教育王國

標題: MS am vs PC pm vs GH pm [打印本頁]

作者: chujojo    時間: 19-4-10 17:31     標題: MS am vs PC pm vs GH pm

背景: 中細B, 9月B 女仔
性格:
- 坐得定,主動,但有自己諗法。
- 鍾意睇書,中英皆可,但亦好鍾意玩(例如去公園) ,如叫佢自己砌砌圖(60塊),半小時坐定無問題。
缺點:
-幾有主見(可能對傳統學校係缺點),都叫守規矩,但要有道理
- 小手肌一般,唔喜歡油顏色等
優點: 認字能力不俗,基礎漢字500完成了綠色level, 能舉一反三。如自己提出公係公司,公園,老公公既公。

幾鍾意GH ,但pm ,小朋友難適應,外補時間難安排。K1寫字,細b有壓力。NET時間少,學術偏淺。 升小比率一般,升唔到德小,考小一有難度?

PC 又係pm, 但好處係8成半上小一,NET時間同德幼一樣,學術同樣偏淺。中中。

MS am,課程最好,上唔到民小,考小一較有利?但民小不及培小德小。

快要作決定,想快快放位。各位多多指教

作者: keikolau    時間: 19-4-10 20:39     標題: 回覆樓主:

樓主點解覺得民小不及培小及德小?

作者: chujojo    時間: 19-4-10 21:17

keikolau 發表於 19-4-10 20:39
樓主點解覺得民小不及培小及德小?

應該話民中不及德中培中,以banding 計

作者: chujojo    時間: 19-4-18 07:02

真心想聽聽大家意見(emoji)(emoji)‍♂️

作者: WinnieCatCat    時間: 19-4-18 07:36

chujojo 發表於 19-4-10 17:31

最近中學版有個叫「失望」的貼,睇完你應該唔會選德望

作者: wg_ann    時間: 19-4-18 08:36

WinnieCatCat 發表於 19-4-18 07:36

睇左,當中用家既comment又真係幾坦白...
利申: 無考GH

作者: lennon    時間: 19-4-18 09:54

Ms, 英中,am可外補或學嘢,又多 Net
作者: L+H    時間: 19-4-18 11:23

以上3間,我會揀民生
事實上,樓主女兒也幾叻,應該handle到民小

德小上德中唔係講成績咁簡單,仲要睇體藝或者其他中學部決定的因素,uncertainty 好大。而唔上德中的話,就多數去黃大仙的女校。
作者: wg_ann    時間: 19-4-18 11:45     標題: 回覆樓主:

我會揀PC。揀得龍幼就係buy佢升小既保障,否則不如讀非龍校好過。
PC 8成半升小,中學雖然係中中,但係band1。

作者: chujojo    時間: 19-4-18 17:00

WinnieCatCat 發表於 19-4-18 07:36

依個就係我糾結既原因,上到德小不易,德中更難。當然大部分選德幼家長,不會認為自己的女兒會是剩下的3,4成,又或是有津校back up... 當然德望個名係好吸引既

作者: chujojo    時間: 19-4-18 17:02

lennon 發表於 19-4-18 09:54
Ms, 英中,am可外補或學嘢,又多 Net

民幼考小學成績請問好嗎? 奇怪民幼課程好,有net, 但較少聽到有人更上一層樓

作者: chujojo    時間: 19-4-18 17:04

wg_ann 發表於 19-4-18 11:45
我會揀PC。揀得龍幼就係buy佢升小既保障,否則不如讀非龍校好過。
PC 8成半升小,中學雖然係中中,但係band ...

其實考幼稚園前一直最心儀培正,希望努力寫信,有上午offer,始終讀培正無可能唔外補

作者: WinnieCatCat    時間: 19-4-19 10:39

chujojo 發表於 19-4-18 17:00
依個就係我糾結既原因,上到德小不易,德中更難。當然大部分選德幼家長,不會認為自己的女兒會是剩下的3, ...

