教育王國

標題: 除咗為了考小一,識字係咪咁好? [打印本頁]

作者: siumicmic    時間: 17-8-21 15:59     標題: 除咗為了考小一,識字係咪咁好?

根據我以前上課時對人腦簡單的認知,及網上的資料,認字是左腦訓練,若太早認大量中英文字,會否影響右腦發展,減低創意和想像力?
作者: Charlotte_mom    時間: 17-8-21 16:42     標題: 回覆樓主

唔識字限制左學習能力,有創意想像力又如何

作者: hkpapa852    時間: 17-8-21 16:45

siumicmic 發表於 17-8-21 15:59
根據我以前上課時對人腦簡單認知,及網上的資料,認字是左腦訓練,若太早認大量中英文字,會否影響右腦發展 ...
國內山區有好多文盲, 佢地係咪好有創意呢?
作者: siumicmic    時間: 17-8-21 16:51

可能個題寫得唔太準確,我意思係幼稚園階段大量認字。
作者: hkpapa852    時間: 17-8-21 16:54

siumicmic 發表於 17-8-21 16:51
咁建議你去書局, 睇吓D小一課外練習, 再衡量是否需要識字.

作者: lui    時間: 17-8-21 16:55

siumicmic 發表於 17-8-21 16:51

個人認為只認字(如用閃咭)沒有連繫性,對腦部發育有不良影響,確實影響其他學習

作者: Felix223    時間: 17-8-21 16:57     標題: 回覆樓主

正常數量的認字一定需要,就算不是應付考小一,起碼升上小一時,跟課程都唔使咁辛苦。

作者: kbi    時間: 17-8-21 17:02

根據我以前上課時對人腦簡單認知,及網上的資料,認字是左腦訓練,若太早認大量中英文字,會否影響右腦發展 ...

如果小朋友生活(emoji)只有認字,認字和認字,可能會。但如認字只是生活中的一環,如生活中仍有玩玩具、去公園等,右腦都會受到刺激

作者: W_cindy    時間: 17-8-21 17:10     標題: 回覆樓主

我覺得分唔同階段: 對2,3歲小朋友而言,記住一個字需要花很多時間,對於他們認識世界比認字重要;而對4,5歲小朋友來說,認字只係學習的其中一小部分,識字可以幫助他們增強學習能力和更好的認識世界。

作者: siumicmic    時間: 17-8-21 17:19

回覆 Charlotte_mom 的帖子

學習能力和識字多少唔一定掛勾,好多唔同類型嘅學習過程都唔需要用文字(eg. 運動,樂器,語言,手藝)
認字可以長大一點後訓練
但係如果影響咗右腦的發展,創意和想象力應該不能訓練出來

現今世界的趨勢,重視和鼓勵創意,所以想討論一下會否有影響

作者: HK-MAN    時間: 17-8-21 17:22

siumicmic 發表於 17-8-21 17:19
回覆 Charlotte_mom 的帖子

學習能力和識字多少唔一定掛勾好多唔同類型嘅學習過程都唔需要用文字(eg. 運動 ...
有否影響應該是不能討論出來了...
作者: 貝珠    時間: 17-8-21 17:27

咁讀國際學校,冇壓力應付小一課程,係咪冇須要咁早認字?

作者: siumicmic    時間: 17-8-21 17:28

回覆 hkpapa852 的帖子

呢個的確係香港小一嘅情況,已經要識好多字
但係咁樣係好嗎?

作者: lileikam    時間: 17-8-21 17:31     標題: 回覆樓主:

K1都已經要認字,唔係for考小一用,係讀小一用

作者: hkpapa852    時間: 17-8-21 17:34

siumicmic 發表於 17-8-21 17:28
回覆 hkpapa852 的帖子

呢個的確係香港小一嘅情況,已經要識好多字

妳唔想跟大隊, 可以考慮國際學校, 鄉獅自然學校, 或者申請Home Schooling.
每一樣嘢都係有取捨, 在乎自己心恴.

創意其實本身亦會配合性格, 君不見不少由傳統教育制度出嚟既人, 都有唔同既創意.
盲目追求一樣可能不適合孩子性格既發展, 只會事倍功半.

