教育王國

標題: 上智 vs 聖羅撒 [打印本頁]

作者: kitmay    時間: 18-9-7 15:04     標題: 上智 vs 聖羅撒

兩間都是天主教女校,比較二者的收生要求及學術表現,banding是否一樣?邊間好D
作者: little_yolky    時間: 18-9-7 15:20

kitmay 發表於 18-9-7 15:04
兩間都是天主教女校,比較二者的收生要求及學術表現,banding是否一樣?邊間好D ...
聖羅撒有直屬小學, 流出既位唔多喎。
作者: 熱媽    時間: 18-9-7 16:03

兩間都是天主教女校,比較二者的收生要求及學術表現,banding是否一樣?邊間好D ...
1間B1a〈上〉,1間B1b〈聖〉。講名氣一定係上智勝。上智基本上收的都係B1生,聖羅撒收的大多係自己學生(B1~B2都有),但2間DSE成績又唔係相差好大。
作者: little_yolky    時間: 18-9-7 16:29

熱媽 發表於 18-9-7 16:03
1間B1a〈上〉,1間B1b〈聖〉。講名氣一定係上智勝。上智基本上收的都係B1生,聖羅撒收的大多係自己學生(B1~ ...
聖羅撒收的大多係自己學生(B1~B2都有),但2間DSE成績又唔係相差好大 ===> 咁即係聖羅撒勝
作者: 熱媽    時間: 18-9-7 16:52

little_yolky 發表於 18-9-7 16:29
聖羅撒收的大多係自己學生(B1~B2都有),但2間DSE成績又唔係相差好大 ===> 咁即係聖羅撒勝  ...
唔係,上智成績的確係聖羅撒之上。
作者: Ktfk    時間: 18-9-7 16:53

按成績

英、數、理一向成績唔錯。

聖  
英、通好似更理想,反而數一向是相對明顯較弱。 理科也差一點。

作者: 熱媽    時間: 18-9-7 17:00

Ktfk 發表於 18-9-7 16:53
按成績

呢個係真,聖的數學一向較弱,所以理科成績唔靚仔。
作者: jigsaw    時間: 18-9-7 17:18     標題: $

Deleted
作者: shunlee    時間: 18-9-7 17:42

jigsaw 發表於 18-9-7 17:18
聖羅撒像—般傳統女校—様有英國文學(全港好似得十數間有),上智無。
雖然去到DSE無咩人會考,因為係超難 ...

想請教下協恩和德望有沒有英國文學?

作者: limehouse    時間: 18-9-7 17:44

聖羅撒會收番自己8成小學生,當中部份會有band2成績,咁佢keep住B1B,學校—定較谷同較貼身
咁上智全收band one學生,可以冇咁辛苦
聖羅撒比人感覺嚴d(因為F1-F5冇得出吃lunch, 但阿女讀咗—年,我又唔覺學校嚴)
上智比人感覺就開明d,d女仔活潑d醒目d。

當年我自—上智(因上成績名氣好過聖,套校服又靚),自二聖羅撒(因為有英國文學,近我屋企)。

最後入咗聖羅撒,係有小小失望,但其實聖都係我同阿女鍾意嘅,而so far亦覺聖係一間好好嘅學校

作者: jigsaw    時間: 18-9-7 18:10

請問以下邊間中學無開DSE英國文學?

