教育王國

標題: 11網,自行15分揀聖心,機會是零? [打印本頁]

作者: choibobo    時間: 17-9-18 09:58     標題: 11網,自行15分揀聖心,機會是零?

好想搏一搏

作者: sissysze    時間: 17-9-18 10:04     標題: 回覆樓主:

你自己有答案啦…

作者: methy    時間: 17-9-18 10:16

choibobo 發表於 17-9-18 09:58
好想搏一搏

龍年得15分間間熱門或次熱既,都係接近O機會,都係等大抽獎。

作者: choibobo    時間: 17-9-18 10:31

好灰,真係唔知揀邊間好
作者: Dragonmama2012    時間: 17-9-18 10:34     標題: 回覆樓主

如果唔想玩大抽獎,都係揀無宗教,比較新學校去博

否則填完都只係為111,叩門而準備
就算20分,喺龍年情況下,有部分人都係要抽獎同叩門

作者: ELSA_LI    時間: 17-9-19 12:00

雖說話揀無宗教學校,但全港真系無咩邊間無宗教,就算保良局,都會先收轄下保良局幼稚園學生先,真系等大抽獎
作者: 熊貓BB    時間: 17-9-19 12:36

methy 發表於 17-9-18 10:16
龍年得15分間間熱門或次熱既,都係接近O機會,都係等大抽獎。

般官啦,受歡迎而15分有得抽。

作者: 綠茶新地    時間: 17-9-19 13:38

熊貓BB 發表於 17-9-19 12:36
般官啦,受歡迎而15分有得抽。

但般官得30個位自行時去申請,其實轉左新校長對學校有影響嗎?

作者: hkpapa852    時間: 17-9-19 13:42

ELSA_LI 發表於 17-9-19 12:00
雖說話揀無宗教學校,但全港真系無咩邊間無宗教,就算保良局,都會先收轄下保良局幼稚園學生先,真系等大抽 ...
讀保良局幼稚園既學生, 自行申請報讀任何PLK津貼小學, 都唔會有分加, 更加唔會優先.

只有叩門可能有著數

作者: choibobo    時間: 17-9-21 15:51

回覆 熊貓BB 的帖子

點解係般官呢

作者: 熊貓BB    時間: 17-9-21 18:13

choibobo 發表於 17-9-21 15:51
回覆 熊貓BB 的帖子

點解係般官呢

冇宗教,只有舊生,少了一批20分。

作者: sspro    時間: 17-9-24 15:01     標題: 回覆樓主

呢d學校20分都好細機會咋, 無謂浪費機會啦!

作者: dreamdream081    時間: 17-9-24 23:02

好想搏一搏

唔搏唔安樂……
浪費了自行

作者: michelle622    時間: 17-9-25 12:47

宗教學校 仲要係熱門 15分...

作者: manjay    時間: 17-9-25 15:10     標題: 回覆樓主

二十分多年來都要抽

作者: jessiejy    時間: 17-9-25 16:46

作者: synthesis    時間: 17-9-25 18:58

好想搏一搏

上年我就係十五分走去博,點知俾職員串咗我一嘢

作者: jessiejy    時間: 17-9-26 10:20

作者: 綠茶新地    時間: 17-9-26 10:27

jessiejy 發表於 17-9-26 10:20
當年我都係, 仲要係比校長即場串, 叫我準備等大抽獎

其實作為家長都是欣賞佢學校先來報名,我不相信個校長會咁差去串家長呀?

作者: jessiejy    時間: 17-9-26 10:36

作者: little_kid    時間: 17-9-26 13:47

jessiejy 發表於 17-9-26 10:20
當年我都係, 仲要係比校長即場串, 叫我準備等大抽獎

結果大抽獎中唔中?

作者: jessiejy    時間: 17-9-26 14:16

作者: wat123    時間: 17-9-26 15:45

見有jm上年要111叩門先有得見
作者: 綠茶新地    時間: 17-9-26 18:01

jessiejy 發表於 17-9-26 14:16
唔中, 叩門首輪都唔中, 之後7月尾有人放位先到我; 仲要係串嘴校長打來出offer ...

請問你當時有報私小個邊嗎?

