教育王國

標題: 仲未有 offer 要呻下 [打印本頁]

作者: chelaulau    時間: 17-12-9 18:15     標題: 仲未有 offer 要呻下

見左9 間
暫時收左 3間 waiting 1 間 rejected
最心儀嗰間 rejected
表現最好嗰間 waiting
對黎緊未出結果嗰幾間真係不敢存任何幻想

我自己考試都未試過咁氣餒咁無力,
K1 面試表現 同成績冇關連
K1 都搞成咁,小一我諗仲大壓力

呻完

作者: weddingdudu    時間: 17-12-9 18:33

chelaulau 發表於 17-12-9 18:15
見左9 間

我慘過你,3間reject 1間waiting, 剩返果d都凶多吉少,考既佢全部都識,平時肯答偏偏interview唔肯做唔肯答。6月b下年又無得再黎過! 唉。。。

作者: mayaiyou    時間: 17-12-9 18:38

我仲灰..In3間咋,1間waiting,其餘兩間不敢想像了..讀緊既pn又係waiting k1位..依家搵緊屋企附近既幼稚園報。7月b,面試就都還可以,合作又無喊。平時係屋企乜都做到,係學校就好靜未戒到片。
作者: macy0818    時間: 17-12-9 18:50

見左9 間

加油牙,吾好灰心

作者: 曉如1312    時間: 17-12-9 19:01     標題: 回覆樓主

6月b, in4間,2間waiting, 1間等緊result(有offer機會率都低),一間pm offer但冇交留位費,原校又未知可唔可以直升k

作者: ricky0223    時間: 17-12-9 19:10     標題: 回覆樓主

我見八間,有兩個offer,但唔係心儀,三個waiting ,一個reject,仲有兩間大熱機會好細,而家唔知可以點。
等於注冊日後無收到call waiting ,再逐間私幼打去問仲有無位吧

作者: chelaulau    時間: 17-12-9 19:11

weddingdudu 發表於 17-12-9 18:33
我慘過你,3間reject 1間waiting, 剩返果d都凶多吉少,考既佢全部都識,平時肯答偏偏interview唔肯做唔肯 ...

我地9月B 都冇得再來過
雖然n 可直升 k
不過哩個遊戲真係令人好氣餒

作者: chelaulau    時間: 17-12-9 19:14

ricky0223 發表於 17-12-9 19:10
我見八間,有兩個offer,但唔係心儀,三個waiting ,一個reject,仲有兩間大熱機會好細,而家唔知可以點。
...

你報邊類型?
我多數都報龍幼(MS, PC, RC),真係好多人報
希望下年 call waiting 輪得到啦

作者: tfgcl    時間: 17-12-9 19:23     標題: 回覆樓主

我報左5間。2間reject.3間應該冇希望!worst case原校收返k1..

舊年n interview 天下無敵間間收係我揀學校,今年間間唔收,正明唔係win在起跑線,不過be positive ..!

作者: weddingdudu    時間: 17-12-9 19:26

chelaulau 發表於 17-12-9 19:11
雖然n 可直升 k

仲慘過自己考試,真係好氣餒。。。

作者: dw241404    時間: 17-12-9 19:31

唔洗灰心,我囡當年都係得一個offer,收好多封waiting letter(我都係報最多人爭果堆學校),我都唔開心左好耐。但我努力寫求位信,二月開始就收Waiting call收唔停。最後除左spk同pc 冇call,其他名/龍幼都call返晒。努力是有回報的,唔好灰心。
作者: 宇晴    時間: 17-12-9 20:35     標題: 回覆樓主

我都覺得好心儀既要寫求位信!

作者: 宇晴    時間: 17-12-9 20:36

dw241404 發表於 17-12-9 19:31
唔洗灰心,我囡當年都係得一個offer,收好多封waiting letter(我都係報最多人爭果堆學校),我都唔開心左好 ...

想問問你每間學校寫左幾多封求位信?

作者: sasa1987    時間: 17-12-9 20:45

宇晴 發表於 17-12-9 20:36

我都想知(emoji)

作者: weddingdudu    時間: 17-12-9 21:14

唔洗灰心,我囡當年都係得一個offer,收好多封waiting letter(我都係報最多人爭果堆學校),我都唔開心左好 ...

