教育王國

標題: - [打印本頁]

作者: kumasanee    時間: 21-3-23 10:57     標題: -

-

作者: Saboc    時間: 21-3-23 12:16

不如你講吓你實質嘅期望,包括戴口罩、小息、午飯同社交安排嘅期望.睇吓現實有無学校靠貼近你期望,定係事實上係面授並不能令你放心.
我細路本身體弱有氣喘,但我自己就較以平常心看待,外在環境唔係唔重要,亦會小心,但就覺得不會太filter,反而会好努力令佢自身強壯

国際学校又並非乜嘢突然復課,学校都有管理層考慮因素同風險,教育局/衛生署亦並非完全offhand任学校亂嚟.
反而係你as一個家長,会否对國際学校嘅管理有信心?

作者: kumasanee    時間: 21-3-23 12:46

Saboc 發表於 21-3-23 12:16
不如你講吓你實質嘅期望,包括戴口罩、小息、午飯同社交安排嘅期望.睇吓現實有無学校靠貼近你期望,定係事實 ...

具體真係好難講
IS真係多啲社交,似乎風險就大啲嘅
期望例如...小朋友有需要戒口(不是allergy,只係怕咳),需長期戴口罩返學,或者例如大病愈後數星期身體比較弱,午飯容許另外安排之類
就係因為唔太清楚參觀過幾間IS,只係靠感覺,太well established 嘅IS唔容許特別咁做吧??

作者: kumasanee    時間: 21-3-23 12:57

Saboc 發表於 21-3-23 12:16
不如你講吓你實質嘅期望,包括戴口罩、小息、午飯同社交安排嘅期望.睇吓現實有無学校靠貼近你期望,定係事實 ...

你都講得啱..係信唔信任管理嘅問題
不論LS or IS

我小朋友喘得幾嚴重,每次都肺炎
所以比較擔心

作者: dem0cracy    時間: 21-3-23 14:10

這次疫情可能令很多IS對口罩的態度會改變,疫情前的情況作不得準,幾個月後的情況也難估計.你都係照報各方面適合你小朋友的IS,到有offer時再詳細同學校傾有關做法.

可以肯定的是IS一定比多點互動,疫情期間LS真係會要小朋友長期坐定,小息無得玩無得食,但IS仍然會讓小朋友小息玩(有一定社交間距措施,例如只准同自己班玩,食野要在室外同其他人隔得遠遠吃).
作者: 964000    時間: 21-3-23 14:26

kumasanee 發表於 21-3-23 10:57
想同小朋友小學轉IS, 講番少少背景,我哋係打算係香港完成year9就去外國嘅
想下年轉IS,唯一仲有猶豫未敢選係 ...

咁你搵D小班,細間新新地,多中國人,但又有室外通風好可能好D,因為有些新校在商場空氣可能唔好。
我腦海中Anfield 小學setting 和環境可能適合,
唔嫌遠可以考慮ESF Peak, 空氣一定好同細校,不過少D local.
未有疫情IS真係冇人帶mask, 流感爆時有叫過校車上戴,但課室內都不會。
在IS小學冇功課又早睡,多點時間運動,身體點都好D,我女疫情前一星期四至五個sessions運動ECA(校內加校外)。
在LS無論點happy school, 兩三樣功課準備測考走唔甩吧,點少都唔會零。

作者: gfkwong    時間: 21-3-23 14:39

反而我覺得IS 室內同室外活動空間係大好多,所以小朋友少啲病. 我覺得衛生冇問題,現在是所有人都戴口罩, 我連茶點都唔食,而且老師加TA跟得好足會揸住支出手液跟住啲小朋友。

作者: 貝珠    時間: 21-3-23 14:55

你不如留係local school.

口罩policy 未有covid 之前,我非常buy , even 流感高峰期,我校並沒有任何問題。小朋友活動多,運動堂多,小息又可以跑下,身體健康好左。

作者: melobi12    時間: 21-3-23 15:14

想同小朋友小學轉IS, 講番少少背景,我哋係打算係香港完成year9就去外國嘅

你住邊區?睇下大家知唔知你附近有冇咩學校建議。

贊成揀啲多室外地方玩嘅學校,喺商場嗰啲新校感覺冇咁理想。

小學轉IS意思小朋友而家幼稚園?

