教育王國

標題: 直資 vs津校 (請教有兩位小朋友分別就讀的用家) [打印本頁]

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 18:10     標題: 直資 vs津校 (請教有兩位小朋友分別就讀的用家)

直資一般被認為資源較津校豐富
有沒有兩位小朋友分別就讀的用家可以分享下,指教下後輩

萬分感謝您地!!!
每年的小一爭霸戰,都苦了家長苦了孩子

作者: ivycwl    時間: 19-11-5 18:28

我都想問,我又係兩個小朋友,都考慮私校同津校。
其實我睇過私校環境資料真係好d,但津校免費。如兩個小孩子,一個月差1萬。一年12年,6年72萬。

本身唔算好窮但都不是有錢。

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 18:29

ivycwl 發表於 19-11-5 18:28
我都想問,我又係兩個小朋友,都考慮私校同津校。
其實我睇過私校環境資料真係好d,但津校免費。如兩個小孩 ...

冇考直資?直資有政府資源又有學費

作者: ivycwl    時間: 19-11-5 18:30

wongszehang 發表於 19-11-5 18:29
冇考直資?直資有政府資源又有學費

直資唔收。

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 18:31

ivycwl 發表於 19-11-5 18:30
直資唔收。

私校易考,好多同學零學術
肯講野唔怕醜都收硬
甚至有一位唔肯野零學術仲要黑面都收

作者: ivycwl    時間: 19-11-5 18:32

wongszehang 發表於 19-11-5 18:31

私校零學術?我女見個d都要學術。。。

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 18:33

ivycwl 發表於 19-11-5 18:32
私校零學術?我女見個d都要學術。。。

我意思係考小學的k3 小朋友

作者: ivycwl    時間: 19-11-5 18:33

邊間先。。。

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 18:33

ivycwl 發表於 19-11-5 18:33
邊間先。。。

音小,培道

作者: ivycwl    時間: 19-11-5 18:34

wongszehang 發表於 19-11-5 18:33
我意思係考小學的k3 小朋友

我知,我女今年見,全部都有學術,反而直資港同冇問學術。

作者: ivycwl    時間: 19-11-5 18:35

wongszehang 發表於 19-11-5 18:33
音小,培道

咁我冇報

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 18:35

ivycwl 發表於 19-11-5 18:34

其實我一直好想知津校跟直資實際上的課程比對係點

作者: ivycwl    時間: 19-11-5 18:37

wongszehang 發表於 19-11-5 18:35

我估應該津校死讀書多,直資感覺活動d,同學校資源相對一定好一點吧。

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 18:39

ivycwl 發表於 19-11-5 18:37
我估應該津校死讀書多,直資感覺活動d,同學校資源相對一定好一點吧。
...

Haha
就係唔想估估下,想了解用家意見

作者: mcl203    時間: 19-11-5 18:46

私校易考?零學術?

私校,部分:DGJS,赤提,坑真,聖心私,聖保祿學校,聖嘉勒,高主教~~~

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 18:48

mcl203 發表於 19-11-5 18:46
私校易考?零學術?

私校,部分:DGJS,赤提,坑真,聖心私,聖保祿學校,聖嘉勒,高主教~~~

更正
唔係一線私校
我講得唔清楚
您講呢d名校唔計啦當然
同埋我只係將我見講出來姐
我都講左係音小 ,培道呢兩間
Anyway呢個topic我唔係講私校難唔難考到,只係有位家長順路提起

作者: sisbro    時間: 19-11-5 18:54

我反而想知,津校,係咪真係冇乜資源?

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 18:55

sisbro 發表於 19-11-5 18:54

其實只要有直資津校兩個小朋友分別讀緊
好易比對到
除非係grading差好遠

作者: areyouangry    時間: 19-11-5 19:05

吓?top嘅私校比例上比直資多好多喎⋯⋯你偏愛直資都唔使咁踩私校呱⋯⋯

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 19:07

areyouangry 發表於 19-11-5 19:05
吓?top嘅私校比例上比直資多好多喎⋯⋯你偏愛直資都唔使咁踩私校呱⋯⋯
...