但如果最心儀既reject 咗,係咪寫信都無用?

作者: chelaulau    時間: 17-12-9 21:15

宇晴 發表於 17-12-9 20:35
我都覺得好心儀既要寫求位信!

我最心儀嗰間一早寫左,但係佢出封 reject 比我我都唔知仲寄唔寄過去

作者: chelaulau    時間: 17-12-9 21:18

多謝你!
我都希望可以 call 到我啦
有幾間 心儀嘅未出結果我都已經寫定信
可惜最心儀嗰直頭 reject
反正寫左可能我都會照寄過去
起碼我做左自己嗰 part 唔洗後悔

作者: like_yan    時間: 17-12-9 22:41     標題: 回覆樓主:

in左6間都出名既幼稚園。。1間reject。。1間waiting。。。1間無得second in。。。3間未出。。。都係機會好微

但讀緊n果間已交留位費。。。所以都唔太擔心

作者: 魚香茄子    時間: 17-12-9 22:45     標題: 回覆樓主

in左4間,二間吾收,二間未知結果但都無望,因為未知結果兩間小朋友表現得最差。扭計、喊、大叫、無講早晨同再見,最基本要求都吾行做唱反調!!
Reject 係咪寫信叩門都冇用?唔收嗰兩間都係熱門學校嚟㗎

作者: 魚香茄子    時間: 17-12-9 22:50

你都好收waiting letter都叫有得搏下!
只要肯爭取一定有機會

作者: joyce209ka    時間: 17-12-9 22:51     標題: 回覆樓主

In 7 間收 7間reject
多數係最多人報果啲 仲有一間係天水圍既出名
而家老公狂鬧我

暫時仲有7間未收信

作者: hkgra    時間: 17-12-9 23:01

回覆 joyce209ka 的帖子

甘你老公做過0的咩如果無,有咩資格出聲

作者: joyce209ka    時間: 17-12-9 23:08

hkgra 發表於 17-12-9 23:01
回覆 joyce209ka 的帖子

甘你老公做過0的咩如果無,有咩資格出聲

我頭先先鬧佢馬後炮,報之前又話佢自己唔識唔會理,交曬比我決定。
好啦,家陣個女考唔到又瀨我,其實個女面試時有講全名,有自動拍凳,講到邊個陪佢,完成到疊高積木。
啲問卷用心做,寫滿曬,我已經好配合。
在我心目中個女已經好叻,話曬得2歲半。
考唔到我都無怪人,但c6竟然怪我果下嬲!

作者: stupid_ugly    時間: 17-12-9 23:25

joyce209ka 發表於 17-12-9 22:51
而家老公狂鬧我
報左14間?
作者: joyce209ka    時間: 17-12-9 23:27

stupid_ugly 發表於 17-12-9 23:25
報左14間?

考左14間,因為我地n無人士,加上又唔係首名。
個遊戲玩到好累

作者: 魚香茄子    時間: 17-12-9 23:30

而家老公狂鬧我

你嗰個係咪超細B?

作者: joyce209ka    時間: 17-12-9 23:31

魚香茄子 發表於 17-12-9 23:30
你嗰個係咪超細B?

3月大b

作者: cookie318    時間: 17-12-9 23:43

joyce209ka 發表於 17-12-9 23:27
個遊戲玩到好累

14間真係好辛苦…我7間已經極限

作者: yoyoyaobaby    時間: 17-12-9 23:53

joyce209ka 發表於 17-12-9 23:08
我頭先先鬧佢馬後炮,報之前又話佢自己唔識唔會理,交曬比我決定。
好啦,家陣個女考唔到又瀨我,其實個女 ...

但你老公責備你啲咩呢?報得唔夠多?

作者: hkgra    時間: 17-12-9 23:55

cookie318 發表於 17-12-9 23:43
14間真係好辛苦…我7間已經極限
我考左十二間,暫時得兩間正選收左,仲有5間未出offer但有一間收左既已經係我地滿意既學校,考甘多間堅辛苦

作者: cookie318    時間: 17-12-10 00:27

hkgra 發表於 17-12-9 23:55
我考左十二間,暫時得兩間正選收左,仲有5間未出offer但有一間收左既已經係我地滿意既學校,考甘多間堅辛苦 ...

