教育王國

標題: 如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機? [打印本頁]

作者: mypineapple    時間: 19-5-26 13:36     標題: 如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機?

主科一定要全攞A先穩陣入band 1 中學?

作者: 熱媽    時間: 19-5-26 14:18

mypineapple 發表於 19-5-26 13:36
要睇返自己小學計分法。我地小學90分先可以A,小女未試過4條A,音樂視藝亦一般(B多),但一樣排在B1隊內。所以你睇校內排名安全D。
作者: little_yolky    時間: 19-5-26 15:09

見你出過多個帖問呈分嘢,記得你小朋友係P5,唔好理三七廿一,專心考好呈一先,呈一好個心都定D。我哋85係A,全科A都唔易。

作者: b3410    時間: 19-5-26 19:07

體育C一樣考到直資。
音樂視藝呈分,就最好高分D
作者: la5711    時間: 19-5-26 20:09

始終主科最重要。體藝頂多佔幾份,中英數常佔左30份。
作者: rulerL    時間: 19-5-26 21:02

要睇你校內排名,同入到band 1中學人數。
早兩年我大仔升中三次呈分,次次都不是全A,而且視藝仲要係C/B/C,音樂就B/A/A,結果都入到band 1 zone,排名亦不高(66/48/42,全級152人),後來派入band 1校。

作者: 王家爸爸    時間: 19-5-27 08:46

如果「視藝同體育好一般」係指科目排名喺中間,唔特出,問題唔大。
作者: mypineapple    時間: 19-5-27 10:59

謝謝你們。
因有朋友講到名次會跌2x , 所以難免緊張

作者: 王家爸爸    時間: 19-5-27 12:42

mypineapple 發表於 19-5-27 10:59
謝謝你們。
無咁誇張,第一,視藝同體育只佔好少比例(同中英數既x9好唔同);第二,主科勁,而視藝同體育都勁既,點都係你前面;第三,主科弱,而視藝同體育都勁既,點都係你後面。
基本上你當同用平均分計,低2~3名,已經好誇張。如果無同學主科只係少你一分半分,而視藝同體育都勁你好多,可能唔會跌。

作者: rulerL    時間: 19-5-27 15:01

謝謝你們。

你學校呈埋體育嗎?我校只呈中、英、數、常、視、音,不呈宗教、體育。

作者: mandytanghk    時間: 19-5-27 15:17

謝謝你們。

我小朋友主科強,音樂視藝弱,之前唔計視藝音樂,有級頭五,計埋音樂視藝掉5-7名,可幸仍在band one A。因大家的分很緊,呀仔主科平均有95,視藝hea 畫攞左C,得65-75,可拉低好多。

今次呈分,小朋友都落多左心機去音樂視藝,希望將影響減少!
如果是邊緣人,影響可以好大。

作者: 小乖豬    時間: 19-5-27 15:22

回覆 mypineapple 的帖子

那家長危言聳聽,亂up24!
作者: 小乖豬    時間: 19-5-27 15:24

回覆 mypineapple 的帖子

那家長亂up24, 危言聳聽
作者: little_yolky    時間: 19-5-27 16:36

謝謝你們。

我哋學校係差6名咁上下。呈一阿女同學加埋倍大倍數多阿女5X分,但最後阿女前佢6名。因為同學仔音視好一般,阿女好好。另一同學仔其他科低阿女1X分,但最後前阿女3名,果位視藝係非常好的。

不過,以上全部係B1 zone內。

作者: zenobiawong    時間: 19-5-27 16:58

其實都唔一定, 我小朋友 音 體 藝都係 非常好, 但 佢中英數, 當中有一科比較差, 音,藝 好都拉唔到佢上去, 計完總分都係維持名次, 所以其實呈完三次試, 我得出結論係, 都係中英數常 最搶分.

作者: hkpapa852    時間: 19-5-27 17:41

mandytanghk 發表於 19-5-27 15:17

我小朋友主科強,音樂視藝弱,之前唔計視藝音樂,有級 ...
視藝得65-75....... 咪有幾多人係75分以上先?

去到C真係有機會大落後......

作者: miriam    時間: 19-5-27 18:28

呈分唔計體育, 你朋友係咪報錯料丫
作者: mandytanghk    時間: 19-5-27 18:30

hkpapa852 發表於 19-5-27 17:41
視藝得65-75....... 咪有幾多人係75分以上先?

