教育王國

標題: 保良局林文燦英文小學 [打印本頁]

作者: 恐龍爸爸524    時間: 19-9-16 11:36     標題: 保良局林文燦英文小學

我發覺好似好少人討論呢間學校 , 係因為不是大家心儀既學校,定係無咩人報名?

但我睇返上年好似又係幾千人報名 ?  好想知點解 ?

作者: Streetboy    時間: 19-9-16 12:20

恐龍爸爸524 發表於 19-9-16 11:36
我發覺好似好少人討論呢間學校 , 係因為不是大家心儀既學校,定係無咩人報名?
直私來計的確唔算熱門, 始終唔係一條龍, 校舍較細, 初小同高小要分開兩個校舍, 不過英文算強, 好多不同國籍小朋友, 學費亦唔貴
作者: 恐龍爸爸524    時間: 19-9-16 13:16

Streetboy 發表於 19-9-16 12:20
直私來計的確唔算熱門, 始終唔係一條龍, 校舍較細, 初小同高小要分開兩個校舍, 不過英文算強, 好多不同國籍 ...
哦 ......... 明晒......... THX
作者: gaspardmiffy    時間: 19-9-17 22:33     標題: 回覆樓主:

請問以往有幾多人報架

作者: 恐龍爸爸524    時間: 19-9-18 09:42

gaspardmiffy 發表於 19-9-17 22:33
請問以往有幾多人報架
上年約 6000 人報名 , 但佢無講實一個數字
作者: 恐龍爸爸524    時間: 19-9-18 09:45

可能無一條龍真係一個家長不接受既地方 , 變左後備選擇 .........
但其實林文燦中學派位都不錯

作者: gaspardmiffy    時間: 19-9-19 00:05     標題: 回覆樓主:

都咁多人報架,一直以為4000左右。競爭真係大。

作者: 恐龍爸爸524    時間: 19-9-19 08:42

gaspardmiffy 發表於 19-9-19 00:05
都咁多人報架,一直以為4000左右。競爭真係大。
如果無記錯  , 直資來講佢地應該是最平收費......又係英文小學 , 所以多人報
作者: cmir    時間: 19-9-19 09:25

林文燦博士好有心辦學, 畢業生英文都OK
作者: Sky0000    時間: 19-9-19 09:34

其實唔係龍校,並沒有問題....至少也是直資學校,每一位入讀的學生也是經過甄選,總好過只”計算“運氣.....

作者: lovekitty2004    時間: 19-9-20 19:50

恐龍爸爸524 發表於 19-9-18 09:45
可能無一條龍真係一個家長不接受既地方 , 變左後備選擇 .........
但其實林文燦中學派位都不錯
...
我覺得派位一般,好多同學都要去直資叩門,網上公佈的結果應該有水份。
作者: hahaha1231    時間: 19-9-20 20:38

恐龍爸爸524 發表於 19-9-19 08:42
如果無記錯  , 直資來講佢地應該是最平收費......又係英文小學 , 所以多人報

最平係英華 , 跟住tsl

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-9-20 21:22

回覆 hahaha1231 的帖子

最平係青衣 Delia,之後圓玄,LHT。

作者: 恐龍爸爸524    時間: 19-9-20 22:28

hahaha1231 發表於 19-9-20 20:38

林文燦 $12000

作者: 恐龍爸爸524    時間: 19-9-20 22:29

lovekitty2004 發表於 19-9-20 19:50
我覺得派位一般,好多同學都要去直資叩門,網上公佈的結果應該有水份。

唔會掛。。。學校公佈的。。

作者: mormorl    時間: 19-9-20 22:30

你真係唔知價。。。
作者: tigerdad    時間: 19-9-21 00:28

恐龍爸爸524 發表於 19-9-18 09:42
上年約 6000 人報名 , 但佢無講實一個數字

應該冇4/6000人報名(emoji)

作者: lovekitty2004    時間: 19-9-21 06:50

恐龍爸爸524 發表於 19-9-20 22:29
唔會掛。。。學校公佈的。。
有同學考了很多間直資中學才有一間錄取,也被當作入到第一志願中學。
作者: Poyau    時間: 19-9-21 08:32

恐龍爸爸524 發表於 19-9-20 22:28
林文燦 $12000

LMC加學費至$13,550 仍然算平

https://plklmceps-edu.hk/school-info/school-fee/

作者: Poyau    時間: 19-9-21 08:51

1998Ruby1998 發表於 19-9-20 21:22
回覆 hahaha1231 的帖子

最平係青衣 Delia,之後圓玄,LHT。

LMC LHT 圓玄 學費差別不大
Delia青衣 平通港九新界

LMC $13,550
LHT $13,000
圓玄 $12,600
青衣Delia $7,370

https://www.hk01.com/親子/371354/小學概覽2019-全港直私小學學費表-男拔附小英華維持學費不變

作者: Poyau    時間: 19-9-21 09:22

全港得九間直私學費低於兩萬
難得TSL/英華/LMC 躋身此列

學費最低10間直私小學:
播道 $21,300
TSL $19,800
英華 $18,000
嶺同 $16,960
漢華 $16,900
李宗德 $16,000
LMC $13,550
LHT $13,000
圓玄 $12,600
青衣Delia $7,370

作者: Poyau    時間: 20-1-25 11:47

lovekitty2004 發表於 19-9-20 19:50

林文燦2019年升中結果如下供參考:

B1 44 (36.36%)
B2A-1C 22 (18.18%)
B2 33 (27.27%)
NR/其他 22 (18.18%)
本地: 121 (100.00%)
國際: 1
海外: 4
總數: 126

直資 B1* 30
DBS 1 YWC 4
DGS 1 GHS 2 HYS 2 SPCS 3
顏保玲 10 滙基KE 2 優才 2
香島 2 福建 1

直資 B2A-1C* 21
李國寶 17 SMC 3 中華基金 1

直資 B2* 27
德信 4
羅定邦 14 培基 4 啟思 3 基崇 2

直資 NR/其他 18
地利亞協和 6 聖道迦南 3 
宏信 1 惠僑 1 林大輝 1 其他 6

官津 B1* 14
喇沙 1
九真 1 保祿六世 1 聖羅撒 1
銀禧 4 黃笏南 3 旅港 1
伊中 1 沙循 1

官津 B2A-1C* 1
可立 1

官津 B2* 6
鄧鏡波 2 陳瑞祺 1 SJAC 1
德蘭 1
胡兆熾 1

官津 NR 4
唐乃勤 3 玫瑰崗 1

國際/海外 5
耀中 1 海外 4

* 據hkpapa全港B1中學名單

2019 SSPA
https://plklmceps-edu.hk/students-achievement/sspa/

本校本年度派位學生人數為126人,當中有122人(即97%的學生)於自行收生階段、甲部及乙部及叩門階段中的首三志願中獲派其心儀中學(圖一)。

In 2017-19, the number of allocated students is 126. Among them, 122 students (97%) are allocated their choices from Discretionary Places, knock door stage and Choices in Unrestricted School Choices 1st to 3rd (Figure 1).

獲派第一志願比率 The % of Students’ 1st Choices  —  88%

獲派第一至第三志願比率 The % of Students’ Choices within 1st to 3rd—  97%

獲派其他志願比率The % of Students’ Other Choices — 3%

獲派英文中學比率 The % of P.6 Graduates at EMI School  —  93%

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5