教育王國

標題: 軒小入QC的機會 [打印本頁]

作者: cellinyu    時間: 19-9-30 00:20     標題: 軒小入QC的機會

小兒P5,想問一下過往的師兄,自行一,QC,有幾多位入左,成績系排頭幾?
乙一,QC,又有幾多位入,成績系頭幾?

多謝已入QC的家長分享!

作者: hkpapa852    時間: 20-6-16 14:53

cellinyu 發表於 19-9-30 00:20
小兒P5,想問一下過往的師兄,自行一,QC,有幾多位入左,成績系排頭幾?
乙一,QC,又有幾多位入,成績系 ...
三間聯小今年自行都無人入到QC
作者: rafaelbaba    時間: 20-6-16 15:21

回覆 hkpapa852 的帖子

1個都冇
作者: cwol888    時間: 20-6-16 16:47

hkpapa852 發表於 20-6-16 14:53

作者: Charlotte_mom    時間: 20-6-16 16:47

cellinyu 發表於 19-9-30 00:20
乙一,QC,又有幾多位入,成績系 ...

假設以往同今年一樣,自行原來無收過人,即全部乙一入
名單上頭5間肯定b1至有得傾,加上學校1/3 b1說法,我會話頭40/45人(男+女)係b1,其中23人好彩會抽到入QC。不過唔一定係考1-23

圖片附件: myimage.jpg (20-6-16 16:47, 403.33 KB) / 下載次數 39
/forum.php?mod=attachment&aid=MzM3NzM2fDc4NjU5ZmQzfDE3MTcyNDU5NDJ8MA%3D%3D

作者: b3410    時間: 20-6-16 16:56

QC收自行應該跟rank order, 即係軒小RO唔夠前?
作者: mcl203    時間: 20-6-16 17:05

b3410 發表於 20-6-16 16:56
QC收自行應該跟rank order, 即係軒小RO唔夠前?

又或者,軒小嘅分流建議,已經可以滿足到QC嘅要求,唔一定要係自行階段出手去收生~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-6-16 17:17

我估以往都唔多,所以灣仔大抽獎入QC既機會,其實比坊間想像既高。
作者: hkpapa852    時間: 20-6-16 17:37

今年收既風, 官小當中, 有人入到SPCC同LSC
段估入到呢兩間既人(唔係同一人), 正路計無理由入唔到QC(因為兩位都唔係靠體藝), 但偏偏真係QC無offer

作者: bobbob    時間: 20-6-16 17:42

Charlotte_mom 發表於 20-6-16 16:47
假設以往同今年一樣,自行原來無收過人,即全部乙一入
名單上頭5間肯定b1至有得傾,加上學校1/3 b1說法, ...

db 同 dg 未必冼b1

作者: chrischeung    時間: 20-6-16 17:45

原來咁但直資几多收喎
作者: b3410    時間: 20-6-16 17:53

hkpapa852 發表於 20-6-16 17:37
今年收既風, 官小當中, 有人入到SPCC同LSC
段估入到呢兩間既人(唔係同一人), 正路計無理由入唔到QC(因為兩 ...
可能等抽獎/叩門時收?
作者: hkpapa852    時間: 20-6-16 18:20

王家爸爸 發表於 20-6-16 17:17
我估以往都唔多,所以灣仔大抽獎入QC既機會,其實比坊間想像既高。

多得雄仔上年頒佈既緊急法,呢個謎底今年應該可以解開了。

作者: mcl203    時間: 20-6-16 18:51

王家爸爸 發表於 20-6-16 17:17

話咗㗎啦~~~

作者: Poyau    時間: 20-6-16 19:09

愛官2019年9人升皇仁
皇仁聯繫位有7個
餘下兩人博中東區全部兩個公海位?

