教育王國

標題: 請問QE college 好嗎? [打印本頁]

作者: maggie9557    時間: 19-12-19 08:54     標題: 請問QE college 好嗎?

想請問QE college 好嗎? 看A-level 成績很好!但入邊間大學多?有無邊科成績較出衆?有人在讀嗎?環境如何?開唔開心?
如QE比較Ruthin 又那間好?

心急的阿媽👩‍🦰

作者: kokok123    時間: 19-12-19 15:28

兩間成績都勁,ruthin再嚴一d
我同幾個家長分享過我學生喺QE讀書嘅故事,佢地都幾開心
作者: Happy哥    時間: 19-12-19 16:54

回覆 kokok123 的帖子

可以私下問問題嗎?
作者: maggie9557    時間: 19-12-19 17:39

回覆 kokok123 的帖子

Thank you 🙏
作者: kokok123    時間: 19-12-19 18:50

回覆 Happy哥 的帖子

好啊
作者: LAMLAMLEI    時間: 19-12-20 11:50

我細仔讀ruthin,非常嚴,入學果陣會帶學生去town玩,然後第二日同大家驗尿,睇下有冇唔乖的學生
作者: et.et    時間: 19-12-20 12:02

你小朋友成續點架?咩性格?想靜態D讀書就ruthin啦,你想小朋友十項全能、出得廳堂就QE啦
作者: ferrett    時間: 19-12-20 15:14

et.et 發表於 19-12-20 12:02
你小朋友成續點架?咩性格?想靜態D讀書就ruthin啦,你想小朋友十項全能、出得廳堂就QE啦 ...
咩叫出得廳堂?講到咁肉酸架
作者: et.et    時間: 19-12-20 17:52

ferrett 發表於 19-12-20 15:14
咩叫出得廳堂?講到咁肉酸架
有幾肉酸啊??
作者: maggie9557    時間: 19-12-20 20:31

回覆 et.et 的帖子

Thank you
作者: lonka2800    時間: 19-12-21 11:00

QE成績升得好快,又有專業級運動設施,不過聽人講D野食好唔international,但係明明間學校好多國際生
作者: maggie9557    時間: 19-12-21 12:36

回覆 lonka2800 的帖子

想問如成績不達標,多唔多踢人出校!? thx
作者: kokok123    時間: 20-1-2 16:48

回覆 maggie9557 的帖子

呢方面我就唔清楚,咁正常一間學校如果學生成績唔達標都會有後果嘅。。。
作者: addca    時間: 20-1-2 16:59

QE學費有點貴,成績約為英國前十,設施校舍全英最頂尖
作者: 過客    時間: 20-1-2 17:04

之前有 d 評語

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 47&highlight=QE
作者: fatgabb101    時間: 20-1-3 11:28

我喺BK一段時間,發現每次一講到QE呢間學校就會有好多人好大反應
我一開始都一樣,心想會唔會間學校有問題
本身我都唔太想講QE嘅事,怕比人講,但因為我兩個小朋友最後係揀左QE,見到人咁講佢心都有點唔舒服

首先,我除左去問agent之外,我果陣有親身飛去睇學校,的確係有好多唔同國家嘅人,e.g. russian, african, 連尼泊爾都有,都有唔少chinese,但係英國呢類學校大多感覺好international,QE甚至再國際化一d,我反而覺得小朋友係QE入面自小接觸唔同嘅人令佢自信好多

我去睇果陣,學校係非常之嚴,我小朋友同我講返出入係要登記,所有野check得好嚴,讀書方面每日有prep time,做唔哂assignment要罰,discipline好嚴,唔係其他人講咁slack

我有問過學校關於scandal嘅事,亦有向其他QE家長打聽,大致聽到嘅係: 有個學生之前因為成績差同學校有爭執,不斷上網寫學校,學校出信protect自己

我自己就覺得揀學校要睇學校provide咩比學生,so far兩個小朋友返黎最少我覺得自信強左,識諗左。我理解到家長見到負評會好panic,但我at least將我知道嘅分享!by 2個小朋友讀QE的媽媽,一個在讀,另一個畢業了

作者: chaTEA    時間: 20-1-3 11:55

過客 發表於 20-1-2 17:04
之前有 d 評語

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3575447&highlight=QE
囡囡都係讀QE,又冇佢入面講嘅問題喎

作者: NWO002    時間: 20-1-3 12:25

回覆 fatgabb101 的帖子

Hi 你好,
想請教QE在為學生prepare及升U方面嘅support好嗎?

作者: macdullbaby    時間: 20-1-3 13:54

fatgabb101 發表於 20-1-3 11:28
我喺BK一段時間,發現每次一講到QE呢間學校就會有好多人好大反應
我一開始都一樣,心想會唔會間學校有問題
...

