教育王國

標題: 呈一英文B咗 [打印本頁]

作者: manlee22    時間: 19-6-17 19:13     標題: 呈一英文B咗

好傷心啊,平均分90,一線學校,有聯繫中學,但英文B咗,請問仲有無得救?可以抽返聯系中學?band1直資係咪無望了?好傷心啊

作者: 肥婆媽    時間: 19-6-17 19:32     標題: 回覆樓主:

我個仔呈一英文C, 我想喊過你

作者: manlee22    時間: 19-6-17 19:42

肥婆媽 發表於 19-6-17 19:32
我個仔呈一英文C, 我想喊過你

即其他課几好,名次幾前都band 1無望?

作者: 肥婆媽    時間: 19-6-17 19:43

manlee22 發表於 19-6-17 19:42
即其他課几好,名次幾前都band 1無望?

其實我只是想個仔讀band 2, 其他是1B, 2A, 但是而家英文C, 都吾知讀吾讀到

作者: manlee22    時間: 19-6-17 19:51

肥婆媽 發表於 19-6-17 19:43
其實我只是想個仔讀band 2, 其他是1B, 2A, 但是而家英文C, 都吾知讀吾讀到

因為我個仔一向是20%內的成績,是band1,就是B咗都是band 1,但好像話主課任何一課B都無band1收、好想哭啊

作者: B.B.BaBa    時間: 19-6-17 22:01

manlee22 發表於 19-6-17 19:51
因為我個仔一向是20%內的成績,是band1,就是B咗都是band 1,但好像話主課任何一課B都無band1收、好想哭啊:i ...

唔知你邊度聽番來,我就不太相信係實情會係咁。情況不是很壞,仲有呈二、三可以追

作者: cmchang0927    時間: 19-6-17 22:06

因為我個仔一向是20%內的成績,是band1,就是B咗都是band 1,但好像話主課任何一課B都無band1收、好想哭啊:i ...

我相信不會B了其中一科主科就沒有band 1 學校收

作者: 老周    時間: 19-6-17 22:10

manlee22 發表於 19-6-17 19:13
好傷心啊,平均分90,一線學校,有聯繫中學,但英文B咗,請問仲有無得救?可以抽返聯系中學?band1直資係咪 ...
唔使擔心, 我個仔英文長期B,都入咗band 1中学
作者: manlee22    時間: 19-6-17 22:16

B.B.BaBa 發表於 19-6-17 22:01
唔知你邊度聽番來,我就不太相信係實情會係咁。情況不是很壞,仲有呈二、三可以追
...

之前有個家長講自行主課不是全A係無band 1學校收,我先咁傷心因為成績係級20%的,如果差太遠我唔會傷心因為自己個仔係咁上下,依家好慘

作者: manlee22    時間: 19-6-17 22:17

老周 發表於 19-6-17 22:10
唔使擔心, 我個仔英文長期B,都入咗band 1中学

希望啦,多謝你呀,因為亞囝間聯繫係band A, 所以都驚入唔到

作者: mcl203    時間: 19-6-17 22:18

manlee22 發表於 19-6-17 22:17
希望啦,多謝你呀,因為亞囝間聯繫係band A, 所以都驚入唔到

聯繫B1照抽啫,又唔使太緊張~~~

作者: little_yolky    時間: 19-6-17 22:38

聯繫位係B1就可以抽啦。不過自行就慘D,但如果口語OK,應該都得既,始終面試時會考你。

作者: manlee22    時間: 19-6-17 23:16

little_yolky 發表於 19-6-17 22:38
聯繫位係B1就可以抽啦。不過自行就慘D,但如果口語OK,應該都得既,始終面試時會考你。
...

請教有無方法惡補一下?佢有私補了,再加個操卷班得唔得呢?

作者: little_yolky    時間: 19-6-17 23:19

manlee22 發表於 19-6-17 23:16
請教有無方法惡補一下?佢有私補了,再加個操卷班得唔得呢?