作者: hkpapa852    時間: 20-6-16 19:16

Poyau 發表於 20-6-16 19:09
愛官2019年9人升皇仁
皇仁聯繫位有7個
餘下兩人博中東區全部兩個公海位?
東區小學近乎無學生會係乙1搏個2個QC位
作者: 王家爸爸    時間: 20-6-16 19:18

mcl203 發表於 20-6-16 18:51
話咗㗎啦~~~
我哋一直都咁講,不過好似相信既人唔多。
作者: hkpapa852    時間: 20-6-16 19:21

王家爸爸 發表於 20-6-16 19:18

叫B1學生盡填B1中學先都咁多人唔信,何況呢D嘢呢!

作者: mcl203    時間: 20-6-16 19:23

王家爸爸 發表於 20-6-16 19:18

講咗好幾年嘅軒小年年咁穩定可以咁多學生入QC嘅估估下原因~~~

不過,EK要大大段講到真咁先有人信,估估下唔岩睇~~~

作者: mcl203    時間: 20-6-16 19:24

hkpapa852 發表於 20-6-16 19:21

唔夠千字文,唔夠pro~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-6-16 19:25

hkpapa852 發表於 20-6-16 19:21
講得啱,連TSK排幾後都入到,呢啲都真係有人唔相信。
作者: mcl203    時間: 20-6-16 19:29

王家爸爸 發表於 20-6-16 19:25
講得啱,連TSK排幾後都入到,呢啲都真係有人唔相信。

計晒灣仔條數都唔識睇,仲要拗到盡,仲整句甚麼靠估唔辛苦~~~

作者: hkpapa852    時間: 20-6-16 19:32

mcl203 發表於 20-6-16 19:29
計晒灣仔條數都唔識睇,仲要拗到盡,仲整句甚麼靠估唔辛苦~~~
...
話B2生可抽入TSK都係大把人唔信
作者: b3410    時間: 20-6-16 20:13

hkpapa852 發表於 20-6-16 19:32
話B2生可抽入TSK都係大把人唔信
會唔會因為有band2同學抽入band1學校,而且概率頗高。所以HK12的小學容易估錯band ?之後 band 2同學當自己band1 來抽,好似撞彩咁,結果好飄忽。增加大家的緊張程度,和不確定性。

作者: cellinyu    時間: 20-6-16 20:38

咁大禍。自行一個都唔收?
作者: bobbob    時間: 20-6-16 20:47

mcl203 發表於 20-6-16 19:29
...
咁記仇
作者: mcl203    時間: 20-6-16 20:53

bobbob 發表於 20-6-16 20:47
咁記仇

有數字支持的~~~

作者: mcl203    時間: 20-6-16 21:00

b3410 發表於 20-6-16 20:13
會唔會因為有band2同學抽入band1學校,而且概率頗高。所以HK12的小學容易估錯band ?之後 band 2同學當自己b ...

學校會知嘅,咪分流咗囉~~~

作者: Wistaria    時間: 20-6-16 22:35

今年派位日精彩,揭開迷底

作者: hkpapa852    時間: 20-6-17 07:58

又嚟個大膽估計,推測今年3間聯小入QC人數:

軒灣:23
軒銅:20
愛官:7
作者: Ryan_baba    時間: 20-6-17 08:29

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 3&page=1&from=space

case recalls
作者: bobbob    時間: 20-6-17 09:25

hkpapa852 發表於 20-6-17 07:58

年年都咁上下啦
作者: bobbob    時間: 20-6-17 09:29

Ryan_baba 發表於 20-6-17 08:29
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 3&page=1&from=space

又可以重溫某位高人嘅軒小qc無縫交接瞭如指掌嘅言論
作者: dreamdream081    時間: 20-6-17 09:29

全港大把精英

作者: gracelam    時間: 20-6-17 11:22

dreamdream081 發表於 20-6-17 09:29
全港大把精英

其實有直屬/聯繫中學,我係校長自行當然收盡全港精英先,自己小學反正抽獎時到收到一大堆,包括band 1尾(自行RO排好後嗰D)。

作者: b3410    時間: 20-6-17 11:30

bobbob 發表於 20-6-17 09:29
又可以重溫某位高人嘅軒小qc無縫交接瞭如指掌嘅言論
瞭如指掌指面試,今年冇面試,所以發揮唔到?
可能都要睇最後入QC幾多人,先知道平時幾多自行入。
另一個可能就係兩軒自行放後補位,今年第一輪call 收唔到,不過前面實有人放棄學位(以我所知就有人收LSC,QC call, 決定去LSC)

作者: mcl203    時間: 20-6-17 11:56

b3410 發表於 20-6-17 11:30
瞭如指掌指面試,今年冇面試,所以發揮唔到?
可能都要睇最後入QC幾多人,先知道平時幾多自行入。
另一個可 ...