食飯方面好多學校都可以pack lunch、你可以自己決定俾咩小朋友食。小朋友身體較差,有醫生證明嘅話,我覺得好多安排可以同學校傾,不妨查詢/interview 階段同學校傾下先。如果學校一早講明唔support 咪放棄佢,揀啲reasonably 地配合到嘅學校。

LS病左要自己追進度真心大壓力。

作者: kumasanee    時間: 21-3-23 17:00

melobi12 發表於 21-3-23 15:14
你住邊區?睇下大家知唔知你附近有冇咩學校建議。

贊成揀啲多室外地方玩嘅學校,喺商場嗰啲新校感覺冇咁 ...

非常多謝大家回覆!

我睇過CAIS, Stamford, Shrewsbury, Invictus, NAIS, ESF, HKCA PLK
暫時覺得Shrewsbury比較合適

作者: 964000    時間: 21-3-23 17:58

kumasanee 發表於 21-3-23 17:00

非常多謝大家回覆!

Shrewsbury 應該不錯,你參觀下再跟教職員溝通下看感覺如何。

作者: nunupipi    時間: 21-3-23 19:37

我女讀緊Shrewsbury, 你既要求我覺得唔demanding.  教育局比學校開佢一定開,完左winter break都一直有返學,新年假後仲日日返。我覺得學校似英式寄宿學校咁會講規矩,但你同學校講有需要戴口罩,佢唔會reject, 學校有medical center 同school nurse可能好啱你。佢有inhouse kitchen, 餐單會講balance diet,每日會有outdoor time跑跑跳跳,小班15人左右,2班share一個toilet,係班房隔離,要洗手好方便,校舍係好寛敞,我女讀咁耐都無病過。上學年面授唔多,老師依家會one on one 咁教phonics追返進度,我自己好滿意。

作者: Radiomama    時間: 21-3-23 21:20

我嘅小朋友都係細細個開始有哮喘問題,容易病。
選擇國際學校時無特別諗健康呢個問題,反正點都要返學,揀咗間學校之後,搬埋去新界發現幾個好處:
1)早睡早起,因為國際學校小學階段功課不多,每晚8點睡覺。
2)做好多運動,理由同上,從游水開始;我識另一個小朋友,哮喘病更嚴重,一星期游三次,後來仲玩埋三項鐵人。
3)學校鼓勵學生參加不同類型體育活動,唔駛叻,想玩就參加。
4)認識同學有不同病患,國際學校普遍好有愛,同學之間好關顧。
5)報學校時一定要話俾學校聽孩子的身體狀況,eg 食物敏感,學校會好警覺。

作者: kumasanee    時間: 21-3-23 21:48

Radiomama 發表於 21-3-23 21:20
我嘅小朋友都係細細個開始有哮喘問題,容易病。
選擇國際學校時無特別諗健康呢個問題,反正點都要返學,揀 ...

絕對認同!
LS放學番嚟,做埋功課已經食晚飯
仲點會有時間運動
我都有諗過,與其都係每個月病
轉咗校差極都係一樣吧

作者: 964000    時間: 21-3-23 23:53

kumasanee 發表於 21-3-23 21:48
絕對認同!
LS放學番嚟,做埋功課已經食晚飯
仲點會有時間運動

我覺得轉了IS小朋友生活質素點都會好D,既然已經易病咁慘咁不如番學開心D,始終LS點少都唔會冇功課,回家又要做,IS小學就真係堂上一起做晒,回家就完全自由時間,我女真係回家Pat 低個書包就that’s it, 慳番D時間你小朋友做多D運動早點睡好過。
而且你Y9你去外國,讀開IS到時都會易適應D。

作者: nunupipi    時間: 21-3-24 09:39

我認為讀IS比LS既小朋友身心會健康啲,我女運動唔叻,但學校會鼓勵佢挑戰自己

作者: 964000    時間: 21-3-24 10:40

nunupipi 發表於 21-3-24 09:39
我認為讀IS比LS既小朋友身心會健康啲,我女運動唔叻,但學校會鼓勵佢挑戰自己
...

可能資源多一些,在LS要抽才入到某些運動ECA又選拔才入校隊,為拿奬自然要精英制。
我見女學校運動ECA基本上任報多人就開多D班,冇規定可以join幾多個運動項目,小朋友一般都不抗拒運動,當遊戲咁,唔一定要好叻先enjoy.

作者: 莫失莫忘    時間: 21-3-24 12:18

How about Dalton in Olympics? I remember they have small class size too.
作者: chickchick    時間: 21-3-24 14:46

樓主,
你自己都說出在疫症前,一直IS不給予學生帶口罩的原因。那是非常正確的信息:有病,作病,請回家! 我相信呢一刻,IS這個信念也不會變。 外籍家長未必個個唔帶口罩周圍去,正如LOCAL家長未必個個遵守放疫措施。 人人對care-free的定義不同,亦沒有人可以定奪 一間學校是否care-free school,這對任何學校也不公允。

同時, 你也明白local又怎會咁多人守規,為成績『怕蝕底』而食住退燒水返學的同學多的是。我亦相信呢一刻他們呢個信念也不會變,理得爆唔爆都返!仲搵一些新校?多真黑髮LOCAL的IS?唔好掛?俾咁貴學費唔返學呢D?