英文我阿大無補呀,平時上NET小組咋。佢今次衰邊瓣呀?

作者: manlee22    時間: 19-6-17 23:26

little_yolky 發表於 19-6-17 23:19

Comprehension, 佢一向英文麻麻,多數A(85以上就A),有時B,但今次呈分呀,自行無望band 1 ar

作者: little_yolky    時間: 19-6-17 23:31

manlee22 發表於 19-6-17 23:26
Comprehension, 佢一向英文麻麻,多數A(85以上就A),有時B,但今次呈分呀,自行無望band 1 ar
...

無D咁既事,定D嚟,唔通84分就一定唔係B1咩。一於去書局買AT既comprehension練習做。不過長遠都係要多睇英文書。你暑假訂下young poat佢睇啦。我阿大英文響學校都算頭果批,但新請既NET睇過佢作文,都話係far below average
。你都係想小朋友讀英中啫,英文真係要下苦功。

作者: manlee22    時間: 19-6-17 23:50

little_yolky 發表於 19-6-17 23:31
無D咁既事,定D嚟,唔通84分就一定唔係B1咩。一於去書局買AT既comprehension練習做。不過長遠都係要多睇英 ...

我好少買練習比佢做,請問AT係出版社嗎?另外Young post暑假版去邊度訂呀?唔好意思,我真是好少買呢D比佢睇

作者: rubycourt    時間: 19-6-18 01:12

little_yolky 發表於 19-6-17 23:19

咁趁暑假私補一下

作者: 小乖豬    時間: 19-6-18 02:23

回覆 manlee22 的帖子

聯系中學應該都仲有機會, 可能只係影響申請頂級band1A中學啫, 趁暑假追番

作者: bettychoi35    時間: 19-6-18 07:38

別擔心,我個仔英文B,都入咗band 1直資
作者: bettychoi35    時間: 19-6-18 07:38

作者: little_yolky    時間: 19-6-18 07:47

manlee22 發表於 19-6-17 23:50
我好少買練習比佢做,請問AT係出版社嗎?另外Young post暑假版去邊度訂呀?唔好意思,我真是好少買呢D比佢 ...

AT係HKAT呀,即係pre-S1果D練習,家姐話深D既。young post係south China morning post少年版,你打電話去問問,6月9日截止咗,不過佢地好好人,我尋日上網訂仲俾。

yp.scmp.com/holiday

作者: manlee22    時間: 19-6-18 08:12

bettychoi35 發表於 19-6-18 07:38

咁就放心D,其實我直資係東九匯基但校長話一定要英文好。如果抽到入聯系學校更好,因為又唔使錢又更好,但間學校band1A,之前有家長話一定要全A,依家無,所以好唔開心,但大家咁講我無咁擔心了

作者: manlee22    時間: 19-6-18 08:13

little_yolky 發表於 19-6-18 07:47
AT係HKAT呀,即係pre-S1果D練習,家姐話深D既。young post係south China morning post少年版,你打電話去 ...

唔該曬

作者: little_yolky    時間: 19-6-18 08:22

manlee22 發表於 19-6-18 08:12
咁就放心D,其實我直資係東九匯基但校長話一定要英文好。如果抽到入聯系學校更好,因為又唔使錢又 ...

但無論A唔A,讀英中打好個英文底都好重要。

作者: 紫翹    時間: 19-6-18 08:56

我諗如果神校, 可能真係無.  但一般B1, 無收得咁嚴架, 你放鬆D.  如果係咁, 真係死好多細胞架
作者: manlee22    時間: 19-6-18 08:59

little_yolky 發表於 19-6-18 08:22
但無論A唔A,讀英中打好個英文底都好重要。

我知道,我仲有目標是英華啊,所以先

作者: manlee22    時間: 19-6-18 09:01

紫翹 發表於 19-6-18 08:56
我諗如果神校, 可能真係無.  但一般B1, 無收得咁嚴架, 你放鬆D.  如果係咁, 真係死好多細胞架 ...

