教育王國

標題: 是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了 [打印本頁]

作者: 晞晞爸b    時間: 18-5-4 11:36     標題: 是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了

Deleted Thank you 版主

作者: 李大人    時間: 18-5-4 11:46

作者: 晞晞爸b    時間: 18-5-4 11:55

deleted
作者: assado    時間: 18-5-4 11:59     標題: 回覆樓主:

所以選合適學校好重要, 平衡各方面, 如活動, 功課量, 學習效果, 小朋友自己時間, 新派直資較可取。

但上到中學, 一定是講求成績。

作者: littlefaith    時間: 18-5-4 12:03

所以我當年幫個女揀真道,當年不少家長都覺得我作為教師,點解揀間冇業績的學校。

看到自己小朋友快樂地上學,我慶幸自己冇揀錯。
作者: phoebewong123    時間: 18-5-4 12:04

晞晞爸b 發表於 18-5-4 11:55
曾幾何時
我們小孩出生的那一刻
我們只是單純的希望他健康平安的長大

咁最後打算轉校?你當初是放了wkf?

作者: cloudcloudrobot    時間: 18-5-4 12:06

我會咁睇,每個小朋友背景不同,要睇佢地長處在那
有些小朋友喜歡思考創作,直私就最好

有些適合做考試機器,讀得又開心,咁就由得佢做考試機器,津小就冇問題

如果一個創作型小朋友,為了個細,去左填鴨津小,咁個大的如何發展所長?

作者: Charlotte_mom    時間: 18-5-4 12:10     標題: 回覆樓主

好老實,邊個父母真係思想簡單到平安長大就滿足?
點都會憧憬下如果.....或者......
我就放下屠刀好耐。我唔會話健康快樂is all I need。人生總要面對柴米油鹽,無理想不如一條死魚,真嘅。
但我接受到自己小朋友就係咁,我會offer最理想(我覺得)嘅俾佢,同檯食飯各自修行,修到幾多就係佢造化。佢開turbo嘅我全力support,佢mount車邊我亦全力support,鬼叫我係佢阿媽!最緊要佢真心識為自己唸,條路應該點行。我拉得佢幾多年呢?

大概係咁囉,c9呻兩句,共勉之

作者: HK-MAN    時間: 18-5-4 12:12

"" 或許找一間適合他學習的學校
一間他真正發自內心去主動學習的學校 ""

主動學習,跟讀邊間小學無關的! 減少上功課補習班,教導他自己去完成功課及溫習. 家長對成績不給壓力他們,好快可以尋回愉快童年.
作者: assado    時間: 18-5-4 12:17     標題: 回覆樓主:

有一樣, 家長真係不要比較分數, 名次...
有怪獸家長話我知他小朋友成績, 我一笑置之, 聽了就算, 因為我教導小朋友要有好學習心態, 只有這樣, 上到中學才可有好成績。

作者: Jane1983    時間: 18-5-4 12:29

你當初做的決定好正路,而家覺得唔適合小朋友去作出改變,亦係好負責任的家長。做父母係咁,個個小朋友性情資質唔同,大家都係摸住石頭過河,你唔需要太自責。
作者: karen55407    時間: 18-5-4 12:38     標題: 回覆樓主

樓主咁大感觸

作者: MrBeast    時間: 18-5-4 12:41

有個sen sen 地又 sen 5 曬 早點領悟反而因wor 得福
作者: keith_ccc    時間: 18-5-4 12:46     標題: 回覆樓主

想有愉快童年就選國際學校,大學去外國讀,甚至中學出國避中文dse!事實上香港高官權貴巳經身體得誠實地告訴你!辦不到嗎?只能認命,留在香港一齊唱國歌!

作者: Ocean419    時間: 18-5-4 12:55     標題: 回覆樓主

咁樓主的細b會跟大b自行入同一津學還是幫2個小朋友轉投當初心儀的直資學校?我完全明白樓主的感受,當初決定放棄人人追捧教深考更深谷完學術又谷體藝的名校,揀左間升中成績冇咁亮麗的學校,一是為讓孩子有點自由的空間,二是為了讓他在英文與人溝通打好基礎。

作者: mimi222shi    時間: 18-5-4 13:13

一般津校都係咁,功課以量谷
2星期一次中文評估,一年N咁多次...
好多學校名次(分數)都係相差好少,直私相同
作者: yuenkw    時間: 18-5-4 13:43

教得深反而唔太驚,課程深有深的對應方法,最憎 d 無效益的無謂功課,爲做而做。

d 時間比小朋友去讀一自己本鐘意的課外書、打場波出一身大汗、發下夢都好過做呢 d 無謂功課。
作者: 李大人    時間: 18-5-4 13:52

作者: Yanamami    時間: 18-5-4 14:20

我都係放唔低“名”呢个紧箍咒,不过我一定要揀功課少、測考默少既小学、中学。虽然都係中小,但因我自己係中中畢業,由陀女時已決定好好浸英文(但屋企係唔会英文对答),花左好多心神。所以我两个女虽然係讀傳統中小,不过都無楼主所講既惨况~我afford唔起国際学校吖~考到英基但又想佢学中文,所以只有揀私校。So far成果係美满既~
作者: Yanamami    時間: 18-5-4 14:21

yuenkw 發表於 18-5-4 13:43
教得深反而唔太驚,課程深有深的對應方法,最憎 d 無效益的無謂功課,爲做而做。

d 時間比小朋友去讀一自 ...
Exactly! 全中!
作者: assado    時間: 18-5-4 14:23     標題: 回覆樓主:

學習都吾一定痛苦, 冇童年, 看家長怎樣處理。 只是考小一時加大小小力度(無奈要做), 現在小一生活都好開心。

作者: Mrs.Luckycat    時間: 18-5-4 14:32

晞晞爸b 發表於 18-5-4 11:36
(抱歉內容比較長...)
這帖我預左會得罪不少家長...
所以純粹只講我的個人感受: (非喜勿插..謝謝各位家長!)

