教育王國

標題: 救恩、培僑 [打印本頁]

作者: winwincat008    時間: 18-10-26 18:47     標題: 救恩、培僑

救恩有offer , 培僑 2Nd in 諗緊去唔去好?
兩間都活動教學~救恩無中學~但培僑紅背景我地又唔係好buy~我地住係九龍兩間中間

作者: boboamy    時間: 18-10-26 18:50

winwincat008 發表於 18-10-26 18:47

請問培僑點check 1st round result?

作者: momo333    時間: 18-10-26 18:52

winwincat008 發表於 18-10-26 18:47

如一定要龍的話取培僑

作者: Natloegirls    時間: 18-10-26 18:58

boboamy 發表於 18-10-26 18:50

https://admission.puikiucollege.edu.hk/admission/login.php

作者: winwincat008    時間: 18-10-26 18:58

boboamy 發表於 18-10-26 18:50

Login 入去click first in result

作者: 山貓姐    時間: 18-10-26 19:01

去過培僑的開放日,操場放滿了各樣比賽和考試升學成續,感覺學校會看重這些,即是會谷成續,跟救恩不太一樣,對不?救恩升中校網亦很好,加上如果喬喬的顏色是心中條刺,就更加要考慮清楚,一讀十二年。
btw, 喬喬算是活動教學嗎?

作者: 小鼠    時間: 18-10-26 19:08

山貓姐 發表於 18-10-26 19:01
去過培僑的開放日,操場放滿了各樣比賽和考試升學成續,感覺學校會看重這些,即是會谷成續,跟救恩不太一 ...

培橋小學應該唔谷成綪喎,朋友既小朋友讀,連平日默書都唔算多喎,想愉快學習,培僑應該都ok

作者: winwincat008    時間: 18-10-26 19:29

小鼠 發表於 18-10-26 19:08
培橋小學應該唔谷成綪喎,朋友既小朋友讀,連平日默書都唔算多喎,想愉快學習,培僑應該都ok
...

救恩都唔谷

作者: PanMada    時間: 18-10-26 19:31     標題: 回覆樓主

如果好介意培僑紅色既背景,我就覺得無論你有無救恩offer 都唔好入讀,始終一讀12 年,心裡有條刺好難捱到12 年

作者: elbar    時間: 18-10-26 19:32

救恩  

作者: andy0307    時間: 18-10-26 20:07     標題: 回覆樓主

請問培僑究竟點紅法?會教大陸政治?

作者: winwincat008    時間: 18-10-26 20:33

andy0307 發表於 18-10-26 20:07

我只知交流團全部返大陸

作者: little_kid    時間: 18-10-26 20:42

我也想知。
課程上同其他直私有什麼分別?

作者: assado    時間: 18-10-26 20:47

PKC 只是中西合璧學校, 有中國特色, 吾係紅色校。

作者: auby    時間: 18-10-26 20:52

我都聽其他家長咁講過,但佢地又無講點解,所以我都好想知

作者: carol818    時間: 18-10-26 20:52     標題: 回覆樓主:

有朋友說,黃錦輝校長過左救恩做校長,說會努力變成一條龍。是否真的?

作者: assado    時間: 18-10-26 20:53

山貓姐 發表於 18-10-26 19:01
去過培僑的開放日,操場放滿了各樣比賽和考試升學成續,感覺學校會看重這些,即是會谷成續,跟救恩不太一 ...

讀書始終都要有成績, 才俾到家長信心。

作者: assado    時間: 18-10-26 20:58

winwincat008 發表於 18-10-26 20:33
我只知交流團全部返大陸

我了解除去中國外, 其他外國地方都有去。

作者: alienlee    時間: 18-10-26 21:00

assado 發表於 18-10-26 20:47

PKC 只是中西合璧學校, 有中國特色, 吾係紅色校。

小學我唔清楚,但中學絕對紅得好緊要

作者: assado    時間: 18-10-26 21:02

little_kid 發表於 18-10-26 20:42
我也想知。
課程上同其他直私有什麼分別?

培橋少少資料:

每班30-33人,雙班主任制
培僑G1-G6 教學語言
英文: 英文,英藝
普通話: 中文,數學,中藝
廣東話: PE,VA,IT,成長科,音樂

G1/G2 主要玩敲擊樂。
G3分科專教, 學校會特別聘請各種樂器的老師如笙,色士風,大中小提琴,二胡,柳琴,揚琴等等等等按小朋友個人喜好分班上堂, 直至G6。
功課少抄寫,Lower grade 1-3 per day
Weekdays 課後活動有校車送到主要交通要點,給大圍站,馬鞍山站等

作者: little_kid    時間: 18-10-26 21:19

alienlee 發表於 18-10-26 21:00
小學我唔清楚,但中學絕對紅得好緊要

例如中學會怎樣?

