教育王國

標題: 深水埗小學女仔 [打印本頁]

作者: chaiyiu    時間: 18-4-24 23:00     標題: 深水埗小學女仔

我女今年五年級,我想問下阿女考全級10名內,但想揀區外嘅band one中學有咩選擇, 麻煩各位畀啲意見

作者: 熱媽    時間: 18-4-24 23:06

chaiyiu 發表於 18-4-24 23:00
我女今年五年級,我想問下阿女考全級10名內,但想揀區外嘅band one中學有咩選擇, 麻煩各位畀啲意見
...
旁邊九龍城定對面海都得?女校定男女校?
多D資料人地先比到意見你。

作者: chaiyiu    時間: 18-4-24 23:11

熱媽 發表於 18-4-24 23:06
旁邊九龍城定對面海都得?女校定男女校?
多D資料人地先比到意見你。

旁邊九龍城或油尖旺, 男女校亦可

作者: 熱媽    時間: 18-4-24 23:29

回覆 chaiyiu 的帖子

呢幾間都係大熱B1中學
東華三院黃笏南中學
迦密中學
旅港開平商會中學
伊利沙伯中學

作者: tpmon    時間: 18-4-24 23:48

...

是否深水埗一線小學,如荔天、協和及瑪神的畢業生?

如是旅港小學(沒有聯繫的中學),不如專一自行選旅港中學。

不喜歡深水埗的上智嗎?

深水埗網Band 1A女生可報英華女學校 (好似自行只收小學考全級最top幾個)

作者: tpmon    時間: 18-4-25 00:03

tpmon 發表於 18-4-24 23:48

如果是更强的聖方濟英文中學學生,自行考誇區Band 1中學更家容易。

作者: HM168    時間: 18-4-25 01:52

YWG 出年會搬回港島

作者: elbar    時間: 18-4-25 05:14

...

HYS  

作者: 232    時間: 18-4-25 06:54

...

自己做下功課先

作者: chaiyiu    時間: 18-4-25 06:54

上智可以,但容易入嗎?

作者: chaiyiu    時間: 18-4-25 06:56

阿女係荔天畢業生

作者: lm251099    時間: 18-4-25 07:27

chaiyiu 發表於 18-4-25 06:56
阿女係荔天畢業生

荔天每年都有十多個學生入上智

作者: 0030    時間: 18-4-25 10:25

我覺得荔天全年級全幾名入上智的機會應該都幾大~

作者: cl919    時間: 18-4-25 10:29     標題: 回覆樓主

樓主囡囡係荔天考到級頭咁叻,我係樓主會幫囡囡試考下一線直資同自行神津,大抽獎就上智

作者: HM168    時間: 18-4-25 10:46

lm251099 發表於 18-4-25 07:27
荔天每年都有十多個學生入上智

抽獎是幸運指數, 任何係深水埗小學女仔BAND 1 女都有機會入HTC, 所以不如諗下直資及自行什選擇好
作者: chaiyiu    時間: 18-4-25 12:09

cl919 發表於 18-4-25 10:29
樓主囡囡係荔天考到級頭咁叻,我係樓主會幫囡囡試考下一線直資同自行神津,大抽獎就上智
...

謝謝提議!

作者: chaiyiu    時間: 18-4-25 12:09

HM168 發表於 18-4-25 10:46
抽獎是幸運指數, 任何係深水埗小學女仔BAND 1 女都有機會入HTC, 所以不如諗下直資及自行什選擇好 ...