MARYKNOLL
ST MARY
MARYMOUNT
DGS
YING WA GIRLS' SCHOOL
BELILIOS PUBLIC SCHOOL
ISLAMIC KASIM TUET MEMORIAL COLLEGE
DELIA MEMORIAL SCHOOL (HIP WO)
ST PAUL'S SCHOOL (LAM TIN)
UNITED CHRISTIAN COLLEGE (KOWLOON EAST)
ST PAUL'S CONVENT SCHOOL
ST PAUL'S SECONDARY SCHOOL
ST CLARE'S GIRLS' SCHOOL
ST PAUL'S CO-EDUCATIONAL COLLEGE
ST ROSE OF LIMA'S COLLEGE
ST STEPHEN'S GIRLS' COLLEGE
HEEP YUNN SCHOOL
GOOD HOPE SCHOOL
2015年有人問,唔sure 是否update,你試試google下英國文學中學,可以參考下。

作者: hkpapa852    時間: 18-9-7 18:27

little_yolky 發表於 18-9-7 16:29
聖羅撒收的大多係自己學生(B1~B2都有),但2間DSE成績又唔係相差好大 ===> 咁即係聖羅撒勝  ...

數學科成績差距頗大

作者: Ktfk    時間: 18-9-7 19:05

回覆 limehouse 的帖子

是。聖羅撒係一間好學校。女仔又乖又斯文。

作者: limehouse    時間: 18-9-7 19:06

hkpapa852 發表於 18-9-7 18:27
數學科成績差距頗大

所以我有時都諗人哋學校點解可以咁叻,係師資?學生本身質素?亦因此當DSE揀科時都要睇睇學校哪科是長項,學校係咪真係如果專長某d科目?

作者: limehouse    時間: 18-9-7 19:08

Ktfk 發表於 18-9-7 19:05
回覆 limehouse 的帖子
咁上智學生都好乖又精靈
作者: greentea000    時間: 18-9-7 19:25

limehouse 發表於 18-9-7 19:06
所以我有時都諗人哋學校點解可以咁叻,係師資?學生本身質素?亦因此當DSE揀科時都要睇睇學校哪科是長項, ...

又或者咁講,當家長知間中學理科差,打算叫仔女揀理科既家長自然唔會揀佢,於是惡性循環一直都收唔到理科好既學生,老師都回天乏力。

作者: Sophie0804    時間: 18-9-7 19:46

shunlee 發表於 18-9-7 17:42

協恩有、德望好似都有

作者: peggy    時間: 18-9-7 20:22

shunlee 發表於 18-9-7 17:42
两間都有
作者: limehouse    時間: 18-9-8 17:27

回覆 greentea000 的帖子

我自己就覺得師資都重要,始終大家都係band one學校,聖羅撒過往DSE英文同通識成績唔錯,甚至比上智好,但數學就比上智差一大截。大家都係女仔(普遍女仔文強理弱),大家7成學生都係大抽獎入,而我又覺得揀上智嘅女仔冇特别強數理,只純粹覺得上智係好學校。所以我偏向相信上智係有D方法,數學老師亦比聖羅撒優勝:)。
上智咁受歡迎,成績又咁好,係有原因

作者: Yanamami    時間: 18-9-8 17:58

上智自主学习,無乜功課測驗,要好自律既先得。学校风氣自由輕鬆同聖应該幾相反下,中-都全部出外午膳。 DSE係理强文弱啊~如阿女唔係理科人要有心理準備。虽然我女LS都有**,但就唔明点解近年学校呢科成績都係强差人意。
作者: Ktfk    時間: 18-9-8 18:40

Yanamami 發表於 18-9-8 17:58
上智自主学习,無乜功課測驗,要好自律既先得。学校风氣自由輕鬆同聖应該幾相反下,中-都全部出外午膳。 D ...

上智 通識  4+ 近五年成績為:

69.1% / 62.3% / 72.3% / 58.9 % / 65.8%

整體計我認為是一般( 2017 年是差了點),係有進步空間,學生/校方要更下d苦功。

作者: Ktfk    時間: 18-9-8 19:04

limehouse 發表於 18-9-8 17:27

我自己就覺得師資都重要,始終大家都係band one學校,聖羅撒過往DSE英文同通識成 ...

你睇我好時... 我睇你好 ....

