教育王國

標題: 有無人20分抽到荔枝角天主教? [打印本頁]

作者: marrietam    時間: 20-11-26 10:49     標題: 有無人20分抽到荔枝角天主教?

有無人20分抽到荔枝角天主教?

作者: pohivy2004    時間: 20-11-26 10:53

marrietam 發表於 20-11-26 10:49
有無人20分抽到荔枝角天主教?
我知有人10分中
作者: Hkrazorback    時間: 20-11-26 11:22

上年20分都要抽籤。今年10分都中⋯勁喎!
作者: tkinwong    時間: 20-11-26 12:02

pohivy2004 發表於 20-11-26 10:53
我知有人10分中

即係15分都收唔夠人,可以收埋10分?

作者: pohivy2004    時間: 20-11-26 12:54

tkinwong 發表於 20-11-26 12:02
即係15分都收唔夠人,可以收埋10分?
咁我就唔清楚喇!
作者: littlemaopig    時間: 20-11-26 13:17     標題: 回覆樓主

咪放流料,今年20分都要抽!唔信自己上FB討論區睇

作者: Burtbe    時間: 20-11-26 13:26

littlemaopig 發表於 20-11-26 13:17

米係,有朋友20分抽吾中喎

作者: creambun    時間: 20-11-26 13:27

我知有人10分中

是必收生吧!

作者: pohivy2004    時間: 20-11-26 13:45

littlemaopig 發表於 20-11-26 13:17
信不信由你
作者: littlemaopig    時間: 20-11-26 13:56

pohivy2004 發表於 20-11-26 13:45
信不信由你

做人唔好心地咁差,講埋啲不負責任嘅流言。
我唔知你係咪想抽深水埗其他幾間大熱,而家講到茘天無人要,以為啲大抽獎票可以谷晒去荔天,增加你自己抽中同區其他大熱嘅機會。

我自己今年15分都唔中,所以10分肯定唔會中!

作者: apple1990    時間: 20-11-26 13:58

creambun 發表於 20-11-26 13:27
是必收生吧!
必收生就唔會 10分啦!
作者: pohivy2004    時間: 20-11-26 14:02

littlemaopig 發表於 20-11-26 13:56
做人唔好心地咁差,講埋啲不負責任嘅流言。
我唔知你係咪想抽深水埗其他幾間大熱,而家講到茘天無人要,以 ...
你可以唔信。好坦白,我亦唔係呢區校網,同我亦無關。
只係有朋友真係咁,我更加唔清楚學校係點安排。

不分青紅皂白就話人心地差,亦唔見得你心地有幾好!

作者: littlemaopig    時間: 20-11-26 14:07

pohivy2004 發表於 20-11-26 14:02
你可以唔信。好坦白,我亦唔係呢區校網,同我亦無關。
只係有朋友真係咁,我更加唔清楚學校係點安排。

你or你朋友,唔知邊個講大話喇,或者無講事實嘅全部。

總之今年20分要抽,自行階段超收左3個。

作者: creambun    時間: 20-11-26 14:08

apple1990 發表於 20-11-26 13:58
必收生就唔會 10分啦!

就係好多父母唔清楚點計分,以為自己小朋友只有適齡入學的10分

作者: Mcmug111    時間: 20-11-26 14:09

可能朋友20分,打錯左10分未定。
作者: WinnieCatCat    時間: 20-11-26 14:22

Mcmug111 發表於 20-11-26 14:09

我都估打錯,或者講緊底分以外有10分。舊生分、宗教分全部要文件證明,父母沒理由唔知自己有呢d分。如果只有10分,莫講話茘天,一般二線小學都唔會中。定係朋友係抽到「在荔X的天主教小學」,唔會了就是荔天?

作者: EudyptulaMinor    時間: 20-11-26 14:32

我知有人10分中

我都有d好奇~ 荔天係40校網一線大熱,10分抽得中嘅機會真係好微,會唔會當中有d誤會?

作者: Hkrazorback    時間: 20-11-26 14:43

回覆 pohivy2004 的帖子

10分收生根本經不起推考!重加埋"學校安排"失當?
嘩,火頭越點越大喎!:O

作者: feifei_baby    時間: 20-11-26 19:16

creambun 發表於 20-11-26 14:08
就係好多父母唔清楚點計分,以為自己小朋友只有適齡入學的10分。
...

可能因為張申請表冇列明適齡果10分,所以佢以為嘅10分,其實加埋適齡果10分,共20分

作者: NNbaby    時間: 20-11-26 19:22

超收咗,點可能10分入到

作者: NNbaby    時間: 20-11-26 19:23

feifei_baby 發表於 20-11-26 19:16
可能因為張申請表冇列明適齡果10分,所以佢以為嘅10分,其實加埋適齡果10分,共20分
...

