教育王國

標題: 阿仔抗拒去外國讀書 [打印本頁]

作者: BK999    時間: 17-10-2 22:57     標題: 阿仔抗拒去外國讀書

真心想請教家長們:
阿仔今年中三,Band 1C 直資英中,成績差,每年升班都有危機,性格開朗,活躍學校活動。今年由於成绩一般,中二升中三升曾想轉校,想揾間比較輕鬆升中三,但無學校回音,最後成功升回原校,所以暫時繼續升讀,但心知中三係最多科目的一年,佢升中四又有危機的可能!

我哋曾有倾過去外國讀書,時間未定,但昨晚阿仔同我提出明年想轉去VTC讀中四 , 到中六先上HD or Associate 上大學,我聽完成個心一沉。原來佢自己做咗好多research. 佢校頭100名先可選科,佢心知佢想讀的科目一定唔輪到佢選,分分鐘冇人選的,佢也要接受,好彩捱三年再考DSE.  否則repeat 多一兩年,到時又係HD or Associate 上大學。
抗拒去外國,令我好驚訝,因為佢好多同學己走晒,我以為佢好想走,誰不知唔想,仲叫我唔好迫佢,跟住爆喊!

作者: ratafan    時間: 17-10-2 23:02

BK999 發表於 17-10-2 22:57
真心想請教家長們:
阿仔今年中三,Band 1C 直資英中,成績差,每年升班都有危機,性格開朗,活躍學校活動 ...

You should celebrate that he has his own goal and did the research himself. This is very rare for kids at his age.
You said he is active in school activities? Why not give him more encouragement in those activities ? What they need at this age is a lot of encouragement and motivation. Personally I will not help him switch to so called easier or relaxing schools if they don't ask for that. Teenagers at this age need your encouragement.

作者: Vivis    時間: 17-10-2 23:12

真心想請教家長們:
阿仔今年中三,Band 1C 直資英中,成績差,每年升班都有危機,性格開朗,活躍學校活動 ...

其實佢好叻仔,自己有哂計劃,父母在旁支持佢,條條大路通羅馬

作者: BK999    時間: 17-10-2 23:12

ratafan 發表於 17-10-2 23:02

You should celebrate that he has his own goal and did t ...

唉!但想轉去VTC又係一大問題!我真的不能接受佢要求!我安慰佢盡力應付今年的課程先,遲D再打算,佢喊得好激動,我也喊得好心痛,好似前景茫茫咁,佢話佢接受飛出HK, 佢就必須完成整個課程,絕對不能半途而费,但佢怕唔適應,讀唔落去,而我唔比佢番HK. 所以佢唔走.

作者: ratafan    時間: 17-10-2 23:17

BK999 發表於 17-10-2 23:12
唉!但想轉去VTC又係一大問題!我真的不能接受佢要求!我安慰佢盡力應付今年的課程先,遲D再打算,佢喊得 ...

你先沉澱一下,年青人很怕被人否定,我真心覺得你囝仔有自己的打算實在了不起,不是人人都會咁成熟,好多細路到入了U 也未知自己的方向

作者: DKmum    時間: 17-10-2 23:23

唉!但想轉去VTC又係一大問題!我真的不能接受佢要求!我安慰佢盡力應付今年的課程先,遲D再打算,佢喊得 ...
如佢不想去,真係冇得的迫架!到時佢唔係你身邊,佢又讀得唔開心,你到時仲驚啦!條條馬路通羅馬,好似其他家長講,佢咁細個已經識為自己計劃,係好叻仔黎架!如你真想他去外國讀書,可以俾佢試下參加遊學團,俾佢感受下!或者俾其他朋友去外國讀書嘅成功例子俾佢聽下,慢慢引導佢!
作者: BK999    時間: 17-10-2 23:31

老師們有同我探討過,阿仔只係學業唔大理想,但其他各方面都好有領袖才能,主動攪好多班会和學生会大小事務,時間管理弱,所以令學業成績未達標,老師們有同我倾,成績只是人生一部分,只係HK 學制唔大適合佢,如有能力,叫我送他去外國發展, 我認真考慮下,開始同佢步處,可惜佢一句,唔去,唔好迫我,我好失落!

你地有冇相同問題,可以慢慢令細路改變恐懼,自問我地只是小康家庭,真係要慳來供佢出去讀,唔係望子成龍,其求順利畢業!

