教育王國

標題: 小二成績 [打印本頁]

作者: kiukiu1016    時間: 19-1-11 22:56     標題: 小二成績

好灰,成績好差,太心散,樣樣事唔上心,自問好努力教。。仲可以追嗎

作者: AndrewHo_FB    時間: 19-1-12 09:06

要先處理好不專心的問題.

平時可多帶他外出玩攀爬的遊戲, mary-go-around, swing etc. 游水也可以.
作者: kiukiu1016    時間: 19-1-12 09:53

AndrewHo_FB 發表於 19-1-12 09:06
要先處理好不專心的問題.

平時可多帶他外出玩攀爬的遊戲, mary-go-around, swing etc. 游水也可以.  ...

係,老師話佢最大問題係心散

作者: Diversifyedu    時間: 19-1-12 16:34

kiukiu1016 發表於 19-1-12 09:53
係,老師話佢最大問題係心散

平時有冇放電/留白嘅時間?

作者: retriever    時間: 19-1-13 08:56

kiukiu1016 發表於 19-1-11 22:56
好灰,成績好差,太心散,樣樣事唔上心,自問好努力教。。仲可以追嗎
...

我會覺得心散有部份係教養問題。

多俾佢自己負責及承擔後果,學會需要時專注才會獲得他需要的東西。

係咪幫得太多?

作者: kiukiu1016    時間: 19-1-13 09:46     標題: 回覆樓主

可能真係幫得太多,太保護佢。。佢開始有返功課班(因為唔坐佢隔離,佢唔會主幫做功課),一直都有專科補數學
老師話佢認字少

作者: Jane1983    時間: 19-1-13 10:30     標題: 回覆樓主:

心散係因為睇電視、打機,定係唔識d功課,所以無興趣?搵個根源,可以幫到佢的。

小二先7歳,仲係好愛父母,好重視父母想法和感受的年紀。珍惜黄金10年好好教,仲有時間!

作者: MrBeast    時間: 19-1-13 13:08

kiukiu1016 發表於 19-1-13 09:46
可能真係幫得太多,太保護佢。。佢開始有返功課班(因為唔坐佢隔離,佢唔會主幫做功課),一直都有專科補數 ...
老師不是已說出問題(其一)?
多得教局精心課程設計,小二老師唔讀卷,但學生閲讀能力又未必夠,咁struggle 都可理解,struggle 令人appeared to be 心散好正常,大人都會何況小孩

作者: shirley2014    時間: 19-1-13 14:57

心散,應該好多小朋友通病吧?我女都心散,叫溫習就睇課外書,冇鬥心,冇想爭取好成績的動力,唔主動快啲做完啲嘢,慢吞吞,真是睇見都火…所以要整啲規矩約束佢,做完才可以玩,做完才有飯食,真是唔知有乜更好方法
作者: LT1116    時間: 19-1-13 15:46     標題: 回覆樓主

我都覺得心散係小朋友通病呀, 有幾多個小朋友會鐘意溫書呀, 我自己都講唔出鐘意溫書啦, 我只係知道需要咋, 唯有真係定d 規則俾佢囉, 讀完先玩, 中間有休息時間可以玩, 但到夠鐘就要繼續, 成績一有進步就要讚多d 鼓勵多d, 希望大大下會自己開竅, 小二者, 仲有得救仲有得追

作者: kiukiu1016    時間: 19-1-13 15:52     標題: 回覆樓主

佢心散,成日想打機(平時放假先會俾佢玩),英文、中文默完書幾日後又唔記得,無心機。。上堂又8掛,成日周圍望
希望追到啦

作者: kiukiu1016    時間: 19-1-13 15:58     標題: 回覆樓主

想請問大家,常識科點溫好?

作者: Cherry7443    時間: 19-1-13 17:49

kiukiu1016 發表於 19-1-13 15:58
想請問大家,常識科點溫好?

