得in 但bps and ywgs 收哂。
作者: sunnygirl    時間: 21-4-1 18:18     標題: 回覆樓主:

小朋友係唔係中西區小學學生?

作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 18:24

回覆 sunnygirl 的帖子

不是
作者: Bluegene    時間: 21-4-1 18:32

HappyOx123 發表於 21-4-1 16:41
回覆 hkpapa852 的帖子

所以我都覺得亞女是備取生的機會不高。現在係諗緊留唔留直資好?HYS比較遠但好快有 ...

香港返協恩,視乎起點,好多人搭隧巴。地鐵去何又田轉巴士或地鐵去旺角轉小巴
作者: Poyau    時間: 21-4-1 18:38     標題: 回覆樓主:

近3年主科5+ HYS↑BPS↓

HYS | BPS
5+(%) 2020年 2019年 2018年
中文 ~41 ~38 ~31 | 21.4 29.9 36.8
英文 63.2 55.0 56.4 | 50.8 48.9 57.9
數學 ~47 ~40 ~38 | 38.1 39.3 42.1
---------------------------------------------------------
CEM 50.4 44.3 41.8 | 36.8 39.4 45.6
通識 ~45 ~49 ~27 | 35.7 37.0 42.1
---------------------------------------------------------
主科 49.1 45.5 38.1 | 36.5 38.8 44.7

作者: mcl203    時間: 21-4-1 18:38

gracelam 發表於 21-4-1 17:02
除非玩體藝啦!就揀HYS !

現階段如果2間都收得,都有番咁上下實力,老實講中學生70%靠自己,30%靠學校, ...

堅講,除非真係好中意玩體藝~

HYS體藝要求好高,有得玩你真係要諗吓點分配時間~

純讀書咪幾好,玩到就可以消磨吓時間嘅~~~

作者: Bluegene    時間: 21-4-1 18:41

Poyau 發表於 21-4-1 18:38

HYS | BPS
BPS 官校,自從公務員冇長糧開始,已經對好老師冇吸引力。
作者: gracelam    時間: 21-4-1 18:42

mcl203 發表於 21-4-1 18:38

其實到高中已經踏行turbo準備DSE,玩體藝好花時間  

作者: Bluegene    時間: 21-4-1 18:50

mcl203 發表於 21-4-1 18:38

攪錯了,HYS對普通人,體育要求一D都唔高。但你想入校隊就有要求。除咗合唱隊係 top ,其他音樂上只係普通。HYS玩任何活動也要學識分配時間,因為所有活動或讀書都冇得 hea

作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 18:54

回覆 Bluegene 的帖子

謝謝資料!
作者: b3410    時間: 21-4-1 19:03

Poyau 發表於 21-4-1 18:38

HYS | BPS
HYS成績好好,幾間官津校還是頗有差距。
而且HYS學校老師都好著緊成績,應該會繼續向上。

作者: kyxxx    時間: 21-4-1 19:43

Del

作者: kyxxx    時間: 21-4-1 19:46

住港島區,之前已註冊協恩,自二中BPS,不知有沒有機會最後入自一YWGS,點揀好?謝謝各位! ...

今日收到YWG的信(正取生)⋯⋯其實真係好鍾意哩間學校,不過女最後決定去SPCC,7月會有位call,仲有機會的啊!加油

作者: sunnygirl    時間: 21-4-1 19:57

自行正取咪就係個個有神校、更好學校嘅嗰班女仔囉 我見EK 回覆有offer 嘅有好幾個都係有SPCC, DGS, 協恩,BPS......嘅叻女,所以最終好多都唔會揀佢

作者: mcl203    時間: 21-4-1 19:57

Bluegene 發表於 21-4-1 18:50
攪錯了,HYS對普通人,體育要求一D都唔高。但你想入校隊就有要求。除咗合唱隊係 top ,其他音樂上只係普通 ...

我係指校隊,當然玩玩下例外~~~

作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 20:00

回覆 kyxxx 的帖子

恭喜你囡囡!謝謝你~
作者: kyxxx    時間: 21-4-1 20:06

HappyOx123 發表於 21-4-1 20:00
回覆 kyxxx 的帖子

恭喜你囡囡!謝謝你~

多謝~加油加油!

