教育王國

標題: 英華vs St Paul Boy [打印本頁]

作者: apple2021    時間: 21-3-6 12:57     標題: 英華vs St Paul Boy

請問那間好D?
作者: pptomoko    時間: 21-3-6 12:59

apple2021 發表於 21-3-6 12:57
請問那間好D?

兩間都有offer?

作者: SuLuLu    時間: 21-3-6 13:02

I like st Paul boys
作者: b3410    時間: 21-3-6 13:09

中學的話,SPC成績好一些,而且有IGCSE a level 揀。
不過具體學費,交通等等,要各自家庭自己考慮
作者: Rainpapa852    時間: 21-3-6 13:12

回覆 b3410 的帖子

同意,最好由小朋友決定,大人只俾意見
作者: joycechanwy    時間: 21-3-6 13:39

我都想知,單憑學術上來看近年可能SPC佔優,但從課外活動或人生閱歷上來衡量,YW也是落後嗎?
利申:兩間暫時也未有OFFER

作者: 奇奇媽媽    時間: 21-3-6 13:58     標題: 回覆樓主:

先以地區,如果地區不是問題,St. Paul's

作者: winnie_kin    時間: 21-3-6 14:17

SPC,不論學術上定活動上,學業近年SPC越升越好,相反英華向下跌了!活動上,SPC有好多運動、交流團、兄弟情聯結亦做得非常好。
作者: vkyu    時間: 21-3-6 14:38

1)我認為要有offer 才能作出決定。2)用家的喜好。
3)假如次心儀的是正選, 最心儀是waiting, 是代表你冇機會嗎? 咁又未必喎⋯⋯有可能你係後補替上呢。

作者: Babyarsene    時間: 21-3-6 15:01

兩間都未出offer wor

作者: elbar    時間: 21-3-9 08:48

請問那間好D?

Paul  

作者: 02413124    時間: 21-3-9 08:59

我會先分析地區,公開試成績俾小朋友小朋友考慮,最後睇佢意願
公開試成績SPC同YW比較好
作者: flower9    時間: 21-3-9 09:18

作者: canadababy93    時間: 21-3-9 09:20

一定SPC

作者: LuiFungHa    時間: 21-3-9 18:12

我家住九龍,小朋友去年是放棄了英華,讀SPC,雖然讀得辛苦,但很開心,因為老師盡責,同學間相處融洽,互相競爭,亦互相鼓勵,讀書風氣佳。希望幫到你選擇。

作者: 20媽咪    時間: 21-3-9 18:39

LuiFungHa 發表於 21-3-9 18:12
我家住九龍,小朋友去年是放棄了英華,讀SPC,雖然讀得辛苦,但很開心,因為老師盡責,同學間相處融洽,互 ...

小朋友返學需時幾耐?佢讀得咁開心,係咪冇後悔放棄YW呢?真係好想知多啲SPC新生用家情況,因為我小朋友好鐘意SPC,但我怕佢返學有點遠,怕佢自己返學太辛苦,所以真係好想問下你,你認為SPC值得嗎?

作者: vkyu    時間: 21-3-9 19:02

LuiFungHa 發表於 21-3-9 18:12
我家住九龍,小朋友去年是放棄了英華,讀SPC,雖然讀得辛苦,但很開心,因為老師盡責,同學間相處融洽,互 ...

請問SPC 你是扣門入還是正取生?
是小朋友決定要選SPC 嗎?

你指讀得辛苦, 是因為多功課/測驗嗎?

我都係等緊這兩間的消息

作者: vkyu    時間: 21-3-9 19:02

20媽咪 發表於 21-3-9 18:39
小朋友返學需時幾耐?佢讀得咁開心,係咪冇後悔放棄YW呢?真係好想知多啲SPC新生用家情況,因為我小朋友好 ...

而家有地鐵到, 方便左好多了

作者: joycechanwy    時間: 21-3-9 19:17

回覆 LuiFungHa 的帖子

讀得辛苦是因為程度高追得困難嗎?
作者: LuiFungHa    時間: 21-3-9 20:06

小朋友返學需時幾耐?佢讀得咁開心,係咪冇後悔放棄YW呢?真係好想知多啲SPC新生用家情況,因為我小朋友好 ...
小朋友返學要45分鐘左右,全部同學仔都好鐘意早啲返學校,仲好享受小息共聚時間。佢完全冇後悔讀SPC。讀得辛苦係因為功課多測驗多,同埋佢對自己要求高。

