教育王國

標題: MSS 2018 Admission [打印本頁]

作者: os_ecu    時間: 17-12-10 00:41     標題: MSS 2018 Admission

昨日副校講原來係第一次攪 admission talk, 但全程差唔多無講過有關 admission 嘅嘢 (interview , 收生criteria 等等)。

學生英文好好,校舍比較隔涉。新校服好特別。

今日同時亦係 fun day, 同學好落力,攪得幾好。抵讚

作者: hermanmum    時間: 17-12-10 01:19

英文係好好的。DSE成績都好好。學生純樸
作者: zitaeric    時間: 17-12-10 08:01     標題: 回覆樓主:

MSS 之前好似好神祕,冇簡介会,可能学校與学校之间競爭太大,都要攪返,去 MSS 好似去做國際學校感覺,中小學英文水評非常強,但中文可以再提升,港島區入到 MSS 應該都好滿意

作者: bettyay    時間: 17-12-10 08:54

回覆 zitaeric 的帖子

中一中二仲不設考試!只有持續評估,相對壓力應該沒有同級學校那麼大
作者: langweilig    時間: 17-12-10 09:36

os_ecu 發表於 17-12-10 00:41
昨日副校講原來係第一次攪 admission talk, 但全程差唔多無講過有關 admission 嘅嘢 (interview , 收生crit ...

會換新校服嗎?

作者: mother904    時間: 17-12-10 10:07

尋日應該只係open day,唔係fun day

作者: patpat234    時間: 17-12-10 10:22     標題: 回覆樓主:

上次去fun day啲女著到又露臍又短褲(見pat) 又化粧,即時對學校大打折扣
本來好喜歡呢間,阿女都即時唔like

作者: os_ecu    時間: 17-12-10 12:09

mother904 發表於 17-12-10 10:07
尋日應該只係open day,唔係fun day

你啱,我誤會咗。因為噚日有 show 有 cooking , 真係好 多 “ fun ”

作者: os_ecu    時間: 17-12-10 12:17

patpat234 發表於 17-12-10 10:22
上次去fun day啲女著到又露臍又短褲(見pat) 又化粧,即時對學校大打折扣
本來好喜歡呢間,阿女都 ...

噚日所見啲囡囡好乖巧,對答有禮,英文堅好。

overall 印象幾好。

上次 Fun Day 係咪為咗戲劇效果所以 打出 PatPat 咋

作者: hermanmum    時間: 17-12-10 12:46

尤其欣賞同學的accent,外國口音,津校但有國際學校感覺
作者: mcl203    時間: 17-12-10 13:27     標題: 回覆樓主

首年辦簡介會,似乎,新校長新作風,收生取向可能要求高左了~~~

作者: os_ecu    時間: 17-12-10 14:57

zitaeric 發表於 17-12-10 08:01
MSS 之前好似好神祕,冇簡介会,可能学校與学校之间競爭太大,都要攪返,去 MSS 好似去做國際學校感覺,中 ...

你講得無錯,呢間唔講你一定唔會估佢係津校,只會估佢係一間歷史悠久嘅女校。有晒神校特質,學生好台型

作者: truthmr99    時間: 17-12-10 15:17

os_ecu 發表於 17-12-10 00:41
昨日副校講原來係第一次攪 admission talk, 但全程差唔多無講過有關 admission 嘅嘢 (interview , 收生crit ...

yes the vice principal spoke well.  I think they intentionally not talk about criteria.

作者: os_ecu    時間: 17-12-10 17:27

truthmr99 發表於 17-12-10 15:17
yes the vice principal spoke well.  I think they intentionally not talk about criteria.
副校英文的確幾好, 流利兼用詞得當.
MSS 識得避重就輕, 呢下都幾高招.