作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 20:06

回覆 b3410 的帖子

但聽講HYS升中四選科比較難爭,這個我有點擔心...
作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 20:13

謝謝各位嘅資料和意見!請問有沒有用家可分享HYS除學費外其他雜費多不多?
作者: b3410    時間: 21-4-1 20:17

HappyOx123 發表於 21-4-1 20:06

但聽講HYS升中四選科比較難爭,這個我有點擔心...
再難也未必難過官津校喎,可能係相對於幾間幾乎任揀的直資。physics 只開一班,不過,讀physics女仔也不算多。
作者: Beautypeople    時間: 21-4-1 20:54

我覺得如果你好鍾意英華就先接受BPS(我自己就同你相反自一Bps自二英華),最後入返英華嘅機會應該幾大!就算入唔番英華BPS都非常值得讀!

利申:英華自行正取生但會放位。

作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 21:51

謝謝資料!
作者: HappyOx123    時間: 21-4-1 21:55

回覆 Beautypeople 的帖子

謝謝你的提議!也恭喜你囡囡入到更心儀的學校。
作者: Bluegene    時間: 21-4-1 22:02

mcl203 發表於 21-4-1 19:57
我係指校隊,當然玩玩下例外~~~

我諗大部分入學學生是普通人不是體育精英吧。因為想入sports校隊而選HYS有可能失望。好多小學係各種校隊,入咗HYS都考唔到校隊,或者係根本唔獲邀請考下加入。

作者: Bluegene    時間: 21-4-1 22:10

HappyOx123 發表於 21-4-1 20:13
謝謝各位嘅資料和意見!請問有沒有用家可分享HYS除學費外其他雜費多不多? ...

訂午餐、買校服、運動衫、補充、校本教材算唔算?
擔心中四選科,不如擔心成績。成績不好,任你選擇也不會有好結果。

HYS Biology, Economics 開三班比好多其他學校多,Physics 開一班也只收到十多人。

作者: mcl203    時間: 21-4-1 22:17

Bluegene 發表於 21-4-1 22:02
我諗大部分入學學生是普通人不是體育精英吧。因為想入sports校隊而選HYS有可能失望。好多小學係各種校隊, ...

再重申,我係指喜愛體藝,而又入到校隊~~~

作者: sweety1981    時間: 21-4-1 22:33

Bluegene 發表於 21-4-1 22:10
訂午餐、買校服、運動衫、補充、校本教材算唔算?
擔心中四選科,不如擔心成績。成績不好,任你選擇也不會 ...

請問協恩中四是根據總成績排名選科嗎?

作者: 小豬脾    時間: 21-4-1 22:40

sweety1981 發表於 21-4-1 22:33
主要跟每科成績名次,有特定formula計,如chem,不只計IS成績,仲計埋英數。
作者: Bluegene    時間: 21-4-1 22:47

sweety1981 發表於 21-4-1 22:33

每科有formula。讀chem要計 science, maths, english成績,當然science 比重最大。唯一可能係計分同分,會再考慮総成績。
作者: b3410    時間: 21-4-1 23:07

Bluegene 發表於 21-4-1 22:47
每科有formula。讀chem要計 science, maths, english成績,當然science 比重最大。唯一可能係計分同分,會 ...
咁都幾好,真係跟能力來揀。
作者: sweety1981    時間: 21-4-1 23:13

Bluegene 發表於 21-4-1 22:47
每科有formula。讀chem要計 science, maths, english成績,當然science 比重最大。唯一可能係計分同分,會 ...

明白。

作者: janettsui    時間: 21-4-2 01:28

女兒自一BPS 自二YWGS 兩間也是正取 所以YWGS會放位
如你心儀YWGS 是有機會的啊
作者: sunnygirl    時間: 21-4-2 05:16

janettsui 發表於 21-4-2 01:28
女兒自一BPS 自二YWGS 兩間也是正取 所以YWGS會放位
如你心儀YWGS 是有機會的啊 ...