溫作業、寫熟d詞語

作者: Yanamami    時間: 19-1-13 19:01

kiukiu1016 發表於 19-1-13 09:46
可能真係幫得太多,太保護佢。。佢開始有返功課班(因為唔坐佢隔離,佢唔會主幫做功課),一直都有專科補數 ...

其实唔專心、心散、坐唔定做功課……唔係小二先开始出现吧~越大就越麻煩。我唔同意心散係小朋友通病,有為成績好果批,-定係比人專注、自理力高、記性好同做野手腳快。呢d你可以話係天生,但如果早發現要改善,就要由細个幼稚園時开始教。認字亦唔係-朝一夕,要儲吖。希望佢唔係电子奶咀湊大,电玩係会令人心散好多……
作者: kiukiu1016    時間: 19-1-14 08:05     標題: 回覆樓主

佢三科主科B,但常識同藝覺藝術C,應該搵低左幾多分,想請教藝覺藝術在呈分時會唔會睇?

作者: Yanamami    時間: 19-1-14 08:22

kiukiu1016 發表於 19-1-14 08:05
佢三科主科B,但常識同藝覺藝術C,應該搵低左幾多分,想請教藝覺藝術在呈分時會唔會睇?
...
视艺呈分睇㗎(x3倍㗎),趁早操操佢,小二仲有幾年時间……
作者: PRmamee    時間: 19-1-14 08:47

回覆 Yanamami 的帖子

請問視藝可以點操?上畫班?謝謝
作者: mianyang_99    時間: 19-1-14 09:32

PRmamee 發表於 19-1-14 08:47
回覆 Yanamami 的帖子

請問視藝可以點操?上畫班?謝謝
上畫班係可以的....不過仲要睇佢有冇興趣同天份
作者: kiukiu1016    時間: 19-1-14 10:55     標題: 回覆樓主

視藝即係美術?

作者: apple~y    時間: 19-1-14 13:32

...
仲有音樂都呈分

作者: apple~y    時間: 19-1-14 13:34

我親戚小朋友來緊考呈分,聽聞操唱歌
想音樂考好d
作者: apple~y    時間: 19-1-14 13:36

...

級排名係咪最後個批?B即係有8x分?

作者: pumpkinfly    時間: 19-1-14 17:47

回覆 kiukiu1016 的帖子

我有兼職過小學的功課班導師,一般來講,真係好難控制紀律,特別系本身唔係好自覺的學生,有時候反而會更加心散。我個人的選擇:寧願畀阿女自己系屋企做功課,都唔會考慮功課班。

作者: LT1116    時間: 19-1-14 19:23

...

三科主科B, 就咁聽唔覺得好差喎, 你講到咁灰我以為幾乎唔合格果隻, 媽媽要求係咩?

作者: Yanamami    時間: 19-1-14 20:53

pumpkinfly 發表於 19-1-14 17:47
回覆 kiukiu1016 的帖子

我有兼職過小學的功課班導師,一般來講,真係好難控制紀律,特別系本身唔係好自覺 ...
同意
作者: Yanamami    時間: 19-1-14 20:55

LT1116 發表於 19-1-14 19:23
三科主科B, 就咁聽唔覺得好差喎, 你講到咁灰我以為幾乎唔合格果隻, 媽媽要求係咩?
...

初小,唔算好差(仲要睇B头定B尾,75-84都叫B)。但睇个勢如果唔改变学习态度,-上小四,个底子打唔好,就真係可以好差。
作者: retriever    時間: 19-1-15 08:26

Yanamami 發表於 19-1-14 20:55
初小,唔算好差(仲要睇B头定B尾,75-84都叫B)。但睇个勢如果唔改变学习态度,-上小四,个底子打唔好,就 ...

小四會有什麼大改變?

作者: kiukiu1016    時間: 19-1-15 08:32     標題: 回覆樓主

係,努力改變緊,希望仲有時間

作者: Yanamami    時間: 19-1-15 09:15

retriever 發表於 19-1-15 08:26
小四會有什麼大改變?

