教育王國

標題: 黃笏南機會大嗎? [打印本頁]

作者: 傻妹    時間: 18-12-6 13:18     標題: 黃笏南機會大嗎?

女兒小學九龍城區,成績B1a至B1b,請門前自行黃笏南機會大嗎?自己有直屬中學但想試下其他,如果自行2間 (一間同區一間誇區)都唔填自己中學,甲一同乙一是否一定要填自己中學呢?定甲一可以繼續填自行同區果間博一博,乙一先填自己中學?多謝回覆

作者: little_yolky    時間: 18-12-6 14:05

傻妹 發表於 18-12-6 13:18
女兒小學九龍城區,成績B1a至B1b,請門前自行黃笏南機會大嗎?自己有直屬中學但想試下其他,如果自行2間 ( ...
如果鐘意其他學校, 只需要填乙一就可以了。反正直屬學校B1一定收得返的。
作者: losoco    時間: 18-12-6 14:15

間直中真係咁差嗎?

寧願揀黃先都唔要佢?

衣車?

真的1A何不試瑪記?
作者: 傻妹    時間: 18-12-6 14:31

回覆 little_yolky 的帖子

多謝你咁快回覆。
因為有個隨機編號,唔知會唔會因為只係乙一填自己中學而出錯?怕自行及甲一都唔中獎。唔知你明唔明我 意思呢?謝謝你。
作者: 傻妹    時間: 18-12-6 14:33

回覆 losoco 的帖子

唔係自己中學差,而係如果有能力而學生又比較鐘意另一間學校就想試下。
如我所講係B1A與B1B之間,如果肯定係B1A都唔會咁問了。
作者: Arabellahk    時間: 18-12-6 14:43

女兒小學九龍城區,成績B1a至B1b,請門前自行黃笏南機會大嗎?自己有直屬中學但想試下其他,如果自行2間 ( ...

黃笏南機會很大

作者: little_yolky    時間: 18-12-6 16:46

傻妹 發表於 18-12-6 14:33

唔係自己中學差,而係如果有能力而學生又比較鐘意另一間學校就想試下。
如果係衣車, 論成績就真係衣車好, 除非唔鐘意女校啫。不過, 直屬中學大抽奬85%需收小學部學生, 所以如果係B1學生, 就算係B1C都一定入得返, B2生至要擔心入唔返啫。
作者: little_yolky    時間: 18-12-6 16:52

傻妹 發表於 18-12-6 14:31

多謝你咁快回覆。
非常明白你既意思。如果你哋小學係津校, 又肯定係直屬, 所有B1生都可以經乙一直屬位派入的, 只係B2生需要抽。你就算係世界大黑仔, 隨機編號最後一個都一定入得返。入唔返就一係B3生, 一係B2生抽唔入。

係咪另一間直屬女校中學要去沙田好遠? 不過佢哋成績好喎。九龍城實在似乎無一間直屬校差過黃。不過, 鐘意呢樣嘢好難講既, 無理由都得, 自己覺得啱就得。祝你成功。

作者: 傻妹    時間: 18-12-6 17:03

回覆 Arabellahk 的帖子

真係架??
作者: 傻妹    時間: 18-12-6 17:04

我聽聞兩者差唔多!乜唔係?可以講多一點點嗎?謝謝你。
作者: gillielam    時間: 18-12-6 17:05

little_yolky 發表於 18-12-6 16:52
非常明白你既意思。如果你哋小學係津校, 又肯定係直屬, 所有B1生都可以經乙一直屬位派入的, 只係B2生需要抽 ...
請問意思係咪如有直屬中學, 只要係band1生,自行2間都搏其他學校,就算唔得,抽時乙一填返直屬中學都一定入,不會被取消直屬關係的資格?可以當直屬中學做backup?
我們老師只話band1生如果抽時不把直屬中學填乙一而填乙二,便會被取消直屬資格,當校外生,但冇講如果自行都唔填有冇影響

