教育王國

標題: 真心請教 [打印本頁]

作者: cocaBB    時間: 17-12-5 13:28     標題: 真心請教

我哋屋企家庭每月收入約100K。樓已供滿,四大長老自給自足。
沒有特別大開支,一年有三次短途旅行、保險費等等。
有一位小朋友4歲大,讀九龍塘名幼。

請問各位讀國際學校的家長,我們的收入可以供小朋友讀國際學校嗎?
學費以外、有無其他費用要預備?
謝謝。

作者: ZackMama    時間: 17-12-5 14:20

cocaBB 發表於 17-12-5 13:28
我哋屋企家庭每月收入約100K。樓已供滿,四大長老自給自足。
沒有特別大開支,一年有三次短途旅行、保險費 ...

真心答:平有平讀啫,唔係每間都咁貴。不過depends on 你願意花幾多錢作為教育開支。

重點係,你有冇心水學校?4歲即係K2?報咗小學未?e+應該有好多間已經截咗報名了!

作者: 凝聚態    時間: 17-12-5 14:22

作者: MrsWhite    時間: 17-12-5 14:25

凝聚態 發表於 17-12-5 14:22
綽綽有餘,唯一要準備就是儲定錢給子女將來去外國讀大學,因為讀得IS九成會將來到海外讀大學。 ...

Agree

作者: behd    時間: 17-12-5 14:26     標題: 回覆樓主

唔需要供樓要讀每月keep住15000留下學費加補習其他雜費都可以。唔好忘記到時國際學校一年有幾個交流團去下歐洲同美國都幾皮野。還有每年學費8-10percent 加幅

作者: 凝聚態    時間: 17-12-5 14:34

作者: hitommycc    時間: 17-12-5 14:44

凝聚態 發表於 17-12-5 14:22
綽綽有餘,唯一要準備就是儲定錢給子女將來去外國讀大學,因為讀得IS九成會將來到海外讀大學。 ...

同意。無需供樓的話儲錢出國也沒有問題,畢竟小朋友才4歲。

作者: EconFather    時間: 17-12-5 15:08

假如你月入十萬,除稅後約有一百萬,一般國際學校總支出都不會超過30萬(已包括你交流,補習等等)。最頂級的漢基同GSIS大約平均20萬左右。(即使加入levy影響上下3至4萬左右)基本上食唔太多錢,保守計你除去所有支出還可以儲下30萬。12年已經有360萬,應該足夠你讀大學。

成日講課外活動支出,但其實你點俾,一個小朋友的時間係有限,唔通你一日有10小時ECA咩。而對很多家長,最害怕的應該不是學費,而是一些間接費用,例如,買架好d的車,summer旅行要去歐洲坐船。大部分學校都唔會迫你,只係家長自己俾自己壓力。

我觀察所得,大部分國際學校的間接支出其實都會比最有名的直資少。原因是外國家長基本上大多唔care,減少惡性循環的機會。
作者: EconFather    時間: 17-12-5 15:14

大部分的交流團,特別是低年級都可能要家長陪同。即使你有無限資金,你都不會有無限假期。假如你從前是一年去3次日本(當你一年15日假,一次去5日,一年去3次),基本上你會減一次去日本的機會,把時間留俾小朋友交流團。一加一減,其實無多到。
作者: xiubak    時間: 17-12-5 15:15

作者: EconFather    時間: 17-12-5 15:20

xiubak 發表於 17-12-5 15:15
回覆 hitommycc 的帖子

睇完大家留言我都開始有啲擔心。真係要搵咁多錢先可以讀國際學校? 我們人工無樓主 ...

一個月2萬,一年咪24萬,你搵十億又係24萬,搵100萬都係24萬。唔洗咁擔心,中國有d家長賣左隻牛俾小朋友讀大學都係咁。
最緊要自己覺得對得住小朋友。

作者: EconFather    時間: 17-12-5 15:24

仲有我成日都聽有d爸爸話讀國際學校要買架好d的車,但其實事實係爸爸想換跑車。學費同消費,大家都入晒小朋友條數
作者: canteen31    時間: 17-12-5 15:31

agree,讀國際學校同車係無correlation㗎,我哋連車都無添,其他同學仔又有司機又ferrari。。。but im comfortable getting the bus in front of them with my daughter and she shouldn't feel ashamed too.
作者: Dear-Valerie    時間: 17-12-5 15:41