作者: LuiFungHa    時間: 21-3-9 20:07

joycechanwy 發表於 21-3-9 19:17
回覆 LuiFungHa 的帖子

讀得辛苦是因為程度高追得困難嗎?
程度都算高,仲有老師要求高。
作者: LuiFungHa    時間: 21-3-9 20:11

vkyu 發表於 21-3-9 19:02
請問SPC 你是扣門入還是正取生?
是小朋友決定要選SPC 嗎?
小朋友是正取生,老師和校長都推薦SPC,小朋友面試時就喜歡這所學校了。
作者: LuiFungHa    時間: 21-3-9 20:50

順便一提,小朋友的同班同學來自五湖四海,有住元朗、東涌、屯門、赤柱,多是攞船入讀,有個同學仔係英華小學級頭,是班中各科學霸,不過中文則較弱。
作者: piglet0529    時間: 21-3-9 20:55

LuiFungHa 發表於 21-3-9 20:50
順便一提,小朋友的同班同學來自五湖四海,有住元朗、東涌、屯門、赤柱,多是攞船入讀,有個同學仔係英華小 ...

thanks sharing!

作者: joycechanwy    時間: 21-3-9 21:05

順便一提,小朋友的同班同學來自五湖四海,有住元朗、東涌、屯門、赤柱,多是攞船入讀,有個同學仔係英華小 ...
好詳細,謝謝囝囝的第一手資料。
作者: vkyu    時間: 21-3-9 21:11

好學校才能吸引各區有實力的同學選擇。 係咪通常有船個批係必收?

作者: 小艾比    時間: 21-3-9 21:12

請問是否攞船的學生大多數編在一班嗎?

作者: vkyu    時間: 21-3-9 21:26

想問學術攞船, 係咪一定要申請入學時申請才有? 如果本身冇船入左去,跟住越戰越勇,考得好好, 咁佢有冇船攞?

作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-3-9 21:49

之前有人講,冇申請船但最後有比船。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-3-9 21:52

因為級五內才能申請船,所以好多叻仔都未能申請,最後學校又好想收,所以比船吸引叻仔入讀。

作者: BK惡霸    時間: 21-3-9 22:03

請問有多少隻船?

作者: LuiFungHa    時間: 21-3-9 22:06

vkyu 發表於 21-3-9 21:11
好學校才能吸引各區有實力的同學選擇。 係咪通常有船個批係必收?
呢樣我真係唔知,只知佢哋都要過GA面試。
作者: 奇奇媽媽    時間: 21-3-9 22:09

LuiFungHa 發表於 21-3-9 20:06
小朋友返學要45分鐘左右,全部同學仔都好鐘意早啲返學校,仲好享受小息共聚時間。佢完全冇後悔讀SPC。讀得 ...

真係唔怪得之Paul Boy 成績好過英華,我阿仔日日都hea爆,真係一分耕耘一分收穫

作者: LuiFungHa    時間: 21-3-9 22:09

小艾比 發表於 21-3-9 21:12
請問是否攞船的學生大多數編在一班嗎?
應該唔係,囝囝同佢小學同學一齊攞船入,都唔係編同一班。不過佢個班應該有十個人攞船。

作者: 小艾比    時間: 21-3-9 22:12

LuiFungHa 發表於 21-3-9 22:09
應該唔係,囝囝同佢小學同學一齊攞船入,都唔係編同一班。不過佢個班應該有十個人攞船。
...

謝謝回覆~
作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-3-9 22:12

如果攞學業成績船,要每年排名保持頭30%

作者: BK惡霸    時間: 21-3-9 22:13

LuiFungHa 發表於 21-3-9 22:09
...

要考番頭30%難唔難?

作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-3-9 22:20

我估F1通常有變數,之後攞開就攞。

作者: LuiFungHa    時間: 21-3-9 22:20

BK惡霸 發表於 21-3-9 22:13
要考番頭30%難唔難?
可以說是一點也不容易,因為猛人如雲,不過這個是囝囝的目標,令他不得不努力。
作者: joycechanwy    時間: 21-3-9 22:21

奇奇媽媽 發表於 21-3-9 22:09
真係唔怪得之Paul Boy 成績好過英華,我阿仔日日都hea爆,真係一分耕耘一分收穫
...
好奇一問,雖然近年成績不及DBS,QC,LS,SPC,SPCC等,其實英華都叫名校,但英華的老師對學生成績沒有要求的嗎?感覺上你入到去讀書又得,HEA住讀也可。我朋友個大仔在英華成績好好,個細仔就中一已開始留班(兩個也是英小上去的),完全唔讀書的。是否英華學術風比較差少少呢?
作者: christse1314    時間: 21-3-9 22:27

St. Paul's
作者: BK惡霸    時間: 21-3-9 22:33

LuiFungHa 發表於 21-3-9 22:20
可以說是一點也不容易,因為猛人如雲,不過這個是囝囝的目標,令他不得不努力。 ...