作者: fooky-hk    時間: 17-10-2 23:32     標題: 回覆樓主

佢其實肯佢外國試,但驚唔習慣或讀唔到時你唔比佢返嚟。你大可應承佢如果真的想回來讀就比佢返,VTC收生條件好低,到時真係要返嚟實入到。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-2 23:48

好叻仔,可以有咁明確嘅目標同計劃。

不過你可以同佢講,父母知道同 VTC 相比,外國學校可以畀到更好嘅教育同資源,父母想你試一試,見識一下。如果到時候唔適應,可以返黎讀 VTC 都唔遲。VTC 收生門檻低,完全唔需要擔心外國讀唔掂,兩頭唔到岸。如果 VTC 讀得唔開心,大壓力,父母都會願意畀你出國。咁樣你願唔願意試?

如果佢聽完,都堅決唔肯去外國,就由得佢。
作者: freespeech    時間: 17-10-2 23:57

真心想請教家長們:
唔好意思,有點離題,但真是不吐不快!我 覺得香港的教育制度 好有問題,為何考頭100名至可選科,這 變成好似獎勵咁。 其實成績好的同學, 好多時讀什麼都會好,反而成绩未如理想,更加需要嚴選合適而有興趣的科目,否則只會越謮越差越不起勁!
香港社會為教育用了很多資源,但有些地方又好鬼原始 荒謬!

作者: lui    時間: 17-10-3 03:24

真心想請教家長們:

首先,小朋友表明不想去外國,你絕不可以迫。你了解其因,自己再鋪排如何䆁去他顧慮。再research VTC 有什麼科目佢喜歡,如果在外國如何讀。比較給他,大家相糧。
你仔有主見,好叻。佢將來一定有成就,媽媽你真的不用擔心。

作者: BK999    時間: 17-10-3 07:06

freespeech 發表於 17-10-2 23:57
唔好意思,有點離題,但真是不吐不快!我 覺得香港的教育制度 好有問題,為何考頭100名至可選科,這 變成好 ...

就係這樣的學制,我先打算轉校,但有困難。想出国,但阿仔又抗拒!

作者: BK999    時間: 17-10-3 07:22

lui 發表於 17-10-3 03:24
首先,小朋友表明不想去外國,你絕不可以迫。你了解其因,自己再鋪排如何䆁去他顧慮。再research VTC 有什 ...

阿仔話一班好朋友、同學已慢慢離開學校到外國升學,佢己好唔開心,近年再次建立第二班好同學,互相鼓勵做功課和温習,希望順利升班,友誼永固,所以好唔想去外國,加上唔想離開屋企,其實阿仔比我感覺好容易識朋友,又不太黐家,突然這兩句回應後就爆喊,我也好無奈和心痛!
如果中三成績不足又要repeat, 又或者要他收讀中史、西史,如他口中点捱到DSE? 唔通真係要去VTC 讀中四?現階段我真的接受唔倒呢!

作者: fooky-hk    時間: 17-10-3 08:05     標題: 回覆樓主

唔係嚇你,我表妹就中五就由主流學校轉去VTC, 那(emoji)都是一群龍蛇混雜的學生。開學後三個月全班唔見咗一半人。要好堅持的。

作者: lui    時間: 17-10-3 08:10

BK999 發表於 17-10-3 07:22
阿仔話一班好朋友、同學已慢慢離開學校到外國升學,佢己好唔開心,近年再次建立第二班好同學,互相鼓勵做 ...

始終中三只有14歳,真糸好細個。俾多兩年時間。如果中四仍唔樂觀就中五去最後兩年。澳洲、加拿大冇咁難。大d個人成熟d.

作者: db7mu23    時間: 17-10-3 09:44     標題: 回覆樓主:

假設2018年9月英國讀中四

10中有10日假期,可以回港小住8日

12月初有30多日假期,回港住足1個月。

基本上在英國讀45日,便可回港Reunion !

你和阿仔講,衹以在英國過了第1個45日,便大家商議日後何去何從。

作者: brother4    時間: 17-10-3 10:44

db7mu23 發表於 17-10-3 09:44

咁都想到,好犀利

作者: ericby    時間: 17-10-3 10:57

支持佢去VTC
作者: 梁媽媽    時間: 17-10-3 13:32

小孩子要單人匹馬出門, 梗係有D 驚, 總之你要認同佢的感受先, 再慢慢派定心丸。

(當然你的定心丸是你真係做得到的。)

那時我想我女出國, 我都比定晒定心丸佢, 講左叫佢出去試, 試左唔鐘意, 隨時可以回來, 我一定比機票佢返。
回來後, 到時再搵番D HK 直資學校讀, 貴就貴, 媽媽一定比錢,