長話短說:
1)你自找壓力,谷得個仔太行。要減少無謂的學術補習及操練。
2)  睇定啲,如果你個仔應付到學校的功課、測考等又無投訴,不要貿然轉校。
3)你仔英文退步,可能語境問題或師資問題。你可以讓他去有趣的英文班(唔係補習班!),給他多些機會練習。那能倚靠學校太多?
4)不要操之過急,為一、二分耿耿於懷。「男仔嘅爆發期唔係响小一,係响高小。」......呢句,係我老公講嘅!因為我老公呢句說話,我好呀Q咁對呀仔好有信心,無乜谷佢。
.
.
.
最後...你們不如拋開一切,在暑假來個長旅行輕鬆吓先啦!記住:暑假不要參加補習班。

作者: Felix223    時間: 18-5-4 15:12

晞晞爸爸,唔好比太大壓力自己同小朋友!

作者: mimi222shi    時間: 18-5-4 15:33

好多男仔初中都未"開竅"(朋友講既)
我都等緊呢一日...
作者: Yanamami    時間: 18-5-4 15:34

Keep住前30%先入到band1中学呢个%好低下……应該只屬-般津校成績,好少少既都有4~50%入band1, 再好d既直私,-般七成或以上升band1中学。如果以得三成升band1中学既成績要不断默書測考,日曰趕功課,真係唔值得~
作者: mimi222shi    時間: 18-5-4 15:40

壓力過大好易有反效果,一係揾出路,一係努力向前行!
作者: Soundervolt    時間: 18-5-4 16:17     標題: 回覆樓主

點解傳統小學就是填鴨式教學?返學讀書就一定要補習?

作者: mimi222shi    時間: 18-5-4 16:21

"返學讀書就一定要補習"?

因為從幼稚園起,好多人BUY全補

補左唔會蝕底, 係唔係都補左先, 所以功課永遠做不完...
作者: monodad    時間: 18-5-4 16:22

其實都係果句,未讀過又唔會知適唔適合,有D人讀傳統學校,多測多考(2測2考或3測3考),返學非常開心,同學朋友一大堆,小息食晏課外活動玩到顛晒,成績一樣好,另一D人讀同一間學校,咩都唔玩,小息食晏用嚟做功課睇書,放學一堆補習,成績又未見好好。正如樓上所講,男仔係要等開竅,有人早有人遲,初小成績排前列到高小又可能係另一班人考前列,主要睇父母心態,唔好將子女成績同自己育兒之成功或失敗掛勾。

相反有人聽到傳統學校就怕怕,有理冇理就send D仔女去IS,結果又遇到欺凌,變得同父母傳統觀念有差別,什至覺得越來越頑皮,繼而又後悔。

總之發覺真係唔適合,轉環境係正確,但要了解唔適合嘅係子女定係父母,無謂多走冤枉路。

作者: mimi222shi    時間: 18-5-4 16:29

國際學校學生補齊本地中英數,都唔係新鮮事,佢地都好忙
作者: deco99    時間: 18-5-4 16:29     標題: 回覆樓主:

樓主是重視小朋友教育的好爸爸,但是否太過緊張?地區一線小學都幾好,升band 1中學應該唔只30%。如冇諗住插神校都唔使咁介意排名,小一程度淺,小朋友要搏細心,到高年班學習能力會更重要。你嘅小朋友都幾乖,你應該對佢有信心,放手啦,輕鬆d,唔使讀is讀可以俾小朋友快樂童年。

作者: Yanamami    時間: 18-5-4 16:45

deco99 發表於 18-5-4 16:29
樓主是重視小朋友教育的好爸爸,但是否太過緊張?地區一線小學都幾好,升band 1中學應該唔只30%。如冇諗住 ...

我都觉得楼主係自己俾自己压力太大。小-……本來就係適應期。由幼稚園升小-要学习面对新时间(番全日)、新老師(更嚴同更少个人关注)、新同学(一大班人)、新課程(測考默同功課)加課外活动……天啊~做乜小-就俾自己升中压力呀?未有耐啦~如果禁紧張大師,讀乜学校都唔会輕鬆。要改变既係家長本身既心态。
的確,地区-線学絕对唔止30%升band1, 楼主唔好再自己乱諗野嚇自己。

作者: siden    時間: 18-5-4 17:04

monodad 發表於 18-5-4 16:22
其實都係果句,未讀過又唔會知適唔適合,有D人讀傳統學校,多測多考(2測2考或3測3考),返學非常開心,同 ...

Well said

作者: BERNICEJUNE    時間: 18-5-4 17:29

monodad 發表於 18-5-4 16:22
其實都係果句,未讀過又唔會知適唔適合,有D人讀傳統學校,多測多考(2測2考或3測3考),返學非常開心,同 ...

