教育王國

標題: 中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機 [打印本頁]

作者: iceface    時間: 17-12-1 17:06     標題: 中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機

請間, 中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機? B1a/B1b/B1c?

作者: artroboy    時間: 17-12-1 17:09

好問題。。。。
作者: 2jkidsfather    時間: 17-12-1 17:10

iceface 發表於 17-12-1 17:06
請間, 中西區自行選KC 和QC 要咩Banding 先有機? B1a/B1b/B1c?

自行選KC 和QC 要有機: B1a
---
我寫B1b or B1c, 你會信嗎?

作者: honeyki    時間: 17-12-1 17:15

2jkidsfather 發表於 17-12-1 17:10
自行選KC 和QC 要有機: B1a
---
我寫B1b or B1c, 你會信嗎?

請問Band 1a, 級幾以內才是??

作者: YDLFATHER    時間: 17-12-1 17:15

級前5
作者: honeyki    時間: 17-12-1 17:16

YDLFATHER 發表於 17-12-1 17:15
級前5
明白, 唔該!!

作者: mcl203    時間: 17-12-1 17:22

honeyki 發表於 17-12-1 17:15
請問Band 1a, 級幾以內才是??

學生真正係無分ABC,坊間去分ABC亦無認定既標準,我估,一般用學生人數➗9吧~~~

又事實,舉例,有某些學校1C生入1A校,亦有些學校1A生入B2校,難有統一説法~~~

作者: aeiou_drm    時間: 17-12-1 17:24     標題: 回覆樓主:

B1A,  最好再加的特異功能

QC - 級五內有機會面試
KC - 全 In,  級十之內

練下面試技巧

作者: IloveJJ    時間: 17-12-1 17:29

作者: hkpapa852    時間: 17-12-1 17:32

mcl203 發表於 17-12-1 17:22
學生真正係無分ABC,坊間去分ABC亦無認定既標準,我估,一般用學生人數➗9吧~~~

又事實,舉例,有某些 ...
現實中, 我相信會有個別學校, 係不存在全港Top 1/27 既學生

作者: iceface    時間: 17-12-1 17:58

明白. 謝謝各位.

作者: little_yolky    時間: 17-12-1 18:06

hkpapa852 發表於 17-12-1 17:32
現實中, 我相信會有個別學校, 係不存在全港Top 1/27 既學生
Top 1/27好多學校都無吧!Top 1/9都未必間間學校有啦。
作者: hkpapa852    時間: 17-12-1 18:11

little_yolky 發表於 17-12-1 18:06
Top 1/27好多學校都無吧!Top 1/9都未必間間學校有啦。

其實我係想講Top 1/9 ,又打錯

作者: little_yolky    時間: 17-12-1 18:15

hkpapa852 發表於 17-12-1 18:11
其實我係想講Top 1/9 ,又打錯
一線學校好D, 我諗二線學校已經唔一定有全港B1A了。去到皇仁/英皇呢D水平, 自行我諗真係要B1aaa至得, 所以你無打錯, 真係1/27。不過佢哋好彩無咗班女仔爭啫。
作者: TLHE    時間: 17-12-1 18:46

回覆 IloveJJ 的帖子

是的,每間学校也不同的。
我們是地区一線男女校,上年级十內有2位男生都有面試機会,而且傳統小学的話,级十內女生佔多,是较少男生可排前列的。

相反,有男生级二,也没有面試机会,估计因為小学是二、三線, 因為全级也不超过50人

肯定的是,若没有B1A成绩,相信自行机会不大

作者: IloveJJ    時間: 17-12-1 19:25

作者: artroboy    時間: 17-12-1 20:13

以全港計,有些小學差不多全級3/4 都係band 1生,有些全級頭十都比多咗。  以自己學校過往記錄作參考會準確d.
作者: mcl203    時間: 17-12-1 20:14

artroboy 發表於 17-12-1 20:13
以全港計,有些小學差不多全級3/4 都係band 1生,有些全級頭十都比多咗。  以自己學校過往記錄作參考會準確 ...

呢個75%又是否難度高D ? ~~~

作者: artroboy    時間: 17-12-1 20:21

mcl203 發表於 17-12-1 20:14
呢個75%又是否難度高D ? ~~~
但係事實wor . 你都見有時d 討論:「我地b1aa生、頭三名都無得見某間,有d又話我地學校考廿幾名都有喎,唔係頭五都入到⋯」
作者: TLHE    時間: 17-12-1 20:51

回覆 artroboy 的帖子

所以,最好問下同校可自行入QC, KC的学生的级排位,就最準確。
如果可以的話,可以查探下師兄升中後校內成绩可在前列的話,机会更高!