謝謝提議

作者: kitmay    時間: 18-4-25 12:25

讀聖多馬,成績約級15-20名是否網內band 1? 有機會入上智嗎?
作者: 加菲    時間: 18-4-25 14:29

唔好意思, 借POST問吓深水埗網中學,大家覺得銘賢、黃棣珊如何? 銘賢轉了校長後,有冇咩影響? 黃棣珊校風和成績都中上,但冇咩資料。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-25 15:48

阿女係荔天畢業生
荔天畢業生?
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-25 15:55

kitmay 發表於 18-4-25 12:25
讀聖多馬,成績約級15-20名是否網內band 1? 有機會入上智嗎?
聖多馬B1率唔高,但係點都有20%,所以成績級15-20名,好可能係Band 1學生。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-25 16:04

加菲 發表於 18-4-25 14:29
唔好意思, 借POST問吓深水埗網中學,大家覺得銘賢、黃棣珊如何? 銘賢轉了校長後,有冇咩影響? 黃棣珊校風 ...
銘賢一定好過黃棣珊,但係入銘賢一定難過黃棣珊,黃棣珊係區內B1學生既次選之一,保守既可能乙二已經係佢。黃棣珊,校風無問題,成績只係中等偏上。為免露餡,所以中等偏上既學校一般都唔會有太多資料公開。

作者: titipig    時間: 18-4-25 17:52

王家爸爸 發表於 18-4-25 15:55
聖多馬B1率唔高,但係點都有20%,所以成績級15-20名,好可能係Band 1學生。 ...

聖多瑪的B1率不會這些低吧?

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-25 18:55

titipig 發表於 18-4-25 17:52
聖多瑪的B1率不會這些低吧?
唔知道有幾低,但係我唔相信會低過20%。
作者: easonkinki    時間: 18-4-25 20:15

阿女係荔天畢業生

今年小五未畢業喎 荔天每年都十幾個上智,但級頭會考神校同自行其他區,抽獎先揀返上智, 就算number唔靚,呢個成績叩門都無難度

作者: chaiyiu    時間: 18-4-25 21:55

easonkinki 發表於 18-4-25 20:15
今年小五未畢業喎  荔天每年都十幾個上智,但級頭會考神校同自行其他區,抽獎先揀返上智, 就算num ...

唔好意思,就係想知他區仲有咩選擇啫, 唔想嘥咗自行嗰個位囉

作者: easonkinki    時間: 18-4-25 22:52

chaiyiu 發表於 18-4-25 21:55

自行全港都in得, 睇個人喜好,荔天呢2年女仔考女拔協恩聖保祿英華, 不過我地學校一向考直資嘅同學唔多,3x~7x名就in上智聖母玫瑰

作者: easonkinki    時間: 18-4-25 22:54     標題: 回覆樓主:

有時間可以打返學校搵林主任傾下

作者: csbaik    時間: 18-4-26 08:32

熱媽 發表於 18-4-24 23:29

呢幾間都係大熱B1中學

如果係博一定要揀間勁過htc

作者: 0030    時間: 18-4-26 10:11

回覆 kitmay 的帖子

我覺得機會比較微,我念聖多馬應該級5之內上上智機會比較大,我女都系聖多馬讀~

作者: 0030    時間: 18-4-26 11:02

回覆 titipig 的帖子

聖多馬應該有30%+入的機率~

作者: b3410    時間: 18-4-26 12:40

王家爸爸 發表於 18-4-25 16:04
銘賢一定好過黃棣珊,但係入銘賢一定難過黃棣珊,黃棣珊係區內B1學生既次選之一,保守既可能乙二已經係佢。 ...
朋友圈內人,自己囡囡舊年揀咗黃,情願放棄QE,話其實黃好好。
作者: lm251099    時間: 18-4-26 13:05

chaiyiu 發表於 18-4-25 21:55

問吓老師,啲師姐自行時報開邊啲學校,中學成績如何,做個參考囉!
何校長都數叫你自行時向外求先。

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-26 13:11

b3410 發表於 18-4-26 12:40
朋友圈內人,自己囡囡舊年揀咗黃,情願放棄QE,話其實黃好好。
適唔適合有時更重要。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-26 13:14

