教育王國

標題: 五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready? [打印本頁]

作者: littlelamlam    時間: 18-3-2 17:25     標題: 五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?

話咁快到呀女了, 佢成績都ok, 係數弱少少, 上次考試11/160人, 我覺得收貨, 但老師話如果想入心儀b1頭最好級十內, 有D壓力添

其實我係ftm一直自己教無補習, 係四年級下學期開始一星期補一日數, 加上劍橋英語考下cert咁, 其餘時間做完功課就玩, 睇書睇電視打機, 有2個幾鐘玩, 都算hea, 究竟係咪要push佢多少少? 眼見個個補到金精火眼, 又怕佢不進則退, 迷惘中

作者: 熱媽    時間: 18-3-2 17:32

littlelamlam 發表於 18-3-2 17:25
話咁快到呀女了, 佢成績都ok, 係數弱少少, 上次考試11/160人, 我覺得收貨, 但老師話如果想入心儀b1頭最好級 ...
我呀猪囡都係,見佢幾hea , 但又唔敢迫得太緊,但眼見D同學個個補到頭頂出煙咁!唯一好彩係佢有中學部可上,係我自己想佢出去自行試吓其他女校,博高一線。

作者: little_yolky    時間: 18-3-2 17:33

話咁快到呀女了, 佢成績都ok, 係數弱少少, 上次考試11/160人, 我覺得收貨, 但老師話如果想入心儀b1頭最好級 ...
你哋上學期有名次咁好既, 我哋無, 連全級人數都唔寫, 所以我好迷茫..........

除咗數其他科都平均? 如果係就按自己步伐啦, 我阿女都係數弱, 都只係補數, 叫好咗少少。

作者: little_yolky    時間: 18-3-2 17:36

熱媽 發表於 18-3-2 17:32
我呀猪囡都係,見佢幾hea , 但又唔敢迫得太緊,但眼見D同學個個補到頭頂出煙咁!唯一好彩係佢有中學部可上 ...
我哋學校D小朋友又未見補到頭頂出煙喎, 都同平時差唔多咁補, 未見加補。

阿女一開學已經開行個turbo, 我反而要叫佢適當既時候要熄熄個engine, 唔可以chur得太行, 最後考試時中文同數學兩科都跌咗D, 好彩兩次測驗拉得返。

作者: 熱媽    時間: 18-3-2 17:50

little_yolky 發表於 18-3-2 17:36
我哋學校D小朋友又未見補到頭頂出煙喎, 都同平時差唔多咁補, 未見加補。

阿女一開學已經開行個turbo, 我反 ...
我地無測驗,得3考,失手就失手無得拉,一樣無級同班名次,大部份囡囡都唔太清楚自己位置在那,所以都緊張架。
作者: karen55407    時間: 18-3-2 18:15     標題: 回覆樓主

我個豬仔報到,今年一開學,豬媽已經不再躲懶,跟返足晒,好彩豬仔肯配合,可能佢自己都知道已經逼到埋身啩!

作者: littlelamlam    時間: 18-3-2 18:49

little_yolky 發表於 18-3-2 17:33
你哋上學期有名次咁好既, 我哋無, 連全級人數都唔寫, 所以我好迷茫..........

除咗數其他科都平均?  ...

其實成績表無再寫級名次, 不過問老師會知個range, 今次話係11-20既最前

作者: littlelamlam    時間: 18-3-2 19:04

little_yolky 發表於 18-3-2 17:33

除咗數其他科都平均?  ...

呀女中英常大多數都有9字頭, 係數有時8字頭囉, 都係careless mistake

作者: littlelamlam    時間: 18-3-2 19:06

karen55407 發表於 18-3-2 18:15
我個豬仔報到,今年一開學,豬媽已經不再躲懶,跟返足晒,好彩豬仔肯配合,可能佢自己都知道已經逼到埋身啩 ...

咁豬仔都好乖丫! 我隻豬女都算聽話既, 不過四年級暑假c6出左個手提比佢..... 加埋青春期, 唉

作者: littlelamlam    時間: 18-3-2 19:07

熱媽 發表於 18-3-2 17:50
我地無測驗,得3考,失手就失手無得拉,一樣無級同班名次,大部份囡囡都唔太清楚自己位置在那,所以都緊張 ...

我地一年四考, 無測驗架, 你地3考D範圍咪好金?