我覺得最重要留意...
1. 學費每年加價
2. 外國升學開支
3. 將來退休生活
作者: EconFather    時間: 17-12-5 15:46

學費係會加,不過,如果我無估錯,加得最勁(按百分比)會係比較實惠個d(特別是ESF)。 原因係最頂的gsis,isf, hkis,harrow同cis已經好貴。要等實惠個d追上來先會再加。(似終大家都會睇性價比)
作者: xiubak    時間: 17-12-5 15:47

作者: mandy_ng207    時間: 17-12-5 15:54

Dear-Valerie 發表於 17-12-5 15:41
我覺得最重要留意...
1. 學費每年加價
2. 外國升學開支
同意
同埋會唔會未來有職升,有人工加?
另外就係會不會有第二個小朋友?如果一個小朋友的話,靈活性會較高(可以搬細屋,唔請工人)
當然值不值得為左讀IS唔要細佬妹係另一個問題...

作者: hitommycc    時間: 17-12-5 15:57

xiubak 發表於 17-12-5 15:47
我都無車。不過就算有車都冇用,學校根本無位泊 😅

hk沒有幾個學校有位泊車吧⋯⋯不坐校車時學生老師放學後同等巴士非常正常了⋯⋯

作者: dem0cracy    時間: 17-12-5 16:04

EconFather 發表於 17-12-5 15:46
gsis,isf, hkis,harrow同cis已經好貴。要等實惠個d追上來先會再加

啲新校間間都收差唔多呢個價位(學費+建校費),相比起嚟呢幾間算好抵…
作者: EconFather    時間: 17-12-5 16:12

香港一個學生,如果要維持小班教學,一個學生大約成本約15萬左右。(維持一個1班20學生)

而如果要維持一間新校維修,大約是5萬左右(例如維修遊泳池等等)

電腦又要錢,冷氣又要錢,software又要錢(唔可以用老番),香港學校基本上好多支出。而本地學校要提升設備,就要等教育局批錢,可能批個日你小朋友已經大學畢業。
作者: 凝聚態    時間: 17-12-5 16:15

作者: hungcheung0720    時間: 17-12-5 16:28

作者: 364857    時間: 17-12-5 16:30

EconFather 發表於 17-12-5 15:46
學費係會加,不過,如果我無估錯,加得最勁(按百分比)會係比較實惠個d(特別是ESF)。 原因係最頂的gsis,i ...
其實CIS,GSIS,ISF,harrows,GSIS 等 ,GSIS是最平,小學一年14萬,仲平過那些新校,而且債券50萬是可以取回的。
作者: EconFather    時間: 17-12-5 16:39

364857 發表於 17-12-5 16:30
其實CIS,GSIS,ISF,harrows,GSIS 等 ,GSIS是最平,小學一年14萬,仲平過那些新校,而且債券50萬是可以 ...
正如半島酒店自助餐,其實好多市民都俾得起,只要係財務上安排下,左加右減,總有辦法。
但好多家長因為唔了解,就係門口望。最常誤解係,有d學校要俾幾百萬買債券先入到。但事實唔係。

作者: nintendo    時間: 17-12-5 16:41

EconFather 發表於 17-12-5 15:08
大部分學校都唔會迫你,只係家長自己俾自己壓力。

基本係家長的心結,自己要同人比。
有自卑感是家長,成日在乎人地點睇自己。

作者: EconFather    時間: 17-12-5 16:47

nintendo 發表於 17-12-5 16:41
基本係家長的心結,自己要同人比。
有自卑感是家長,成日在乎人地點睇自己。

如果你小朋友同學係李嘉誠個孫,基本上你買個咩手袋都唔關係。正如馬雲講笑說,在核子彈面前,所有功夫都係廢。
最麻煩個堆反而係中產,因為大家接近,就好似賽車咁,係後面追住你。

有時超級名人比你想像中怕事,佢地唔想俾人傳媒寫臭佢地,大部分其實好nice。再者佢地明白一件事,如果小朋友因為佢地名聲而影響左社交,對小朋友係壞事。

如果佢地小朋友打你小朋友,真係搞大左,佢地仲麻煩。

作者: samsam123321    時間: 17-12-5 16:50

另一錯誤觀念係要去外國讀大學。本地大學會收,但最大問題係小朋友唔願入讀本地大學水泡科
作者: samsam123321    時間: 17-12-5 16:54

另del.
作者: cocaBB    時間: 17-12-5 16:54

謝謝大家回覆。
家在新界區,打算target ICHK, NIS or Anfield.
邊間收都會讀。

如果再生一個小朋友, target 都係國際學校,你地會唔會認為太冒險?