情況同有灣仔朋友唔揀QC,直接揀TSK一樣。如果小朋友唔係最勁嗰啲,無謂墊底。

作者: easonkinki    時間: 18-4-26 14:43

真係要睇家長同小朋友甘唔甘心,over 100都有同學入黄, 考級頭入去真係要過到自己個關

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-26 14:49

easonkinki 發表於 18-4-26 14:43
真係要睇家長同小朋友甘唔甘心,over 100都有同學入黄, 考級頭入去真係要過到自己個關
...
我反而覺得主要唔係咁唔咁心既問題,主要係小朋友既性格,所以無話學校好唔好,只有適唔適合。
作者: easonkinki    時間: 18-4-26 17:35

王家爸爸 發表於 18-4-26 14:49
我反而覺得主要唔係咁唔咁心既問題,主要係小朋友既性格,所以無話學校好唔好,只有適唔適合。 ...

適唔適合要讀左先知bor

作者: tpmon    時間: 18-4-26 20:00

easonkinki 發表於 18-4-26 14:43
...

黃在SSP已算不錯,是Band 1C生的好地方。

作者: easonkinki    時間: 18-4-26 20:18

tpmon 發表於 18-4-26 20:00
黃在SSP已算不錯,是Band 1C生的好地方。

當然係好學校,但樓主小朋友係1A嘛!

作者: cktc1996    時間: 18-4-26 22:38

荔天近幾年考前列學生入 msc,st paul convent, 伊中,荃官,林護,st paul coed, 華英,st Mary,ywgs,bps....
樓主可參詳一吓邊間適合囡囡..
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-27 09:31

easonkinki 發表於 18-4-26 17:35
適唔適合要讀左先知bor
如果真係要讀咗先知就大件事。如果家長唔知道自己小朋友既性格、能力,咁最好好先多啲了解自己小朋友。
作者: 飛天紅豬俠    時間: 18-4-27 10:54

請問如果瑪神,級名次大約 20, 是否 band 1?
作者: 0030    時間: 18-4-27 11:01

回覆 飛天紅豬俠 的帖子

yes~

作者: 飛天紅豬俠    時間: 18-4-27 12:05

回覆 0030 的帖子

thx, 因為連學校都沒有透露太多。請問你從何得知?
作者: hkpapa852    時間: 18-4-27 12:08

飛天紅豬俠 發表於 18-4-27 12:05
回覆 0030 的帖子

thx, 因為連學校都沒有透露太多。請問你從何得知?
瑪神現在有透露級名次了嗎?

以前不會透露的

作者: 飛天紅豬俠    時間: 18-4-27 12:12

呈分試後會另外告知,但不會印在成續表上。所以家長呈分試前都係靠班名次去估計級名次
作者: hkpapa852    時間: 18-4-27 12:18

飛天紅豬俠 發表於 18-4-27 12:12
呈分試後會另外告知,但不會印在成續表上。所以家長呈分試前都係靠班名次去估計級名次 ...
靠班名次去估級名次...... 其實根本無可能

又咁講, 瑪神一級~100人, 如果連級20都唔係B1學生, 咁應該接近寶校級別.

所以唔駛點分析, 咁估應該都唔會點錯 (除非瑪神既B1學生比例真係只有寶校既水平)

作者: 飛天紅豬俠    時間: 18-4-27 12:18

回覆 hkpapa852 的帖子

[tr][/tr]
呈分試後會另外告知,但不會印在成續表上。所以家長呈分試前都係靠班名次去估計級名次

作者: 飛天紅豬俠    時間: 18-4-27 12:23

今屆是第一年小班升中,老師話要等今年7月升中結果才知 band 1 生的比例。
作者: AprilBB    時間: 18-4-27 13:00

飛天紅豬俠 發表於 18-4-27 12:23

今屆是第一年小班升中,老師話要等今年7月升中結果才知 band 1 生的比例。 ...
你不如直接問老師小朋友能否入到中學部,就知道自己是否 band 1生了
作者: hkpapa852    時間: 18-4-27 14:01

飛天紅豬俠 發表於 18-4-27 12:23

今屆是第一年小班升中,老師話要等今年7月升中結果才知 band 1 生的比例。 ...
始乎你學校老師本身也不熟悉分Banding既方法

基本上, 今年學生分Banding係同上年學生用同一組Pre-S1去計算, 雖然學生人數有變 (其實間間學校每年人數都唔一樣), 但係可以根據百份比做參考.