我之前無緊張,因為已經比功課班同佢溫,只是依家衰英文好慘呀。

作者: mch411    時間: 19-6-18 09:05

manlee22 發表於 19-6-18 08:59
我知道,我仲有目標是英華啊,所以先
英華睇4,5年級成績表, 有 "C" 不見,操行 "B-" 不見,
我亞仔BAND1成績, 4年班其中一次中測C左, 冇得IN,
朋友仔級頭, 操行B- 冇得IN

作者: manlee22    時間: 19-6-18 09:15

mch411 發表於 19-6-18 09:05
英華睇4,5年級成績表, 有 "C" 不見,操行 "B-" 不見,
我亞仔BAND1成績, 4年班其中一次中測C左, 冇得IN,
朋友 ...

我個仔成績又未見過C,操行有B或B+,佢成績0k的就是英文飄忽囉

作者: zenobiawong    時間: 19-6-18 09:17

我小朋友都係英文B, 但入B1, 不過其實佢英文只係差0.5-2 就上A, 每次都係差在唔小心.

我覺得你都無需要咁緊張, 其他科可以幫佢拉返上去架.

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-6-18 09:29

若目標非 1A英中只是 b1中學. 咁B1校都唔係個個成績都有A啦。樓主反而要考慮系英中以全英授課,小朋友是否跟得上。
作者: 紫翹    時間: 19-6-18 10:00

manlee22 發表於 19-6-18 09:01
我之前無緊張,因為已經比功課班同佢溫,只是依家衰英文好慘呀。
其實B唔係差架, 可能真係失手, 我明白你會有失望, 但佢盡左力, 一個十歲人仔, 已經要面對壓力, 有時發揮水準差少少, 大家都明白.  大人都有機會緊張失手, 何況小朋友, 寄望下次, 同埋要適當幫佢舒壓
作者: foxli    時間: 19-6-18 11:15

其實都要睇學校整體成績,如果份卷係深,自然唔會咁多人攞A啦,同埋每間學校英文程度都唔同,可能你間學校攞B,等於人哋出邊學校攞A,唔使過分擔心。
作者: LeeCC    時間: 19-6-18 16:02

請問中文B 影響有無甘大?
作者: 熱媽    時間: 19-6-18 16:51

好傷心啊,平均分90,一線學校,有聯繫中學,但英文B咗,請問仲有無得救?可以抽返聯系中學?band1直資係咪 ...
放心啦!我女呈1,2,3中英文都只係B,一樣入到B1直資
作者: mcl203    時間: 19-6-18 16:55

LeeCC 發表於 19-6-18 16:02
請問中文B 影響有無甘大?

個人少少觀察,英文看重程度高於中文~~~

作者: little_yolky    時間: 19-6-18 18:01

mcl203 發表於 19-6-18 16:55
個人少少觀察,英文看重程度高於中文~~~

實在係。

作者: Yanamami    時間: 19-6-18 21:37

我大女小-至小六中文長年B有band1自行呀~
作者: manlee22    時間: 19-6-19 02:02

Yanamami 發表於 19-6-18 21:37
我大女小-至小六中文長年B有band1自行呀~

樓上話看重英文多於中文呀我知於是無補,只是想呻下

作者: e2m    時間: 19-6-19 06:48

如果係B1a學校,就要睇仲有冇其他技能,不過通常都會叫你in左先嘅,唔好太擔心,只要呈2、3上番A就冇事。

作者: miriam    時間: 19-6-19 08:59

邊個講 4 主科有 B 就無 B1 學校收?

我囡真係有 B.............咁佢依家讀緊個間係咩學校黎呢.....

作者: manlee22    時間: 19-6-19 09:06

miriam 發表於 19-6-19 08:59
邊個講 4 主科有 B 就無 B1 學校收?

我囡真係有 B.............咁佢依家讀緊個間係咩學校黎呢.....