課程比初小深,老師要求比初小高。
作者: Jane1983    時間: 19-1-15 09:39

回覆 retriever 的帖子

課程深咗之餘,小朋友大咗多嘢想咗,容易心散咗,亦無咁聽話。所以初小執好個底、建立良好學習習慣和態度,係好緊要。
咁當然大個咗係醒d,同佢講個道理亦容易心領神會,如果佢聽你講的話。

作者: retriever    時間: 19-1-15 09:46

Jane1983 發表於 19-1-15 09:39

課程深咗之餘,小朋友大咗多嘢想咗,容易心散咗,亦無咁聽話。所以初小執好個底、 ...

哪位會跨度大些?

如作文?

作者: Jane1983    時間: 19-1-15 11:04

如果睇得書多,講緊真係睇,唔係求其揭話睇咗去滿足家長,中英文作文問題唔會太大。
作者: mianyang_99    時間: 19-1-15 11:19

apple~y 發表於 19-1-14 13:34
我親戚小朋友來緊考呈分,聽聞操唱歌
想音樂考好d
我都有搵老師操唱歌, 樂理同吹牧童笛
作者: bobbob    時間: 19-1-15 11:34

mianyang_99 發表於 19-1-15 11:19
我都有搵老師操唱歌, 樂理同吹牧童笛
咁pro?我自己教咋喎,音樂成績算唔錯
作者: bobbob    時間: 19-1-15 11:35

retriever 發表於 19-1-15 08:26
小四會有什麼大改變?
其實無乜,衰嘅繼續衰,好嘅繼續好
作者: little_yolky    時間: 19-1-15 11:46

Yanamami 發表於 19-1-14 20:55
初小,唔算好差(仲要睇B头定B尾,75-84都叫B)。但睇个勢如果唔改变学习态度,-上小四,个底子打唔好,就 ...

咦? 係咪叫我?

係呀, P4真係差到絕。樓主主科B, 常識視藝C已經好, 我阿女係常識視藝A, 主科C呀, 咪仲大鑊。 我要求好簡單, 入到B2個pool。

作者: little_yolky    時間: 19-1-15 11:47

bobbob 發表於 19-1-15 11:34
你好叻呀, 我以前無學過牧童笛呀, 我叫佢哋自己練咋。
作者: kiukiu1016    時間: 19-1-15 11:56     標題: 回覆樓主

原來音樂都咁重要,我小朋友無學音樂我都唔知救邊科好,其實主科b,我估係(英、數b尾)、(中文b中間),佢係佢間學校係中下游所以我好擔心

作者: mianyang_99    時間: 19-1-15 12:04

bobbob 發表於 19-1-15 11:34
因為我仔冇學西方樂器, 樂理一D都不太明...我又唔識....咪要搵老師上門教LOR....本來一心只教樂理, 但原來佢連考試首歌係點唱同吹都唔知(因為學校老師冇點教), 所以又要個樂理老師教埋.
作者: bobbob    時間: 19-1-15 12:07

little_yolky 發表於 19-1-15 11:47
你好叻呀, 我以前無學過牧童笛呀, 我叫佢哋自己練咋。
你小學無吹過咩?其實我仔唔識運氣,最緊要揀首無咁多C嘅歌吹就得
作者: little_yolky    時間: 19-1-15 12:08

bobbob 發表於 19-1-15 12:07
你小學無吹過咩?其實我仔唔識運氣,最緊要揀首無咁多C嘅歌吹就得

我哋果時無的。

今年好開心, 考試歌可以揀天空之城, 我鐘意聽, 成日叫阿女吹俾我聽。

作者: mianyang_99    時間: 19-1-15 12:17

little_yolky 發表於 19-1-15 12:08
我哋果時無的。

今年好開心, 考試歌可以揀天空之城, 我鐘意聽, 成日叫阿女吹俾我聽。
咁正
作者: bobbob    時間: 19-1-15 12:35

little_yolky 發表於 19-1-15 12:08
我哋果時無的。

成首歌?咪要練好耐?我仔頂多肯練幾次架咋
作者: bobbob    時間: 19-1-15 12:38

mianyang_99 發表於 19-1-15 12:04
因為我仔冇學西方樂器, 樂理一D都不太明...我又唔識....咪要搵老師上門教LOR....本來一心只教樂理, 但原來 ...
我哋考得好簡單,都係認下譜打拍子聽歌認作曲家樂器之類,肯溫書唔難攞滿分
作者: little_yolky    時間: 19-1-15 13:15