作者: 傻妹    時間: 18-12-6 17:06

原來直屬生唔會受隨機編號影響,都一 定要收返架(B1或B2)?!真係唔知添。
作者: little_yolky    時間: 18-12-6 17:10

傻妹 發表於 18-12-6 17:04

我聽聞兩者差唔多!乜唔係?可以講多一點點嗎?謝謝你。 ...
咁你係衣車定沙田呀? 沙田仲好過衣車呀, 不過參觀完, 阿女走夾唔頭, 佢話個個姐姐都黑眼圈既。學校好重成績, 又, 佢哋成績又真係幾好。衣車成績一向好穩定, 介乎B1B-B1C之間吧。兩間學校唯一既問題都(聽聞)係嚴, 同埋係女校, 但如果你哋小學部上, 應該可以適應。至於黃, 佢之前重建去咗臨時校舎真係元氣大傷, 近年搬回牛津道, 終於止跌回升了, 不過, DSE得7年歷史, 佢唔計搬校果幾年, 都唔覺有幾亮麗(同其餘兩校比), 不過, 優點係男女校, 學校活動都多, 又重視音樂。
作者: 傻妹    時間: 18-12-6 17:13

PM 你。謝謝。
乜原來黃咁既情況??
作者: little_yolky    時間: 18-12-6 17:14

gillielam 發表於 18-12-6 17:05
請問意思係咪如有直屬中學, 只要係band1生,自行2間都搏其他學校,就算唔得,抽時乙一填返直屬中學都一定入 ...
咁當然, 所謂既直屬位, 只適用於大抽奬乙部, 其餘你點玩無人管到你。

不過, 如果係邊緣人, 要take risk呈三跌去B2, 咁就唔一定入得返, 要靠隨機編號夠前抽返入。始終每次呈分都好似股票咁可升可跌。

作者: little_yolky    時間: 18-12-6 17:15

傻妹 發表於 18-12-6 17:06

原來直屬生唔會受隨機編號影響,都一 定要收返架(B1或B2)?!真係唔知添。 ...
B1唔會, B2會。除非間直屬中學全部B1 & B2生都收晒, 咁隨機編號至唔影響。但大部份直屬B2生都要抽的, 呢個時候, 隨機編號就係勝利既關鍵了。
作者: little_yolky    時間: 18-12-6 17:17

傻妹 發表於 18-12-6 17:13

PM 你。謝謝。
喊乜嘢, 黃笏南都係好好既學校呀, 好多B1同學仔報的, 係你自己間直屬好而已, 唔係人哋唔好。即係, 我覺得自己都靚, 但如果企咗响李嘉欣旁邊.............咁, 唔係我既錯喎。
作者: 傻妹    時間: 18-12-6 17:19

你好搞笑又親切啊!

作者: joeyxlma    時間: 18-12-6 17:46

傻妹 發表於 18-12-6 17:06

原來直屬生唔會受隨機編號影響,都一 定要收返架(B1或B2)?!真係唔知添。 ...
普遍來說, 如中學部的直屬位多於小學部Band 1 人數, 由於Band 1 先抽, 所以必入.不過小學Band 1 人多就要小心了.

作者: 傻妹    時間: 18-12-6 18:16

joeyxlma 發表於 18-12-6 17:46
普遍來說, 如中學部的直屬位多於小學部Band 1 人數, 由於Band 1 先抽, 所以必入.不過小學Band 1 人多就要小 ...

多謝提醒 (emoji)

作者: Arabellahk    時間: 18-12-7 14:29

傻妹 發表於 18-12-6 17:03
回覆 Arabellahk 的帖子

真係架??
一般情況,BAND1a的學生,一部分會報考直資名校,有部分學生在自行前已知結果,剩下的BAND1a學生,在九龍城,女生會優先選瑪利諾,華英,迦密,再加區外名校,很少在自行階段就投降,報黃笏南。而且黃笏南好像有10個叩門位,BAND1a學生叩門成功率應該不會低。你女兒的主要競爭對手是BAND1b,  BAND1c.如你女兒是BAND1a不出意外,應穩入,若是BAND1b,就要看面試發揮了。

作者: 傻妹    時間: 18-12-7 14:48

Arabellahk 發表於 18-12-7 14:29
一般情況,BAND1a的學生,一部分會報考直資名校,有部分學生在自行前已知結果,剩下的BAND1a學生,在九龍城 ...

但黃笏南多左男生競爭

作者: 奥脫福    時間: 18-12-7 15:17

傻妹 發表於 18-12-7 14:48

但黃笏南多左男生競爭

B1a男生自行一中?!唔係卦?

