教育王國

標題: 請問有家長可分享英皇簡介會內容嗎? [打印本頁]

作者: pino    時間: 18-12-16 10:41     標題: 請問有家長可分享英皇簡介會內容嗎?

未能出席,希望有小六家長能夠分享,感激!!

作者: pino    時間: 18-12-17 08:12     標題: 回覆樓主:

請問有家長能分享嗎??

因為學校説簡介會只給小六家長聽,打電話再問也如此說,所以我這小五家長没聽!

有出席了的家長可分享嗎?thanks!!

作者: YS_mommy    時間: 18-12-17 10:50

那天, 在簡介會無核實登記, 報名也沒有此要求。有些陪同年齡細 (P4/5) 的家長到場聽。
萬事勇於嘗試, 也是一種考驗。

小四至小六成績表。
考反應。
網上已上載了有關資料, 自己去看。

作者: pino    時間: 18-12-17 11:12

YS_mommy 發表於 18-12-17 10:50
那天, 在簡介會無核實登記, 報名也沒有此要求。有些陪同年齡細 (P4/5) 的家長到場聽。
萬事勇於嘗試, 也是 ...

我不是不想嘗試,我也很想去聽,想不理規定報名。可能我蠢,只顧守規矩,亦不想因自己不守規矩的自私行為而令到一些比我更有急切需要的小六家長&同學未能報名(個人見解,不喜勿插)。而且兒子亦知道有關"規定",我不想立壞榜樣給兒子睇,自己明知故犯。
點都好,多謝回覆!

作者: IloveJJ    時間: 18-12-17 11:23

作者: ilyrd    時間: 18-12-17 11:27

pino 發表於 18-12-17 11:12
我不是不想嘗試,我也很想去聽,想不理規定報名。可能我蠢,只顧守規矩,亦不想因自己不守規矩的自私行為 ...
我非常同意你嘅价值觀,但可惜在地球村內都有人在破壞規矩,我反而覺得係學校做得不對,如不監察規矩,那為何定出。
作者: ilyrd    時間: 18-12-17 11:28

ilyrd 發表於 18-12-17 11:27
我非常同意你嘅价值觀,但可惜在地球村內都有人在破壞規矩,我反而覺得係學校做得不對,如不監察規矩,那為 ...
車,人地都冇話指定给小六學生。
作者: artroboy    時間: 18-12-17 11:37

pino 發表於 18-12-17 08:12
請問有家長能分享嗎??

因為學校説簡介會只給小六家長聽,打電話再問也如此說,所以我這小五家長没聽!

你想了解什麼?

1)自行會睇小四、小五全年成績
2)分中、英、數精英班,中文精英班係普教中
3)通識課程用中文
4)每學期一測一考
5)數學英皇暫時仍是最強皇牌
6)上年換咗新校長
7)舊年DSE 成績比往屆上升

Good luck

*我不是今年小六家長,如要今年額外資訊,可能需要其他人分享啦*

作者: artroboy    時間: 18-12-17 11:39

pino 發表於 18-12-16 10:41
未能出席,希望有小六家長能夠分享,感激!!
簡介會有些學校做既 talk 好好聽,英皇始終係官校,比較平實,講完要求就算。

作者: ilyrd    時間: 18-12-17 11:39

佢只寫對象是小六學生及家長,咁學校冇寫錯。除非學校寫只接受現屆小六學生參加.....
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-17 11:43

IloveJJ 發表於 18-12-17 11:23
通告只是這樣寫,你已覺得是「規定」給小六學生聽?
你之前好似話已錯過了其他簡介會。
其實機會的確係要自 ...
對象同實際係唔同既概念,對象係小六學生及其家長,就好似港女既對象係高富帥一樣,對象只係對象,實際可能落差好大。
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-17 11:56

ilyrd 發表於 18-12-17 11:27
我非常同意你嘅价值觀,但可惜在地球村內都有人在破壞規矩,我反而覺得係學校做得不對,如不監察規矩,那為 ...

