教育王國

標題: 九龍灣st joe [打印本頁]

作者: kikibebe    時間: 20-12-23 20:42     標題: 九龍灣st joe

小兒性格文靜,學術可以,能專心上課,但比較細膽同被動。現有九龍灣st joe offer, 請問有人知道這類型學生st joe 適合嗎?因只有這offer, 所以希望了解多些,謝謝!
作者: Babyfungmama    時間: 20-12-23 21:10

請問係正取生定st joe call waiting?
作者: kikibebe    時間: 20-12-23 21:21

Babyfungmama 發表於 20-12-23 21:10
請問係正取生定st joe call waiting?
正取生啊!
作者: Babyfungmama    時間: 20-12-23 21:34

回覆 kikibebe 的帖子

Thank you, 因為等緊st joe call waiting, 我仔仔同你仔性格差不多,我覺得st joe好適合
第一:st joe老師比較嚴格,能專心上課會比較適合,始終男仔係活躍d,我仔仔亦谷得
第二:小一至小六有好多課外活動,全部都好適合男仔,係我仔仔鐘意既活動
第三:英小

作者: kikibebe    時間: 20-12-23 22:25

Babyfungmama 發表於 20-12-23 21:34

Thank you, 因為等緊st joe call waiting, 我仔仔同你仔性格差不多,我覺得st joe好 ...
多謝你意見。聽聞st joe 好多最終都會收到waiting offer, 祝你成功!
作者: HappyCheerBaby    時間: 20-12-24 12:58

st joe 多活動,合適男仔。
作者: xubin2008    時間: 20-12-24 13:21

Babyfungmama 發表於 20-12-23 21:34

Thank you, 因為等緊st joe call waiting, 我仔仔同你仔性格差不多,我覺得st joe好 ...
我都係咁睇,好鍾意呢間小學,衷心希望你哋快D收到offer!
作者: xubin2008    時間: 20-12-24 13:27

kikibebe 發表於 20-12-23 20:42
小兒性格文靜,學術可以,能專心上課,但比較細膽同被動。現有九龍灣st joe offer, 請問有人知道這類型學生 ...
我嘅仔仔都係咁,學術Ok,好專心做嘢聽老師指令,似乎St joe好喜歡呢一類型的小朋友,我都有offer。學校有的學有的玩啱男仔,唔想比仔仔齋讀書
作者: Shirleyfeifei    時間: 21-2-8 11:06

想問下如果讀st jo屋企要唔要外補?定小朋友專心上堂就得?

作者: xubin2008    時間: 21-2-8 11:47

回覆 Shirleyfeifei 的帖子

我唔知,答你唔到,但我之前去問番一個上年畢業嘅家長,話上年全級80幾人,50多人上band1 中學校,剩下20~30個學生去到中學部,佢仔仔個班8個聖言5個觀瑪,一個皇仁,2個香港區St Joe,2個英華,1個Ls1個沙田蘇浙,我知道之後完全確定比個仔讀啦!
作者: kikibebe    時間: 21-2-8 13:46

xubin2008 發表於 21-2-8 11:47
回覆 Shirleyfeifei 的帖子

我唔知,答你唔到,但我之前去問番一個上年畢業嘅家長,話上年全級80幾人,50 ...
咁成績真係好唔錯,謝分享。我現在有另一間揀,如果是你會揀宣小定st joe呢? 好似各有各好
作者: Babyfungmama    時間: 21-2-8 15:39

宣小for sure
宣小9成升上band 1中學,學術,音樂,體育全港數一數二,無可能同st jo比

作者: xubin2008    時間: 21-2-8 15:44

宣小三私,肯定非常值得考慮,升中非常亮麗,如果係我放棄宣小會不捨得,但你都要面對為小朋友各方面做好支援,特別我自己會覺得宣小嘅學費同埋學樂器經濟負擔太重,我就放棄咗報考,我又本身揀咗英文私校主要係希望幫小朋友揀良好嘅學習環境同朋輩一齊成長。
作者: pokipoki    時間: 21-2-8 15:47

Babyfungmama 發表於 21-2-8 15:39

宣小for sure

宣小音樂出名,但運動都係強?