作者: chai    時間: 17-12-1 21:06

想問下學生人數➗9⃣️,可信度高嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-1 21:17

iceface 發表於 17-12-1 17:06
QC:B1A;
KC:B1B 已經好大機會。

作者: IloveJJ    時間: 17-12-1 21:42

作者: IloveJJ    時間: 17-12-1 21:42

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-1 21:45

IloveJJ 發表於 17-12-1 21:42
KC我哋B1B都唔得
我仔嗰年考2X~30既同學都得,仲跨區自行入咗4個。
作者: IloveJJ    時間: 17-12-1 21:52

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-1 21:53

IloveJJ 發表於 17-12-1 21:52
你哋一級多少人?2x-30都係自行的?我知我哋2x入到,但3x就唔得了!我哋係165人的
...
120人左右。
作者: CALVEN    時間: 17-12-1 22:02

little_yolky 發表於 17-12-1 18:15
一線學校好D, 我諗二線學校已經唔一定有全港B1A了。去到皇仁/英皇呢D水平, 自行我諗真係要B1aaa至得, 所以 ...

你太保守了,我見有D家長B1B,B1C甚至B2A巳報以上學校。
作者: chai    時間: 17-12-1 22:06

唔好意思,可否解釋下學生人數➗9⃣️?thx

作者: IloveJJ    時間: 17-12-1 22:17

作者: TLHE    時間: 17-12-1 22:22

回覆 CALVEN 的帖子

報名當然得,問題係会否有被擇選面試的机会!皇仁会根據教育局排名,選最佳200名面試,爭43个自行位。
B1A都分分鐘要敬陪末坐,根本没有上埸机会,何况B1BC, B2A?
只会淪為炮灰,徒失自行机会,何必?
知已知彼,才能百戰百勝,明知不可为而为之,这可不是時机哦!

作者: ivyscyip    時間: 17-12-1 22:23

CALVEN 發表於 17-12-1 22:02
你太保守了,我見有D家長B1B,B1C甚至B2A巳報以上學校。

報啫,入唔入到先?

QC只in 200人,我唔信B1C會入到頭200囉。

作者: CALVEN    時間: 17-12-1 22:25

TLHE 發表於 17-12-1 22:22

報名當然得,問題係会否有被擇選面試的机会!皇仁会根據教育局排名,選最佳200名面試 ...
可能因為自行有2個機會,其中一個博盡掛。
作者: CALVEN    時間: 17-12-1 22:28

ivyscyip 發表於 17-12-1 22:23
報啫,入唔入到先?

QC只in 200人,我唔信B1C會入到頭200囉。
我知QC in 200人,但同學真係唔少人報QC
作者: TLHE    時間: 17-12-1 22:36

那可能是家長情願自行QC, KC不入,都可以跌落大抽獎而巳!寧先死(自行)而換後生(抽獎)的机会。
但樓主問是自行的机会🤔,老實說非B1A 而又沒有特殊技能者,尤如自殺,生还机会好微

作者: IloveJJ    時間: 17-12-1 22:46

作者: CALVEN    時間: 17-12-1 22:49

IloveJJ 發表於 17-12-1 22:46
你哋學校啲家長咁進取既
係呀,仲好多報其他神校㗎。
作者: ivyscyip    時間: 17-12-1 22:49

CALVEN 發表於 17-12-1 22:28
我知QC in 200人,但同學真係唔少人報QC

我知,係家長心目中自己個仔係最好的,但大部分亦失敗而回。B1B以後的,自行真的連in的機會都冇。 要不要浪費一個自行機會,自己諗。

升中又冇誠意分,除非係灣仔網,可以抽qc ....如果唔係,就算幾心儀,我都唔去做炮灰

作者: mcl203    時間: 17-12-1 22:50

chai 發表於 17-12-1 21:06
想問下學生人數➗9⃣️,可信度高嗎?