去到C真係有機會大落後......

好彩今次唔係呈分,呀仔有D係考試作品都唔知,求其快畫。除左佢,都有同學C.
今次音藝就係拉低 5-7名。佢主科反而好穩陣。黎緊呈分睇下視藝可否攞番嗰B.

作者: 小乖豬    時間: 19-5-27 20:04

可能有些家長見自己仔女中英數常讀極都唔掂,咪好想將個主賽場搬去音視體lor, 假設教育局有朝一日發神經把呈分比重改為中英數常音視236999,支持的人也不少。
作者: hkpapa852    時間: 19-5-28 00:22

mandytanghk 發表於 19-5-27 18:30
好彩今次唔係呈分,呀仔有D係考試作品都唔知,求其快畫。除左佢,都有同學C.
今次音藝就係拉低 5-7名。佢 ...

音樂視藝兩科,如果都差到得C,相信絕對有機會跌多過10個名次

唔瞭解標準分既計分方法,以為呢兩科比重低考差少少唔緊要,其實係搵自己笨。

作者: yovin    時間: 19-5-28 03:05

謝謝你們。

是的,今年發生班中。
只計四科級10內 計呈分六科變成3X.已由用家家長確實。
不過是因為同學仔視艺災難性失手+音樂不中游,才會如此。

所以只要平穩最多上落十名八名左右。

作者: la5711    時間: 19-5-28 07:19

yovin 發表於 19-5-28 03:05
是的,今年發生班中。
只計四科級10內 計呈分六科變成3X.已由用家家長確實。
不過是因為同學仔視艺災難性 ...
計級4級時,有無用呈分比例? 我囝學校有兩個名次,學校名次和呈分名次,計分不同,例如學校名次數學乘1,但呈分乘9,兩個名次可相差十幾名。
之於音藝呈分影響,音藝約佔呈分數分約10%( 3-5/38,每間學校不同),  音藝好少攞100,但也很少不及格,同學之間差距頂多二三十,佔呈分約30分×10%, 即約3%左右。  
3%對邊緣生會有影響,但對中間位置影響不大。

作者: cafeva    時間: 19-5-28 08:00

hkpapa852 發表於 19-5-28 00:22
音樂視藝兩科,如果都差到得C,相信絕對有機會跌多過10個名次

唔瞭解標準分既計分方法,以為呢兩科比重低 ...
請問是用乘左weighting既總分去計標準分還是逐科計標準分再加埋?
作者: hkpapa852    時間: 19-5-28 08:14

cafeva 發表於 19-5-28 08:00
請問是用乘左weighting既總分去計標準分還是逐科計標準分再加埋?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731784&extra=page%3D1

作者: cafeva    時間: 19-5-28 08:30

hkpapa852 發表於 19-5-28 08:14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473&extra=page%3D1

https://www.edu-ki ...
其實點解要計標準分?咁計法有可能衰一科視藝由级一變級廿幾,即係SPCC變band 2!!!

作者: hkpapa852    時間: 19-5-28 08:37

cafeva 發表於 19-5-28 08:30
其實點解要計標準分?咁計法有可能衰一科視藝由级一變級廿幾,即係SPCC變band 2!!!
...

呢個係EDB既玩法.

其實用標準分計亦合理, 情況類似接curve

就好似你攞99分可能係全級第二高分, 但92分已經係全級最三高分時, 睇落差距好大, 但改用標準分, 就會將呢6分既差距縮小

總之都係個句: 呈分係一科都不能少, 只要有一科成績低於average, 後果會好嚴重

作者: NICOLE123    時間: 19-5-28 08:52

謝謝你們。

我仔學校會。因為我地視藝很多人A,音樂更甚。兩科A吾到会差二十名以上。其他主科已叮噹馬頭。當主科大家平手,視音就係決生死。我地一级2百幾人,到呈三總结都有人同分同排名。可想而之戰况激烈。我仔同另一個同学分差不多一樣,但我仔視90分人地100分。我仔音樂強D大家都A最後。结果排名都差十幾個。
所以間間学校不同。

作者: little_yolky    時間: 19-5-28 09:18

熱媽 發表於 19-5-26 14:18
要睇返自己小學計分法。我地小學90分先可以A,小女未試過4條A,音樂視藝亦一般(B多),但一樣排在B1隊內。所 ...