您個名同您講既野一樣

點解您覺得零學術係踩緊私校?
兩者有何關係?零學術就係踩緊小朋友?道理何在?

零學術=唔著重考學術
反而考小朋友天資
講緊考法唔同

再者呢個post唔討論緊私校易唔易考?
只係有家長順路講起呢件事
何必本末倒置
我問緊用家意見,又唔係講私校
您甘緊張做咩呢

作者: Poyau    時間: 19-11-5 19:20

wongszehang 發表於 19-11-5 18:35

直資課程設計自由度大特別係直龍

作者: Poyau    時間: 19-11-5 19:23

津校開源通常揾PTA幫手例如請NET

作者: cat20203    時間: 19-11-5 19:32

津校大部份派入去,沒有選擇權,咩人都有,其實唔係自己揀仲好,大條道理請假去旅程 joking
辛苦考入直私,甚至求位入去,你個仔囡死都要死掂去,揸頸就命,反抗都難,有事自己解決,大事化小。
作者: areyouangry    時間: 19-11-5 19:34

wongszehang 發表於 19-11-5 19:07

你係冇用個「踩」字,但你嘅wording所帶出來嘅意思就係踩囉⋯⋯

圖片附件: myimage.jpg (19-11-5 19:34, 142.47 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIzMjUwfDVkNTIwZjBjfDE3MTgyNjg5MzJ8MA%3D%3D

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 19:35

areyouangry 發表於 19-11-5 19:34
你係冇用個「踩」字,但你嘅wording所帶出來嘅意思就係踩囉⋯⋯

您的誤會真係好深,血海深仇甘
走先bye

作者: areyouangry    時間: 19-11-5 19:39

wongszehang 發表於 19-11-5 19:35
走先bye

嘩,邊個同你血海深仇呀⋯⋯講兩句唔啱聽就血海深仇

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 19:41

cat20203 發表於 19-11-5 19:32
津校大部份派入去,沒有選擇權,咩人都有,其實唔係自己揀仲好,大條道理請假去旅程 joking
辛苦考 ...

原來有呢個問題?
學校對小朋友要求好高?

作者: assado    時間: 19-11-5 19:45     標題: 回覆樓主:

想了解心儀直/私的特點, 最好都是自己去聽小一簡介會最好。

作者: cat20203    時間: 19-11-5 20:04

wongszehang 發表於 19-11-5 19:41
原來有呢個問題?
學校對小朋友要求好高?
津校多有補底班去幫助小朋友。喇沙,Maryknoll唔知有無,不過唔趕你走(學術太差))算偷笑相反直私多增潤班去提高小朋友學術,可能小一已有小三程度。

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 20:07

cat20203 發表於 19-11-5 20:04
津校多有補底班去幫助小朋友。喇沙,Maryknoll唔知有無,不過唔趕你走(學術太差))算偷笑相反直私多 ...

多謝前輩的意見,很有參巧性
幫到好多家長呀

作者: testher    時間: 19-11-5 20:22

wongszehang 發表於 19-11-5 19:35
走先bye

係第2個post 都見識過佢鍾意撩交,唔好理佢啦,直接ignore 唔覆佢就得

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 20:24

testher 發表於 19-11-5 20:22
係第2個post 都見識過佢鍾意撩交,唔好理佢啦,直接ignore 唔覆佢就得

Yes

我都見過,對佢個名好有印象
其實我完全冇睇低私校的意思
佢甘的反應嚇我一大跳

作者: testher    時間: 19-11-5 20:29

wongszehang 發表於 19-11-5 20:24
Yes

我都見過,對佢個名好有印象

有啲一綫私校都真係好好,不過讀私校就價錢貴啲啦,如果學費加校車加外補,都要預最少1萬一個月, 又幻想吓如果可將筆錢留中學甚至大學出國讀又會唔會好啲呢?我覺得可以考慮埋呢點,當然經濟好寬鬆就唔洗考慮呢個問題

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 20:32

testher 發表於 19-11-5 20:29
有啲一綫私校都真係好好,不過讀私校就價錢貴啲啦,如果學費加校車加外補,都要預最少1萬一個月, 又幻想 ...