作者: mark2006    時間: 17-12-10 18:36

zitaeric 發表於 17-12-10 08:01
MSS 之前好似好神祕,冇簡介会,可能学校與学校之间競爭太大,都要攪返,去 MSS 好似去做國際學校感覺,中 ...
是否自行報名人數有下降?自行報考有提及?
作者: 04bb    時間: 17-12-10 19:04

MSS校風係比較free, 似國際學校,但學生純品有禮,睇下家長鐘情較自由還是傳統嚴謹校風,各取所需。

作者: hermanmum    時間: 17-12-10 19:50

mark2006 發表於 17-12-10 18:36
是否自行報名人數有下降?自行報考有提及?
新人士新作風
作者: jollyma    時間: 17-12-10 21:01

hermanmum 發表於 17-12-10 19:50
新人士新作風

原來換咗校長,之前一位由小學調過嚟,好似唔係做咗好耐㗎

作者: mother904    時間: 17-12-10 21:52

jollyma 發表於 17-12-10 21:01

Mrs Julie Ma做左大約三、四年,因健康理由退休,很多同學很喜歡她的,而她在任期間,MSS的DSE成績提升了不少
作者: mcl203    時間: 17-12-10 22:19

mother904 發表於 17-12-10 21:52
Mrs Junie Ma做左大約三、四年,因健康理由退休,很多同學很喜歡她的,而她在任期間,MSS的DSE成績提升了不 ...

Mrs Julie Ma ~~~

作者: mother904    時間: 17-12-11 06:18

mcl203 發表於 17-12-10 22:19

Mrs Julie Ma ~~~
謝謝你的更正

作者: os_ecu    時間: 17-12-11 10:07

Ms Jenny Wong 好似係 2017 先至 on-board.

作者: mcl203    時間: 17-12-11 10:17

os_ecu 發表於 17-12-11 10:07
Ms Jenny Wong 好似係 2017 先至 on-board.

Mrs Ma 剛過去既學年先退休~~~

作者: os_ecu    時間: 17-12-11 21:29

mcl203 發表於 17-12-11 10:17
Mrs Ma 剛過去既學年先退休~~~

副校點解上唔到位,其實都幾有台型

作者: SingMom    時間: 17-12-12 00:36

os_ecu 發表於 17-12-11 10:07
Ms Jenny Wong之前係SPCS既副校, 剛剛今年先轉來MSS.
作者: SingMom    時間: 17-12-12 00:42

我上次去時唔多覺喎 !
作者: trenycebaby    時間: 17-12-12 06:42     標題: 回覆樓主:

要咩成績至入到??

作者: pypy405    時間: 17-12-12 07:53

langweilig 發表於 17-12-10 09:36
會換新校服嗎?

換校服?

作者: os_ecu    時間: 17-12-12 09:06

SingMom 發表於 17-12-12 00:42
我上次去時唔多覺喎 !
啲女仔好乖, 好有名門風範. 唔似津校.

作者: bettyay    時間: 17-12-12 09:11

trenycebaby 發表於 17-12-12 06:42
要咩成績至入到??

什麼成績要視乎來自什麼學校!但不爭之事是一定要英文好好!據知中一分班也好像以英文成績分班,所以見得應十分重視。
作者: os_ecu    時間: 17-12-12 09:14

trenycebaby 發表於 17-12-12 06:42
要咩成績至入到??
成個簡介會隻字都無提 admission criteria ....
不過經網友提醒個校長嚟自 SPCS,  我估佢既要求同 SPCS  (or 同系姊妹校 MCS) 差唔多啩  

作者: os_ecu    時間: 17-12-12 09:21

bettyay 發表於 17-12-12 09:11
什麼成績要視乎來自什麼學校!但不爭之事是一定要英文好好!據知中一分班也好像以英文成績分班,所以見得 ...
簡介會記得有提, 佢哋無分精英班的.

作者: trenycebaby    時間: 17-12-12 09:23

什麼成績要視乎來自什麼學校!但不爭之事是一定要英文好好!據知中一分班也好像以英文成績分班,所以見得 ...

名b1尾吾知有冇機會??

作者: bettyay    時間: 17-12-12 09:31

os_ecu 發表於 17-12-12 09:21
簡介會記得有提, 佢哋無分精英班的.