之前有個朋友同我講話佢去聽學校簡介會講的啊

作者: manlee22    時間: 19-6-19 09:08

e2m 發表於 19-6-19 06:48
如果係B1a學校,就要睇仲有冇其他技能,不過通常都會叫你in左先嘅,唔好太擔心,只要呈2、3上番A就冇事。  ...

自行我唔會簡band1A的。但英華,東九匯基,培僑都好似已經無機了

作者: miriam    時間: 19-6-19 09:12

manlee22 發表於 19-6-19 09:06
之前有個朋友同我講話佢去聽學校簡介會講的啊
何苦要因為 "朋友" 所講既一句驚到咁.

靠人地講點解唔親身去聽講座, 仲要依家先係呈一, 咁快閂定後門, 我唔會囉.

作者: manlee22    時間: 19-6-19 09:26

miriam 發表於 19-6-19 09:12
何苦要因為 "朋友" 所講既一句驚到咁.

靠人地講點解唔親身去聽講座, 仲要依家先係呈一, 咁快閂定後門, 我 ...

我去聽過東九匯基講座㗎,校長話英文一定要好㗎

作者: miriam    時間: 19-6-19 09:31

manlee22 發表於 19-6-19 09:26
間間都係咁講, 難道唔去試?

直資唔係自行個兩間, 若果畀少少報名費可以買個機會既點解唔做.

作者: miriam    時間: 19-6-19 09:37

manlee22 發表於 19-6-19 09:26

真係鍾意某幾間直資, 襯暑假做補底, 搵出弱項先係正道, 連呢步都唔做玩打定輸數我唔覺得係正面, 反面打沉埋小朋友, 講畀佢知你係入唔到架喇, 咁會係好事?

我囡就係有目標, 為左入讀緊既中學不停比賽, 仲要自己追成績, 呈二失手跌到 B1C, 為左派位呈三又追返上 B1B, 就係因為我無打沉佢, 全力支援佢達標.

作者: manlee22    時間: 19-6-19 10:45

miriam 發表於 19-6-19 09:37
真係鍾意某幾間直資, 襯暑假做補底, 搵出弱項先係正道, 連呢步都唔做玩打定輸數我唔覺得係正面, 反面打沉 ...

你講得好啱,要諗方法激起佢個鬥志先得

作者: Step_C    時間: 19-6-19 11:32

我諗都要睇返間小學嘅程度, 程度高嘅小學其實B+/B都已好好, 一般中學都會明白(直資尤其是, 見咁多不同學校嘅學生), 唔可以一個B打曬一船人.
作者: Mabellpy    時間: 19-6-19 16:00

manlee22 發表於 19-6-17 23:26
...
85以上就A ......太好啦.....阿囡學校90或以上才有A
作者: Mabellpy    時間: 19-6-19 16:05

Step_C 發表於 19-6-19 11:32
我諗都要睇返間小學嘅程度, 程度高嘅小學其實B+/B都已好好, 一般中學都會明白(直資尤其是, 見咁多不同學校 ...

絶對係......X小學小朋友85分攞A,  Y小學小朋友89分攞B, 相信直資中學校長心中有數....不能單單以A 或B 來定斷....anyway只要小朋友盡了力...就好了....
作者: babycute2009    時間: 19-6-19 21:47

little_yolky 發表於 19-6-18 07:47
AT係HKAT呀,即係pre-S1果D練習,家姐話深D既。young post係south China morning post少年版,你打電話去 ...

請教young post同星島個份,邊份較好

作者: 小乖豬    時間: 19-6-19 22:48

回覆 Mabellpy 的帖子

還有一點,較高程度小學的B可以等於較低程度小學的A
作者: little_yolky    時間: 19-6-19 23:46

babycute2009 發表於 19-6-19 21:47
請教young post同星島個份,邊份較好

唔識分呀我細個睇young post咪訂ypung post囉

作者: miujoey    時間: 19-6-19 23:48

Step_C 發表於 19-6-19 11:32
我諗都要睇返間小學嘅程度, 程度高嘅小學其實B+/B都已好好, 一般中學都會明白(直資尤其是, 見咁多不同學校 ...