作者: siumicmic    時間: 17-8-21 17:40

HK-MAN 發表於 17-8-21 17:22
有否影響應該是不能討論出來了...
我一直都有呢個諗法,但係當然無得做實驗証實
只想睇吓大家點睇

EK 咁多高人,或者有人對呢方面有深入了解,可以分享一下

作者: wtyedu    時間: 17-8-21 17:52     標題: 回覆樓主:

我認為認字冇問題,但唔使寫,背,默。小朋友的大腦係海棉,會吸收外界對佢的剌激,然後發展/連接突觸。突觸發展越好將來會越有好處。你唔剌激佢唔會令第二D地方發展快D。

但同意上面說唔係認字卡,係要有context, 係生活習得的字,等小朋友可以文字連接生活,發展大腦。

作者: siumicmic    時間: 17-8-21 18:21

lui 發表於 17-8-21 16:55
個人認為只認字(如用閃咭)沒有連繫性,對腦部發育有不良影響,確實影響其他學習
...

你講嘅呢點好值得參考,咁啱我啲小朋友正在睇緊一個明珠台嘅早教節目Kiwi,就係用有連繫性嘅方法教認字,好似幾好
作者: babyaabb    時間: 17-8-21 18:47

貝珠 發表於 17-8-21 17:27
咁讀國際學校,冇壓力應付小一課程,係咪冇須要咁早認字?

國際學校中文當然冇咁深,但英文要寫 journal , spelling 及 grammar 或者唔係一定要啱,但也要寫到嘢出來

作者: siumicmic    時間: 17-8-21 18:58

Felix223 發表於 17-8-21 16:57
正常數量的認字一定需要,就算不是應付考小一,起碼升上小一時,跟課程都唔使咁辛苦。
...

對的,真係會辛苦。我大女升小一時,從happy kinder升去二線直資,已經有很大落差,我同佢都辛苦咗一個學期,之後都跟得上
佢仲好回味開心嘅幼稚園階段,係一個一生嘅美好回憶

作者: siumicmic    時間: 17-8-21 19:07

kbi 發表於 17-8-21 17:02
如果小朋友生活(emoji)只有認字,認字和認字,可能會。但如認字只是生活中的一環,如生活中仍有玩玩具、去 ...

呢啲我哋有成日做,認字就只跟幼稚園學的,無另外訓練。我都有培養佢哋閱讀嘅興趣,佢哋鍾意睇書,不過睇嘅都係圖多字少的

作者: momama    時間: 17-8-21 21:25     標題: 回覆樓主:

C6 傳統學習出生,99要佢每日温習抄寫,小時除咗睇書冇乜活動,現職創作總監

作者: Soundervolt    時間: 17-8-21 21:52

momama 發表於 17-8-21 21:25
C6 傳統學習出生,99要佢每日温習抄寫,小時除咗睇書冇乜活動,現職創作總監

...

6至70年代出生既人正是填鴨式教育傳盛時期,但最諷刺嘅就係呢一代亦出產唔少創意非凡嘅廣告創作人……

作者: siumicmic    時間: 17-8-21 22:31

wtyedu 發表於 17-8-21 17:52
我認為認字冇問題,但唔使寫,背,默。小朋友的大腦係海棉,會吸收外界對佢的剌激,然後發展/連接突觸。突 ...
我對呢方面嘅認知同你一樣,突觸嘅發展係好重要,一歲前係最活躍,越多刺激突觸越多,跟住三歲前都仲有發展,但會慢落嚟,之後就再慢啲少啲喇。突觸越多腦細胞嘅聯系網絡越複雜,腦嘅轉數就越快
我係擔心側重刺激訓練左腦,會此消彼長,相對令右腦嘅發展減少咗

作者: momama    時間: 17-8-21 22:43

Soundervolt 發表於 17-8-21 21:52
6至70年代正是填鴨式教育傳盛時期,但最諷刺嘅就係呢一代亦出產唔少創意非凡嘅廣告創作人……
...

99仲要佢乜書都背默!作為搞創意嘅人,C6嘅意見係冇得教嘅 ,重點係乜都去接觸,多時間去胡思亂想。套用係呢個年代,就係唔好全日安排不停嘅學習、活動及娛樂,唔好成村人去招呼啲細路,佢哋要有自己嘅私人時間及空間,要識得喺悶嘅時候諗啲搞作去娛樂自己。

作者: wigg    時間: 17-8-21 22:56     標題: 回覆樓主

我覺得認字都需要小朋友ready才行。我由小跟小兒陪讀,嚟緊升小一,仲係文盲!唉!只望佢他朝有日會對認字有興趣!