作者: littlefaith    時間: 18-5-4 18:04

assado 發表於 18-5-4 14:23
學習都吾一定痛苦, 冇童年, 看家長怎樣處理。 只是考小一時加大小小力度(無奈要做), 現在小一生活都好開心 ...

學習自己不喜歡的東西,會痛苦。
學習自己有興趣的事物,會快樂。

這是我當教師廿多年﹐看著、帶著一代又一代學生成長後的心得。

小朋友,最重要是引發求知慾,令其對身邊事物充滿興趣和好奇心,這才是教師的本份。

作者: MrBeast    時間: 18-5-4 18:08

Mrs.Luckycat 發表於 18-5-4 14:32
長話短說:
1)你自找壓力,谷得個仔太行。要減少無謂的學術補習及操練。
2)  睇定啲,如果你個仔應付到學 ...

po 得ek 多,間中都會見到官津廢英文武功的po,人就是咁,只睇到好野,因為我有要求小朋友朗讀,亦察覺這現象。但其實樓主小朋友成績咁好,真的要跟風補習?。在傳統小學話冇壓力就假(尤其冇中學),我會同小朋友講捱埋個試summer 就可以大玩特玩,初小期間,只有一兩樣eca,父母要懂得不隨波逐流,manage 時間,合理期望,未必如坊間講咁差
作者: assado    時間: 18-5-4 18:20

littlefaith 發表於 18-5-4 18:04
學習自己不喜歡的東西,會痛苦。
學習自己有興趣的事物,會快樂。

教育不單是老師的责任, 家長的角色都相當重要。

作者: 晞晞爸b    時間: 18-5-4 19:07

Deleted

作者: Charlotte_mom    時間: 18-5-4 19:22     標題: 回覆樓主

人生呢,總係面對不同選擇
我十幾年前揀港同,完全無track record,又何嘗唔係一意孤行呢。我有時都會唸,如果當時揀左傳統,今日唔知會點呢
一個人一日返學就得咁多時間,學多左A就學少左B,阿Q d唸,賺幾多蝕幾多,邊有咁易計到呢?
咁當然,揀間最適合嘅就最fit !

唔好咁灰覺得自己欠左小朋友d咩,太沉重了。既來之則安之,細路開心老婆開心自己開心,有咩比這更重要呢?

作者: 李大人    時間: 18-5-4 19:23

作者: MrBeast    時間: 18-5-4 19:40

晞晞爸b 發表於 18-5-4 19:07
謝謝這麼多家長們的意見及回覆

傳統小學有好的一面
既然你知現環境令英文退步,what r u going to do abt it? Eg watch some movies, hire a net, etc
作者: b3410    時間: 18-5-4 20:23

傳統小學有好的一面
仔仔好乖。其實,其實,如果只係英文,真係唔值得讀的好好,小朋友又開心,就轉喎。

學習態度,例如學習是否只為測考,很多時候取決於父母態度。

壓力,很多時候一樣來自於父母。時間安排,也是父母。點解小一就要補習呢?

讀傳統津校,父母一樣可以給小朋友快樂童年。

作者: siden    時間: 18-5-4 20:24

傳統小學有好的一面

救命

又回到以前loop過無限次的討論

究竟英文lak lak聲有幾緊要?

點解楼主要因為英文不是太好就晴天霹靂?

SMC係好學校,但也不是難入得咁緊要,我都識人成績中游由名女校插入。WKF就應更易,上年朋友仔band2尾band3頭入左去讀中一。你想的話,就考插班。

作者: MrBeast    時間: 18-5-4 20:29

siden 發表於 18-5-4 20:24
救命

你都好旦白
Since u started, 身邊都有名幼生第一rnd no iffers but 最後叩到smc

作者: Yanamami    時間: 18-5-4 20:51

对不起楼主,睇左禁耐,殘忍d講句(各位唔好打我头),唔係教育制度既錯,亦唔係傳統学校既錯,歸根究底係楼主既錯。

呢度绝大部份人仔女係同一个制度下,亦唔少係傳統中小內就讀,点解有人可以(我唔会話如鱼得水)適者生存?唔係你仔適唔適合呢个制度同傳統学校,唔適合同唔識幫佢果个係你。

学校压力大,做家長去幫小朋友舒緩,学校英文强差人意,做家長去補番个語境(唔係補grammar呀~),根本样样野你自己都未睇透。b3410講得啱,傳統学校都可以讀得开心,中文小学更加唔-定英文差,全港有幾多间英小你知道嗎?(LS都係中小呀~~)我只见到你將自己錯誤推落制度同傳統学校上。小朋友你唔洗細細个谷乜公文数,唔洗不断插呢间插果间学校班。

作者: Felix223    時間: 18-5-4 21:14     標題: 回覆樓主

晞晞爸爸,其實你個仔情況上了中文小學,英文稍為停滯係正常,我朋友仔當年讀York 幼稚園,上了高主教小學,都會曾遇到呢個情況,今年已經升上中一。
如果目標將來打算是香港讀大學,始終讀傳統小學較為適合。

作者: Mrs.Luckycat    時間: 18-5-4 21:24

Charlotte_mom 發表於 18-5-4 19:22
人生呢,總係面對不同選擇
我十幾年前揀港同,完全無track record,又何嘗唔係一意孤行呢。我有時都會唸, ...