作者: hkcsty    時間: 21-2-9 11:31

SJ 近5年DSE成績已經升近band1c,咁幾年後可能都算九成學生升b1中學。另外近年SJ在籃球,乒乓球,游泳等等都全部取九龍東學界冠軍,你可以參考下!
作者: xubin2008    時間: 21-2-9 11:37

回覆 hkcsty 的帖子

係啊,因為我自己就發現St joe仔非常Smart。
作者: hkcsty    時間: 21-2-9 11:43

P1 120人 P6 8x人, 去了更好學校定讀唔掂走就要家長自己估下了!

作者: xubin2008    時間: 21-2-9 11:56

我自己嘅諗法,唔知啱唔啱,我覺得80幾人,人少仲好,老師們可以照顧嘅仲貼心D,我反而喜歡學生少D特別去到高小
作者: hkcsty    時間: 21-2-9 12:05

學校一直走低調路線,唔係今年報小一都唔知呢間係好學校嚟!
作者: xubin2008    時間: 21-2-9 12:17

係呀,我都係咁,同埋今年疫情關係,我發現呢間學校校長作風好實干型,上年九月疫情剛剛好轉學校比往年提早一個月面試,我都好欣賞!我仔仔依家讀緊補習中心老闆都講呢間學校嘅小朋友非常smart,老師們非常Nice,我仲瞭解學校升中信息依家信心爆棚
作者: hkcsty    時間: 21-2-9 12:33

回覆 xubin2008 的帖子

教深教快,讀得掂的話,比較起上黎當然較smart。haha
作者: xubin2008    時間: 21-2-9 12:40

哈哈,係嘅,你講得啱
作者: winglam327    時間: 21-3-5 12:42     標題: 回覆樓主:

聽上所言。小兒性格活潑,主動多言,學術不錯,是否適合該校呢?因為聽落學校較傳統教學,喜歡文靜的小朋友嗎?

作者: xubin2008    時間: 21-3-5 14:13

回覆 winglam327 的帖子

我識果間補習班老闆講,呢間學校小朋友非常smart,睇你個選擇啦
作者: Poyau    時間: 21-3-5 14:21

hkcsty 發表於 21-2-9 11:31
SJ 近5年DSE成績已經升近band1c,咁幾年後可能都算九成學生升b1中學。另外近年SJ在籃球,乒乓球,游泳等等 ...

SJACS 2020年33222率51%

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/310

https://www.tutorcircle.hk/blog/18954/【聖若瑟英文中學】排名急升2級!未來有望升至band-1/

聖若瑟英文中學(St. Joseph’s Anglo-Chinese School)位於九龍新清水灣道46號,曾是觀塘區的地區名校,但隨着學校在1998年進行改革,全面施行母語教學後,聖若瑟英文中學的排名下降至Band 2C。然而,學生於近年的文憑試DSE取得不錯的成績,讓排名在短短5年內回升至Band 2A。到底聖若瑟英文中學會否在未來「升呢」成為Band1中學?

作者: xubin2008    時間: 21-3-5 14:51

回覆 Poyau 的帖子

對於我呢種決定讀St Jo嘅家長來說,呢個真係個好消息啊,多謝呢位家長!
作者: hkcsty    時間: 21-3-5 14:57

沒有其他waiting?
作者: xubin2008    時間: 21-3-5 17:27

都有啊,唔係Waiting係offer,有德雅和真道offer但係最喜歡呢間
作者: hkcsty    時間: 21-3-5 18:40

Wait 埋港大同學會結果應該有定案
作者: xubin2008    時間: 21-3-5 18:50

咁你加油啦,家長為咗小朋友揀最心儀果間
作者: hkcsty    時間: 21-3-5 19:01

其實心儀男校
作者: xubin2008    時間: 21-3-5 21:54

我都係,希望你可以很快就有好消息,入到港同唔駛煩中學啦
作者: hkcsty    時間: 21-3-6 10:22

SJ 每年出產~50 b1生,~40去直屬中學 都唔會太煩升中嘅
況且 6年後可能已經係b1中學呢

作者: xubin2008    時間: 21-3-6 10:34

咁真係太好啦!,因為我淨係想比個仔去到一個有良好朋輩嘅學校健康成長,如果學校升中好,我就更放心啦,同埋多謝好多熱心家長話比我知呢間學校嘅信息好正面,多謝多謝哈~
作者: cacathepanda    時間: 21-3-9 01:40     標題: 回覆樓主:

你們唔使等6年,潘校長已經好努力地,中學宜家已經升上B1C,除了中文中史,所有科目已經用英文教了。

SJ咩類型學生都有,無特別偏好,成班男仔一齊玩,比女仔更嘈更多野講

作者: cacathepanda    時間: 21-3-9 02:33     標題: 回覆樓主:

外界成日傳SJ又深又谷,老師又嚴又惡,試想想對住班哇鬼,你唔大聲過佢,佢哋點聽到你講野吖……

老師好有愛心,肯關心每一個仔。功課量不多,一個至個半小時一定做完,因為抄寫唔多,以做作業為主,花時間不多。

一年3次考試,另加每個學期3次中默3次英默,所以呢,到考試時個個阿媽變晒暴龍……因為平日無測驗,谷埋一次過温書。

課外活動好多,好啱男仔玩,就算唔玩課外活動,星期三有 Wednesday program 同埋 Friday activities ,都係活動,係上課時間上的,每级唔同。

我最近見到一件好 warm的事,上星期有一朝落雨,門口企住一個男老師提學生入學校要噴手,而另外一個男老師拎住把遮,遮住學生上樓梯,遮到入去學校,老師不停上上落落,家長見到好感動呢!以往只會流傳老師鬧學生,但從來無人講過,紅色暴雨校長企係學校門口接仔入學校

作者: lovelovebabe    時間: 21-3-9 08:33

cacathepanda 發表於 21-3-9 02:33
外界成日傳SJ又深又谷,老師又嚴又惡,試想想對住班哇鬼,你唔大聲過佢,佢哋點聽到你講野吖……

老師好有 ...

真係好想知多啲Sj嘅生活點滴,多謝你既分享。

作者: xubin2008    時間: 21-3-9 10:07

回覆 cacathepanda 的帖子

我呢種新丁家長聽到用家比嘅學校信息就非常興奮,我自己本身就係喜歡Stjo純樸的作風,同埋上年去學校面試已經feel到校長實干作風,哈哈~Stjo今年九月我嘅仔就來啦,多謝呢位家長可以告訴我哋咁多信息!
作者: cacathepanda    時間: 21-3-9 10:09

lovelovebabe 發表於 21-3-9 08:33
真係好想知多啲Sj嘅生活點滴,多謝你既分享。

若果學校真係日鬧夜鬧, 學生都唔會想返學啦, 學校要畀四千幾蚊學費㗎, 當家長傻的嗎? 拎個仔畀人日鬧夜鬧……

阿仔返學咁多年, 從來冇話唔想返學, 佢咁多年嘅校園生活, 係開心嘅, 學校訓練到佢好主動, 有教養……

小一小二走嘅人係多, 因為音樂椅仲未停, 之後走嘅, 多數係轉咗去國際學校、 去咗外國讀書、 又或者去咗神級學校, 讀唔掂要走嘅, 真係好少好少, 都係已經留咗班,再要留班的。

作者: cacathepanda    時間: 21-3-9 10:15

xubin2008 發表於 21-3-9 10:07

我呢種新丁家長聽到用家比嘅學校信息就非常興奮,我自己本身就係喜歡Stjo純樸的 ...

遲D啦……等阿仔考完呈三, 我再上嚟講啦……

作者: xubin2008    時間: 21-3-9 10:19

好啊,好啊!希望你嘅仔仔去到最最理想中學,如果有學生轉校都有好嘅一面,留低嘅學生們一定有更好嘅照顧,多謝多謝!
作者: cacathepanda    時間: 21-3-9 10:20

xubin2008 發表於 21-3-9 10:19

好啊,好啊!希望你嘅仔仔去到最最理想中學,如果有學生轉校都有好嘅一面,留低 ...

