教育王國

標題: band 2尾band 3 頭,還需要做profile嗎? [打印本頁]

作者: 開心老實人    時間: 17-10-13 08:39     標題: band 2尾band 3 頭,還需要做profile嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-13 08:49

如果學業成績唔得,又無課外活動值得提,咁點解需要做profile?
但係小朋友總係有啲比其他人叻既地方,值得一提既。

作者: os_ecu    時間: 17-10-13 09:40

開心老實人 發表於 17-10-13 08:39
學業成績吾得,一樣校內課外活動都無,是否不用做profile去自行?

為咗方便評核, 自行嗰張申請好多學校都唔使你特別做 Portfolio 的, 只要按申請表填好有關資料, 影印 & 夾返啲 supporting document 就得了. 有啲連推薦信都唔收添.

你 shortlist 咗你有興趣既學校, 再去佢哋個 website download 申請需知睇下就得了.

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-13 10:06

os_ecu 發表於 17-10-13 09:40
為咗方便評核, 自行嗰張申請好多學校都唔使你特別做 Portfolio 的, 只要按申請表填好有關資料, 影印 & 夾 ...
我反而覺得如果係 Band 2 尾、Band 3 頭,做下無妨,原因係俾學校睇到家長用心良苦。
作者: 開心老實人    時間: 17-10-13 10:21

作者: little_yolky    時間: 17-10-13 10:53

開心老實人 發表於 17-10-13 10:21
無野好寫點寫得好,請建議!(emoji)(emoji)(emoji)
你對咗小朋友十幾年, 小朋友總有優點的。隱惡揚善, 係做profile既必殺技。況且, 都唔會去考B1校, 可能揀D冷門校風好既B2校甚至熱門校風好B3校試下, 咁你夠熱誠, 俾學校知道小朋友有咩優點, 家長對小朋友咁support, 起碼印象都好D。
仲要唔好成日俾小朋友覺得自己無野好, 唔係面試時頭dup dup, 真係好趕客。

作者: 開心老實人    時間: 17-10-13 10:58

作者: little_yolky    時間: 17-10-13 11:04

開心老實人 發表於 17-10-13 10:58
我成日對仔講佢成績有好多進步的空間,你有善良的心,體育好等.....但現實係殘酷無情的,無成續真係令好多 ...
唓, 你又唔係要同小朋友報B1校, 揀間校風好又俾到小朋友發展空間既, 你都數到好多優點啦。就嚟開放日同簡介會, 集齊定資料, 同阿仔去參觀, 小朋友感覺好重要, 佢鐘意間學校, 面試都儘力D。
作者: 王家爸爸    時間: 17-10-13 11:06

無野好寫點寫得好,請建議!(emoji)(emoji)(emoji)
每個小朋友總有啲野特別叻,比其他人勁。
作者: 開心老實人    時間: 17-10-13 11:08

作者: 開心老實人    時間: 17-10-13 11:09     標題: 回覆樓主

作者: IloveJJ    時間: 17-10-13 11:18

作者: Soundervolt    時間: 17-10-13 11:37

開心老實人 發表於 17-10-13 11:08
最慘打機叻(emoji)

打機叻即係有屢敗屢戰嘅精神,以及有驚人嘅專注力,有良好策略思維......

作者: 開心老實人    時間: 17-10-13 11:38

作者: Soundervolt    時間: 17-10-13 11:50

開心老實人 發表於 17-10-13 11:38
說得有理

如果鐘意玩online game仲可以話喜愛與其他人合作,有團隊精神等等....每個人都一定有長及短處嘅....

作者: mcl203    時間: 17-10-13 12:09

王家爸爸 發表於 17-10-13 10:06
我反而覺得如果係 Band 2 尾、Band 3 頭,做下無妨,原因係俾學校睇到家長用心良苦。 ...

中學可能最終想收既係.....家長~~~

作者: mcl203    時間: 17-10-13 12:12

介紹行為,品格等等,你對佢既期望,學業取態,又等等~

其實頭去到尾都係咁既模式,只係,有成績可以多D野寫~

答錯左,以上係自薦信,profolio只可以有乜填乜~~

作者: nicolemummy    時間: 17-10-13 12:17

mcl203 發表於 17-10-13 12:09

幼稚園、小學都係,最終想收既係家長

作者: b3410    時間: 17-10-13 13:33

little_yolky 發表於 17-10-13 10:53
你對咗小朋友十幾年, 小朋友總有優點的。隱惡揚善, 係做profile既必殺技。況且, 都唔會去考B1校, 可能揀D冷 ...
講的好好
作者: 王家爸爸    時間: 17-10-13 13:51

mcl203 發表於 17-10-13 12:09
Band 2 尾、Band 3 最需要既係家校合作,比 Band 1、Band 2 頭更需要。
作者: long0    時間: 17-10-13 17:42

Band 1、Band 2 頭的家校合作

設計對白
B1老師:
阿sir做野唔到你依依哦哦,
你精精地同佢搵個補習,執番掂d成績,
唔係唔好怪我到時唔客氣
家長:哦.....