亞囡一直有跟開外藉老師學英文,小組(同年級)上堂。記得高小時我問佢同邊d學校學生一齊上堂,佢講了好幾間,我隨口應佢一定係那女名校同學英文最好啦?亞囡答話唔係,指聖羅撒那個英文最好,學校英文text book 都係深d。

數我覺得一點通就會明,反而語文要講浸淫。好語文能力卻更是難得,投放咗時間心機有時都進步也不顯著( 當然唔係只講應付考試)。

作者: 熱媽    時間: 18-9-8 20:09

Ktfk 發表於 18-9-8 19:04

亞囡一直有跟開外藉老師學英文,小組(同年級)上堂。記得高小時我 ...
聖羅撒英文好,應該係小學果6年時間將個英文底打得好穩。去到P6就算叻個批走咗,升上中學果批都應付到英文教深一年。

作者: limehouse    時間: 18-9-8 22:05

亞囡一直有跟開外藉老師學英文,小組(同年級)上堂。記得高小時我 ...

咁上智d女仔都出名英文好,同聖羅撒不相伯仲。但數學真係同貴校爭幾個馬鼻。同意數學係可以操,但就係唔知點解聖羅撒D數真係咁强差人意,其實問題已出現好多年,就係唔明點解解決唔到,唯有自己揾D好嘅補習
作者: kitmay    時間: 18-9-8 22:32

回覆 熱媽 的帖子

點解咁多叻個批會走?成功走到去邊?有沒有自行入到上智?

作者: kitmay    時間: 18-9-8 22:46

打算自行一揀另一間喜歡的band 1,駁一駁
作者: gigiyyc    時間: 18-9-8 23:06

kitmay 發表於 18-9-8 22:32
回覆 熱媽 的帖子

好多人唔想入沙田
所以自行會搏

作者: 熱媽    時間: 18-9-9 00:35

kitmay 發表於 18-9-8 22:32
回覆 熱媽 的帖子

聖羅撒書院地比較遠加上數理係弱項(小學部都係弱數,所以上咗中學,情況一樣),叻果批咪走,人望高處!走得多數入MCS,英華女,HY,SPCC, DGS, 德望,上智。。。。。等等(都係入番女校多)。上智都鐘意收聖羅撒同衣車班囡,因英文有保證
作者: kitmay    時間: 18-9-9 11:53

gigiyyc 發表於 18-9-8 23:06
好多人唔想入沙田
所以自行會搏
雖然家住沙田也不心儀書院,要考慮同區也想曾肇添及呂明才,個女不耐在九龍返學已好習慣。我們只考慮自行邊間及選用九龍城校網定沙田校網。最幸福入到我女想入到直資的女校就最興奮
作者: Ktfk    時間: 18-9-9 13:39

回覆 kitmay 的帖子

哦!原來樓主囡囡係讀緊小學部,打算外闖  ...

作者: jigsaw    時間: 18-9-9 14:01

純粹人生經驗同個人感覺,傳統女校出嘅女仔,氣質係唔同—般中學,佢哋d英文會好d,鍾意睇西片,同學之間用英文溝通,甚至有學校用—本copybook練字,話出到嚟工作,—睇d字就知係同門。
亦認識幾位朋友囡囡成績唔錯,但冇入地區中學,或者轉校,照上聖羅撒,—個入了中大醫科,—個去咗英國讀Eng Lit(好似早兩年攞咗 HK oustanding students award)。
所以我覺得做得band one生,本身質素—定唔差,最緊要揀間適合自己嘅學校。

作者: jigsaw    時間: 18-9-9 14:08

Ktfk 發表於 18-9-9 13:39
回覆 kitmay 的帖子
係啦,咁既然樓主似乎係鍾情市區直資女校/呂明才/曽肇添,亦唔會考慮聖羅撒,又要比較兩間學校?
作者: kirstyau    時間: 18-9-9 14:43

jigsaw 發表於 18-9-9 14:08
係啦,咁既然樓主似乎係鍾情市區直資女校/呂明才/曽肇添,亦唔會考慮聖羅撒,又要比較兩間學校?:questio ...