多謝呀……
阿仔已經有一間直資中學收咗喇
阿仔唔係最top的一班,只係中游, 我都好開心, 面試時老師都讚佢反應好快

作者: xubin2008    時間: 21-3-9 10:29

哈哈~我都有小小估到,因為我知道九龍灣Stjo升中非常好,家長手中有直資offer一D唔出奇,如果仍需呈三一定等官津神校中學,我估你等緊聖若瑟書院,希望你冇介意我咁講哈哈,希望你哋有好消息!
作者: xubin2008    時間: 21-3-9 10:33

當然啦,Stjo仔好Smart,而且好熱心!我之前搵唔到路係巴士站,都係個聖若瑟英文小學嘅學生熱心幫我
作者: cacathepanda    時間: 21-3-9 10:59

xubin2008 發表於 21-3-9 10:29

哈哈~我都有小小估到,因為我知道九龍灣Stjo升中非常好,家長手中有直資offer ...

灣仔SJC就真的無我份了……

這6年我放任我仔,放學玩好多課外活動(小五由於疫情,學校已經停晒所有活動),尤其是校隊班,要花的時間特別多,佢成績真的一般,只屬於B2嘅成績。SJ 進可攻退可守, 可以出出面考其他直資, 考唔到又可以返番中學部, 而家中學部基本上已經係英中, 到你哋六年之後, 中學部應該已經要爭崩頭了

作者: xubin2008    時間: 21-3-9 11:08

我真係好羨慕你,仔仔健康正面又愛運動,好多謝你,希望你仔仔有好消息,幫我哋分享間學校,我揀呢學校就係喜歡男校純樸同正面,我真心唔希望小朋友讀SFA等呢類型學校,報都冇報,太辛苦,我亦自己放咗真道書院offer。
作者: cacathepanda    時間: 21-3-9 11:25     標題: 回覆樓主:

放心,SJ唔係死讀書,讀死書嗰隻

作者: lovelovebabe    時間: 21-3-9 15:24

cacathepanda 發表於 21-3-9 10:15
遲D啦……等阿仔考完呈三, 我再上嚟講啦……

期待,真係好多想知道多些,謝謝(emoji)

作者: hkcsty    時間: 21-3-10 13:01

升小遊戲已完成希望SJ家長繼續分享關於學校的資訊

作者: xubin2008    時間: 21-3-10 14:07

係呀,我都希望多D.   Stjo家長分享
作者: Fraser    時間: 21-3-10 22:42

St Jo 谷?老師惡?完全唔覺(emoji)
(但唔代表成績唔好)

作者: xubin2008    時間: 21-3-10 23:09

回覆 Fraser 的帖子

你係用家?如果可以請多介紹一下,我係新丁家長,感謝!九龍灣Stjo太低調啦哈哈~
作者: cacathepanda    時間: 21-3-11 20:46

xubin2008 發表於 21-2-9 12:17

係呀,我都係咁,同埋今年疫情關係,我發現呢間學校校長作風好實干型,上年九月疫情剛 ...

唔止呀……

校長等我們小五小六(呈三)考完試,下星期一就全校復課。

作者: xubin2008    時間: 21-3-11 21:44

呢位校長好實干,做事抓住個重點,上年九月疫情剛剛舒緩馬上實體面試係少數可以完成實體面試嘅學校,係疫情下好多學校好難完成呈分試可以順利完成三次太難得啦!總之,我佩服啊!
作者: Fraser    時間: 21-3-12 14:47

hkcsty 發表於 21-2-9 11:43
P1 120人 P6 8x人, 去了更好學校定讀唔掂走就要家長自己估下了!
早幾年, 有零星既分別因為唔同原因去其他學校 (更好的, 更合適的)

舊年同今年, 好多的家庭移民去了。 (10+)

Hope this help.

作者: Lily_0624    時間: 21-3-20 17:12

我係用家!當年宣小同st jo 之間struggle , 無後悔take st jo .