仲未有offer, 如果全軍覆沒就只能原校升K1, 有d後悔吾報多10間8間

作者: hkgra    時間: 17-12-10 07:42

回覆 cookie318 的帖子

上年n就係報得太少學校,搵左好耐先搵到學校,所以今年K, 吸取經驗,報多幾間

作者: dw241404    時間: 17-12-10 08:22

宇晴 發表於 17-12-9 20:36
好似兩三封倒,我係用同一封寄晒咁多學校,只改校長名,申請編號果啲,一封中文一封英文咁
作者: dw241404    時間: 17-12-10 08:25

chelaulau 發表於 17-12-9 21:18
多謝你!
我都希望可以 call 到我啦
有幾間 心儀嘅未出結果我都已經寫定信
我覺得出左Result先寫會好啲
作者: 宇晴    時間: 17-12-10 08:41

dw241404 發表於 17-12-10 08:22
好似兩三封倒,我係用同一封寄晒咁多學校,只改校長名,申請編號果啲,一封中文一封英文咁 ...

謝謝!

作者: chelaulau    時間: 17-12-10 09:58

dw241404 發表於 17-12-10 08:25
我覺得出左Result先寫會好啲

我寫定先咋
都係打算出左先寄
不過有一間我寫左,點知佢 reject 我 application

作者: chelaulau    時間: 17-12-10 09:59

好似兩三封倒,我係用同一封寄晒咁多學校,只改校長名,申請編號果啲,一封中文一封英文咁 ...

即係每間學校兩三封? 每封再中英對照?

作者: chelaulau    時間: 17-12-10 10:05

cookie318 發表於 17-12-10 00:27
仲未有offer, 如果全軍覆沒就只能原校升K1, 有d後悔吾報多10間8間

仲有幾多間未出結果?

當我得知最心儀嗰間直頭 failed
對之後嗰啲已無期待

作者: dw241404    時間: 17-12-10 10:19

chelaulau 發表於 17-12-10 09:59
即係每間學校兩三封? 每封再中英對照?

唔係中英對照,係第一封寫中文第二封寫英文咁呀哈,我係收waiting信寫一封,新年寫一封,最心儀嘅見到有人話call waiting但冇call我時再補一封,內容都係大同小異,但當然每封都要再作啦,咁樣學校先知你仲等緊呀。我小朋友就冇rejected,不過寄埋都係多$1.7啫
作者: manlingling    時間: 17-12-10 15:13

chelaulau 發表於 17-12-9 19:11
雖然n 可直升 k

9-12月都叫細,下年可以再黎過

作者: pokipoki    時間: 17-12-10 15:30

11月b,報咗9間,見左7間,2間rejected, 3間waiting, 2間未公佈,仲有一間york未in但都知實會收。但都無用,york太貴唔會讀

作者: chelaulau    時間: 17-12-10 15:55

manlingling 發表於 17-12-10 15:13
9-12月都叫細,下年可以再黎過

好多心儀的學校都唔收9月大B
好無奈

作者: chelaulau    時間: 17-12-10 15:57

pokipoki 發表於 17-12-10 15:30
11月b,報咗9間,見左7間,2間rejected, 3間waiting, 2間未公佈,仲有一間york未in但都知實會收。但都無用 ...

11月會唔會考慮下年做超大?

以前成日覺得啲人要計晒日子生大B 好誇張
但原來係個制度迫到啲人咁瘋狂

作者: babypig2017    時間: 17-12-10 16:08

chelaulau 發表於 17-12-10 15:57

YUP,最近有間龍校(邊間就唔講啦),有D中B,細B做到晒TASK,但不能入。反而聽到幾個都係大B,做不到TASK,但入到。後來有人入龍校GROUP看看,發現裡面收的全部大B,只要大B,就算老遠都比入,即刻明晒。
幸好這間不是好心儀,而亦已經有我心儀的收左小朋友。

作者: msLamip    時間: 17-12-10 16:22     標題: 回覆樓主

吾可以話未有offer,但係未有心儀的!
舊年n時吾理人,所以沒offer我明,但係今年所有面試,係有問必答,通常都有90%答對,但係仍吾見得,好過舊年幾多,幾收到一間心儀龍reject!
好不服氣!

