教育王國

標題: 從什麼界定中一生是否要補習呢? [打印本頁]

作者: sorainbow    時間: 18-11-2 13:45     標題: 從什麼界定中一生是否要補習呢?

作者: LeungLY    時間: 18-11-2 16:57

sorainbow 發表於 18-11-2 13:45
如要, 應是單科 OR 全科呢?
要看孩子的需要,有要看運氣是否找到科科都掂的老師.

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-2 17:12

中一就補習?
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-11-3 10:47

補習睇須要,可拔尖亦可補底,初中可留意自己孩子是否须要,若學校老師教得好又或家長有能力/有時間自己教,咁當然唔须要出去補啦!
中學要補一般會補專科,若初中请個哥哥/姐姐補全科只可以當解答下問題,全科一定唔會補得太深入,教專科嘅老師會深入好多。
作者: YDLFATHER    時間: 18-11-4 12:27

初中補習多是補底
作者: HaYi    時間: 18-11-4 14:07

我大的都是中一, 我睇下佢平時的功課/ Quiz,  佢英文較強, 老實說除中文之外是冇咩難度, 但係佢唔係科科都好分, 好多時是新奇的科目如IH (intergrated humanity) 因為長答多, 佢唔識捉角, 又懶得抽, 作答技巧唔夠寫得不全, 加上冇溫書之類, 好明顯的都錯,  所以成績不佳是在時間管理差. 未定焦, 不懂得避重就輕.   此方面補習應該幫唔到.  

中一生要去補的應該是其能力明顯不及的科, 好似我個是中文, 他理解不了細膩的惰感分別, 可惜小學開始找來找去, 哩方面我不知找咩外人專門去幫, 只好靠叫佢睇多些不同類型描寫性格/人物的文章, 我有時間可以抽問下,  哩個情況如找到好外補真可以試下.
作者: rogermakc    時間: 18-11-4 18:01

其實初中生只要中英數良好,其他科就唔會有學唔會的問題,當然冇心機學只顧打機就當然唔會好成績。中英文最好是多睇課外書,基礎就會好。但因為母語唔係英文,必要時搵個私補陪佢學英文(但唔好只則重文法,要多睇文章,故事之類),日子久了,基礎就能建立,佢就可以跟到課程自己學。數學同英文一樣必須要初中建立好基礎,否則小朋友會冇信心冇能力學,高中要追都冇力追。
作者: 王家爸爸    時間: 18-11-5 17:31

rogermakc 發表於 18-11-4 18:01
其實初中生只要中英數良好,其他科就唔會有學唔會的問題,當然冇心機學只顧打機就當然唔會好成績。中英文最 ...
我都贊成,初中生只要中英數合格,其實無必要補習。如果中英數有唔合格,就需要適當地補習。
作者: sfuhsg    時間: 18-11-6 01:55

王家爸爸 發表於 18-11-5 17:31
我都贊成,初中生只要中英數合格,其實無必要補習。如果中英數有唔合格,就需要適當地補習。 ...

合格就夠?

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-6 08:51

sfuhsg 發表於 18-11-6 01:55
合格就夠?
個人認為,初中應該輕鬆啲,唔好讀死書,打好基礎比分數更重要,所以反而需要睇小朋友識唔識。另外,多啲參加學校學會既活動,中二、中三開始做學會既基層管理,從實際管理經驗上學習,比從書本學到既會對將來更受用。當然,到咗中四,開始慢慢改變態度,慢慢花多啲時間喺讀書度;中五下學期就全程投入。
作者: ilyrd    時間: 18-11-6 10:13

其實補唔補習,首要視乎家長與學生想成績,學業在那個级別.在下游都冇所謂,咁補底都不用.在上游但冇級10都唔得,咁咪去補囉.各家各法.邊有好唔好,啱唔啱呢.
作者: zitaeric    時間: 18-11-6 11:14

王家爸爸 發表於 18-11-6 08:51
個人認為,初中應該輕鬆啲,唔好讀死書,打好基礎比分數更重要,所以反而需要睇小朋友識唔識。另外,多啲參 ...

可以講多少少怎樣基層管理?

作者: sorainbow    時間: 18-11-6 13:47

作者: brother4    時間: 18-11-6 18:53     標題: 回覆樓主:

冇法界定?全校第一名及排全级最尾可能要補習,估重要是補咗有用,像自己當年常留班踢出校,補咗都冇用

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-7 10:35

zitaeric 發表於 18-11-6 11:14
可以講多少少怎樣基層管理?
喺學校既學會度,中五已經好少直接參與活動,主要係帶領低年級既同學,有啲似Board of Directors、高管既角色。中四帶中三有啲似中層管理;中二、三帶中一、中二,有啲似基層管理。所以從中可以學到好多管理技巧。
作者: 妹妹頭    時間: 18-11-7 12:08