我只是説以英文成績分班!沒有說是精英班!你覺得英文好就是精英?唔係卦
作者: mcl203    時間: 17-12-12 09:39

MSS 係無分精英班,但S1有分英文班,數學班,中文班,仲有一班通才班,英文班以直小生較多,通才班以外來生較多~~~

今年轉校長,來自SPCS,可能收生策略有少許改變,亦改以往風格開辦簡介會。據我估算,以往MSS收生並非太著重張成績表,除成績外會考慮適合性~~~

反為MSS學習模式係輕鬆既,自由度大,放洋學生唔少,尢其是初中,所以個人認為學生自我把持能力高一D,能收能放會更適合~~~

作者: bettyay    時間: 17-12-12 09:42

mcl203 發表於 17-12-12 09:39
MSS 係無分精英班,但S1有分英文班,數學班,中文班,仲有一班通才班,英文班以直小生較多,通才班以外來 ...

謝謝告知
咁其實係咪等於分set學習?

作者: mcl203    時間: 17-12-12 09:43

trenycebaby 發表於 17-12-12 09:23
名b1尾吾知有冇機會??

個人睇法,B1尾似乎真係有D危,況且自行得2個位,自己考慮下點用。可以試下叩門階段,佢哋以往叩門並不太難~~~

作者: mcl203    時間: 17-12-12 09:47

bettyay 發表於 17-12-12 09:42
謝謝告知
咁其實係咪等於分set學習?

好似乍,又唔係噃,只係因應各學生分班試強弱下既安排,所以,(都好似係)外語為主既學生都會偏入英文班,英文班以外語生+原校生為主~~~

作者: bettyay    時間: 17-12-12 09:55

mcl203 發表於 17-12-12 09:47
好似乍,又唔係噃,只係因應各學生分班試強弱下既安排,所以,(都好似係)外語為主既學生都會偏入英文班 ...

明白!如果不是分set!即每班都是集中一個學科之強,通才班(乜都叻或平均)!但應該只限中一係咁,中二又會打散的。

作者: os_ecu    時間: 17-12-12 10:14

bettyay 發表於 17-12-12 09:31
我只是説以英文成績分班!沒有說是精英班!你覺得英文好就是精英?唔係卦 ...
咁佢真係無話分班嘛, 分得班個個都會諗係分精英架啦.

作者: bettyay    時間: 17-12-12 11:00

os_ecu 發表於 17-12-12 10:14
咁係你諗!可能有陪你咁諗嘢!但一定不是個個這樣想!分班方法多的是啊
作者: mcl203    時間: 17-12-12 11:06

os_ecu 發表於 17-12-12 10:14

咁你要令你個list夠説服力D,要加把勁了,仲有半個月要finalise 你份最後10強,有偏差唔太好~~~

作者: os_ecu    時間: 17-12-12 11:41

bettyay 發表於 17-12-12 11:00
咁係你諗!可能有陪你咁諗嘢!但一定不是個個這樣想!分班方法多的是啊 ...

版友係唔係咁諗其實無乜所謂, 就係有唔同諗法先有討論價值. 一言堂/圍爐對個 forum 無乜好處.

btw, "分班既嘢" 去到尾又係嗰句, 收你你又 enroll 咗先算啦.

作者: os_ecu    時間: 17-12-12 11:48

mcl203 發表於 17-12-12 11:06
咁你要令你個list夠説服力D,要加把勁了,仲有半個月要finalise 你份最後10強,有偏差唔太好~~~:wahaha ...
說服力要嚟做乜 ? self-actualization ? 扮專家 ? Not my cup of tea.

拋磚引玉先係主旨.

討論區 啲 post 夠 controversial 多唔同意見先有意思嘛..

同埋個人意見乜嘢係 "偏差" ? 自己都唔信自己
作者: mcl203    時間: 17-12-12 11:54

os_ecu 發表於 17-12-12 11:48
說服力要嚟做乜 ? self-actualization ? 扮專家 ? Not my cup of tea.

拋磚引玉先係主旨.

自己用就放係袋,放出街公諸同好,就要加強說服力,眼見你當分班就係精英班,似乎同公衆既一般想法,或公衆對你發表10強,都存在偏差嘛,自信心係好,但都要滿足下公衆對你既期望,努力加油啊!~~~

作者: os_ecu    時間: 17-12-12 12:05

mcl203 發表於 17-12-12 11:54
自己用就放係袋,放出街公諸同好,就要加強說服力,眼見你當分班就係精英班,似乎同公衆既一般想法,或公衆對你發表10強,都存在偏差嘛,自信心係好,但都要滿足下公衆對你既期望,努力加油啊!~~~
多謝.