(其實我心諗, 番黎我肯比錢你讀直資, 好學校都無位比你啦, 一定要讀D 差的, 但講就梗係咁講左先架啦。)

媽媽得你一粒女, 我最錫你, 我一定支持你, 唔駛擔心。
因為我女當時都係又想試, 但又驚驚地咁, 總之我講到全無後顧之憂, 等佢一於去馬。
出左去之後, 地方大, 學科又易, Test, Exam只要你有溫, 你一定考得到, 生活又簡單....好快就愛上個邊啦, 幾大都唔要返黎讀添呀。

我女話: 我覺得我而家好似去左寄宿咁之嘛, 幾個月就番黎一次, 好似無走過咁。

作者: basbyy    時間: 17-10-3 13:46

我亞仔今年過英國讀 Year 9,佢過去之前又係好唔想過去,佢覺得自己喺原校升級無問題,但我想佢見識下個世界,又想佢可以獨立D,再加上大女去英國讀得好開心,我都係應承佢,如果佢唔適應果邊,第二年可以返香港讀書,佢D舊校服一件都無比人。亞仔過左英國後好開心,所以可以鼓勵佢試下。
作者: caerion    時間: 17-10-3 13:57

樓主,其實你個仔好識諗同埋乖,我當初都係因為中四選科問題鼓勵女兒去英國。你同令公子商量一下,因為由VTC轉返入HD或Associate Degree 並唔係想像中咁簡單,你地有無興趣join 聖誕假期的遊學課程,先體驗一下,再作打算。如果佢覺得唔想離開屋企咁耐,你可以計比佢睇,如果長假期先返香港的話大約3個月就返來1次,好似去camp咁上下,如果term break 都返就真係40日左右返一次。不用太擔心,因為我當初叫個女去英國時,佢同爸爸都不太接受,經過我地陪佢去到學校開學,爸爸見到間學校同老師傾過計,個女自己親身體驗過校園生活之後,就完全改觀。唔使太擔心,仲有時間考慮。
作者: cy101    時間: 17-10-3 14:13

個仔咁識諗, 應該開心先啱, 反而now 係做父母要冷靜下消化下佢講嘅野先!!!
作者: Ianmammy    時間: 17-10-3 17:19     標題: 回覆樓主

我阿仔幾年前讀中二時我地打算送佢去英國,佢都係好唔願意唔肯走,佢覺得自己又唔係讀唔到加上唔捨得同學仔,所以好抗拒去外國,我地就安排左假期同佢去英國一轉,睇左幾間學校,盡量要求學校安排老師或學生同佢傾計介紹一下學校,等佢見識一下,回港後佢話只鍾意其中一間,考到就走,考唔到就算,結果好彩學校收左佢,到而家讀完第三年,成績都唔錯,再問佢有冇後悔去英國,佢話冇因爲學校係佢㨂,初頭半年係有d唔適應,之後有朋友就ok 啦。有時小朋友可能只是害怕轉變,試下同佢一齊去睇下學校,讓佢參與選擇過程,佢可能會冇咁驚。希望你地事事順利啦。

作者: HHHR    時間: 17-10-3 18:20

回覆 BK999 的帖子

正如fooky-hk所講,VTC升HD同DEGREE條路唔易行,而課程、師資、特別係學生質素真係好參差。根據你的說法,你囝囝只係學業成積稍遜,試吓同學校老師傾吓有無辦法幫吓佢,唔一定跟唔上。囝囝有想法有計劃係好,但係我地做父母應該提醒佢一定要小心考慮箇中利弊,幫佢分析清楚。

如果真係想考慮外國升學,caerion提議先參加下年summer camp係好開始,一方面可以俾囝囝親身體會一下,另一方面俾一年時間試下係原校是否可以改善學習。到時真係唔得想佢考慮到外國升學都有根有據唔駛靠估,容易傾好多。

我個人嘅睇法VTC只應該係最後嘅選擇。

作者: kkk3316    時間: 17-10-3 19:55

freespeech 發表於 17-10-2 23:57
唔好意思,有點離題,但真是不吐不快!我 覺得香港的教育制度 好有問題,為何考頭100名至可選科,這 變成好 ...

絕對同意

作者: BK999    時間: 17-10-3 20:33

fooky-hk 發表於 17-10-3 08:05
唔係嚇你,我表妹就中五就由主流學校轉去VTC, 那(emoji)都是一群龍蛇混雜的學生。開學後三個月全班唔見咗一 ...