bobbob 發表於 19-1-15 12:35
成首歌?咪要練好耐?我仔頂多肯練幾次架咋
應該係一段? 唔知啊。我鐘意聽丫嘛, 咪成日叫佢吹囉。
作者: mianyang_99    時間: 19-1-15 13:52

bobbob 發表於 19-1-15 12:38
我哋考得好簡單,都係認下譜打拍子聽歌認作曲家樂器之類,肯溫書唔難攞滿分 ...
我地唔止咁簡單....要聽音寫番D音符
作者: bobbob    時間: 19-1-15 14:17

mianyang_99 發表於 19-1-15 13:52
我地唔止咁簡單....要聽音寫番D音符
所以我覺得我哋學校幾好,又唔係學嚟搵飯食,考到咁有乜謂
作者: bananaGi    時間: 19-1-16 17:42

kiukiu1016 發表於 19-1-11 22:56
...

小一時呢?

作者: jli008    時間: 19-1-16 21:26

作者: IloveJJ    時間: 19-1-17 01:00

作者: IloveJJ    時間: 19-1-17 01:01

作者: retriever    時間: 19-1-17 08:08

IloveJJ 發表於 19-1-17 01:00
襯仲細,唔好再俾佢打機啦!

贊成。

太多“打機唔緊要,最重要教佢自律” 言論。

一朝習慣成自然,恨錯難返。

作者: YolandaTam    時間: 19-1-17 09:10

retriever 發表於 19-1-17 08:08
贊成。

太多“打機唔緊要,最重要教佢自律” 言論。

但更多嘅係屋企唔俾打,一脫離父母管制就如脫韁野馬,完全失控喎。以下全部係小女(中學生)啲同學嘅行為:
1)上堂(學校或補習社)偷偷喺櫃桶打;
2)向父母報稱回校籌備活動攤位,但只係油兩筆顏色,其他時間全打機;
3)向父母報稱同朋友行街,結果坐喺連鎖快餐店或咖啡店打機......
少年人係反叛嘅,正所謂你有張良計我有過牆梯,我哋總唔可能100%掌控子女行蹤或者唔俾佢出街。

作者: retriever    時間: 19-1-17 09:23

YolandaTam 發表於 19-1-17 09:10
但更多嘅係屋企唔俾打,一脫離父母管制就如脫韁野馬,完全失控喎。以下全部係小女(中學生)啲同學嘅行為:
...

我係咁認為的:

打機(或其他活動)係滿足細路某種需求。家長排除左打機(或其他活動)應該找一種活動,代替被排既活動(打機)。

打機之所以毒,係滿足感太快太促,慣咗打機,其他野好難滿足佢哋,手機打機更加全天候。

所以我認為細路從小應該有正當娛樂,填滿細路心,特別係團體活動。

不過可惜既係,而家D 細路,被呀媽安排哂好多活動,好上進,但未能帶來娛樂,打機變成給細路們既補償。

作者: YolandaTam    時間: 19-1-17 09:30

retriever 發表於 19-1-17 09:23
我係咁認為的:

打機(或其他活動)係滿足細路某種需求。家長排除左打機(或其他活動)應該找一種活動, ...