作者: little_yolky    時間: 18-12-7 15:35

奥脫福 發表於 18-12-7 15:17
我諗除非某D特殊喜好, B1A不論男女, 都唔會自行揀黃吧。但樓主話小朋友係B1A-B, 即界乎A-B之間, 而且係依過去成績估, 間直中出名唔清唔楚, 最麻煩係呢點, 你老老實實同我講, 我可以諗清諗楚, 依家真係斷估無痛苦。
作者: 奥脫福    時間: 18-12-7 15:41

little_yolky 發表於 18-12-7 15:35

我諗除非某D特殊喜好, B1A不論男女, 都唔會自行揀黃吧。但樓主話小朋友係B1A-B, 即界乎A-B之間, 而且係依過 ...

乙一放一中近乎必中。。。除左鐵粉,我諗唔到放佢落自行的理由。

作者: sfuhsg    時間: 18-12-7 17:03     標題: 回覆樓主

1a-b洗唔洗咁快揀黃?除非好鐘意架啫

作者: 5kin    時間: 18-12-7 17:21

1 咸魚青菜各有所好,每個家庭總有不同嘅原因去㨂中學、排次序;

2 華英同迦密都係基督教學校,辦學團體對宗教嘅推行程度孰多孰寡因人而異,宗教因素亦影響部份家長排㨂學校次序
作者: 傻妹    時間: 18-12-7 18:55

奥脫福 發表於 18-12-7 15:17

咩係自行一中?

作者: 傻妹    時間: 18-12-7 19:00

5kin 發表於 18-12-7 17:21
1 咸魚青菜各有所好,每個家庭總有不同嘅原因去㨂中學、排次序;

2 華英同迦密都係基督教學校,辦學團體對 ...

對,主要係亞囡鍾意,大家都明,只要鍾意果樣嘢佢地就會落力去做好件事。所謂升大學%唔係我地最主要既目標,最緊要比上不足比下有餘細路又開心就好足夠了。呢個世界,一山還有一山高,做人唔好咁辛苦(emoji)(emoji)

作者: Tabo63    時間: 18-12-7 22:10

傻妹 發表於 18-12-7 19:00
對,主要係亞囡鍾意,大家都明,只要鍾意果樣嘢佢地就會落力去做好件事。所謂升大學%唔係我地最主要既目 ...
但黃好着重音樂,你都要話俾女女知,做定準備。。
作者: NICOLE123    時間: 18-12-7 22:57

little_yolky 發表於 18-12-6 16:52
非常明白你既意思。如果你哋小學係津校, 又肯定係直屬, 所有B1生都可以經乙一直屬位派入的, 只係B2生需要抽 ...
我地學校好多家長其實都仲好似一舊雲,
我想問以我校(九龍城男女一條龍中中)

如果係B1生. 係唔係自行1 , 自行2, 同甲部都可以博其他學校, 到乙1先填番自己學校都一定必收????

作者: 傻妹    時間: 18-12-7 23:09

Tabo63 發表於 18-12-7 22:10
但黃好着重音樂,你都要話俾女女知,做定準備。。

Thank you (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: sfuhsg    時間: 18-12-7 23:23

奥脫福 發表於 18-12-7 15:41
乙一放一中近乎必中。。。除左鐵粉,我諗唔到放佢落自行的理由。

應該中硬,上年有band2都中

作者: b3410    時間: 18-12-8 07:58

NICOLE123 發表於 18-12-7 22:57
係。今日講座,聽完會明白多D

作者: yaumuimui    時間: 18-12-8 08:14

little_yolky 發表於 18-12-6 16:46
如果係衣車, 論成績就真係衣車好, 除非唔鐘意女校啫。不過, 直屬中學大抽奬85%需收小學部學生, 所以如果係B ...

請教衣車代表邊間呢?

作者: Bigtaoc123    時間: 18-12-8 08:52

妳小朋友中英數是否其中一科A,另外2科主科有B ?

作者: 傻妹    時間: 18-12-8 09:03

Bigtaoc123 發表於 18-12-8 08:52
妳小朋友中英數是否其中一科A,另外2科主科有B ?

以往績一次係,一次唔係

作者: 傻妹    時間: 18-12-8 09:04

sfuhsg 發表於 18-12-7 23:23
應該中硬,上年有band2都中

@sfuhsg
咩係一中?

作者: Tabo63    時間: 18-12-8 09:32

yaumuimui 發表於 18-12-8 08:14
請教衣車代表邊間呢?
勝家。。
作者: cacanov06    時間: 18-12-8 09:41

傻妹 發表於 18-12-8 09:04
@sfuhsg
咩係一中?