所以我先困擾!
唔出國,我可以慳番,但想轉去VTC 先令我難解決

作者: brother4    時間: 17-10-3 20:38     標題: 回覆樓主:

其實想讀什麽科/將來想做?

作者: ratafan    時間: 17-10-3 20:54

BK999 發表於 17-10-3 20:33
所以我先困擾!
唔出國,我可以慳番,但想轉去VTC 先令我難解決

你囝仔為什麼會那麼擔心若不習慣你不許他回來?是否他擔心你會很著緊他的成績而不其然有壓力?不如先鼓勵下他,如有需要,問他有冇需要補習, 可能成績會有改善。如其他家長提意,跟有留學經驗的人傾下了解下,或參加下exhibition. 如果他仍十分抗拒,便不要勉強,以免令他壓力太大。如果未ready, 其實可考慮year 12才去呢,不過太遲去一去便要應付A level,亦有壓力的

作者: BK999    時間: 17-10-3 20:58

brother4 發表於 17-10-3 20:38
其實想讀什麽科/將來想做?

佢想讀Business of Account and Econ. 將來職業就未有方向。佢喜歡參與校內Event, 攝影, 剪片等製作,小學更是全香港高級组烹飪冠軍。可能幾年暑假有去做義工工作,所以有提過想做社工。

作者: ratafan    時間: 17-10-3 21:07

BK999 發表於 17-10-3 20:58
佢想讀Business of Account and Econ. 將來職業就未有方向。佢喜歡參與校內Event, 攝影, 剪片等製作,小學 ...

有些國際學校有media studies or food technologies 學科,你可做下research 看看是否適合。

作者: BK999    時間: 17-10-3 21:14

ratafan 發表於 17-10-3 20:54
你囝仔為什麼會那麼擔心若不習慣你不許他回來?是否他擔心你會很著緊他的成績而不其然有壓力?不如先鼓勵 ...

可能我選錯了學校,由小學起已不斷補習,成績總是合格邊緣,唔穩定,主科只差一分也有留級危機,所以我也驚足幾年了!中二升中三好認真揾band 2 英中,可惜落空,所以只好留原校升讀,但師兄們都話中三好辛苦,中四好chor, 所以我先提早同阿仔計劃出国,暑假時間我自己去咗agent, 溝通後agent 提意我考慮澳洲或新西蘭,因為UK 的GSE & A Level兩個試. 未必適合阿仔! 但agent 竟然話阿仔成績唔差,好多學校選擇,只係唔想太大壓力,HK學制同英國一樣,HK 讀得辛苦就不如選擇其他地方。

作者: fooky-hk    時間: 17-10-3 21:29     標題: 回覆樓主

我諗下諗下唔知咁行唔行得通。你們可以VTC同留學計劃同時進行,到時再決定,但可能會浪費留位費。

而家報Y10, 應該會睇中一、中二成績,可以試吓報名先,看看有沒有適合學校。

而VTC方面,每年大9月、1月、4月都會開新班。可唔可以1月入學試吓,比佢自己比較係咪佢想像中咁理想。

為將來,花錢可能免不了。

我唔知work 唔work, 但VTC條路確實不易行到尾,最怕學壞埋。

作者: brother4    時間: 17-10-3 21:51     標題: 回覆樓主:

朋友band1B英中考全级尾尾;留學後律師畢業:所以band1c真係不差。。。

作者: BK999    時間: 17-10-3 21:57

brother4 發表於 17-10-3 21:51
朋友band1B英中考全级尾尾;留學後律師畢業:所以band1c真係不差。。。

我都認為阿仔未需要去到VTC 的级别,所以我先心痛。成績不進則退,中四至六的學術冇增長,再諗入大學仲難!

作者: fooky-hk    時間: 17-10-3 22:20

BK999 發表於 17-10-3 21:57
我都認為阿仔未需要去到VTC 的级别,所以我先心痛。成績不進則退,中四至六的學術冇增長,再諗入大學仲難 ...