真心唔明。

作者: aa06    時間: 18-9-9 15:43

回覆 Yanamami 的帖子

上智理強文弱, 是否學校較注重理科? 或理科老師較好?
作者: Ktfk    時間: 18-9-9 15:44

jigsaw 發表於 18-9-9 14:01
純粹人生經驗同個人感覺,傳統女校出嘅女仔,氣質係唔同—般中學,佢哋d英文會好d,鍾意睇西片,同學之間 ...

條條大道通羅馬...

作者: 熱媽    時間: 18-9-9 16:09

Ktfk 發表於 18-9-9 15:44
條條大道通羅馬...
只要仔女肯認真讀書,間間中學都通大學
作者: mcl203    時間: 18-9-9 16:51

八掛下先,直資女名校係邊間先?印象中,頗多女小係私小,直小好難估~~~

作者: kirstyau    時間: 18-9-9 18:04     標題: 回覆樓主:

樓主,你都係小學部既人,又去到級3內,擺明唔會上書院,有必要不停用書院VS XXX?

作者: Ktfk    時間: 18-9-9 20:18

回覆 mcl203 的帖子

免得無風起浪...
又唔知咩底蘊,可能B校級前碰着A校級尾呢....

( 註:  原文已修訂)

作者: jigsaw    時間: 18-9-9 21:13

點解咁多叻嘅會走,叻嗰D又去咗邊?……人地好心答完一大輪,原來版主自己個女本身係聖小學生?(起初真係比佢呃咗)!人哋答佢其中一個原因係有D人本身唔想入番沙田,佢就話自己住沙田,但就唔會揀番自己中學……睇番轉頭,原來大家都枉作好人囉!
不過都好嘅,起碼比我呢D路人甲見到上智同聖羅撒兩間"書院”嘅家長都非常有質素

相反,版主呢D咁嘅行為真係令人費解,祝佢囡囡入到一間心儀嘅名牌中學

作者: Ktfk    時間: 18-9-9 21:43

jigsaw 發表於 18-9-9 21:13
點解咁多叻嘅會走,叻嗰D又去咗邊?……人地好心答完一大輪,原來版主自己個女本身係聖小學生?(佢起初真係 ...

溫番d posts..

作為外人,坦白講我都感覺唔多舒服...

尤其見到呢條問題...  "點解咁多叻個批會走"

( 喂!你都已決定外闖,講到明眼尾都唔會望吓書院㗎啦! )

作者: jigsaw    時間: 18-9-9 22:05

Ktfk 發表於 18-9-9 21:43
溫番d posts..

作者: jigsaw    時間: 18-9-9 22:12

aa06 發表於 18-9-9 15:43
回覆 Yanamami 的帖子

上智理強文弱, 是否學校較注重理科? 或理科老師較好?
上智文科絕對唔弱,只係數理更出衆
作者: kirstyau    時間: 18-9-9 22:25

Ktfk 發表於 18-9-9 21:43
溫番d posts..

作為SRL小家長既我絕對唔舒服!人望高處人之常情,但唔需要把書院vs 一間又一間,評輪一餐之後話唔心儀書院。

書院雖然唔係band1A中學,但當日自己點解會抽SRL小?多少都因為有書院back up掛,今日知道小朋友成績出眾,就擺書院上網評頭論足之後話唔心儀,同踩一腳有咩分別!

老實講大女都冇上書院,但自己都會想見到書院好。

作者: mcl203    時間: 18-9-9 22:31

jigsaw 發表於 18-9-9 22:12

其實,根本唔應該同一間有直屬小學既中學,去直接做學術比較。直屬中學收生意向,根本就並非只單純追求學術上成績,否則,應先排除收番自己小學部既B2生。非直屬中學,某程度上已係擇優而取,況且Banding上係取決於中英數為主,佢哋D學生英數較好係可以理解既~~~

作者: jigsaw    時間: 18-9-9 22:47

mcl203 發表於 18-9-9 22:31

其實,根本唔應該同一間有直屬小學既中學,去直接做學術比較 ...