以上情況 純粹搞笑 如有類同 實屬不幸
作者: nicolemummy    時間: 17-10-13 19:50     標題: 回覆樓主:

其實,一份profile, 未必一定要寫小朋友的個人成就。人仔一名,可以有幾大成就?以下可寫作參考:

1.個人簡單資料
聯絡,年齡(留級會年紀大些), 小學, 班別、宗教,講普廣定英

2. 學術簡歷
小四至六中英數常 grade
操行Grade

3. 校內職責(如有校外更好)
行長、班長、清潔長,不多不少都有些

4. 興趣
就算無獎,可能都有D興趣:遊水、單車、下棋、塗鴉、砌Lego, 唱歌,

5.家長感言
家長盡情發揮

一頁過,唔洗老師東找西找資料已幫上好大忙。

作者: chun媽    時間: 17-10-13 20:22

開心老實人 發表於 17-10-13 10:58
我成日對仔講佢成績有好多進步的空間,你有善良的心,體育好等.....但現實係殘酷無情的,無成續真係令好多 ...

你都有提及仔好體育好,可在此處下筆

作者: HaYi    時間: 17-10-13 20:53

Band 2 尾做P, 可以俾學生在無法以成績吸晴時, 了解多些個小朋友, 例如小朋友愛打機, 可能對PC 程式/ Computer art 都有興趣,  或者介紹下生活片段, 如社會服務, 旅遊經驗, 家成員, 朋友群等等, 等中學分辨到不同申請者除成績外的特色.  同埋用左時間去做, 應該show 到家長support 的心.
作者: siden    時間: 17-10-13 22:15

Soundervolt 發表於 17-10-13 11:37
打機叻即係有屢敗屢戰嘅精神,以及有驚人嘅專注力,有良好策略思維......
...

真係樹上面嘅雀仔都俾你tum到落地行

作者: kwankwanchun    時間: 17-10-16 14:35

nicolemummy 發表於 17-10-13 19:50
其實,一份profile, 未必一定要寫小朋友的個人成就。人仔一名,可以有幾大成就?以下可寫作參考:

1.個人 ...

家長感言都可以加入profile?
自行都要整profile ?我仲以為係報直資/私校/扣門先要整

作者: ACB    時間: 17-10-22 10:35

同我仔一樣,我唔諗住整了,他打機又係最叻
作者: PP媽媽    時間: 17-10-22 22:29

請問直資是否一定要有portfolio?
作者: hinhei    時間: 17-10-23 00:23     標題: 回覆樓主:

可加中英自我介紹

作者: 瑩瑩老豆    時間: 17-10-23 22:36

開心老實人 發表於 17-10-13 08:39
學業成績吾得,一樣校內課外活動都無,是否不用做profile去自行?

B1 學校唔少自行都唔睇profile, 何況B2/3

作者: little_yolky    時間: 17-10-25 10:01

瑩瑩老豆 發表於 17-10-23 22:36
B1 學校唔少自行都唔睇profile, 何況B2/3
報得B3學校, 又點會睇成績。除非學校話硬唔收profile, 否則, 小朋友如果操行好, 加埋家長真誠推薦, 又或者小朋友自己寫既一篇自我介紹, 可能係一個亮點。學校唔一定要收成績好既, 但起碼想收個真係想入讀既, 操行又唔太差既, 仲要有家校合作。
作者: yinyinBB    時間: 17-10-27 00:11     標題: 回覆樓主:

我識一個朋友個仔都係B2尾B3頭,佢自行唔報,直接去等大抽獎。

作者: yovin    時間: 17-10-27 03:55

little_yolky 發表於 17-10-25 10:01
報得B3學校, 又點會睇成績。除非學校話硬唔收profile, 否則, 小朋友如果操行好, 加埋家長真誠推薦, 又或者 ...