一中即係黃笏南,以前佢個名。

作者: yaya_c    時間: 18-12-8 09:44

傻妹 發表於 18-12-8 09:04
@sfuhsg
咩係一中?

一中係黃笏南原本校名簡稱.  原名係東華三院第一中學.

作者: 傻妹    時間: 18-12-8 10:05

cacanov06 發表於 18-12-8 09:41
一中即係黃笏南,以前佢個名。

Oic , thank you

作者: 傻妹    時間: 18-12-8 10:06

yaya_c 發表於 18-12-8 09:44
一中係黃笏南原本校名簡稱.  原名係東華三院第一中學.

Thank you

作者: SEA40    時間: 18-12-8 11:45

回覆 傻妹 的帖子

據知WFN近幾年注重田徑多過音樂, 疑似田徑於學界仲可保持D1, 但佢地嘅Orchestra呢繼年冇表現,比較遜色。
作者: Gunfm1939    時間: 18-12-8 12:08

回覆 SEA40 的帖子

又唔係,前幾日學校樂團先係香港青年音樂匯演的高級組比賽攞咗銀獎,第二名(第一名係男拔),樂團好似開始有起色, Keep番起個水準;田徑就由13年到而家都係男女D1,上年女子組險勝培正, 所以組別冇變化

作者: SEA40    時間: 18-12-8 12:21

Gunfm1939 發表於 18-12-8 12:08

又唔係,前幾日學校樂團先係香港青年音樂匯演的高級組比賽攞咗銀獎,第二名(第一名係 ...
宜家樂團應不是盧X昌帶領?
作者: HILDA0817    時間: 18-12-8 12:27

回覆 NICOLE123 的帖子

似同我女一間, 不過我女上年畢業了
作者: hkpapa852    時間: 18-12-8 12:30

小學部係九龍城區又收女生既學校, 基本上無一間中學部既成績係差過黃笏南

自行選間同直中同Level或更低一級既有咩謂呢?

要諗都諗旅港, 華英, 迦密

或者他區既B1名校, 如上智, 油真, 保一, QES

作者: 傻妹    時間: 18-12-8 13:05

hkpapa852 發表於 18-12-8 12:30
小學部係九龍城區又收女生既學校, 基本上無一間中學部既成績係差過黃笏南

自行選間同直中同Level或更低一 ...

HKpapa 多謝你回覆,以我女咁成績上智機會大嗎?因為佢係B1A-B1B, 唔係B1A。謝謝你

作者: 奥脫福    時間: 18-12-8 13:49

傻妹 發表於 18-12-8 13:05

HKpapa 多謝你回覆,以我女咁成績上智機會大嗎?因為佢係B1A-B1B, 唔係B1A。謝謝你

乙一有直中保障,有1a1b料,自行兩間無理由唔去到盡。。。上智、MCS、
迦密、華英等都可以搏下。。。

PS:叩門華英,自行有選過佢好似有分加;而旅港若無自行過係無得叩。

作者: 傻妹    時間: 18-12-8 14:00

唔係一定 B1A⋯⋯有機B1B
作者: 傻妹    時間: 18-12-8 16:30

奥脫福 發表於 18-12-8 13:49
乙一有直中保障,有1a1b料,自行兩間無理由唔去到盡。。。上智、MCS、
迦密、華英等都可以搏下。 ...

Thank you so much, 資料很有用

作者: 路人甲22    時間: 18-12-8 17:05

作者: Bigtaoc123    時間: 18-12-8 21:59

傻妹 發表於 18-12-8 09:03
以往績一次係,一次唔係

有d學校自行時要求中英數常其中一科A,另外要B。如果無都無得申請 。

作者: 傻妹    時間: 18-12-8 23:42

Bigtaoc123 發表於 18-12-8 21:59
有d學校自行時要求中英數常其中一科A,另外要B。如果無都無得申請 。

明白。去左心儀學校都知道是否合要求。謝謝你

作者: 傻妹    時間: 18-12-8 23:44

hkpapa852 發表於 18-12-8 12:30

自行選間同直中同Level或更低一 ...