統一靠抽奬,始終人數不能作準~~~

作者: mcl203    時間: 20-6-17 11:59

gracelam 發表於 20-6-17 11:22
其實有直屬/聯繫中學,我係校長自行當然收盡全港精英先,自己小學反正抽獎時到收到一大堆,包括band 1尾( ...

聯繫位少,似乎不可能完全依賴統一。況且,直聯一樣,若完全放手落統一,可能已經被他校收咗了。所以,收生方法可以有不同考慮~~~

作者: hkpapa852    時間: 20-6-17 13:05

Ryan_baba 發表於 20-6-17 08:29

做乜又召喚呀5G兄?
雖然佢好似係兩軒其中一間學校既學生家長, 但佢實際係乜都唔知, 正宗無料扮四條個種

當日我見到佢個句QC自行同叩門係軒小學生 show time 呢一句我差D笑到噴飯呀!

先唔講自行, QC叩門一向唔見人, 只收 Portfolio, 仲要係有份被邀面試既先會考慮, 連 show 都無得 show, 何來 show time?

至於自行面試, 自行既型式同內容, 根本無路捉, 更加唔好期望會通水俾你 (官校係政府嘢, 佢地更加驚死, 所以更加唔會做呢D). 而且官小根本無提供任何較"像樣"既升中面試訓練俾學生, 如果只靠學校去應付面試, 咁呢個 show time 其實只係 show 出你幾咁唔掂.

作者: cellinyu    時間: 20-6-17 13:13

hkpapa852 發表於 20-6-17 07:58

但系我見上年的數據,教育局網上指非保留學位得51個,聯系16個。但兩軒如果占20幾個,咁大部份系抽獎入?
作者: hkpapa852    時間: 20-6-17 13:24

cellinyu 發表於 20-6-17 13:13
但系我見上年的數據,教育局網上指非保留學位得51個,聯系16個。但兩軒如果占20幾個,咁大部份系抽獎入? ...
67個QC位, 兩軒只佔50, 仲有17俾同區學校分
如果QC真係咁鍾意收軒小學生, 點會每隔一兩年其中一間軒小就會有級3/4入唔到QC要叩門既情況出現?

我以前以為QC點都係會自行收1/2個軒小學生(即係合共2-4個), 點知事實係1個都無

作者: aptcan    時間: 20-6-17 13:28

回覆 cellinyu 的帖子

唔係抽獎入,你估真係自行時入咁多咩,不要太高估兩軒,連在校內的【工作人員】也說兩軒只是在好校網,否則不可能入咁多QC。
作者: cellinyu    時間: 20-6-17 13:39

如果系咁,其實大家都系搏抽獎睇運數。
作者: cellinyu    時間: 20-6-17 13:41

回覆 aptcan 的帖子

恩,有些明白了。真系睇運氣大抽獎
作者: mcl203    時間: 20-6-17 13:51

cellinyu 發表於 20-6-17 13:41
回覆 aptcan 的帖子

恩,有些明白了。真系睇運氣大抽獎

另一帶出嘅考慮點,就係究竟區內非直小有幾多本區真B1生~~~

作者: hkpapa852    時間: 20-6-17 13:53

mcl203 發表於 20-6-17 13:51
另一帶出嘅考慮點,就係究竟區內非直小有幾多本區真B1生~~~

呢個問題, 太沉重了!

作者: mcl203    時間: 20-6-17 14:03

hkpapa852 發表於 20-6-17 13:53
呢個問題, 太沉重了!