係呀
但有時又諗直資會有資源裁培興趣,呢d興趣班出去學都成千蚊個月。。。
舉個例:
優才圍棋係請專業教練教的
甘當然去康文署學都得,免費添

就係其實未有offer, 不過想自己下定決心諗官津姐。。。所以搜集定資料

作者: testher    時間: 19-11-5 20:35

wongszehang 發表於 19-11-5 20:32
係呀
但有時又諗直資會有資源裁培興趣,呢d興趣班出去學都成千蚊個月。。。
舉個例:

真資考到係抵讀,因為學費唔會太貴, 但就難考

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 20:36

testher 發表於 19-11-5 20:35
真資考到係抵讀,因為學費唔會太貴, 但就難考

係呀
不過唔係間間平呢
SMC ,男拔近5萬啦

作者: testher    時間: 19-11-5 20:39

wongszehang 發表於 19-11-5 20:36
係呀
不過唔係間間平呢
SMC ,男拔近5萬啦

SMC 我估應該係人數太少,佢收太平圍唔到皮。 男拔就唔清楚了。
不過我覺得直資雖然資源豐富啲,但如果講要有一神技興趣,大多都要再出去學。
反而我覺得直資最吸引是有語境

作者: happypug    時間: 19-11-5 20:51

直資真係好抵讀,好多資源,好多興趣班任揀。但真係好大競爭。
其實聖公會D津校都有錢,資源唔錯。只係津校的課程唔及直、私有彈性,大多都重抄寫。

作者: jtw_ki    時間: 19-11-5 21:47

ivycwl 發表於 19-11-5 18:34

港同2nd in、3rd in先考學術

作者: sunnymama2    時間: 19-11-5 22:03     標題: 回覆樓主:

如學生在學習上或情緒上雖要教育心理學家做評估,直資就好快做到,又免費。

津校就要排隊,好多等唔切就出去做,都要幾千蚊。

作者: pugusan    時間: 19-11-5 23:00

樓主唔係非常心儀直資培僑咩?
點解突然又諗津校?

作者: wongszehang    時間: 19-11-5 23:01

pugusan 發表於 19-11-5 23:00
樓主唔係非常心儀直資培僑咩?
點解突然又諗津校?

衰左啦培僑

作者: tigerdad    時間: 19-11-5 23:29

wongszehang 發表於 19-11-5 23:01
衰左啦培僑

身邊有好朋友仔女讀津校同自己小朋友讀直資,分別最大暫時覺得有:-

1)上堂模式 (我地上NET可以去出操場玩住遊戲上英文堂)多presentation, 唔係只坐定定上堂

2)功課量及質(佢量多都重抄寫,而我小朋友既功課就重思考,抄寫好少)

3)透明度 (學校會好高透明度話你知佢地個plan 係點行,甚至課程上都會活D)

4)興趣班,基本上我小朋友想參加既都可以入到,我朋友間津冇咩興趣班,放學趕住去操卷:(
另一個朋友間津既興趣班咩都抽唔到,所以最好要比錢出去學

仲有其他,留比其他人補上....
當然津校都吸引之處係唔使錢,近屋企etc

作者: cylau2    時間: 19-11-5 23:31

唔可以一概而論的,同樣係直資,學費、教學方法、每班人數、資源、校舍等等都可以好唔同。官津之間都可以差好遠(譬如LS同MCS校舍就已經同其他官津好唔同),私立之間亦都可以差好遠。
作者: wongszehang    時間: 19-11-5 23:31

tigerdad 發表於 19-11-5 23:29
身邊有好朋友仔女讀津校同自己小朋友讀直資,分別最大暫時覺得有:-

1)上堂模式 (我地上NET可以去出操 ...