銀禧又是否同直中差唔多或好一點、差一點?銀禧同一中比較又如何呢?謝謝

作者: young8888    時間: 18-12-9 00:49

回覆 傻妹 的帖子

請問學校會通知學生是b1a or b1b..... 學校從來未提及
作者: Jessicchanbabys    時間: 18-12-9 00:53

Bigtaoc123 發表於 18-12-8 21:59

請問知唔知攞A係計呈一定呈二,我小朋友呈二得3條B(emoji)吴知有冇機?

作者: 傻妹    時間: 18-12-9 08:00

young8888 發表於 18-12-9 00:49
回覆 傻妹 的帖子

請問學校會通知學生是b1a or b1b..... 學校從來未提及

老師唔會直接講架

作者: hkpapa852    時間: 18-12-9 13:00

傻妹 發表於 18-12-8 23:44
銀禧又是否同直中差唔多或好一點、差一點?銀禧同一中比較又如何呢?謝謝
...
銀禧多年嚟都只公佈3322同入U率,成績較難評估。
個人認為成績應只和直中相近。

作者: 小喵喵    時間: 18-12-9 13:10

hkpapa852 發表於 18-12-9 13:00
...

其實呢幾間同九真比,係未九真再差小小?

作者: hkpapa852    時間: 18-12-9 13:16

小喵喵 發表於 18-12-9 13:10
其實呢幾間同九真比,係未九真再差小小?
九真成績最多只達B1尾水平
作者: 小喵喵    時間: 18-12-9 13:19

hkpapa852 發表於 18-12-9 13:16
九真成績最多只達B1尾水平

如果係九真小排6/45,自行迦密會唔會太搏?

作者: hkpapa852    時間: 18-12-9 13:22

小喵喵 發表於 18-12-9 13:19
如果係九真小排6/45,自行迦密會唔會太搏?

如果係心儀,試吓無妨。
就算九真只有1/3 B1學生,級6都應會係B1B水平

作者: Gunfm1939    時間: 18-12-9 13:23

回覆 hkpapa852 的帖子

Wfn 今年家長晚會公佈了Jupas 大學Degree 獲派率,58.7%,2017 and 16 分別是56.5 and 60%, 應該成績都不比其他同類學校差掛
作者: Gunfm1939    時間: 18-12-9 13:24

他已經早在2016年離職了
作者: 小喵喵    時間: 18-12-9 13:26

hkpapa852 發表於 18-12-9 13:22
如果係心儀,試吓無妨。
就算九真只有1/3 B1學生,級6都應會係B1B水平

心儀係油真,自行另一間想填迦密又怕填兩間1A會唔會太搏?定另一間填返1B,是否銀禧更合適?

作者: 傻妹    時間: 18-12-9 13:28

...

噢!真難決定。而直中就比一中好?

作者: hkpapa852    時間: 18-12-9 13:30

小喵喵 發表於 18-12-9 13:26
心儀係油真,自行另一間想填迦密又怕填兩間1A會唔會太搏?定另一間填返1B,是否銀禧更合適?
...

自行應選兩間心儀既學校,唔需要設保險線。否則只係放棄咗係大抽獎抽入更好學校既機會

尤其當你處身九龍城網,除非好心儀,否則自行無必要選D大抽獎放乙1必入既學校。

作者: hkpapa852    時間: 18-12-9 13:39

回覆 Gunfm1939 的帖子

JUPAS包D乜呢?
作者: Gunfm1939    時間: 18-12-9 13:46

佢用嘅字眼係「聯招大學學士學位課程」,應該係解聯招裏邊有提供的大學degree,即是八大+ou
作者: soscho    時間: 18-12-9 14:58

...

尋日去完銀禧簡介會,只有入边間u的%, 3322%, 完全冇提及4+成績,q&a session我又唔記得問. 其實校長咁強調自己係一間band one學校,點解唔show下呢?

作者: pypy405    時間: 18-12-9 15:44

soscho 發表於 18-12-9 14:58
尋日去完銀禧簡介會,只有入边間u的%, 3322%, 完全冇提及4+成績,q&a session我又唔記得問. 其實校長咁強 ...

我都想知

作者: 傻妹    時間: 18-12-9 23:47     標題: 回覆樓主

我地噚日去到巳五點幾,只聽到尾果部分。但係如果佢唔公布,點解口碑都唔錯日呢?

作者: pypy405    時間: 18-12-10 00:08

soscho 發表於 18-12-9 14:58
尋日去完銀禧簡介會,只有入边間u的%, 3322%, 完全冇提及4+成績,q&a session我又唔記得問. 其實校長咁強 ...