我哋學校85分A,不過阿女呈二、呈三都係4條A,全部過90。真係好難,佢血都嘔埋,加上堅忍既毅力至做到。視藝係95,件嘢我都覺得靚,完全貼題,俾我都諗唔到。

不過,即使係咁,都仲未係頭5
,你話頭5幾咁厲害呢

作者: little_yolky    時間: 19-5-28 09:20

NICOLE123 發表於 19-5-28 08:52

我仔學校會。因為我地視藝很多人A,音樂更甚。兩科A吾到 ...

咦?你哋都係音視俾分鬆?果然係同一教會

作者: NICOLE123    時間: 19-5-28 09:38

回覆 little_yolky 的帖子

鬆唔鬆我唔敢講, 我地86先A. 咁視音係5分5分咁上, 要A 即係要90分以上,但視次次都有人一百分.
音樂就分好多PART - 吹笛, 自選,聽力筆試. ,聽力筆試係好難.有樂理底都會死.  

作者: mandytanghk    時間: 19-5-28 10:13

有時知重要,但啲仔真係拉牛上樹。我嗰要佢主科攞 100仲容易過視藝攞A (85),但期望攞番嗰B, 晤好掉落C咋。

作者: little_yolky    時間: 19-5-28 10:14

NICOLE123 發表於 19-5-28 09:38

鬆唔鬆我唔敢講, 我地86先A. 咁視音係5分5分咁上, 要A 即係要90分以上,但視次次 ...

我覺得鬆呀,次次大部分人都係A的。不過我哋唔會俾100分,因為老師話無完美作品。
音樂終於取消咗筆試了,只考笛、樂器、唱歌,音樂俾分唔鬆唔緊,不過90分就難了,俾心機,85分仍有希望的。

作者: NICOLE123    時間: 19-5-28 10:23

我地唔會大多數人A的
7X幾分都有.
不過老師比分標準係有跟足老師既要求
上堂合作
唔一定要好靚. 當然100分果D係靚啦

作者: 熱媽    時間: 19-5-28 10:41

little_yolky 發表於 19-5-28 09:18
我哋學校85分A,不過阿女呈二、呈三都係4條A,全部過90。真係好難,佢血都嘔埋,加上堅忍既毅力至做到。視 ...

都係架!上年聽中學簡介,有校長都話佢大約知小學程度,亦知有些學校(留生直上)要A很難,操行也一樣,知無物人可A,普通有B已好好,所以唔好理A B只要想入都會人報
作者: little_yolky    時間: 19-5-28 10:45

NICOLE123 發表於 19-5-28 10:23

我地唔會大多數人A的

阿女話,有同學畫到一pat pat都80分,上堂合作?我哋學校班男仔係無既!不過真心好彩兩個女音視都OK。數學唔掂就話去補啫,呢兩科唔掂真係好難搞

作者: 王家爸爸    時間: 19-5-28 10:49

cafeva 發表於 19-5-28 08:30
...
標準分先係公平既計算方法。平均分既問題係有啲科目既老師手緊,有啲科目既老師手鬆,變成唔公平。如果用實際分數計算,一般都係高咗或者低咗三幾名,唔會由级一變級廿幾。
作者: little_yolky    時間: 19-5-28 11:12

其實你點講,對於我哋呢D讀文科既阿媽都係唔會明。我只明白其他科逐分計,音視5分一跳,兩科各差一級,10分就差50分!而跌一級係相當容易既事,所以點解連唱歌我都唔放過。

作者: IloveJJ    時間: 19-5-28 11:21

作者: IloveJJ    時間: 19-5-28 11:24

作者: little_yolky    時間: 19-5-28 11:30

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:24
我仔視藝咪補咗,由C變A,我目標為本,暑假直接搵私人教畫考嗰兩幅,返去學校畫,個個同學話我仔畫得靚 :ha ...

我哋課程唔跟大隊,呈二考建築,用瓦通紙用時間做主題設計一間屋;呈三係畫禪繞畫。年年唔一樣。

作者: IloveJJ    時間: 19-5-28 11:33

作者: little_yolky    時間: 19-5-28 11:38

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:33
所以間間唔同,不能一概而論。你哋個個鬆手,唔補都無所謂 。我哋唔係,有人90,有人75(我仔),唔補就大影 ...