我反而覺得唔係價值觀或者破壞規矩既問題,係對概念既理解問題,目標當然係寫小六學生及家長,但係學校實際既目標係小四至小六家長。當年去某男校既入學講座,有個前排既細路女,校長仲講笑話會收佢;同年去咗其他傳統名校既講座,有啲明顯細好多既小朋友,唔少校長都係用呢啲來講笑,當開場白。
作者: IloveJJ    時間: 18-12-17 12:01     標題: 回覆樓主:

作者: IloveJJ    時間: 18-12-17 12:05     標題: 回覆樓主:

作者: IloveJJ    時間: 18-12-17 12:06

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-17 12:07

IloveJJ 發表於 18-12-17 12:01
還有,不要把自己的行為美化,把別人的行為醜化。你自己沒去就說成「守規矩」,人家就是「自私」。

當日我 ...
佢又未必係美化自己既錯,可能只係對學校既用意同埋升中遊戲既實際情況唔了解。
作者: YS_mommy    時間: 18-12-17 12:07

回覆 IloveJJ 的帖子

當天第2場, 我坐前排第5行, 右邊也有5-6個位~
作者: IloveJJ    時間: 18-12-17 12:11

作者: pccw2017    時間: 18-12-17 12:16

IloveJJ 發表於 18-12-17 12:01
還有,不要把自己的行為美化,把別人的行為醜化。你自己沒去就說成「守規矩」,人家就是「自私」。

當日我 ...

呢D咪係有無用心的分別!如果係心儀的學校,我早一兩年就去聽簡介會。英皇,我都聽左三次簡介會了。

作者: IYY    時間: 18-12-17 12:27

pccw2017 發表於 18-12-17 12:16
呢D咪係有無用心的分別!如果係心儀的學校,我早一兩年就去聽簡介會。英皇,我都聽左三次簡介會了。
...
聽左三次簡介會, 那麼最後決定是會選擇 KC ??
作者: pccw2017    時間: 18-12-17 12:36

IYY 發表於 18-12-17 12:27
聽左三次簡介會, 那麼最後決定是會選擇 KC ??

中西區都無乜可以揀啦!

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-17 12:40

pccw2017 發表於 18-12-17 12:36
中西區都無乜可以揀啦!
問題只係邊間排先,邊間排後。
作者: IloveJJ    時間: 18-12-17 12:42

作者: pino    時間: 18-12-17 12:54

我看了通告,見到寫"對象是小六學生及其家長",已再打電話確認其意思(上面#2已說),我話我係小五學生家長,可否報名,對方答我個簡介會只係俾小六學生同家長聽!我無想過我因為咁而理解係學校規定原來不對。而簡介會前兩日我亦有再打電話問有否walk in位,對方亦說没有!!

作者: pino    時間: 18-12-17 12:54

當然作為家長,我有做得不足!想不到你記性比我好,我也忘記了自己曾留言表示過無聽某些簡介會!正確!我的確曾因無日日看每間學校網頁而報不到某一兩間學校的簡介會,但我對英皇有興趣,之前有日日追蹤住,當日一大清早不停按refresh,一見upload左報名表已打算填左fax去!之後又打過電話確認,對聽這間學校的簡介會自問盡了力,有做功夫,亦不是無心。

你說當天結果有空位,這個只有事後才會知道,但我只知道自己及其他朋友之前的確曾相差了一天半天報名,簡介會就full了!若說我是美化自己的行為,我完全無這意思,請不要説得這樣嚴重。

作者: pino    時間: 18-12-17 12:56

ilyrd 發表於 18-12-17 11:39
佢只寫對象是小六學生及家長,咁學校冇寫錯。除非學校寫只接受現屆小六學生參加..... ...

請看#24

作者: pino    時間: 18-12-17 12:56

王家爸爸 發表於 18-12-17 11:43
對象同實際係唔同既概念,對象係小六學生及其家長,就好似港女既對象係高富帥一樣,對象只係對象,實際可能 ...

請看#24,25

作者: pino    時間: 18-12-17 12:57

pccw2017 發表於 18-12-17 12:16
...

請看#24,25

作者: pino    時間: 18-12-17 12:59

artroboy 發表於 18-12-17 11:37
你想了解什麼?

1)自行會睇小四、小五全年成績

很多謝你的回覆,已幫了很大忙!!我會再上學校網看資料!謝謝你!

作者: pccw2017    時間: 18-12-17 13:05

IloveJJ 發表於 18-12-17 12:42
就係囉!
我反而想知呢個校長係咪去年開始?我印象中前年唔係佢。
呢個新校長好似做左兩年左右, 我依希記得四年級去聽時, 佢剛剛上任.
作者: IloveJJ    時間: 18-12-17 13:10

作者: pccw2017    時間: 18-12-17 13:16

王家爸爸 發表於 18-12-17 12:40
問題只係邊間排先,邊間排後。
都係KC同SJC兩者之間排先後, 無理由咁快放棄去選SLS同RC.
作者: pccw2017    時間: 18-12-17 13:25

IloveJJ 發表於 18-12-17 13:10
咁你聽佢呢兩年既內容係咪差不多呢?
差不多
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-17 13:59

pccw2017 發表於 18-12-17 13:05
呢個新校長好似做左兩年左右, 我依希記得四年級去聽時, 佢剛剛上任.
四年級應該仲係舊校長
作者: 奥脫福    時間: 18-12-17 14:18

個人認為小五去聽升中簡介會還叫可以,小三、小四就去同小六家長爭位就未免
太早了。始終升中是一個「竹門對竹門」的遊戲。有邊個敢拍心口保証小朋友兩
年後的次第可保持不變?