作者: kbi    時間: 17-12-10 17:06     標題: 回覆樓主

我大囡係10月囡,當年先做細B,再repeat K1做超大。其實,細B係認知同對應真係同大B無咩分別,但一去到小肌肉發展、揸筆寫字、默書演說,當大B輕而易舉時,細B真係要好努力先得。所以教得深教得快既幼稚園都想收大B,因為個課程真係唔適合細B。上到小學,小B更見吃力,更甚者失去自信及學習動力。可以的話,做超大,小朋友會讀得開心很多。

作者: joyce209ka    時間: 17-12-10 17:51

yoyoyaobaby 發表於 17-12-9 23:53
但你老公責備你啲咩呢?報得唔夠多?

話我應該一早要train個女學術,但同面試內容。
個女去到面試時係有時做到有時做唔到,我承認無教過佢任何學術既野,我見其他小朋友識曬A-z 1-10 應該係咁衰左

作者: manlingling    時間: 17-12-10 17:58

chelaulau 發表於 17-12-10 15:55
好多心儀的學校都唔收9月大B
好無奈

因為9月又真係大得濟,我明,我仔都係9月尾。

我都無返N,無教學術,佢連顏色都未認到

作者: chelaulau    時間: 17-12-10 18:02

babypig2017 發表於 17-12-10 16:08
YUP,最近有間龍校(邊間就唔講啦),有D中B,細B做到晒TASK,但不能入。反而聽到幾個都係大B,做不到TASK, ...

我諗如果我小朋友都係十一 十二月我都會比佢做超大

作者: Vividada4472    時間: 17-12-10 18:25

joyce209ka 發表於 17-12-9 23:08
好啦,家陣個女考唔到又瀨我,其實個女 ...
14間....
作者: chelaulau    時間: 17-12-10 18:30

joyce209ka 發表於 17-12-9 23:27
個遊戲玩到好累

用心機時間帶小朋友考十四間都好花精神啦講真.. 不付出仲要埋怨

作者: Marie_m    時間: 17-12-10 18:47     標題: 回覆樓主

考幼稚園這個遊戲令人十分氣餒,成日收reject , waiting,自問不是in 得差,最多係唔突出,原本滿心期待,點知換來失望

作者: pokipoki    時間: 17-12-10 20:10

Marie_m 發表於 17-12-10 18:47
考幼稚園這個遊戲令人十分氣餒,成日收reject , waiting,自問不是in 得差,最多係唔突出,原本滿心期待,點 ...

我個小朋友呢兩星期至開始講多左說話,但已經過曬面試,好無奈但亦覺得係整定

作者: pokipoki    時間: 17-12-10 20:12

chelaulau 發表於 17-12-10 15:57

我預左會做超大b,但剛剛收到電話有得插班N班,打算可以的話再睇睇可唔可以再報多次K插班

作者: cookie318    時間: 17-12-10 23:18

chelaulau 發表於 17-12-10 10:05
仲有幾多間未出結果?

當我得知最心儀嗰間直頭 failed

仲有3-4間未知賽果,其中2間小朋友不在狀態…都打定輸數喇

作者: Jennybearbear    時間: 17-12-11 00:16

joyce209ka 發表於 17-12-10 17:51
話我應該一早要train個女學術,但同面試內容。
個女去到面試時係有時做到有時做唔到,我承認無教過佢任何 ...

我個小朋友12月超大B,識曬顏色,英文,數字,有叫午安,bye bye,多謝,泊椅,執玩具,問咩即刻答,問書圖畫識答之外仲用句子講埋自己經歷,小組坐定有答問題,居然係waiting都冇!

作者: 宇晴    時間: 17-12-11 07:51

Jennybearbear 發表於 17-12-11 00:16
我個小朋友12月超大B,識曬顏色,英文,數字,有叫午安,bye bye,多謝,泊椅,執玩具,問咩即刻答,問書 ...

表現好好喎!冇waiting,即係rejected?