要點到即止~~~

作者: cellinyu    時間: 20-6-17 14:47

回覆 mcl203 的帖子

呢個真係要靠估
作者: bobbob    時間: 20-6-17 15:29

hkpapa852 發表於 20-6-17 13:05
做乜又召喚呀5G兄?
雖然佢好似係兩軒其中一間學校既學生家長, 但佢實際係乜都唔知, 正宗無料扮四條個種
反高潮:原來嗰位高人子弟根本唔係讀軒小
作者: medicine    時間: 20-6-17 15:41

bobbob 發表於 20-6-17 15:29
反高潮:原來嗰位高人子弟根本唔係讀軒小
又一次“中三元”甘的高潮?

作者: b3410    時間: 20-6-17 16:28

mcl203 發表於 20-6-17 13:51
我也覺得奇怪,個個都話好多band1直屬學校應該心水清,就係唔講,保持神秘。

作者: mcl203    時間: 20-6-17 16:42

b3410 發表於 20-6-17 16:28
我也覺得奇怪,個個都話好多band1直屬學校應該心水清,就係唔講,保持神秘。
...

所以我哋咪話講咗咁多年都無乜人信,連出埋塊pizza,點分都係得一個pizza,啲作家都係要講到5餅2魚咁,食極都仲有咁。直屬又可以理解,預學生讀足12年~~~

作者: swytca    時間: 20-6-17 16:46

作者: hkpapa852    時間: 20-6-17 16:49

好多人都無理解到, 本區B1=/=全港B1呢個影響係灣仔區係有幾大

直中只需夠全港B1+B2A就做到全英中, 但統一派位必定要按本區Banding去順序抽

就算係全港B1但只係本區B2, 都唔駛望有機會入到某D中學
作者: hkpapa852    時間: 20-6-17 16:51

swytca 發表於 20-6-17 16:46
咁順便我想問下,仁立同仁紀也係這樣額麼,有沒了解

我暫時未收到料, 等雙仁學生家長提供資料吧!

作者: mcl203    時間: 20-6-17 16:56

hkpapa852 發表於 20-6-17 16:49
好多人都無理解到, 本區B1=/=全港B1呢個影響係灣仔區係有幾大

直中只需夠全港B1+B2A就做到全英中, 但統一 ...

甚麼地區一線小學,去到邊個區都係一線小學,只會睇個升英中率,而忽略本區B1生放落不同區,百分率係會有變化,可升亦可跌~~~

作者: winnie_kin    時間: 20-6-17 23:17

我識人讀軒小入左喎!

作者: hkpapa852    時間: 20-6-17 23:31

winnie_kin 發表於 20-6-17 23:17
我識人讀軒小入左喎!
邊間軒小?考全級第幾?

作者: Poyau    時間: 20-6-18 11:36

swytca 發表於 20-6-17 16:46
咁順便我想問下,仁立同仁紀也係這樣額麼,有沒了解

2019年應該有自行同公海
仁立43 + 仁紀27 = 70
公海54 + 聯繫21 = 75

作者: papajelly    時間: 20-6-20 15:21

據知,QC F.1 來自軒小的同學,成績都屬於比較差嗰浸,所以有得揀(自行),QC都未必想要軒小,礙於聯繫抽獎就冇辦法要收,去到叩門就會揀番外校啲精英
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-6-20 15:37

畀著我係 QC,除非考慮「友好」,否則自行階段都唔需要考慮聯小仔仔,反正佢哋大抽獎都揀返 QC 做乙一,用自行去收人地強校嘅仔仔仲好,除非聯小有人讀書體藝樣樣得,唔入 QC 就入 SPCC 嗰種水平。
作者: cellinyu    時間: 20-6-20 16:00

回覆 1998Ruby1998 的帖子

如果水準夠入SPCC,就唔洗考慮QC喇。
作者: 02413124    時間: 20-6-20 16:18

cellinyu 發表於 20-6-20 16:00

簡自行個時spcc都未出offer

作者: mcl203    時間: 20-6-20 16:39

其實明唔明派位機制㗎?