作者: xubin2008    時間: 21-3-20 19:30

回覆 Lily_0624 的帖子

你呢位家長太唔簡單啦!因為面對宣小真嘅唔多家長會放棄始終係三私,講真宣小我都冇報,我淨係希望亞仔係一個良好環境同朋輩健康成長,學習係一世嘅事。Stjo我今年九月都會來啦!
作者: Fraser    時間: 21-3-20 21:28

哈,welcome (emoji)

作者: xubin2008    時間: 21-3-20 21:46

回覆 Fraser 的帖子

哈哈~
作者: cacathepanda    時間: 21-3-21 01:09     標題: 回覆樓主:

先講吓小一罰小息,有時太曳老師會罰小一仔小息罰企,其他級就無的。老師會話: 一陣"我哋"去吸收維他命D,即係小息罰企,去曬太陽。

放心,有班主任陪住一齊企,班主任會同佢講道理,哦到佢明為止。

至於高年級……多數係小息時曳,就算一個或幾個曳,一罰就全校罰一齊企,有時係企足一個小息,好得意,佢哋罰完係毫無 怨言,男仔始終係曳,但亦都好大方

作者: xubin2008    時間: 21-3-21 08:39

罰企都特別有策略,居然有團隊精神
作者: hkcsty    時間: 21-3-21 16:11

今日經過見到掛了旗仔,唔知有乜活動?
作者: cacathepanda    時間: 21-3-22 01:15

hkcsty 發表於 21-3-21 16:11
今日經過見到掛了旗仔,唔知有乜活動?

應該係校慶,不過從來唔會對外開放。

作者: Lily_0624    時間: 21-3-22 13:20

其實仔仔吾好音樂!我覺得吾鐘意無得迫,無謂辛苦仔仔!
加上仔仔本身like 男校!

作者: hkcsty    時間: 21-3-22 13:24

我仔都鍾意英華,可惜入唔到3rd in, 現在有sj都滿意
作者: xubin2008    時間: 21-3-22 13:25

我個仔都係鍾意男校!小一都未上依家同我講,佢諗定咗中學都會上男校,同埋話比我知以後會搵朋友晏D返屋企希望我唔洗擔心佢,論男仔唔貼心從細個已經開始!
作者: xubin2008    時間: 21-3-22 13:28

我都考英華啦,止步2in,但係冇乜遺憾反而我覺得正常大把人考
作者: Dadashy    時間: 21-3-22 13:46

我仔今小二,真係唔係又深又谷,呢兩年嚟功課大約1-1.5小時完成,當然默書丶考試要努力溫習。
之前阿仔上網課,因為一開始成班仔七嘴八舌講嘢影響上課,所以老師都會惡少少閙,但係放小息又會同啲學生傾偈、猜迷語.....
小一時阿仔間唔時會收到老師啲小禮物獎勵吓佢哋,雖然係一粒膠珠或者一支筆,佢已經好開心。
大家放心,SJACPS 係一間有質素嘅學校。

作者: xubin2008    時間: 21-3-22 13:54

回覆 Dadashy 的帖子

當然,當然,有咁多Stjo家長比咗好多正面回應,之前關於Stjo嘅信息真係唔算多,依家你一句我一句,係EK我哋嘅topic已經置頂啦!所以好多謝各位用家分享!
作者: Yoyo.Yiiiu    時間: 21-3-22 15:04

我都簡定左st joe了 ,吾知有無群呢

作者: xubin2008    時間: 21-3-22 15:14

回覆 Yoyo.Yiiiu 的帖子

Hi!朋友
作者: Yoyo.Yiiiu    時間: 21-3-22 15:19

你都系9月小一 ?
作者: xubin2008    時間: 21-3-22 15:43

回覆 Yoyo.Yiiiu 的帖子

係呀
作者: hkcsty    時間: 21-3-23 17:17

觀瑪原來出過dse狀元,唔知是不是SJ仔呢?
原來是秀茂坪天主教小學·

作者: xubin2008    時間: 21-3-23 17:29

哈哈,每年觀瑪和聖言都會收唔少Stjo仔,可能觀瑪之後DSE狀元就係你個仔啦!前途可期,我哋慢慢來!
作者: hkcsty    時間: 21-3-23 19:18

之前用家分享話有個由聖三一轉過來,考左好多年級一,最後升中無去神校spxx, 唔知佢考左dse未!