講開又講,好奇怪,做呢啲事嘅通常係運動校隊嘅同學,打機係佢哋練習以外群體活動之一,如果有人又唔打機又唔追星,基本上無法合群。
我睇法係:或者同學平時運動練習得太辛苦,運動已唔再係樂趣而係事務,加上又唔識安排時間,學習追唔上,以打機或追星去逃避,一個係咁兩個係咁,成為集體行為。

作者: kiukiu1016    時間: 19-1-17 10:01     標題: 回覆樓主

我地係放假先俾佢打機,不過都知佢唔可以咁沉迷,依家努力同佢睇多點圖書,希望可以打返好個根基

作者: YolandaTam    時間: 19-1-17 10:13

kiukiu1016 發表於 19-1-17 10:01
我地係放假先俾佢打機,不過都知佢唔可以咁沉迷,依家努力同佢睇多點圖書,希望可以打返好個根基
...

小朋友最想父母陪伴,伴讀除咗成績有改善外,親子關係都會好㗎。

作者: IloveJJ    時間: 19-1-17 10:43

作者: IloveJJ    時間: 19-1-17 10:45

作者: MrBeast    時間: 19-1-17 12:52

YolandaTam 發表於 19-1-17 09:30

講開又講,好奇怪,做呢啲事嘅通常係運動校隊嘅同學,打 ...
以前考試溫習中間小息會去park 玩,最近轉去打乒乓球,小朋友已識得話唔算休息
作者: MrBeast    時間: 19-1-17 12:59

講開又講,好奇怪,做呢啲事嘅通常係運動校隊嘅同學,打 ...
有次去溜冰,resirface 時見到幾個女仔坐埋一排每人一部手機各自打。回家在地鉄又見到一班男生坐在一排每人一部手機各自打,不過in both cases,至少都有一路打一路傾
作者: retriever    時間: 19-1-17 13:48

重點唔係佢哋一輩子唔打機,係唔“好”,唔會佔據佢哋整個生活。

我哋呢D 老餅,從小群體打球,有得打機亦鍾意,但唔會迷。有得實體打波,會揀打波多個打機。

實體活動,有很多元素係打機無法體會,但其中意趣係慢慢才領略。

大環境係而家細路D 活動太豐富。鬼咩,什麼都送埋咀,點會珍惜。

作者: IloveJJ    時間: 19-1-17 14:20

作者: IloveJJ    時間: 19-1-17 14:21

作者: MrBeast    時間: 19-1-17 16:59

retriever 發表於 19-1-17 13:48
重點唔係佢哋一輩子唔打機,係唔“好”,唔會佔據佢哋整個生活。

我哋呢D 老餅,從小群體打球,有得打機 ...
我和教練都係咁講,以前冇教練,好多事情要自己爭取,e加唔識珍惜
作者: jli008    時間: 19-1-19 17:32

作者: fireporkchop    時間: 19-1-21 22:53     標題: 回覆樓主:

小兒今年小一,數學成績好差,只有僅僅合格,除左底子吾好,温完又温,轉頭又吾記得晒。不過中英常 有9X幾分,我都吾知有咩可以幫佢...不過佢十分喜歡閱讀,吾鐘意操練式做數,請問有咩可以做?

作者: bananaGi    時間: 19-1-23 17:16

fireporkchop 發表於 19-1-21 22:53
小兒今年小一,數學成績好差,只有僅僅合格,除左底子吾好,温完又温,轉頭又吾記得晒。不過中英常 有9X幾 ...
小一先過一半,,, 都好淺下.......  唔關底子事掛....
作者: fireporkchop    時間: 19-1-24 00:04

bananaGi 發表於 19-1-23 17:16
小一先過一半,,, 都好淺下.......  唔關底子事掛....

就係好淺都做吾到...數數都數錯....完全冇心機放係數學度,點搞....有d咩可以提升數學興趣?

作者: Felix223    時間: 19-1-24 00:56

fireporkchop 發表於 19-1-21 22:53
小兒今年小一,數學成績好差,只有僅僅合格,除左底子吾好,温完又温,轉頭又吾記得晒。不過中英常 有9X幾 ...

你睇返個仔份卷究竟係邊類題目錯,重點訓練,可能你個仔根本就唔明,久而久之,就會好多部份估估下,咁咪會唔識,所以一定要解到佢明為止,
同埋做多幾題類似的題目訓練下。
*呢個係我對自己個隻仔的方法

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5