作者: siumicmic    時間: 17-8-21 22:59

當然,每個年代不論有否受現代正規嘅教育,或何種方式嘅教育,都會出到有創意嘅人,古時就有中國四大發明。只係,邊個教育方式,整體上創意會高啲。
馬雲和誠哥六歲時識嘅字應該唔會考到現代嘅直私小一

我唔係為拗而拗,只想持開放態度睇吓大家意見
作者: Soundervolt    時間: 17-8-21 23:20

momama 發表於 17-8-21 22:43
99仲要佢乜書都背默!作為搞創意嘅人,C6嘅意見係冇得教嘅 ,重點係乜都去接觸,多時間去胡思亂想。套用係 ...

無錯!所以小朋友要有時間發白日夢,要多尐時間接觸身邊事物。我亦反對小朋友年紀太小去上美術班,唔少畫班因為要取悅家長,俾錢學畫畫要見效果,甚至為咗去比賽、攞証書為考學校,所以衹著重技巧而忽略創意。其實小朋友畫火柴人冇問題(因為技巧可以遲些少學),畫乜野嘅內容同表達手法先至最重要!

作者: siumicmic    時間: 17-8-22 01:07

W_cindy 發表於 17-8-21 17:10
我覺得分唔同階段: 對2,3歲小朋友而言,記住一個字需要花很多時間,對於他們認識世界比認字重要;而對4,5歲 ...
好認同你嘅講法,但係如果要考直私,或順利銜接大部分學校嘅小一課程,認字好難只係學習嘅其中一小部份
作者: siumicmic    時間: 17-8-22 01:23

wigg 發表於 17-8-21 22:56
我覺得認字都需要小朋友ready才行。我由小跟小兒陪讀,嚟緊升小一,仲係文盲!唉!只望佢他朝有日會對認字 ...
每個小朋友嘅發展唔一樣,佢總會識字的
或者佢嘅強項係一啲同文字無關係嘅事呢,唔使愁喎

作者: KikiDaddy    時間: 17-8-22 04:51

There is no contradiction at all. Learning vocabulary is just a mean to help developing reading habit and reading is a tool for encouraging imagination.

There are many interesting fiction and non fiction books for kids. Some are in fact very good self learning resources.
作者: wigg    時間: 17-8-22 07:46

siumicmic 發表於 17-8-22 01:23
每個小朋友嘅發展唔一樣,佢總會識字的
或者佢嘅強項係一啲同文字無關係嘅事呢,唔使愁喎
...

對,他就是天馬行空,想像力極豐富那種!本地直私無一間收,反而國際學校就收!所以就算大抽獎抽中第一志願,現在還是選了國際學校!

作者: HaYi    時間: 17-8-22 08:23     標題: 回覆樓主:

創意需要輸入data變化.識字有助閱讀書本增加輸入元素.太多的規會限制創意,多input 反而會刺激創意,兒童腦部發展剛起步,冇可能因学多左文字而影響一邊.

另其實大D仔用有D flash 有埋資訊,同flash 字的有分别

作者: mimi222shi    時間: 17-8-22 08:49

自己小朋友從小喜歡認字, 性格活潑, 幼兒時已追住我伴讀, 每天數小時, 好細已能自行看小說, 到小學仍然書不離手.

但佢從不喜歡睇漫畫, 覺得好花好亂.

創意方面, 作文可以天馬行空.
但畫畫方面, 可能遺傳左我, 無天份和興趣.(另一半畫畫好有天份, 有好多獎項)

我完全睇唔到早認字有影響創意, 只知道閱讀習慣(認字係條件之一)應盡早培養, 否則上小學開始忙, 好難培養了.
作者: hoivy    時間: 17-8-22 08:49

作者: scgift    時間: 17-8-22 08:49     標題: 回覆樓主:

阿女9月升k2, k1時我就有關認字方式問過學校主任。當時主任話小朋友仲細,應該係字+圖咁一齊去記。有同學仔好勁,只用冇圖字卡認到好多字,主任就話呢種方式唔好,話右腦發展同創意會冇咁好。不過主任話k2開始就可以唔睇圖去認字喎。