➗9,係部分學校,又或如我呢D家長,用於評估小朋友在校內既大概位置,有助於部署升中選校策略。至於準確性有幾高,可以講係無準確性可言,某校B1B學生可以考入B1A中學,但某校B1B學生可以考B2A中學可能亦失敗,始終每間學校教學程度不一,語言不一,坊間認受性不一,家庭背景不一,變數太多。

所以個人認為,B1A/B/C用於參考下自己小朋友在本身學校位置,在升學市場競爭性如何,亦無妨,但亦無須太著意是否ABC ~~~

作者: mcl203    時間: 17-12-1 22:58

artroboy 發表於 17-12-1 20:21
但係事實wor . 你都見有時d 討論:「我地b1aa生、頭三名都無得見某間,有d又話我地學校考廿幾名都有喎,唔 ...

引用於官校可能會比較漠視其他選擇學生因素,專注於學業成績,某A校級30 B1C可能排全港5000,但某B校級3排全港5001,咪有機會收A,唔收B囉,但,我係估既~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-1 23:00

chai 發表於 17-12-1 22:06
唔好意思,可否解釋下學生人數➗9⃣️?thx
區內學生人數除三,就係每個BANDING既學生人數。如果將每個BANDING分三份,就需要除九。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-1 23:04

CALVEN 發表於 17-12-1 22:25
可能因為自行有2個機會,其中一個博盡掛。
如果係中西區、灣仔區、東區,其實今年自行一應該仲可以略為進取啲。當然自行二需要俾舊年略為保守啦。
作者: mcl203    時間: 17-12-1 23:08

mcl203 發表於 17-12-1 22:50
➗9,係部分學校,又或如我呢D家長,用於評估小朋友在校內既大概位置,有助於部署升中選校策略。至於準確 ...

再亂估多D,若有機會體會吓,某些強直資既分班試,你可能會體會到所謂各校既B1A/B/C生既學術水平,往往係某校B1C生分班成績優於另一間強校B1A生級一。所以,B1 ABC係無任何指標性,自行評估機會率,決定後一試無妨,但風險自負~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-1 23:12

mcl203 發表於 17-12-1 23:08
再亂估多D,若有機會體會吓,某些強直資既分班試,你可能會體會到所謂各校既B1A/B/C生既學術水平,往往係 ...
校內考試,始終有 halo effect 成份。
作者: mcl203    時間: 17-12-1 23:21

王家爸爸 發表於 17-12-1 23:12
校內考試,始終有 halo effect 成份。

望吓先啦,仲有好多非直接既派後觀察位,可以定可靠性,咪當D強直資經驗流流地~~~

作者: Hellomimi112    時間: 17-12-2 00:48

CALVEN 發表於 17-12-1 22:02

原來有B1C、B2A報QC、KC,唔怪得每年都有升中家長喊哂口話唔知派咗去邊……

作者: chai    時間: 17-12-2 00:50

王家爸爸 發表於 17-12-1 23:00
區內學生人數除三,就係每個BANDING既學生人數。如果將每個BANDING分三份,就需要除九。 ...

謝謝各位啲解答,俾我消化下。

作者: jessimm    時間: 17-12-2 00:55

全香港B1A 人數大約有多少?
作者: YDLFATHER    時間: 17-12-2 01:05

jessimm 發表於 17-12-2 00:55

簡單既計法就係全港小六生總數除九
作者: mama_papa    時間: 17-12-2 01:11

TLHE 發表於 17-12-1 22:22

報名當然得,問題係会否有被擇選面試的机会!皇仁会根據教育局排名,選最佳200名面試 ...
QC 的 面試名單,應該是跟成績(教育局排名、40%)+ 課外活動(15%)去排首200個,如果課外活動夠勁,1b/1c 都可能有機會面試。
作者: CALVEN    時間: 17-12-2 06:23

Hellomimi112 發表於 17-12-2 00:48
原來有B1C、B2A報QC、KC,唔怪得每年都有升中家長喊哂口話唔知派咗去邊……
...
因為K C全i n,家長期望面試時突圍而出。
作者: b3410    時間: 17-12-2 09:14

mama_papa 發表於 17-12-2 01:11
QC 的 面試名單,應該是跟成績(教育局排名、40%)+ 課外活動(15%)去排首200個,如果課外活動夠勁,1b/1c  ...
我只識大概估計。適齡小朋友5-6萬個左右,可能有啲唔考呈分試,當4萬個小朋友考。通常小學女仔勁啲,當top 學生男女比例 2:3。

