教育王國

標題: 自行新安排 - 直資做後備? [打印本頁]

作者: DD仔    時間: 19-8-26 17:26     標題: 自行新安排 - 直資做後備?

根據現在的新安排,是否可以先拿直資offer, 等到知道自行結果,再去取消直資offer?

“新學年起中一派位實施新安排。明年9月升中的學生,凡獲心儀中學於「自行分配學位」階段正式錄取,將提早於明年3月收到通知。“  (蘋果日報)
作者: gracelam    時間: 19-8-26 17:36

DD仔 發表於 19-8-26 17:26
根據現在的新安排,是否可以先拿直資offer, 等到知道自行結果,再去取消直資offer?

“新學年起中一派位實 ...

應該大把人咁做, 包括我

作者: Charlotte_mom    時間: 19-8-26 19:19

睇定d,我唔信直資坐以待斃唔拆招

作者: IloveJJ    時間: 19-8-26 21:59     標題: 回覆樓主:

作者: chanti    時間: 19-8-26 23:11

DD仔 發表於 19-8-26 17:26

“新學年起中一派位實 ...

暫時係、不過對我來說是多一個選擇而非後備、我target 直資中學。

作者: greenlover    時間: 19-8-27 00:52     標題: 回覆樓主:

band 1 直資應該無乜影響,而 band2 ,band3 直資則比較大影響。

作者: DD仔    時間: 19-8-27 09:34

Charlotte_mom 發表於 19-8-26 19:19

舉例:我心儀喇沙,但當然絕不抗拒有DBSoffer, 如果可以先拿下DBS
註冊了又還可以有自行的機會,等到三月喇沙自行結果出來,若成功了,就可以放棄DBS,如此真的可以安心很多。DBS就會很煩,又要繼續call waiting list.

作者: gracelam    時間: 19-8-27 10:54

DD仔 發表於 19-8-27 09:34
舉例:我心儀喇沙,但當然絕不抗拒有DBS的offer, 如果可以先拿下DBS,
註冊了又還可以有自行的機會,等到三 ...

直資中學嘅書記姐姐做多左野啫, 有人抽飛, 就要call waiting list.

同埋高峰期提早左, 以前7月叩門後, 宜家係3月尾, 不過多左人抽飛就一定係嘅!

作者: DD仔    時間: 19-8-27 11:37

gracelam 發表於 19-8-27 10:54
直資中學嘅書記姐姐做多左野啫, 有人抽飛, 就要call waiting list.

同埋高峰期提早左, 以前7月叩門後, 宜 ...

之前估計,即使自行結果提早知道了,但可能要學生註冊了直資後,就要放棄自行,唯一分別只是拿到自行學位的同學們,就可以開開心心等9月開學而已。

作者: kirstyau    時間: 19-8-27 12:31     標題: 回覆樓主:

最慘係遞補機制下本來會收的備取生,因為中學只寄信比正取生,但唔會知個學生放自一,定自二,有冇直資offer, 可能中學最後收到既正取生得2/3。另外個1/3備取生都要心驚驚到7月,亦可能以為沒被取錄轉投直資懷抱。

作者: DD仔    時間: 19-8-27 16:00

kirstyau 發表於 19-8-27 12:31
最慘係遞補機制下本來會收的備取生,因為中學只寄信比正取生,但唔會知個學生放自一,定自二,有冇直資offe ...

如你所講,都起碼有2/3自行學生可以happyd,以前是一個都無,只是甘心拿到心儀直資那些才早一點happy d.

作者: 奥脫福    時間: 19-8-27 17:13

最慘係遞補機制下本來會收的備取生,因為中學只寄信比正取生,但唔會知個學生放自一,定自二,有冇直資offe ...

推演情景:學生甲,心儀津B、直A、津C三校。(以其喜愛情度排列)

一月直A面試,二月出offer。

二月津校面試,三月出結果:

津B無信(原來係備取)。

津C收信。基於佢心儀直A多於津C,而津B又無信,決定不放棄直A的學位。

咁就出事鳥!

原來津B係備取,點知最後仲收埋,但因已要直資,慘變離場份子!

幸好佢永遠唔會知道原來係會派到津B。

結論:備取也可能要玩暗示?

