教育王國

標題: 港同 VS 高主教 [打印本頁]

作者: amynychan    時間: 19-12-29 04:19     標題: 港同 VS 高主教

請大家賜教! 謝謝

作者: 千語mami    時間: 19-12-29 09:25     標題: 回覆樓主:

港同條龍係唔係穩d?而且中學好似成績都好D,學費亦平d,還有一間無咁傳統,一間傳統地谷,越講越覺得好大分別,樓主想要邊類型學校先,就咁vs無意思喎

作者: Poyau    時間: 19-12-29 10:38     標題: 回覆樓主:

港同一條龍 vs 高主教直屬
港同活動教學 vs 高主教傳統
港同 B1B↑ vs 高主教 B1C↓

作者: hahaha1231    時間: 19-12-29 15:22     標題: 回覆樓主:

sure港同, 無得輸(只是個人覺得)

作者: lskstephen    時間: 19-12-29 15:32

amynychan 發表於 19-12-29 04:19
請大家賜教! 謝謝

樓主可唔可以講下令你最糾結係邊個位?
如無特別原因,答案應該幾明顯...

作者: amazinggrace13    時間: 19-12-29 17:00

港同中學是band 1A,高主教中學是band 1C

作者: mcl203    時間: 19-12-29 19:19

港同,多方面都略勝高主教,除咗校舍~~~

作者: hippoo    時間: 19-12-29 23:10

lskstephen 發表於 19-12-29 15:32

樓主可唔可以講下令你最糾結係邊個位?

係囉,我覺得都唔使vs啦,答案好明顯

作者: picalo    時間: 19-12-30 08:21

HKUGA
幾無懸念

作者: Debbie0331    時間: 19-12-30 12:53

港同
作者: PTL_L    時間: 19-12-30 13:10

回覆 picalo 的帖子

懸念在於新派直資同傳統教學,要因應小朋友個性,唔可以只睇數字成績,有啲小朋友適合新派教法,有啲適合傳統教學。人地讀得好,唔代表自己小朋友讀得好。
作者: picalo    時間: 19-12-30 13:13

PTL_L 發表於 19-12-30 13:10

懸念在於新派直資同傳統教學,要因應小朋友個性,唔可以只睇數字成績,有啲小朋友適合 ...

我講如果係我啫
其實我一向冇xx vs xx
我知自己想要乜

作者: suzuki12    時間: 19-12-30 13:59

懸念在於新派直資同傳統教學,要因應小朋友個性,唔可以只睇數字成績,有啲小朋友適合 ...

你講得好啱,找學校最緊要係適合,兩種學校各有不同教學方法,根本無從比較。你話傳統學校 vs 傳統學校 就話有得比較啫。 傳統大班教學 vs 活動新派直資教學,邊有絕對的答案呢?一面倒支持去港同,又是否絕對適合貴子女?

作者: nicholasnip    時間: 19-12-30 15:48

回覆 suzuki12 的帖子

我都無話可說, 至今仍好多人相信唔谷又會有好成績, 即仍很多人相信有free lunch一樣.
作者: kimlam953    時間: 19-12-30 16:09

就係因為你先知小朋友個性適合啲乜...我地呢啲外人只能講數字, 自己睇法...
作者: PTL_L    時間: 19-12-30 17:00

回覆 kimlam953 的帖子

人地的睇法只可作參考,自己要好清楚,唔好人云亦云。
作者: ok3    時間: 19-12-30 17:31

nicholasnip 發表於 19-12-30 15:48

我都無話可說, 至今仍好多人相信唔谷又會有好成績, 即仍很多人相信有free lunch一樣 ...

同意! 其實要成績好(或者做事成功), 嚟嚟去去就係嗰兩三條公式. 邊有咁多free lunch......

作者: Yeahly_ly    時間: 19-12-30 17:40

nicholasnip 發表於 19-12-30 15:48

我都無話可說, 至今仍好多人相信唔谷又會有好成績, 即仍很多人相信有free lunch一樣 ...

Agree...但有好多人都係覺得呢個世上有free lunch...活動龍校全科補既人....真係唔知有幾多呢

作者: kimlam953    時間: 19-12-30 17:56

Yeahly_ly 發表於 19-12-30 17:40
Agree...但有好多人都係覺得呢個世上有free lunch...活動龍校全科補既人....真係唔知有幾多呢
...

傳統直私都一樣大把人補全科....
作者: PTL_L    時間: 19-12-30 18:00

回覆 Yeahly_ly 的帖子

所以睇一間學校,除左睇幾多粒星、出左幾多狀元外,都要睇補底的情況。唔好太天真以為,小朋友一定可以考到前列。
作者: Yeahly_ly    時間: 19-12-30 18:58

kimlam953 發表於 19-12-30 17:56
傳統直私都一樣大把人補全科....
所以咪話呢個世界無free lunch
作者: Yeahly_ly    時間: 19-12-30 19:03

PTL_L 發表於 19-12-30 18:00
回覆 Yeahly_ly 的帖子

所以睇一間學校,除左睇幾多粒星、出左幾多狀元外,都要睇補底的情況。唔好太天真 ...
仲要睇埋S1同S6人數變動....有某幾間好成績都唔知走幾多人堆砌出嚟
作者: PTL_L    時間: 19-12-30 19:22

講得岩呀,有補就有補,唔會扮唔駛補都會有好成績
作者: mcl203    時間: 19-12-30 19:45

PTL_L 發表於 19-12-30 19:22

講得岩呀,有補就有補,唔會扮唔駛補都會有好成績 ...

話俾人知有補習,可能,做唔到神人噃!~~~

作者: PTL_L    時間: 19-12-30 20:33

回覆 mcl203 的帖子

咁父母就要檢討一下,身教是好重要。
作者: picalo    時間: 19-12-31 07:54     標題: 回覆樓主:

我去過2間學校簡介會同interview
感覺Raimondi 十分嚴

First interview 時小朋友在禮堂排隊等上課室
阿女嗰組有個女仔周身郁
個prefect 最少叫咗佢4-5次企好

老師亦是不斷提點同學

作者: 小艾比    時間: 20-1-2 08:27

PTL_L 發表於 19-12-30 19:22

講得岩呀,有補就有補,唔會扮唔駛補都會有好成績 ...
係呀~

我仔響出面有上WRITING 班, 同班上有個港同女一齊上, 有次佢阿媽居然帶埋自己學校D WRITING 想比老師睇有咩修改, 我心諗, 你估呢度係功課班咩...........(老師當然無理會佢啦)

再者想講, 學校係唔傳統, 但家長心態咪都一樣咁谷, 咁傳統........

作者: aaqq_mom    時間: 20-1-2 11:09     標題: 回覆樓主:

Vote for Hkugua!

作者: aaqq_mom    時間: 20-1-2 11:11     標題: 回覆樓主:

Vote for Hkugaps!

作者: PTL_L    時間: 20-1-2 11:49

想講既係,學校是私校,約40人一班,所以佢地揀學生都要揀乖既,操行好。
起家長立場,可能會覺得好多制肘,另一方面,其實可以放心係,班小朋友曳極有個譜(唔係唔曳,始終仔多)。RC對仔黎講係一個唔錯既選擇,我們放假日數多,放早時間多,課程深但唔谷(家長後面發功就另一回事,因為起香港,應該大部分家長都會發功)。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5