同意,見過某直資的英文考試卷跟普通津校卷深淺程度差很遠

作者: chrischeung    時間: 19-6-20 12:47

自行啫,你米一於等抽獎囉。
作者: chrischeung    時間: 19-6-20 12:50

我仔呈一英文中文也是在下限,好在冇脫離個range,不用太膽心,自行吾得就等攪珠。
作者: Miffy-miffy    時間: 19-6-20 13:52

學校應該唔會只睇A,B,C.  最先應該係呈分排名, 操行...
間間學校定既 A / B / C 都唔同

A校如果90分先係A -- 拎AAAB, 可以係平均92分
B校如果85分係A -- 即試話考全A, AAAA, 平均分都可以只係86分

但個排名已經唔同, 唔一定話係有B就入唔到BAND 1.

作者: manlee22    時間: 19-6-20 14:06

chrischeung 發表於 19-6-20 12:50

我仔呈一英文中文也是在下限,好在冇脫離個range,不用太膽心,自行吾得就等攪珠。 ...

平均分0k就得啦

作者: manlee22    時間: 19-6-20 14:07

Miffy-miffy 發表於 19-6-20 13:52
學校應該唔會只睇A,B,C.  最先應該係呈分排名, 操行...

有道理

作者: mcl203    時間: 19-6-20 15:01

除非某間小學學生係絶少報考某間中學,否則,中學係應該對該小學成績表,係會有某程度上既認識~~~

作者: chrischeung    時間: 19-6-20 17:48

但音樂吾ok
作者: manlee22    時間: 19-6-20 23:02

chrischeung 發表於 19-6-20 17:48

但音樂吾ok

呢D乘的比數無咁多應該唔影響的

作者: chrischeung    時間: 19-6-21 10:10

都有影響架,人地一百,我得八十分,數常英大多人人過九十。
作者: nillnill    時間: 19-6-21 10:27

自己所屬的地區中學,一般都掌握到同區小學水平。但誇區轉區就會驚有問題。另外,有些band1中學自行有成績要求
例如2A1B,3B1A等
都難免令家長驚自行無得見而卻步

作者: manlee22    時間: 19-6-21 11:28

chrischeung 發表於 19-6-21 10:10

都有影響架,人地一百,我得八十分,數常英大多人人過九十。 ...

我估無乜人100卦,我仔班4科無人100喎,90幾就大有人在。音樂怎樣100呀

作者: chrischeung    時間: 19-6-21 13:06

我仔班有,份卷一百
作者: chrischeung    時間: 19-6-21 13:07

連美術都有一群95分
作者: hkpapa852    時間: 19-6-21 13:44

聯繫B1A中學......軒小?兩呂?雙仁?

作者: manlee22    時間: 19-6-21 18:25

hkpapa852 發表於 19-6-21 13:44
聯繫B1A中學......軒小?兩呂?雙仁?

請問咁的情況仲有無機抽啊?

作者: hkpapa852    時間: 19-6-22 15:57

chrischeung 發表於 19-6-21 13:06

我仔班有,份卷一百
樂理+牧童笛+自選樂器三樣都滿分?
作者: chrischeung    時間: 19-6-22 16:12

回覆 hkpapa852 的帖
Sorry ,以為你問我

作者: manlee22    時間: 19-6-22 16:34

chrischeung 發表於 19-6-22 16:12
回覆 hkpapa852 的帖
Sorry ,以為你問我

我都同問音樂同視藝怎拿滿分?