作者: 熱媽    時間: 18-3-2 19:29

littlelamlam 發表於 18-3-2 19:07
我地一年四考, 無測驗架, 你地3考D範圍咪好金?
慣咗啦!只希望佢表現繼續平穩我就心滿意足!
作者: IloveJJ    時間: 18-3-2 20:16     標題: 回覆樓主:

作者: os_ecu    時間: 18-3-2 21:01     標題: 回覆樓主:

第一次呈分真係最緊要,尤其如果係想入啲勁嘅直資。

考好樂器啲級試,學校服務 等等

作者: scyauchris    時間: 18-3-2 21:21

我地都唔知自己排位的。不過會停佢某些課外活動,等佢專心考呈分試。
作者: littlelamlam    時間: 18-3-2 21:48

os_ecu 發表於 18-3-2 21:01
第一次呈分真係最緊要,尤其如果係想入啲勁嘅直資。

考好樂器啲級試,學校服務 等等

我地吾會考出面D勁直資了, 只想入返屯門四大, 不過好多人爭呢, 我都驚驚地
我女比賽就無咩, cert吾多, 只有在學校既交通安全隊, 步操銀樂隊, 班長, 風紀, 劍橋英語, 六年級要考到PET, 單簧管三級, 而家要考好個呈分試, 吾會再加課外了

作者: 熱媽    時間: 18-3-2 22:00

littlelamlam 發表於 18-3-2 21:48
我地吾會考出面D勁直資了, 只想入返屯門四大, 不過好多人爭呢, 我都驚驚地
我女比賽就無咩, cert ...
樂器呢家野,真係唔易,眼見同學仔可以係考到雙樂器(琴8,小提琴6級),真係滴汗。我豬囡只係學到6級琴都唔打算寫出黎,因為好似無咩用,運動又唔叻,一樣無咩特別證書比人睇咁
作者: 29XX86    時間: 18-3-2 22:05

數弱女仔要小心, 數學得1個PAPER, 5/ 6年班數學相對深D, 一無9字, 就會由考1-20, 跌到去考21-40的, 所以, 數學佔分好大, 數真係操多D. 我囡呢2年考試, 主力操數, 亦有補數, 加補不失, 保持到9X.
作者: littlelamlam    時間: 18-3-2 22:08

29XX86 發表於 18-3-2 22:05
數弱女仔要小心, 數學得1個PAPER, 5/ 6年班數學相對深D, 一無9字, 就會由考1-20, 跌到去考21-40的, 所以,  ...

係呀! 由其是女仔普遍文科強數理弱, 我都同意要操多D數, 真係成也數學敗也數學

作者: littlelamlam    時間: 18-3-2 22:10

熱媽 發表於 18-3-2 22:00
樂器呢家野,真係唔易,眼見同學仔可以係考到雙樂器(琴8,小提琴6級),真係滴汗。我豬囡只係學到6級琴都唔 ...

唉~我女都無咩特别出眾, 唯有要佢keep好個成績做嫁妝啦

作者: bbforever    時間: 18-3-2 23:39

我仔黎緊3月的测驗都計入呈分,現在還沒準備…
作者: asweetmom    時間: 18-3-3 08:44     標題: 回覆樓主:

如果心儀的是B1直私,的確呈一呈二更重要。

作者: littlelamlam    時間: 18-3-3 08:48

asweetmom 發表於 18-3-3 08:44
如果心儀的是B1直私,的確呈一呈二更重要。

呈一呈二都緊要, 不過呈一最辛苦, 考試範圍大, 常識都有十幾課 今次考中國歴史果課, 都讀左好耐呀

作者: asweetmom    時間: 18-3-3 09:14

littlelamlam 發表於 18-3-3 08:48
呈一呈二都緊要, 不過呈一最辛苦, 考試範圍大, 常識都有十幾課 今次考中國歴史果課, 都讀左好耐 ...

那麼你女兒自想不想更進一步?

作者: littlelamlam    時間: 18-3-3 09:26

asweetmom 發表於 18-3-3 09:14
那麼你女兒自想不想更進一步?

佢係有目標架, 都算聽話, 記性都好, 係衰成日寫錯字 而家已開始要同佢默字了

作者: asweetmom    時間: 18-3-3 09:29

littlelamlam 發表於 18-3-3 09:26
佢係有目標架, 都算聽話, 記性都好, 係衰成日寫錯字 而家已開始要同佢默字了
...

那還迷惘甚麼?

作者: 29XX86    時間: 18-3-3 09:33

littlelamlam 發表於 18-3-3 09:26
...