作者: jessiejy    時間: 17-9-26 18:56

作者: 綠茶新地    時間: 17-9-26 20:28

jessiejy 發表於 17-9-26 18:56
幼稚園有聯繫私小可直上

女女本身是聖心幼稚園學生?

作者: jessiejy    時間: 17-9-27 09:58

作者: 綠茶新地    時間: 17-9-27 10:12

jessiejy 發表於 17-9-27 09:58
不是, 女女讀堅道其中一間幼稚園.

其實聖心幼稚園就有優勢直上津小,私小呢個做法我真係好有保留,一個兩,三歲孩童的表現就決定了佢有無機會讀聖心小學真係好唔公平,女兒當年都有考,但沒考上,就因為咁我地呢批非聖幼既家長就沒有平等的機會考聖心小學,因為佢地自行,大抽獎,叩門都係聖幼生優先,所以我就算喜歡呢間學校都唔會揀,因為成件事不是公平的制度,像樓主女女,和聖幼生大家15分佢地都係揀幼稚園生優先,所以女女只得2歲幾考幼稚園就決定她的成敗,我覺得好荒謬

作者: jessiejy    時間: 17-9-27 11:48

作者: hkpapa852    時間: 17-9-27 11:58

綠茶新地 發表於 17-9-27 10:12
其實聖心幼稚園就有優勢直上津小,私小呢個做法我真係好有保留,一個兩,三歲孩童的表現就決定了佢有無機 ...
點解咁多家長唔瞭解人地學校收生安排就係度亂吹一通呢?

作者: 綠茶新地    時間: 17-9-27 12:18

hkpapa852 發表於 17-9-27 11:58
點解咁多家長唔瞭解人地學校收生安排就係度亂吹一通呢?

之前大家都有討論過中西區學校,但你憑什麼說我亂講呢?你可以否定聖心幼稚園學生在叩門時有優勢嗎?
正如你另一帖所講,聖幼生在自行報唔到時,私小都會留定位給她們,相對其他幼稚園申請聖心私小咁都唔算優先?
可能你有家人就讀,而我所表達就係一個非聖幼家長對於呢個機制所發表的意見

作者: hkpapa852    時間: 17-9-27 12:27

綠茶新地 發表於 17-9-27 12:18
之前大家都有討論過中西區學校,但你憑什麼說我亂講呢?你可以否定聖心幼稚園學生在叩門時有優勢嗎?
正如 ...

其實聖心幼稚園就有優勢直上津小,私小呢個做法我真係好有保留,一個兩,三歲孩童的表現就決定了佢有無機會讀聖心小學真係好唔公平,女兒當年都有考,但沒考上,就因為咁我地呢批非聖幼既家長就沒有平等的機會考聖心小學,因為佢地自行,大抽獎,叩門都係聖幼生優先,所以我就算喜歡呢間學校都唔會揀,因為成件事不是公平的制度,像樓主女女,和聖幼生大家15分佢地都係揀幼稚園生優先,所以女女只得2歲幾考幼稚園就決定她的成敗,我覺得好荒謬

你以上兩點, 本身就係錯

作者: 綠茶新地    時間: 17-9-27 12:36

hkpapa852 發表於 17-9-27 12:27
其實聖心幼稚園就有優勢直上津小,私小呢個做法我真係好有保留,一個兩,三歲孩童的表現就決定了佢有無機 ...

你話我錯,咁有咩錯呢?
你是學校的代表嗎?還是你曾經問清楚校長她們的安排?

作者: Soundervolt    時間: 17-9-27 12:39

hkpapa852 發表於 17-9-27 12:27

幾時津校改左制度可以優先收自己幼稚园既学生,自行有加分,抽簽可用学校地址乎?

作者: dreamdream081    時間: 17-9-27 12:40

綠茶新地 發表於 17-9-27 12:36
你話我錯,咁有咩錯呢?
...
自行,大抽獎都係聖幼生優先 is not the fact.

自行 It depends on how many marks you have.
大抽獎 it depends on your luck

作者: dreamdream081    時間: 17-9-27 12:42

聖心幼稚園就有優勢直上津小 also not the fact.