我仔都係B1C中游份子,我覺得外國的教育制度同紛圍會激發佢創意和學習意欲。由最初佢抗拒留學到而家接受了,我都用咗一年時間講多d睇多d留學的生活,而家佢終於肯試肯同佢d死黨分開。

你嘗試花多點時間再同佢分析吓,了解各方案,唔好急於一時做決定,唔好過份堅持自己,這樣會傷害大家關係。

1C仔嘅潛能可能仲未爆出嚟,成日聽人講男仔中四無端端開竅,成績突飛猛進,所以唔好咁快label 咗佢地係邊沿人考大學實無佢份嗰隻,比佢係多嘗試不同的事,希望你同阿仔大家搵到個平衝方案。

作者: BK999    時間: 17-10-3 22:28

fooky-hk 發表於 17-10-3 22:20
我仔都係B1C中游份子,我覺得外國的教育制度同紛圍會激發佢創意和學習意欲。由最初佢抗拒留學到而家接受了 ...

多謝你鼓勵!

作者: BK999    時間: 17-10-3 22:34

BK999 發表於 17-10-3 22:28
多謝你鼓勵!

你地的學校中四係咪可以自由選科?可否分享,比我多一個留港選擇!

作者: LOOLOO    時間: 17-10-4 00:10     標題: 回覆樓主

如果阿仔唔捨得同學朋友,你可解釋佢知,現在科技發達,用通訊軟件溝通跟本無疆界,隨時隨地都可傾計,香港的時事無所不知,跟本好像沒離開。我仔過去袋鼠國已三個月,好快適應,佢話時間好快過,因為好開心。

作者: BK999    時間: 17-10-4 06:54

LOOLOO 發表於 17-10-4 00:10
如果阿仔唔捨得同學朋友,你可解釋佢知,現在科技發達,用通訊軟件溝通跟本無疆界,隨時隨地都可傾計,香港 ...

可否分享澳洲的學校,我有朋友係Melbourne,  如果合適可以找朋友代照顧,佢個仔同我個仔是同齡,如weekend 敍吓,可能也有在家的感覺.

作者: ricetaster    時間: 17-10-4 08:27

fooky-hk 發表於 17-10-3 22:20
我仔都係B1C中游份子,我覺得外國的教育制度同紛圍會激發佢創意和學習意欲。由最初佢抗拒留學到而家接受了 ...

麥明詩都係高中先爆seed

作者: BK999    時間: 17-10-4 22:21

LOOLOO 發表於 17-10-4 00:10
如果阿仔唔捨得同學朋友,你可解釋佢知,現在科技發達,用通訊軟件溝通跟本無疆界,隨時隨地都可傾計,香港 ...

我有講,朋友可以建立,但佢答想一家人在一起,簡簡單單食一餐晚飯!

作者: BK999    時間: 17-10-5 00:24

db7mu23 發表於 17-10-3 09:44

你好精明,咁都比你計出來,多謝!

作者: BK999    時間: 17-10-5 00:32

cy101 發表於 17-10-3 14:13
個仔咁識諗, 應該開心先啱, 反而now 係做父母要冷靜下消化下佢講嘅野先!!!

唔係唔冷靜,佢突然同我分析,好似好有理句点解要去VTC 讀中四,唔去外國讀書,佢又好似好明白我,我好無奈,我痛心喊,佢激動痛哭,突然覺得佢長大了,但香港教育又真吃力!

作者: katrinafu    時間: 17-10-5 00:37

BK999 發表於 17-10-5 00:24
你好精明,咁都比你計出來,多謝!

是真架 ,好易計 ,我女 10月中回來 2星期(Half Term ) .
12月中又回來 3星期 ( Term end ,Christmas Holidays )
2月中 又回來 10日( Half Term )
3月23日又回港 3星期 ( Term end and Easter Holidays )
5月 底又回港10日 (Half term)
7月 7日就放暑假 。

作者: BK999    時間: 17-10-5 01:04

katrinafu 發表於 17-10-5 00:37

是真架 ,好易計 ,我女 10月中回來 2星期(Half Term ) . ...

我唔敢開空頭支票,無錢比佢咁樣飛

作者: mrsanthony    時間: 17-10-5 01:23

BK999 發表於 17-10-5 00:32
唔係唔冷靜,佢突然同我分析,好似好有理句点解要去VTC 讀中四,唔去外國讀書,佢又好似好明白我,我好無 ...
事到如今,您唔好/唔駛多說.

不如交比專業仕 - 升學顧問幫您分析比阿仔聽啦.