我囡又係, 所以, 有本簿記低佢呢幾年寫錯過乜錯字, 到考試前摷出黎温下, 但得出結論係, 佢錯既字, 係温完無錯, 但久唔久又再錯, 可錯足幾年. 灰.
囡同我講 "媽咪, 唔怕喎, 錯字扣分有上限架, 最多扣5分架渣"
我同返囡講 "囡, 你知唔知作文攞高5分有幾難呀"

作者: littlelamlam    時間: 18-3-3 09:39

29XX86 發表於 18-3-3 09:33
我囡又係, 所以, 有本簿記低佢呢幾年寫錯過乜錯字, 到考試前摷出黎温下, 但得出結論係, 佢錯既字, 係温完 ...

我女四年級有次常識有93分, 但原來有10個錯字(0.5分一個), 比人扣左5分, 即係原本有98分! 比我鬧到佢飛天!

作者: littlelamlam    時間: 18-3-3 09:41

asweetmom 發表於 18-3-3 09:29
那還迷惘甚麼?

佢係想入心水中學, 但近呢半年來M開始有少少反叛, daddy又出左手機比佢, 成日心思思睇youtube, 你話擔吾擔心

作者: 29XX86    時間: 18-3-3 09:42

littlelamlam 發表於 18-3-3 09:39
我女四年級有次常識有93分, 但原來有10個錯字(0.5分一個), 比人扣左5分, 即係原本有98分! 比我鬧 ...

係! 真係眼光爆, 但我囡都係架, 佢唔會理分數, 只係我著緊.

作者: POWAHBB    時間: 18-3-3 15:12

29XX86 發表於 18-3-3 09:42
係! 真係眼光爆, 但我囡都係架, 佢唔會理分數, 只係我著緊.

同我個豬女一樣,只有我緊張,佢比我感到完全沒有有壓力,但又擔心她只是把壓力收在心裏,不敢太過迫她

作者: 迷你人    時間: 18-3-3 16:21     標題: 回覆樓主

請問屯門四大即邊間?

作者: littlelamlam    時間: 18-3-3 16:40

迷你人 發表於 18-3-3 16:21
請問屯門四大即邊間?

陳瑞芝, 董玉娣, 梁銶鋸, 百周年

作者: littlelamma    時間: 18-3-3 18:05

我細孩子都小五,平常心面對,最緊要持身心健康面對這關
作者: kwunpa    時間: 18-3-3 18:42

littlelamlam 發表於 18-3-3 09:41
佢係想入心水中學, 但近呢半年來M開始有少少反叛, daddy又出左手機比佢, 成日心思思睇youtube, 你話擔吾擔 ...

出手機比佢!真係大鑊!

作者: littlelamlam    時間: 18-3-3 19:53

kwunpa 發表於 18-3-3 18:42
出手機比佢!真係大鑊!

係~當我反對時c6已經出左

作者: 熱媽    時間: 18-3-3 21:51

littlelamlam 發表於 18-3-3 19:53
係~當我反對時c6已經出左
但佢地大了,又真係有部手機方便D(例:要自行放‍學,自己去學野等)。放學去咗邊?突然有事要通知佢都可以。我囡都有部,‍但舊款D,無咁多功能咁。如佢玩得太狠,我即收,有改善先比番佢。

作者: SY_Joanne    時間: 18-3-4 13:48

熱媽 發表於 18-3-3 21:51
但佢地大了,又真係有部手機方便D(例:要自行放‍學,自己去學野等)。放學去咗邊?突然有事要通知佢都可以。 ...

我個豬仔都係小五快呈分,小四時自己放學我只係買咗部可以打出打入嘅電話報到咋! 怕佢掛住上網打機

作者: os_ecu    時間: 18-3-4 13:48

littlelamlam 發表於 18-3-2 21:48
我女比賽就無咩, cert ...

就咁睇樂器最好有五級,三級爭啲啲。
校內啲比賽 (閱讀,視藝)都參加一下.
加油 !!

作者: os_ecu    時間: 18-3-4 13:53

熱媽 發表於 18-3-2 22:00
樂器呢家野,真係唔易,眼見同學仔可以係考到雙樂器(琴8,小提琴6級),真係滴汗。我豬囡只係學到6級琴都唔 ...

有無試下參加校際音樂節,睇下有無機會攞到名次 ?

作者: littlelamlam    時間: 18-3-4 15:08

os_ecu 發表於 18-3-4 13:48
就咁睇樂器最好有五級,三級爭啲啲。
校內啲比賽 (閱讀,視藝)都參加一下.
加油 !!