我舊年去左SJC的簡介會,今年連報都無報;點知原來SJC有位俾阿仔小學
,成大半班同學有飛。。。咁早知舊年唔使去啦!

作者: Soundervolt    時間: 18-12-17 14:28

奥脫福 發表於 18-12-17 14:18
個人認為小五去聽升中簡介會還叫可以,小三、小四就去同小六家長爭位就未免
太早了。始終升中是一個「竹門 ...

可能小三、小四去B1學校聽完簡介會就發憤圖強呢 就好似睇過豪宅示範單位就要努力搵錢一樣

作者: ilyrd    時間: 18-12-17 14:35

Soundervolt 發表於 18-12-17 14:28

可能小三、小四去B1學校聽完簡介會就發憤圖強呢:happy ...
積極面對挑戰形小朋友就係,但一的消極hea玩嘅小朋友,去完佢可能話,重好,反正唔得,唔使努力喇。
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-17 14:37

Soundervolt 發表於 18-12-17 14:28

可能小三、小四去B1學校聽完簡介會就發憤圖強呢:happy ...
講真,有啲道理,睇咗DBS之後,小朋友可能會因為想入而努力,到時入唔入到都有得益。
作者: Soundervolt    時間: 18-12-17 14:50

王家爸爸 發表於 18-12-17 14:37
講真,有啲道理,睇咗DBS之後,小朋友可能會因為想入而努力,到時入唔入到都有得益。 ...

男神校個簡介會真係好吸引,硬件又係全港數一數二,真係令「任何仁」冇得抗拒~

最驚見過豪宅但將來又買唔起,對豪宅念念不忘,住太古城都話冇人生樂趣

作者: YS_mommy    時間: 18-12-17 15:07

我同阿仔說, 每間學校都有勝人之處, 聽到每位校長或老師的說話, 都是一種學習和得著。就算自己唔打算報, 也是學到野~
我仔小五去過一些心儀中學簡報會, 令他明白一些什麼是中學, 對他呈分試有幫助! 不要緊, OPEN DAY 再去~

作者: Soundervolt    時間: 18-12-17 15:21

YS_mommy 發表於 18-12-17 15:07
我同阿仔說, 每間學校都有勝人之處, 聽到每位校長或老師的說話, 都是一種學習和得著。就算自己唔打算報, 也 ...

兩星期前LSC Family Fun Day有冇去呀?班仔著古裝黐鬚唱”陸小鳯”,全場笑到碌哂落地

作者: 奥脫福    時間: 18-12-17 15:29

Soundervolt 發表於 18-12-17 14:50

男神校個簡介會真係好吸引,硬件又係全港數一數二,真係令「任何仁」冇得抗拒~

最驚見過豪宅但將來又買 ...

我今年有去聽你們對面馬路中學部的簡介會,也見到幾個疑似
小三、小四同學及其家長在埸。從他們的對話中,聽到係來自
小學部的。我心諗,大部份都過到馬路啦,使唔使咁早過黎聽
呀?

PS:其實果76個DP位真係無小學部同學份?我知官方答
案係無。

作者: artroboy    時間: 18-12-17 15:43

我既做法:

小朋友: 比佢參加各間心儀學校既open day
大人:自己去聽簡介會。

之後選三、四間簡介會比佢自己聽多次,作決定。
作者: mcl203    時間: 18-12-17 15:52

pino 發表於 18-12-17 12:54
我看了通告,見到寫"對象是小六學生及其家長",已再打電話確認其意思(上面#2已說),我話我係小五學生家長, ...

無須太介懷他人睇法。守規矩好吖~~~我

作者: b3410    時間: 18-12-17 15:56

奥脫福 發表於 18-12-17 15:29
小三、小四同學及其家長在埸。從他們的對話中 ...
可能係聽完再決定是留下等過馬路,還是過檔其他
作者: mcl203    時間: 18-12-17 16:02

王家爸爸 發表於 18-12-17 11:43
對象同實際係唔同既概念,對象係小六學生及其家長,就好似港女既對象係高富帥一樣,對象只係對象,實際可能 ...