我自己幫阿女認字係睇有圖字卡+基礎漢字500,過程係先睇圖再認字。就算唔係為考學校,升小一識字唔夠既話絕對會好大問題。而認字有不同方法,揀一套你認為可接受既去用吧。

作者: ChocoMilk33    時間: 17-8-22 08:50

babyaabb 發表於 17-8-21 18:47
國際學校中文當然冇咁深,但英文要寫 journal , spelling 及 grammar 或者唔係一定要啱,但也要寫到嘢出來 ...
對呀!   其實國際學校也不是完全不用寫字,只是老師不執著串字及文法的錯對。

作者: mimi222shi    時間: 17-8-22 08:53

適當壓力有時會係推動力

有時也要睇返自己小朋友喜好, 唔係你想佢認字就認到.

身邊有唔少朋友都買大量圖書從小伴讀, 但有些小朋友只愛看圖, 不肯認字.
作者: 小曳人    時間: 17-8-22 09:08

認字,唔一定係閃咭,我個人覺得認字係閱讀嘅入門

最終目的唔係為考小一,而係終身學習
作者: siumicmic    時間: 17-8-22 09:44

momama 發表於 17-8-21 22:43
99仲要佢乜書都背默!作為搞創意嘅人,C6嘅意見係冇得教嘅 ,重點係乜都去接觸,多時間去胡思亂想。套用係 ...
"作為搞創意嘅人,C6嘅意見係冇得教嘅 ,重點係乜都去接觸,多時間去胡思亂想。套用係呢個年代,就係唔好全日安排不停嘅學習、活動及娛樂,唔好成村人去招呼啲細路,佢哋要有自己嘅私人時間及空間,要識得喺悶嘅時候諗啲搞作去娛樂自己。"

謝謝你(及你先生)的分享,加強了我的想法

另,想問問你先生是否在大家庭長大?

作者: starrymama    時間: 17-8-22 10:26

回覆 Soundervolt 的帖子

以前是填鴨式教育, 現在是虐兒式敎育
作者: starrymama    時間: 17-8-22 10:40

同意無需太小去學畫畫.
我女無特去學, 但由細畫畫都好靚.
去到小一視藝老師同我講佢好有天份, 話驚我唔知,叫我比佢出去學下畫畫. 我都有比佢d畫行內人睇 (香港讀design同外國讀design返來的人), 佢地comment 都係話佢有天份, 顏色配答, 線條, 比例, 信心各方面都畫得好好.

結果我今天暑假比佢出去學下, 點知d作品, 我想講佢平時係屋企自己畫個d重靚.

天份同創意係天生的, 同意有d技巧真係要人敎, 但而+出面學畫畫, 好似只係敎緊同一套理論, 個個畫的都一樣.
學得多, 有創意都變左冇創意.

認字唔會令個小朋友冇左創意的, 只要唔好地獄式認字就得.
我女真係上小一先認中文字, 追了一年, 由 2x 分去到年尾 7x 分, 我又冇好迫佢, 大大下會自己認到, 生話係香港大把機會接觸中文字.

我細仔就自己主動認字, k1已認到好多中文字. 係佢自己主動睇, 再問點讀, 再自己不停反覆讀, 最近重自己開始拎起d英文書串同認英文字. 佢唔係睇書的內容的, 只係鐘意認字.
我冇叫/迫佢咁做.

作者: Felix223    時間: 17-8-22 10:53

starrymama 發表於 17-8-22 10:40

同意無需太小去學畫畫.

不過5歲我覺得可以,阿仔特別心急好動,我要仔仔學畫畫係要學懂坐定定有耐性,做一D靜態的事情,所謂什麼證書不感興趣,呢個係要培養,對佢不多不少有改善,希望令佢將來上小一時多一點專心學習。

作者: starrymama    時間: 17-8-22 11:14

回覆 Felix223 的帖子

我女畫畫同玩都好專心, 但學習就好唔專心. 所以其實專心玩同專心學習可以是兩回事.
好多機構敎透過玩遊戲從而令唔專心的小朋友學識專心, 但根據我觀察係唔得.

