教育王國

標題: 英國中學9月有冇機會復課 [打印本頁]

作者: Erni    時間: 20-5-13 17:15     標題: 英國中學9月有冇機會復課

好擔心,能否復課
作者: emaill    時間: 20-5-13 18:08

請問你擔心的是什麼?
即使不能準時開學,遲一兩個月必定開到
作者: lau心    時間: 20-5-13 18:15

大多英國院校對9月開學是樂觀的,昨天bsl samuel有個直播講哂他們的措施!
作者: emaill    時間: 20-5-13 18:16

回覆 lau心 的帖子

昨天沒看!今晚補看
作者: sasa_suen    時間: 20-5-13 18:18     標題: 回覆樓主:

1/6 都有機會復課,9月應該冇問題可能要14天隔離

作者: PacoMum    時間: 20-5-13 19:24

Erni 發表於 20-5-13 17:15
好擔心,能否復課
我都擔心,佢哋準則同香港唔同,而家每日仲有幾千新增個案但都可以小學復課,9月佢哋一定會復課但問題係放唔放心送仔女過去。學校如有學生確診會如何處理?會唔會只隔離無得醫治,呢樣係最擔心嘅
作者: lee2046    時間: 20-5-14 01:29

PacoMum 發表於 20-5-13 19:24
我都擔心,佢哋準則同香港唔同,而家每日仲有幾千新增個案但都可以小學復課,9月佢哋一定會復課但問題係放 ...

我和你想法一樣

作者: tatalee1023    時間: 20-5-14 09:35

sasa_suen 發表於 20-5-13 18:18
1/6 都有機會復課,9月應該冇問題可能要14天隔離
是,昨天我地學校都有講6月好大機會部份復課,佢地對9月全復係樂觀的

作者: scso    時間: 20-5-14 10:25

lau心 發表於 20-5-13 18:15
大多英國院校對9月開學是樂觀的,昨天bsl samuel有個直播講哂他們的措施!

請問直播哪裏有得睇?

作者: scso    時間: 20-5-14 10:27

我都擔心,佢哋準則同香港唔同,而家每日仲有幾千新增個案但都可以小學復課,9月佢哋一定會復課但問題係放 ...

最擔心就是確診冇得去醫院冇得醫

作者: yuyueng    時間: 20-5-14 11:14

我同你想法一樣,佢地跟本無做咩措施去有效控制疫情,現時仲系每日幾千確診,累計幾萬人死左,仲要好明顯呢個數字系計少左,我都有講隨時6月學校開番,夠唔夠膽去?最怕染病無得醫。唔明歐美人點解唔care染病同死亡。

作者: yuyueng    時間: 20-5-14 11:16

scso 發表於 20-5-14 10:27
最擔心就是確診冇得去醫院冇得醫
呢樣你唔洗擔心,因為一定無得去醫院。
作者: emaill    時間: 20-5-14 11:51

回覆 scso 的帖子

https://www.facebook.com/ukchitchat/videos/853253165161940/
佢個facebook

作者: Isaacmommy    時間: 20-5-14 13:35     標題: 回覆樓主:

九月應可復課(5 歲班六月都返學啦),但問題係如果疫情仲未受控,每日仲有幾千人感染及幾百人死,染病自己攪掂,你敢唔敢去,尤其係九月第一次去英國嗰批?

作者: PacoMum    時間: 20-5-14 14:17

Isaacmommy 發表於 20-5-14 13:35
九月應可復課(5 歲班六月都返學啦),但問題係如果疫情仲未受控,每日仲有幾千人感染及幾百人死,染病自己攪 ...
所以我已經決定唔去了
作者: Isaacmommy    時間: 20-5-14 17:09

PacoMum 發表於 20-5-14 14:17
所以我已經決定唔去了

是否已退deposit? 但小朋友很想過英國,都好煩!