回覆 王家爸爸 的帖子

阿女依家果間中學, 已經有同佢地講, 升上中二, 希望佢地可參與club / society 既幹事工作, SU 就要中三至可以參與

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-7 19:13

妹妹頭 發表於 18-11-7 12:08
回覆 王家爸爸 的帖子

阿女依家果間中學, 已經有同佢地講, 升上中二, 希望佢地可參與club / society 既幹 ...
呢個係最好既學習方法,從實際事務上學係最好既。
作者: zitaeric    時間: 18-11-7 19:30

王家爸爸 發表於 18-11-7 19:13
呢個係最好既學習方法,從實際事務上學係最好既。

多謝提醒,講得好對。
好多時都只顧埋首於學業上,忽畧佐這方面。

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-7 19:34

zitaeric 發表於 18-11-7 19:30
多謝提醒,講得好對。
好多時都只顧埋首於學業上,忽畧佐這方面。
世界上叻人越來越多,但係從少就有實際處事經驗既人越來越少,所以將來想活得好,有好既出路,需要從小訓練到高分高能。
作者: zitaeric    時間: 18-11-7 19:41

王家爸爸 發表於 18-11-7 19:34
世界上叻人越來越多,但係從少就有實際處事經驗既人越來越少,所以將來想活得好,有好既出路,需要從小訓練 ...

高分高能好難甘,可以再多D實際参考?

作者: chanwendy    時間: 18-11-8 10:18

sfuhsg 發表於 18-11-6 01:55
合格就夠?
我見亞女平時的quiz, 甚至剛剛完成的ut, 都有個別科目係好多人唔合格的, 合格的當然都係個別人會好高分, 但平均都係合格多啲.  女轉述老師的說話, 合格已經係好好架喇.
作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-8 10:34

chanwendy 發表於 18-11-8 10:18
我見亞女平時的quiz, 甚至剛剛完成的ut, 都有個別科目係好多人唔合格的, 合格的當然都係個別人會好高分, 但 ...

成績表有ranking你地就清楚。合格多少少好大機會係最後嗰25%。

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-8 10:49

zitaeric 發表於 18-11-7 19:41
高分高能好難甘,可以再多D實際参考?
簡單啲講就係唔好死讀書,需要活學活用。
作者: 王家爸爸    時間: 18-11-8 10:54

LingChiBaBa 發表於 18-11-8 10:34
成績表有ranking你地就清楚。合格多少少好大機會係最後嗰25%。
其實好睇學校,傳統名校既試卷通常都有啲特別難題,腦筋需要轉得快先識答,所以難攞高分。
作者: 王家爸爸    時間: 18-11-8 10:54

chanwendy 發表於 18-11-8 10:18
我見亞女平時的quiz, 甚至剛剛完成的ut, 都有個別科目係好多人唔合格的, 合格的當然都係個別人會好高分, 但 ...
我同小朋友定既初中目標係每科大約係ranking既中游,一般都係合格多啲啲。
作者: 妹妹頭    時間: 18-11-8 11:57

回覆 王家爸爸 的帖子

同意, 阿女果間已不屬傳統名校, 但UT真係好難取分, 班內最高分的, 都只係有74-75, 所以合格既都已經好好了

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-8 12:15

王家爸爸 發表於 18-11-8 10:54
其實好睇學校,傳統名校既試卷通常都有啲特別難題,腦筋需要轉得快先識答,所以難攞高分。 ...

咁又係,你小朋友間學校勁D

作者: sorainbow    時間: 18-11-8 13:25

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-8 16:52

sorainbow 發表於 18-11-8 13:25
什麼叫UT
Uniform Test
作者: TwinWong    時間: 18-11-10 18:32

要睇小朋友係咪邊科唔掂
主動同願意叫你揾補習
唔係就嘥錢同嘥時間

作者: mcl203    時間: 18-11-10 21:29

我同小朋友定既初中目標係每科大約係ranking既中游,一般都係合格多啲啲。 ...

8-90分咁多學生,中游即係幾多分,係咪教先1-2年果隻先?~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-10 23:08

mcl203 發表於 18-11-10 21:29
8-90分咁多學生,中游即係幾多分,係咪教先1-2年果隻先?~~~
分數唔係重點,排名先係,以180人一級為例,我覺得每科既排名都唔低過100已經可以。
作者: miriam    時間: 18-11-11 14:06

我同小朋友定既初中目標係每科大約係ranking既中游,一般都係合格多啲啲。 ...
以下既分數係我囡升 S.1 時抱既心態, 幾多家長好似我咁傻唔知喇.

50 還神
60 偷笑
70 好彩
80 開心
90 嚇呆
100 發夢

作者: miriam    時間: 18-11-11 14:08

王家爸爸 發表於 18-11-10 23:08
分數唔係重點,排名先係,以180人一級為例,我覺得每科既排名都唔低過100已經可以。 ...
同意

我囡有 d 科同總成績其實唔係好高分, 但級名次可以幾高, 佢學校只有頭 1/2 既學生會有級名次, 變相知道其實唔算太差.

