教育王國

標題: 小一面試班介紹? [打印本頁]

作者: Qopozo    時間: 19-11-30 19:50     標題: 小一面試班介紹?

請問邊間好?讀完有用?唔想浪費金錢

作者: assado    時間: 19-12-3 10:03     標題: 回覆樓主:

面試班吾平, 而且上課時間持續幾個月至半年以上, 如果可以自己教到就不用上, 可参考舊文, 可以了解小朋友要有什麼特性, 才會機會大些。

作者: Qopozo    時間: 19-12-4 18:54

Thanks

作者: flora_0406    時間: 20-5-29 00:50

Qopozo 發表於 19-11-30 19:50

我自己請人返黎教,好過係外面學

作者: Shellimay    時間: 20-5-29 01:42

flora_0406 發表於 20-5-29 00:50
我自己請人返黎教,好過係外面學

請問老師教邊區?

作者: flora_0406    時間: 20-5-30 14:33

Shellimay 發表於 20-5-29 01:42
請問老師教邊區?

佢咩區都教,我覺得佢好細心,又學到野

作者: lcyesther    時間: 20-5-30 18:20

flora_0406 發表於 20-5-30 14:33
佢咩區都教,我覺得佢好細心,又學到野

但面家好多面試小组形式,單對單訓練不到。

作者: janewh8218    時間: 20-11-4 20:22

作者: yeungmimi    時間: 20-11-14 23:23

我比左成萬蚊上完=冇上
我唔知係疫情問題定咩,但真心內容自己教到,睇自己有冇心同時間

作者: janiejaniejane    時間: 20-11-15 20:30

作者: yeungmimi    時間: 20-11-27 14:22

janiejaniejane 發表於 20-11-15 20:30
咁惡劣?請問係邊間?
明星個間
作者: Vividada4472    時間: 20-12-2 09:58

yeungmimi 發表於 20-11-27 14:22
明星個間
梓峰廣告多, 唔一定好
作者: mermaidmama    時間: 20-12-8 22:59     標題: 回覆樓主:

千萬唔好去小狀元!疫情睇透曬!超級現實同商業化,唔係真心為幫小朋友~一離開課室就冇任何關於面試內容或小朋友表現嘅交流,好多野收收埋埋咁

作者: HappyCheerBaby    時間: 20-12-9 19:36

我見身邊朋友會搵人上門進行人對人訓練,佢地話外邊面試班幫唔到佢地小朋友,要搵專人上門針對教,真係教到,兼宜家有多間神校2nd in。
作者: wing_man_wing    時間: 20-12-11 23:31

作者: wing_man_wing    時間: 20-12-11 23:32

作者: kpc2015    時間: 20-12-14 11:08

面試班是詭錢的. 只是不繼同小朋友練習不同的面試. 短短一小時左右, 要小朋友背答案, 不會解釋. 只識要小朋友, 點樣的問題, 要點樣答: 學校見到你小朋友點樣答問題, 就知你在那間面試班補習了. 你估佢重會收你小朋友
作者: HappyCheerBaby    時間: 20-12-14 19:37

點解要讀面試班? 如何為考神校、名校,有可能需要? 不過,依D面試班得唔得都要睇導師跟你小朋友夾唔夾,又要睇導師有無實際經驗。
作者: Monchichi110    時間: 20-12-15 17:59

mermaidmama 發表於 20-12-8 22:59
千萬唔好去小狀元!疫情睇透曬!超級現實同商業化,唔係真心為幫小朋友~一離開課室就冇任何關於面試內容或 ...

同一感受,上咁耐完全唔講小朋友表現,有咩要改善,主動問都答得好行,上到一肚子氣
係內容尚算全面,緊此而已

作者: man628    時間: 20-12-15 20:42

wing_man_wing 發表於 20-12-11 23:31
我小朋友喺觀塘Bubbles上,老師超好,佢會同我哋what’s app跟進度(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我小朋友已 ...

觀塘Bubbles playgroup 有面試班嗎?