多謝前輩分享呀好有用

作者: 993rs    時間: 19-11-6 09:25

cylau2 發表於 19-11-5 23:31
唔可以一概而論的,同樣係直資,學費、教學方法、每班人數、資源、校舍等等都可以好唔同。官津之間都可以差 ...

no offence.

每次直津比較,都會有人拿兩間神津,話津校教學方法靈活,但神津係得果幾間;我真心好想知神津以外有邊間津校係做到靈活既教學?

我每次見我讀津小既小朋友做數,完全將填鴨教育提升到另一個層次,我就想即刻送個小朋友去外國。

直資都唔係冇死板既,但相對比例少。

作者: wmkcnw    時間: 19-11-6 09:48

wongszehang 發表於 19-11-5 20:32
係呀
舉個例:
羊毛出自羊身上。直資要收學費,每年約2一5萬,有錢好辦事。
揀學校最緊要諗自己小孩的學習模式,是否適合,私校,真資,津校,各有好有壞。

對於保守型的小孩和家長,靈活教學未必合適。我自己就最怕要幫小孩做project,所以我揀津校。

每月慳大約有2一5千學費,夠請1對1補習中文和英文有餘。

津校的興趣班,都有專業老師,例如學劍橋英文,2千一年。

作者: C9Ma    時間: 19-11-6 12:11

個人愚見,津校因為大抽獎嘅關係,小朋友嘅能力相對地會比較參差。萬一你所住嘅校網係多公屋嘅話,咁嗰個校網嘅學校有機會大部份小朋友來自內地家庭。依一點未必個個接受,加上文化差異,佢哋教小朋友嘅方法我哋未必接受。唔係話直資小學冇內地小朋友,只係願意花費嘅內地父母,教育水平都不會太差,相對地教育小朋友嘅方法比較好。

作者: wongszehang    時間: 19-11-6 12:26

C9Ma 發表於 19-11-6 12:11
個人愚見,津校因為大抽獎嘅關係,小朋友嘅能力相對地會比較參差。萬一你所住嘅校網係多公屋嘅話,咁嗰個校 ...

梗係完全認同啦
如果唔係我都唔訓晒身考直資

不過我真係好奇課程內容大家分別係邊度

作者: miujoey    時間: 19-11-6 12:33

直資課程比一般津校深D, 其實直資係低讀,有D 一個月學費唔算貴,2,3千元一個月, 但不用收費的課外活動好多. 但係現在直資間間都多人考
作者: sushimama    時間: 19-11-6 12:34

小朋友讀緊一條龍直資,跟身邊津小的朋友最大分別是,比較少一點升中壓力

作者: wongszehang    時間: 19-11-6 12:35

sushimama 發表於 19-11-6 12:34
小朋友讀緊一條龍直資,跟身邊津小的朋友最大分別是,比較少一點升中壓力
...

前輩覺得課程內容分別大嗎?

作者: hideseek    時間: 19-11-6 12:38

wongszehang 發表於 19-11-6 12:35

前輩覺得課程內容分別大嗎?

作者: wongszehang    時間: 19-11-6 12:39

hideseek 發表於 19-11-6 12:38

甘真係要再加油!!!唔放棄啦

作者: miujoey    時間: 19-11-6 12:42

讀直資學術感受.