係!同意你。
此外,我真係見識個家長,寫理家長信,<本人樂善好施、喜歡捐獻、……>佢讀俾我聽個陣,我笑到傻左。

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-27 10:08

long0 發表於 17-10-13 17:42
Band 1、Band 2 頭的家校合作

設計對白
其實B1學校老師一般都反對學生出去補習。

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-27 10:13

little_yolky 發表於 17-10-25 10:01
報得B3學校, 又點會睇成績。除非學校話硬唔收profile, 否則, 小朋友如果操行好, 加埋家長真誠推薦, 又或者 ...
操行好、家長真誠推薦、小朋友願意自己去寫一篇自我介紹,對B3學校來講,其實已經唔錯。
作者: little_yolky    時間: 17-10-27 13:28

王家爸爸 發表於 17-10-27 10:13
操行好、家長真誠推薦、小朋友願意自己去寫一篇自我介紹,對B3學校來講,其實已經唔錯。 ...
係, 因為證明小朋友係努力、肯學既。唔通B3學校仲要收成績好既學生去搏DSE成績咩。
作者: lovecupid    時間: 17-10-27 14:26

Band 3學生的portfolio
1,學生家庭照片,要一家大細樂也融融
2,學生在課外活動時,專心畫畫或望著目標的凌厲眼神的照片
3,學生在閱讀時的獨照
4,家長推薦信(最好父母各一張)
5,學生自我推薦信
6,其他成績表/雜項證書

證書次序
1,操行
2,學術
3,興趣
4,義工

最好就不要有甚麼「禁毒」、「青少年外展隊」、「成長的天空」等證書……太有標籤性…….

Band 3學生成績表係不太好看……一個好的portfolio,不是將學生申請報名表再抄一次,而是在portfolio中,反映學生的個性、特質等「軟資料」。

作者: little_yolky    時間: 17-10-27 14:30

lovecupid 發表於 17-10-27 14:26
2,學生在課外活動時,專心畫畫或望著目標的 ...
yes.

整profile真係一門學問。就好似見工整CV, 要針對唔同工作highlight亮點, 唔可以一份CV走天涯。

作者: 老鼠媽    時間: 17-11-1 00:27

作者: mother904    時間: 17-11-1 08:45

王家爸爸 發表於 17-10-27 10:08
其實B1學校老師一般都反對學生出去補習。
不一定,我便聽過有B1A名校打電話俾家長,叫家長幫仔女搵補習
作者: kwankwanchun    時間: 17-11-1 11:54     標題: 回覆樓主

交申請表時係咪跟返佢要求嘅文件交就得?定係都要再整份profile?但無提會唔會收profile, (emoji)埋會唔會唔收?

作者: nicolemummy    時間: 17-11-1 12:49

kwankwanchun 發表於 17-11-1 11:54
交申請表時係咪跟返佢要求嘅文件交就得?定係都要再整份profile?但無提會唔會收profile, (emoji)埋會唔會唔 ...

交個陣時,唔收咪唔收囉。最怕係,佢肯收但你無啫。
聽講英華唔收多過幾多貢頁錢,D家長鼓噪,唔記得有無記錯。

作者: kwankwanchun    時間: 17-11-1 15:09     標題: 回覆樓主

個人資料係咪唔多使點寫?申請表都填晒

作者: 王家爸爸    時間: 17-11-1 16:06

mother904 發表於 17-11-1 08:45
不一定,我便聽過有B1A名校打電話俾家長,叫家長幫仔女搵補習
邊間啲老師咁無骨氣?
作者: 王家爸爸    時間: 17-11-1 16:11

kwankwanchun 發表於 17-11-1 11:54
交申請表時係咪跟返佢要求嘅文件交就得?定係都要再整份profile?但無提會唔會收profile, (emoji)埋會唔會唔 ...
睇你份profile係點整,如果好似我哋當年咁,只係將啲證書影印,啲無證書既課外活動既相,加頁TOC、再加頁封面,只係多咗兩頁紙,一般都會收。
作者: mother904    時間: 17-11-1 16:57

王家爸爸 發表於 17-11-1 16:06
邊間啲老師咁無骨氣?
開名就無謂啦,只知不止一間學校係咁
作者: 小蜜蜜    時間: 17-11-14 07:46

lovecupid 發表於 17-10-27 14:26
2,學生在課外活動時,專心畫畫或望著目標的 ...

原來「成長的天空」唔係好野黎?我仲以為正野。

作者: lovecupid    時間: 17-11-16 15:00

小蜜蜜 發表於 17-11-14 07:46
原來「成長的天空」唔係好野黎?我仲以為正野。
在教育局的網頁,對成長的天空去標籤化已經乾淨好多,但仍有空間被看穿,,,,http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/teacher/student-guidance-discipline-services/projects-services/understanding-adolescent-project-primary/20160527_hksif.pdf
最後一頁...
咁你就明....咩學生先會參加....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5