對唔住,我並沒有將上智同哪間中學比。如你看看前文係有人問點解上智文弱理强,我只係講番上智文科絕對唔弱(不可以用弱形容,佢DSE中英文科都好好,以我所知佢中英4以上成績有around70%以上),只係數學更出色!
我覺得你呢段回覆應該以獨立post去回答某d人,而我係認同你

作者: mcl203    時間: 18-9-9 22:55

kirstyau 發表於 18-9-9 22:25

作為SRL小家長既我絕對唔舒服!人望高處人之常情,但唔需要 ...

我地當年教我小朋友,人不可能忘本,若面試校長問為何選我校,我提佢謹記不能為提高取錄機會,去間接貶低母校~~~

結果,真係有問,佢答我係欣賞你校學生係運動場既拼勁和決心,所以我想入讀你校,若我只為成績,我係會原校升中,我校中學係一間好好既中學,佢一樣教得好我~~~

校長既反應係,即回,你學校教得你好好~~~

作者: mcl203    時間: 18-9-9 22:56

jigsaw 發表於 18-9-9 22:47
對唔住,我並沒有將上智同哪間中學比。如你看看前文係有人問點解上智文弱理强,我只係講番上智文科絕對唔 ...

我明,只係借下位講下啫~~~

作者: greentea000    時間: 18-9-9 23:00

limehouse 發表於 18-9-8 17:27

我自己就覺得師資都重要,始終大家都係band one學校,聖羅撒過往DSE英文同通識成 ...

我唔知其他人,我個親戚女同同事女,已經揀左聖羅撒做其中一間自行。突然見EK資訊呢間理科比預期差好多,兩個都無去面試。

作者: jigsaw    時間: 18-9-9 23:07

mcl203 發表於 18-9-9 22:56
我明,只係借下位講下啫~~~

作者: Ktfk    時間: 18-9-9 23:47

完全明白你所指 ..

兩間學校成績嘅粗畧比較,好多時收生條件同質素都不大相同。要control environment 近似先 vs. EK一定少好多話題同樂趣。

打個比喻(無意冒犯),DGS 嘅成績夠 win 某某band 1 中學幾條街,又有幾多人認真去reflect 埋同計清楚兩間中學收生條件及質素不同,某某band  1 中學又有幾多是靠抽入?又有幾多是band 2 生?就算揀個部份,大家都唔係揀緊同一set 嘅質素。

要科學化d,起碼要比較埋 pre S1 成績,計下增值。到時又好複雜。

不過你提醒咗,SRL 小學嘅出品英文質素一向咁高,比較SRL書院英文科 DSE 成績嘅時候,要discount 番佢先!

作者: mcl203    時間: 18-9-10 00:04

Ktfk 發表於 18-9-9 23:47
所以...我係認同你想讀...佢又收你...自己認為OK咪試下囉
就算99% 3大率...偏偏果1%少數民族就係你...都唔關你事
數據参考下係好既...但唔使太認真 ~~~

作者: kirstyau    時間: 18-9-10 00:09

mcl203 發表於 18-9-9 22:55
我地當年教我小朋友,人不可能忘本,若面試校長問為何選我校,我提佢謹記不能為提高取錄機會,去間接貶低 ...

冇錯,做人唔可以“忘本”。

作者: Ktfk    時間: 18-9-10 00:14

mcl203 發表於 18-9-10 00:04
所以...我係認同你想讀...佢又收你...自己認為OK咪試下囉
就算99% 3大率...偏偏果1%少數民族就係你...都唔 ...

Arouse interest 想讀之前. .

咪就係睇下、比較下學校往績同其他有關條件,跟住併下自己條件囉 ....