唔同意咪討論下囉, that's why we are here. 和而不同嘛. 只要乎合版規就可以了.

分班當係精英班 > 在我已知既十個 case 有 九個 半都係以成積嚟分 (e.g. 瑪利, QES ...etc), 再唔係既就好似神校咁分 block (佢話唔係分精英), 呢個似乎係norm, 咁有 exception 唔奇, 但 who really cares ?

公諸同好, "好"就係同道. 唔係同道道不同不相為謀啦,

各位, 唔好睇到 internet is a serious business 先得, 至於滿足乜嘢, 有人討論咪滿足討論區既期望, 唔通水盡鵝飛好咩.

作者: mcl203    時間: 17-12-12 12:14

os_ecu 發表於 17-12-12 12:05
多謝.

唔同意咪討論下囉, that's why we are here. 和而不同嘛. 只要乎合版規就可以了.

E,似乎,又要解釋吓公諸‘同好’,乜咁鬼多同公衆理解唔同啫,同好 係岩興趣咁解? 岩睇又唔一定認同你吖嘛~~~

網上討論吹水似乎又唔係自娛喎,自娛可以袋起佢,有時間拎出黎自己慢慢回味~~~

10個有9個半係咁,咪有修正既空間囉~~~

作者: os_ecu    時間: 17-12-12 12:28

mcl203 發表於 17-12-12 12:14
E,似乎,又要解釋吓公諸‘同好’,乜咁鬼多同公衆理解唔同啫,同好 係岩興趣咁解? 岩睇又唔一定認同你吖嘛~~~

網上討論吹水似乎又唔係自娛喎,自娛可以袋起佢,有時間拎出黎自己慢慢回味~~~

10個有9個半係咁,咪有修正既空間囉~~~
多謝.  入嚟 re 都係同好, 唔係晨早就 ignore 我啦.

如果有人提問, 多數答到都會試下答下. 至於問嘢答嘢既語氣態度, 成年人就唔該唔好咁小學雞, 包容下.

做咗咁耐人, 問嘢係求人梗係要語氣謙遜, 答嘢係 give 使乜咁客氣呢 , 又.

希望你滿意啦, 唔好爆粗就得嘞.

作者: mcl203    時間: 17-12-12 12:33

os_ecu 發表於 17-12-12 12:28
多謝.  入嚟 re 都係同好, 唔係晨早就 ignore 我啦.

如果有人提問, 多數答到都會試下答下. 至於問嘢答嘢 ...

所以話自誤唔等於公衆討論吹水囉,自誤爆晒粗幼都係靜雞雞無人知,但,公衆討論吹水又唔可以虛擬到咁,有人睇㗎嗎,無人睇你又唔開心~~~

作者: bettyay    時間: 17-12-12 12:35

os_ecu 發表於 17-12-12 11:41
版友係唔係咁諗其實無乜所謂, 就係有唔同諗法先有討論價值. 一言堂/圍爐對個 forum 無乜好處.

btw, "分 ...

咦!與你不同睇法就話人一言堂?與有多幾個網友有相同睇法而與你不同就是圍爐?你何嘗不是不能和而不同!你來EK本意也是想為女兒找合適中學,絕對相信也是一個好爸爸!但應開始注意自己的用詞,有無改善好間!如果仍不明或堅持,我也言盡於此了!

唯一同意!學校如何分班,真的是你有報而人家又收你先算,不過學懂了分班是不限分精英與否,也不是壞事啊!

作者: os_ecu    時間: 17-12-12 13:04

mcl203 發表於 17-12-12 12:33
所以話自誤唔等於公衆討論吹水囉,自誤爆晒粗幼都係靜雞雞無人知,但,公衆討論吹水又唔可以虛擬到咁,有 ...

睇嚟你都 re 得幾開心,即係無問題啦。

我必盡全力[於空閒時間]回覆大家。god bless.