作者: PacoMum    時間: 20-5-14 17:42

Isaacmommy 發表於 20-5-14 17:09
是否已退deposit? 但小朋友很想過英國,都好煩!
其實想學校保留deposit遲一年才入學 , 剛決定未同學校傾,呀仔都好唔開心架,呢個係好艱難既決定,但直係唔放心。
作者: cfs    時間: 20-5-14 23:09

冇人會有答案,復就最好啦,可以返學佢最開心

作者: manman333    時間: 20-5-15 16:32     標題: 回覆樓主:

我們都係今年第一年去, 偏向會去, 而家都做緊準備功夫如照肺, 交監護人費用, 下月準備入visa, 但香港退學唔講住, 睇睇去到7月尾散學禮情況如何, 如果英國個邊未得住, 可能香港日間照上學, 放學回來上英國個邊網上(這是壞打算) 遲1個term 出發.  因為我們是yr 10 今年唔讀, 我們便要讀埋中四過去讀yr 12, 會skip 很多東西。

作者: Isaacmommy    時間: 20-5-15 18:26     標題: 回覆樓主:

我哋都係今年九月讀 yr 10,由 gcse 開始,所以小朋友很想過去。

作者: sumyee    時間: 20-5-15 21:55     標題: 回覆樓主:

女好期待可以去,宜家做定兩手準備,照肺,下月等收到CAS 就做visa, 如果要 14天隔離就自己飛

作者: egg.plant    時間: 20-5-15 22:37

我仔都係今年9月去讀Year 10,如果唔去,明年先去,唔通去1年制GCSE ?我諗最差情況係遲一個term去。

作者: 4eyesDad    時間: 20-5-16 01:13

Isaacmommy 發表於 20-5-15 18:26
我哋都係今年九月讀 yr 10,由 gcse 開始,所以小朋友很想過去。

今天的情況來看,包括參考官方的說法,我估計今年9月(或之前)學校應該可以上課。

作者: summerhotel1    時間: 20-5-16 02:35

4eyesDad 發表於 20-5-16 01:13
今天的情況來看,包括參考官方的說法,我估計今年9月(或之前)學校應該可以上課。
...
係阿, 6月1號小學復課
作者: topbabe    時間: 20-5-16 16:56

照做visa果d先,我覺得可以睇埋8月點先
作者: esmehouse    時間: 20-5-16 18:01

PacoMum 發表於 20-5-14 17:42
其實想學校保留deposit遲一年才入學 , 剛決定未同學校傾,呀仔都好唔開心架,呢個係好艱難既決定,但直係唔 ...
我都睇緊情況,不過都唔樂觀,遲一年入學小朋友當然一定會唔開心,始終日日新增幾千人,康復得得千幾,死嘅有 3 萬幾,d 數字真係好恐怖,如果學校有人感染真係好大鑊,學校都唔知比唔比去醫院
作者: 4eyesDad    時間: 20-5-16 18:21

esmehouse 發表於 20-5-16 18:01
我都睇緊情況,不過都唔樂觀,遲一年入學小朋友當然一定會唔開心,始終日日新增幾千人,康復得得千幾,死嘅 ...

容許我回應,我是樂觀的,因為單純看數字,不容易比較,事實上有很多事情不能用數字表達,例如英國死亡人數三萬多,據說其中約90%是60歲以上的病人,年輕人少之又少。我其實都會擔心,不過整體來看,我覺得有原因睇得好。

作者: longlokma    時間: 20-5-16 20:48

sumyee 發表於 20-5-15 21:55
女好期待可以去,宜家做定兩手準備,照肺,下月等收到CAS 就做visa, 如果要 14天隔離就自己飛
...

佢自己飛咁點带咁多行李? 我哋原先計劃同埋佢一齊去可以帶4、5喼行李, 始終第一次去,好多嘢要帶, 如果佢自己一個去,咁點處理呢?

作者: sumyee    時間: 20-5-16 21:02

longlokma 發表於 20-5-16 20:48
佢自己飛咁點带咁多行李? 我哋原先計劃同埋佢一齊去可以帶4、5喼行李, 始終第一次去,好多嘢要帶, 如果 ...