Deleted

作者: akys    時間: 18-5-4 21:24

傳統小學有好的一面
最大嘅問題是你樣樣都想要,而最辛苦嘅就係想插班。插班須要成績好好,唯有苦讀考試範圍,這樣會打亂培育節奏。其實讀中小,可以搵net或好啲嘅英文班上,課餘睇多啲書,睇多啲youtube。到高小先加碼,這樣唔會太辛苦,效果亦應該唔錯。
作者: Felix223    時間: 18-5-4 21:31

Yanamami 發表於 18-5-4 20:51
对不起楼主,睇左禁耐,殘忍d講句(各位唔好打我头),唔係教育制度既錯,亦唔係傳統学校既錯,歸根究底係楼 ...

認同過度催谷不是一件好事!咁樣好易令小朋友失去學習興趣,不過究竟有幾多家長明白?!

作者: Mrs.Luckycat    時間: 18-5-4 21:31

傳統小學有好的一面

兄弟,如果將來你個仔轉咗方向,鐘意吟詩作對「杯酒當歌,人生幾何」......咁你又搵番間中文小學俾佢呀?我好難理解呢個轉校嘅理由。

作者: Yanamami    時間: 18-5-4 21:36

Felix223 發表於 18-5-4 21:31
認同過度催谷不是一件好事!咁樣好易令小朋友失去學習興趣,不過究竟有幾多家長明白?!
...
唔少既都~就算升小升中制度係禁,但做家長要識点避重就輕。
作者: HK-MAN    時間: 18-5-4 22:00

Felix223 發表於 18-5-4 21:31
...
我明!
作者: HK-MAN    時間: 18-5-4 22:03

傳統小學有好的一面
你仔是一個有能力的小孩,到時唔喜歡新學校太HEA又點算呢??
作者: haihaimom    時間: 18-5-4 22:15

回覆 晞晞爸b 的帖子

呢個世界梗係充滿遺憾㗎啦,冇人比你更清楚孩子適合怎樣嘅學習方法。你入咗英小,到時升唔上本地大學你咪一樣遺憾。即係等於有人問點解我生得咁靚仔,但要甩頭髮?又或者點解我咁聰明,但老豆唔係李嘉誠?父母只可以喺有限嘅環境下,做當時最適合嘅選擇。
作者: monodad    時間: 18-5-4 22:19

siden 發表於 18-5-4 20:24
救命

話說有好多鬼佬英文lak lak聲但其實係文盲嚟,信不信由你(emoji)(emoji)

作者: monodad    時間: 18-5-4 22:28

Yanamami 發表於 18-5-4 20:51
对不起楼主,睇左禁耐,殘忍d講句(各位唔好打我头),唔係教育制度既錯,亦唔係傳統学校既錯,歸根究底係楼 ...

其實PC同SPCC都係中小。

作者: MrBeast    時間: 18-5-4 22:34

傳統小學有好的一面
可能你覺得做錯了決定欠了個仔,u r not the only one.  我都不時反思過往決定,有些based on 當時的情況,是合理,有些就是錯誤,overlook 左一些東西,潑出去的水,唯有盡力改變現狀。
父母能正面面對問題,對子女的成長,比英文/默書分數更有用,你仔仔還在初圓dum扁期,迫得太緊大d有可能反彈,要留意下

作者: monodad    時間: 18-5-4 22:38

我認為樓主最大嘅誘因去轉學校係:

假如轉唔轉校呢個問題會影響到夫婦和睦,而你又無特別堅持要讀傳統學校嘅話,我好贊成去轉。起碼轉咗之後會帶來新景象,夫婦間又可以再融洽地攜手合作去培育孩子一段時間。

作者: areyouangry    時間: 18-5-4 22:42     標題: 回覆樓主:

多謝分享,受益匪淺。

作者: Lovelebron    時間: 18-5-4 22:54     標題: 回覆樓主

家長真係唔容易服侍。
BTW... 葉劉英文好,但Oral English 卻十分本土,可能唔少所謂國際幼稚園K3學生也講得更好聽,咁你會話佢唔得嗎?

作者: b3410    時間: 18-5-4 22:54

akys 發表於 18-5-4 21:24
最大嘅問題是你樣樣都想要,而最辛苦嘅就係想插班。插班須要成績好好,唯有苦讀考試範圍,這樣會打亂培育節 ...
ummm, 打算插班其實壓力好大。樣樣要keep到齊齊整整,成績又要科科靚靚,課外活動要丰丰富富,好好睇睇。曾經都打算過,最終放棄。
作者: Happy_Charles    時間: 18-5-4 23:25     標題: 回覆樓主

其實點先為之唔適合要轉,考得好係考試機器,考第尾就要轉,但其實小一只是他們的適應期,轉來轉去,其實小朋友都好慘。

作者: siden    時間: 18-5-4 23:28

Felix223 發表於 18-5-4 21:14
晞晞爸爸,其實你個仔情況上了中文小學,英文稍為停滯係正常,我朋友仔當年讀York 幼稚園,上了高主教小學 ...