自行你唔收人,有個意願叫做自2,自2收咗又如何可以去到乙1咁呢?~~~

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-6-20 17:05

cellinyu 發表於 20-6-20 16:00

夠水準入唔一定入到嘛,年年咁多人報。
又或者可能人地鍾情男校呢,呢樣野 SPCC 俾唔到。

作者: 02413124    時間: 20-6-20 17:08

1998Ruby1998 發表於 20-6-20 17:05
夠水準入唔一定入到嘛,年年咁多人報。
又或者可能人地鍾情男校呢,呢樣野 SPCC 俾唔到。
...

又可能想慳番d錢呢

作者: cellinyu    時間: 20-6-20 17:14

1998Ruby1998 發表於 20-6-20 15:37
畀著我係 QC,除非考慮「友好」,否則自行階段都唔需要考慮聯小仔仔,反正佢哋大抽獎都揀返 QC 做乙一,用 ...
確實,QC也要為佐保證自己的出品DSE成績,也是要多收自一的強人。
作者: b3410    時間: 20-6-20 18:30

papajelly 發表於 20-6-20 15:21
據知,QC F.1 來自軒小的同學,成績都屬於比較差嗰浸,所以有得揀(自行),QC都未必想要軒小,礙於聯繫抽獎 ...
抽入(兩軒為主),同自行入(全港精英),水平上還是有差距的,未必係軒小水平問題。好似一間學校的級20幾,同另一間學校級一比。
軒小也會收插班精英,原理上講,最top 的學生,還是有水準的。

作者: chrischeung    時間: 20-6-20 19:21

回覆 papajelly 的帖子

上年叩門有一個入左qc,因亞爸亞哥都讀qc, 識人好過識字
作者: NCSC9    時間: 20-6-20 23:36

chrischeung 發表於 20-6-20 19:21

上年叩門有一個入左qc,因亞爸亞哥都讀qc, 識人好過識字 ...
去年兩個皇仁舊生會委員兒子入了

作者: hkpapa852    時間: 20-6-21 14:00

NCSC9 發表於 20-6-20 23:36
去年兩個皇仁舊生會委員兒子入了

愛官上年叩門入到QC個位,好似家人都係同QC有關係既人仕

作者: hkpapa852    時間: 20-6-21 14:03

我其實好想知某會員話今年某軒小自行入到QC個位係乜人

兩校成績好個班男生已有9成男生確定入唔到,剩番個D如果入到,相信要有非一般既特異功能。
作者: NCSC9    時間: 20-6-21 18:39

我聽返來都係兩軒自行冇人入到QC,反而其他灣仔校如St Jo, RC 等都收咗兩個或以上。
作者: Nickie09    時間: 20-6-29 11:18

回覆 mcl203 的帖子

我覺得呢個原因大 d, 你諗下,軒銅一間都 2-30人入皇仁,rop 嘅都一定入晒,佢仲有咩需要再浪費自行位去收軒銅?比你係校長你都唔會啦。

作者: Nickie09    時間: 20-6-29 11:22

回覆 b3410 的帖子

同意,根本個遊戲大家都識玩。家長識玩,校長都識玩。

作者: Nickie09    時間: 20-6-29 11:23

軒小畢業都有好多醫生,點解覺得佢地差 d?
作者: Nickie09    時間: 20-6-29 11:24

肯定唔係...
作者: Nickie09    時間: 20-6-29 11:28

做下 research, 軒銅已經多過軒灣好多年啦調轉就差唔多

軒銅 23
軒灣 20
愛官 7

作者: Nickie09    時間: 20-6-29 11:30

aptcan 發表於 20-6-17 13:28

唔係抽獎入,你估真係自行時入咁多咩,不要太高估兩軒,連在校內的【工作人員】也說 ...
唔洗工作人員啦,寫明係聯繫小學兩間聯繫應該有差不多 4-50人

作者: hkpapa852    時間: 20-6-29 11:33

Nickie09 發表於 20-6-29 11:28

做下 research, 軒銅已經多過軒灣好多年啦調轉就差唔多
你知唔知兩間軒小既男女學生分佈?