所謂全港b1a 已經有1400個男同學。
再假設其中1/3 至1/4 同學報QC,報名的人會有400 - 500,揀人in , 再甄選,最後大概10 取一。如此計數,top 10 學生可以報,不過要top 1 % 至2% 的同學先比較穩陣。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 09:29

jessimm 發表於 17-12-2 00:55

舊年參加中學派位既學生有45,544人,所以每個BANDING大約有15,181人,每個細分BANDING大約有5,060人。今年人多啲,16/17年度小六學生人數係48,841人,所以實際B1A學生有5,426人。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 09:37

估計未來3年既升中人數:
17/18年度:48,841人
18/19年度:51,913人,多6.3%
19/20年度:55,890人,再多7.7%(即係同17/18年度比較,共多14.4%)
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 09:43

mama_papa 發表於 17-12-2 01:11
QC 的 面試名單,應該是跟成績(教育局排名、40%)+ 課外活動(15%)去排首200個,如果課外活動夠勁,1b/1c  ...
話就話係咁計,現實可能有好大落差。面試既人可能係分兩條隊,第一,課外活動勁,成績唔差既。第二,成績勁既(可能係接近100%按照教育局排名)。
作者: mw7183    時間: 17-12-2 09:59

王家爸爸 發表於 17-12-2 09:37

咁17/18年系唔係要保守去填?

作者: TLHE    時間: 17-12-2 10:08

回覆 王家爸爸 的帖子

上年QC甄選学生资料上也提到若申请人在学業成绩已達相當水平,且在音樂或運動有卓越表现者,学校会就此類别约見约20名申請者,而取錄名额將不超逾7個。
所以,應該是有2条隊,成绩佔大户,另一条就是特異功能。

取錄评分是成绩40%, 課外活動15%, 面试45%

若孩子设有特異功能,成绩又未夠资格入这条180 人(200-20)的隊伍,如何有机会靠面试突圍而出?根本是連上埸的机会也沒有呀

作者: Band5    時間: 17-12-2 10:21

王家爸爸 發表於 17-12-2 09:37

KC同QC幾時至有機會開番5班中一?

作者: Hellomimi112    時間: 17-12-2 10:54

b3410 發表於 17-12-2 09:14
我只識大概估計。適齡小朋友5-6萬個左右,可能有啲唔考呈分試,當4萬個小朋友考。通常小學女仔勁啲,當top  ...

其實你呢個估計都相當正路,所以B1A自1可去QC面試200的機會都没保證,其他Band想入去突圍真係……

經過去年的經驗,根本間間也睇成績作為基礎再看其他能力。

作者: b3410    時間: 17-12-2 11:04

Band5 發表於 17-12-2 10:21
希望升中人數過5萬時可以開。即係1,2年後。如果唔係入讀的機會更加凍過水。。。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:20

TLHE 發表於 17-12-2 10:08
回覆 王家爸爸 的帖子

上年QC甄選学生资料上也提到若申请人在学業成绩已達相當水平,且在音樂或運動有卓越 ...
首先要入到閘
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:21

Band5 發表於 17-12-2 10:21
我估無咁快啦
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:26

mw7183 發表於 17-12-2 09:59
咁17/18年系唔係要保守去填?
17/18年保守啲啲就夠,不過之後兩年就最好再保守啲。

作者: ivyscyip    時間: 17-12-2 11:28

王家爸爸 發表於 17-12-2 11:26

細的正係两年後,如果keep到級一、二,我先敢去報QC...

作者: HaYi    時間: 17-12-2 11:30

Hellomimi112 發表於 17-12-2 10:54
其實你呢個估計都相當正路,所以B1A自1可去QC面試200的機會都没保證,其他Band想入去突圍真係……

經過去 ...

Qc 選人in. 吾係b1aaa or 有特殊功我估入門in 都吾得,但全in 類如kc 会吾会1c成績面試好而机会大左? (但真難想像哩類名校不限band 全in, band 3都可入form?)

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:37

ivyscyip 發表於 17-12-2 11:28
細的正係两年後,如果keep到級一、二,我先敢去報QC...
其實好睇邊區,如果係灣仔,大抽獎時入QC機會都大,所以應該好多人都會自行其中一張表報QC。
作者: mw7183    時間: 17-12-2 11:47

王家爸爸 發表於 17-12-2 11:26

保守意思系乙二就放b2校
小兒油尖旺區

作者: ivyscyip    時間: 17-12-2 11:50

王家爸爸 發表於 17-12-2 11:37
其實好睇邊區,如果係灣仔,大抽獎時入QC機會都大,所以應該好多人都會自行其中一張表報QC。 ...