作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-26 21:20

carol818 發表於 18-10-26 20:52
有朋友說,黃錦輝校長過左救恩做校長,說會努力變成一條龍。是否真的?
...

識嘅救恩家長話,講攪中學講左N年
攪得成仲要等上軌道,概念股幾時見成績,仲要等等

作者: alienlee    時間: 18-10-26 21:26

little_kid 發表於 18-10-26 21:19
例如中學會怎樣?

校內好多作文,畫畫比賽主題都係紅色主題。。。
學生亦好多普通話人
另外,據聞近年多了愛國制服團隊。。。
並非要踩低這學校(同埋我真係無研究過佢小學,此乃中學情況), 但如果真的未能太接受愛國教育,真的要好好考慮清楚。。。

作者: assado    時間: 18-10-26 21:35

alienlee 發表於 18-10-26 21:26
學生亦好多普通話人

三大都多學生是説普通話。

作者: daddykei    時間: 18-10-26 22:12

alienlee 發表於 18-10-26 21:26

我小朋友讀了五年培僑,都無見過聽過你所講嘅嘢呢!我還記得雨傘運動時,我見到好多中學部學生同老師帶黃絲帶。學生八成以上都係香港人

作者: alienlee    時間: 18-10-26 22:17

daddykei 發表於 18-10-26 22:12

我小朋友讀了五年培僑,都無見過聽過你所講嘅嘢呢!我還 ...

八成本地是小學部?中學部應該真係無。。。

不想花時間辯論。。。大家只是將見到的一面呈現
也可能大家接受程度不同,有需要作參考的家長只行判斷吧

作者: 李大人    時間: 18-10-26 22:38

作者: alienlee    時間: 18-10-26 23:00

李大人 發表於 18-10-26 22:38
學校十二年直龍,又點會中學部與小學部不同?

對不起各位。。。。
我發現了是我自己弄錯了。。。
原來我一向認識的為港島培僑,而非大家談論中的培僑書院,
難怪大家的認知落差那麼大。。。
造成誤會,不好意思

作者: teambuilder    時間: 18-10-27 08:34     標題: 回覆樓主

兩間學費同地點都差好遠,我本身不是港島人,基本上就算救恩幾愉快都唔會揀。如果住得港島,我會選擇抽獎而唔會揀救恩(我個是女)。以我所知救恩是港島區次選,如果住港島冇其他offer 都會take. 客觀討論,培僑優勢在於一條龍,學費平,校舍靚,有國際課程可選,語言好。缺點是成績不及救恩,沒有宗教(我唔講紅色背景怕政治不正確),地點吊腳。培僑係有普通話小朋友,但唔多,我估計救恩可能一個都冇,可能因為低調d。

作者: little_kid    時間: 18-10-27 10:36

assado 發表於 18-10-26 21:02

培橋少少資料:

幾好

作者: Babemo    時間: 18-10-27 11:25

teambuilder 發表於 18-10-27 08:34
兩間學費同地點都差好遠,我本身不是港島人,基本上就算救恩幾愉快都唔會揀。如果住得港島,我會選擇抽獎而 ...

請教一下,救恩學校邊一方面有所不足?因為你話如果住香港島情願揀大抽獎都唔會去。

我不是太熟救恩⋯⋯

作者: momo333    時間: 18-10-27 11:32

teambuilder 發表於 18-10-27 08:34
兩間學費同地點都差好遠,我本身不是港島人,基本上就算救恩幾愉快都唔會揀。如果住得港島,我會選擇抽獎而 ...

我也想知道多少少
救恩在港島區是什麼原因為次選?哪些是首選?(直私)

作者: sunflower2000    時間: 18-10-27 11:37

成績不及救恩?
小學都冇公開試成績,點比??
作者: assado    時間: 18-10-27 12:00

PKC 雖然地點唔方便, 但校車覆蓋路線好廣, 而且大圍亦有校車/小巴上, 好方便。
PKC 這幾年, DSE 成績一年比一年好。

作者: teambuilder    時間: 18-10-27 12:26

Babemo 發表於 18-10-27 11:25

請教一下,救恩學校邊一方面有所不足?因為你話如果住香港 ...