不要對由細讀IS的學生有偏見,有很多家長還是很講理和曉管教的。雖然學生他們喜歡『典來典去』,盤腿而坐在地上,他們的課室管理已因應疫情而有所調節。他們不再在學校內使用更衣室,PE堂直接著PE衫,因為人人慣了體能訓練,他們PE堂也帶口罩跑和跳,好氣好力。課室開冷氣+風扇+開窗開門,枱都大過LOCAL好多,座位又疏落。雖然ESF多人,但想想ESF的校舍大過好多LOCAL。(唔計批地嘅)新校可以有幾大呢?

講LUNCH,他們習慣好短的LUNCH HR + 食簡單,邊似LOCAL 開晒上枱慢慢扒。他們上年5-6月初, 9月初,有得輪流食LUNCH(15mins)一樣咁過,唔會有LOCAL家長咁投訴唔人道!

你也說快要出國,疫情這2年3年一定程度要『守』,IS有學返嘅佢哋有足夠實體社交距離空間,無學返也有完善嘅網課空間。好少LOCAL可以比得上它們的靈活度。

最後,菌是到處也有。IS不會特別含菌量多,相反好多人嘅抵抗力好好,身體強壯,邊有咁易病。我明白你的concern - 西方人帶口罩意識差,亦多人週圍飛去公幹,家長中,子女中,就大機會嘢到你。IS家長亦唔會咁計度這些控制不了的concerns.

IS和LOCAL的選擇基於教育理念和小孩性格. 三思.

作者: suki224    時間: 21-3-24 18:21

我女一樣由細病到大
佢試過肺炎,流感都中左兩次, 猩紅熱,腸病毒,落沃克病毒, 無數次傷風感冒發燒, 佢而家9歲, 自從COVID-19 之後, 我地一直教佢點樣保持個人衛生, 小朋友大些, 佢會明白, 我地亦幫佢轉左is,
上面留言講得好啱, 讀LS 連訓都唔夠訓, 我女pe 堂經常要留係課室上理論堂, 小息午飯時都唔比跑跳, 星期六日都要趕測驗默書功課, 想身體強壯都難

作者: chickchick    時間: 21-3-24 19:13

kumasanee 發表於 21-3-23 12:46
具體真係好難講
IS真係多啲社交,似乎風險就大啲嘅
期望例如...小朋友有需要戒口(不是allergy,只係 ...
講多少少,
你的期望好簡單,亦相信well established IS一定做得到。
他們對allergy好著緊,有理冇理都會係一個nut free campus,你有對chalk allergy亦可提出,咁就唔會用粉筆呢d來進行class activities。介口呢d,自己小朋友唔食就ok。學校一向主張no share food。唔好怕有家長帶乜帶物比全班celebrate birthday,老師把關仲驚過你,真係唔比你派架。

而你話大病初癒。。。記得IS文化係,無病無痛先好返學。未ready請繼續請假,好多你就算冇醫生紙,真係一個email 溝通就ok.好過local school 多多聲. 早走遲返易話為. IS相信疫症下都係自己pack home lunch. 食乜都自己話事,當然,你話要又要加熱解凍呢D, 更係唔會有.亦不可咁local feel 臨到lunch呢個moment親自來送飯. 如果咁唔掂,真係抖到掂先返學. 呢D係文化問題,互相尊重. 有例如, 你話整親手,開唔到飯盒,得,大把人搶住幫你,可能同學仔餵埋你, 佢哋係好helpful好熱心的. 真人真事呀! 佢哋成日都斷手斷腳,打石膏, 大把人幫你拎書包.... 都係真㗎! 病完好耐返返學,老師會叫你分享經歷,同學會問候, 都係IS珍貴之處.

想帶口罩,話俾老師知你嘅基於科學上嘅理據,一定得.IS價值好重視respect.
有樣IS家長一定會心微笑嘅係.... 校服安排! 一定你會好中意! 因為冬天熱就可以短袖,夏天你病怕攝親, 真係日日長袖長褲都由得你, 係校服就得, 無人笑無人介意. 不過我哋多數四季也着好少咁解姐.

希望以上嘅經驗分享幫到你找到多些頭緒.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5