唔同事情有唔同說法,印象中報例如HKU Taster所提及既對象,係 唔係對象無須晒時間去填表~~~

作者: Soundervolt    時間: 18-12-17 16:07

奥脫福 發表於 18-12-17 15:29
小三、小四同學及其家長在埸。從他們的對話中 ...

其實小學內部家長會已經有足夠書院嘅資訊,再去聽特別為校外生嘅簡介會真係有尐多餘。不過始終會有尐家長鈡意連汁都撈埋,荒死蝕底....

近呢幾年都有B2學生唔能夠循派位過到馬路,要用書院嘅S1留班位入返去,唔會影響嗰76個校外生嘅學額。

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-17 17:33

mcl203 發表於 18-12-17 16:02

唔同事情有唔同說法,印象中報例如HKU Taster所提及既對象 ...
HKU Taster其實俾小朋友玩下,要求應該好有彈性。
作者: mcl203    時間: 18-12-17 17:34

王家爸爸 發表於 18-12-17 17:33
HKU Taster其實俾小朋友玩下,要求應該好有彈性。

彈性?小朋友去過3次,唔覺彈得起噃~~~

作者: pino    時間: 18-12-17 17:36

同意!所以雖然我是小五生家長,但人地講到明個簡介會只給小六生及家長聽,我也不好意思夾硬去報名。純粹覺得這是正常想法(我個人認為),不是刻意去美化自己!

作者: pino    時間: 18-12-17 17:37

artroboy 發表於 18-12-17 15:43
我既做法:

小朋友: 比佢參加各間心儀學校既open day

很多謝你的建議!!

作者: pino    時間: 18-12-17 17:38

mcl203 發表於 18-12-17 15:52
無須太介懷他人睇法。守規矩好吖~~~我

多謝你!!   

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-17 17:39

mcl203 發表於 18-12-17 17:34
彈性?小朋友去過3次,唔覺彈得起噃~~~
如果係四方木,點試都彈唔起。

作者: mcl203    時間: 18-12-17 17:40

王家爸爸 發表於 18-12-17 17:39
如果係四方木,點試都彈唔起。

E,HKU Taster関4方木乜事,解釋下好喎~~~

作者: pccw2017    時間: 18-12-17 17:47

夠唔夠位坐係學校的問題. 好的學校一早有應變計劃, 好似港同咁, 一早準備定課室比Walk-in的家長坐睇直播. 家長自己唔去試Walk-in 就埋怨人地搶位 ?
小五、小六先去, 一定Book唔到所有學校簡介會, 早一、兩年去先可以分段Book學校.

另外, 如果唔係小三、小四去聽, 你就唔知有部分中學要睇小四成績表. 早D知中學的要求, 都多D時間去預備.

作者: b3410    時間: 18-12-17 18:18

pccw2017 發表於 18-12-17 17:47
夠唔夠位坐係學校的問題. 好的學校一早有應變計劃, 好似港同咁, 一早準備定課室比Walk-in的家長坐睇直播.  ...
小四還好,小三去聽是否太早,俾小朋友開心多兩年喇。
作者: artroboy    時間: 18-12-17 18:25

b3410 發表於 18-12-17 18:18
我小五先叫佢聽,之前主要去open day 玩
作者: pccw2017    時間: 18-12-17 18:31

b3410 發表於 18-12-17 18:18

我自己去架喎!從來無帶小朋友去。Open day 就有帶佢去玩。

作者: IloveJJ    時間: 18-12-17 21:32

作者: chelsea_ying    時間: 18-12-17 22:24

IloveJJ 發表於 18-12-17 21:32
對,報不到名,也可去現場踫踫運氣。

這間學校無同你撞了,我地無報呢間

作者: IloveJJ    時間: 18-12-17 22:26

作者: 奥脫福    時間: 18-12-17 22:52

pino 發表於 18-12-17 17:36

同意!所以雖然我是小五生家長,但人地講到明個簡介會只給小六生及家長聽,我也不好意思夾硬去報名。純粹覺 ...

好似窩打老道男校咁,今年想去聽,不過一早無位。其實去都係想親口
問下校長一d問題,例如小班教學的成效、DSE成績、M1M2學額
過少等。今年中六無家長會,要公開問校長係得呢個機會。

作者: 奥脫福    時間: 18-12-17 22:58

pccw2017 發表於 18-12-17 17:47

夠唔夠位坐係學校的問題. 好的學校一早有應變計劃, 好似港同咁, 一早準備定課室比Walk-in的家長坐睇直播.  ...