參考有經驗的jm, 打算1大1小,用壓縮袋壓縮衫,不會帶太多衫褲因大部份時間穿校服。跟Samuel check list 也不是帶太多。你帶4,5個喼學校有冇咁多位擺。

作者: longlokma    時間: 20-5-16 21:11

sumyee 發表於 20-5-16 21:02
參考有經驗的jm, 打算1大1小,用壓縮袋壓縮衫,不會帶太多衫褲因大部份時間穿校服。跟Samuel check list  ...

我孩子學校不用穿校服,冬天衣服又比較厚,還有其他生活用品如被袋牀单等,去到便要用…………

作者: cfs    時間: 20-5-16 21:30

longlokma 發表於 20-5-16 21:11
我孩子學校不用穿校服,冬天衣服又比較厚,還有其他生活用品如被袋牀单等,去到便要用…………  ...

唔使咁多喼,生活用品䋄上訂送去學校,就算冬天衣服都唔使好多,一兩件有用的外套已經足夠,通常佢哋叫熱多,(emoji)面不用穿太厚,上堂會熱有暖氣,買衣服亦好方便,正常兩個大喼開學。

作者: longlokma    時間: 20-5-16 21:47

cfs 發表於 20-5-16 21:30
唔使咁多喼,生活用品䋄上訂送去學校,就算冬天衣服都唔使好多,一兩件有用的外套已經足夠,通常佢哋叫熱 ...

原來如此,明白了
不過真是希望可以陪到佢過去開學~

作者: cfs    時間: 20-5-16 21:50

longlokma 發表於 20-5-16 21:47
原來如此,明白了  
不過真是希望可以陪到佢過去開學~

當然,父母一齊去睇下環境,之後話題都多啲,希望一切順利啦!

作者: elysemama    時間: 20-5-16 22:13

sumyee 發表於 20-5-16 21:02
參考有經驗的jm, 打算1大1小,用壓縮袋壓縮衫,不會帶太多衫褲因大部份時間穿校服。跟Samuel check list  ...

帶4、5個喼過會去,家長應該會攞返2、3個喼回港吧! 如果10月term break 唔返香港,一大一小喼又真係怕唔夠,冬天衫厚。

作者: longlokma    時間: 20-5-16 23:38

elysemama 發表於 20-5-16 22:13
帶4、5個喼過會去,家長應該會攞返2、3個喼回港吧! 如果10月term break 唔返香港,一大一小喼又真係怕唔 ...

其實都係咁諗……因為孩子初到埗人生路不熟,中學生又不能隨便離開宿舍購買物資,洗衫預一星期一次…………真係唔少生活用品要帶備,穿正常男性大人size的鞋兩對已1/4個箱了

作者: vidx    時間: 20-5-17 00:31

作者: vidx    時間: 20-5-17 00:31

作者: 有無叉電    時間: 20-5-17 04:56

https://www.gov.uk/government/ne ... leges-and-nurseries
作者: PacoMum    時間: 20-5-17 09:20

longlokma 發表於 20-5-16 23:38

其實都係咁諗……因為孩子初到埗人生路不熟,中學生又不 ...
如果孩子未出過遠門,一個人在疫情下攞大量行李上機,相信我自己都驚,所以如果不能陪開學係一個幾大既問題
作者: macdullbaby    時間: 20-5-17 21:57

cfs 發表於 20-5-16 21:30

唔使咁多喼,生活用品䋄上訂送去學校,就算冬天衣服都唔使好多 ...

請問係學生到咗宿舍才online 訂,還是人未到已經online 訂?宿舍有人開學前代收?請指教怎樣預時間。謝

作者: cfs    時間: 20-5-17 22:29

macdullbaby 發表於 20-5-17 21:57
請問係學生到咗宿舍才online 訂,還是人未到已經online 訂?宿舍有人開學前代收?請指教怎樣預時間。謝
...