事羊功倍

作者: katrinafu    時間: 17-10-5 01:33

BK999 發表於 17-10-5 01:04
我唔敢開空頭支票,無錢比佢咁樣飛

其實本來都唔想 5月 Half term 讓她回來 , 但 因為 4-7月兩條來回機票 合共是 $13000幾, 咁就讓她回來 , 反正住監護人都 要£40幾磅一天 , 返唔返來條數都係差不多,可能返港會平D .
明年 2月 Half Term 是踏到農曆年, 今年4月時已出機票,連稅都是$4400。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-5 06:19

其實好多時候搭飛機返香港仲平過住監護人(除非監護人係親人)。
你早買機票/日日格價的話,連稅 $4000-$6000 都唔係冇可能。

作者: Cai-Jianlin    時間: 17-10-7 19:46

作者: Cai-Jianlin    時間: 17-10-7 19:49     標題: 回覆樓主

作者: dlam141231    時間: 17-10-8 14:17

是真架 ,好易計 ,我女 10月中回來 2星期(Half Term ) . ...

我終於明白, 朋友講佢個仔, 英國讀書, 一年飛返香港六次係咩一回事.  

作者: dlam141231    時間: 17-10-8 14:26

katrinafu 發表於 17-10-5 01:33
其實本來都唔想 5月 Half term 讓她回來 , 但 因為 4-7月兩條來回機票 合共是 $13000幾, 咁就讓她回來  ...

我忘了監護人费用, 咁英國讀中學, 開銷都好大, 學费以外, 機票錢或監護人錢, 都是可觀數目.  我外甥當年是去加拿大讀寄宿中學, 一年只是在聖誕返港一次, 他那間寄宿中學, 應該是假期仍然可住.  

作者: ACE2126    時間: 18-4-11 16:05

作者: dizidizi    時間: 18-4-11 17:56

真心想請教家長們:

佢自己都知發生乜事,佢大個男而且識為自己舖路,戥你高興,你放手罷由他自己選擇,到時萬在港未能升大學嘅話,才到外國升大學,也可以。

作者: manman333    時間: 18-4-11 20:51

BK999 發表於 17-10-3 21:14
可能我選錯了學校,由小學起已不斷補習,成績總是合格邊緣,唔穩定,主科只差一分也有留級危機,所以我也 ...

樓主, 我不太明, 如你仔在小學時都不太好成績怎上到b1c 直資英中? 龍校嗎?
我仔今年上中一, 未知去邊間學校因等抽獎, 但我和仔都好希望去外國讀書,但老公卻不太願意覺得在香港讀也可。 雖然金錢上不是十分富裕但說到底只有一個兒子怎辛苦都想供他。  我仔成績中間, 英文好, 真係好想他更上一層樓。

作者: BK999    時間: 18-4-11 23:05

dizidizi 發表於 18-4-11 17:56
佢自己都知發生乜事,佢大個男而且識為自己舖路,戥你高興,你放手罷由他自己選擇,到時萬在港未能升大學 ...

但越大越難適應,加上高年級申請更要睇IELTS 成绩。

作者: BK999    時間: 18-4-11 23:06

manman333 發表於 18-4-11 20:51
樓主, 我不太明, 如你仔在小學時都不太好成績怎上到b1c 直資英中? 龍校嗎?
我仔今年上中一, 未知去邊間學 ...

係龍校! 出国係想比佢多一個選擇!

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-4-12 07:39

katrinafu 發表於 17-10-5 01:33
其實本來都唔想 5月 Half term 讓她回來 , 但 因為 4-7月兩條來回機票 合共是 $13000幾, 咁就讓她回來  ...

路過,機票4千幾就真系好平,請問是那一間?

作者: poonseelai    時間: 18-4-12 08:41     標題: 回覆樓主:

之前見到VTC 有 BETC 加GCSE 中英數課程, 用 BTEC 成績可報英國大學, 是否你孩子想報這類?

作者: Brianmommy    時間: 18-4-12 09:53

我囝在港時讀傳統英中,成績中上也讀得開心。升F1同佢講讀完F1去英國,佢話好鍾意學校,想讀完F2先走。升上F2後見同學走下又一個, 同埋面試見過學校代表後,佢同我講好期待外國的生活,去年9月赴英讀Y9。有一天鄰居告訴我, 佢遇見我囝問佢現在學校同香港學校比較怎樣,囝答佢俾現在學校滿分,讀得好開心。我聽到也安落哂!
作者: katrinafu    時間: 18-4-12 10:01

DOUGLASMAMA 發表於 18-4-12 07:39
路過,機票4千幾就真系好平,請問是那一間?

CX

但 現在 查明年2月Half term 機票就 冇呢個價錢驚喜。 去年 訂機票價 比今年平 !