作者: kirstyau    時間: 19-8-27 17:16

奥脫福 發表於 19-8-27 17:13
推演情景:學生甲,心儀津B、直A、津C三校。(以其喜愛情度排列)

。我估阿妹第日都係備取生多

作者: pauljr    時間: 19-8-27 17:17

所以我覺得個遊戲會更難玩
備取好難玩暗示,因為學校都唔知正取入面可以實收幾多個。

作者: little_yolky    時間: 19-8-27 20:44

DD仔 發表於 19-8-27 11:37
之前估計,即使自行結果提早知道了,但可能要學生註冊了直資後,就要放棄自行,唯一分別只是拿到自行學位的 ...

唔係,局長講明係俾家長多一個選擇,唔俾直資壟斷優勢。

作者: little_yolky    時間: 19-8-27 20:45

kirstyau 發表於 19-8-27 17:16
。我估阿妹第日都係備取生多

依家阿妹兩間心儀,如果佢考到直資果間,我可能辛苦D俾佢讀。

作者: kirstyau    時間: 19-8-27 20:59

little_yolky 發表於 19-8-27 20:45
依家阿妹兩間心儀,如果佢考到直資果間,我可能辛苦D俾佢讀。

阿妹暫時觀望港島女校,睇下佢P5咩成績先算。直資太難了,但都會試下,最少可以知阿女咩位置

作者: fefemom    時間: 19-8-27 21:08

出年正取生一早知道收咗,直資抽飛應該多咗(假設 deadline 變),相對備取生自行入的機會應該較今年低。

作者: little_yolky    時間: 19-8-27 21:26

kirstyau 發表於 19-8-27 20:59
阿妹暫時觀望港島女校,睇下佢P5咩成績先算。直資太難了,但都會試下,最少可以知阿女咩位置
...

阿細target果間細二線直資咋,不過校風好好,返學都算方便。

作者: IloveJJ    時間: 19-8-27 22:22

作者: little_yolky    時間: 19-8-27 22:48

IloveJJ 發表於 19-8-27 22:22
做乜轉口風?之前大女講明唔俾讀直資架?

叻咪可以揀學校囉。基崇真心唔錯,校風好好,如果好彩入到,係一個非常好既選擇。阿妹成績自行係一定入唔到聯中的。當然大抽獎機會都大,但今年供不應求,我要諗定plan B。

作者: JHsbb    時間: 19-8-27 22:52

直資一定有對策去提早收生
作者: JHsbb    時間: 19-8-27 22:52

我自己心儀直資多D
作者: IloveJJ    時間: 19-8-28 00:22

作者: chanti    時間: 19-8-28 08:38

Charlotte_mom 發表於 19-8-26 19:19

我都唸緊直資會吾會出招、有咩招可出、尤其二線那些。

作者: DD仔    時間: 19-8-28 09:21

chanti 發表於 19-8-28 08:38
我都唸緊直資會吾會出招、有咩招可出、尤其二線那些。

最多收多些註冊費,但為求心安,家長不會在乎,只要有更好的官津,都會選自行。

最受影響的,應該是B2A/B1C那些直資,要上位會更難,到時可能只可收大部份B2學生。

B2學生來講,這些學校難得可以英語教學,肯定較受B2頭學生歡迎。此消彼長下,B2官津可能只收B2/下學生,以後要上位就更加困難。

作者: chanti    時間: 19-8-28 10:02

DD仔 發表於 19-8-28 09:21
最多收多些註冊費,但為求心安,家長不會在乎,只要有更好的官津,都會選自行。最受影響的,應該是B2A/B ...

政府有規定中學註冊費最多收多少嗎?只知幼稚園有規定

作者: chanti    時間: 19-8-28 10:03

DD仔 發表於 19-8-28 09:21
最多收多些註冊費,但為求心安,家長不會在乎,只要有更好的官津,都會選自行。最受影響的,應該是B2A/B ...