津校 : 多功課,多操練 ,小朋友家長迫著去做, 習慣了操練未必係壞事.
直資 - 少功課,重思考,少操練, 學校唔會給你壓力, 但課程較深,到考試自己攪掂家長反而要跟貼D.     
作者: sushimama    時間: 19-11-6 12:43     標題: 回覆樓主:

課程感覺冇咁受傳統框架限制,傳統一定相對spoon feeding 咁谷,傳統測考默次數也較多,直私同學間學習能力差異較少。
一條龍就算體藝發展都不用太「目標為標」,享受過程。

我不敢說所有津小都spoon feeding 或傳統,因肯定會有家長走出來說某某名小,某某津小學也是活動教學等等

作者: hideseek    時間: 19-11-6 12:56

miujoey 發表於 19-11-6 12:42
讀直資學術感受.

津校 : 多功課,多操練 ,小朋友家長迫著去做, 習慣了操練未必係壞事.

同意

作者: hideseek    時間: 19-11-6 12:56

直資:小朋友有多d空間發揮

作者: ToMing123    時間: 19-11-6 14:09

我覺得直資同津校最大分別係:
1)直資閱讀氣氛濃厚好多;
2)一條龍直資升中壓力細,可以俾小朋友空間探索

至於學習模式功課測考量,真係間間唔同,津校都有少功課測考的,不少津校都有加入比較活潑既教學方法,當然佢地要面對呈分試,上到高小操練比例會佔好重

作者: cylau2    時間: 19-11-6 15:00

993rs 發表於 19-11-6 09:25
no offence.

每次直津比較,都會有人拿兩間神津,話津校教學方法靈活,但神津係得果幾間;我真心好想知 ...

我大致都同意你講嘅。官津嘅硬件軟件,除咗少數,大部份相差不遠,基本上冇聽過邊間唔係行精英制加大量操練而升中成績好嘅。(不過即使硬件上,亦有不少校舍仲未達到千禧校舍標準或者上嘅小學。)
唔同嘅直資(以及私立)嘅差異就可以好大。有啲谷到阿媽都唔認得嘅,亦有好靈活教學嘅;有名為一條龍/直屬但係年年篩人走嘅,亦有基本上唔篩直上中學嘅;有小班教學師生比例好好嘅,亦有大班嘅;有寛敞校舍嘅,亦有殘舊校舍嘅(我都去過幾間直私,真係睇完個校舍都唔想報)。

作者: Sing13    時間: 19-11-6 16:20

wongszehang 發表於 19-11-6 12:26
梗係完全認同啦
如果唔係我都唔訓晒身考直資

例如英文科,教材都唔同,官津既教法適合考試而非日常用.
直資要求多睇書.而且提供既語境更優.而英文好既关键就是语境.

作者: wongszehang    時間: 19-11-6 16:26

Sing13 發表於 19-11-6 16:20
例如英文科,教材都唔同,官津既教法適合考試而非日常用.
直資要求多睇書.而且提供既語境更優.而英文好既 ...

多謝前輩意見
好多人話直資有語境
但唔係英文小學的直資都算係有語境?還是應該講係學習風氣好濃,而非語境呢?

作者: Sing13    時間: 19-11-6 16:40

wongszehang 發表於 19-11-6 16:26
多謝前輩意見
好多人話直資有語境
但唔係英文小學的直資都算係有語境?還是應該講係學習風氣好濃,而非語 ...

有啲直資有雙班主任,一中一英,直資學校英文老師和普通話老師較多.

今時今日競爭咁激烈,受歡迎既直資收返來既小一學生,好多小朋友英文閱讀能力已經有番咁上下.

例如starter考到十四五個盾,ORT讀到Level 5 /6,我估占大部分.

作者: wongszehang    時間: 19-11-6 16:41

Sing13 發表於 19-11-6 16:40
有啲直資有雙班主任,一中一英,直資學校英文老師和普通話老師較多.

今時今日競爭咁激烈,受歡迎既直資收 ...