佢band 1b or c?

作者: little_yolky    時間: 18-12-10 08:35

依? 見你頭像, 我無記錯, 你係我心儀間中學既學生喎。如果無記錯, 咁首先你哋唔係一條龍, 只係直屬, 你哋小學2XX人, 中學得百幾個位, 收唔晒。以你哋學校既安排, 除非唔想入直中啫(我就恨到流晒口水), 否則自行一定揀啦, 你哋自己人玩晒。不過, 如果你哋想跳船, 又係肯定B1生, 咁當然可以乙一先揀返, 因為直屬位B2生都有得抽。
作者: hkpapa852    時間: 18-12-10 08:41

問吓貴校前輩 "小鹿揀學校" 就最好

作者: hkpapa852    時間: 18-12-10 08:44

Gunfm1939 發表於 18-12-9 13:46

佢用嘅字眼係「聯招大學學士學位課程」,應該係解聯招裏邊有提供的大學degree,即 ...
JUPAS degree, 係包括:
8 大
OUHK
SSSDP

OUHK同SSSDP, 不少科目, best 5 夠20分就近乎必入
就算8大, 亦有不少水泡科, 24分以下都入到

加上林鄭一上場就嚟咗招學位量化寬鬆, 入U率既參考價值, 對B1中學嚟講已經越嚟越低

作者: NICOLE123    時間: 18-12-10 08:48

little_yolky 發表於 18-12-10 08:35
依? 見你頭像, 我無記錯, 你係我心儀間中學既學生喎。如果無記錯, 咁首先你哋唔係一條龍, 只係直屬, 你哋小 ...

如不是頭果批B1生又不是特異人士自行填自己=掉張纸入垃圾箱。
BTW,如你去聽埋新校長既talk 包你心心眼。家長話吸引過史露比校長。

作者: NICOLE123    時間: 18-12-10 08:51

hkpapa852 發表於 18-12-10 08:41
問吓貴校前輩 "小鹿揀學校" 就最好

Thanks。等我搵返Dpost 重温先。

作者: Lingfung813    時間: 18-12-10 08:59

hkpapa852 發表於 18-12-9 13:30
自行應選兩間心儀既學校,唔需要設保險線。否則只係放棄咗係大抽獎抽入更好學校既機會

尤其當你處身九龍 ...

Hkpapa和各位前輩:  如男仔在九龍城私小(Happy school, 不是APS & KTS) , 要級幾才可報迦密和華英?另最心儀是直資St paul boys, 這校是要有強體藝等課外活動才有面試機會?

本人想孩子入讀基督教學校
謝謝意見

作者: little_yolky    時間: 18-12-10 09:09

NICOLE123 發表於 18-12-10 08:48

如不是頭果批B1生又不是特異人士自行填自己=掉張纸入垃 ...
你哋學校頭果批B1係會去LS, DBS果D.............

你哋學校自行只俾自己友玩, 所以頭果批肯定唔會甘心「只」揀自己, 甚至唔揀, 因為佢哋知道乙一必入。所以唔會=掉張紙入垃圾桶喎。你計一計今年小學人數同中學學額, 計一半係B1, 再扣跳船果批, B1係咪仲夠位入(我印象係仲夠位), 基本B2都有位抽, B1生乙一係坐定粒六的。

不過, 除咗神校, 我諗唔到任何理由點解要跳船。

作者: hkpapa852    時間: 18-12-10 09:11

Gunfm1939 發表於 18-12-9 13:46

佢用嘅字眼係「聯招大學學士學位課程」,應該係解聯招裏邊有提供的大學degree,即 ...

以入U率去評級, 邊間級數高D?