謝謝。

作者: EconFather    時間: 17-12-5 16:58

cocaBB 發表於 17-12-5 16:54
謝謝大家回覆。
家在新界區,打算target ICHK, NIS or Anfield.
邊間收都會讀。

我建議你入左先,入唔到,你可能煩到無時間生(笑)。

祝你好運。

作者: EconFather    時間: 17-12-5 17:03

samsam123321 發表於 17-12-5 16:50
另一錯誤觀念係要去外國讀大學。本地大學會收,但最大問題係小朋友唔願入讀本地大學水泡科 ...
大部分國際學校學生都會追夢,所以佢地會去外國讀埋d 香港家長覺得搵唔到食的科目。例如,地埋,文學,藝術,電影研究等等。香港學科少,呢個係最大問題。
純搞笑,香港有好多廣告賣小朋友做太空人,不過香港無太空工程科。

作者: EconFather    時間: 17-12-5 17:13

hungcheung0720 發表於 17-12-5 16:28
笑左
有另一d家長覺得俾小朋友讀國際學校好貴,之後我問佢,你公司花紅好勁wow,佢話係,仲買左隻幾十萬的pp名錶。
之後我問做咩個仔咁辛苦,要讀本地學校,你不如d花紅俾佢讀國際學校。

佢答:隻錶用來裝身,番工要見人,要搵食。

作者: funfun0209    時間: 17-12-5 17:34

交到學費咪得LAW, 而家國際已經好平民化.... 並唔係咩野富有人家的專利
作者: Dear-Valerie    時間: 17-12-5 17:53

del.
作者: ZackMama    時間: 17-12-5 17:56

cocaBB 發表於 17-12-5 16:54
謝謝大家回覆。
邊間收都會讀。

全部都係細校,Anfield KG有過百人Y1得50個位,ICHK KG有48人Y1得56個位,NIS就唔清楚,要入都唔容易。不過上Anfield website睇過,搵唔到有講debenture同capital levy,係咪即係唔需要俾呢?

作者: EconFather    時間: 17-12-5 18:00

Dear-Valerie 發表於 17-12-5 17:53
我小朋友學校算係學費貴的IS, 但大部份家長都down to earth, 平日接送極少見到名牌上身司機接送跑車出入. ...

有d唔準接送,一定要校車。

作者: cocaBB    時間: 17-12-5 19:59

回覆 ZackMama 的帖子

ICHK, NIS 和 Anfield 都唔使俾debenture。小朋友英文close to native. 希望有學校收佢。

作者: EconFather    時間: 17-12-5 20:20

cocaBB 發表於 17-12-5 19:59

ICHK, NIS 和 Anfield 都唔使俾debenture。小朋友英文close to native. 希望有學校 ...
祝你好運
作者: virginiatse    時間: 17-12-5 21:41

cocaBB 發表於 17-12-5 19:59

ICHK, NIS 和 Anfield 都唔使俾debenture。小朋友英文close to native. 希望有學校 ...

ichk要比65k

作者: Moonlight819    時間: 17-12-5 22:08     標題: 回覆樓主

NAIS也要比10萬。

作者: hitommycc    時間: 17-12-5 22:12

Moonlight819 發表於 17-12-5 22:08
NAIS也要比10萬。

樓主說的是NIS吧

作者: tibbar2011    時間: 17-12-5 22:32

回覆 EconFather 的帖子

sorry dont understand what does buying a nice car have to do with sending kids to international school???
作者: 紅紅    時間: 17-12-6 00:53     標題: 回覆樓主:

其實考慮得比小朋友讀IS的,自己計過條數覺得ok就真係ok, 基本上只是一個銀碼,而且明碼實價,冇乜Hidden charge。果d所謂附帶開支其實唔多 …… 每年幾個field trips, 收一百幾十蚊交通費(通常去野外學習,唔使比入場費),一個camp, 千零二千蚊,高年級一個海外交流團,係比較貴,但名額非常少,唔去嘅人多過去嘅人,所以完全唔需要擔心唔去會俾人鄙視。

至於ECA, teacher run clubs都是免費的,其他興趣班出外面學,讀LS or IS都是果條數,又唔會話你讀IS人地會收你貴d,更唔會因為讀IS會去學多d嘢,反而可能可以慳返補習費。

至於其他門面嘢,更加唔使擔心,多數正常人都唔會8掛你有幾多身家,大家都交一樣學費,所以喺學校大家都係平等的!當然一定有d狗眼看人低嘅人,但呢d人不限於IS先有,而且亦是極少數,咁咪咪鬼理佢哋囉,仲有大把正常家長可以做吓朋友!