作者: limehouse    時間: 18-9-10 01:46

greentea000 發表於 18-9-9 23:00

我唔知其他人,我個親戚女同同事女,已經揀左聖羅撒做其 ...

以2017年為例:
達4級

上智中英數通   53/81.5/93.4/58.9聖羅撒 中英數通 55.1/83.8/54.4/78.7

其實聖羅撒普遍主科成绩係比上智好dd(但其他科目上智非常透明,聖係冇公佈)。
但以通識同數學比較明顯,通識聖高20%,但上智數學比聖高40%!
我意思係大家都係band one生(當然上智係全band one生, 假設St rose有70~80係band one生(但St rose可以令學校LS科達4级成績有78%!LS其實唔易考,都要有一定分析力)

即係兩班學生智商上差唔遠,入得band one,我相信主科成績:中英數,甚至其他科唔會低,頂龍有一科副科偏低。

但點解大家通識同數學差距咁大,特别聖羅撒D數同上智爭成40%?

佢哋宜家唔同HKCEE年代,到個细路F3已經大致睇到佢文/理邊邊強去選科。

假設將聖羅撒同上智通識(其實數學明顯D),由初中交换敎,我有理由相信聖羅撒D學生數學成绩可以拉高起碼10~20%,唔會差到宜家咁懸殊

無意冒犯,只係想講我覺得小朋友潛力無限,撇開级頭/資優嘅細路,假設大家智商相若,兩間又係女校,背景亦差不多。所以我深信上智對於敎理科,特別數學係有一套,而聖羅撒敎文科又有一套,亦即係師資同學校敎學方法/支缓,其實係好重要。
以我個女為例,阿女英文唔錯,相對數學弱D(但係亦唔差),上智阿女入到second in,但最後始終同上智無緣,但我都好鍾意聖羅撒,因為有英國文學。
不過如果兩間任我揀,我反而會想佢入上智,正正係阿女語文本身强,數學偏弱,我會希望佢入上智,改善佢數學。佢本身係一個band one生,智力ok,初中如果有一間敎數學好嘅中學guide住,我深信學校一定幫到阿女。個人覺得,以上智同聖羅撒為例,又以我自己為另一例,又針對數學嘅話,應該唔存在個细路數學強所以响初中就因為間學校數學勁而入去讀,而令到間學校收唔到数學好嘅學生而陷入惡性循環困局。

作者: greentea000    時間: 18-9-10 02:20

limehouse 發表於 18-9-10 01:46
以2017年為例:

上智中英數通   53/81.5/93.4/58.9聖羅撒 中英數通 55.1/83.8/54.4/78.7

總結:我身邊數强既唔去聖羅撒,你女數弱都唔揀聖羅撒。

作者: limehouse    時間: 18-9-10 02:32

greentea000 發表於 18-9-10 02:20
總結:我身邊數强既唔去聖羅撒,你女數弱都唔揀聖羅撒。

咩你咁理解?!
我個女英文好,但數學偏弱!你覺得一個band one生數學會弱得去邊?

同埋聖羅撒係我自二選擇嚟

都好嘅,你起碼唔會再覺得什麼自己某科叻就要揀嗰科叻嘅學校,什麼學校只收到某科強嘅學生,而令到學校回天乏力?!咁你都get到小小point嘅。

作者: Yanamami    時間: 18-9-10 06:29

jigsaw 發表於 18-9-9 22:47
對唔住,我並沒有將上智同哪間中學比。如你看看前文係有人問點解上智文弱理强,我只係講番上智文科絕對唔 ...

講文科弱,係History, Geog, CHis既DSE成績同PhyChemBioM1M2比吖~强弱係相对比較,講紧自己学校理比文DSE成績强。
作者: 熱媽    時間: 18-9-10 08:11

kirstyau 發表於 18-9-10 00:09
冇錯,做人唔可以“忘本”。

樓主仲係唔記得我地校訓係~忠誠仁愛。
作者: Ktfk    時間: 18-9-10 08:27

回覆 aa06 的帖子

比學校揀,最好梗係文科理科都一樣強啦 .