三間中「感覺」係德望名氣最響又全面發展,但認識過三間家長,我會把德望排最後。德有咩不足唔講了,免得被人質疑我不是家長但說三道四,中學版的貼也可讓你了解一點了。民和培兩間,我認識的也是幼稚園讀到中學,兩間的特點也是小朋友超愛學校,係升中時唔係冇能力更上一層樓,但一早已一條心上中學部。所以選這兩校,要諗喜歡那間中學多一些,因為就算小朋友b1a成績,你想佢更上一層樓,到時係小朋友唔肯離開母校。論升小升中保障,培應大過民,但培是中中,有些家長不喜歡。至於德,我認識的是由小學讀至中學畢業,那家長是從不推介別人入德的

作者: KatieSo11    時間: 19-4-19 12:18

chujojo 發表於 19-4-18 17:02
民幼考小學成績請問好嗎? 奇怪民幼課程好,有net, 但較少聽到有人更上一層樓
...

其實每屆都應有人更上一層樓
不過學校不會公佈
家長又未必講
但當然考入神校人數無名幼咁多
因為讀龍校相對無咁進取
名幼對考小支援也較多

作者: 1162694sd    時間: 19-4-19 14:59     標題: 回覆樓主:

係,德小令人卻步真係升中問題,校網,如果信心爆棚3間之中當然選德幼,如果要穩陣,我會民幼,課程好,升小升中都有保障,校區比黃大仙好吧,pc中中,學習上好吾習慣

作者: chujojo    時間: 19-4-20 10:45

L+H 發表於 19-4-18 11:23
以上3間,我會揀民生
事實上,樓主女兒也幾叻,應該handle到民小

多謝意見,其實課程上都,心儀民幼。其實3間龍幼如要考小一(會外補) , 您認為那間會較好?

作者: keikolau    時間: 19-4-20 10:49     標題: 回覆樓主:

我三間都識人讀 都如樓上所說 不會揀德望

作者: WinnieCatCat    時間: 19-4-20 15:35

chujojo 發表於 19-4-20 10:45
多謝意見,其實課程上都,心儀民幼。其實3間龍幼如要考小一(會外補) , 您認為那間會較好?
...

如上所述,先out GH
民與培,課程應民較深,特別英文。但培較淺亦有好處,就是唔使費心神應付學校的功課評估,小朋友返學輕鬆點,放學有大量時間精神外補。我小朋友也是讀課程淺龍校,有同學係可以外補5678樣野,學術琴棋書畫咩都齊,再加參加不同比賽,結果成功叩門入神津。究竟全力靠自己外補好,定學術靠學校打底加自己少少外補好,是各家庭資源和育兒理念不同。但都係那句,外闖的是少數,要預左原校升時,自己喜歡哪間小學中學多點

作者: chujojo    時間: 19-4-20 17:33

WinnieCatCat 發表於 19-4-20 15:35
如上所述,先out GH
民與培,課程應民較深,特別英文。但培較淺亦有好處,就是唔使費心神應付學校的功課評 ...

謝謝,如果有培正am,應該係最好選擇。上小,中保證較高,德育唔錯(雖然早排有醜聞)又叫band1 a ,希望可求到上午位

作者: L+H    時間: 19-4-20 18:45

chujojo 發表於 19-4-20 10:45
...
如果只是講幼稚園程度,民幼應該係三間中學術程度最高,活動亦多,小朋友應該幾開心,不過家長參與度也幾高。不過考小一也不是純粹睇學術。培正係好學校,但就要接受中中先得。

作者: chujojo    時間: 19-4-23 06:40

L+H 發表於 19-4-20 18:45
如果只是講幼稚園程度,民幼應該係三間中學術程度最高,活動亦多,小朋友應該幾開心,不過家長參與度也幾高 ...

培正德育真係唔錯,可惜係pm, 外補不易。中中我有少少hesitate, 們不算抗拒。

作者: fluty    時間: 19-4-23 08:57     標題: 回覆樓主

GH 真係咁差?
我都vs 緊GH PC 同SH ........
1516中

作者: PTL_L    時間: 19-4-23 09:37

回覆 chujojo 的帖子

唔好諗住一勞永逸,小學階段要keep到級120內,121-22x都要靠運氣等搞珠上培中,所以小學階段都要努力保持優勢。
作者: QQfishs    時間: 19-4-23 14:03

如果想囡囡整體去到另一個高既層次我建議德望,除非對小朋友能力無信心。排位方面pc放最後因為我吾太接受到教淺考深既學校,如果靠自己不如選ms起碼學校會一齊谷小朋友。
作者: chujojo    時間: 19-4-24 08:11

QQfishs 發表於 19-4-23 14:03
如果想囡囡整體去到另一個高既層次我建議德望,除非對小朋友能力無信心。排位方面pc放最後因為我吾太接受到 ...