作者: ZackMama    時間: 17-12-6 09:39

virginiatse 發表於 17-12-5 21:41
ichk要比65k

Capital debenture N to Y6: $65k
每年再要俾capital Levy: $15k/child

然後 Secondary 仲有3 installment嘅 debenture.

呢幾間個價錢差好遠喎!個人認為,睇吓入到邊間再決定生唔生第二個啦!
當然我都識得有人家庭月入接近(可能唔夠)100k,但兩個小朋友讀ESF,要養7人車同埋工人,每年再去歐洲旅行。喺唔洗供樓同埋唔洗供養父母嘅情況下,佢係一位月光族。

作者: GGD    時間: 17-12-6 10:54

I have similar concern too.

May I ask if my understanding is correct?

For primary school (say ESF), other than school fee, we may need:-
(a) a computer, (b) the cost for field trip (less than or around a hundred) a few times per year, (c) in higher years, go camping in hong kong once a year (don't know the fee, but i guess less than $10,000).

For secondary school, in higher years (or every year?) they need to do CAS. students can go to Nepal to teach eng, to Cambodia to build a house, or stay in hk to learn horse riding or do voluntary work in cross road. It seems to be not  too costly. Of course, they can go to spain to learn spainish, or go kayaking in France.

For private tutorial classes, i understand some do and some dont take. But if they take private tutorial classes, its more expensive than the one for DSE students. (but no idea how expensive it is)

Other than the above, is there a lot of money we may spend?

Fees for university overseas, its too far away, i can only say i would try my best to send my kids to study overseas.

Many thanks.

作者: 盧豬    時間: 17-12-6 11:54

xiubak 發表於 17-12-5 15:15
回覆 hitommycc 的帖子

睇完大家留言我都開始有啲擔心。真係要搵咁多錢先可以讀國際學校? 我們人工無樓主 ...

我小朋友而家讀緊K1,唔係IS,但都希望Y1可以轉讀IS.  Target 同樓主差不多 ICHK,EFS同NIS或者Think.
我都係預兩萬一個月,請問你小朋友而家有幾大?

作者: xiubak    時間: 17-12-6 12:07

作者: 盧豬    時間: 17-12-6 12:34

xiubak 發表於 17-12-6 12:07
我小朋友九歲

可以請問你小朋讀邊間IS嘛?

作者: EconFather    時間: 17-12-6 12:35

GGD 發表於 17-12-6 10:54
I have similar concern too.

May I ask if my understanding is correct?
平有平讀,貴有貴讀。

作者: 凝聚態    時間: 17-12-6 15:58

作者: 抺茶雪糕    時間: 17-12-6 16:03     標題: 回覆樓主

認識唔少家庭都係家庭月入大概70k ,有一至兩個小朋友讀國際學校,所以應該冇問題

作者: xiubak    時間: 17-12-6 17:06

作者: 盧豬    時間: 17-12-6 23:36

凝聚態 發表於 17-12-6 15:58
以現在生活指數計,在IS小學就讀只需每年預岀約18萬元,而中學則約24萬, 已能包括一切學校及課外活動的開 ...

多謝你回覆,咁我就放心了。。。
希望我小朋友可以考到其中一間。

作者: susumi123    時間: 17-12-7 17:22

EconFather 發表於 17-12-5 17:13
有另一d家長覺得俾小朋友讀國際學校好貴,之後我問佢,你公司花紅好勁wow,佢話係,仲買左隻幾十萬的pp名錶 ...

你令我諗起我有個朋友都係咁,俾個仔讀國際幼稚園,自小鐘意係人面前show off 自己個仔D英文有幾叻,但到小學讀番local school 私校,我話你其實供得起點解你唔俾個仔讀IS, 佢話因為佢要換車,同埋要買名錶。但同一時間,佢知我女讀IS,就講好多IS壞話,例如叫我小心呀,讀IS出嚟D人曳到爆,又話我女第時會唔識中文好可憐…… 我覺得佢簡直不可理喻

作者: 凝聚態    時間: 17-12-7 17:45

作者: ZackMama    時間: 17-12-7 18:45

凝聚態 發表於 17-12-7 17:45
個間係咪真正國際幼稚園黎㗎?

想請問,真正國際幼稚園係咪全部都冇K3?咁呢位朋友K2同LS小一中間去咗邊呢?

作者: susumi123    時間: 17-12-7 18:47

凝聚態 發表於 17-12-7 17:45
個間係咪真正國際幼稚園黎㗎?

