教育王國

標題: St cat am vs 民生 am [打印本頁]

作者: keikolau    時間: 17-12-10 02:31     標題: St cat am vs 民生 am

女女性格比較活潑,有細佬跟尾,你地會點揀?另外,想問知情家長,如果讀sc,考唔到最top神校(sspc/dgsj等等),通常會考到甚麼比較好嘅學校呢?

作者: gelgel320    時間: 17-12-12 19:35

keikolau 發表於 17-12-10 02:31
女女性格比較活潑,有細佬跟尾,你地會點揀?另外,想問知情家長,如果讀sc,考唔到最top神校(sspc/dgsj等 ...

MS有弟妹的,以往學校做法都係大部分再考K只有waiting 位,真有位先收返佢哋

作者: babymu    時間: 17-12-12 19:48     標題: 回覆樓主

你囡囡好叻呀?咩月份架?係咪表現好好?

作者: keikolau    時間: 17-12-12 21:25

babymu 發表於 17-12-12 19:48
你囡囡好叻呀?咩月份架?係咪表現好好?

阿女係一月B,表現唔怕醜,有同老師交流傾偈,可能有讀pn,所以唔太怯場

作者: mn2yc    時間: 17-12-12 21:59

回覆 keikolau 的帖子

作者: babymu    時間: 17-12-12 22:25

keikolau 發表於 17-12-12 21:25
阿女係一月B,表現唔怕醜,有同老師交流傾偈,可能有讀pn,所以唔太怯場
...

真叻女!

作者: 虎頭爸爸    時間: 17-12-12 23:21     標題: 回覆樓主:

民生小學收唔番就好慘,活潑仲慘,經常收到電話,連外藉老師都打嚟,呢2年幾真係勁大壓力!
考直私仲難,老師又冇training,一個offer 都冇,唯有等大抽獎!
依家都好後悔,讀名幼考小學都有競爭力丫,當9月知道唔得,簡直down 到不得了!明明收緊7班小一,都可以下學年變6班小一,但幼稚園又冇小到班,都係10班,仲要不斷加學生,k1讀就30,每年又加人,去到k3就變33,變相年年收回嘅%就海鮮價!
仲要為咗開到小一普教中,幼稚園部就差不多收哂英普班,英普班就收5成到,公唔公平就自己諗!

作者: venus_ywy    時間: 17-12-12 23:30

女女性格比較活潑,有細佬跟尾,你地會點揀?另外,想問知情家長,如果讀sc,考唔到最top神校(sspc/dgsj等 ...

Ms(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: sweetbride119    時間: 17-12-12 23:37

作者: ivan5034    時間: 17-12-12 23:41

虎頭爸爸 發表於 17-12-12 23:21
民生小學收唔番就好慘,活潑仲慘,經常收到電話,連外藉老師都打嚟,呢2年幾真係勁大壓力!
考直私仲難,老 ...
民生升小機會唔大? 家長同小朋友係味好大壓力?
作者: 73662710    時間: 17-12-12 23:41

年年每班都有三數個收唔返又冇直資收
有吔咁奇!
邊包生仔?
330個學生,第一round 已有240個民幼學生有民小學位。遲啲有學生考入更勁的直資或者入津校,會reject offer, 學校會再收多啲民幼學生, 所以直升率在全香港只低過培正少少,還想點?

作者: gloomy1115    時間: 17-12-13 07:33

73662710 發表於 17-12-12 23:41
年年每班都有三數個收唔返又冇直資收
有吔咁奇!
邊包生仔?

同意,小朋友升唔返民幼就算當年揀左st cat 都未必有好offer

作者: dw241404    時間: 17-12-13 08:03

其實我聽民幼好多都收返,唔收返嘅都係班上比較"頑皮",坐唔定嘅。我諗如果小朋友係肯聽老師講,肯坐定嘅(基本k3小朋友應學識嘅自律),係冇問題嘅
作者: keikolau    時間: 17-12-13 08:08     標題: 回覆樓主:

我有朋友仔仔讀緊K3,佢話一班唔收返3,4個,咁計埋有d自己走,我諗都收得返8,9成嘅

作者: 02413124    時間: 17-12-13 08:29

回覆 keikolau 的帖子

當年見崇小,禮賢一定得不過最後大多放棄,因為叩到地區學校,紅馬,綠馬,油天,陳瑞棋,沙呂....