文強理弱或理強文弱呢個現象我認為好多因素在其中。

首先,某科某些資深老師或學校教學方法確是有d心得。

另外,好多時制度上係易做成傾斜,因成績好嘅學生一般係有優先選文或理嘅。基本上叻呢批讀文或理都比遜一批同學會有較好成績。

當時社會風氣、大學熱門科、畢業出路會影響選科決定,同學朋輩影響可能更甚 。當其他同學仔擔心成績未夠好未必選到理科時 (例如) ,而你成績好卻可以優先揀,選擇時或多或少有傾向性。

隨後的師弟妹又會參考下師兄姐成績 ,家長又會覺得有好往績便是教學質素較有保證,(惡性)循環.....

按粗畧了解,SPCS 同 HYS 都係理科成績出眾d。

作者: little_yolky    時間: 18-9-10 08:58

hkpapa852 發表於 18-9-7 18:27
數學科成績差距頗大

聖羅撒數理係差過上智, 可能係上智收既都真係幾乎係B1, 做得B1大部份數差極有限。而聖羅撒真係會有一部份B2。其實都啱阿大, 反正阿大數口咁差都唔會讀理科, 又近, 不過我係驚佢哋英文太過勁, 要讀Eng Lit喎, 係驚跟唔上同埋校風太嚴格。
作者: 熱媽    時間: 18-9-10 09:15

little_yolky 發表於 18-9-10 08:58
聖羅撒數理係差過上智, 可能係上智收既都真係幾乎係B1, 做得B1大部份數差極有限。而聖羅撒真係會有一部份B2 ...
咁你放心,阿大一定跟到,書院F1,除咗一班精英班,自己上堂外,其他4班的中英數會分成每科6組咁上(小班教學),盡量幫同學打好個底,我問過D師姐,Eng lit 係慢慢咁教上去,唔太難的。師姐們都有講就算係外來生,好快融入/適應書院的教學模式而且好快同班親生囡打成一片
作者: little_yolky    時間: 18-9-10 09:20

熱媽 發表於 18-9-10 09:15
咁你放心,阿大一定跟到,書院F1,除咗一班精英班,自己上堂外,其他4班的中英數會分成每科6組咁上(小班教 ...
咁好? 因為我哋區都有他區位, 相對得幾個, 所以無乜人搏, 對其他人遠, 但對我就近。上次開放日本來報咗名, 點知去到水盡鵝飛, 原來mark錯咗, 遲咗一日。今年要再去。

作者: bbq2008    時間: 18-9-10 09:23

上智係必然之選,學生又乖又斯文
作者: greentea000    時間: 18-9-10 10:13

limehouse 發表於 18-9-10 02:32
咩你咁理解?!
我個女英文好,但數學偏弱!你覺得一個band one生數學會弱得去邊?

哇,你呢個留言完全改過曬!你其實想表達咩呢?

作者: jigsaw    時間: 18-9-10 12:55

greentea000 發表於 18-9-10 10:13
哇,你呢dele
Delete
作者: XDXD3    時間: 18-10-4 15:51

jigsaw 發表於 18-9-9 22:12

請問上智有幾多班文科及理科?

作者: Yanamami    時間: 18-10-4 16:00

XDXD3 發表於 18-10-4 15:51
請問上智有幾多班文科及理科?
3文2理
作者: XDXD3    時間: 18-10-4 16:19

Yanamami 發表於 18-10-4 16:00
3文2理

tks。咁少理科班。。。
佢d文科成績點架?

作者: 熱媽    時間: 18-10-4 16:23

Yanamami 發表於 18-10-4 16:00
3文2理
上智數強,我本以為會相反,3理2文
作者: 晞晞媽媽咪    時間: 18-10-7 09:21

如果有得選擇,我會選擇上智

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5