我細仔3歲開始自己認字, 佢個人平時唔專心, 但見佢認字時, 佢只係用好短時間去認, 但佢係個個咁短的時間係好高度專注的同記憶力好好, 佢搞笑到用幫d字配意好似唱歌咁唱返出來.

雖然我細仔好似好有potential 去認字, 但我從來冇主動要求佢去認學校字卡以外的字, 我係順其自然. 我覺得如果佢係醒,  佢之後都可以好快pick up 到.
最近有人叫我留意下佢會唔會係資優.

作者: starrymama    時間: 17-8-22 11:28

係香港讀書, 我諗只有小學同大學係人生最開心同自由的讀書時間.
但大學唔係人人可以享受到.

所以適應環境還適應環境, 幼稚園時都唔好迫得佢地太辛苦, 開心自由咁玩下.
作者: mytambb    時間: 17-8-22 12:09

均衡發展是最合適。社交及心理發展、身體健康對認知發展也有幫助。認字(記憶)或其他認知(比較、創造)發展沒有所謂過早或太遲,如果上述的條件都具備下,可以嘗試。但如果失去學習原意甚至產生負擔或混亂,就須要減少字量。

認字數量要適中
學習心態更輕鬆

作者: MrBeast    時間: 17-8-22 13:19

siumicmic 發表於 17-8-21 22:31
我對呢方面嘅認知同你一樣,突觸嘅發展係好重要,一歲前係最活躍,越多刺激突觸越多,跟住三歲前都仲有發展 ...

in theory, 我都覺得有可能,就好似雙眼近遠視相差太遠,幼兒時期腦仔會用強個隻多些,久而久之另一隻便變弱視,其實以德國為例,kg 階段也不會認字,人地又咪一樣成功。
但話說兩頭,若你intend local 小學,唔好好準備下, ur not doing ur kid any favor. 只要唔好比壓力,balance w 其他activities,唯有係咁

作者: Soundervolt    時間: 17-8-22 17:56

starrymama 發表於 17-8-22 10:26

以前是填鴨式教育, 現在是虐兒式敎育

現今教肓制度雖然仲有好大改善空間,但係唔係虐兒式敎育好大程度上好睇家長既思維。

作者: momama    時間: 17-8-22 19:18

siumicmic 發表於 17-8-22 09:44
"作為搞創意嘅人,C6嘅意見係冇得教嘅 ,重點係乜都去接觸,多時間去胡思亂想。套用係呢個年代,就係唔好全 ...

長子,弟弟細五年

作者: 小華媽媽    時間: 17-8-23 00:08

hkpapa852 發表於 17-8-21 17:34
妳唔想跟大隊, 可以考慮國際學校, 鄉獅自然學校, 或者申請Home Schooling.
每一樣嘢都係有取捨, 在乎自己 ...
Strongly agree!
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-8-23 00:12

回覆 starrymama 的帖子

我人生最開心就係幼稚園同大學。小學因為仲未係一條龍,所以要搏命讀書,成績差少少都會畀老師打電話。有好多果陣日日畀老師打電話來,父母壓力大頂唔順,「自願轉校」。中學就要追 DSE,上學+補習鐘數仲長過父母返工,就算係星期日都要早上 8 點上到夜晚 8 點。
作者: simonwan    時間: 17-8-23 01:40

華德福教育就是反對孩子過早閲讀,七歲以前的孩子不要看太多的印刷字體。太早强調智性教育,反而會妨礙身體整體的發展。

我不知這理論對或錯。不過,無論中西方,以前的孩子都是六、七歲左右才開始上學,之前都系”文盲“。衹是近幾十年才流行讀幼稚園,孩子越來越早認字。

作者: siumicmic    時間: 17-8-23 02:56

hkpapa852 發表於 17-8-21 17:34
每一樣嘢都係有取捨, 在乎自己 ...