作者: 73662710    時間: 17-12-13 09:16

基本民幼升民小一啲都唔難,正正常常有跟進課程有溫書,評估正常通常收返。 每次評估都好多3、4, 老師打電話又話有壓力,咁即係點?
作者: MegaKnight    時間: 17-12-13 09:28

虎頭爸爸 發表於 17-12-12 23:21
考直私仲難,老 ...

我都認同家長只需俾錢學校,自己撓埋手,乜都唔洗理,學校錯哂!家長啱哂!我撐你。

作者: sweetbride119    時間: 17-12-13 09:49

作者: babaxmama    時間: 17-12-13 10:36

sweetbride119 發表於 17-12-13 09:49
其實3年民幼教育,學校應該有方法有能力去改造小朋友座定定,唔好周圍走。估計虎頭爸爸所說的小朋友實在 ...

同意!
其實每年總有家長同小朋友是錯配民生的,如果唔正視問題所在,大人小朋友都會辛苦。家長的角式都好重要,為小朋友的個性長短處選擇適合的,而唔係選擇家長自己心儀的。升唔到時,又推晒係學校問題。

作者: timothynsk    時間: 17-12-13 11:36

請教一下,民小是普教中的嗎?
作者: 虎頭爸爸    時間: 17-12-13 19:13     標題: 回覆樓主:

升唔到都讚,間學校就真係做得好好。我係升唔到,但自問做唔到讚佢!
我都希望大家都升到民小,但係3年後你個小朋友升唔到,有邊個可以讚得出。
問題佢唔係睇能力,係睇住小學盤數,升民小英普班收每班28,27個,而英粵班收21,22個,呢個差距自己理解學校做緊乜!

作者: hyao    時間: 17-12-13 19:28

虎頭爸爸 發表於 17-12-13 19:13
升唔到都讚,間學校真係最得好好。我係升唔到,但自問做唔到讚佢!
睇下大家如果升唔到,有幾多個讚得出。
...

早d知道自己小朋友唔適合這類學校咪仲好,好過升到小學時先發現,宜家可以縮窄範圍

作者: angelhi    時間: 17-12-13 19:29     標題: 回覆樓主:

呢兩年無左英普班唔知收生標準會唔會唔同左?

作者: keikolau    時間: 17-12-13 19:30

虎頭爸爸 發表於 17-12-13 19:13
升唔到都讚,間學校真係最得好好。我係升唔到,但自問做唔到讚佢!
睇下大家如果升唔到,有幾多個讚得出。
...

可以講得明白d嗎?最後一句唔明白?另外,你小朋友係咪升唔到民幼?咁而家有冇考到第二間呢??唔好意思,好多問題但好想了解學校多d,謝謝

作者: 虎頭爸爸    時間: 17-12-13 19:46

keikolau 發表於 17-12-13 19:30
可以講得明白d嗎?最後一句唔明白?另外,你小朋友係咪升唔到民幼?咁而家有冇考到第二間呢??唔好意思, ...

民幼幾年前收咗,係升唔到民小。

作者: 虎頭爸爸    時間: 17-12-13 19:51

angelhi 發表於 17-12-13 19:29

無錯,k1,2已經無咗英普,但係你會見到佢唔單止睇學生能力,仲要睇學校需要,否則唔會英普班收9成,英粵班收6成囉!
你唔知佢將來需要乜先慘!

作者: DengCK    時間: 17-12-13 19:52

虎頭爸爸 發表於 17-12-13 19:46
民幼幾年前收咗,係升唔到民小。

你事前有無預感會升唔返民小?我小朋友都有MS offer。佢都是活潑型。咁睇黎民幼唔太適合。

作者: keikolau    時間: 17-12-13 21:16

虎頭爸爸 發表於 17-12-13 19:51
無錯,k1,2已經無咗英普,但係你會見到佢唔單止睇學生能力,仲要睇學校需要,否則唔會英普班收9成,英粵班 ...

即係而家全英粵?

作者: gelgel320    時間: 17-12-14 08:52

keikolau 發表於 17-12-13 21:16
即係而家全英粵?