未到已經訂送去學校有人收,當然不會太早送到。網上有講幾多日送貨,如果擔心冇人收,先問清學校。以中學生經驗,學校暑期已經通知孩子住邊個house,仲話如有需要可以訂床單枕袋,送到學校。校服亦係網上訂,報到當日會有老師分發比學生。
網購收貨對他們來說好普通

作者: yuyueng    時間: 20-5-18 11:35

longlokma 發表於 20-5-16 20:48
佢自己飛咁點带咁多行李? 我哋原先計劃同埋佢一齊去可以帶4、5喼行李, 始終第一次去,好多嘢要帶, 如果 ...
唔好帶甘多野,學校無甘多位比你放,另外,英國網上買野好方便,2個行李箱我覺得夠。
作者: yuyueng    時間: 20-5-18 11:40

macdullbaby 發表於 20-5-17 21:57
...

舊年我仔95號開學,我預訂校服91號送到學校,網上買既野開學前2日送到,完全無問題,

大概7月其實已經定左邊個house,買既野送佢學校指明邊個house就得。

作者: macdullbaby    時間: 20-5-18 11:48

cfs 發表於 20-5-17 22:29
未到已經訂送去學校有人收,當然不會太早送到。網上有講幾多日送貨,如果擔心冇人收,先問清學校。以中學 ...

Icic....我只係怕寄到宿舍後,自己小朋友未到,包裹給人左放右放最後唔知去咗邊,要搵餐懵。 如果唔會就真係好方便。

作者: macdullbaby    時間: 20-5-18 11:50

yuyueng 發表於 20-5-18 11:40
舊年我仔9月5號開學,我預訂校服9月1號送到學校,網上買既野開學前2日送到,完全無問題,大概7月其實已經定 ...

明白。如果學校/宿舍安排得好就係超方便。

作者: 練小B    時間: 20-5-18 12:37

PacoMum 發表於 20-5-14 17:42
其實想學校保留deposit遲一年才入學 , 剛決定未同學校傾,呀仔都好唔開心架,呢個係好艱難既決定,但直係唔 ...

我已和學校傾了延遲一個學期過去都唔得,你話要遲一年入學更加冇可能

作者: PacoMum    時間: 20-5-18 13:01

練小B 發表於 20-5-18 12:37
我已和學校傾了延遲一個學期過去都唔得,你話要遲一年入學更加冇可能
佢哋既疫情的確係令人擔心,今次係好特殊情況,唔體諒家長心情,令人失望。我經agent 問學校,還未回覆
作者: esmehouse    時間: 20-5-19 18:46

PacoMum 發表於 20-5-18 13:01
佢哋既疫情的確係令人擔心,今次係好特殊情況,唔體諒家長心情,令人失望。我經agent 問學校,還未回覆 ...
請問你 Agent 覆了你未?
作者: PacoMum    時間: 20-5-19 21:45

esmehouse 發表於 20-5-19 18:46
請問你 Agent 覆了你未?
Agent話好多家長都有呢啲查詢,佢哋先前有聯絡英國學校有關用學校做隔離同延遲入學問題,會再跟進我嘅要求,到現在還未回覆
作者: esmehouse    時間: 20-5-19 22:33

PacoMum 發表於 20-5-19 21:45
Agent話好多家長都有呢啲查詢,佢哋先前有聯絡英國學校有關用學校做隔離同延遲入學問題,會再跟進我嘅要求 ...
Please check PM
作者: fatgabb101    時間: 20-5-25 11:52

回覆 PacoMum 的帖子

呢排有咩都盡快搵agent跟聽聞國安法出咗所有agent爆哂,嚟緊睇嚟都會keep住爆
復唔復課好多人都會照出國,因為大家好擔心

作者: lovercat    時間: 20-5-25 11:55

回覆 fatgabb101 的帖子

我早幾日先同我家姐講快啲送走個仔先,就算讀住Harrow Bangkok都走咗先疫情一定會過,但係香港前途我睇唔清

作者: Edsie    時間: 20-5-25 12:02

回覆 lovercat 的帖子

I totally agree.it's ok to have online classes with UK school

作者: PacoMum    時間: 20-5-25 12:04

fatgabb101 發表於 20-5-25 11:52

呢排有咩都盡快搵agent跟聽聞國安法出咗所有agent爆哂,嚟緊睇嚟都會keep住爆
擔心咩呢?國安法同出國讀書有咩關係?
作者: lovercat    時間: 20-5-25 12:18