唔係啦,本地幼稚園但叫”國際"幼稚園。但佢覺得自己個仔識講native english

作者: 凝聚態    時間: 17-12-7 21:03

作者: 凝聚態    時間: 17-12-7 21:04

作者: EconFather    時間: 17-12-7 21:18

susumi123 發表於 17-12-7 17:22
你令我諗起我有個朋友都係咁,俾個仔讀國際幼稚園,自小鐘意係人面前show off 自己個仔D英文有幾叻,但到 ...
有時我會同小朋友講,你就是我的法拉里(笑)
我覺得讀本地學校可能仲貴,好多時好多好無聊的間接開支。例如要參加好多興趣班,而因為要陪佢參加興趣班,我就要成日去咖啡店度坐,買左好多杯咖啡。

之後時間長d就會食個貴飯。周未無乜興趣班,我就可以去行下山,野下餐,健康好多。

作者: EconFather    時間: 17-12-7 21:32

susumi123 發表於 17-12-7 18:47
唔係啦,本地幼稚園但叫”國際"幼稚園。但佢覺得自己個仔識講native english
...

好多香港家長會覺得英文卷晒音就係native,但我會比較注重思考方式native,而唔係口音native。
香港小朋友最多出現其實係文法問題的港式英語,例如佢地唔識分 shoes, hair, 呢d抽象字,對countable同uncountable 呢d英文先有的問題,就會經常講, where is my shoes? so many hairs. do you happy 等等.

外國人一聽就知。佢地覺得好怪,就好似外國人同你講,我食左一個香蕉,個量詞好怪。

作者: mandy_ng207    時間: 17-12-8 13:47

你令我諗起我6299...
佢地係30幾年前由大陸來港,來港前完全唔識廣東話,宜家99發音已經好純正啦。
但佢地係唔知自己講緊個字點樣寫,量詞錯晒,打whatsapp更加慘不忍睹(用晒d普通話音來寫)
可能港式英文的不native,就是這個方面吧。
當然,LS亦有好多學生英文水平很高,但他們一定要由基礎學起,再加上很多練習,才可以追上English as first language嘅人的水平啦

作者: ratafan    時間: 17-12-8 20:06

tibbar2011 發表於 17-12-5 22:32

sorry dont understand what does buying a nice car have to do with sending ki ...

Hahaha exactly!
We also hv a car but seldom drive our kids to school. They took school bus when they were small and now make their ways to school themselves.

作者: 232    時間: 18-1-4 22:57

ZackMama 發表於 17-12-5 14:20

真心答:平有平讀啫,唔係每間都咁貴。不過depends on 你 ...

中學有邊間平又好?

作者: ZackMama    時間: 18-1-5 09:56

232 發表於 18-1-4 22:57
中學有邊間平又好?

唔好意思,我暫時只係幫小朋友research緊小學,至於中學,麻煩各位ek前輩幫忙解答。

同埋除咗平,仲有咩其他criteria呢?例如curriculum同地區?我之前爬文,見有人講話CKY呀,保良局建造商會學校或者YMCA好似價錢相宜啲,不過我都唔肯定係咪,建議你可以上佢地website睇吓。

作者: ol_bb    時間: 18-1-5 11:29

232 發表於 18-1-4 22:57
中學有邊間平又好?

YMCA Christian college 是直資中學,學費約$4000/月
http://www.ymcacc.edu.hk/en/home/index.
作者: ChocoMilk33    時間: 18-1-5 12:47

susumi123 發表於 17-12-7 17:22
你令我諗起我有個朋友都係咁,俾個仔讀國際幼稚園,自小鐘意係人面前show off 自己個仔D英文有幾叻,但到 ...
咁嘅樣....還稱呼他為「朋友」????

作者: Monstereasy    時間: 18-1-5 13:05

ol_bb 發表於 18-1-5 11:29
YMCA Christian college 是直資中學,學費約$4000/月
http://www.ymcacc.edu.hk/en/home/index. ...

想知YMCACC 每年GCE位夠唔夠分? 有無學生唔到GCE要讀DSE? Thank you

作者: ol_bb    時間: 18-1-5 13:45

學校是直資,接受政府資助,GCE人數上限是49%,所以你指情況會有機會發生的!當然每年情況不同!
作者: DreamKid    時間: 18-1-5 19:43

就算係小學camp 都有人因為不同既原因唔去,有父母覺得危險、有啲撞時間音樂試等等。學校從來都冇問題。所以真係冇壓力㗎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5