作者: ^O^    時間: 18-11-12 18:47

LingChiBaBa 發表於 18-11-8 12:15
咁又係,你小朋友間學校勁D
完全感受到你講乜,我女竟然間中唔識做細佬d數!
作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-12 21:00

^O^ 發表於 18-11-12 18:47
完全感受到你講乜,我女竟然間中唔識做細佬d數!

細佬S2定S3?  係咪亞女嫌細佬阻住?

作者: ^O^    時間: 18-11-12 21:13

LingChiBaBa 發表於 18-11-12 21:00
細佬S2定S3?  係咪亞女嫌細佬阻住?
細佬升s2,係舊年有d唔識,今年又ok喎!所以唔知係咪你所講呢 XD
作者: ccllmama    時間: 18-11-13 12:01

miriam 發表於 18-11-11 14:06
以下既分數係我囡升 S.1 時抱既心態, 幾多家長好似我咁傻唔知喇.

50 還神

我試行呢個路線先

作者: 妹妹頭    時間: 18-11-13 12:04

回覆 miriam 的帖子

同我心目中既標準差不多, 但求合格, 慢慢可以追上去

作者: sorainbow    時間: 18-11-13 13:22

作者: miriam    時間: 18-11-13 14:12

ccllmama 發表於 18-11-13 12:01
我試行呢個路線先
S.1 時由中文小學轉讀英中, 都唔敢要求咁高, 合格叫做聽得明上堂講咩, 唔合格睇下衰咩, 但唔插手.

作者: miriam    時間: 18-11-13 14:15

妹妹頭 發表於 18-11-13 12:04

同我心目中既標準差不多, 但求合格, 慢慢可以追上去
適應左後分數真係慢慢追返, 到下學校級名次有進步.

當日咁樣諗法壓力都少左.

作者: 妹妹頭    時間: 18-11-13 14:20

我仲未完全放手, 不過已部份放手 :

放手 : 中文, 英文, 數學, 中國歷史 (因為阿女強中文/數學, 依D小學都有接觸, 可以放手)
未完全放手 : history, geog, sci (因為阿女從未接觸過, 所以我有教佢點去溫習)

希望下次exam, 我可以慢慢放埋其他科目比佢自己溫

作者: drchung    時間: 18-11-15 12:10

答:學生要求,學生付出,家長支持,家長期望。

作者: sfuhsg    時間: 18-11-17 09:43

王家爸爸 發表於 18-11-6 08:51
個人認為,初中應該輕鬆啲,唔好讀死書,打好基礎比分數更重要,所以反而需要睇小朋友識唔識。另外,多啲參 ...

我冇睇佢功課測考,唔多見佢溫書,應該話冇乜時間溫,就算有,都唔係好專心,問佢就話識

ut分數不太理想,但大部分科目已屬於中上

唔知可以點,佢自己都話知自己hea,應該可以考好d

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-17 13:06

sfuhsg 發表於 18-11-17 09:43
我冇睇佢功課測考,唔多見佢溫書,應該話冇乜時間溫,就算有,都唔係好專心,問佢就話識

ut分數不太理想 ...
我覺得初中家長應該游走於直昇機,牧羊人之間,成績達中上游就牧羊式管理,唔好理咁多,成績跌到中下游就轉換成直昇機模式。
作者: la5711    時間: 18-11-17 19:05

中一完全無補習,小五小六太辛苦,應承阿囝俾佢輕鬆一年,二來想睇下佢真正實力。上左中二,因為數學成績排名低過中間位,就開始補數。到中三再加補英文。

作者: sfuhsg    時間: 18-11-17 19:28

王家爸爸 發表於 18-11-17 13:06
我覺得初中家長應該游走於直昇機,牧羊人之間,成績達中上游就牧羊式管理,唔好理咁多,成績跌到中下游就轉 ...

其實我對佢排名都感到意外既,

佢小學HAPPY SCHOOL, 依家學校又唔少名小升上黎

總覺得唔夠人爭,

只怕係人地未適應,

要睇埋一月份EXAM先可再作打算.

始終已經中學, 又唔想插手太多, 怕之後越來越放唔到手.

果時小3,4都半放手, 到小5,6又擔心呈分, 又放唔到

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-18 10:03

sfuhsg 發表於 18-11-17 19:28
其實我對佢排名都感到意外既,

佢小學HAPPY SCHOOL, 依家學校又唔少名小升上黎
既然放羊式小學都升到好中學,即係呢個方法適合你小朋友,唔需要過於擔心。
作者: tslau    時間: 18-11-18 12:13

回覆 王家爸爸 的帖子

各位家長好:

看完大家意見,都有同感,兒子升中後,都係因應科目,在全放手和1/3插手階段,中英數三科,
唯獨英文差少少,但不是不合格,在中上游位置,都係安排他去補習,令自已安心.

但中文,學校有<文言文>的閱讀理解,就錯得<多>了,好采有另一部份,課文理解,可勇奪分數,否
則UT險些不合格,想請教大家在<文言文>的閱讀理解方面,有何增補方法?先謝謝意見.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5