我意思係好多人因為國安法想出國呢排嘅agent好爆

作者: topbabe    時間: 20-5-26 11:17

英國BSA其實有哂指引
大家跟捉佢指引做其實唔會有好大問題
作者: 迷你人    時間: 20-5-26 11:21

PacoMum 發表於 20-5-25 12:04
擔心咩呢?國安法同出國讀書有咩關係?

X2

作者: 喧嘩    時間: 20-5-26 13:22

迷你人 發表於 20-5-26 11:21
X2

身有屎米驚囉

作者: yuyueng    時間: 20-5-26 13:57

topbabe 發表於 20-5-26 11:17
英國BSA其實有哂指引
大家跟捉佢指引做其實唔會有好大問題

英國好廢,咩都唔做其實想點?學校又話跟從政府唔建議戴口罩,話戴口罩無用,如果9月頭同而家一樣每日幾千新確診,大家照去?最諷刺系香港/亞洲學生去英國又要隔離,反而歐美地區又唔洗。英國死既人同感染既人為歐洲之冠。

作者: summerhotel1    時間: 20-5-26 14:25

yuyueng 發表於 20-5-26 13:57
英國好廢,咩都唔做其實想點?學校又話跟從政府唔建議戴口罩,話戴口罩無用,如果9月頭同而家一樣每日幾千 ...
6月8日起, 全球去英國既人都要。亞仔學校學生可以voluntary戴口罩
作者: heilok    時間: 20-5-26 14:57

yuyueng 發表於 20-5-26 13:57
英國好廢,咩都唔做其實想點?學校又話跟從政府唔建議戴口罩,話戴口罩無用,如果9月頭同而家一樣每日幾千 ...

其實唔關英國事,係歐美同亞洲人對戴口罩有唔同理解。就算學校講明可以戴口罩,我估計大部份鬼仔鬼妹都唔會戴。如果學校嘅亞洲學生唔多,喺peer pressure 下,hk 學生未必肯戴。只可以提醒孩子勤洗手,保持個人衛生。

作者: 3b    時間: 20-5-26 15:00

正常香港人不會怕「港區維護國家安全法」成立, 還覺得太遲才有, 害怕的人是思維出錯, 有被迫害妄想症, 又或者是違法人士, 這些人去到外國都無用, 因為自身思維出問題。 相信9月一定可以復課, 亦可能要求學生提早14日到英國隔離

作者: Jade2y    時間: 20-5-26 16:06

sumyee 發表於 20-5-15 21:55
...

囝囝都係 yr 10, 我重未有消息,可以拎CAS 同照肺,

作者: sumyee    時間: 20-5-26 16:11

Jade2y 發表於 20-5-26 16:06
囝囝都係 yr 10, 我重未有消息,可以拎CAS 同照肺,

未有CAS, 不過上星期已去照肺,都見有幾個去照

作者: yuyueng    時間: 20-5-26 16:24

heilok 發表於 20-5-26 14:57
其實唔關英國事,係歐美同亞洲人對戴口罩有唔同理解。就算學校講明可以戴口罩,我估計大部份鬼仔鬼妹都唔 ...

義大利死幾萬開始明白嚴重性,近排有回落跡象,英國又唔防歐美,疫情無咩起色,我仔好希望9月可以開到學。

作者: 小公主媽媽    時間: 20-5-26 16:55

yuyueng 發表於 20-5-26 16:24
義大利死幾萬開始明白嚴重性,近排有回落跡象,英國又唔防歐美,疫情無咩起色,我仔好希望9月可以開到學。
...