救恩係中西區私校,有救恩offer 如參加大抽獎會跌落waiting 的。你是哪個校網?有冇打算大抽獎?救恩派位好好的,目測band 1生理應佔好多,佢網頁有晒資料。

作者: teambuilder    時間: 18-10-27 12:45

momo333 發表於 18-10-27 11:32
我也想知道多少少
救恩在港島區是什麼原因為次選?哪些是首選?(直私)

個個人心中的首選都唔一樣,做得次選都好好啦,排第二喎,不是嗎?以我所認知中西區和灣仔區有不少成績出眾的官津校,而直資有st paul co ed.

作者: teambuilder    時間: 18-10-27 13:44

sunflower2000 發表於 18-10-27 11:37
成績不及救恩?
小學都冇公開試成績,點比??

咁又係,培僑仲要冇名次,就算學生之間都難比較。只是我見救恩派位好好,好似宣道九小sfa 果類(但救恩比較愉快)所以我把救恩歸類為成績好果堆。

作者: 李大人    時間: 18-10-27 13:50

作者: pmgirl320    時間: 18-10-27 14:41

winwincat008 發表於 18-10-26 20:33
我只知交流團全部返大陸

交流團會去外國,吾係返大陸only. 功課量適中,冇太多抄寫同默書!小朋友返學好開心的,雖然小朋友未上中學,但完全感覺吾到您所謂的超紅政治背景。如果真係心內有刺,就不要去2nd, 有好多弟妹想讀也想入讀的。

作者: pmgirl320    時間: 18-10-27 14:48

alienlee 發表於 18-10-26 23:00
對不起各位。。。。
我發現了是我自己弄錯了。。。
原來我一向認識的為港島培僑,而非大家談論中的培僑書 ...

培僑中學同培僑書院完全不同的,地區也不同。

作者: Babemo    時間: 18-10-27 14:55

teambuilder 發表於 18-10-27 12:26
救恩係中西區私校,有救恩offer 如參加大抽獎會跌落waiting 的。你是哪個校網?有冇打算大抽獎?救恩派位 ...

我地從來冇考慮大抽獎⋯⋯

網上資料及爬文見到救恩happy又唔谷但升中成績好好,有7、8成畢業生可以考入band 1中學如港同,聖保羅書院及spcc。
見到你話如果住香港島你小朋友若有offer 都唔考慮情願大抽獎,所以先問問

作者: teambuilder    時間: 18-10-27 15:25

Babemo 發表於 18-10-27 14:55
我地從來冇考慮大抽獎⋯⋯

網上資料及爬文見到救恩happy又唔谷但升中成績好好,有7、8成畢業生可以考入ba ...

你講果三間學校是有直屬/一條龍小學的,咁我認為那三間學校的直屬小學,有可能是部分救恩學生當年的首選,就是這樣。或者有人喜歡撓路再去終點,但唔多。

作者: Babemo    時間: 18-10-27 15:46

teambuilder 發表於 18-10-27 15:25
你講果三間學校是有直屬/一條龍小學的,咁我認為那三間學校的直屬小學,有可能是部分救恩學生當年的首選, ...

哦,原來你想表達呢個⋯⋯明白曬!

似乎happy school在市場上選擇不多,所以我都會注冊先。

作者: artroboy    時間: 18-10-27 21:26

我會㨂救恩,除咗有聯繫b1c中學「東滙基」之外,參加中西區派位亦不錯。聽升中派位話舊年有五個入到Spcc ,另外亦是熱門直資港同中既常客,派位男仔入英皇、聖類斯,女仔更是有利,中西區出名利女生選擇。

作者: artroboy    時間: 18-10-27 21:29

carol818 發表於 18-10-26 20:52
...
救恩話買地起中學講咗就快十年粒⋯,等成事相信你個仔女都已經升晒中學。
作者: yellow123    時間: 18-10-27 22:58     標題: 回覆樓主:

今年升中真係好好成績,之前幾年的成績也十分唔錯。以咁Happy school的學校黎講,係好難得。又可以愉快學習、又有好成績。

圖片附件: Capture+_2018-10-27-22-55-03.JPEG (18-10-27 22:58, 169.04 KB) / 下載次數 10
/forum.php?mod=attachment&aid=MjcwMjg4fDg4YzFjNjNjfDE3MTY2MzYyNjF8MA%3D%3D