我都知呀, 不過吾想咁大壓力同花太多時間, 叫做好過未cert咁咋, 現時最主要考好D成績

作者: asweetmom    時間: 18-3-4 15:53

littlelamlam 發表於 18-3-3 09:41
佢係想入心水中學, 但近呢半年來M開始有少少反叛, daddy又出左手機比佢, 成日心思思睇youtube, 你話擔吾擔 ...

看youtube甚麼呢?
我小女兒現在呈三前迷愛情小説,老公說不要管,權當增進抒情文,哈哈哈!

作者: 熱媽    時間: 18-3-4 16:01

os_ecu 發表於 18-3-4 13:53
有無試下參加校際音樂節,睇下有無機會攞到名次 ?
有參加,但無名!
作者: bbeasy25    時間: 18-3-4 16:25     標題: 回覆樓主

豬仔報到,成績一向ok。我目標係直資,所以呈一&二好緊要。大家一起加油!

作者: littlelamlam    時間: 18-3-4 17:09

asweetmom 發表於 18-3-4 15:53
看youtube甚麼呢?
我小女兒現在呈三前迷愛情小説,老公說不要管,權當增進抒情文,哈哈哈!
...

呀囡鐘意睇youtuber, 不過有個youtuber Mr. Yang教funny英文我又覺得幾好睇, 仲有聽英文歌, 美/英青春劇咁, 其實我見佢睇有D youtube都會提升佢對英文/語文興趣既, 呀囡就係鐘意聽英文歌, 背歌詞抄歌詞, 到而家開始背英文字典, 令到佢英文vocab都識多左好多

但係要成日mon住佢睇咩片, 同set時間, 吾好比佢太沉迷囉

作者: asweetmom    時間: 18-3-4 22:33

littlelamlam 發表於 18-3-4 17:09
呀囡鐘意睇youtuber, 不過有個youtuber Mr. Yang教funny英文我又覺得幾好睇, 仲有聽英文歌, 美/英青春劇咁 ...

她有沒有看其他正經些的英文節目?
我大女兒、二女兒迷化妝,也看很多外國youtuber,但是youtube是額外的,不能代替本來的英文節目。

作者: iceiceice    時間: 18-3-4 22:43

我個女3月就測驗,但都好似冇溫書
作者: asweetmom    時間: 18-3-4 22:52

iceiceice 發表於 18-3-4 22:43
我個女3月就測驗,但都好似冇溫書

測驗計入呈嗎?

作者: gigayan    時間: 18-3-4 23:56     標題: 回覆樓主:

豬女報到!之前睇咗D學校,心目中都已排名,諗住考好呈分試再睇餸食飯。佢自己都訂咗1-2間係目標,但都係高水平學校,幸好佢自己都知要達到目標自己要好努力,希望可以keep住道火啦。

講開電話,佢知道會有影響,所以農曆新年後就已交返俾我保管,話暑假先再掂!如果真係收唔到電話,試推介TED Ed俾小朋友,佢有很多唔同主題,可叫小朋友選有興趣嘅嚟睇!

作者: cake05    時間: 18-3-5 08:07

報到,女仲係好hea, 我唔想太迫佢
作者: little_yolky    時間: 18-3-5 08:40

littlelamlam 發表於 18-3-3 08:48
呈一呈二都緊要, 不過呈一最辛苦, 考試範圍大, 常識都有十幾課 今次考中國歴史果課, 都讀左好耐 ...
點解你一年四考都要考1X課咁多?
作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 09:43

asweetmom 發表於 18-3-4 22:33
她有沒有看其他正經些的英文節目?
我大女兒、二女兒迷化妝,也看很多外國youtuber,但是youtube是額外的 ...

其實好多英文節目都鐘意既, 好似discovery channel睇動物就最岩, 睇youtuber, 美劇or卡通只係提升佢對英文興趣既一個途徑, 好似magic key咁囉, 有興趣果科自然好, 佢上兩次英文考試都有96分架

作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 09:46

little_yolky 發表於 18-3-5 08:40
點解你一年四考都要考1X課咁多?

因為學期試要考埋中期試既野, 加埋常識要考11課囉, 今年中期試考中國歴史呢課, 已經讀到暈暈地啦

作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 09:47

gigayan 發表於 18-3-4 23:56

豬女報到!之前睇咗D學校,心目中都已排名,諗住考好呈分試再睇 ...

Ted Ed係咩來架?

作者: gigayan    時間: 18-3-5 10:04

littlelamlam 發表於 18-3-5 09:47
Ted Ed係咩來架?

The TED-Ed project — TED's education initiative — makes short video lessons worth sharing, aimed at educators and students. Within TED-Ed’s growing library of lessons, you will find carefully curated educational videos, many of which are collaborations between educators and animators nominated through the TED-Ed platform.