咁spc小學直上嘅會唔會好勁?始終直資小學,自己津小,如果有機會入讀好驚考第尾

作者: johnsonson    時間: 21-3-9 22:45

回覆 20媽咪 的帖子

家住新界東,今年SPC中一仔,值回票價!
眼見仔仔很喜歡上學,而且他不覺也不怕路程遠,他認為老師教學認真,關心學生,同學乖巧友善,感覺到他已經對學校有歸屬感!

升中後我放手讓他自己學習,觀察到學校多測考多功課,課業形式活潑,不時要跟同學分組合力完成滙報。學校對學生學術要求頗高,教材課程測考同儕皆能為學生營造濃厚學習氣氛。對我仔仔而言,非常合適!

我個人認為SPC絕對值回票值!

作者: 02413124    時間: 21-3-9 23:16

BK惡霸 發表於 21-3-9 22:33
咁spc小學直上嘅會唔會好勁?始終直資小學,自己津小,如果有機會入讀好驚考第尾
...

收得既應該相對係比小學升上來above average

作者: 02413124    時間: 21-3-9 23:19

奇奇媽媽 發表於 21-3-9 22:09
...

仔有小學同學都係今年中一,同佢whatsapp話好多功課

作者: BK惡霸    時間: 21-3-9 23:42

02413124 發表於 21-3-9 23:16
收得既應該相對係比小學升上來above average

作者: 02413124    時間: 21-3-9 23:43

BK惡霸 發表於 21-3-9 23:42

我都係估計,因見spcc, lsc, yw,dbs都係(特異功能除外)

作者: 為食仔    時間: 21-3-10 08:31

vkyu 發表於 21-3-9 21:26
想問學術攞船, 係咪一定要申請入學時申請才有? 如果本身冇船入左去,跟住越戰越勇,考得好好, 咁佢有冇 ...

如中一入讀時未能/沒有申請scholarship,如學生能達到某成績也能取得,但每年評核。
級1-5: 下年度學費全免
級6-10 : 半免
級11-15 : 1/4 減免
另前-1-9 名會有另一個scholarship /prize

作者: rsx    時間: 21-3-10 09:15

回覆 johnsonson 的帖子

透d沙中線完工, 當沙田站上, 車程大概要幾耐倒?
作者: gracelam    時間: 21-3-10 09:38

請問那間好D?

SPC

作者: catf2    時間: 21-3-10 10:14     標題: 回覆樓主:

投 St Paul Boy, 識得個剛剛畢業既,又乖又叻仔, SPC 啲成績呢幾年仲勁左添

作者: piglet0529    時間: 21-3-10 10:25

johnsonson 發表於 21-3-9 22:45
回覆 20媽咪 的帖子

家住新界東,今年SPC中一仔,值回票價!

新界東是搭鐵路返學嗎? 請問多唔多住新界嘅同學仔呀? 我住新界西

作者: catf2    時間: 21-3-10 10:27

呢家有地鐵到,唔算遠啦

作者: winnie_kin    時間: 21-3-10 12:21

我地住近荔景,返學都好方便,不過呀仔鍾意搭中環線轉車,車程約一小時,SPC啲老師真係好好!
作者: hellofafi    時間: 21-3-10 12:29

想問下用家,spc 返放學時間幾點?

作者: IYY    時間: 21-3-10 13:43

回覆 hellofafi 的帖子

夏令時間 7:55am
作者: johnsonson    時間: 21-3-10 16:49

回覆 piglet0529 的帖子

因爸爸上班順路又夾到時間,所以中一爸爸揸車送仔仔上學,放學則自己坐港鐵回家,每日都會跟同學一起步行到車站,同線路的同學會一起坐車。
剛剛早兩星期考試,他們須下午回校應考,本來我話幫仔仔每日call Uber 番學,因我想他爭取時間休息和溫習,但他拒絕了我,想自己坐車番放學,他覺得聽住歌坐車幾好。

打算中二開始靠他自己,爸爸不再做司機!

暫時唔多覺有新界東同級同學,希望日後可以「發掘」到!

作者: kcyleung    時間: 21-3-11 10:32

當年亞仔都冇揀YW, 佢鍾意SPC, 我話六年都要過海喎, 佢都堅持, 所以放手比佢決定, 佢讀得好開心, 學校行政好好, 老師盡責有教書, 同學都係乖仔多.

功課方面, 我反而覺得少, 仲多啲時間去學其他嘢.

