教育王國

標題: 小一普教中,中文跟唔上,應轉校定加強練習? [打印本頁]

作者: sabina712    時間: 18-6-8 14:28     標題: 小一普教中,中文跟唔上,應轉校定加強練習?

小女準備升小二,幼稚園係英文為主的,中文都係學D比較淺既字,
而一上小一的中文好差,有關要書寫中文的科目都全部唔合格,
而呢間小學係普教中,而且有小小谷,我女對於普通話教又唔多聽得明,
但同英文有關既科目就OK,
平時有同佢睇下中文書,但次數比英文書少,
佢又對中文零興趣,我應該點可以改善到呢個問題?
另外應唔應該轉一間程度淺D既學校?
還是平時加強中文科練習?

作者: b3410    時間: 18-6-8 15:53

去國際學校?
作者: Jane1983    時間: 18-6-8 16:22     標題: 回覆樓主:

如果一心繼續讀本地學校,對中文零興趣唔係option,日後要考Dse死亡之卷。

而家間學校讀得開唔開心?鍾唔鍾意?升中理唔理想?你而家問轉唔轉,如果未考,即係最快一年先成事。

建議你善用呢個暑假搞搞,小朋友係有無盡可能。

作者: Duffy727    時間: 18-6-8 19:03

sabina712 發表於 18-6-8 14:28
小女準備升小二,幼稚園係英文為主的,中文都係學D比較淺既字,
而一上小一的中文好差,有關要書寫中文的科目都 ...

當然要加強中文練習,買一些有趣又吸引小朋友的中文故事書,想方法引起小朋友興趣,普教中,你可以用粵語教一次先,明白左再用普通話

作者: rulerL    時間: 18-6-8 19:19

上小學前以英文為主,上到小學幾乎可以講先啱啱開始接觸中文,咁同中文有關的科目表現差係好正常喔。
小朋友吸收能力快而高,你同佢加強返中文字嘅讀寫同理解,即係操佢要識讀識寫同明白個字詞含意,相信佢好快可以追返上正常水平。
如果你打算小朋友日後都係循DSE考入本港大學嘅,咁中文一科都必須要達到相關要求,你依家都係要同佢搞搞佢,除非你有其他打算。
至於普教中,我小朋友讀津貼小學都係普教中,佢本身都係唔識普通話,都一樣可以接受到,以佢小學為例,老師都唔會完全係講普通話,只係朗讀課文用普通話,講解就廣普齊用。

作者: Lu324    時間: 18-6-8 20:06     標題: 回覆樓主:

呀仔唔識普通話,學校普教中,佢只係靠睇字去理解老師講乜。如果你小朋友本身已經睇唔明,即係又聾又瞎。
趁暑假加強認字,起碼睇得明先。

作者: jessie005    時間: 18-6-8 23:23     標題: 回覆樓主

小朋友接受能力好強,若果學校普教中師資OK,一般小朋友幾個月就可以適應兼聽得明。中文差未必關普教中事,有可能是從小對中文興趣不大,重視英文多過中文

作者: Mrs.Luckycat    時間: 18-6-9 09:06

傳統的官津小學多注重抄寫、默書,你女兒轉了校亦未必逃得過這一關。即使讀國際學校,亦不是零中文。
你要從根源上著手,女兒是否認字能力弱?今個暑假的起心肝為她惡補中文,每天認字,抄寫,學校的工作紙重新再造一次。
另外再外出補習普通話。

作者: jumphigh    時間: 18-6-9 10:21     標題: 回覆樓主:

作者: PandaVV    時間: 18-6-9 15:53

jumphigh 發表於 18-6-9 10:21
出去學普通話。無論你去边度讀,将來都要識普通話,否則自己蝕底

睇家長心態和將來是否出國留學. 如果將對打算去欧美留學,英文一定要好,中文反而次要;否則,在香港三文兩語已經基本要求。

不過,亦有家長反對自己子女學普通話,認為英語才是最重要。

作者: jumphigh    時間: 18-6-9 15:57

作者: PandaVV    時間: 18-6-9 16:08

jumphigh 發表於 18-6-9 15:57
同時學好英文同普通話冇抵觸嘅, 無論係咪去外國留學, 為將來著想, 學好英文同普通話都係重要嘅
...

絕對。个人認為英普是必需要學,因為我先生是只好英文,差在普通話。外出去中國/台灣(因工作業務),別人建議他去学好普通話,連兩个孩子也說他的普通話非常差,聽說都唔得。

作者: FATSHIT    時間: 18-6-9 23:18

識一個小女孩同你情況好似,最後同學校講讀多一年小一,學校又肯放棄這個寶貴的叩門位而比佢,我都係第一次聽到,今年佢家長話佢好左,但冇問詳情
作者: bananaGi    時間: 18-6-12 09:37

jessie005 發表於 18-6-8 23:23
小朋友接受能力好強,若果學校普教中師資OK,一般小朋友幾個月就可以適應兼聽得明。中文差未必關普教中事, ...
agree!!!

上到小一先發現中文唔容易, 普教中就死多二錢...
其實唔係因為k 係happy school...
係因為家長一直唔重視中文!!! 無論普唔普!!

閒時都盡量對個細佬講英文單字.... 邊有見到講普通話單字???
買圖書貫晒英文...  

後果....  上小一就見到.