欣賞你的做法,亦很慶幸大部份家長無好似你咁樣做。我聽過的中一簡介會
,十幾年來先得果四、五埸。。。

作者: losoco    時間: 18-12-18 08:36

回覆 pccw2017 的帖子

要交小四成績表之類的hard facts ,只要拿著手機慢慢刨學校網頁已可找到,而且其實一定要準備,記下網頁上看不明的資料再去問清楚

去簡介會我係著重去睇學校高層的口氣有多大,為人有多囂張,拿出來見人的學生有多高水準等等較為
soft的東西
作者: 2jkidsfather    時間: 18-12-18 09:44

losoco 發表於 18-12-18 08:36
回覆 pccw2017 的帖子

要交小四成績表之類的hard facts ,只要拿著手機慢慢刨學校網頁已可找到,而且其實 ...
Then what are your opinions about KC?

作者: artroboy    時間: 18-12-18 10:31

2jkidsfather 發表於 18-12-18 09:44
Then what are your opinions about KC?
我答先:平實、不花巧、不浮誇(當然會聽到好悶)
作者: IloveJJ    時間: 18-12-18 10:46

作者: losoco    時間: 18-12-18 11:06

回覆 2jkidsfather 的帖子

我冇考慮過英皇

作者: IloveJJ    時間: 18-12-18 11:14

作者: losoco    時間: 18-12-18 11:56

因為佢申請指南寫到明計算

時事的認識

作者: IloveJJ    時間: 18-12-18 12:33

作者: pccw2017    時間: 18-12-18 14:55

奥脫福 發表於 18-12-17 22:58
欣賞你的做法,亦很慶幸大部份家長無好似你咁樣做。我聽過的中一簡介會
,十幾年來先得果四、五埸。。。 ...
我有兩個小朋友, 去十間八間好正常.
作者: b3410    時間: 18-12-18 15:05

pccw2017 發表於 18-12-18 14:55
我有兩個小朋友, 去十間八間好正常.
我三個,都冇你睇的多
作者: pccw2017    時間: 18-12-18 15:56

b3410 發表於 18-12-18 15:05
我三個,都冇你睇的多
咁你三個是否相同性別 ?
作者: tkhhung    時間: 18-12-18 22:19     標題: 回覆樓主

簡介會 可以由小四開始准備看 學校當然希望小六生參與 家長不可能小六才去看 今年很多撞期 LSC/DBS/WYC 可以走足三埸,KC 前兩年巳轉新校長 有心有力 非常好(emoji)

作者: mama_papa    時間: 18-12-18 22:36

鄧校長應該前年到任。
作者: mama_papa    時間: 18-12-18 22:46

早幾年QC面試問過同學仔對"冰筒"運動的睇法。
作者: IloveJJ    時間: 18-12-19 10:56

作者: IloveJJ    時間: 18-12-19 10:57

作者: tkhhung    時間: 18-12-19 10:59

IloveJJ 發表於 18-12-19 10:57
我都覺得新校長好唔同,可否分享下佢做咗啲咩改變嗎?

肯聽意見 去修正已不錯

作者: IloveJJ    時間: 18-12-19 11:11

作者: Diversifyedu    時間: 18-12-19 12:29

mama_papa 發表於 18-12-18 22:46

早幾年QC面試問過同學仔對"冰筒"運動的睇法。
冰筒定冰壺?
作者: ilyrd    時間: 18-12-19 12:43

嗱,冰筒應該指早前攞筒冰和水照頭淋嘅活動,呢個我唔認為係運動,冰壼就確實係運動,冬季奥運都有。
作者: IloveJJ    時間: 18-12-19 12:58

作者: bearbear2003    時間: 18-12-19 12:59

IloveJJ 發表於 18-12-18 12:33

IC,不過你鐘意SPCC,SJC呢啲。KC應唔及你級數要求啦! :hap ...

DBS 两年前interview英文discuss當時一單警察案件啊,常識及多閱報
作者: tkhhung    時間: 18-12-19 13:24

IloveJJ 發表於 18-12-19 11:11
你意思係佢比較願意聽家長/學生意見?

是滴

作者: IloveJJ    時間: 18-12-19 13:39

作者: ilyrd    時間: 18-12-19 14:06

唔想收的死讀書嘅人,問下日常生活,香港每日發生嘅事都好正常。
作者: mama_papa    時間: 18-12-19 17:08

只是想提出,學校未必會於招生說明會考時事,但很多學校會面試時問同學時事問題。
作者: IloveJJ    時間: 18-12-19 17:36

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5