測驗黙書都係正常不多不少.

我唔知程度係深定淺, 亞仔應付到, 除咗中文之外, 暫時唔洗補習, 成績滿意.

學校操行要求高, 校服都要執到正.

我仔不是運動型, 只是一條書虫^.^

作者: piglet0529    時間: 21-3-11 10:45

kcyleung 發表於 21-3-11 10:32
當年亞仔都冇揀YW, 佢鍾意SPC, 我話六年都要過海喎, 佢都堅持, 所以放手比佢決定, 佢讀得好開心, 學校行政 ...

多謝分享?甘你仔選了學甚麼樂器?

作者: keep-calm    時間: 21-3-11 10:56

kcyleung 發表於 21-3-11 10:32
當年亞仔都冇揀YW, 佢鍾意SPC, 我話六年都要過海喎, 佢都堅持, 所以放手比佢決定, 佢讀得好開心, 學校行政 ...

見到上面都有post話學校中文難,想請教一下學校中文課程,謝謝(emoji)(emoji)另外想問下如果高中揀IAL 係咪都要讀中文/考IGESE 中文?

作者: bbeasy25    時間: 21-3-11 12:20

piglet0529 發表於 21-3-10 10:25
新界東是搭鐵路返學嗎? 請問多唔多住新界嘅同學仔呀? 我住新界西
我識一個由屯門返SPC, 搭過西隧過海巴士, 要很早出門, 大約6點幾.
作者: piglet0529    時間: 21-3-11 12:39

bbeasy25 發表於 21-3-11 12:20
我識一個由屯門返SPC, 搭過西隧過海巴士, 要很早出門, 大約6點幾.

屯門最遠

作者: rsx    時間: 21-3-11 13:21

winnie_kin 發表於 21-3-10 12:21
我地住近荔景,返學都好方便,不過呀仔鍾意搭中環線轉車,車程約一小時,SPC啲老師真係好好! ...

荔景都要1小時???

作者: piglet0529    時間: 21-3-11 13:27

piglet0529 發表於 21-3-11 12:39
屯門最遠

果日去interview, 如果全程鐵路,由家門起計到SPC門口用左1小時5分。我覺得可以接受。

作者: vkyu    時間: 21-3-11 13:30

多位用家都對SPC 評分非常高。 我都係等緊YW 同 SPC 結果。(好緊張)奈何呢個世界你簡人時人簡你,如果小兒有幸有其中一間offer... 我都飲得杯落囉。

作者: winnie_kin    時間: 21-3-11 13:32

rsx 發表於 21-3-11 13:21
荔景都要1小時???
實際唔駛,但因為我地要先搭車落地鐵站,又要預朝早好多人返工返學,要迫上地鐵,有時未必上到要等下一架。預鬆啲好過遲到
作者: IYY    時間: 21-3-11 17:04

vkyu 發表於 21-3-11 13:30
多位用家都對SPC 評分非常高。 我都係等緊YW 同 SPC 結果。(好緊張)奈何呢個世界你簡人時人簡你, ...
YWC 同 SPC 都係好學校, 兩者均歷史悠久, 有優良傳統。入到其中一間, 的確是可以放心。
作者: Ving    時間: 21-3-13 10:43

自從鬼佬校長離任,新校長接手,加上選生質素提高,近幾年公開試成績提升了。
作者: wingwing1205    時間: 21-3-13 21:39

piglet0529 發表於 21-3-11 12:39
屯門最遠
屯門應該唔係最遠。北區要1個鐘40分鐘啊
作者: chitchitboy    時間: 21-3-13 22:04

回覆 wingwing1205 的帖子

住北區,返西半山,就真是好遠。每日3個半小時,未計有什麼突發事情。如果päul boys收,我會考慮搬家。
作者: piglet0529    時間: 21-3-13 22:44

wingwing1205 發表於 21-3-13 21:39
屯門應該唔係最遠。北區要1個鐘40分鐘啊

嘩!  甘我元朗真唔算遠。 希望有幸入讀。

作者: piglet0529    時間: 21-3-13 22:45

chitchitboy 發表於 21-3-13 22:04

住北區,返西半山,就真是好遠。每日3個半小時,未計有什麼突發事情。如果päul ...

你住北區?

作者: wingwing1205    時間: 21-3-13 23:12

真係收先再諗
作者: wingwing1205    時間: 21-3-13 23:14

chitchitboy 發表於 21-3-13 22:04

住北區,返西半山,就真是好遠。每日3個半小時,未計有什麼突發事情。如果päul ...
仲要而家已經有香港大學站叫方便好多

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5