下年既學生, 反而因今年畢業生人數較以前大幅減少+轉用另一套Pre-S1計分, 先更難估計.

作者: hkpapa852    時間: 18-4-27 14:03

AprilBB 發表於 18-4-27 13:00
你不如直接問老師小朋友能否入到中學部,就知道自己是否 band 1生了

瑪神中學有70個直屬位俾小學, 小學部小六依家只有~100人, 除非完全無叻人出走, 否則基本上只要係B1和B2學生, 都一定升得番上中學部

作者: 加菲    時間: 18-4-27 14:34

回覆 b3410 的帖子

你好,想問多啲黃棣珊資料,你朋友是自行考入去? 定係派入去? 小朋友現在讀得如何? 謝謝分享。

作者: titipig    時間: 18-4-27 15:35

hkpapa852 發表於 18-4-27 12:18
靠班名次去估級名次...... 其實根本無可能

又咁講, 瑪神一級~100人, 如果連級20都唔係B1學生, 咁應該接近 ...

hkpapa,請問深水埗哪幾間學校可以歸入寶校⋯無他意,只想知自己小朋友就讀的學校在深水埗屬於什麼水平。

作者: AprilBB    時間: 18-4-27 20:25

hkpapa852 發表於 18-4-27 14:03
瑪神中學有70個直屬位俾小學, 小學部小六依家只有~100人, 除非完全無叻人出走, 否則基本上只要係B1和B2學 ...
甘多直屬位,會否連瑪小band 3學生都有機會入到?我好肯定有超過10個小朋友外流到其他band 1 學校。70直属位加10個外流,哪80名内都可以上瑪中了。怪不得現在瑪中每况越下。
作者: hkpapa852    時間: 18-4-27 21:35

AprilBB 發表於 18-4-27 20:25
甘多直屬位,會否連瑪小band 3學生都有機會入到?我好肯定有超過10個小朋友外流到其他band 1 學校。70直属 ...

其實瑪小係今年先開始有小班既畢業生,瑪小以前大班,但直屬學位一樣,理論上瑪中收到既B1生係更多,但成績依然不濟。

所以有理由相信係中學部問題為主。

作者: ppww    時間: 18-5-15 08:28

小女今年小五,留名先,多多指教
作者: twcho    時間: 18-5-16 15:18

帖主囡囡係荔天排名咁前,自行真係海濶天空,就按自己的意願去選任何一間心儀中學吧。就算自行失手大抽獎又冇運,還可以叩門,不用擔心。
作者: popcorn11202001    時間: 18-5-18 18:22     標題: 回覆樓主:

小女讀瑪小,成績一般,怕上到瑪中跟唔上,如果想揀校風較好的請問有什麼選擇?另外想問下德貞,德雅及瑪中那間校風較好?謝謝

作者: chaiyiu    時間: 18-5-18 22:14

twcho 發表於 18-5-16 15:18
帖主囡囡係荔天排名咁前,自行真係海濶天空,就按自己的意願去選任何一間心儀中學吧。就算自行失手大抽獎又 ...

謝謝各位意見

作者: babychin    時間: 18-5-24 18:30

chaiyiu 發表於 18-5-18 22:14
謝謝各位意見

小女都小五

作者: omingsze    時間: 18-5-24 21:34     標題: 回覆樓主

小兒都係今年小五,各位多多指教

作者: kenjiwlchan    時間: 18-6-5 00:26

我係黃棣珊校友,因德貞小考入,
黃係校風好嚴,
學術亦好強既學校,
我個屆出了好多專業人士

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5