作者: sunflower2000    時間: 18-10-28 09:07

唔少去咗滙基東。其實滙基東同培橋,邊間DSE成績好D?
作者: hotpot_lover    時間: 18-10-28 13:49     標題: 回覆樓主

救恩家長講的,吾岩聽當佢個人睇法好了
1. 普遍家長擔心林校長會帶來轉變,事實上林在WKF風評,令家長擔心
2. 林上任後最大「貢獻」係遊學團,家長笑稱救恩變成了旅行社
2. 因轉校長好多老走左,請左唔少WKF 嘅老師同其他新老師
3. 加上林校長帶來「評估不預先通知」概念,初小家長仲接受到,但小5、6家長要呈分,好大反應,覺得林之前做WKF有直升,無理解過無龍校家長感受
4. 現時升讀滙基是因爲前校長與滙基關係,將來仲有無呢重關係,大家都擔心緊

作者: artroboy    時間: 18-10-28 16:55

hotpot_lover 發表於 18-10-28 13:49
1. 普遍家長擔心林校長會帶來轉變,事實上林在WKF風評,令家長擔心
...

風評有咩? 公平d講,WKF 呢幾年行政一直都好混亂,應該唔好可能關佢事。
不過我都唔明陳前校長點解唔升副校上去,話晒做咗咁多年,對士氣有一定影響,副校帶走一班老師亦唔意外。

(非此校家長)

作者: artroboy    時間: 18-10-28 17:02

hotpot_lover 發表於 18-10-28 13:49
...

乜聯繫係同前校長有關咁兒戲?唔係大家都屬於同教會加互利合作關係?!我個人愚見唔覺得會脫勾,始終救恩教學程度唔差,中西區普遍生活水平都比較中產,家長願意投資係小朋友身上,對處於觀塘上山附近的滙基有一定收生既吸引力,可樂而不為。
作者: 忌廉寶寶    時間: 18-10-28 17:42     標題: 回覆:hotpot_lover 的帖子

我都聽救幼生家長講,當初諗住有利升上救小而選救幼,但事實上今年升上K3既走左成班人,原因係唔睇好新校長,所以另覓出路

作者: kudon    時間: 18-10-28 21:24

回覆 忌廉寶寶 的帖子

如果因為轉校長而唔報救恩,相信好多家長會多謝佢哋
作者: teambuilder    時間: 18-10-28 21:26

Babemo 發表於 18-10-27 15:46

哦,原來你想表達呢個⋯⋯明白曬!

係呀,考得呢間我相信你本身都心儀吧,又有offer 注冊左先都好正路,再加上你唔諗住大抽獎,我諗唔到有唔注冊嘅理由。

作者: teambuilder    時間: 18-10-28 21:34

kudon 發表於 18-10-28 21:24
回覆 忌廉寶寶 的帖子

如果因為轉校長而唔報救恩,相信好多家長會多謝佢哋 ...

果d家長唔報救恩都要報其他學校,咁講法其他家長真係多得救恩個校長唔少喎

作者: lawliu    時間: 18-10-28 21:50

忌廉寶寶 發表於 18-10-28 17:42
我都聽救幼生家長講,當初諗住有利升上救小而選救幼,但事實上今年升上K3既走左成班人,原因係唔睇好新校長 ...

現在K3有多少%升番P1呢?

作者: artroboy    時間: 18-10-28 21:53

teambuilder 發表於 18-10-28 21:34
果d家長唔報救恩都要報其他學校,咁講法其他家長真係多得救恩個校長唔少喎
...
救恩幼唔一定可以直上到救恩小學,好似只收一半人左右。另外亦有一批救幼未必係心儀上救恩小學,中西區有好多小學可選,特別女仔。
作者: artroboy    時間: 18-10-28 22:01

我都聽救幼生家長講,當初諗住有利升上救小而選救幼,但事實上今年升上K3既走左成班人,原因係唔睇好新校長 ...
其實會唔會佢地入唔返救恩小學咋?呢幾年已經唔係幼小一定入到小學啦喎,有一年篩走過半人。因為小學都算出名,有一定fans 報考。(陳校長時不時就見報)
作者: kudon    時間: 18-10-28 23:35

回覆 teambuilder 的帖子

報得直私有幾多個會只報一間學校
作者: winwincat008    時間: 18-10-29 00:06

lawliu 發表於 18-10-28 21:50

http://www.kauyan.edu.hk/kindergarten/wp-content/uploads/2018/08/2017-2018年度高班升小一統計-中文.pdf

作者: winwincat008    時間: 18-10-29 00:13

走成班人?我小朋友今年K3, 點解我唔覺?