除非軒灣今年入QC人數連20人都無, 否則絕對相信今年軒銅入QC人數會少過軒灣
軒銅今年入QC人數, 甚至有機會少於20人

哈哈, 即本睇下下個星期既派位結果係如何

作者: hkpapa852    時間: 20-6-29 11:38

Nickie09 發表於 20-6-29 11:24

肯定唔係...
肯定?
當然好與唔好係相對既

考完Pre-S1要去補底既聯小學生, 起碼佔一半

期考成績在中游以上既聯小學生, 應該少於聯小總收生人數既20%

作者: Nickie09    時間: 20-6-29 11:41

Reference (以下係綜合一 d 聽聞,有 d fact check 到,有 d fact check 唔到,大家自行理解, 謝)
1. 軒銅軒灣愛官都係聯繫小學,加埋大約 50個抽獎位
2. 三間小學入中一師兄考 Pre S1 入學試,考得好就幫自己小六師弟妹攞位,考到幾多個 band 1a level 就幫下屆攞幾多個 band 1a 學校位
3. 近呢三四年軒銅搬左校舍入得多過軒灣 (理論上係因為佢地中一考 Pre S1 考得好過軒灣所以攞多 d 位)軒銅多過軒灣,軒灣多過愛官
4. 正常 QC 咁 top 嘅學校,如果知道聯繫小學 top o個班都入晒黎,自行就會分配比非聯繫學校。其實咁樣係好正常,亦都對非聯繫小學叻嘅學生多 d 機會。

5. 年年呢個時候都有人 post message 話某小學唔好,自己一定唔會揀,要小心,佢自己可能想叩門,要公開講到自己一定唔揀,點衰點衰,說人地放位,自己去叩。大家要小心,自己分析,唔好中計。

作者: Nickie09    時間: 20-6-29 11:45

肯定,你話考得後嘅有冇,就一定有。之不過軒小入得到皇仁都一定唔會揸灘。中上嘅不少。

作者: Nickie09    時間: 20-6-29 11:51

hkpapa852 發表於 20-6-29 11:38
肯定?
當然好與唔好係相對既
同埋 50個都差不多佔左1/3咁諗,如果軒小考到 4x名都同其他學校考頭幾名(抽/自行入)嘅一樣要去 「補底」, 咁即係軒小考到 4x 都同其他學校 top 嘅學生一樣水平,咁,間小學都幾叻, provided that 佢地真係唔谷...

如講真,軒灣唔熟,聽聞軒銅呢幾年真係入左 d 好強嘅老師, STEM 數 英都強左好多

作者: mcl203    時間: 20-6-29 11:57

Nickie09 發表於 20-6-29 11:41
Reference (以下係綜合一 d 聽聞,有 d fact check 到,有 d fact check 唔到,大家自行理解, 謝)
1. 軒 ...

我直覺,你可能要睇吓派位機制~~~

作者: hkpapa852    時間: 20-6-29 12:18

Nickie09 發表於 20-6-29 11:51
同埋 50個都差不多佔左1/3咁諗,如果軒小考到 4x名都同其他學校考頭幾名(抽/自行入)嘅一樣要去 「補底」, ...

入左 d 好強嘅老師?

官小年年都有老師出出入入, 勁既同流既都會有

作者: hkpapa852    時間: 20-6-29 12:32

Nickie09 發表於 20-6-29 11:45

肯定,你話考得後嘅有冇,就一定有。之不過軒小入得到皇仁都一定唔會揸灘。中上嘅 ...

其實你小朋友已讀咗一年小一, 無理由唔知學教學方式係幾咁古板? 用既書係幾咁淺?
呢種做法如非靠家長谷, 否則學生只靠學校又會叻得去邊?