如果奧脫福睇到呢個post可否update下??
作者: xubin2008    時間: 21-3-23 19:39

真心唔知,等人update
作者: hkcsty    時間: 21-3-23 21:07

噢!要2025年才知
作者: Lily_0624    時間: 21-3-24 00:04

回覆 Dadashy 的帖子

Maybe my son is same class as yrs ☺️
作者: Lily_0624    時間: 21-3-24 00:08

我仔都有報英華,都係無緣入讀!

作者: Lily_0624    時間: 21-3-24 00:11

我都聽仔仔d 師兄媽媽講過呢個學生,佢好出名係學校!🤭
作者: xubin2008    時間: 21-3-24 11:24

係呀,想聽多啲,呢位同學依家升中?升中幾?
作者: xubin2008    時間: 21-3-24 12:09

仔仔都喜歡男校,哈哈~
作者: hkpapa852    時間: 21-3-24 14:41

hkcsty 發表於 21-3-6 10:22

SJ 每年出產~50 b1生,~40去直屬中學 都唔會太煩升中嘅
呢個係太樂觀既睇法
現實中, SJ升中表現不如觀塘區3大龍頭津小, 只係同藍循/聖安當相近

SJ中學部, 2017-2018年度英文科4+績只係得18.92%, 俾全港日校平均既26.8%低, 基本上最多只有B2B水平

呢年之後, 中學部無再公佈任何"可量化"既DSE成績, 只係講 "進步咗", "比預期差" 之類既說話

作者: cacathepanda    時間: 21-3-24 14:47

hkpapa852 發表於 21-3-24 14:41
呢個係太樂觀既睇法
現實中, SJ升中表現不如觀塘區3大龍頭津小, 只係同藍循/聖安當相近

吓……係咩?
你係用家?

作者: xubin2008    時間: 21-3-24 14:52

回覆 hkpapa852 的帖子

係呀,謝謝你嘅數據,但係我都期待可以去Stjo開始小學生涯,雖然很多津校排名非常好,但因為派位關係很多小朋友水平很參差,我揀私校嘅初終為咗有水平差唔多嘅朋輩
作者: xubin2008    時間: 21-3-24 14:54

我睇佢未必係用家,可能睇我哋講學校講得起勁過來倒盆凍水啫
作者: ar_mak    時間: 21-3-24 14:59

作者: xubin2008    時間: 21-3-24 15:15

回覆 ar_mak 的帖子

係!你嘅用詞非常準確!
作者: hkcsty    時間: 21-3-24 15:17

咁佢提供2017年數據可能無講錯
作者: cacathepanda    時間: 21-3-24 15:18

ar_mak 發表於 21-3-24 14:59
佢係比用家更了解學校實際情況既高級情報科數據分析及應用首席網友。

有時連校長都未必係佢對手。

我諗到時班暴龍阿媽 ……
一定同班仔死過

作者: ar_mak    時間: 21-3-24 15:58

作者: ar_mak    時間: 21-3-24 16:00

作者: ar_mak    時間: 21-3-24 16:04

作者: xubin2008    時間: 21-3-24 16:31

當然,我很知道自己為仔仔揀嘅小學,亦欣賞呢間小學
作者: hkcsty    時間: 21-3-24 16:47

小一體操劍擊是否二選一?
作者: xubin2008    時間: 21-3-24 17:13

係呀!我哋會揀擊劍!我覺得很貴族運動
作者: xubin2008    時間: 21-3-24 17:16

係EK什麼家長都🈶️,睇開啲
作者: HOWARDTSE    時間: 21-3-24 18:18

想想便知啦,叫英文中學之前接近7成都是中文教,點會好哦,今年終於改成全英文教,明智選擇,相信會越來越好
作者: xubin2008    時間: 21-3-24 18:30

回覆 HOWARDTSE 的帖子

相信之後會更好!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5