我係擔心十四天隔離染病,我想住陪女在apartment 隔離, 或不知可否遲一星期入學

作者: longlokma    時間: 20-5-26 21:48

Jade2y 發表於 20-5-26 16:06

照肺唔驶cas

作者: ricenoodle    時間: 20-5-27 13:00

小公主媽媽 發表於 20-5-26 16:55
我係擔心十四天隔離染病,我想住陪女在apartment 隔離, 或不知可否遲一星期入學
...

我小朋友學校已經通知我們如果九月返英國要14天隔離,小朋友可以直接住在學校宿舍隔離,不用自己出去住酒店。這個安排比較好,因為住在外面仲危險。但如果英國疫情沒有好轉,我都不想比小朋友返英國,可能仍然在香港上 online lessons.

作者: yuyueng    時間: 20-5-27 13:37

ricenoodle 發表於 20-5-27 13:00
我小朋友學校已經通知我們如果九月返英國要14天隔離,小朋友可以直接住在學校宿舍隔離,不用自己出去住酒 ...

我仔學校都講左9月開學所有學生都要隔離14日,可以起宿舍做隔離(但唔明點隔),我估鄉郊地區比較安全,我希望到時可以過去正常返學。

作者: cfs    時間: 20-5-27 14:37

其實同國安法根本冇關係,反而上年嘅黑暴徒阻礙正常人生活,阻礙學生返學令家長更加想早日送走子女,眼見教師的特別教學活動,邊個正常家長會希望子女參與丫最怕身邊啲黑色同學仔,影響學習,所以好多都安排送走子女。

作者: yuyueng    時間: 20-5-27 14:52

阿陳生既做生意伎倆著,又系靠嚇,英國疫情依然嚴峻,好多都延遲留英計畫就有,國安法對一般人完全無影響,除非你打算賣國通奸或一心要推翻中共政權想做皇帝。

作者: ricenoodle    時間: 20-5-27 15:26

我不太認同陳生做生意手法,雖然佢自己和間 agent 應該有好多粉絲,但我覺得佢哋只講對自己生意有利嘅嘢,仲成日包裝到好體諒香港家長~ 不過我就冇用佢間公司。

作者: manman333    時間: 20-5-27 15:33     標題: 回覆樓主:

學校今晚就有個Q&A forum 比海外家長發問, 睇下點安排個隔離措施。

作者: macdullbaby    時間: 20-5-27 16:58

yuyueng 發表於 20-5-27 14:52
阿陳生既做生意伎倆著,又系靠嚇,英國疫情依然嚴峻,好多都延遲留英計畫就有,國安法對一般人完全無影響, ...

陳生響live chats 度講到自己好有影響力咁,英國什麼什麼報紙接受訪問,又話寫咗信俾英國啲學校「警告」佢哋要認真處理防疫,同邊間邊間學校校長係識於微時嘅老朋友等等.....唔知真定假

唔否認陳生工作好投入,好有熱誠,呢點我好欣賞,如果可以做事再踏實一點,唔好咁急進,應該可以更好。

作者: 3b    時間: 20-5-27 17:04

ricenoodle 發表於 20-5-27 15:26
我不太認同陳生做生意手法,雖然佢自己和間 agent 應該有好多粉絲,但我覺得佢哋只講對自己生意有利嘅嘢, ...

EK都有好多相關人士的打手, 不時吹噓睇佢live就學到嘢,又話佢個套想法適合現代家長,講到似層層咁,他們個套用來氹唔做功課的家長就可以

作者: ricenoodle    時間: 20-5-27 18:28

我都會睇下不同agent 的資訊當長知識,但不會盡信全部

作者: longlokma    時間: 20-5-27 21:58

ricenoodle 發表於 20-5-27 18:28
我都會睇下不同agent 的資訊當長知識,但不會盡信全部

想請問各agent有什麼意見呢?
真的有agent會建議家長唔好去開學嗎?