你好,謝謝你的分享。多不國家的學生是沒問題,共融就可以了。想問本土英國人學生佔了多少比例呢?一半?多謝分享。

作者: fatgabb101    時間: 20-1-3 14:46

NWO002 發表於 20-1-3 12:25

Hi 你好,
我個人認為好好,大仔最後返左香港讀hku
成績黎講在有這樣豐富的校園生活來說是非常好
作者: fatgabb101    時間: 20-1-3 14:49

macdullbaby 發表於 20-1-3 13:54
你好,謝謝你的分享。多不國家的學生是沒問題,共融就可以了。想問本土英國人學生佔了多少比例呢?一半? ...
實際數字我唔清楚,但上次睇最少有三分一
作者: fatgabb101    時間: 20-1-3 14:54

回覆 macdullbaby 的帖子
不好意思,回了兩次
作者: chaTEA    時間: 20-1-3 15:01

如果講讀書方面我可以分享小小,囡囡表示同學讀書普遍都叻,同學好多會自律讀書,學習方面我諗唔錯。最緊要自律,入面咁多野玩

作者: NWO002    時間: 20-1-4 15:27

多謝分享!
作者: maggie9557    時間: 20-1-4 17:43

回覆 NWO002 的帖子

多謝分享!
作者: NWO002    時間: 20-1-6 17:15

囝囝看資料及面試後十分喜歡QE, 打算今年9月入讀。會否介意我PM你問多一點關於此校詳細問題嗎?
作者: fatgabb101    時間: 20-1-6 17:41

冇問題啊,我PM你
作者: maggie9557    時間: 20-1-6 23:20

面試是否很易!?很容易入的嗎?請有無人在讀?可否分享多些 ? thx
作者: 88    時間: 20-1-7 09:11

我小朋友來緊9月會去QE 讀Yr 12,  我都想知道多D關於學校既野, 除左成績, 學生之間相處OK 嗎? 老師同學校既支援多嗎? 另外到報大學時, 學校既support 多唔多?
作者: NWO002    時間: 20-1-7 09:22

已pm, thanks.
作者: fatgabb101    時間: 20-1-7 11:18

88 發表於 20-1-7 09:11
我小朋友來緊9月會去QE 讀Yr 12,  我都想知道多D關於學校既野, 除左成績, 學生之間相處OK 嗎? 老師同學校既 ...
相處好睇小朋友性格,學校係點個影響未必好大啦
支援方面QE係好多嘅,因為佢有好多國家嘅學生,無論係食野/讀書/boarding 都要照顧好學生

但就留意讀書都會辛苦少少,因為做唔哂功課或者亂做會罰架
作者: NWO002    時間: 20-1-7 11:28

作者: 88    時間: 20-1-7 16:14

sixth form 係咪都係3 個人一間房? 同埋仲要唔要著校服?
除左考試, 平時多唔多test / Quiz ga? 學校會唔會教佢地做personal statement, 同陪佢地去in 大學?

唔好意思, 好多問題, 因為係幾間offered 入面選左呢間, 又好驚做錯決定...

作者: fatgabb101    時間: 20-1-8 11:52

sixth form都是兩個人一間房啊
作者: 24-Seven    時間: 20-1-8 13:29

88 發表於 20-1-7 16:14

sixth form 係咪都係3 個人一間房? 同埋仲要唔要著校服?
I asked QE this question before, here is their reply  "With regard to the boarding the sixth form students there is 3 in room. The younger year groups there tends to be 4 as they are larger rooms"

作者: fatgabb101    時間: 20-1-8 16:43

回覆 24-Seven 的帖子

真係咩?你幾時喺QE讀?
作者: ee8289    時間: 20-1-9 15:37

有人在最近收到offer了嗎?
作者: 88    時間: 20-1-9 17:22

ee8289 發表於 20-1-9 15:37
我小朋友係11月中收到offer, 其實學校係咪keep 住都會出家係有個 fix date ?
accept 左offer 之後要唔要再睇佢今年學校既成績?  同埋大約幾時傾選科?