作者: TAIOU4    時間: 18-10-29 03:06

阿女前年都係同時有救恩和培僑
中西區利唔利女仔尼個問題我之前都諗左好耐
問題有二
1. 中西區人口正在增長中
2. 所謂利女仔泛指多女直屬學校
而救恩並沒有中西區的直屬或聯系中學
升中時只可全選英華
不幸英華校址搬了,不知現在真正屬那一區
加上上面第2點,中西區只利抽津小女生,救恩女生應該沒有得益
固好多中西區家長也不把救恩放在第一位

至於西九匯基會不會留位給救恩這個問題
我覺得是沒有必要去想
雖聯系位是托前前任校長夫婦之福
但因匯基交通和學費關係
B1生源也不足,如斷了聯系對匯基並沒有好處

反而前校長,現校長和港同關係千絲萬縷
所以港同年年都收左好多救恩生
尼一個先至係救恩真正賣點

不過....今年開始最令人放心不下的也有二
1. 林克忠,梁校長是偶像級校長,林校長之前幾間學校的風平好像被完全比下去...
2. 學費太貴,課外活動費用也貴,而且還有加價機會...

如住九龍或新界區的話,選培僑應該較便利,其他自己想吧
作者: lawliu    時間: 18-10-29 05:33

winwincat008 發表於 18-10-29 00:13
走成班人?我小朋友今年K3, 點解我唔覺?

今年救小收幾多救幼(現在K3)呢?

作者: artroboy    時間: 18-10-29 07:37

TAIOU4 發表於 18-10-29 03:06
問題有二
1)港同出咗狀元變大熱後,救恩已經由收十幾個到依家只係十個八個一段時間啦。得果一班左右既空缺,仲收到十個、八個,我覺得依舊叫友好狀態。
2)滙基聯繫情況-認同

3)中西區利女,暫時還是的,除咗直屬小學,聖心(上午校)、st.ckares, 聖堤女之外,唔好忘記區內仲有聖心(下午班)及無直升小學等官津派位到英華女、st.clares中學既數量不俗。區內兩間聯繫官小可上名官中。
即係唔揀救恩小學,有好多選擇,揀救小跟派位亦較容易入讀心儀中學。

反之,培僑無記錯無呈分?讀到中途想跳船並不容易。

作者: 哈哈寶寶    時間: 18-10-29 08:35

學校網頁有介紹清楚,校長係黨員,同埋“培橋”麻,估當然要貢獻國家喇~

作者: winwincat008    時間: 18-10-29 08:45

問題有二

Thanks.. 請教一下最終你小朋友揀左邊間?

作者: winwincat008    時間: 18-10-29 08:47

lawliu 發表於 18-10-29 05:33
今年救小收幾多救幼(現在K3)呢?

傳聞小於30⋯但係都係聽返黎~無數據支持

作者: winwincat008    時間: 18-10-29 08:49

哈哈寶寶 發表於 18-10-29 08:35
學校網頁有介紹清楚,校長係黨員,同埋“培橋”麻,估當然要貢獻國家喇~
...

見大家評論都未見有愛國教育值入~但校長校董均為愛國黨員

作者: 忌廉寶寶    時間: 18-10-29 09:01     標題: 引用:回覆+忌廉寶寶+的帖子 如果因為轉校長而唔

原帖由 kudon 於 18-10-28 發表
回覆 忌廉寶寶 的帖子

如果因為轉校長而唔報救恩,相信好多家長會多謝佢哋 ...
校長係學校既靈魂,可以控制學校既好多決策,對家長報讀與否一定有影響,如果唔係就唔需要聽咁多講座去了解間學校,而事實上救小轉校長同副校離職係一個重大改變,好多人都係因為前校長而報讀救小
而且考小學係靠實力,小左幾十個人報名,仲要同另外2千幾人爭,多謝既要多謝自己小朋友咁叻考到
PS救小考學術太勁,我冇報

作者: 忌廉寶寶    時間: 18-10-29 09:05     標題: 引用:Quote:忌廉寶寶+發表於+18-10-28+17:42+我

原帖由 artroboy 於 18-10-28 發表
其實會唔會佢地入唔返救恩小學咋?呢幾年已經唔係幼小一定入到小學啦喎,有一年篩走過半人。因為小學都算出 ...
入唔入返唔知,因為佢地都冇住報
救幼係學卷救小係私校不嬲知唔係直升,就係你講既point...陳校長有一定fans,而事實陳校長而家唔再係校長,呢班fans咪另覓其他心儀

