教育王國

標題: 保良局陳南昌 OR 領島天主教 [打印本頁]

作者: LLY1103    時間: 18-6-26 10:21     標題: 保良局陳南昌 OR 領島天主教

我們派位派到保良局陳南昌,校服,課本都買了。最近學校通知說沒有校巴服務,沒有校巴服務我們返學變得十分困難。我們家附近有天主教領島,我在考慮要不要就近轉校。謝謝大家先!

作者: Anniemun    時間: 18-6-26 13:04

LLY1103 發表於 18-6-26 10:21
我們派位派到保良局陳南昌,校服,課本都買了。最近學校通知說沒有校巴服務,沒有校巴服務我們返學變得十分 ...
如果沒校巴, 又沒人帶上學, 基本上唔係二選一了。

作者: tpmon    時間: 18-6-26 13:08

我們派位派到保良局陳南昌,校服,課本都買了。最近學校通知說沒有校巴服務,沒有校巴服務我們返學變得十分 ...

彩雲邨的保良局陳南昌程度較差,放棄不會後悔。

陳南昌會搬去新蒲崗(即前保良局何壽南小學舊址)。

樓主有没有叩到其他小學? 如冇,等於無得選擇。

作者: hkpapa852    時間: 18-6-26 15:20

無校車都應該有街車吧!

3年前嶺島只有一班小六學生, 只有3個學生入到B1中學

作者: LLY1103    時間: 18-6-26 15:36

回覆 hkpapa852 的帖子

沒有校車,只能請工人姐姐啦,其它辦法都沒。
作者: tpmon    時間: 18-6-27 08:31

LLY1103 發表於 18-6-26 15:36
回覆 hkpapa852 的帖子

沒有校車,只能請工人姐姐啦,其它辦法都沒。

你沒有去其他小學叩門?

作者: LLY1103    時間: 18-6-27 08:33

tpmon 發表於 18-6-27 08:31
你沒有去其他小學叩門?

我們現在才叩門,都太晚了吧?

作者: tpmon    時間: 18-6-27 08:39

LLY1103 發表於 18-6-27 08:33

反正陳南昌和領島都程度不高。你去其他有校車但被放位多的小學(程度比你兩間好),試試問問碰運氣吧!

作者: LLY1103    時間: 18-6-27 09:42

tpmon 發表於 18-6-27 08:39

反正陳南昌和領島都程度不高。你去其他有校車但被放位多的小 ...

我想知道,程度不高的意思是學習的內容太淺嗎?

作者: gretamama    時間: 18-6-27 10:42     標題: 回覆樓主

如果你只要求返學距離,而唔要求學校成績,你早就應該將領島放首三啦~駛乜而家咁頭痛?

我相信你而家去領島叩門,佢應該會立即收你~放心~

作者: cubixluk    時間: 18-6-27 15:06

回覆 LLY1103 的帖子

陳南昌雖然程度未必及其它保良局, 但校長, 老師等愛心好好
我去參觀過, 感覺好良好..

領島我朋友都派到, 佢打算連校服, 書等等都唔會買,
直情叩唔到都唔打算讀... 再响八月不停每間學校打去問有無位多等等
可想而知係佢心目中有幾惡劣...

所以按喜好, 我寧願你想法子返學, 也不要去叩領島了.
希望幫到你.

作者: LLY1103    時間: 18-6-27 15:06

cubixluk 發表於 18-6-27 15:06
回覆 LLY1103 的帖子

陳南昌雖然程度未必及其它保良局, 但校長, 老師等愛心好好

謝謝,謝謝!

作者: Felix223    時間: 18-6-27 15:16

hkpapa852 發表於 18-6-26 15:20
無校車都應該有街車吧!

3年前嶺島只有一班小六學生, 只有3個學生入到B1中學
三個 ! ?? 咁少人??

係區內好差??

作者: cloudcloudrobot    時間: 18-6-27 15:18

Felix223 發表於 18-6-27 15:16
三個 ! ?? 咁少人??