Only 叩門都係聖幼生優先 probably is true.
作者: 綠茶新地    時間: 17-9-27 12:43

jessiejy 發表於 17-9-27 11:48
以我知道的資料有少許更正: 聖幼生對考聖心私有優先, 會保留唔知幾多%比聖幼生; 而下午資助係唔會有留位.   ...

作為媽媽,絕對明白呢個過程係好煎熬,假如女女係聖幼生,成件事就唔使攪成年,去到叩門之後補先註冊,我相信你當年都有考聖心幼稚園,但唔係人人考到,希望你女女讀得開開心心。享受校園生活

作者: mcl203    時間: 17-9-27 12:43

綠茶新地 發表於 17-9-27 12:36
你話我錯,咁有咩錯呢?
...
你似乎唔暸解升小派位機制...去官網暸解下啦 ~~~

作者: HK-MAN    時間: 17-9-27 12:53

有啲野大家都見慣不怪了...
作者: pollywcw    時間: 17-9-27 13:00

自行係計分, 大抽獎係by luck, 同聖幼生無關係. 發表自己不滿言論應了解清楚基制.
聖私會保留最多85%俾聖幼生, 即外人都有機會.呢個做法你可以話唔公平. 其實有好多嘢都唔公平, 世襲制都可以話唔公平.
係現今社會無嘢係公平, 由考學校到出黎搵工一樣, 要早d 明白呢個道理
作者: 綠茶新地    時間: 17-9-27 13:00

dreamdream081 發表於 17-9-27 12:40
自行,大抽獎都係聖幼生優先 is not the fact.

如果自行階段,聖幼生和其他幼稚園同分,20分咁學校是自己抽籤?

作者: hkpapa852    時間: 17-9-27 13:03

綠茶新地 發表於 17-9-27 13:00
如果自行階段,聖幼生和其他幼稚園同分,20分咁學校是自己抽籤?

做家長唔可以懶, 上網睇少一兩單即時新聞, 睇少半套劇, 去EDB網站睇下小一入學統籌辦法份FAQ啦!

作者: jessiejy    時間: 17-9-27 13:06

作者: dreamdream081    時間: 17-9-27 14:23

綠茶新地 發表於 17-9-27 13:00

給教育局抽,或在教育局派人監督下學校自己抽,好似是這樣。

作者: jessiejy    時間: 17-9-27 14:30

作者: pekovian    時間: 17-9-27 19:59

綠茶新地 發表於 17-9-27 10:12

唔洗咁執著,塞翁失馬,焉知非福!the best is yet to come

作者: pekovian    時間: 17-9-27 20:04

jessiejy 發表於 17-9-27 13:06
完全明白你感受, 當年我都要等又等, 直至後補後補先到我; 但當年我冇想過報聖心.  雖然我2個小朋友都係女,  ...

我同你一樣想法,當年我reject左兩個聖幼offer,無後悔過,因為自問財力、毅力、腦力都不如人

作者: everlinkns    時間: 17-9-27 22:27

pekovian 發表於 17-9-27 20:04
我同你一樣想法,當年我reject左兩個聖幼offer,無後悔過,因為自問財力、毅力、腦力都不如人 ...

請問點解讀聖私,財力係其中一問題?

作者: 綠茶新地    時間: 17-9-27 23:06

pekovian 發表於 17-9-27 19:59
唔洗咁執著,塞翁失馬,焉知非福!the best is yet to come

謝謝你呀!當然聖幼reject 唔代表小朋友唔叻,實會有更適合的學校

作者: pekovian    時間: 17-9-28 08:55

everlinkns 發表於 17-9-27 22:27
請問點解讀聖私,財力係其中一問題?

我有朋友曾經係用家,知道大部份家長都鍾意自己發功,尤其上到小學風氣更甚。咁入得聖幼都target聖小,所以我自己會考慮之後九年既財力啫。

作者: wat123    時間: 17-9-28 09:10

pekovian 發表於 17-9-28 08:55
我有朋友曾經係用家,知道大部份家長都鍾意自己發功,尤其上到小學風氣更甚。咁入得聖幼都target聖小,所 ...
最後揀左邊間?
作者: mmpo    時間: 17-9-28 11:57

津小今年都收唔番哂聖幼生
私小收左好多校外生

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5