教育王國

標題: k1國際 [打印本頁]

作者: xxxxkiko    時間: 18-9-15 10:48     標題: k1國際

一直以來用廣東話教小朋友,但打算語境好一d今年k1報左國際班,開學到而家個仔唔明老師講咩,好似好慘甘,請問一下應該堅持落去定轉返本地班好?因為班內成班都係n升上k1,己經個個用英文溝通

作者: 钧熹    時間: 18-9-15 14:49

小朋友學嘢好快噶,我覺得唔使擔心,俾少少時間,冇問題噶。
作者: xxxxkiko    時間: 18-9-15 21:37

钧熹 發表於 18-9-15 14:49

我仔好硬頸,一句說話都唔肯講,而且我仔放學同我講,我唔知佢地講咩話,搞到我好心痛,愛佢嫩6成令佢害怕,我都set左個時間比自己睇下佢有冇進步,因為我地屋企始終都係用廣東話

作者: xxxxkiko    時間: 18-9-15 21:37

钧熹 發表於 18-9-15 14:49

我都謝謝你比意見

作者: 已刪除用戶    時間: 18-9-23 23:20     標題: 回覆樓主:

睇美文卡通片,我屋企都係廣東話,N全英普,返學前日日一小時英文卡通,雖然未識講,但佢知老師講咩。

作者: chriskaan    時間: 18-9-24 16:37

小朋友好快適應到 , 只要佢肯玩 , 好快就會習慣到...!!
作者: xxxxkiko    時間: 18-9-27 21:10

藍尾巴 發表於 18-9-23 23:20
睇美文卡通片,我屋企都係廣東話,N全英普,返學前日日一小時英文卡通,雖然未識講,但佢知老師講咩。
...

老師話感覺仔仔係聽得明,但始終唔肯開口講英文同普通話

作者: xxxxkiko    時間: 18-9-27 21:10

chriskaan 發表於 18-9-24 16:37
小朋友好快適應到 , 只要佢肯玩 , 好快就會習慣到...!!

希望半年時間佢肯出聲

作者: chriskaan    時間: 18-9-28 10:53

回覆 xxxxkiko 的帖子

要俾D時間 , 小朋友其實一直吸收緊 , 只係佢識的詞彙唔夠多 , 所以未識表達住...!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5