作者: 宇晴    時間: 17-12-11 07:52     標題: 回覆樓主

我女11月超大b, in 9間,有2間waiting, 另一間名幼冇2nd in(即係衰左),另外7間未公佈消息,擔心中

作者: Jennybearbear    時間: 17-12-11 07:54

宇晴 發表於 17-12-11 07:51
表現好好喎!冇waiting,即係rejected?

係呀,rejected!我覺得呢間in得最好,而家打沉曬,仲有兩間,都唔敢抱希望

作者: Jennybearbear    時間: 17-12-11 07:57

宇晴 發表於 17-12-11 07:52
我女11月超大b, in 9間,有2間waiting, 另一間名幼冇2nd in(即係衰左),另外7間未公佈消息,擔心中
...

我報五間,撞時間只in 4 間,一間冇2nd in,in得最好嗰間rejected,灰爆

作者: apple1990    時間: 17-12-11 07:59

而家老公狂鬧我
玩考幼稚園遊戲,只報神校及熱門學校係好危險。一定要考幾間村校 backup.
作者: chelaulau    時間: 17-12-11 08:08

Jennybearbear 發表於 17-12-11 00:16
我個小朋友12月超大B,識曬顏色,英文,數字,有叫午安,bye bye,多謝,泊椅,執玩具,問咩即刻答,問書 ...

超大都冇
好灰喎

唔知你係咪講緊上星期六出結果嗰間
如果係,嗰間真係唔知有咩收生準則
聽左好多表現差唔多,一個收一個 rejected

作者: Jennybearbear    時間: 17-12-11 08:12

chelaulau 發表於 17-12-11 08:08
超大都冇
好灰喎

咪係嗰間!見到有D父母舊生都係rejected!我而家先明點解成日話唔知學校咩收生標準!

作者: hkgra    時間: 17-12-11 08:13

我覺得有時老師喜好,老師心情都有影響,哈哈
作者: siuwawa    時間: 17-12-11 09:05

回覆 apple1990 的帖子

果時無諗咁多 簡左四間報
啟思靈糧路德會 算係村校定熱門學校呢?

作者: apple1990    時間: 17-12-11 09:11

siuwawa 發表於 17-12-11 09:05
回覆 apple1990 的帖子

果時無諗咁多 簡左四間報
當然不是村校

作者: tfgcl    時間: 17-12-11 09:20     標題: 回覆樓主

大家唔使灰心!我個女2月大b 今年考左5間(全部出名)2間reject,3間未知(自知一定唔得) 舊年n班見10間有9間都收,今年呢個遊戲掉返轉,心情由高到低。明明見得都幾好都唔收!大b冇情講!

作者: KumamonJ    時間: 17-12-11 10:01

你手寫還是打出來?

作者: chelaulau    時間: 17-12-11 11:42

tfgcl 發表於 17-12-11 09:20
大家唔使灰心!我個女2月大b 今年考左5間(全部出名)2間reject,3間未知(自知一定唔得) 舊年n班見10間有9 ...

你最壞打算原校升k ?
我宜家好慶幸上年幫佢㨂左間可原校升嘅N
真係全軍覆沒都仲有書讀

作者: tfgcl    時間: 17-12-11 11:51

chelaulau 發表於 17-12-11 11:42
你最壞打算原校升k ?
我宜家好慶幸上年幫佢㨂左間可原校升嘅N
真係全軍覆沒都仲有書讀

冇錯!原校上k1,佢返得好開心所以都冇損失0既。

作者: rise    時間: 17-12-11 12:42

pokipoki 發表於 17-12-10 20:10
我個小朋友呢兩星期至開始講多左說話,但已經過曬面試,好無奈但亦覺得係整定
...
我小朋友都係, 最心意果D一早IN晒, 果時野都未識講, 點知近期開始大爆發, 多好多野講, 越IN越好, 可惜唔係心水學校, 我都覺得整定
作者: pokipoki    時間: 17-12-11 12:48

rise 發表於 17-12-11 12:42
我小朋友都係, 最心意果D一早IN晒, 果時野都未識講, 點知近期開始大爆發, 多好多野講, 越IN越好, 可惜唔係 ...