現今香港社會,我覺得父母要求細路英文鬼鬼地,lak lak聲,係虛榮多於實際需要。

打算移民者除外。

作者: Lingfung813    時間: 18-5-4 23:37

反而我覺得呢位爸爸因為功課多咗,補習多咗。仔仔少咗時間睇英文書和英文節目電影出事。
所以,時間分配都好重要。如果找到一間功課少又語境好學校當然理想啦。

我係呢位爸爸就帶仔仔插SMC, 去軒小咪又填鴨…將來入QC 更谷更深更補習。

你再細心思考一下想要名氣,還是要仔仔和家人舒服地完成學業?

作者: Yanamami    時間: 18-5-4 23:41

siden 發表於 18-5-4 23:28
現今香港社會,我覺得父母要求細路英文鬼鬼地,lak lak聲,係虛榮多於實際需要。

打算移民者除外。
移民都唔洗有移民班上~
作者: pbhe    時間: 18-5-5 00:17     標題: 回覆樓主:

晞晞爸b,我衷心多謝你說出了許多家長難以啟齒的感受。我認得你是從我仔和你仔叩門成功的時候開始。當時的我和先生商量爭扎了一段時間忍痛地放棄了學位而選了直資。我心一直不能放下因有細跟尾,又想人人都係咁讀,我又何必為了津小缺乏的語境而介懷呢? 讀津小唔洗錢又唔洗為個細既煩,一切似乎是必然的事。縱使我們的執著令我們選擇了直資,我當時真的替你及你仔感到十分高興。我十分支持你因我有着跟你一樣的感受。學術上我冇谷我仔但我仍希望替他插「再好D」又近屋企的心儀一線津小,足足申請了3次。第一次自行唔得就叩門,叩門小一2ndin完唔得,今年計劃插小二,樣樣都通過哂我們竟然又忍痛地放棄機會。我先生話你攪咁多做乜,早知唔好申請。我其實申請得3次即證明我好想阿仔入到,唔洗錢,成绩好,益細既,冇理由要放棄,放棄個刻真的心如刀割。直至見到你個post, 點醒左我希望阿仔入一線津小的夢。學校講明你地入得黎就要......,噢,催谷他保持頭几十個名次?我做到嗎?他做到嗎? 我仔說我會努力,我唔想父母花那麼多麽錢,我會盡力守規矩,我願意媽媽協助我讀書叻D,不過我唔想你迫我次次攞100分......托賴,我從來須催谷他讀書,做功课,佢成績都ok由於他十分愛學習,閱讀,語言底子打得好。如我用心良苦,推佢去做考試的工具,為細舖路的工具而令佢失去學習興趣,那豈不是得不償失? 經你一提,我又醒了一次,真的每位家長體驗都非常寶貴,讓家長對自己及小孩了解更多!

作者: 晞晞爸b    時間: 18-5-5 00:43

Deleted
作者: yuenkw    時間: 18-5-5 01:19

樓主唔使太緊張,我小朋友讀緊間3考3測的私小,6年來都係自己跟無補習,今年一樣無穿無爛畢業;小朋友留系自己身邊時間唔會好多,如果有時間 cut 左 d 不必要的功課班,自己跟返,小朋友最好的導師從來都係父母。
作者: BABA124    時間: 18-5-5 01:39     標題: 回覆樓主:

其實唔啱讀咪轉囉~冇必要blame 傳統學校填鴨。。。其實点解啲家長要小朋友補習?根本就係跟唔上又要死谷, 個個有補習嘅就講到全人類都補咁,其實程度跟到根本就做嘢快靚正, 傳統ㄧ樣好happy. 根基又紮實, 同ㄧ學校, 有人在學校已完成功課, 默書唔需要温,有人晚晚開夜車, 何必呢?揀啱程度就ok. 我唔覺同傳統有咩关係! 壓力好多時來自家長, 咁你次次要第ㄧ就緊係唔happy 啦!唔需要谷中上游就最啱!

作者: Yanamami    時間: 18-5-5 07:20

BABA124 發表於 18-5-5 01:39
其實唔啱讀咪轉囉~冇必要blame 傳統學校填鴨。。。其實点解啲家長要小朋友補習?根本就係跟唔上又要死谷,  ...
对!啱程度真係唔洗谷唔洗補,功課早早做完,默書係禁易就温完……
作者: Yanamami    時間: 18-5-5 07:39

晞晞爸b 發表於 18-5-5 00:43
謝謝回覆的家長們

其實我從來沒有expect要小孩英文鬼鬼地lak  lak聲,不懂為何會有家長會有這樣的理解?也 ...

楼主,今日-切局面都源自你無深思熟慮同-d莫名其妙既想法。
1. 人生每日充满選擇,每个選擇都有代价~大前題你為細路唔诜再考学校而選津校,就要自己去承担番後果(多測考默功課,英文水平),自己去補呢方面不足。選前無衡量过得失而選嗎?