應該係英粵,加有普通話上堂時間

作者: gelgel320    時間: 17-12-14 08:55

angelhi 發表於 17-12-13 19:29

未知,因為今年K3仍有分英粵同英粵,出年第一年英粵加普通話時間

作者: gloomy1115    時間: 17-12-14 09:49

keikolau 發表於 17-12-13 21:16
即係而家全英粵?

係呀,無左英普班了,相信樓主而家一定心大心細,不如諗下有無信心三年都好比心機教小朋友(唔一定係外補,陪讀,陪玩,教禮貌,日常生活知識etc)如果有,相信讀st cat就算考唔到神校,都會考到唔錯offer,讀民幼亦會安全升上民小,好彩嘅會考到比民小更好嘅小學,相反諗住入左st cat /民幼就乜都唔理可呿考小/安全升民小樓主到時一定會失望,呢兩年我聽返升唔上民小嘅小朋友多數因爲紀律問題(本身個人唔太定,k1 k2已常收班主任電話),樓主小朋友有兩個咁好offer揀,絕對係happy problem, 希望樓主可以揀到最適合幼稚園比小朋友,唔好錯配

作者: kiranapak    時間: 17-12-14 10:37     標題: 回覆樓主:

讚同虎頭爸爸,民幼真係趕夾家長
你小朋友活潑型,一定唔啱民生

作者: common_cat    時間: 17-12-14 11:13

最慘係,自出1個狀元後,個人感覺到MS管理層心會越來越雄, 再收少D民幼上民小。
作者: keikolau    時間: 17-12-14 11:17     標題: 回覆樓主:

我有兩個同事仔女都係讀民生,我都問緊佢地意見。

作者: 73662710    時間: 17-12-14 11:33

common_cat 發表於 17-12-14 11:13
最慘係,自出1個狀元後,個人感覺到MS管理層心會越來越雄, 再收少D民幼上民小。 ...
今年是前所未有的一次过比240個位比民幼,管理層相當照顧民幼!
作者: rabbitmingming    時間: 17-12-14 11:38

73662710 發表於 17-12-14 11:33
今年是前所未有的一次过比240個位比民幼,管理層相當照顧民幼!

今年民小真係好關照民幼,收到民小offer, 個心定哂,可以輕輕鬆鬆去繼續面試幾間比民小好的直私小學(其實唔太多),唔得讀返民小都已經非常滿意。

作者: common_cat    時間: 17-12-14 11:41

rabbitmingming 發表於 17-12-14 11:38
今年民小真係好關照民幼,收到民小offer, 個心定哂,可以輕輕鬆鬆去繼續面試幾間比民小好的直私小學(其實 ...
恭喜恭喜.  俾再考私小?

作者: lotteyi    時間: 17-12-14 13:52     標題: 回覆樓主

有細佬妺跟尾真係諗諗先,聽聞今年只有一兩個細佬妹有offer,其他全部waiting,細B就reject.

作者: dw241404    時間: 17-12-15 07:41

最慘係,自出1個狀元後,個人感覺到MS管理層心會越來越雄, 再收少D民幼上民小。 ...
係有兩個狀元,學校後來有派張單張講民中dse 成績。有一個應該係appeal後升左grade
作者: 73662710    時間: 17-12-15 08:10

dw241404 發表於 17-12-15 07:41
係有兩個狀元,學校後來有派張單張講民中dse 成績。有一個應該係appeal後升左grade ...

那個可能是榜眼,有一科5**是M2
作者: dw241404    時間: 17-12-15 10:44

回覆 73662710 的帖子

乜仲要分架,唔係七科5**就係狀元 架
作者: 73662710    時間: 17-12-15 11:03

dw241404 發表於 17-12-15 10:44
回覆 73662710 的帖子

乜仲要分架,唔係七科5**就係狀元 架
YesThis is the definition adopted by the media
But actually equally good if not better than as 5** in M2 is definitely worth more than 5** in liberal studies.