其實算係一個自學平台,入面嘅片有很多不同主題,有D都幾有趣!真係收唔到電話,介紹D有益片俾小朋友,起碼面試時都多嘢講

圖片附件: myimage.jpg (18-3-5 10:07, 172.91 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MjA0NDExfGI0NTQwOTlkfDE3MTcxNTg3MTN8MA%3D%3D

作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 10:21

gigayan 發表於 18-3-5 10:04

The TED-Ed project — TED's education initiative — make ...

幾有趣喎! 多謝推介

作者: little_yolky    時間: 18-3-5 10:27

littlelamlam 發表於 18-3-5 09:46
因為學期試要考埋中期試既野, 加埋常識要考11課囉, 今年中期試考中國歴史呢課, 已經讀到暈暈地啦 ...
真係各人喜好唔一樣................
作者: little_yolky    時間: 18-3-5 10:33

littlelamlam 發表於 18-3-2 18:49
其實成績表無再寫級名次, 不過問老師會知個range, 今次話係11-20既最前
...
你就好, 即係估到大約係11。我哋班主任乜都唔講, 剩係話:好好, 係前列。咁即係點呢? 我話:阿老師, 你既前列定義同我既前列定義好唔一樣喎。佢話, 無辦法, 學校規定唔講得。
作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 10:47

little_yolky 發表於 18-3-5 10:33
你就好, 即係估到大約係11。我哋班主任乜都唔講, 剩係話:好好, 係前列。咁即係點呢? 我話:阿老師, 你既前 ...

學校吾肯講都無法
不過我地呈分就真係吾會講名次架, 但會比個九工格你, 剔你小朋友係咩位置, 如b1- 頭中尾, b2- 頭中尾......咁, 我地就會依呢個評核來選校, 同埋如果係班頭3名可以係畢業典禮上台拎學業奬咁

作者: gigayan    時間: 18-3-5 10:59

little_yolky 發表於 18-3-5 10:33
你就好, 即係估到大約係11。我哋班主任乜都唔講, 剩係話:好好, 係前列。咁即係點呢? 我話:阿老師, 你既前 ...
一般有中學聯繫/直屬, 間中學又唔係「必揀」熱門心水, 小學部都係出呢d法寶留人。當年升小學我就係怕今時今日會遇到呢種問題, 最後揀咗另一間小學, 起碼呢段時間學校真係有好多support, 唔使咩都靠估先, 畢竟呢個game已經太多嘢靠估。
作者: mch411    時間: 18-3-5 11:01

豬仔邊沿人, 老婆成日擔心呢樣擔心果樣,
亞仔自己想入體藝, 但佢D運動都係冇分加,
我自己只想佢讀書唔好大壓力, 目標B1C中學

2測2考, 第一次測驗衰左 CABC
考試回復返 BAAA
作者: IloveJJ    時間: 18-3-5 11:23

作者: little_yolky    時間: 18-3-5 11:27

gigayan 發表於 18-3-5 10:59
一般有中學聯繫/直屬, 間中學又唔係「必揀」熱門心水, 小學部都係出呢d法寶留人。當年升小學我就係怕今時今 ...
咁又唔係喎, 我哋反而呈分就會俾個名次你, 真係俾佢吹到啤一聲。即係, 全個小學六年, 就只有五年級上學期係無名次................真心玩嘢。
作者: little_yolky    時間: 18-3-5 11:28

littlelamlam 發表於 18-3-5 10:47
學校吾肯講都無法
不過我地呈分就真係吾會講名次架, 但會比個九工格你, 剔你小朋友係咩位置, 如b1-  ...
好彩我哋呈分又反而會俾名次喎。仲要係次次係累積既名次嚟, 唔駛靠估。
作者: IloveJJ    時間: 18-3-5 11:47

作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 11:51

little_yolky 發表於 18-3-5 11:28
好彩我哋呈分又反而會俾名次喎。仲要係次次係累積既名次嚟, 唔駛靠估。

係丫! 最緊要係呈分既名次啫, 駛乜愁啫

作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 11:55

IloveJJ 發表於 18-3-5 11:23
贊成呀!所以樓主真係要三思。蒲多啲EK,就知有中學既利,亦可能是弊。每逢到揀中學,就有好多有中學既小學 ...