但我c6唔想佢做超大b,話浪費多一年,惟有有機會等佢朋友勸下佢改變佢思想

作者: 曉如1312    時間: 17-12-11 12:48

tfgcl 發表於 17-12-11 11:51
冇錯!原校上k1,佢返得好開心所以都冇損失0既。

原校升k1有冇要交留位費先?我小朋友個間一直都話直升k1, 但比我知道有部分家長收到信通知直升k1, 我就未有,所以我擔心原校唔收升讀k1

作者: 兔兔子    時間: 17-12-11 13:07

全部學校?名幼、龍幼?

作者: Mineralwater    時間: 17-12-11 13:09     標題: 回覆樓主

大家不用氣餒!
我仔上年考4間,4間都waiting. 叠埋心水原校升K1啦!最後戲劇性4間都有call. 連神校都有。
所以真係希望在明天!不要灰心!一日未開學,一日都仲有機㗎!加油!

作者: 宇晴    時間: 17-12-11 13:17

Jennybearbear 發表於 17-12-11 08:12
咪係嗰間!見到有D父母舊生都係rejected!我而家先明點解成日話唔知學校咩收生標準!
...

舊生都唔收?!

作者: Jennybearbear    時間: 17-12-11 13:17

兔兔子 發表於 17-12-11 13:07
全部學校?名幼、龍幼?

嗰一間龍幼

作者: Jennybearbear    時間: 17-12-11 13:18

宇晴 發表於 17-12-11 13:17
舊生都唔收?!

我見有起碼兩個post咁講

作者: tfgcl    時間: 17-12-11 13:20

曉如1312 發表於 17-12-11 12:48
原校升k1有冇要交留位費先?我小朋友個間一直都話直升k1, 但比我知道有部分家長收到信通知直升k1, 我就未 ...

11月已比哂留位費喇,學校都比返張收據我地(emoji)所以都confirmed

作者: chelaulau    時間: 17-12-11 13:24

Mineralwater 發表於 17-12-11 13:09
大家不用氣餒!
我仔上年考4間,4間都waiting. 叠埋心水原校升K1啦!最後戲劇性4間都有call. 連神校都有。
...

咁你大概幾時開始收到電信?
如果佢地唔同時間打黎,咪分分鐘比晒咁多間留位費?

作者: kbi    時間: 17-12-11 13:24

pokipoki 發表於 17-12-11 12:48
但我c6唔想佢做超大b,話浪費多一年,惟有有機會等佢朋友勸下佢改變佢思想
...

一年在人生裏只是很短,趕快早一年的目的是甚麼?

作者: Mineralwater    時間: 17-12-11 13:41

chelaulau 發表於 17-12-11 13:24
咁你大概幾時開始收到電信?
如果佢地唔同時間打黎,咪分分鐘比晒咁多間留位費?
...

原校畀了留位費。註冊完就收到第一間waiting, 又畀。5月交埋大訂買埋校服,6月就收到第二間。就於是又走咗。
交完又收到第三,四間call. 不過就無再走了!
音樂椅遊戲,某程度是用錢來玩的!(emoji)

作者: 曉如1312    時間: 17-12-11 13:50

tfgcl 發表於 17-12-11 13:20
11月已比哂留位費喇,學校都比返張收據我地(emoji)所以都confirmed

所以我好唔鍾意原校既做法,唔想收或未必直升應該一早通知我,等我報多d,搞到我放棄左一個offer冇交留位費,雖然個間不太心儀

作者: 曉如1312    時間: 17-12-11 13:52

Mineralwater 發表於 17-12-11 13:09
大家不用氣餒!
...

咩學校?學卷學校/私幼/名幼?幾月會開始call waiting?係咪一定要比求位信?thx

作者: chelaulau    時間: 17-12-11 13:53

曉如1312 發表於 17-12-11 13:50
所以我好唔鍾意原校既做法,唔想收或未必直升應該一早通知我,等我報多d,搞到我放棄左一個offer冇交留位費 ...

有冇得問下學校幾時會 confirm 學位?
哩段時間明知出面出緊 offer 仲唔 confirm
佢想家長點樣呢?

作者: Mineralwater    時間: 17-12-11 13:56

曉如1312 發表於 17-12-11 13:52
咩學校?學卷學校/私幼/名幼?幾月會開始call waiting?係咪一定要比求位信?thx

...