尼個估計正路,張表無適齡分

作者: NNbaby    時間: 20-11-26 19:27

我知有人10分中

朋友講既嘢都要過濾同分析一下先好公開講既

作者: fadgare    時間: 20-11-26 20:21     標題: 回覆樓主:

似乎之前都有報道搞錯咗,而家睇返佢哋更正返。之前我睇到收生不足張相都嚇親。(收生不足張相係我之前係同一條link到cap)@@

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/552636/%E5%B0%8F%E4%B8%80%E8%87%AA%E8%A1%8C%E6%94%B6%E7%94%9F-%E6%9C%89%E6%8C%8115%E5%88%86%E5%85%A5%E4%B8%80%E7%B7%9A%E5%AD%B8%E6%A0%A1-%E6%9C%89%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E7%B5%B1%E4%B8%80%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E5%8F%AA%E9%A4%986%E5%AD%B8%E9%A1%8D?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=parenting#media_id=5757317

圖片附件: 16063938412398849611068388126546.jpg (20-11-26 20:30, 282.62 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU2NjAwfDdiMjZiZjFhfDE3MTc0MDE3Mzd8MA%3D%3D

圖片附件: 16063938412705117041590739027063.jpg (20-11-26 20:30, 256.58 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU2NjAxfGRjYTI2NzM0fDE3MTc0MDE3Mzd8MA%3D%3D

作者: Burtbe    時間: 20-11-26 22:29

Mcmug111 發表於 20-11-26 14:09

似打錯計錯多D。2O分我朋友抽吾到喎,邊輪到1O分。

作者: boyboobee    時間: 20-11-27 00:30     標題: 回覆樓主:

10分除咗收生不足嘅學校,基本上响自行係冇可能嘅。茘天年年超收,10分更加係零機率,了解自行計分規則嘅人,都會自動睇唔到果啲冇邏輯嘅留言。

作者: creambun    時間: 20-11-27 08:50

feifei_baby 發表於 20-11-26 19:16
...

計分方法不少家長攪錯,連大抽獎填表都會有家長攪錯。以前見過有家長話抽中第四選擇的神津,明明乙一都抽唔曬,點會乙4入到!?原來係填完甲1,2,3 後,填乙1以為是第4個選擇........!真係乜人都有! 不過呢類亂填表的家長有時真係幾有運!

作者: Hkrazorback    時間: 20-11-27 10:34

"10分入荔天"呢個流言,個人覺得就唔係計錯數嘞!1. EK家長一定知10分同20分嘅分別
2. 唔係40校網,根本冇乜興趣入嚟睇
3. 唔識荔天,亦唔會回覆
4. 萬一真係以上#1⃣️至3⃣️都唔清楚,更加唔會第一個回應…採場!

作者: pohivy2004    時間: 20-11-27 11:35

真係唔好意思大家!我搞錯了!

原來朋友同現任妻子小朋友是20分中

佢同前妻的另一位小朋友個位先係10分,已經係另一個校網!
所以當時佢話10分,所以我都有點驚訝!因為原來佢兩個小朋友都今年入學,所以我都混淆咗!

同大家講聲唔好意思!

作者: feifei_baby    時間: 20-11-27 11:58

pohivy2004 發表於 20-11-27 11:35
真係唔好意思大家!我搞錯了!

原來朋友同現任妻子小朋友是20分中

你朋友個case太引人入勝喇

前妻同現任嘅小朋友同一年入學

邊個係首名

作者: Burtbe    時間: 20-11-27 13:56

feifei_baby 發表於 20-11-27 11:58

我都想甘問

作者: EudyptulaMinor    時間: 20-11-27 16:54

feifei_baby 發表於 20-11-27 11:58

似乎係現任嘅小朋友有首名嗰5分,前任小朋友10分應該淨係得適齡分數?

作者: estella2015    時間: 20-11-27 17:07     標題: 回覆樓主:

有家長同我講,如果離左婚,可以兩個都係首名,一個用爸爸名入表,一個用媽媽名入表。

作者: feifei_baby    時間: 20-11-27 18:18

EudyptulaMinor 發表於 20-11-27 16:54
似乎係現任嘅小朋友有首名嗰5分,前任小朋友10分應該淨係得適齡分數?
...

想像空間很多,爆過荔天10分中

作者: katkathk    時間: 20-11-27 20:25

fadgare 發表於 20-11-26 20:21
似乎之前都有報道搞錯咗,而家睇返佢哋更正返。之前我睇到收生不足張相都嚇親。(收生不足張相係我之前係同 ...

01親子呢set表有好多錯誤資料
不可盡信

作者: Hkrazorback    時間: 20-11-27 21:51

EudyptulaMinor 發表於 20-11-27 16:54
...
10分嘅小朋友,可能係有哥哥/姐姐
作者: cwsmws    時間: 20-11-29 10:13

朋友有爸爸係畢業生都入吾到;

作者: Hkrazorback    時間: 20-12-2 01:51

剛從身邊朋友得知…有三個20分抽荔天,一個成功,兩個唔得。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5