咁咪一樣,阿女95,同學80。比例係一樣既。不過我哋俾心機,就點無天份都有85。心機係睇到既。同學唔小心,D墨化咗,搞到張畫花面貓咁,所以得80。好慘。

作者: zenobiawong    時間: 19-5-28 12:22

講起視藝, 我覺得都唔好話無得補,
我小朋友小四升小五暑假前, 畫畫都係一般般, 但升小五暑假,
幫佢報左個畫班, 小五開始, 佢視藝就越黎越高分, 仲成日比老師贊,
小朋友話我知, 畫班老師教左佢好多技巧, 以前佢畫水彩畫會一趴野, 顏色又油得唔均勻, 現在真係好了很多, 如果有心係視藝搶分, 我覺得都係要花點心機, 比小朋友去學畫畫。

作者: mandytanghk    時間: 19-5-28 13:16

我仔視藝咪補咗,由C變A,我目標為本,暑假直接搵私人教畫考嗰兩幅,返去學校畫,個個同學話我仔畫得靚 :ha ...

請問私教可邊到揾?樓下D畫班真係冇咩用

作者: IloveJJ    時間: 19-5-28 13:22

作者: IloveJJ    時間: 19-5-28 13:24

作者: mandytanghk    時間: 19-5-28 13:26

IloveJJ 發表於 19-5-28 13:24
你唔明男仔手作可以幾差,唔識又唔熟,就點都唔會畫得「有心機」
...

男仔D畫真係可以好恐怖, 只有女既係難明D  

作者: little_yolky    時間: 19-5-28 14:21

IloveJJ 發表於 19-5-28 13:24
你唔明男仔手作可以幾差,唔識又唔熟,就點都唔會畫得「有心機」
...

我係唔明,因為我係可以用把cutter雕通花既人嚟

作者: IloveJJ    時間: 19-5-28 14:22

作者: little_yolky    時間: 19-5-28 14:30

zenobiawong 發表於 19-5-28 12:22
講起視藝, 我覺得都唔好話無得補,
我小朋友小四升小五暑假前, 畫畫都係一般般, 但升小五暑假,
幫佢報左個 ...

我寧願花(emoji)去補下數⋯⋯我睇學校視藝教得幾好,只要你有興趣。老師有教技巧的。見阿妹攞返嚟D畫都幾得。

作者: zenobiawong    時間: 19-5-28 14:43

little_yolky 發表於 19-5-28 14:30
我寧願花(emoji)去補下數⋯⋯我睇學校視藝教得幾好,只要你有興趣。老師有教技巧的。見阿妹攞返嚟D畫都幾 ...
我小朋友D畫無得拎返屋企架, 所以我都唔知佢畫得好唔好.  但返左畫班有明顯進步, 我就由得佢繼續畫畫。

作者: little_yolky    時間: 19-5-28 14:53

zenobiawong 發表於 19-5-28 14:43
我小朋友D畫無得拎返屋企架, 所以我都唔知佢畫得好唔好.  但返左畫班有明顯進步, 我就由得佢繼續畫畫。

...

學期尾唔派返?咁老師點處理?

作者: la5711    時間: 19-5-28 14:59

little_yolky 發表於 19-5-28 11:12
其實你點講,對於我哋呢D讀文科既阿媽都係唔會明。我只明白其他科逐分計,音視5分一跳,兩科各差一級,10 ...
無咁誇張,我仔音藝都比中位數低一級,中英數常則過90,仍屬B1頭,兩間九龍男校都有2in。哪些差2-3%就差十幾廿名的學校,通常都是一缐小學,差廿名都仲在B1 pool.

作者: little_yolky    時間: 19-5-28 15:29

la5711 發表於 19-5-28 14:59
無咁誇張,我仔音藝都比中位數低一級,中英數常則過90,仍屬B1頭,兩間九龍男校都有2in。哪些差2-3%就差十 ...