作者: meemeefung    時間: 18-4-12 10:44

孩子冇接觸過留學資訊,要佢 walk out from the comfort zone 係難DD 嘅。可以比佢知道外國讀書可以揀好多唔同嘅科目而係香港冇嘅,每逢二、四、六下午有活動/運動。
TVB 節目「升學無疆界」有好多集可以係YouTube度睇返, 又或者喺各大升學agent 有推介學校短片,都可以比孩子有一個初步了解。
作者: 亮燈    時間: 18-4-12 11:16

manman333 發表於 18-4-11 20:51
我仔今年上中一, 未知去邊間學 ...

以你所講,應該係阿仔去,最起碼見識廣博左,呢樣係錢買唔到既!其次先係讀書,而且有唔同既活動,香港肯定冇,應該一家人慢慢商量,希望你地成行啦!

作者: yuyueng    時間: 18-4-12 13:46

想問一下,甘飛1年要幾錢計票錢?系咪坐EKd ?

作者: katrinafu    時間: 18-4-12 14:20

yuyueng 發表於 18-4-12 13:46
想問一下,甘飛1年要幾錢計票錢?系咪坐EK平d ?

我小朋友坐開國泰 , 主要是夾到時間 , 而且 較多同校學生一班機。

我都冇乜計過一年機票幾錢 , 爸爸找數就可能會知 !

作者: yuyueng    時間: 18-4-12 14:36

katrinafu 發表於 18-4-12 14:20
我小朋友坐開國泰 , 主要是夾到時間 , 而且 較多同校學生一班機。

我都冇乜計過一年機票幾錢 , 爸爸找 ...
Thanks ! 平均2個月飛一次,應該唔少錢。
作者: katrinafu    時間: 18-4-12 15:35

yuyueng 發表於 18-4-12 14:36
Thanks ! 平均2個月飛一次,應該唔少錢。

今個學年最貴一張來回是 一月 $11xxx , 最平一張是2月 Half term $4xxx , 其餘介乎 $6xxx - $8xxx 咁上下。

作者: manman333    時間: 18-4-12 16:49

亮燈 發表於 18-4-12 11:16
以你所講,應該係阿仔去,最起碼見識廣博左,呢樣係錢買唔到既!其次先係讀書,而且有唔同既活動,香港肯 ...

佢爸爸覺得廣闊眼界遊學團都得, 但我就認為能力做到都比佢早些去過寄宿生活, 畢竟大學至過去兩回事, 而且我想在yr 9 or yr 10 都不太早吧?
現在還有兩年時間, 希望可說服老公吧。

作者: 亮燈    時間: 18-4-12 16:52

manman333 發表於 18-4-12 16:49
佢爸爸覺得廣闊眼界遊學團都得, 但我就認為能力做到都比佢早些去過寄宿生活, 畢竟大學至過去兩回事, 而且 ...

以我兩仔經驗,個人覺得,如果小朋友準備好,而家庭有能力的話,去英國讀中一係最好既!

作者: 亮燈    時間: 18-4-12 17:06

manman333 發表於 18-4-12 16:49
佢爸爸覺得廣闊眼界遊學團都得, 但我就認為能力做到都比佢早些去過寄宿生活, 畢竟大學至過去兩回事, 而且 ...

你既睇法好正確,阿大過去讀中四,阿細過去讀中二,阿大都同我讀,如果可以的話,早啲過去會好啲。

作者: manman333    時間: 18-4-12 19:16

亮燈 發表於 18-4-12 17:06
你既睇法好正確,阿大過去讀中四,阿細過去讀中二,阿大都同我讀,如果可以的話,早啲過去會好啲。
...

我跟老公說, 你當供樓囉,買股票呀,當投資落兒子身上囉,就當中四去至大學都是供7年, 短過供樓年期啦 (因兩年後應可供滿樓宇)
點知佢話, 供樓資產會上, 股票都有機會贏, 但供去外國讀就投資大回報少。
我心諗你又點知呀仔唔係一隻爆升股呢?
*唔好意思樓主佔了你的鋪

作者: db7mu23    時間: 18-4-12 19:34

亮燈 發表於 18-4-12 16:52
以我兩仔經驗,個人覺得,如果小朋友準備好,而家庭有能力的話,去英國讀中一係最好既!
...

俾我再來1次
1定中一就去
英國升學 !

作者: 亮燈    時間: 18-4-12 19:40

manman333 發表於 18-4-12 19:16
我跟老公說, 你當供樓囉,買股票呀,當投資落兒子身上囉,就當中四去至大學都是供7年, 短過供樓年期啦 (因 ...