作者: Toffeeyip    時間: 18-6-12 13:04

作者: sabina712    時間: 18-6-12 16:25

b3410 發表於 18-6-8 15:53
去國際學校?
不會考慮,因負擔太重
作者: sabina712    時間: 18-6-12 16:28

Jane1983 發表於 18-6-8 16:22
如果一心繼續讀本地學校,對中文零興趣唔係option,日後要考Dse死亡之卷。

而家間學校讀得開唔開心?鍾唔 ...
學校佢又開心,只是應付有中文字的科目感到吃力,我都諗要暑假加強練中文,但有無咩方法可以感忍到佢興趣

作者: sabina712    時間: 18-6-12 16:28

Duffy727 發表於 18-6-8 19:03
當然要加強中文練習,買一些有趣又吸引小朋友的中文故事書,想方法引起小朋友興趣,普教中,你可以用粵語 ...
多謝你的意見
作者: sabina712    時間: 18-6-12 16:32

rulerL 發表於 18-6-8 19:19
上小學前以英文為主,上到小學幾乎可以講先啱啱開始接觸中文,咁同中文有關的科目表現差係好正常喔。
小朋 ...
佢個中文程度我都嚇一嚇,因為而家呢間小學都教得多字同深,我女一跟唔到就有D唔開心,
不過我試試呢個暑假惡補一下

作者: sabina712    時間: 18-6-12 16:33

Lu324 發表於 18-6-8 20:06
呀仔唔識普通話,學校普教中,佢只係靠睇字去理解老師講乜。如果你小朋友本身已經睇唔明,即係又聾又瞎。
...
唉..係呀..令我好煩惱呢個問題

作者: sabina712    時間: 18-6-12 16:36

jessie005 發表於 18-6-8 23:23
小朋友接受能力好強,若果學校普教中師資OK,一般小朋友幾個月就可以適應兼聽得明。中文差未必關普教中事, ...
都係..我個小朋友鍾意英文多過中文,可能佢取易不取難
中文可能一行有大半句都唔知咩字,
英文都叫睇得明

作者: sabina712    時間: 18-6-12 16:39

FATSHIT 發表於 18-6-9 23:18
識一個小女孩同你情況好似,最後同學校講讀多一年小一,學校又肯放棄這個寶貴的叩門位而比佢,我都係第一次 ...
但如果同一間留一年,我怕我女會自卑,而且學校未必有位
作者: sabina712    時間: 18-6-12 16:40

bananaGi 發表於 18-6-12 09:37
agree!!!

上到小一先發現中文唔容易, 普教中就死多二錢...
一上小一先知都幾深下無諗過會跟唔上

作者: Jane1983    時間: 18-6-12 16:46

sabina712 發表於 18-6-12 16:28
學校佢又開心,只是應付有中文字的科目感到吃力,我都諗要暑假加強練中文,但有無咩方法可以感忍到佢興趣
...

暑假日日看半個鐘書,讀出聲(驚佢無興趣,扮睇其實無睇),可以同佢傾吓故事内容。最容易吸引佢的興趣,就係比佢揀書,咩題材都得,最緊要佢鍾意、肯睇。

作者: skkeung    時間: 18-6-12 18:29

一看已知自小以英文為主,中文為副!選校為何不選國際?

作者: bananaGi    時間: 18-6-12 21:46

sabina712 發表於 18-6-12 16:40

小一。仲追到。暑假努力

作者: MrBeast    時間: 18-6-12 22:46

sabina712 發表於 18-6-12 16:40
當年亦是,追到小5先開始漸入䡄道。長遠來說要閱讀,但中文書個learning curve v steep,所以起初要伴讀當bed time story 讀比小朋友聽,短線就買些補充針對弱項。pth 我想最有效會是找npt c 補,另外看pth 電視
作者: encina    時間: 18-6-12 23:07

我仔同你女一樣,幼稚園係英文為主,上小一好似文盲咁,但我仔小學唔係普教中。我個人覺得如果廣東話都未明白,好難明普通話。
我仔英文功課自己做。中數常等我返黎做,後來真係太夜,所以放左去功課班,反而識字多左,老師話因為依賴我讀,但功課班無人讀,所以會記多左,雖然會比一般學生慢,但叫做自己做,錯就再諗,有時唔識先問老師。

如果早知普教,我諗你應該要成日同佢讀課文同講普通話,我識啲小朋友默書係屋企識,到學校唔識。。。。

作者: retriever    時間: 18-6-14 07:47

普教中真係累人累物。

為推任務而推。

作者: bananaGi    時間: 18-6-14 11:41

Lu324 發表於 18-6-8 20:06
...
又聾又瞎

你形容得好好

好多家長係特登製造又聾又瞎既小朋友.可以變竹升~ 型唔型?

作者: sabina712    時間: 18-7-17 15:44

encina 發表於 18-6-12 23:07
我仔同你女一樣,幼稚園係英文為主,上小一好似文盲咁,但我仔小學唔係普教中。我個人覺得如果廣東話都未明 ...
我都計劃緊小二比佢去功課班,希望有d幫助
作者: sabina712    時間: 18-7-17 15:45

skkeung 發表於 18-6-12 18:29
一看已知自小以英文為主,中文為副!選校為何不選國際?
唉..因為家庭出現左d突發事,所以之後要改變方向
作者: worldcat    時間: 18-7-18 11:53

sabina712 發表於 18-7-17 15:44
我都計劃緊小二比佢去功課班,希望有d幫助
問清楚功課班包啲乜,正常功課班只會係睇下功課,對成績改善幫助有限。搵專精中文科(普)補習班或一對一,一星期一堂都有效過一至五返功課班。當然,部分補習社係可以加錢係同時段上專精班。

阿仔小一好彩入粵教中,成績ok。
但普通話科就俾老師照肺,要佢返屋企同家長講下安排校外返下普通話班。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5