我睇返我D留言,無話差1X名呀,係差幾名。如果邊緣人就麻煩D。問題係,你小朋友主科頂得住呀嘛

作者: gracelam    時間: 19-5-28 15:35

mandytanghk 發表於 19-5-28 13:26
男仔D畫真係可以好恐怖, 只有女既係難明D

我好明。

剛過去星期日, 人人為呈一努力温書, 我個仔就好努力咁惡補佢嘅視藝, 由起稿, 剪貼, 上色足足搞左半日, 結果製成品叫做ok, 不致太差勁。

全程由我個女從旁指導, 佢由小一至中學VA都係攞高分, 阿仔小一至小五就。。。唉。。。。。 希望到當日考唔洗攞C已經好好。

作者: 熱媽    時間: 19-5-28 15:43

gracelam 發表於 19-5-28 15:35
我好明。

剛過去星期日, 人人為呈一努力温書, 我個仔就好努力咁惡補佢嘅視藝, 由起稿, 剪貼, 上色足足搞 ...
我成日諗每人的才能都不同,我都唔好強求,呈分好彩唔計體育,我女體育方面真係次次同人爭包尾咁。視藝音樂次次就係中游分子,永不突破。
作者: LeeCC    時間: 19-5-28 15:46

gracelam 發表於 19-5-28 15:35
我好明。

剛過去星期日, 人人為呈一努力温書, 我個仔就好努力咁惡補佢嘅視藝, 由起稿, 剪貼, 上色足足搞 ...

呈分視藝可以系屋企做?甘咪可以請槍?

作者: gracelam    時間: 19-5-28 15:48

LeeCC 發表於 19-5-28 15:46
呈分視藝可以系屋企做?甘咪可以請槍?

唔係呀! 屋企惡補下D技巧, 佢唔肯去學畫畫呀   

作者: bobbob    時間: 19-5-28 15:57

你哋視藝淨係畫畫?我哋乜都有,反而好少畫畫,無得教定
作者: LeeCC    時間: 19-5-28 16:06

bobbob 發表於 19-5-28 15:57
你哋視藝淨係畫畫?我哋乜都有,反而好少畫畫,無得教定
係羅,只係考畫畫?唔係的話 只係補畫畫唔夠架
我地全部作品系學校做,全部計分,無考試

咩都有,畫畫,紙黏土,拼貼圖,ar 製作,通通計分

全部唔會帶返屋企做

作者: mianyang_99    時間: 19-5-28 16:07

hkpapa852 發表於 19-5-28 08:37
呢個係EDB既玩法.

其實用標準分計亦合理, 情況類似接curve
呈分係一科都不同少, 只要有一科成績低於average, 後果會好嚴重..............係呀. 非常認同!

我仔一上小五我就好擔心佢科音樂, 好怕比呢科拉低排名 (佢一直級頭).....所以呢科我都不敢鬆懈, 事關佢個班大部分同學仔都有學樂器, 我仔就冇, 我更加係樂理白痴所以上學前期已經搵定個樂理私補, 考試前上4-5堂樂理雞精班, 又唱下歌, 吹下笛.....個老師會教番佢D節奏, 大細聲 同技巧.....兩次考試老師都讚佢唱同吹得好....我個心先定番D...至於筆試, 個老師亦好努力教, 但佢始終冇底, 所以佢上學期扣左幾分我已經好好好開心啦.....不過D學理愈學愈深....希望佢KEEP到唔會大失分啦.

至於視藝. 因為佢自小學開畫畫, 而且有少少天分, 我先可以煩少樣

作者: IloveJJ    時間: 19-5-28 16:10

作者: mianyang_99    時間: 19-5-28 16:15

LeeCC 發表於 19-5-28 16:06

我地全部作品系學校做.......咁先公平我地平時D畫可以拎返屋企完成...連呀仔都睇得出部分同學D畫唔係自己畫有同學媽媽直頭教視芸添, 不過呢兩星期考視藝, 幅畫要完全係學校畫, 咁就見真章了.

作者: mianyang_99    時間: 19-5-28 16:16

IloveJJ 發表於 19-5-28 16:10
唔係剩係畫畫,五下呈一係整舞獅頭(好似燈籠嗰啲),但六上呈兩幅都係畫畫,我就叫人教佢畫咗幾次先。
...
係整舞獅頭(好似燈籠嗰啲).....係學校整???
作者: zenobiawong    時間: 19-5-28 16:16

little_yolky 發表於 19-5-28 14:53
學期尾唔派返?咁老師點處理?
小一至小四都有派返, 小五開始就唔派.

我都唔知點處理。

作者: bobbob    時間: 19-5-28 16:47

LeeCC 發表於 19-5-28 16:06
我哋都唔俾帶返屋企做,而且唔係咁著重件嘢靚唔靚,反而睇concept或creativity多
作者: la5711    時間: 19-5-28 16:49

little_yolky 發表於 19-5-28 15:29
我睇返我D留言,無話差1X名呀,係差幾名。如果邊緣人就麻煩D。問題係,你小朋友主科頂得住呀嘛
...