畢業年度中學名稱3322率本地學士課程比例
2012 -  2013
東華三院黃笏南中學
85.7% (33222)55.95%
丘佐榮中學
91.8% (33222)<=52.1%
嘉諾撒聖家書院
~82%~52%
2013 -  2014
東華三院黃笏南中學
77.8% (33222)<=49.1%
丘佐榮中學
78.9% (332222)<=50%
嘉諾撒聖家書院
~79.5%~47%
2014 -  2015
東華三院黃笏南中學
69.9% (33222)<=39%
丘佐榮中學
74.4% (332222)51.20%
嘉諾撒聖家書院
~79%~53%
2015 -  2016
東華三院黃笏南中學
80.13% (33222)<=53.00%
丘佐榮中學
72% (332222)>=48.80%
嘉諾撒聖家書院
81.10%~52%
2016 -  2017
東華三院黃笏南中學
74.8% (33222)41.50%
丘佐榮中學
72% (332222)>=62.00%
嘉諾撒聖家書院
89.20%72.00%
2017 -  2018
東華三院黃笏南中學

丘佐榮中學
78.4% (33222)>=67.2%
嘉諾撒聖家書院
~82%55.00%

作者: yovin    時間: 18-12-10 09:23

hkpapa852 發表於 18-12-10 09:11

聽咗一啲舊生 返學校講!

我發覺九龍城 嘅叩門位 未必係揀band 1a嘅同學
好多時 反而留畀 派咗入band3學校 但原本屬band one嘅同學

好多時 叩門位 只係救命 多個揀卒!

就上年 身邊鄰居 本身係 band1邊緣人 竟然係叩門位 華英都入到。

另一位我校邊緣人 叩門入到黃笏南

反而本身已入左band1嘅 想再 更上一層樓, 叩門位 反而未必入到。

有沒有錯呢?

作者: hkpapa852    時間: 18-12-10 09:25

yovin 發表於 18-12-10 09:23

呢D只係個別學校政策

作者: little_yolky    時間: 18-12-10 09:28

Lingfung813 發表於 18-12-10 08:59
Hkpapa和各位前輩:  如男仔在九龍城私小(Happy school, 不是APS & KTS) , 要級幾才可報迦密和華英?另最心 ...
我俾你參考一下。

我女女係九龍城二線私小, 根據我哋學校過去既歷史, 我覺得級5名內可以報華英, 級10名內可以報迦密。超過級10名, 其實兩間自行機會唔係咁大, 不過, 仲有大抽奬既。

作者: little_yolky    時間: 18-12-10 09:31

yovin 發表於 18-12-10 09:23

唔能夠抹殺佢哋面試能力低, 但筆試應試能力相當高, 所以叩門有著數。因為就算係邊緣人, 一線小學同二線小學, 操卷校同無操卷校既應試能力可以差好遠。
作者: yovin    時間: 18-12-10 10:39

little_yolky 發表於 18-12-10 09:31
唔能夠抹殺佢哋面試能力低, 但筆試應試能力相當高, 所以叩門有著數。因為就算係邊緣人, 一線小學同二線小學 ...

上面兩個例子一個讀啟思 ,另一個讀我仔間, 兩間學校都唔操卷。

所以即使叩門位, 呢類邊緣人, 一定被band 1A/B比下去。 就以華英例子, B1b的叩到, 反而band 2A叩到, 唔係自己親眼見, 如果別人講都不會相信。 直情同我住埋同一層, 日見夜見 十幾年。

所以即使band 1A, 都唔好咁老定, 叩門學校間間會收。

好久没chat,你好嗎? 學校地震完未…… 受影響嗎?掛念你

作者: little_yolky    時間: 18-12-10 11:18

yovin 發表於 18-12-10 10:39

上面兩個例子一個讀啟思 ,另一個讀我仔間, 兩間學校都唔操 ...
起完一層............繼續起, 校長起樓起得好開心...................

我諗, 啟思果個英文一定好掂。依家等緊呈二成績, 等............................「無止境的等, 不禁心動搖, 一分一刻也感到寂寥.................」

作者: 心肝寶貝B    時間: 18-12-12 08:40

我仔仔油尖旺級41~45,band 1生,想問wfn同旅港開平邊間有機會?還是兩間都無機會?因自行一間已選擇了油尖旺,另一間就唔知揀wfn or 旅港開平,我見旅港開平入U率有7X%,所以想請教一下大家,謝謝!
作者: gillielam    時間: 18-12-12 09:03

回覆 NICOLE123 的帖子

我小朋友都係靠自行入機會不大, 所以之前有打算自2交另一間都心儀的, 但參觀完2間學校後, 小朋友比較喜歡中學部, 所以現在一心選中學部了

新校長對我來說確實驚喜, 佢所講的同我前排同小朋友傾的完全一樣, 目標一致

作者: 奥脫福    時間: 18-12-12 10:03

心肝寶貝B 發表於 18-12-12 08:40

我仔仔油尖旺級41~45,band 1生,想問wfn同旅港開平邊間有機會?還是兩間都無機會?因自行一間已選擇了油尖 ...