甘我明白啦!!原來係甘thanks a lot

作者: assado    時間: 19-11-6 17:20     標題: 回覆樓主:

考到直资又吾代表什麼, 可能運好, 抽到好津小。
部份有直/私 offer 的小朋友, 都會去扣一線津小, 放棄直/私。

津小好, 還是直/私好, 之前好多討論, 都是冇結論。

作者: Jokamama    時間: 19-11-7 16:10

回覆 wongszehang 的帖子

我就正正係有兩個小朋友, 大嗰個讀傳統天主教津小, 有直中, 細嗰個讀一間幾受歡迎既直資龍校。直資學校的確資源好好多, 剩係講專科專教, 傳統津小已經無得比, 阿大D老師真係可以一個老師教齊英文、數學、普通話、音樂、常識, 相反阿細D老師專教一科之餘仲有分高小同初小,而且行雙班主任制, 照顧好好多。

課程設計同教法一定係直資比較多元化, 雖然都係跟教育局的課程, 津校比較死板, 教出來的學生即係我兩個小朋友都明顯不同, 大嗰個比較懶用腦但守規舉聽話, 細嗰個想象力好D思辨力強D。

以上的所講的分別都係源自我兩個小朋友的學校來比較, 唔同的直資津校的家長可能會有不同的見解經驗。

作者: wongszehang    時間: 19-11-7 16:14

Jokamama 發表於 19-11-7 16:10

我就正正係有兩個小朋友, 大嗰個讀傳統天主教津小, 有直中, 細嗰個讀一間幾受歡 ...

多謝您分析,好多後輩都受惠呀
等左咁多日,終於等到您的出現
多謝您呀
請問您細公仔讀的直資是否活動教學?

作者: jli008    時間: 19-11-7 17:03

作者: wongszehang    時間: 19-11-7 17:05

jli008 發表於 19-11-7 17:03
正常你有本錢,能入讀直資當然係好,始終直資資源上比津貼學校多些,都係嗰句,最好的小學學校係近自己住家,越 ...

Thanks for ur comment
U mean報british council的補習班?

作者: Poyau    時間: 19-11-7 17:10

wongszehang 發表於 19-11-7 17:05
Thanks for ur comment
U mean報british council的補習班?

BC有不同類型課程

作者: wongszehang    時間: 19-11-7 17:14

Poyau 發表於 19-11-7 17:10
BC有不同類型課程

我有去admiralty
bc考過starters
都係冇乜外國人

作者: jli008    時間: 19-11-7 18:22

作者: Jokamama    時間: 19-11-7 18:36

係呀, 活動教學。
其實我唔認為直資一定比津校好, 要考慮各方面嘅適合性、家庭嘅配合同期望。

作者: Poyau    時間: 19-11-7 20:41

wongszehang 發表於 19-11-7 17:14
我有去admiralty
bc考過starters
都係冇乜外國人

BC老師質素有保證
坊間有啲歐洲面孔就當係NET·······

作者: SK5    時間: 19-11-7 22:38

Poyau 發表於 19-11-7 20:41
BC老師質素有保證
坊間有啲歐洲面孔就當係NET·······

但好似也大班教學,成20人一班。

作者: Soundervolt    時間: 19-11-8 01:55     標題: 回覆樓主:

香港直資小學只得21間,津校有四百幾間,而幾百間津校當中差異亦會好大,咁究竟呢21間直資同質素差嘅津校或質素好嘅津校去比較呢?

作者: MrBeast    時間: 19-11-8 08:46

可以咁講,直資有學$+津貼,自然多d資源
作者: jli008    時間: 19-11-8 11:33

作者: jli008    時間: 19-11-8 11:34

作者: synthesis    時間: 19-11-8 11:53

我兩個女分別讀私校和津校,暫時唔覺有好大分別,唯一分別係私校多好多ECA

作者: kidkit    時間: 19-11-8 12:15

synthesis 發表於 19-11-8 11:53
我兩個女分別讀私校和津校,暫時唔覺有好大分別,唯一分別係私校多好多ECA
...
私校或直資的ECA大多不用額外收費的, 是嗎? =)

作者: hideseek    時間: 19-11-8 12:21

kidkit 發表於 19-11-8 12:15

睇下活動,就算要收費都平過出面

作者: kaboBB    時間: 19-11-8 12:23

私校要

作者: wongszehang    時間: 19-11-8 12:44

synthesis 發表於 19-11-8 11:53
...