3,4.更是奇怪想法。重申地区一線津小升band1係唔止30%,你禁講顯示你对—切真係唔瞭解……又考再次小-,又-心諗住叩入左果区津校先啦,然後再叩入—線津小然後再叩入名津?天啊~……原兇咪係你?年紀小小到底要叩幾多间学校轉幾多间学校?如果英文同愉快学习/童年係你1st priority ,當初唔会有呢-切決定同行动。你自己+五+六唔知想点把持不定中旨,就唔好推落制度同傳統学校上,因為係你自己既選擇,無人逼你叩门的,而家先講快樂童年多多錢買唔番,禁當初入左直资就無而家-切既可惜。希望今次轉校係經你“深思熟慮”既最後一次。

作者: adriantai    時間: 18-5-5 08:01     標題: 回覆樓主:

其實係家長心態多於現實環境做成. 吾係真正睇化, 去到直資ㄧ樣同人拼成績(emoji)

作者: cmchang0927    時間: 18-5-5 08:42

傳統小學有好的一面

可能我個人冇乜大志。。。如果小朋友話比我知老師未教唔駛考和温,我會諗:天啊!他上堂果然有留心聽課,知道老師講咩呢! 跟住就會比佢休息ㄧ下,自己做自己想做的。。

作者: MrBeast    時間: 18-5-5 09:32

pbhe 發表於 18-5-5 00:17
晞晞爸b,我衷心多謝你說出了許多家長難以啟齒的感受。我認得你是從我仔和你仔叩門成功的時候開始。當時的 ...
the agony of choice

難以啟齒, really?

sorry i cant be more sympathetic

作者: Yanamami    時間: 18-5-5 09:46

MrBeast 發表於 18-5-5 09:32
the agony of choice

難以啟齒, really?
楼主太睇唔清前路……若然升中已嚇親佢,我可以过來人身份早d預告考DSE大学绝对既“不快樂”、“為考試而讀書”、真正“一分都不能少”~到時唔係要爭取做全校30%, 而係全港既18%?(大概是吧~)怎样選校,最終殊途同歸(除非出国讀)。就算考GCE/IB, 用non-jupas入亦競爭烈~
作者: retriever    時間: 18-5-5 10:00

傳統小學有好的一面

原來你有信仰...

華人有句: 兒孫自有兒孫福, 耶教信, 天父對各人有不同的計劃.

可以做的都做了, 就看天上老細的安排.

我細路應跟你仔同年考小, 你經歷的我都經歷了, 你帖內提到的學校, 我也有一點認識...

願你想好, 並堅持, 祝好!

作者: siden    時間: 18-5-5 10:01

cmchang0927 發表於 18-5-5 08:42
可能我個人冇乜大志。。。如果小朋友話比我知老師未教唔駛考和温,我會諗:天啊!他上堂果然有留心聽課,知 ...

一樣

作者: Catliang    時間: 18-5-5 10:02     標題: 回覆樓主

樓主,謝謝你的分享!的確每個家庭情況,價值觀都不一樣,每人有自己的選擇和際遇。我家小孩今年也要面對考小一和選校的關口,你的分享給我多一個角度去看這件事情。

人生就是這樣,無話絕對的,你們能夠有選擇已經好幸福,而且仔仔好乖,衷心祝福你們找到最合適的道路!

作者: siden    時間: 18-5-5 10:15     標題: 回覆樓主

其實我覺得樓主讀乜野學校都唔緊要,佢喜歡英文好嘅學校佢想轉,係冇問題。但係係呢個時候轉嘅學校,又要開心,又要唔谷,又要英文好,又要有中學;除咗港同之外,其實中學成績至多都係Band one尾,大部分只係band2頭。學楼上Yanimami話齋,上到中學又要爭上大學,咁樓主上到中學會唔會又擔心佢間中學成績考大學唔夠其他人fight?

如果楼主覺得冇問題就得。如果佢過唔到呢個心理關口,去邊都唔會開心。

作者: Soundervolt    時間: 18-5-5 10:24

Yanamami 發表於 18-5-5 07:39
楼主,今日-切局面都源自你無深思熟慮同-d莫名其妙既想法。
1. 人生每日充满選擇,每个選擇都有代价~大 ...

Can’t agree more! 實在唔少人永遠將失敗嘅原因歸咎於外在因素。

為何樓主認爲要有好成績,就一定冇快樂嘅童年?究竟樓主有冇喺囝仔自細培養佢擁有各式各樣嘅學習條件去面對學業,定只係諗住簡簡單單去搵一間名校,然後再加上補習去追趕成績?

BTW,皇仁得16個聯系位俾兩軒、愛官,三閒學校去分,入到其中一間軒小對升上皇仁亦唔係有好大嘅優勢。

作者: 晞晞爸b    時間: 18-5-5 11:16

謝謝各位家長指教。

其實只是很單純的個人sharing,有些人啱聽有些人唔啱聽都沒關係。但卻沒有想到會變成某些家長眼中的「永遠將失敗嘅原因歸咎於外在因素」,這句話太嚴重了⋯⋯小孩子轉學去適合他的學校等於失敗?是否一定要入神津名津名直資才不是失敗?好可怕的想法,這種價值觀我不予置評。小孩子只有七歲,就已經被某些家長標籤上失敗的印記??某娛樂圈人士的女兒由女拔轉去國際學校是否也等於你們眼中的失敗?每個孩子的發展都有自己的時間及軌道,有點小孩是適合傳統教學,有些小孩是適合活動教學,如果家長只以本地名校去衡量一個七歳小孩失敗,這太過沈重。國際學校的小孩是否都是你們眼中的失敗者?只因他們不讀你們最看得起的神校名校?