作者: manning2014    時間: 20-5-28 12:51

陳生起碼光明正大承認自己係一個agent、生意人。一邊開live免費幫你解答疑問 (啱唔啱聽自己決定),一邊搵生意。好過 EK 好多隱形生意人,打手。一但俾人揭穿左,又唔認,仲扮晒可憐要搵人氹番佢。總之為咗自己小朋友的教育,一定要多些發問,小心求證。

作者: 3b    時間: 20-5-28 13:43     標題: 回覆樓主:

無論大鑼大鼓, 亦或暗地裡搵生意,作為家長真的要做功課, 不要道聽途說,總言之貨比三家不吃虧

作者: ricenoodle    時間: 20-5-28 17:29

longlokma 發表於 20-5-27 21:58
想請問各agent有什麼意見呢?
真的有agent會建議家長唔好去開學嗎?
...

其實各 agent 都唔可以肯定九月份可唔可以開學,佢哋都係聽英國政府嘅宣布和學校有什麼應對措施。但最終決定權都係家長放唔放心比自己仔女返英國,所以要到時先決定!

作者: Isaacmommy    時間: 20-5-28 21:17     標題: 回覆樓主:

小朋友九月第一次入學,14日隔離期間學校不提供住宿,父母又陪唔到佢去 (因到達英國及返港一共要隔離28日,放唔到咁多假),都唔知點安排!本來準備同小朋友一齊過去開銀行戶口、教佢撘車、行一次 town centre 、教佢邊度買嘢、同佢買被鋪、買日用品零食、幫佢到 boarding house unpack 同買校服等等.....現在好煩!有無建議?

作者: PacoMum    時間: 20-5-28 21:42

Isaacmommy 發表於 20-5-28 21:17

小朋友九月第一次入學,14日隔離期間學校不提供住宿,父母 ...
我情況同你差唔多,未問學校有無地方隔離,就算有都有好多野做唔到,亦唔放心佢自己一個過去。而家希望到時唔使隔離,唔係都唔知點算!
作者: longlokma    時間: 20-5-28 22:43

PacoMum 發表於 20-5-28 21:42
我情況同你差唔多,未問學校有無地方隔離,就算有都有好多野做唔到,亦唔放心佢自己一個過去。而家希望到時 ...

我孩子學校宿舍應該可以隔離, 但係同上面網友講嘅一樣,原先希望陪佢一齊去可以帶多啲嘢, 同佢周圍行下熟習環境,去到再添置有需要嘅物品…… 而家陪唔到佢去真係好多嘢都要重新計劃過,好煩  

作者: huanghou    時間: 20-5-28 23:16

PacoMum 發表於 20-5-28 21:42
我情況同你差唔多,未問學校有無地方隔離,就算有都有好多野做唔到,亦唔放心佢自己一個過去。而家希望到時 ...

也是同路人,還未知學校能否提供宿舍隔離,煩惱中.......始終第一次離家,希望settle得好D,新生活有個好開始。

作者: GUI_GUI_NG    時間: 20-5-29 15:14

我情況都 一樣, 本來打算同小朋友一齊過去開學, 帶小朋友去學校附近認下路, 開戶口, 開電話咭, 買校服....安排開學的野.
在現在情況, 去要隔離, 返又要隔離, 只是隔離就28天. 小朋友讀y8, 第一次去留學, 根本未有能力處理由機場去學校. 直至現在都不知應怎去安排? 買幾號的機票.... 都想看看大家意見.

小朋友讀Stonyhurst, 如果有同校家長就好, 可以一齊夾夾想想辦法.

作者: yuyueng    時間: 20-5-29 16:27

GUI_GUI_NG 發表於 20-5-29 15:14
我情況都 一樣, 本來打算同小朋友一齊過去開學, 帶小朋友去學校附近認下路, 開戶口, 開電話咭, 買校服.... ...