其實唔應該用咁既比喻,我成日話,如果你當供子女讀書,係一種投資,希望將來有回報的話,咁我可以講,不如唔好生仔喇!直接將閒錢買樓、買股票、買債券,肯定將來會有好回報。
供子女讀書係責任,如果有能力更加應該俾佢地去外國見識。

作者: 亮燈    時間: 18-4-12 19:42

db7mu23 發表於 18-4-12 19:34
俾我再來1次
1定中一就去
英國升學 !

Me too.   

作者: freespeech    時間: 18-4-12 22:44

我跟老公說, 你當供樓囉,買股票呀,當投資落兒子身上囉,就當中四去至大學都是供7年, 短過供樓年期啦 (因 ...
只唔供仔 讀書, 啲錢可能只係又花左去第啲地方, 也不一定能做到錢, 所所以寧願供仔讀書。
你話畀你老公聽, 遊學團才是真正的浪費金錢, 遊學團冇可能等於真正的留學生活。

作者: manman333    時間: 18-4-12 23:19

freespeech 發表於 18-4-12 22:44
只唔供仔 讀書, 啲錢可能只係又花左去第啲地方, 也不一定能做到錢, 所所以寧願供仔讀書。
你話畀你老公 ...

還有的就是老公好聽他朋友所說的,不用去寄宿中學, 在港考完DSE 再出去一樣。
點解佢聽朋友的都不聽我呢?因為佢朋友年輕時亦都是中學畢業後至去英國, 佢仔女在港讀國際, 又係畢業至出去。  英文一樣了得。
我話, 你朋友幾十年前, 莫講話香港人少啦,亞洲人都唔多吧~所以他那時焗著同英國仔玩。  現在大量人去讀大學, 咁大個至出去大多數群番自己友, 跟本唔會融合外國人生活 (因為多數租屋住)
佢只聽佢朋友覺得幾十萬一年只係中學教育唔值!

作者: manman333    時間: 18-4-12 23:25     標題: 回覆樓主:

另外就是我仔,幾年前大概8,9 歲去英國遊玩10天, 那時很開心, 到現在仲記得去過邊度,回來也寫遊記.
他說好期待外國寄宿生活, 只要求如我能陪他去開學的話, 今年9月馬上想過去!

作者: 亮燈    時間: 18-4-13 10:38

manman333 發表於 18-4-12 23:25
另外就是我仔,幾年前大概8,9 歲去英國遊玩10天, 那時很開心, 到現在仲記得去過邊度,回來也寫遊記.
他說好 ...

仲諗?其實依家先揀學校係遲左啲,但有心唔怕遲,去搵多幾間agent問下、比較下,自然就揀到適合阿仔既學校。

作者: scso    時間: 18-4-13 13:45

兒女是最寶貴,不可下下用錢來計,就算將來畢業回港做份1萬蚊文員仔或幾萬蚊專業人事也好,只要佢開心又學到野就ok,遊學團跟外國讀書是兩碼子既事,因為所有野有人己安排晒,留學所有野是自己攪惦,所以學到應變能力及獨立

作者: SIYip    時間: 18-4-13 14:08

manman333 發表於 18-4-12 23:19
還有的就是老公好聽他朋友所說的,不用去寄宿中學, 在港考完DSE 再出去一樣。
點解佢聽朋友的都不聽我呢? ...

如果用投資嚟諗子女教育,開始已經係錯。每個家庭每個孩子情況唔同,去外國讀書係重大決定,要全家人有共識先得。如果以旅行/遊學經驗去考慮到外國讀書,那恐怕去到會後悔。我聽過成功個案。亦有失敗個案。
其實你先生朋友嘅想法係無錯。你諗住早d 去亦無錯。重點係去嘅目的為何? 想早d 適應外國生活? 但點解要適應? 英國教育較適合孩子? 咁就要客觀地解釋俾另一半知。想多d local 朋友? 呢個唔係幾時去,而係孩子性格。

作者: Choisumwong    時間: 18-4-13 17:58

回覆 manman333 的帖子

如果要孩子融入外國生活,不是在外國讀書就得。除非你一家全都想變成外國人,並打算移民,在外國生活。
作者: DindinChoi    時間: 18-4-13 19:26

經濟許可 小朋友又願意 Y7去 最易群埋一齊玩
我仔上年Y9去 都是喺度取經😄
現在阿仔放學玩騎馬 劍激 游水 踢足球比賽
和同學都夾到
只是有d會用口講 係米想打 阿仔冇理會哩類同學

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5