唔想跟大隊……?都可以咁講嘅,唔想咁早學認太多字(唔係完全唔學),但亦唔使咁extreme,一講就去到鄉獅自然學校,或home schooling. 國際學校教學方法係自由啲,但係學中文,以及朋輩嘅價值觀對小朋友嘅影響,係我另外關注嘅事

考直私小一時識字唔多考唔到,但又唔想讀官津太傳統扼殺創意,係我要面對嘅問題

我並唔係盲目追求啲唔啱小朋友發展嘅嘢,為咗幫小朋友揾合適嘅學校,我下咗唔少苦功,並唔係懶嘅家長。閣下嘅帖都睇咗好多,真係獲益良多,藉此都要表達衷心感激

之但係,每個家庭嘅育兒理念不同
我唔會定性自己係跟唔跟大隊,我只係選擇我認為對我小朋友最好的事。

作者: siumicmic    時間: 17-8-23 03:32

KikiDaddy 發表於 17-8-22 04:51
There is no contradiction at all. Learning vocabulary is just a mean to help developing reading habi ...
謝謝你的意見
呢點我明白,我都好喜歡閱讀,知道閱讀的好處,只係,要有能力考到唔錯嘅直私,三,四歲就開始學認大量文字(超細B考小一面試時係大約四歲八個月),我覺得對腦部發展好似唔係幾好

作者: siumicmic    時間: 17-8-23 03:59

HaYi 發表於 17-8-22 08:23
創意需要輸入data變化.識字有助閱讀書本增加輸入元素.太多的規會限制創意,多input 反而會刺激創意,兒童腦 ...、
謝謝你的見解,我會從呢方面再了解一下
作者: siumicmic    時間: 17-8-23 04:09

mimi222shi 發表於 17-8-22 08:49
自己小朋友從小喜歡認字, 性格活潑, 幼兒時已追住我伴讀, 每天數小時, 好細已能自行看小說, 到小學仍然書不 ...
謝謝你分享你小朋友成長歴程,係好好嘅參考
但係我個女剛剛相反,都幾唔喜歡認字,閱讀都只選圖多字少嘅書

作者: siumicmic    時間: 17-8-23 04:23

hoivy 發表於 17-8-22 08:49
網上兩種學說都有人講,但好似無一套係經過嚴謹驗証。不太早識字好處,不是短時間能看到,但學習的壓力很快 ...
你講得啱,真係唔係短時間看到
所以當考小時無乜好offer,真係不禁問自己,係咪要做啲短時間見效嘅嘢?

我嘅堅持是否不適用於香港?

作者: siumicmic    時間: 17-8-23 04:31

scgift 發表於 17-8-22 08:49
阿女9月升k2, k1時我就有關認字方式問過學校主任。當時主任話小朋友仲細,應該係字+圖咁一齊去記。有同學仔 ...
謝謝你的分享和建議,趁暑假未完,俾個女睇吓你嘅介紹,準備一下小一開學
作者: siumicmic    時間: 17-8-23 04:47

小曳人 發表於 17-8-22 09:08
認字,唔一定係閃咭,我個人覺得認字係閱讀嘅入門

最終目的唔係為考小一,而係終身學習 ...
懂得閱讀真係可以打開一個很廣濶嘅知識世界讓人終身學習的
作者: siumicmic    時間: 17-8-23 05:14

starrymama 發表於 17-8-22 10:40

同意無需太小去學畫畫.
多謝你嘅分享,性格特質真係個個小朋友唔同,好考父母識唔識,肯唔肯去學因才施教
如果香港有多啲好似你呢類型嘅家長,小朋友就會快樂好多

作者: starrymama    時間: 17-8-23 07:58

E+d 返學時間已好虐兒。平日8:10am - 3pm
課外活動放 4:30
由等排隊放學到返到屋企快都要半個鐘,每日有 7-8 樣功課,有時第日重要默書。
返到屋企平日已經 3:30,課外活動日係 5pm。點都休息0.5 - 1 小時先開始做功課掛? ㄧ返屋企即開工,機械人咩?
D 功課吾係 10 分深,但肯定吾淺。有 d 要等我返來教, 日日搞完都 7點幾。
D 學校星期六都安排課外活動,重要 8:30am 開始,超恐怖。d 細路吾使訓 ga ma?

成日覚得 e+咁多細路自殺,吾係弱,係佢地太累

作者: momama    時間: 17-8-23 08:00

siumicmic 發表於 17-8-23 04:23
你講得啱,真係唔係短時間看到
所以當考小時無乜好offer,真係不禁問自己,係咪要做啲短時間見效嘅嘢?