係區內好差??
34網,派中都要去叩門
作者: gracelam    時間: 18-6-27 17:40

LLY1103 發表於 18-6-27 08:33

睇下仲有冇直資叩下。

作者: LLY1103    時間: 18-6-27 17:45

gracelam 發表於 18-6-27 17:40
睇下仲有冇直資叩下。

我個仔,不是叻叻個啲。

作者: daitodum    時間: 18-6-27 18:39     標題: 回覆樓主:

其實如果好似樓主情況,我會留係陳南昌,因為搬左新校,資源會多D,而且新校長好有熱誠。

作者: mintra    時間: 18-6-27 20:27

樓主,你住何文田附近?何解派到彩雲邨?抱歉,多事一問

作者: Felix223    時間: 18-6-27 20:32

cloudcloudrobot 發表於 18-6-27 15:18
34網,派中都要去叩門

咁平心而論,換個角度看,如果唔係要求學術高,最緊要校風好,小朋友返學開開心心,咁樓主接受到,都係一間小學。

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-6-27 21:52

回覆 mintra 的帖子

34 網向 43、46 借學位,一直以來 34 網都係地獄網,因為填邊間都有機會唔中,就直飛去黃大仙或者觀塘。有家長已經話冇人湊小朋友去跨區放學,迫住要辭職/叩門。我諗如果樓主去叩返 34 網內嘅二三線小學,應該都會同情你畀個機會掛。
作者: mintra    時間: 18-6-27 22:38

1998Ruby1998 發表於 18-6-27 21:52

34 網向 43、46 借學位,一直以來 34 網都係地獄網,因為填邊間都有機會唔中,就直飛 ...

嗯嗯,明白!thanks.

作者: filet0fish    時間: 18-7-26 12:46

1998Ruby1998 發表於 18-6-27 21:52

34 網向 43、46 借學位,一直以來 34 網都係地獄網,因為填邊間都有機會唔中,就直飛 ...
奇怪網上無乜提陳南昌夫人小學,原來依間係寶校,香港媽咪要小心,自己揾多D資料

好好彩小朋友己找到學位,各位“香港”媽咪加油。要明白唔係所有保良局都係好學校,心理+同學好重要,過幾年再殺校,又轉校就麻煩。

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-26 12:57

回覆 filet0fish 的帖子

之前有媽媽不斷問呢間,但係完全冇人認識,都諗到係寶。
作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 13:31

1998Ruby1998 發表於 18-7-26 12:57
回覆 filet0fish 的帖子

之前有媽媽不斷問呢間,但係完全冇人認識,都諗到係寶。 ...

如果34網家長認為聖十架係二線, 咁陳南昌應該係一線.

如果認為陳南昌係寶校, 聖十架應該係寶中寶

至於領島..... 水平應該同聖十架差不多, 或者更差

作者: magtam0520    時間: 18-7-26 14:45

若果經濟、學費開支不是太大考慮,可以諗聖三一堂小學,至少近何文田
作者: cloudcloudrobot    時間: 18-7-26 17:17

magtam0520 發表於 18-7-26 14:45
若果經濟、學費開支不是太大考慮,可以諗聖三一堂小學,至少近何文田
聖三一..... 咁不如在34網搵間二線小學,至少唔駛錢
作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 17:23

cloudcloudrobot 發表於 18-7-26 17:17
聖三一..... 咁不如在34網搵間二線小學,至少唔駛錢
如果以升中派位表覝計, 聖三一可能只係差過DPS同HY, 好過晒區內沒有直屬B1中學既官津小學

作者: cloudcloudrobot    時間: 18-7-26 18:21

hkpapa852 發表於 18-7-26 17:23
如果以升中派位表覝計, 聖三一可能只係差過DPS同HY, 好過晒區內沒有直屬B1中學既官津小學
...
咁就令我感到意外,聖三一只係家長的大後備(至少係聖三一附近家長選擇),聖三一幼稚園同曾肇添的同學仔,都唔會視聖三一為首選。佢地寧願抽福馬同舊獻(都係附近小學),都唔要聖三一
可能呢間都係學磚家話齋,係隱世小學

作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 18:25

cloudcloudrobot 發表於 18-7-26 18:21
咁就令我感到意外,聖三一只係家長的大後備(至少係聖三一附近家長選擇),聖三一幼稚園同曾肇添的同學仔, ...
聖三一過去三年都有40%以上學生升讀B2A-B1中學,你認為九龍城網內有幾多間官津校有此水平?
作者: magtam0520    時間: 18-7-26 19:23

hkpapa852 發表於 18-7-26 18:25
聖三一過去三年都有40%以上學生升讀B2A-B1中學,你認為九龍城網內有幾多間官津校有此水平? ...

或者奉基、黃宣等會學術較優勝,但聖三一的吸引處在老師有心,學生壓力相對無谷成績的學校咁高!

當然若介意交學費則無須考慮聖三一了!