作者: lotteyi    時間: 17-12-16 09:26     標題: 回覆樓主

M2 5** 勁D啦,好多大學都已經當一科

作者: 02413124    時間: 17-12-16 09:58

同意,其實間間有名既小學都係不斷會收插班生,有直層聯繫既都prefer 1 st round 收出面勁既

作者: cha1125    時間: 17-12-16 10:44

回覆 lotteyi 的帖子

年年都有人講,無保證細佬妹一定入到

作者: lotteyi    時間: 17-12-16 11:53

cha1125 發表於 17-12-16 10:44
回覆 lotteyi 的帖子

年年都有人講,無保證細佬妹一定入到

所以我咪提樓主細佬妹唔一定收囉囉!我有個細下午報k1,我都知唔係一定收,我都有問定D有細佬妺嘅家長,總之細佬妹嘅要求係高D,比N無高,知道咗我咪同細個溫多D,樓主有2個,唔通提樓主都唔得?

作者: lkmom    時間: 17-12-16 12:03

lotteyi 發表於 17-12-16 11:53
所以我咪提樓主細佬妹唔一定收囉囉!我有個細下午報k1,我都知唔係一定收,我都有問定D有細佬妺嘅家長,總 ...

上年我識好多有細佬妹的都係waiting,不過好多6月時call waiting 入番

作者: keikolau    時間: 17-12-16 14:12     標題: 回覆樓主:

我都知有兄弟姊妹唔一定有優勢,都係睇面試表現,有時又要靠運氣/眼緣。

作者: lskstephen    時間: 17-12-16 18:53

keikolau 發表於 17-12-16 14:12
我都知有兄弟姊妹唔一定有優勢,都係睇面試表現,有時又要靠運氣/眼緣。
...

用家想分享下感覺:
1. 係EK 大部分對民生書院的感覺都相對負面,所以如閣下選擇 xx vs 民生,通常選另一間。
2. 民生小學今年全部位留給民幼。
3. 民生係基督教但不從屬任何宗派,絕大部分領導層都是愛校校友,包括港島民生。「對照:培正」
4. 幼稚園、小學、中學校長室相連在一起(禮堂底層),從這兩年觀察,她們合作無間!「對照:德望、協恩、將來的香港華仁」
5. 有哥姐在校的,就算面試略差,都聽聞有 waiting。但如閣下想「一定收」,可試別校。
6. 今年 k1 第一次攪介紹會,方向是 15 年教育,個人認為方向正確!
7. 已取消英普班,原因是從問卷調查中,知道不受歡迎,但仍注重普通話教育,課程是參照 GAPSK。

民生的問題是比較傳統,在現今要求活動無壓力教學的世代被比下去,但如果大家比較同類學校,大家基本一樣!建議看一看培正、坑真、德望、協恩、英華、九龍塘宣道等。再者到最後都是面對 DSE,有幾多是「真」活動無壓力,個人認為需要思考!

民生絕不是一間十項全能的學校,但個人認為是一間好學校。

作者: 73662710    時間: 17-12-16 19:57

lotteyi 發表於 17-12-14 13:52
有細佬妺跟尾真係諗諗先,聽聞今年只有一兩個細佬妹有offer,其他全部waiting,細B就reject.
...

唔該介紹一間有弟弟妹妹的唔使諗諗,並且一定收!
只有一兩個細佬妹有offer? 點解你可以咁清楚?? 連校長都可能唔知。

民生的做法是睇面試收,細佬妹in 得唔好也有waiting, 而且call waiting, sibling 機會比較大。我樓上那個男仔, K2 時老師話麻麻,小學老師觀課後,老師打電話叫家長兩手準備,父母報了很多學校,點知九月通知可直上小一,爸媽決定唔去second in.
他的弟弟今年也是call waiting 上民幼, 今年k1.

已經仁至義盡。

作者: ericjil    時間: 17-12-16 21:36

lskstephen 發表於 17-12-16 18:53

用家想分享下感覺:

十分同意。啲人成日话民生谷,其實有番咁上下嘅學校,邊間唔谷?就算學校唔谷,家長都谷啦,我真係冇見過一間學校,學生成績好好,但唔洗谷。

作者: aaa28    時間: 17-12-17 02:59     標題: 回覆樓主

民幼啦!讀完三年進可攻退可守
好過選名幼三年後仲要係大海到游,勁辛苦,有少少保障好啲。

作者: seefiona    時間: 17-12-17 22:01

lskstephen 發表於 17-12-16 18:53

用家想分享下感覺:

唔好意思,想問下係唔係今年少左一班小學,所以全收民幼生?