我囡小學無聯繫中學, 呢頭四大有三間有聯繫小學, 都係順德, 保記果D, 太谷吾係我心水, 唯一一間b1頭係教會學校, 學生乖老師好, 所以亦係唯一target, 不過都勁多人爭, 今年成550人爭38個位, 所以老師至話如果入到級十内會穩陣D囉

作者: b3410    時間: 18-3-5 11:58

little_yolky 發表於 18-3-5 11:28
咁其實學校都算好透明。不過點解次次俾,呈分亦有,偏偏要skip一次。如果我係學校高層,呢一次豪埋俾你算啦。

作者: IloveJJ    時間: 18-3-5 12:01

作者: gigayan    時間: 18-3-5 12:04

little_yolky 發表於 18-3-5 11:27
咁又唔係喎, 我哋反而呈分就會俾個名次你, 真係俾佢吹到啤一聲。即係, 全個小學六年, 就只有五年級上學期係 ...
咁已經無問題啦, 最重要呈分名次, p5上學期個一次都無咩代表性, 就算你考得頭、中、尾, 正常呈分試都會落足WD40
Stay relax
Keep Calm
Do your best

我隻豬女嘅金句

作者: gigayan    時間: 18-3-5 12:06

littlelamlam 發表於 18-3-5 11:55
我囡小學無聯繫中學, 呢頭四大有三間有聯繫小學, 都係順德, 保記果D, 太谷吾係我心水, 唯一一間b1頭係教會 ...

我都係住你個區, 你心水都係我心水, 不過見到今年自行56x人考, 但只有38個位後, 就有少少卻步........以你個case, 我大約估到你女係邊間小學, 區內一線無聯繫應該都係個間基督教學校, 如果想自行穩入, 老師都沒有過份保守, 最好追到級5內就會穩鎮好多!  你學校都好多人揀呢間中學, 另外我估圓玄、青松都多人揀!
作者: little_yolky    時間: 18-3-5 12:10

littlelamlam 發表於 18-3-5 11:51
係丫! 最緊要係呈分既名次啫, 駛乜愁啫
因為:
1. 我唔知按現在出力方法是否已能達目標, 不知是要維持定加強, 完全無指標。我要有資料才可以modified個plan, 乜資料都無令我好不安。

2. 因為自行時未必可以全in, 有D三月初就in, 所以學校未必等到教育局個模擬次第, 咁張成績表乜都無, 名次又無, 擔心俾人第一 round 就 out 咗出嚟。 佢張成績表係衰到中英兩科個總grade都無, 得個細項break down, 要我問佢至講。阿女中文5項有3個B, 要問佢至講俾我知總分係A, 中學見到成績表會以為佢低分。

家長日前, 班主任逐個同學打電話俾家長。佢只係講:前列、有驚喜、放心。但係, 收到張成績表, 我真係唔識驚喜, 驚就有份, 因為連全級人數都無, 中英總分又無, 喜就無乜。我忍唔住問班住任:其實你知唔知阿女過往既成績? 點解你話有驚喜既?

總之, 我依家好煩惱。

作者: little_yolky    時間: 18-3-5 12:11

b3410 發表於 18-3-5 11:58
咁其實學校都算好透明。不過點解次次俾,呈分亦有,偏偏要skip一次。如果我係學校高層,呢一次豪 ...
咪係!仲要知道人哋間間都有, 咁先氣頂!即唔係教育局規定啦。
作者: little_yolky    時間: 18-3-5 12:15

gigayan 發表於 18-3-5 12:04
咁已經無問題啦, 最重要呈分名次, p5上學期個一次都無咩代表性, 就算你考得頭、中、尾, 正常呈分試都會落足 ...
仲要加WD 40?! 咁即係要爸爸加碼喇, 要佢常識同聖經兩科目標要溫到有100分!數學真係無得救喎, 已經去補數研了, 真係唔明點解佢科數硬係唔可以高分D。死啦, 駛唔駛呈分時我請假, 煲D湯同煮好D過佢食呀。
作者: gigayan    時間: 18-3-5 12:20

little_yolky 發表於 18-3-5 12:15
仲要加WD 40?! 咁即係要爸爸加碼喇, 要佢常識同聖經兩科目標要溫到有100分!數學真係無得救喎, 已經 ...
個個都WD40, 你都要迫住用啦..... 你唔進唔退, 就會俾人追上
又唔使下下加補, 平時唔操練習就加操, 平時唔再細心溫錯處, 宜家開始要細心溫, 本身已經前列開, 加埋呢D都應該會前多幾個位啦!