電話卡起香港開,校服果D其實都系起校服網訂左直接送去宿舍,應該7月頭會知道分左邊棟宿舍,開學前幾日訂就得(所以可以遲下先),其他物資上網買好方便,瑪莎,AMAZOND,快既翌日都送到,所以亦無須擔心,唯一擔心系第一次去人生路不熟,如果你經Agent報,你叫Agent幫你揾有無舊同學

可以孖你仔一齊搭的士去學校?車通常系監護人公司安排。

作者: GUI_GUI_NG    時間: 20-5-29 16:48

回覆 yuyueng 的帖子

謝謝你建議, 我都沒有想過問agent 是否有學生一起去. 我會問問. 但我所知這間學校不太多香港學生, 希望找到.

作者: egg.plant    時間: 20-5-29 17:44

我同大家一樣,仔得14歲,平時都甩甩漏漏,依家一個人去到咁遠,我都好擔心。
我果個guardian公司,正安排8月15,16日,派職員飛香港,再湊班小朋友一齊搭CC飛UK,起碼我作為家長,就好安心,當然,呢個係extra service。

作者: egg.plant    時間: 20-5-29 17:48

我諗UK學校比較樂觀,當大家仲15 16咁,討論今年9月開唔開到學,我仔學校就宣布提早一星期開學。

作者: PacoMum    時間: 20-5-29 18:03

其實到時有可能已取消十四天隔離,未必會實施三個月咁耐,但好多野都未定,唔知點安排,機票已買,又唔知點改
作者: 小公主媽媽    時間: 20-5-29 18:14

我都覺得不會實施到8月,機票不好改住,現在CX 可以改到30/7

作者: 迷你人    時間: 20-5-29 19:07

egg.plant 發表於 20-5-29 17:44
我同大家一樣,仔得14歲,平時都甩甩漏漏,依家一個人去到咁遠,我都好擔心。
我果個guardian公司,正安排8 ...

咁點去學校?邊個帶?

作者: 3b    時間: 20-5-29 19:58

egg.plant 發表於 20-5-29 17:48
我諗UK學校比較樂觀,當大家仲15 16咁,討論今年9月開唔開到學,我仔學校就宣布提早一星期開學。
...

學校提早一星期開學, 宿生要早幾多日到校?

作者: cfs    時間: 20-5-29 20:21

陪坐飛機?其實學生自己坐已經可以,安排機場接送就足夠。不過大部分學校都安排車去機場接學生,所以連監戶人公司都唔需要。大個仔女,唔好太擔心。我仔都係十四,安排好坐轉機返去。

作者: cfs    時間: 20-5-29 20:30

GUI_GUI_NG 發表於 20-5-29 15:14
我情況都 一樣, 本來打算同小朋友一齊過去開學, 帶小朋友去學校附近認下路, 開戶口, 開電話咭, 買校服.... ...

銀行戶口在香港開啦,校服好多學校都係䋄上訂送到學校,如果唔岩穿,學校Marton會幫手處理退換碼,至於機場接送,問下學校係咪會安排交通接送丫,如果有就一出機場就上學校車,唔使怕。電話卡喺香港買定一張,落機可以開數據,聯絡爸媽,希望疫情快啲退,家長可以去陪開學啦

作者: kct18    時間: 20-5-29 23:20

請問你用那間guardian 公司?

作者: egg.plant    時間: 20-5-30 13:52

3b 發表於 20-5-29 19:58

一日

作者: yuyueng    時間: 20-5-30 15:09

GUI_GUI_NG 發表於 20-5-29 16:48
回覆 yuyueng 的帖子

謝謝你建議, 我都沒有想過問agent 是否有學生一起去. 我會問問. 但我所知這間學校不 ...
因為舊年十一月底agent有問我介唔介意有個新同學家長想聯絡我,我仔學校都係得幾個香港人,有D野直接問我會清楚過問agent既,我都有話歡迎到時孖我仔一齊去學校。
作者: yuyueng    時間: 20-5-30 15:17

3b 發表於 20-5-29 19:58
早一日,新生就朝早到,舊生下午,翌日就正式上堂。
作者: yuyueng    時間: 20-5-30 15:22

機場接送好夠,我仔都14歲我仲買轉機比佢往返添,上次聖誕芬蘭轉機,佢仲好興奮話出面落雪同見到一間好大既姆明店。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5