PC 教淺考深架? 我成日以為佢小學係谷既

作者: QQfishs    時間: 19-4-24 11:07

chujojo 發表於 19-4-24 08:11
見完好朋友對仔女日日補習補到暈真係心都痛。
作者: tigerdad    時間: 19-7-15 23:03

樓主最後㨂左邊間?

作者: marcoli8    時間: 19-7-16 08:11

Link please ! Thanks

作者: neversaynever88    時間: 19-7-16 10:38

tigerdad 發表於 19-7-15 23:03
樓主最後㨂左邊間?
X2
培正好似好難入, 樓主女女好叻,9月細B 都有幾間正野OFFER.....

作者: neversaynever88    時間: 19-7-16 10:43

chujojo 發表於 19-4-10 17:31

未夠3歲已經漢字500 .......>_<我同朋友傾, 其實好多朋友覺得培正好D......話勁D.....話一條龍得黎中學出來成績較亮麗, 但我自己無研究....

作者: lskstephen    時間: 19-7-16 21:56

chujojo 發表於 19-4-18 17:02
...

樓主更上一層樓意思係?

作者: rickchan108    時間: 20-4-17 02:48

chujojo 發表於 19-4-24 08:11

樓主最後㨂左邊間? 返左學半年覺得如何?

我都里兩間考慮中, 想睇下用家意見.

thanks

作者: nixphoenix    時間: 20-4-17 10:25     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: triceramum    時間: 20-4-17 10:34

培正,舊年DSE成績全港排第三,仲勁過LS MCS GH etc

作者: hapiqwerty    時間: 20-4-17 12:01

keikolau 發表於 19-4-20 10:49
我三間都識人讀 都如樓上所說 不會揀德望

點解呢?因學校氣氛問題(即唔太有愛心)還是升學保障問題?謝謝

作者: hapiqwerty    時間: 20-4-17 12:04

chujojo 發表於 19-4-23 06:40
培正德育真係唔錯,可惜係pm, 外補不易。中中我有少少hesitate, 們不算抗拒。
...

Deleted
無留意係舊年post

作者: keikolau    時間: 20-4-17 19:08

hapiqwerty 發表於 20-4-17 12:01
點解呢?因學校氣氛問題(即唔太有愛心)還是升學保障問題?謝謝

主要係校內氣氛問題,女校很多勾心鬥角的事,我自己就覺得咁細個已經學識耍手段有點兒......而且老師也不是很盡力去教(現讀中學生評價),另外識得band2學生在學校call左幾round之後都call入到德中,我覺得質素係咪keep到band 1都成疑呢!Fans勿打頭

作者: hariet909    時間: 20-4-17 19:23

建議選培正

培正學校富人情味,學生老師打成一片,朋輩之間關係亦好。穩龍,中學成績非常優異。

德望相對較冰冷,老師對成績不好的學生不友善,升中棄一半親生女。優點是體藝好,英文好,但中學成績沒培正優異,只屬1A-B的grading。

作者: rickyhohoho    時間: 20-4-17 22:35

培正幼稚園教德育,中文,數學,PTH 十分好,英文就不及名幼强。
裡面很多學生本身英語底子都十分好,家長們有心教導,所以普遍學生英文不太差。

作者: healthno1    時間: 20-4-18 01:44

女仔GH

作者: Mama153420    時間: 20-4-18 02:33

女仔揀德望其實德望啲老師都幾有心嘅,何況間間學校都有差嘅老師,好難一概而論
德望環境設施配套都好,遲啲中學仲有新大樓
而且英文語境好,以後都好有著數

作者: hariet909    時間: 20-4-18 11:42

GH校內競爭激烈,現在K1,9年後成績是否一定保持到top50%?世事難料。

不幸成為棄嬰點算?

GH校網差,另外對棄嬰也沒有任何支援,不像有些學校會關心自己學生之後的去向,幫手謀路。

PC既成績好,穩龍,校內氣氛融洽,綜合來看比GH優。

趁現在有得選擇就選對,免得9年後後悔。

作者: Mama153420    時間: 20-4-18 14:39

但培正係中中,可能有啲家長會介意其實德望呢幾年收多咗親生女,就算入唔返中學嗰啲都好多去到其他band 1中學

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5