作者: b3410    時間: 18-3-5 12:22

little_yolky 發表於 18-3-5 12:10
因為:
1. 我唔知按現在出力方法是否已能達目標, 不知是要維持定加強, 完全無指標。我要有資料才可以modifi ...
我哋一樣,只有grade, 冇總人數,名次等等。我自己畫個table ,列出分數,人數,名次(老師家長會show one number only, 如果老花真係睇錯都有),當attachment ,一起交。

作者: little_yolky    時間: 18-3-5 12:27

b3410 發表於 18-3-5 12:22
我哋一樣,只有grade, 冇總人數,名次等等。我自己畫個table ,列出分數,人數,名次(老師家長會show one  ...
我哋班主任第一次教呈分班, 呈分制度真係乜都唔識, 我仲熟過佢, 問所有問題都話唔知, 要等等去問負責老師, 真係氣死我。
作者: joeyxlma    時間: 18-3-5 12:40

bbeasy25 發表於 18-3-4 16:25
豬仔報到,成績一向ok。我目標係直資,所以呈一&二好緊要。大家一起加油!
...

只是過路八卦下, 只想提醒下如果目標是直資, 就不是呈一、二成績了, 而是整個五年級的成績/名次.呈分試成績主要是:
(1) 教育局排成績次第 (rank order), 這只是用呈1及呈2的成績; (2) 計banding 這只是用呈1、2和3的成績)
而很多直資收完生時, 教育局根本未有出呈分試成績次第, 所以他們更睇的是5年級成績表, 甚至參考4年級的成績.

當然, 也有一些直資是看成績次第的.

所以如target 直資, 最好成個5 年級都好, 如果第一次差少少, 後面要更努力追番.

作者: 熱媽    時間: 18-3-5 13:08

joeyxlma 發表於 18-3-5 12:40
只是過路八卦下, 只想提醒下如果目標是直資, 就不是呈一、二成績了, 而是整個五年級的成績/名次.呈分試成 ...
都係,人人呈一都定會拼命谷好D分,所以就算自己進步都未必有好名次,因好多同學會二,三級跳。反觀只要五年級成績保持一定水準或次次有少些進步,自行時可得心應手些,就算考直資都比到人你係位成績穩定的學生(我個人‍覺得這點幾重要)。
作者: IloveJJ    時間: 18-3-5 13:14

作者: IloveJJ    時間: 18-3-5 13:15

作者: IloveJJ    時間: 18-3-5 13:16

作者: little_yolky    時間: 18-3-5 13:23

IloveJJ 發表於 18-3-5 13:14
點解你唔直接問校長/副校長呢?我哋以前幼稚園,有關升學既野,都係直接問校長主任,老師真係一個個,始終 ...
校長顧住起樓, 副校潛咗水。
作者: joeyxlma    時間: 18-3-5 13:29

IloveJJ 發表於 18-3-5 13:15
對,是真的。但問題係,而家已經過了五年級上學期了,大家都只能著眼呈分吧?
...
當然. 不過如果些是三考. 或者兩測兩考而測驗分又計, 就盡量追番/考好D.

作者: IloveJJ    時間: 18-3-5 13:31

作者: 熱媽    時間: 18-3-5 14:14

IloveJJ 發表於 18-3-5 13:31
其實我自己就係,任何測考都要求我仔盡力的,即使今個星期要測驗,但唔計名次,我都會要佢盡力的。
不過, ...
呢個態度先正確,凡事都盡力做,唔會抱住下次先勤力啦!人地先知你真正的實力。有些人呈分先操,成績唔錯,就算比佢考到B1中,上到去唔通又等到中四分科/D S E先再操咩!

作者: b3410    時間: 18-3-5 14:26

IloveJJ 發表於 18-3-5 13:16
你係指交表申請中學?
係。   
作者: little_yolky    時間: 18-3-5 14:28

熱媽 發表於 18-3-5 14:14
呢個態度先正確,凡事都盡力做,唔會抱住下次先勤力啦!人地先知你真正的實力。有些人呈分先操,成績唔錯, ...
但係我哋學校情況係, 有D好頭既同學, 佢係考試特別高分, 因為佢考試先發力(家長先發力), 但人哋唔發力, 都仍然係好叻果種。

不過, 我就同阿女講, 同人唔同命, 你無人哋咁叻, 就要anytime都發力, 咁响人哋唔發力既時候, 就可以趁機追過少少, 用嚟填補人哋發力時拋離你既分數。不過, 全年係咁開住 turbo, 又真係好攰既。

作者: little_yolky    時間: 18-3-5 14:30

呢個態度先正確,凡事都盡力做,唔會抱住下次先勤力啦!人地先知你真正的實力。有些人呈分先操,成績唔錯, ...
另外, 正常中一二係適應期喎, 到中三先發力, 因為中四要選科。正常學生, 係唔會中一操到中六既, 咁唔係幾好。
作者: IloveJJ    時間: 18-3-5 14:34