我係東區,又唔係愛官。灣仔網心儀qc就當然另外一個玩法

如果keep到成績,為求多個機會,我諗緊轉去灣仔區。

作者: hkpapa852    時間: 17-12-2 11:55

b3410 發表於 17-12-2 11:04
希望升中人數過5萬時可以開。即係1,2年後。如果唔係入讀的機會更加凍過水。。。
...

當年有大約200間中學一齊減班,如果要加番班,可能又要一齊加,否則又會引起更多問題。

相信2/3年,甚至4/5年內都無乜機會可以加番班

作者: ivyscyip    時間: 17-12-2 11:57

hkpapa852 發表於 17-12-2 11:55
當年有大約200間中學一齊減班,如果要加番班,可能又要一齊加,否則又會引起更多問題。

相信2/3年,甚至 ...

4/5年後出生率又跌返,我估又唔會加。

作者: Hellomimi112    時間: 17-12-2 11:57

ivyscyip 發表於 17-12-2 11:50

東區甲部QC放得兩大個位,真係要加油呀!最緊要打到入面試,才有多D勝算。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:58

hkpapa852 發表於 17-12-2 11:55

相信2/3年,甚至 ...
4/5年之後人數又減返,更多無可能

作者: ivyscyip    時間: 17-12-2 11:58

Hellomimi112 發表於 17-12-2 11:57
東區甲部QC放得兩大個位,真係要加油呀!最緊要打到入面試,才有多D勝算。
...

級頭三應該可以in.

最衰old boys冇分加

作者: Hellomimi112    時間: 17-12-2 12:04

ivyscyip 發表於 17-12-2 11:58
級頭三應該可以in.

你係東區邊間小學呀?今年QC狀元出自東區基愛,去年狀元出自東區基西,呢兩間可能有分加呢……(emoji)

作者: TLHE    時間: 17-12-2 12:16

回覆 ivyscyip 的帖子

、有级三應該都好有机会,加油! 祝福你!
作者: BBKDWLAM    時間: 17-12-2 12:17

ivyscyip 發表於 17-12-2 11:58
級頭三應該可以in.

感情關係,如果自信真係B1A成績,應繼續試,OB應會理解。
作者: ivyscyip    時間: 17-12-2 12:21

Hellomimi112 發表於 17-12-2 12:04
你係東區邊間小學呀?今年QC狀元出自東區基愛,去年狀元出自東區基西,呢兩間可能有分加呢……(emoji)
...

唔係呢兩間⋯⋯希望有感情分加

阿仔由細去open day ,從小到大的目標。

作者: sumchanma    時間: 17-12-2 12:58

ivyscyip 發表於 17-12-2 11:50

如果心儀QC就轉區有著數,如果唔係targetQC,你覺得係咪留在東區會好d呢?東區好似學校多些同平均些,因為我仔的成績唔標青。同埋,我們應該同校,你點知道小朋友名次?

作者: ivyscyip    時間: 17-12-2 13:08

sumchanma 發表於 17-12-2 12:58
如果心儀QC就轉區有著數,如果唔係targetQC,你覺得係咪留在東區會好d呢?東區好似學校多些同平均些,因為 ...

獎學金

作者: sumchanma    時間: 17-12-2 13:13

ivyscyip 發表於 17-12-2 13:08
獎學金

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 13:46

Hellomimi112 發表於 17-12-2 12:04
...
呢兩間既學生一直都係港島中學既至愛之一。
作者: ivyscyip    時間: 17-12-2 13:48

sumchanma 發表於 17-12-2 13:13

關於東區的問題,我係東區冇乜心儀,只可以揀聖馬可,ccsc/中婦/民生不是我杯茶,筲官成績⋯⋯

作者: Hellomimi112    時間: 17-12-2 17:33

ivyscyip 發表於 17-12-2 13:48

關於東區的問題,我係東區冇乜心儀,只可以揀聖馬可,ccsc ...