作者: wing_man_wing    時間: 20-12-20 16:12

作者: HappyCheerBaby    時間: 20-12-20 21:19

真正有料既面試班老師係唔會教小朋友背答案,因為好多負責小一面試既小學老師睇得出小朋友係咪背書,反而有料既面試班老師會幫小朋友改善溝通及表達能力,令小朋友更自然流露自己想法。我見身邊好多朋友既仔女能夠考入神校、名校都係有依樣特質。
作者: mermaidmama    時間: 20-12-23 12:11

Monchichi110 發表於 20-12-15 17:59
同一感受,上咁耐完全唔講小朋友表現,有咩要改善,主動問都答得好行,上到一肚子氣
係內容尚算全面,緊此 ...

沒有對比沒有傷害!好彩後尾轉佐第二間,同家長有問有答,課堂內容又透明,好好多!

作者: Monchichi110    時間: 20-12-23 14:15

mermaidmama 發表於 20-12-23 12:11
沒有對比沒有傷害!好彩後尾轉佐第二間,同家長有問有答,課堂內容又透明,好好多!
...

我死蠢,上到尾

作者: 20142016    時間: 20-12-25 18:01

HappyCheerBaby 發表於 20-12-14 19:37
點解要讀面試班? 如何為考神校、名校,有可能需要? 不過,依D面試班得唔得都要睇導師跟你小朋友夾唔夾,又 ...

請問可以介紹嘛?

作者: HappyCheerBaby    時間: 20-12-25 18:27

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 20-12-25 19:55

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
作者: yeungmimi    時間: 21-1-30 21:18

經過今年疫情考小,覺得跟本唔係必需要上面試班,除非你小朋友真係唔會開金口!

作者: happynewyear16    時間: 21-2-2 10:15

mermaidmama 發表於 20-12-8 22:59
千萬唔好去小狀元!疫情睇透曬!超級現實同商業化,唔係真心為幫小朋友~一離開課室就冇任何關於面試內容或 ...

佢今年DB好似衰曬

作者: peanutbuttercup    時間: 21-2-17 21:28

mermaidmama 發表於 20-12-23 12:11
...

May i know which one you have changed to?

作者: Sallyqiqi2    時間: 21-3-7 20:47

HappyCheerBaby 發表於 20-12-9 19:36
我見身邊朋友會搵人上門進行人對人訓練,佢地話外邊面試班幫唔到佢地小朋友,要搵專人上門針對教,真係教到 ...

可否介紹老師?

作者: kinki_yan    時間: 21-5-25 19:03

回覆 HappyCheerBaby 的帖子

非常認同你嘅講法,請問有冇面試班推介
作者: Bohdi    時間: 21-6-12 03:27

好多都搵私補。
作者: cheungmansze    時間: 21-6-12 08:37

HappyCheerBaby 發表於 20-12-20 21:19
真正有料既面試班老師係唔會教小朋友背答案,因為好多負責小一面試既小學老師睇得出小朋友係咪背書,反而有 ...

講得好啱,我上年好好彩有人介紹上左一對一面試班,最後扣入左LS

作者: heamom    時間: 21-6-12 16:42

Qopozo 發表於 19-11-30 19:50

我之前女有上(1vs1 /一班都有)但因為我冇自已同佢係屋企再訓練,所以冇乜用

作者: heamom    時間: 21-6-12 16:45

我覺家長應該係屋企同小朋友認多d字同講多d形容詞都好幫到小朋友面試(我冇做到,所以考得不好)

作者: boyboobee    時間: 21-6-12 20:07     標題: 回覆樓主:

我大女五年前有去面試班,而細女今年升小就冇讀過面試班。差距係有的,大女當年讀過之後,應對面試係熟練好多,唔怯場。而細女回答問題就會單純真摯好多,但表現會唔穩定,到唔同學校面對相同問題,會畀出唔同答案。考直私的話,有上過面試班會好啲,但去官津叩門就覺得老師唔鍾意讀過面試班果種太熟練的感覺。以上純粹個人感受。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5