作者: 熱媽    時間: 18-3-5 14:48

little_yolky 發表於 18-3-5 14:30
另外, 正常中一二係適應期喎, 到中三先發力, 因為中四要選科。正常學生, 係唔會中一操到中六既, 咁 ...
中一/二係適應期,但都要盡力考好每場試(不計結果如何)。因我囡就係果種可懶就懶的人,比得佢一次懶(成績雖不跌太多),佢下次就會更懶,要我鬧先會用心温書,我唔想成日鬧,所以要求佢每次都盡力,成積反而是其次。

作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 14:51

gigayan 發表於 18-3-5 12:06
我都係住你個區, 你心水都係我心水, 不過見到今年自行56x人考, 但只有38個位後, 就有少少卻步........以你 ...

我都知最穩陣係頭五, 不過今屆D同學好多都好叻, 我又吾太谷爆佢比佢太大壓力, 所以都係叫佢盡力而為啦! 其實只要佢小心D可以再好些, 但就要睇佢到時狀態了

作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 14:54

熱媽 發表於 18-3-5 14:48
中一/二係適應期,但都要盡力考好每場試(不計結果如何)。因我囡就係果種可懶就懶的人,比得佢一次懶(成績雖 ...

呀哥就係呢種人, 平日hea爆懶懶閒, 考試又ok吹佢吾漲, 但我好吾like佢呢種態度囉! 呀妹就好認真, 係全年都吾會欠功課果種, 仲自己抄notes, 所以相比之下呀妹發揮得好好多

作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 14:58

完全認同呀! 呀哥就正正係呢種人激到我死! 中二但平時堂課吾做, 功課欠交, 要知道中學吾同小學, 中學平時分計4成, 結果考試好都無用, 由精英班跌到落差班, 都吾明兩個一樣咁教, 性格差咁遠

作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 15:03

little_yolky 發表於 18-3-5 12:10
因為:
1. 我唔知按現在出力方法是否已能達目標, 不知是要維持定加強, 完全無指標。我要有資料才可以modifi ...

自行interview時已考左呈一, 二, 教育局會夠晒時間比中學個次第, 而中學會用呢D排名來揀學生既, 所以呈一二係最關鍵, 至於呈三就用來拉穏banding, 所以都吾可以太放鬆

作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 15:05

IloveJJ 發表於 18-3-5 12:01
其實你女成績好,點解要揀區內中學?

如果呀囡係頭5, 我都可能會考慮下出面直資

作者: 熱媽    時間: 18-3-5 15:07

littlelamlam 發表於 18-3-5 14:58
完全認同呀! 呀哥就正正係呢種人激到我死! 中二但平時堂課吾做, 功課欠交, 要知道中學吾同小學, 中學平時 ...
讀精英班或普通班,一次半次失手我也絕對不介意,但最緊要係學習態度。佢地成績係好(天份高)但如因平時態度而拖低成績,無論父母或老師都會替佢感不值/可惜。
作者: little_yolky    時間: 18-3-5 15:13

littlelamlam 發表於 18-3-5 15:03
自行interview時已考左呈一, 二, 教育局會夠晒時間比中學個次第, 而中學會用呢D排名來揀學生既, 所以呈一 ...
教育局三月初至俾模擬次第資料學校, 但有D學校三月初已經面試了, 所以screen既時候只係睇校內成績表。所以點解有部份學校要睇P4-P6成績表。點解差一個學期都唔俾埋家長。
作者: little_yolky    時間: 18-3-5 15:28

littlelamlam 發表於 18-3-5 14:58
完全認同呀! 呀哥就正正係呢種人激到我死! 中二但平時堂課吾做, 功課欠交, 要知道中學吾同小學, 中學平時 ...

有D小朋友天生就係咁, 遊戲人間, 無辦法的, 我家阿妹都係咁。但佢有興趣果D就會做得好好, 好投入, 不過佢興趣唔係讀書啫。
作者: gigayan    時間: 18-3-5 15:39

littlelamlam 發表於 18-3-5 14:51
我都知最穩陣係頭五, 不過今屆D同學好多都好叻, 我又吾太谷爆佢比佢太大壓力, 所以都係叫佢盡力而為啦! 其 ...
盡力而為, 加油!
作者: littlelamlam    時間: 18-3-5 17:02

gigayan 發表於 18-3-5 15:39
盡力而為, 加油!

謝謝大家咁話

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5