8樓 ; 有朋友話會差廿幾
20樓: 話會差超過十名
27樓: 話差十幾名

作者: mianyang_99    時間: 19-5-28 16:57

bobbob 發表於 19-5-28 16:47
我哋都唔俾帶返屋企做,而且唔係咁著重件嘢靚唔靚,反而睇concept或creativity多 ...
反而睇concept或creativity多 .....
作者: little_yolky    時間: 19-5-28 17:11

你直接引我既留言回覆,就會俾人誤會係我之前既言論呀!你引既樓層唔係我既發言。

作者: LeeCC    時間: 19-5-28 17:12

mianyang_99 發表於 19-5-28 16:07
呈分係一科都不同少, 只要有一科成績低於average, 後果會好嚴重..............係呀. 非常認同!

我仔一上小 ...

小學的樂理如果跟外面教科書應該唔會好深,除非你學校加料。

仔話學校音樂書教的大約皇家三級或以下,但也有個別topic有四級學的,但都只係好簡單甘教,唔會似樂理試甘深入。

五年級下學期有教中樂戲曲,呢樣學西樂的同學都無著數的

作者: mianyang_99    時間: 19-5-28 17:16

LeeCC 發表於 19-5-28 17:12

仔話學校音樂書教的大約皇家三級或以下,但 ...

我地用朗文音樂書....可能我一D都唔識....見到D五線譜, 音符已經覺得深
作者: little_yolky    時間: 19-5-28 17:17

LeeCC 發表於 19-5-28 17:12

仔話學校音樂書教的大約皇家三級或以下,但 ...

中樂戲曲無考呀!直接跳過,剩係叫阿女出去唱咗幾句,搞掂!教咗

作者: mianyang_99    時間: 19-5-28 17:18

little_yolky 發表於 19-5-28 17:17
中樂戲曲無考呀!直接跳過,剩係叫阿女出去唱咗幾句,搞掂!教咗
...
開正你女個"飯"~
作者: little_yolky    時間: 19-5-28 17:19

mianyang_99 發表於 19-5-28 17:16
我地用朗文音樂書....可能我一D都唔識....見到D五線譜, 音符已經覺得深 ...

我哋讀中學時咪有教既。loop返D memory出嚟啦

作者: mianyang_99    時間: 19-5-28 17:20

little_yolky 發表於 19-5-28 17:19
我哋讀中學時咪有教既。loop返D memory出嚟啦
我個年代....好求其教.....所以零印象
作者: little_yolky    時間: 19-5-28 17:20

mianyang_99 發表於 19-5-28 17:18
開正你女個"飯"~

唔考,有鬼用咩!我問阿女,咁考唱歌可唔可以唱粵曲,佢話唔得

作者: little_yolky    時間: 19-5-28 17:21

mianyang_99 發表於 19-5-28 17:20
我個年代....好求其教.....所以零印象

上堂唔專心注掛⋯⋯

作者: LeeCC    時間: 19-5-28 17:22

little_yolky 發表於 19-5-28 17:17
...

我地有教,要做小組研習,要考,人人都無接觸戲曲,非常公平

作者: mianyang_99    時間: 19-5-28 17:22

little_yolky 發表於 19-5-28 17:21
上堂唔專心注掛⋯⋯
好明顯啦....
作者: mianyang_99    時間: 19-5-28 17:23

LeeCC 發表於 19-5-28 17:22
咁認真
作者: little_yolky    時間: 19-5-28 17:26

LeeCC 發表於 19-5-28 17:22

無話公唔公平既,我哋有同學學聲樂,咁佢考唱歌夠唔公平啦。學長笛既吹牧童笛都好D啦

作者: LeeCC    時間: 19-5-28 17:27

mianyang_99 發表於 19-5-28 17:23
咁認真

我覺得系因為無人識,老師教完考,公平d

作者: b3410    時間: 19-5-28 17:37

NICOLE123 發表於 19-5-28 10:23

我地唔會大多數人A的
原來咁多人A我仔之前C,唔係好蝕底
今次呈分如果繼續C,真係幾十名咁跌出去。。。。。。

作者: yovin    時間: 19-5-28 19:03

la5711 發表於 19-5-28 07:19
計級4級時,有無用呈分比例? 我囝學校有兩個名次,學校名次和呈分名次,計分不同,例如學校名次數學乘1,但 ...