我有兩間有寫求位信。都是最快call的兩間。

作者: Mineralwater    時間: 17-12-11 13:57

曉如1312 發表於 17-12-11 13:52

...

寶血,高主教,聖大,聖公會

作者: chelaulau    時間: 17-12-11 14:16

見左9 間

又收多一間 declined
自問佢嗰間都做得好不錯
我同老公都答得好正路
可能真係衰在佢係9月男仔

作者: 曉如1312    時間: 17-12-11 14:28

chelaulau 發表於 17-12-11 13:53
有冇得問下學校幾時會 confirm 學位?
哩段時間明知出面出緊 offer 仲唔 confirm
佢想家長點樣呢?

其實知道學校咁安排,搞到我對原校印象差晒,都唔想再留係個到讀

作者: 曉如1312    時間: 17-12-11 14:29

Mineralwater 發表於 17-12-11 13:57
寶血,高主教,聖大,聖公會

都算出名好既幼稚園喎

作者: Mineralwater    時間: 17-12-11 14:33

曉如1312 發表於 17-12-11 14:29
都算出名好既幼稚園喎

所以不要絶望呀!還有驚喜㗎!

作者: ayll10    時間: 17-12-11 14:37

唉得兩歲多人仔就要開始參與呢啲現實遊戲,都唔知係我哋父母定香港社會嘅問題,in 咗13 間有4 offer 1 waitlist 2 rejected...
作者: chelaulau    時間: 17-12-11 14:38

曉如1312 發表於 17-12-11 14:28
其實知道學校咁安排,搞到我對原校印象差晒,都唔想再留係個到讀

都冇辦法啦,都要買個 backup
正如另一位媽咪話,比錢玩嘅遊戲

作者: chelaulau    時間: 17-12-11 14:40

ayll10 發表於 17-12-11 14:37
唉得兩歲多人仔就要開始參與呢啲現實遊戲,都唔知係我哋父母定香港社會嘅問題,in 咗13 間有4 offer 1 wait ...

講真我係㨂啲熱門學校,所以結果慘不忍睹
如果報普通啲嘅學校可能冇咁挫敗

不過講真為人父母都想睇下可唔可以幫小朋友㨂比較好嘅學校

慶幸係我小朋友每次面試都以為去玩,次次見完都話好開心
我先無咁內疚

作者: 曉如1312    時間: 17-12-11 14:50

chelaulau 發表於 17-12-11 14:40

講真我係㨂啲熱門學校,所以結果慘不忍睹

我都係揀熱門學校報,一心諗住原校做back up, 宜家我都唔知點算

作者: chelaulau    時間: 17-12-11 14:50

ayll10 發表於 17-12-11 14:37
唉得兩歲多人仔就要開始參與呢啲現實遊戲,都唔知係我哋父母定香港社會嘅問題,in 咗13 間有4 offer 1 wait ...

不過
的確過左今次K1 interview 我覺得香港教育好變態

佢咁細個都未知自己冇學校收
若果到小一都係咁,佢懂性的話都幾傷自尊心

作者: JlIl    時間: 17-12-11 15:05

得番靈糧未出... in7間得1間村校offer
仲要唔係屋企附近 mola mola
今次實要1月尾打電話周圍叩
作者: 曉如1312    時間: 17-12-13 10:36

JlIl 發表於 17-12-11 15:05
得番靈糧未出... in7間得1間村校offer
仲要唔係屋企附近 mola mola
今次實要1月尾打電話周圍叩 ...

我都係諗住一月尾打去叩門,但學位應該唔多,都唔知會唔會又好多人爭

作者: littlestar_1000    時間: 17-12-13 10:47     標題: 回覆樓主

我小朋友都一間Offer都未有,我哋報嘅都係熱門學校,只有報哥哥嗰間村校做backup, 點知連哥哥嗰間都唔收,真係好hurt

作者: ashleychungli    時間: 17-12-13 12:46

weddingdudu 發表於 17-12-9 21:14
但如果最心儀既reject 咗,係咪寫信都無用?

唔係, 我最心儀果間都reject 左女女, 我都照寫同因為我一路有拍片share 女女點滴俾屋企人, 就連YouTube link 一齊俾學校。 結果尋日去簽名讀下年K1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5