作者: ee8289    時間: 20-1-10 15:24

88 發表於 20-1-9 17:22
我小朋友係11月中收到offer, 其實學校係咪keep 住都會出家係有個 fix date ?
accept 左offer 之後要唔要再 ...
我估keep住會出?有offer的話應該就冇問題啦
作者: Happy哥    時間: 20-1-10 16:06

ee8289 發表於 20-1-9 15:37
報名了,正在等待回覆
作者: rururuyaua    時間: 20-1-13 16:57

Happy哥 發表於 20-1-10 16:06
報名了,正在等待回覆
小朋友即將入QE讀書,有冇咩野要事前準備定?佢英文唔算好叻,我驚佢唔適應果度嘅生活
作者: kokok123    時間: 20-1-14 15:27

rururuyaua 發表於 20-1-13 16:57
小朋友即將入QE讀書,有冇咩野要事前準備定?佢英文唔算好叻,我驚佢唔適應果度嘅生活 ...
小朋友幾多歲?細個去英文冇咁好都唔緊要,小朋友學得好快,尤其是細個,大個左反而進步冇咁大
作者: Jansbaby    時間: 20-1-14 15:38

咁如果呢間同Oundle/ Lancing呢類比較有咩唔同?
作者: fatgabb101    時間: 20-1-14 15:43

回覆 Jansbaby 的帖子

好唔同喎呢D,佢地傳統D
作者: Jansbaby    時間: 20-1-15 17:27

點樣為之傳統D?會有咩分別?

作者: fatgabb101    時間: 20-1-15 17:32

Jansbaby 發表於 20-1-15 17:27
點樣為之傳統D?會有咩分別?
Oundle果類傳統D咪跟足英式寄宿生活,定時定候上堂/參加活動/休息,視乎小朋友嘅適應力啦,我因為果陣小朋友比較細,我又驚佢轉變太大適應唔到,所以揀QE呢類國際學校
作者: Jansbaby    時間: 20-1-15 17:41

fatgabb101 發表於 20-1-15 17:32
Oundle果類傳統D咪跟足英式寄宿生活,定時定候上堂/參加活動/休息,視乎小朋友嘅適應力啦,我因為果陣小朋 ...
我啱啱收到嘅offer就有QE同埋果幾間,睇左D QE嘅介紹片後糾結緊,好似樣樣野都幾好咁,仲未諗得掂!
作者: rururuyaua    時間: 20-1-15 18:28

Jansbaby 發表於 20-1-15 17:41
我啱啱收到嘅offer就有QE同埋果幾間,睇左D QE嘅介紹片後糾結緊,好似樣樣野都幾好咁,仲未諗得掂! ...
我小朋友都是睇完片後意屬呢間!佢有玩籃球同游水,讀書成績都ok, 但係可以更加勤力!希望入去之後會有改變!
作者: MaxJoy    時間: 20-1-21 01:05

請問有無聖誕前考Sixth form入學試, 已收到offer?
作者: lovercat    時間: 20-1-22 16:40

MaxJoy 發表於 20-1-21 01:05
請問有無聖誕前考Sixth form入學試, 已收到offer?
我的朋友已收到offer喇喎,你仲未有咩。。。
作者: topbabe    時間: 20-2-6 15:07

有沒有人知道這間仲有冇位,而家考遲唔遲,幫人問
作者: Happy哥    時間: 20-2-10 14:18

回覆 topbabe 的帖子

應該還有,這間學費較高,可能沒有太多人會選。
我在英識報了這間,如果你小朋友也要進,可以留個聯絡方法!
作者: Igo    時間: 20-2-26 02:10

請問QE 的報名費在甚麼時候收的呢?報名考試時還是收到offer 決定入讀才一次過收呢?
作者: bb815    時間: 20-2-28 23:25

Malvern college

作者: Happy哥    時間: 20-3-5 11:13

回覆 Igo 的帖子

你的意思是學費?
作者: Igo    時間: 20-3-5 12:36

報名費
作者: mingming926    時間: 20-10-12 16:37

88 發表於 20-1-7 09:11
我小朋友來緊9月會去QE 讀Yr 12,  我都想知道多D關於學校既野, 除左成績, 學生之間相處OK 嗎? 老師同學校既 ...

Hello 請問你小朋友今年9月有冇過到去QE?想問下你小朋友有冇咩comments for 哩間學校?

作者: mingming926    時間: 20-10-12 16:40

chaTEA 發表於 20-1-3 15:01
如果講讀書方面我可以分享小小,囡囡表示同學讀書普遍都叻,同學好多會自律讀書,學習方面我諗唔錯。最緊要 ...

Hello, 我小朋友都收到offer, 但仲考慮緊,因為好似有好多負評,想問下你小朋友讀得開唔開心?學校係咪估得好勁?

作者: mingming926    時間: 20-10-12 16:49

Happy哥 發表於 20-2-10 14:18
回覆 topbabe 的帖子

應該還有,這間學費較高,可能沒有太多人會選。

Hello Happy 哥,可以pm傾下哩間學校嗎?我地都有offer, 但1516

作者: 小雪小晴    時間: 20-10-24 22:13

NWO002 發表於 20-1-7 09:22

我孩子過了面試,準備筆試,可否私訊請教?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5