不過其實津校自行只收30%、有影響但不會超大吧

作者: 200904    時間: 19-8-28 10:16

我偏向津貼,因爲家裏財力有限。除非叻叻考到DGS或者SPCC,(考上已不讀,我怕到時被人埋怨成世,縮衣節食也要供)否則一門心思津貼。
作者: asweetmom    時間: 19-8-28 10:18     標題: 回覆樓主:

只要直資夠底氣不收回頭客,家長和學生便要自己衡量風險了,選擇從來都是雙向。

作者: b3410    時間: 19-8-28 11:42

我覺得最開心的應該是QC,因為有機會收多幾位狀元人才

作者: cafeva    時間: 19-8-28 11:56

b3410 發表於 19-8-28 11:42
我覺得最開心的應該是QC,因為有機會收多幾位狀元人才
LS, MCS 都係啦.
作者: b3410    時間: 19-8-28 11:59

cafeva 發表於 19-8-28 11:56
LS, MCS 都係啦.

LS 一向有明示,影響不大,反而有機會被QC搶走幾個因為男校的話DBS競爭力有限。

女校因為有DGS龍頭老大,除非唔肯俾學費,否則入到DGS的,大部分都唔會去MCS。 因為教學方面還是有差距的。
反而st Mary 有機會成贏家。感覺st Mary 老師更加有心機教書。

作者: cafeva    時間: 19-8-28 12:20

b3410 發表於 19-8-28 11:59
LS 一向有明示,影響不大,反而有機會被QC搶走幾個因為男校的話DBS競爭力有限。

女校因為有DGS龍 ...

QC 又的確係會最大得益.女仔DG 加SPCC 搶走100個左右. 其他一定係MCS會更吸引. 雖然有傳說MCS, MSS 比較HEA , 不過睇DSE result 又唔覺會係咁. MCS 一向比St Mary's 吸引, 宜家應該更加係.St. Mary's估計會急於補底多過抜尖.

作者: chanti    時間: 19-8-28 13:29

b3410 發表於 19-8-28 11:59

女校因為有DGS龍 ...

我都唸、st Mary、MCS 都可能會搶走些GHS 生

作者: b3410    時間: 19-8-28 14:01

cafeva 發表於 19-8-28 12:20
QC 又的確係會最大得益.女仔DG 加SPCC 搶走100個左右. 其他一定係MCS會更吸引. 雖然有傳說MCS, MSS 比較HE ...
都係,一條龍真係要努力補底。所以都好佩服學校的勇氣,而且應該都好盡心盡力才可能保持到現在的成績。
作者: 奥脫福    時間: 19-8-29 20:12

以下資料僅供參考:

鶴園街女校學期末學生人數:

2015/16(P1):77
2016/17(P2):75
2017/18(P3):76
2018/19(P4):77

PS:每年約有一至兩人留班/插班,而同屆累計離校者約三、四人。

作者: mypineapple    時間: 19-8-30 08:09

DD仔 發表於 19-8-27 09:34
舉例:我心儀喇沙,但當然絕不抗拒有DBS的offer, 如果可以先拿下DBS,
註冊了又還可以有自行的機會,等到三 ...

想問如果自行唔成功, 但有直資在手, 三呈成績比呈一二仲理想, 可以再入番大抽獎嗎?

作者: mypineapple    時間: 19-8-30 08:15

中學會知道學生選佢係自一/自二?
寄信俾學生係中學做, 咁學生唔會同時收到自一/自二封信?

作者: kirstyau    時間: 19-8-30 08:57

mypineapple 發表於 19-8-30 08:15
中學會知道學生選佢係自一/自二?
寄信俾學生係中學做, 咁學生唔會同時收到自一/自二封信?
...

中學唔會知,學生放佢自一/自二。
係咪會收到2封信?如果2間都收,正路會有甘既情況出現。

作者: DD仔    時間: 19-8-30 09:13

mypineapple 發表於 19-8-30 08:09
想問如果自行唔成功, 但有直資在手, 三呈成績比呈一二仲理想, 可以再入番大抽獎嗎?
...

那就要看呈三的成績什麼時候出,是三月份的話,還可以來得及取消直資註冊吧?否則直資把你的註冊呈上教育局便沒有資格抽獎的了。

請各位高人確認。

作者: jaycee_mami    時間: 19-8-30 09:55

JHsbb 發表於 19-8-27 22:52
我自己心儀直資多D
我見有直資出左2019-2020的school calendar, 有列明中一面試日的日期, 但日子和今年相若, 無提早收生, 同往年差不多.

作者: IloveJJ    時間: 19-8-30 12:44

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5