我小孩在現在這所學校不是讀不到書,相反,如果我不幫他轉學,依照目前的情況他維持在全級前二十是沒有難度6的。人各有志,我做為他的父親,對教育的看法有了新的體會,我沒有怪任何制度,我是經歷了津校之後發現不合適我們的價值觀所以想轉。與失敗與否扯不止任何関係。

EK是一個大家分享交流的地方,如果有不同的聲音分享給大家都要被批判為失敗的話,以後只會越來越少人肯分享。
作者: muimui2    時間: 18-5-5 11:29     標題: 回覆樓主:

其實每個小朋友都係獨特嘅,只有父母才能明白。而且每個家庭環境不同,父母期望不同,有時只靠一個post嘅三言兩語好難令外人明白。所以只要樓主覺得適合自己小朋友就夠了,我反而欣賞佢嘅分享,可以令我多了解不同嘅想法!

作者: Yanamami    時間: 18-5-5 11:56

晞晞爸b 發表於 18-5-5 11:16
謝謝各位家長指教。

其實只是很單純的個人sharing,有些人啱聽有些人唔啱聽都沒關係。但卻沒有想到會變成某 ...

呢度指既“失敗”,完全同讀唔到書-d关係都無~呢度講既失敗,係楼主个人既失敗,完全同小朋友無关。失敗在睇唔清制度,失敗在揸唔定中旨,失敗在唔知自己追求d乜……以至小朋友俾舞龙禁舞。

呢度好多家長-早已知自己方向,知要俾小朋友乜野,知自己目標係乜,知边间学校配合到小朋友能力同自己理念,所以無論讀港同又好,SFA也罷,都可以大人細路都开心满足。認清自己理念就無怨無悔,勇往直前,唔会行禁多冤枉路,大人細路都辛苦。

作者: retriever    時間: 18-5-5 12:08

謝謝各位家長指教。

其實只是很單純的個人sharing,有些人啱聽有些人唔啱聽都沒關係。但卻沒有想到會變成某 ...

看完了幾個回帖, 文字很多. 其他版友回應可能比較尖銳, 但說可的重點大體成立.

看你的描述, 抱歉我覺得似一個緊張加慌張的媽媽. 應該很少有爸爸對信息這樣敏感而慌張行動的吧? 還是你倆太忙, 所以對聽來的消息過度回應? 不斷轉校插班?

考小並沒有傳說中可怕, 但因紛亂信息而莽自花時間金錢做各樣增補, 實是賠了夫人又折兵的做法.

話說回來, 初小根本無需補習, 最重要係攪好學習態度和習慣. 因一時英文或分數得乏攪亂安排非常不智.

譬如你倆工作忙, 更重要係攪好細路能有獨立自律能力, 而非小一已搵補習老師跟功課. 這個跟法, 路可走多裹, 昇中還可以嗎? 還有做公民數這些, 有必要嗎? 可能費用不是你問題, 但花時間就是問題了.

初小記緊要多閱讀, 培養良好習慣和態度, 少量課外活動已足!

作者: Soundervolt    時間: 18-5-5 12:09

謝謝各位家長指教。

樓主又將”失敗”轉嫁俾子女,我所指嘅失敗係樓主。讀書講效果,唔係只講成績,全級頭二十難唔難都要睇甚麼學校(樓主又講成績?)。樓主個帖用大量篇幅去描述傳統學校不是,但一字一句都冇分享過點樣栽培囝仔面對學業,咁樣對好多學校同學生與及家長十分唔公道。

如果樓主只係想個人分享,唔想其他人加入討論,可以喺EK上嘅個人網誌分享,上得討論區大家都可以有討論嘅空間,只要有理據我亦歡迎樓主嘅賜教。

又係樓主話”如內容不中聽的..各位家長一笑置之就罷了..no hard feelings”嘅~

作者: onema    時間: 18-5-5 12:17

回覆 晞晞爸b 的帖子

我覺得不必把英小的語文環境想得太理想。沒錯,書,筆記等材料是英文,但聽說方面很視乎老師英語,尤其是英文科以外老師的口語水平。
作者: BABA124    時間: 18-5-5 12:38     標題: 回覆樓主:

咪係囉,根本連自己理解能力都有問題, 咩叫津校的價值觀? 津校有叫你補習咩? 津校叫你谷咩?閱讀能力數理能力良好根本無需補習, 要請人去執功課已經係學習動機弱, 可能谷到冇晒學習兴趣,唔係要補先全級頭二十, 你追名次有咩用呢?初小train 自律自學加兴趣加學習動機, 津小直資ㄧ樣, 自動做好功課應付有餘咪適合囉,关人地名津咩事? 直資會令樓主感覺良好, 因為好多冇名次, 其實名次重要否, 睇父母多

作者: babyjip    時間: 18-5-5 12:59     標題: 回覆樓主

佩服及欣賞樓主嘅分享,相信他只想道出自己以過來人想法給大家反思,並沒有對與錯嘅答案或眨底名/津校之意,幾年前開始有留意樓主有分析力嘅post,想他已經作了最好的決定

作者: somoon    時間: 18-5-5 13:07

如果你一次過入左DB,SJ,LS 就可能已經印印腳,不再愁……

作者: somoon    時間: 18-5-5 13:11

其實都係一個警醒,揾適合小朋友的學校,不盲目追求向上一级一级升,好累。

作者: 晞晞爸b    時間: 18-5-5 13:50

是我失敗,你們滿意了?
EK誰敢撕破家長的虛榮心及功利心態、名校神校就免不了被家長圍剿。

有些家長是講的很輕鬆,批評人就是最容易。
大抽獎15分,你不努力去谷小朋友叩門難道等派去第八第十志願?
請搞清楚,我只是說我小孩讀完半年之後,覺得津小不適合我們,所以轉。我沒有眨低津校的意思。別亂叩我帽子。