作者: bbforever    時間: 18-7-26 22:45

牧愛又點睇?這間不是熱門,又唔差過領島及係土瓜灣區。
作者: tpmon    時間: 18-7-26 22:46

magtam0520 發表於 18-7-26 19:23
或者奉基、黃宣等會學術較優勝,但聖三一的吸引處在老師有心,學生壓力相對無谷成績的學校咁高!

當然若 ...

聖三一小學是OK。

但聖三一中學則是Band 3,小心。

作者: magtam0520    時間: 18-7-26 22:51

tpmon 發表於 18-7-26 22:46
聖三一小學是OK。

但聖三一中學則是Band 3,小心。

聖三一中學雖然目前是B3,但印象中是努力提升中的學校,校長據聞是有心人

* 小朋友不是聖三一小學或中學的學生

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 08:43

bbforever 發表於 18-7-26 22:45
牧愛又點睇?這間不是熱門,又唔差過領島及係土瓜灣區。
你唔介意佢以前單新聞,呢間都OK。係細同舊,亦偏向催谷。
作者: maggieswyam    時間: 18-7-27 12:22

hkpapa852 發表於 18-7-26 13:31
如果34網家長認為聖十架係二線, 咁陳南昌應該係一線.

如果認為陳南昌係寶校, 聖十架應該係寶中寶
我廿幾年前晌陳南昌畢業, 與另外兩個女同學派入德望(當年未轉直資), 另外有部份派保一, 部份派協和

作者: jenniferlung    時間: 18-9-25 19:10

是否即43校網學位過剩? 我小朋友就係派陳南昌, 開學後, 自己接受唔到, 因我想轉走, 睇吓43校有無位。

陳南昌專收新移民學童, 睇你接唔接受到這樣的環境成長, 定想做山寨王, 學壞容易學好難。

作者: jenniferlung    時間: 18-9-25 19:20

maggieswyam 發表於 18-7-27 12:22
我廿幾年前晌陳南昌畢業, 與另外兩個女同學派入德望(當年未轉直資), 另外有部份派保一, 部份派協和
...

廿幾年前? 我估本地學生多D, 隨機派位實有幾個派到好學校, 今時今日你唔係嗰幾個你就麻煩, 同埋我覺得小朋友品德同眼界重要啲。

作者: barbapama    時間: 18-9-26 10:21

陳南昌老師超有愛心
仲有升中有保良局張永慶中學做姐妹學校

作者: jenniferlung    時間: 18-9-27 12:37

barbapama 發表於 18-9-26 10:21
陳南昌老師超有愛心

不喜勿插, 我實話實説, 我只可以話個人觀感, 我自己有眼睇, 聯校只係數字遊戲, 小朋友係叻, 自然有得揀, 唔叻程度低比你入到都無用, 我亦唔會斯德哥爾摩症候群, 唔睇事實, 盲撐學校, 今時今日, 大多老師都係有愛心, 新移民寳校, 收唔夠生就殺校, 老師失業, 咁少學生, 点會無愛心? 根本教署不知所謂, 如新移民學校, 就只應收新移民學生, 唔係歧視, 根本程度同文化唔同, 本來都諗住新校可能有轉變試試, 但情況看來, 短期內應改變唔到,  小朋友咁细個都話唔鍾意間學校, 所以先試吓轉校, 如果無可能私校都會考慮。

作者: jenniferlung    時間: 18-9-27 12:38

barbapama 發表於 18-9-26 10:21
陳南昌老師超有愛心

今年選校交表前真係要做好功課, 可惜依間學校係無人提, 亦無任何資料, 我原本想慳番啖氣, 但唔想香港媽咪中招。

作者: barbapama    時間: 18-9-27 14:06

咁又唔好講到中招咁嚴重, 無人提唔代表差
我相信喺陳南昌嘅家長同老師見到呢番說話好唔開心
我相信每間學校都有教學方針同理念
自己唔合適咪揀過另一間

作者: barbapama    時間: 18-9-27 14:13

同埋, 小朋友唔鍾意間學校, 應該先了解佢唔鍾意嘅原因, 剛開學未夠一個月而已, 我相信升小一大部分嘅小朋友都要適應, 如果連家長自己都先入為主唔鍾意間學校, 咁個問題就好難解決
作者: hkpapa852    時間: 18-9-27 14:47

香港現在其實有邊間官津小學無收新移民?

換個角度諗, 連新移民都唔吼既學校, 你估會係幾好?

黃大仙區同觀塘區公屋多, 收新移民機會自然都多.
作者: daitodum    時間: 18-9-28 08:03     標題: 回覆樓主:

大家對陳南昌係寶校諗多左?
因為佢今年剛剛由細搬大校舍,收生數量增多都係正常。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5