囡囡好叻

作者: elbar    時間: 21-4-2 12:36

抽飛等自行放榜

作者: lukeskywalker    時間: 21-4-2 12:40

我囡就係,有HY, Spcc, Dgs, bps,但冇ywg, 反而同學成績差少少,冇spcc, dgs ,但有ywg Bps

作者: b3410    時間: 21-4-2 12:47

lukeskywalker 發表於 21-4-2 12:40
我囡就係,有HY, Spcc, Dgs, bps,但冇ywg, 反而同學成績差少少,冇spcc, dgs ,但有ywg Bps
...
可能知道你女應該有其他offer, 唔會入讀
作者: dormom    時間: 21-4-2 13:04

lukeskywalker 發表於 21-4-2 12:40
...

有時收生啲野好難明

我個係仔,無緣報YWGS, 但舊年係有 spcc, QC, 冇sjc, 另一同學也是有 QC 冇 sjc. (我仔係英文數學人)

但記得舊年 ywgs 好似睇好重成績,記得有啲 post 話只收了級一

唔好意思,騎劫左樓主個post. 不過如果我揀,我依家唔揀官校。

作者: b3410    時間: 21-4-2 13:23

dormom 發表於 21-4-2 13:04
有時收生啲野好難明

我個係仔,無緣報YWGS, 但舊年係有 spcc, QC, 冇sjc, 另一同學也是有 QC 冇 sjc. (我 ...
你哋讀緊QC?
作者: SuLuLu    時間: 21-4-2 13:27

...
緣份啦。唔得都可能只係爭少少。
作者: dormom    時間: 21-4-2 14:17

b3410 發表於 21-4-2 13:23
你哋讀緊QC?

不是,基於用家唔要普教中,再比較曬初中同高中課程,比較埋 IB vs DSE vs IAL, 揀左港島男直

作者: bobbob    時間: 21-4-2 16:12

dormom 發表於 21-4-2 13:04
有時收生啲野好難明

我個係仔,無緣報YWGS, 但舊年係有 spcc, QC, 冇sjc, 另一同學也是有 QC 冇 sjc. (我 ...

可能sjc見你哋係同區所以無俾offer(其實ywgs都係),佢哋習慣自行收好多sfa(不過聽聞今年有變),如果sjc收你會唔會去?

作者: dormom    時間: 21-4-3 08:39

bobbob 發表於 21-4-2 16:12
可能sjc見你哋係同區所以無俾offer(其實ywgs都係),佢哋習慣自行收好多sfa(不過聽聞今年有變) ...

果時我地真係臨交表最後先決定自行邊間放一,個人其實比較鍾意官校同依家讀緊既直資2間學校學生既氣質,同埋我地係基督徒,如果有得揀,唔會讀 SJC

我區自行不外乎2官校同SJC, 3揀2,當時決定如果SPC無得in船,即係競爭極大,自行就唔會咁揀,會揀 QC/SJC 加 KC(總之好想4月離場,最多去叩門都唔想抽), 因為交表前知道有得in船,信心較大,自行就揀3間之中最合心水既2間。

作者: tabomini    時間: 21-4-3 08:42

我會選協恩

作者: mrs.aj    時間: 21-4-3 09:53

HY 一來一回好遠,仲要多活動,返屋企應該散曬,bps 交通方便,課外活動冇咁chur, 好似舒服d!

作者: ahnew    時間: 21-4-4 00:42

...
我估你係中西區,當年我囡及同學仔(中西區小學)都係有bps冇ywg。
作者: ahnew    時間: 21-4-4 00:51

回覆 HappyOx123 的帖子

有得揀我會揀直資,資源及機會會豐富及多啲。
作者: lukeskywalker    時間: 21-4-4 09:58

ahnew 發表於 21-4-4 00:42
我估你係中西區,當年我囡及同學仔(中西區小學)都係有bps冇ywg。

係呀!peter仔

作者: tpmon    時間: 21-4-4 13:35

lukeskywalker 發表於 21-4-4 09:58

係呀!peter仔

Peter 仔每年好多都派入YWGS。

作者: mrs.aj    時間: 21-4-4 13:42

所以佢都唔用自行位收中西區叻女

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5