作者: os_ecu    時間: 17-12-12 13:06

bettyay 發表於 17-12-12 12:35
咦!與你不同睇法就話人一言堂?與有多幾個網友有相同睇法而與你不同就是圍爐?你何嘗不是不能和而不同! ...

我認真撿視過了,版規應該無犯,但可能 stick out 咗少少, 鎖你。

作者: bb560    時間: 17-12-12 13:59

俾人鬥走左

作者: bb560    時間: 17-12-12 14:04

hermanmum 發表於 17-12-10 01:19
英文係好好的。DSE成績都好好。學生純樸

佢地有出dse成績?

作者: mcl203    時間: 17-12-12 14:40

bb560 發表於 17-12-12 13:59
俾人鬥走左

唔好誤會喎,馬校長係一位好能幹既女仕,本身係舊生,原係小學部係深受家長學生愛戴,似乎係使命感驅使轉去中學部去改革,雖然只有3年,似乎已見成績,離職係健康原因,有點可惜~~~

作者: os_ecu    時間: 17-12-12 15:19

mcl203 發表於 17-12-12 14:40
唔好誤會喎,馬校長係一位好能幹既女仕,本身係舊生,原係小學部係深受家長學生愛戴,似乎係使命感驅使轉去中學部去改革,雖然只有3年,似乎已見成績,離職係健康原因,有點可惜~~~
改革有時會有好大阻力, 好多既得利益者會同你唱反調.  係好辛苦的.

又或者唔得校董們支持都有可能.

作者: mcl203    時間: 17-12-12 15:22

os_ecu 發表於 17-12-12 15:19
改革有時會有好大阻力, 好多既得利益者會同你唱反調.  係好辛苦的.

又或者唔得校董們支持都有可能.

同你分享你又唔認同,你太中意唱反調了~~~

作者: os_ecu    時間: 17-12-12 15:29

mcl203 發表於 17-12-12 15:22
同你分享你又唔認同,你太中意唱反調了~~~
唔係話唔認同你,我唔知MSS個校長點解走點唱反調唧.

只係咁啱知有另一學校既校長又係做咗三年就走,原因係同校董不和.

作者: mcl203    時間: 17-12-12 15:42

os_ecu 發表於 17-12-12 15:29
唔係話唔認同你,我唔知MSS個校長點解走點唱反調唧.

只係咁啱知有另一學校既校長又係做咗三年就走,原因係 ...

要分享咪分享左囉,係網上係公衆平台,始終要慎言,若非事實,對當事人係欠公允~~~

同一辦學團體,一位資深教育家,服務於從小成長既學校,若未能獲得辦學團體認同及支持,真係咁易受權去管理自己母校,馬校長和學生家長溝通距離係近既,瞭解事情並不困難~~~

作者: hermanmum    時間: 17-12-12 17:12

回覆 bb560 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extra=page%3D3
作者: bb560    時間: 17-12-12 17:20

hermanmum 發表於 17-12-12 17:12
回覆 bb560 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extra=page%3D3 ...

睇唔到啊!

作者: mother904    時間: 17-12-12 21:44

bb560 發表於 17-12-12 14:04
佢地有出dse成績?
年年都有出啦
作者: bb560    時間: 17-12-13 09:36

mother904 發表於 17-12-12 21:44
年年都有出啦

睇到啦!

作者: vandr    時間: 18-3-21 12:05

回覆 os_ecu 的帖子

MSS新校服喺點樣架?

作者: os_ecu    時間: 18-3-21 13:10

vandr 發表於 18-3-21 12:05

MSS新校服喺點樣架?

一款係主要黃色,另一款主要啡色。
Cutting 一樣,但都幾好款。

作者: vandr    時間: 18-3-21 14:13

咁冇咗藍色裙夏季裙?

作者: somoon    時間: 18-3-21 16:55

....
作者: louiskkchan    時間: 18-3-21 19:17     標題: 回覆樓主:

作者: mother904    時間: 18-3-22 07:21

vandr 發表於 18-3-21 14:13

咁冇咗藍色裙夏季裙?
初中: 夏季藍色、黃色直身裙兩款,冬季淡黃色裇衫+暗橙色(或者可以叫做啡橙色)直身裙

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5