旅港無自行過無得叩門;至於一中,KL1有兩個他區位,
我認為若敢大膽放乙一,中的機會不少。

作者: 心肝寶貝B    時間: 18-12-13 10:16

奥脫福 發表於 18-12-12 10:03
旅港無自行過無得叩門;至於一中,KL1有兩個他區位,
我認為若敢大膽放乙一,中的機會不少。
即如自行,機會微?
作者: 奥脫福    時間: 18-12-13 10:21

心肝寶貝B 發表於 18-12-13 10:16

即如自行,機會微?

我認為身在KL1,除非極心儀一中,否則無必要咁早在自行選佢。

作者: ATMW227    時間: 18-12-13 11:23

hkpapa852 發表於 18-12-10 09:11
2017 -  2018嘉諾撒聖家書院
~82%55.00%

想問問數據王以上是否2018 DSE 成績,我們1/12去聽衣車升中簡介,3322 是81.5%,讀學士63%,副學士/文憑33%,REPEAT 2%,OTHERS 2%

作者: hkpapa852    時間: 18-12-13 11:32

ATMW227 發表於 18-12-13 11:23
想問問數據王以上是否2018 DSE 成績,我們1/12去聽衣車升中簡介,3322 是81.5%,讀學士63%,副學士/文憑33%,R ...
數字來自聖家校務報告: http://www.hfcc.edu.hk/2018/asr/pdf/asr_201718_web.pdf

可參考PDF P.6,7,19,20

Local degree: ~55%, Oversea: ~10% (PDF P.6 bar chart)

Local + Oversea degree: 63% (PDF P.7)

可能Oversea中, 可能有 7% degree, 3% Non-degree

作者: subb    時間: 18-12-13 11:48

hkpapa852 發表於 18-12-13 11:32
數字來自聖家校務報告: http://www.hfcc.edu.hk/2018/asr/pdf/asr_201718_web.pdf

我又來學下野請教一下先 !
3322 得81.5% 在B1中學來講, 咪算抵囉???
另外PRE S1 約中69 /英70 /  數是74 左右 !!!!
算是收B1生嗎??? 里D chart 玩估 ????

作者: ATMW227    時間: 18-12-13 11:50

hkpapa852 發表於 18-12-13 11:32

多謝你的解答,想問問數據王有冇以下幾間中學近幾年DSE 成績(4STAR ABOVE) 和入U 比較,THX

嘉諾撒聖家書院
聖羅撒書院
真光女書院
何明華會督銀禧中學

作者: hkpapa852    時間: 18-12-13 12:10

subb 發表於 18-12-13 11:48

我又來學下野請教一下先 !
3322 得81.5% 在B1中學來講, 咪算抵囉???
另外PRE S1 約中69 /英70 /  數是74  ...

3322率高低好難講...... 聖心, 聖提女子其實都只係得8X%

男女校同女校, 起碼有80%以上先叫有B1B水平

男校普遍會低D, QC都係只有1年試過有90%+, 其餘年年都係得8X%

至於Pre-S1成績, 睇分數係無用, 要對照番個常模分, 睇吓屬於邊個Percentile先知高低

以下係聖家書院近年Pre-S1成績對照所屬既Percentile

小六畢業年度

2011-2012

2012-2013

2013-2014

科目

Chi

Eng

Math

Chi

Eng
Math

Chi

EngMath
所屬Percentile88.90 83.50 58.90 94.90 70.00 72.10 89.80 76.50 71.80

小六畢業年度

2014-2015

2015-2016

2016-2017

科目ChiEngMath

Chi

EngMath

Chi

EngMath
所屬Percentile88.00 71.20 73.40 83.70 78.80 64.40 89.90 77.50 67.50

作者: b3410    時間: 18-12-13 12:24

NICOLE123 發表於 18-12-10 08:48

如不是頭果批B1生又不是特異人士自行填自己=掉張纸入垃 ...
新校長的確加分!!參觀過中學後,我覺得除非神校級數,其他地區名校應該都唔會考慮了。數了一下龍虎榜elite student, 今年竟然同QC相若。當然QC今年係大跌,中學部係平穩的一年。不過,新校長所言,的確值得考慮。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5