作者: 王家爸爸    時間: 20-6-29 12:41

hkpapa852 發表於 20-6-29 12:32
其實你小朋友已讀咗一年小一, 無理由唔知學教學方式係幾咁古板? 用既書係幾咁淺?
呢種做法做非靠家長谷, 否 ...
其實大部分家長對自己小朋友既學習情況唔會太了解。
作者: bobbob    時間: 20-6-29 12:44

1. 軒 ...
淨係睇第1、2點已經係錯得離譜。。
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-6-29 13:58

回覆 Nickie09 的帖子

第 1 可以 fact check,聯繫位一共 23 個,灣仔公海位 51 個。第 2 就邏輯上唔正確,Band 1ABC 都係 Band 1,唔會因為多啲學生屬於 Band 1A 就下屆多啲 Band 1A。
第 3 無從稽考,多啲人入,可以係因為抽獎 number 前,兩軒相差都唔係好遠(除非係深水埗嗰兩間官立咁,明顯一間多好多人入)。愛官肯定唔會高過佢哋,得 7 個聯繫+2 公海。不過齋睇跨區、直資校名,軒灣明顯好啲。
第 4 就理論上可行,但係唔係就得中學部自己知。外校生報得 QC 唔係 1A 都起碼 1B,可能呈分排名就已經高過兩軒叻嗰批。
第 5 就唔評論

作者: gabejang    時間: 20-6-29 15:10

hkpapa852 發表於 20-6-29 12:18
入左 d 好強嘅老師?

如果校長想谷都有d 方法官校老師流動性唔算太大,可能有d 有心機/長年合約老師比較肉緊

作者: hkpapa852    時間: 20-6-29 15:59

gabejang 發表於 20-6-29 15:10
如果校長想谷都有d 方法官校老師流動性唔算太大,可能有d 有心機/長年合約老師比較肉緊
...
妳太不瞭解公務員和政府運作了!
作者: lcyesther    時間: 20-6-29 16:19

借位一問,官校之間比較,應該也有水平高低之分。軒小在官校中,是否已屬於水平高?例如比愛官、北官、雲官高?

作者: Poyau    時間: 20-6-30 10:00

lcyesther 發表於 20-6-29 16:19
借位一問,官校之間比較,應該也有水平高低之分。軒小在官校中,是否已屬於水平高?例如比愛官、北官、雲官 ...

各官校水平可參考升B1比例
軒灣/軒銅 > 北官 > 愛官/雲官

作者: hkpapa852    時間: 20-7-3 18:41

有兩軒家長問我點解講到兩軒咁差,今年估計得咁少人入QC,點知原來佢地真係連自己學校情況都唔瞭解。

少人入QC唔代表差咗,只係一個現實問題。
今年軒灣有13X人畢業,黃榜上既名單(45人)約有30個男仔,當中已知約有5人離場。

軒銅今年有12X人畢業,級40內只有約25個男生,當中已知約有4人已離場。

明顯地,兩軒叻女多了,尤其係軒銅,所以相信兩軒今年入QC人數不如早兩年。

作者: hkpapa852    時間: 20-7-3 18:44

今年兩軒爭QC人數少咗,間接令其它學校多人入到QC。
不過女生競爭會大咗。不過點都好,真正灣仔區內B1學生,就算乙30先放TSK(之前無放B2中學)都會入到

作者: AAATT    時間: 20-7-4 01:35

唔好意思, 想請教高人, 我大概記得跨區是有很大uncertainty 的, 中西區普通男女校小學考頭10, 有冇機會抽到去QC? 抽鄧肇堅的機會又如何?

唉,中西區男仔咁冇選擇㗎, 得間 Kings, 我又麻麻...st jo 又好少位..想當年升小真係未諗到升中咁遠...

作者: papajelly    時間: 20-7-6 23:48

hkpapa852 發表於 20-6-29 11:38
肯定?
當然好與唔好係相對既
呢個分析同現實好接近!
作者: papajelly    時間: 20-7-6 23:55

hkpapa852 發表於 20-6-29 12:18
入左 d 好強嘅老師?

係啊,公務員幾年就有posting, 唔係學校想入勁嘅就有勁嘅俾你
作者: papajelly    時間: 20-7-7 00:03

1. 軒 ...
前面4點上面谷友都已中肯回應,只回應第5點:唔需要咁陰謀論,其實呢度回應你嘅大部分都唔係今年小六生家長,冇需要去叩門架,你可能諗多咗,建議你俾仔仔外補多啲,希望他日有機會入QC了解實際情況!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5