作者: 忌廉寶寶    時間: 18-10-29 09:08     標題: 回覆:winwincat008 的帖子

你小朋友係上午班?聽朋友講上午班仍然full occupancy,因為好多pm願意補上,上年K2上下午各三班,今年K3下午得番兩班
我都係聽朋友講,你係用家,有錯請指正

作者: 忌廉寶寶    時間: 18-10-29 09:09     標題: 引用:Quote:忌廉寶寶+發表於+18-10-28+17:42+ 我

原帖由 lawliu 於 18-10-28 發表
上年收29,今年收21,救小學位共90

作者: artroboy    時間: 18-10-29 09:39

忌廉寶寶 發表於 18-10-29 09:05
入唔入返唔知,因為佢地都冇住報
救幼係學卷救小係私校不嬲知唔係直升,就係你講既point...陳校長有一定fan ...

咁救恩可以係中西區冒起都係因為陳校長明星效應既,佢寧願請呢個新校長,都唔內部升正我估佢應該會睇住掛⋯

不過話時話,佢既學費的確越來越貴,中西區可以有大把選擇。

但如果同培僑比較,我會睇高佢兩線,進可攻,退可守。

作者: lawliu    時間: 18-10-29 10:57

忌廉寶寶 發表於 18-10-29 09:09
上年收29,今年收21,救小學位共90

嘩……真的不算多喎

作者: artroboy    時間: 18-10-29 11:02

問題有二
英華女今年返回舊址,另外,一直屬中西區網,無變過。
救恩新校長之前除咗王錦輝,仲有係邊間做過校長?

作者: 李大人    時間: 18-10-29 11:52

作者: TAIOU4    時間: 18-10-29 14:37

winwincat008 發表於 18-10-29 08:45
Thanks.. 請教一下最終你小朋友揀左邊間?

其寶我真係好欣賞梁校長的校學方針所以才考救恩
但奈何銀根不夠長
我又不想女兒在太關愛的環境長大令她將來不適應繁忙的中學生活

所以原先已決定入讀培僑
因我想女兒在小學能有更多機會(金錢)去上多些多元化的課外話動

最後有幸扣得在家附近的一線津校
基於時間、金錢和交通的考慮
決定入讀官津

作者: TAIOU4    時間: 18-10-29 14:45

artroboy 發表於 18-10-29 11:02
英華女今年返回舊址,另外,一直屬中西區網,無變過。
救恩新校長之前除咗王錦輝,仲有係邊間做過校長?
...

你search下林校長大名就會發現有個仇家爆佢D野出尼
信幾多成就由你
我覺得事出必有因
不作詳解

作者: artroboy    時間: 18-10-29 15:43

TAIOU4 發表於 18-10-29 14:37
其寶我真係好欣賞梁校長的校學方針所以才考救恩
但奈何銀根不夠長
我又不想女兒在太關愛的環境長大令她將 ...
邊位梁校長?
作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-29 15:47

artroboy 發表於 18-10-29 15:43
邊位梁校長?

陳梁淑貞呀

作者: artroboy    時間: 18-10-29 15:48

TAIOU4 發表於 18-10-29 14:45
你search下林校長大名就會發現有個仇家爆佢D野出尼
信幾多成就由你
我覺得事出必有因
仇家亦有可能係被炒鱿人仕或其他原因?呢d我唔認為係代表佢個人問题,只代表佢黑仔。反而佢如果係教學政策、個人操守有問题就話啫。例如: 顏xx... , 近期上哂報果d。
作者: artroboy    時間: 18-10-29 15:50

Charlotte_mom 發表於 18-10-29 15:47
陳梁淑貞呀
哦,原來都係佢,失敬。
作者: TAIOU4    時間: 18-10-29 15:57

artroboy 發表於 18-10-29 15:43
邊位梁校長?

應該叫陳校長
因陳梁好像不是複姓吧?

作者: jutma    時間: 18-10-30 11:27

回覆 alienlee 的帖子

培僑教育機構有: 北角培僑中學(直資、七十多年)、小西灣培僑小學(津校)及2005年開辦的直資一條龍培僑書院。

作者: December_baby    時間: 18-10-30 12:33     標題: 回覆樓主

普通話教數?真的好特別

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5