作者: hkpapa852    時間: 19-6-22 16:50

FYI, 關於呈分排名和級排名:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473&extra=page%3D1

作者: manlee22    時間: 19-6-22 17:43

hkpapa852 發表於 19-6-22 16:50

FYI, 關於呈分排名和級排名:

Thanks hkpapa852

作者: Miffy-miffy    時間: 19-6-25 13:23

聽過成績KEEP住好果D, 就係要係音樂, 視藝再突圍而出, 確保名次.
作者: 瑩希媽媽    時間: 19-6-26 12:50

hkpapa852 發表於 19-6-22 15:57
樂理+牧童笛+自選樂器三樣都滿分?

之前阿女佢地音樂有人滿分,因為視藝音樂5分一跳,有人98分就會跳至100,如果97就跌返95,所以咪有人滿分,不過系一兩個,好少的

作者: pingu_k    時間: 19-6-26 14:00

其實我正想問,間間學校拎A的分數不同,中學不會單看到B就認定該考生那科比其他拎A的考生差吧?!

作者: naicha    時間: 19-6-26 14:12

我小朋友間小學85分都叫A, 出名鬆手
佢英文一直都係B, 其他科有A有B咁, 操行A-
入咗B1直資
作者: mcl203    時間: 19-6-26 14:57

pingu_k 發表於 19-6-26 14:00
其實我正想問,間間學校拎A的分數不同,中學不會單看到B就認定該考生那科比其他拎A的考生差吧?!
...

我小朋友P4-5當年中文語文卷係以C至C+為主,都一樣無問題~~~

其實,坊間熟悉既小學係唔少既中學係識睇既,就算甚麼大部分A,亦未必有高既認受性。不同小學既考核要求係唔同,江湖上既認受性亦可以好唔同~~~

或許,地區性強校就只肯睇A仔,亦不出奇~~~

作者: tseleebb    時間: 19-6-26 21:25

我仔英文oral好唔掂,請問邊度上Net小組呢?可否介紹吓(emoji)(emoji)

作者: pingu_k    時間: 19-6-27 13:27

mcl203 發表於 19-6-26 14:57

我小朋友P4-5當年中文語文卷係以C至C+為主,都一樣無問題~ ...

作者: tong831    時間: 19-6-27 23:53

作者: LeeCC    時間: 19-6-28 08:19

原來仔中文科內的細分有C,作文和說話,中文總分好彩有B

作者: hkpapa852    時間: 19-6-28 08:42

努力睇埋呈二成績吧!
作者: manlee22    時間: 19-6-29 11:34

naicha 發表於 19-6-26 14:12
我小朋友間小學85分都叫A, 出名鬆手
佢英文一直都係B, 其他科有A有B咁, 操行A-
入咗B1直資 ...

可否請問下邊間嗎?

作者: naicha    時間: 19-6-29 12:34

manlee22 發表於 19-6-29 11:34
可否請問下邊間嗎?
優才
作者: 王家爸爸    時間: 19-6-30 11:21

hkpapa852 發表於 19-6-28 08:42
努力睇埋呈二成績吧!
呈一已經過去,考得唔好就好似倒瀉既牛奶,喊都無用,不如收拾心情,考好呈二。
作者: UCAA    時間: 19-7-3 08:26

熱媽 發表於 19-6-18 16:51
放心啦!我女呈1,2,3中英文都只係B,一樣入到B1直資

請問介唔介意分享下,入了邊間?謝謝

作者: 熱媽    時間: 19-7-3 09:17

回覆 UCAA 的帖子

HY!
作者: ddcat    時間: 19-7-3 20:52

manlee22 發表於 19-6-17 22:16
之前有個家長講自行主課不是全A係無band 1學校收,我先咁傷心因為成績係級20%的,如果差太遠我唔會傷心因 ...

明白你既擔心. 我上年也一樣,呈一中文B了,呈二中文大進步,但又到英文B.  但我仔考了5間直資中學,3間收了,另一間去到3rd in.  所以唔係B咗就冇B1收.  只要其他科高分,拉上補下,可補回失分的,放心!放暑假好好和小朋友去放鬆下,因呈二比呈一更大壓力,加油呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5