Thanks for ur advice
但私校Eca都要比錢對嗎

作者: synthesis    時間: 19-11-8 12:45

多數要收費

作者: Poyau    時間: 19-11-8 14:04

wongszehang 發表於 19-11-8 12:44
Thanks for ur advice
但私校Eca都要比錢對嗎

ECA通常外判 另外收費

作者: zz77777    時間: 19-11-8 15:22

自己孩子和朋友孩子學校的感受:哥哥讀一線津校,朋友孩子讀一線直資,目前小一階段,感覺學術上兩所學校差異不大,
哥哥津校英文反而教深一點,數學哥哥津校慢一點,
中文科基本進度一樣,兩所學校輔助網上教學課程都有。
默書也間隔時間都是兩週一次,課後興趣班,也都很多選擇,價格也差不多,
作業我家哥哥學校會稍多一點。都會有鼓勵小朋友讀書的活動。
朋友孩子學校在平時上堂時對坐定定這些要求會低很多,另會多一些出行學習活動。
哥哥津校學生水平會有不同,成績太差跟不上的會有補習班,不分快慢班。
朋友孩子直資會分快慢班,學生水平比較相似。
兩家學校硬件設施上哥哥津校會更好一些,學校有直屬中學,
朋友孩子校園相對稍細,有一條龍中學。

目前這兩所學校對比感覺直資學校課程還是更靈活一些,
兩個孩子對各自學校都是很喜歡的。

作者: mcl203    時間: 19-11-8 15:31

津校ECA 唔一定要收費喎,外判既就要收費~~~

作者: 993rs    時間: 19-11-8 16:50

ECA 來講,比較收費個意義不大。

以體育運項目來講,免費既唔會教得好深入;外判既都係生意,校內唔會收得幾貴,希望你幫襯佢外面上堂。個運作離唔開成本/效益,一分金錢、一分收獲

我既感受係(我有私冇直),私既 ECA 種類係可以非常 broad,什麼攀岩、物聯網、robotics,乜都有,連家長都有份,大大小小連同 workshop超過50種,我以為 join 左 clubhouse。當然,唔係間間一樣,去過某私校介紹佢地既 ECA時,將奧數比作課後娛樂,真係唔係我杯茶。

作者: assado    時間: 19-11-9 10:28

MrBeast 發表於 19-11-8 08:46
可以咁講,直資有學$+津貼,自然多d資源

直資每學生约有$6000/月政府资助, 再加上學費, 及政策靈活, 资源自然會較好。

一線津小, 有直屬/聯繫B1中學, 都有一定好處。

作者: MrBeast    時間: 19-11-9 11:51

except team sports, 體藝玩得好都是要C人教練,當然志在接觸下就冇乜所謂
作者: valentinored    時間: 19-11-10 17:13

仔直資, 女津校
分別只在於學校的資源及設施

作者: adriantai    時間: 19-11-10 21:28     標題: 回覆樓主:

羊毛出自羊身上, 而且直私的ECA好多都係要另外俾錢.

PS: 課餘活動要玩得好, 出邊學好過啦

作者: karllambb    時間: 19-11-10 21:37

valentinored 發表於 19-11-10 17:13
仔直資, 女津校
分別只在於學校的資源及設施

請問資源是指邊方面?支援?

我最近都在想,我大仔讀私幼,細女讀學卷,反而細女學校資源多好多,所以令我覺得津校會否都唔太差?

作者: wongszehang    時間: 19-11-10 21:55

assado 發表於 19-11-9 10:28

直資每學生约有$6000/月政府资助, 再加上學費, 及政策靈活,  ...

多謝您的資料
請問如果津校是否同樣政府support 是6千蚊per一個學生?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5