作者: 73662710    時間: 17-12-17 22:24

seefiona 發表於 17-12-17 22:01
唔好意思,想問下係唔係今年少左一班小學,所以全收民幼生?
往屆K3 每班38人今屆k3 每班33人
每級少了50人
可能因為這樣而收少一班

亦有人說因為重建唔夠課室…………

作者: xhirt    時間: 17-12-18 09:32

ivan5034 發表於 17-12-12 23:41
民生升小機會唔大? 家長同小朋友係味好大壓力?
因為每個家長都以為自己果個 "唔係不幸的15%"
自己個小朋友咁叻叻豬, 點會係升唔到果15%呢, 點知結果一出, 呆晒既亦有好多.........
到時已經"回頭已是百年身"了

作者: MegaKnight    時間: 17-12-18 10:01

xhirt 發表於 17-12-18 09:32
因為每個家長都以為自己果個 "唔係不幸的15%"
自己個小朋友咁叻叻豬, 點會係升唔到果15%呢, 點知結果一出, ...

其實都唔可講不幸嘅,白紙黑字寫到明收85%,有D人催眠自己睇唔見。提下你唔再係屋企跟下眼唔係有機會變成嗰15%,又話有壓力,又話冇愛心。
咁擺到明家長教學理念同學校唔同,分手係唯一解決方法。

作者: 73662710    時間: 17-12-18 10:33

MegaKnight 發表於 17-12-18 10:01

其實都唔可講不幸嘅,白紙黑字寫到明收85%,有D人催眠 ...

家長肯跟吓,要直升真係唔難。另其實民生也有算幾多人走去更勁的私值和津小。

現在的民幼和以前有學卷時好唔同,以前偏淺,學生多數一條心上民小。
而家課程全面咗,但亦都多咗一班踦牛搵馬的家長。學校也預咗。

人望高處!

作者: Befong123    時間: 17-12-18 10:40

請問係收民幼生85%, 定係民小85%位給民幼生?      另個人覺BK甘多MS負面, 是因為管理層不注重是否全體老師(包管理層自己)都跟家長相互尊重。仲使最後有多個狀元, 都只是學術上的名校,不會是受人尊崇的學校
作者: 73662710    時間: 17-12-18 10:48

Befong123 發表於 17-12-18 10:40
請問係收民幼生85%, 定係民小85%位給民幼生?      另個人覺BK甘多MS負面, 是因為管理層注重是否全體老師( ...
網上發言不需負責。發言者用心各有不同。
每屆330個家庭,不盡人意或不滿意一定有。

民生管理層沒有問題。
85% 是指小学学位的85%, 不過今屈第一round 已將100%的小學學位比民幼。

作者: Befong123    時間: 17-12-18 10:58

73662710 發表於 17-12-18 10:48
網上發言不需負責。發言者用心各有不同。
每屆330個家庭,不盡人意或不滿意一定有。
討論區一定有讚有彈,你話我乜乜乜,我又無乜所謂。但你唔鍾意就話人不需負責,不如唔好用"討論區"。你話我彈佢,我係舊生都係甘講,MS相互尊重仍需努力

作者: 73662710    時間: 17-12-18 11:03

Befong123 發表於 17-12-18 10:58
討論區一定有讚有彈,你話我乜乜乜,我又無乜所謂。但你唔鍾意就話人不需負責,不如唔好用"討論區"。你話我 ...

而家家長參與度和知情權都同以前好唔同,學校辦學也和以前好唔同。我母校以前有有20%老師上堂唔教書,我覺得我唔可以用以前的眼光看現在的它。

你是舊生也問問題,這也是因為現正和以前有一定的變化。
我們現在只是幼稚園的家長,覺得非常受到尊重。
不過我們也不是一條心上民小。

作者: Befong123    時間: 17-12-18 11:46

del

作者: fabsum    時間: 17-12-18 17:49

73662710 發表於 17-12-15 08:10
那個可能是榜眼,有一科5**是M2
係appeal後升左grade , total 2個状元

作者: fabsum    時間: 17-12-18 17:52

我識人 考 到 Chan's creative

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5