依家聖馬可好chur,也不容易讀了。反而聽聞張祝功課量少咗。

作者: Ktfk    時間: 17-12-2 17:47

回覆 Hellomimi112 的帖子
CCSC 功課少咗有d出乎意料..
作者: ivyscyip    時間: 17-12-2 18:04

Hellomimi112 發表於 17-12-2 17:33
依家聖馬可好chur,也不容易讀了。反而聽聞張祝功課量少咗。

但我估ccsc繼續都係好focus on成績,QC仔其實好睇重兄弟情、課外同成績。我女都係剛剛中一,係附近間女校讀,感覺同QC相似 。我女有很多同學讀ccsc,真係唔同style.

作者: Hellomimi112    時間: 17-12-2 18:11

ivyscyip 發表於 17-12-2 18:04
但我估ccsc繼續都係好focus on成績,QC仔其實好睇重兄弟情、課外同成績。我女都係剛剛中一,係附近間女校 ...

QC梗係好,我係鐵粉!如你target佢希望你同阿仔加油!

作者: ivyscyip    時間: 17-12-2 18:15

Hellomimi112 發表於 17-12-2 18:11
QC梗係好,我係鐵粉!如你target佢希望你同阿仔加油!

一定會加油!

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 18:23

Ktfk 發表於 17-12-2 17:47
回覆 Hellomimi112 的帖子
CCSC 功課少咗有d出乎意料..
好似間間學校都少咗功課。
作者: Ktfk    時間: 17-12-2 18:41

回覆 王家爸爸 的帖子

[size=28.1094px]亞囡同師姐取過下經,報番黎又唔似係咁喎。

[size=38.1797px]起碼邊際嘢如生涯規劃,學校都似係加強咗...主科可能大致差不多。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 18:53

ivyscyip 發表於 17-12-2 18:04
但我估ccsc繼續都係好focus on成績,QC仔其實好睇重兄弟情、課外同成績。我女都係剛剛中一,係附近間女校 ...
相對而言傳統名校同地區名校一定有差異,但係現在多咗純睇成績既家長,所以兩者成績差距縮短咗。不過如果講全人發展,一定係傳統名校好啲。
作者: mcl203    時間: 17-12-2 19:21

王家爸爸 發表於 17-12-2 18:23

好似,SPSS 未能如你所願~~~

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-12-2 19:35

王家爸爸 發表於 17-12-2 18:23
唔係,阿女間學校都幾多功課,可能佢做嘢慢
作者: jessimm    時間: 17-12-2 19:37

王家爸爸 發表於 17-12-2 09:29
舊年參加中學派位既學生有45,544人,所以每個BANDING大約有15,181人,每個細分BANDING大約有5,060人。今年 ...

如果QC 和 KC 自行的43個位都唔係全收B1A , 真難想象其它學校了
作者: ivyscyip    時間: 17-12-2 20:24

王家爸爸 發表於 17-12-2 18:53
相對而言傳統名校同地區名校一定有差異,但係現在多咗純睇成績既家長,所以兩者成績差距縮短咗。不過如果講 ...

同意!就算某些傳統名校的成績沒地區名校咁好,我都prefer傳統名校。有D嘢真係一代傳一代。

作者: daisy17772    時間: 17-12-2 20:34

mcl203 發表於 17-12-2 19:21

絕對係,你真明白!

作者: daisy17772    時間: 17-12-2 20:51

mcl203 發表於 17-12-1 23:08
再亂估多D,若有機會體會吓,某些強直資既分班試,你可能會體會到所謂各校既B1A/B/C生既學術水平,往往係 ...

其實津校一樣。係ㄧ間港島地區名校A(約B1B), 有個女仔係同區另一間有直屬中(B1B) 的名校B讀,她應該 透過lucky draw, 入校A,正路起碼B1c。她在中一分班試中,分落E 班。到中二,根據中一全年成績,亦只派到D 班。

可能,她根本係band 2。 又或者A 校和B校既band one 質素有距離。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 23:49

mcl203 發表於 17-12-2 19:21
啲灣仔學生成日話SPSS谷又多功課,其實係唔係真㗎?
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 23:51

jessimm 發表於 17-12-2 19:37
如果QC 和 KC 自行的43個位都唔係全收B1A , 真難想象其它學校了
QC 一定係,KC B1B都得。
作者: vckchoy    時間: 17-12-3 00:02

KC & QC have interviews on the same day 17 March 2018. Most government schools have interviews on the same day.
作者: mcl203    時間: 17-12-3 00:36

王家爸爸 發表於 17-12-2 23:49
啲灣仔學生成日話SPSS谷又多功課,其實係唔係真㗎?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3569119&pid=45676272&fromuid=1443469

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5