我仔小學一樣有兩個名次,一個係四科平均分名次,一個係輸入電腦模擬呈分後名次。
可能因能試卷不算太深(新校長改善中),所以同學們D分咬得好貼近,特別係band1A尾/B/C個班,所以往往呈分分別於視音當中。
起初聽仔講 班中朋友,平均分級名次5~10,而呈分名次30~35,我也不太相信。後來朋友仔家長直接找我傾偈時,我才知道事實如此。

不過再仔细問我仔時,才發覺朋友仔係视藝災難性失分+音樂中下游⇒才會有咁情況。不過之後家長正視問題,呈二呈三都無咁大距離。所以樓主也不用擔心,只要視音都認真點,就好少有災難性出現。就算視音唔掂最「多」係上落十名八名。
我相信如果係卷深的小學,差距應該會更少。

作者: 小乖豬    時間: 19-5-28 19:18

回覆 yovin 的帖子

沒錯,如果中英數常卷深,音視相對影響名次較少,但大多小學呈分試唔敢出深,所以相對音視的影響放大了。
作者: yovin    時間: 19-5-28 19:56

mianyang_99 發表於 19-5-28 16:07

我仔一上小 ...

是的。

當我知道一科/一分都 不能少之後, 為了穩陣band1,呈二我連考牧童笛 都插手。 當正校際音樂節咁去練, 考之前嗰一個禮拜, 用個拍子機 對拍子,再加少少大细聲位和感情。老師會見到學生嘅努力的!

好彩多上嚟EK請教前輩同緊貼形勢。才知道呈分試玩法。視艺加音樂已經x5、其實已經差不多等於一科x6的常識。

作者: 小乖豬    時間: 19-5-28 20:21

咁其實話時話, GS似乎比重X6是否低了些呢? GS想攞高分都好多野讀ga wor, 仲要讀唔少課外知識才有機會取100分, 就算教局認為GS相比中英數較不重要不X9, 但都應該X7佔多少少吧, 和音視拉遠少少差距吧, 以上純熟個人想法, 不喜勿插.

作者: yovin    時間: 19-5-28 20:50

小乖豬 發表於 19-5-28 20:21

咁其實話時話, GS似乎比重X6是否低了些呢? GS想攞高分都好多野讀ga wor, 仲要讀唔少課 ...

我個人估計(係估計) 常識有少少似 dse嘅通識,單一試卷中 ⇒因為情境題、 課外題、 新聞題等 都未必有規範嘅答案, 只單憑老師 嘅決定 去判斷對錯 和 分多分少。所以佔x科比重較中英數低。

作者: LeeCC    時間: 19-5-28 20:50

小乖豬 發表於 19-5-28 20:21

咁其實話時話, GS似乎比重X6是否低了些呢? GS想攞高分都好多野讀ga wor, 仲要讀唔少課 ...

我覺得音樂應該同視藝一樣比重

我好自私,希望音樂x6,x9 我仲開心

作者: bearbear2003    時間: 19-5-28 21:09

其實没話公唔公平, 一樣有人叻呢,我仔視藝一向合格邊缘,都没計,好在音樂搭救返,都唔會差好遠。
作者: 29XX86    時間: 19-5-28 21:15

唔會! 我囡通常學科係A, 9成幾以上都係90+分, 但術科總有2-3科得B的, 我囡仲要無玩體育/ 樂器, 自行一樣入到(誇區, 所以知係自行入), 其實, 睇級名次同學科最緊要.
作者: LeeCC    時間: 19-5-28 21:40

29XX86 發表於 19-5-28 21:15
唔會! 我囡通常學科係A, 9成幾以上都係90+分, 但術科總有2-3科得B的, 我囡仲要無玩體育/ 樂器, 自行一樣入 ...

我呢d 不學無術的,考唔到科科主科A,唯有希望視藝音樂幫補下

作者: IloveJJ    時間: 19-5-28 22:04

作者: yovin    時間: 19-5-29 00:04

啱啱睇番曬前面啲留言, 想問下你 點解你 暑假嘅時候 就知道嚟緊呈分試 考試「畫」嘅兩幅題目 而去練習呢?