問問這裡的家長,官津既然像你這麼好,為何很多人仍不斷去考直私?again,我沒有貶低津校的意思,但很多家長考直資私小,很多是想有更大的自主性,不甘俾教育局攪珠決定命運,還有些是喜歡直資私小的教學方式。港同、聖保羅男女等等直資私小一條龍,學生不用擔心升中問題。
你們以為全職父母這麼容易的?早出晚歸只能找補習老師上門,有頭髪誰願意做xx?
為何每年都有大量的XX vsXX 充斥著EK版面?尤其是面試放榜及叩門前的高峰期?你是家長,選擇考直資私小而避津小是否又是你們眼中的失敗的一群?
對啦,抽中聖瑪利、喇沙那些神校當然幸運,有些人因著父母舊校友身分已經在自行階段收了,每人命運不同,但有多少人有這福份?大部家長N無,15分等運到又點?

好了,咁辛苦入到一缐名津,不提神校了,沒有中學聯繋位,是否真如你們講的那麼輕鬆?不用補習?自動做好功課?你們忘了band 1中學位子有限?當你身邊很多同學仔家長已經暗地裡谷他們的小孩去補習,你又會否擔心?每個小孩資質不同,是否可以印印腳乜都唔補唔跟功課然後期望佢六年後入band 1中學??也許有些小孩天生聰明,但又有幾多呢d小朋友?

批評人很容易,對,我失敗,又如何?我同我仔每一場面試一起去面對,怪獸家長是我,我認我曾經是,又如何?現在唔俾人改變思維?我之前谷我仔,呢度又有幾多家長肯認自己冇谷自己小朋友?別太虛偽了。

我出呢個帖原意很單純,是的,我是一個失敗的家長,我迷失自己,之前上得呢度多,見到好多家長盲目追求名津名直資私小及神校,我也是你們的一份子。但是今天我有不同的體會,對自己的小孩的教育有不一樣的看法,所以我有不一樣的安排。只是想單純的給這裡的家長一個不同的角度去看待自己小孩的學習,譲小孩有機會去學習思考,去展現他們的創意,而不是填鴨式的學習。如果你們覺得津校很好,我之前已經講過,有些小孩是適合津校的教法,有些小朋友不一定適合。但做為一個父親,發現自己的小孩不適合而想轉校,卻變成你們口中失敗的父親?

誰能保證自己在育兒上面完成不會做錯決定?最難的事是父母自己肯去面對自己的不足,亡羊補牢,幇小孩找一個適合的學校,這是我對我自己小孩的愛。至於你們喜歡批評我失敗,我無所謂,批評只需出一張嘴。肯在EK講真話的,太難了。以後我也不會再分享,不再回應了。

我是失敗,失敗在真心將自己的經驗分享給大家,既然如此,麻煩版主関帖吧,謝謝版主。

作者: L+H    時間: 18-5-5 13:59

多謝晞晞爸b坦率的分享,希望你和孩子們找到一片適合的土壤繼續長大前進。你的心聲或許是很好的參考。
作者: 三隻馬    時間: 18-5-5 14:17

謝謝各位家長指教。

多謝你既分享
童年係好短暫,小朋友長大後個世界變成點無人預料到。
有得選擇既,我都希望小朋友在小學階段有多點自由空間。而不是每日做著一些毫無意義既抄寫功課和埋頭苦幹溫默書。

作者: honyeeki2004    時間: 18-5-5 14:28     標題: 回覆樓主:

謝謝樓主分享
你的經歷對我很大啟發
另外亦都很欣賞你的EQ
沒有跟人對罵

PS.有些人,要批評別人,才能找到存在感, 你當幫下他們吧

作者: MrBeast    時間: 18-5-5 14:30

Soundervolt 發表於 18-5-5 12:09

樓主又將”失敗”轉嫁俾子女,我所指嘅失敗係樓主。讀書 ...
實在有不小self-contradictory 的地方

作者: MillieLin    時間: 18-5-5 14:30

retriever 發表於 18-5-5 12:08
看完了幾個回帖, 文字很多. 其他版友回應可能比較尖銳, 但說可的重點大體成立.

看你的描述, 抱歉我覺得似 ...

同意      

作者: MrBeast    時間: 18-5-5 14:32

moral of the story, 不要上那麼多ek, 會中毒
作者: kittykuma    時間: 18-5-5 15:01     標題: 回覆樓主:

路過。

樓主無私的分享,希望幫到人免多走冤枉路,換來被叩上失敗的帽子。EK 呢個板太神奇!!

作者: licpd    時間: 18-5-5 15:08

尼個係一個好honest的sharing,相信樓主以小朋友的快樂為出發點。大傢都一路學一路走。
如果EK多的真實個案/knowledge分享,少點批評會來得更有建設性。

作者: ylylylyl    時間: 18-5-5 15:14

retriever 發表於 18-5-5 12:08

看你的描述, 抱歉我覺得似 ...

十分同意。既然父母都是工作忙,應該嘗試培養子女自律自發去做工課,騰出更多時間讓子女去閲讀玩樂,這也是考驗父母的功力。

除了樓主重視的課外閲讀,我認為獨立自律能力在將來的中學學習階段也很重要。(可能講得太遠了)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5