因為我哋學校 唔只考畫畫⇒三次呈分中 考埋雕刻 版畫印刷、考陶瓷雕刻、考立體咭……就算只講考畫畫都年年不一樣。

作者: IloveJJ    時間: 19-5-29 00:42

作者: hkpapa852    時間: 19-5-29 01:03

yovin 發表於 19-5-28 19:56
是的。

當我知道一科/一分都 不能少之後, 為了穩陣band1,呈二我連考牧童笛 都插手。 當正校際音樂節咁 ...
X幾唔係最重要
如果某科成績只係同該科全級平均分一樣,呢科標準化後係零分

如果低於全級平均分,呢科標準化後會變為 負分 ,到時乘幾都夠攞你命。

作者: yovin    時間: 19-5-29 01:14

la5711 發表於 19-5-28 07:19
計級4級時,有無用呈分比例? 我囝學校有兩個名次,學校名次和呈分名次,計分不同,例如學校名次數學乘1,但 ...

睇番yolky話讀文科嘅媽媽唔會明……我立刻笑左,因為我都數差。

現在9十9十9十6十2十3,咁1分嘅視藝就等於三分一嘅數。視藝高分同學95、中位8O、低份65⇒ 那麼 高分嘅同學 畀低分嘅同學 多30分。
將呢3O分放喺數學度, 就等同原本100分 現在得返約96.7分, 有約3.3分嘅差距。
同樣道理 音樂再中下游,再失大數失10分,就等同數學得返约95.55。
一來一回去計數學無左約4.45分。

學校⇒卷淺+人數130以上+視音比分差別大。
如果上面嘅計法無錯 , 其他科一樣分數,而only 數有4.45分差距而跌级10~2O名的確有可能。 不過就唔知我嘅推計方法有冇錯啦?

作者: hkpapa852    時間: 19-5-29 01:20

yovin 發表於 19-5-29 01:14
睇番yolky話讀文科嘅媽媽唔會明……我立刻笑左,因為我都數差。

現在9十9十9十6十2十3,咁1分嘅視藝就等 ...

標準化後,學生成績會調整為 -4 至 4 分。

如果全級學生成績較平均,該科既分數上下限差距,可能會收窄至 -2 至 2 之間。咁萬一個科失咗手,擺 0分或 -0.1分,你估會差咗幾多呢?

作者: yovin    時間: 19-5-29 01:38

IloveJJ 發表於 19-5-29 00:42

我一向係明白你嘅意思, 只係奇怪點解你會預知 視藝試題? 原來都係博下學校無轉題目。

不過用番你嘅例子, 只要你將音樂 視藝 當作 phy chem bi 科去睇, DSE 音樂/ 視藝5**入到大學(學位) 修讀音樂系/ 美術有關嘅學系,咁咪一樣係成績好嘅學生。

拿事先聲明, (由於學校一向係畀兩個级名次) 大仔呈一係因為音樂B左而 落咗十幾名, 當年187人考試。 所以我一個仔係畀視音拉低, 另一個仔係畀視音推高。 所以, 兩邊嘅感覺 我都有齊曬。

作者: yovin    時間: 19-5-29 01:53

hkpapa852 發表於 19-5-29 01:20
標準化後,學生成績會調整為 -4 至 4 分。

如果全級學生成績較平均,該科既分數上下限差距,可能會收窄至 ...

雖然我唔明白當中, 如何運算出 真實 呈教育署嘅 分數。

不過睇你 一向嘅講法, 我只係明白當中升跌道理⇒總之不但只有拉低 、而仲有推高分數嘅情況, 所以係一來一回嘅大數。
所以 ,係唔可以 只單一去計表面嘅升或 表面嘅跌。即中文總分升10分,同英文總分升10分,標準化後係不一樣各升9O分的。
我知道即使由老師單以99923用人手計出來的預料呈分名次,與輸入電腦 模擬程式 再微調完出來的名次都會有落差。更何況,主科平均分名次與六科呈分名次根本大不同。

不過如果已經跌,仲跌完本分再跌標準化後既分,咁就大檸樂。

呢D數係咪得精算師才計得掂呢?
年前好用心機去睇你寫嘅例子,前面都明少少,但一去到條公式,我就好似見到甲骨文一樣,唉……

點解阿媽可以生得我計數咁蠢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5