我從小同阿女講故事,唔認字但堅持唔用BB話,佢讀學卷幼稚園,冇音樂,hea 學芭蕾舞,一樣考到直私。

當有一個結果時,去揾返個因,正常人都會咁做,只不過我哋大部分時間都係「對座入號」吧。

自己認為啱嘅就堅持,做人就係咁㗎啦。

作者: 19841984    時間: 17-8-23 08:22

作者: starrymama    時間: 17-8-23 09:18

回覆 siumicmic 的帖子

小朋友的長處父母應該最清楚。適當提供輔導而非㚒硬來是最好。

大女 k3 開始讀 cambridge d mover/ flyer courses, 但ㄧ上小ㄧ加埋學校本身的 dictation, 佢話吾想串咁多字, 我就即刻 stop 左 d course, even 重有幾堂先完。佢 e+ 認到好多字, 睇書冇問題, 只係串吾返出來, 但我吾急。

細仔k1已自己認字串字,佢由認中文字開始。英文就我見佢 10 零秒已背到ㄧ個字,覺得佢會主動學同有ㄧ套自己模識去認字,我只係觀察佢用咩方法可以咁快記到,由佢自己做。聰明但不是十分聽話的小朋友更加要小心 handle. 否則弄巧反拙。

作者: Dear-Valerie    時間: 17-8-23 10:21

del.
作者: Soundervolt    時間: 17-8-23 10:28

starrymama 發表於 17-8-23 07:58

E+d 返學時間已好虐兒。平日8:10am - 3pm

好多返全日既學校都有導修堂,如果可以好好利用,通常都可以完成一半或以上既功課。
小朋友冇興趣或冇talent既ECA就盡量避免。所以我經常話基本功同家長既取態十分重要,小朋友從小要培養好時間管理及良好學習動機,盡量避免養成依賴父母幫手教點做功課。在我尼講小朋友要學懂自理同 essential既生活。六年過去,阿仔總算可以做到各方面既平衡,開開心心升上中學。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-8-23 11:08

老師好鍾意用自修堂黎教書,我自己經歷過不少,多功課果日真係會唔想聽書,自己做功課。
希望你仔仔一路讀中學都可以得心應手,事事平衡順利。

作者: siumicmic    時間: 17-8-23 11:32

mytambb 發表於 17-8-22 12:09

均衡發展是最合適。社交及心理發展、身體健康對認知發展也 ...
明白,謝謝你的意見
均衡係好重要,就好似做人做事,中庸之道可能會比較理想,但係亦最難拿捏

在現今嘅教育制度下,及整個家長、學校生態中,好難做到以小朋友的均衡發展出發

作者: Soundervolt    時間: 17-8-23 11:45

1998Ruby1998 發表於 17-8-23 11:08

老師好鍾意用自修堂黎教書,我自己經歷過不少,多功課果日真係會唔想聽書,自己 ...

Um......咁學校好唔應該。阿仔每星期都有三兩日放學後去鍊波同比賽,未到佢埋位時佢都會做埋尐功課或睇下書,唔會浪費時間,返到屋企之後就係佢既quality time,印象中冇乜需要晚飯後仲要做功課,六年小學都係9:30pm上床訓覺。中學可能會忙少少,但我相信佢自己已經有能力handle到。
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-8-23 11:55

好好喔!咁樣先係小學生活!
我就功課就唔多,不過有 d 功課就奇奇怪怪搵著父母搞,例如 50 個新年祝福語、30 個表達「美麗」嘅詞語、整印章、縫紉,除非父母幫手,否則自己一個係好難一兩晚內做好。每個禮拜都輪流中英默書,仲要背默,每個月每科測一次。有時候搞到好似父母係讀緊書果個。

作者: siumicmic    時間: 17-8-23 11:57

MrBeast 發表於 17-8-22 13:19
in theory, 我都覺得有可能,就好似雙眼近遠視相差太遠,幼兒時期腦仔會用強個隻多些,久而久之另一隻便變 ...

好多謝你明白我講乜,你嘅比喻亦真係好貼切,呢個就係我嘅擔心
就好似樓上各版友提到自己的孩子,對認字的興趣及發展時間會有差異,如果小朋友想學,當然無問題
但若為咗考小,就算小朋友唔太有興趣都要佢認大量文字,就有問題
但係唔識字又考唔到喎,咁點算好呢?

抽獎又唔知會去邊,官津亦多數傳統,連二線嘅都谷到傻,受歡迎又比較活動嘅官津又唔多,亦超多人爭,勁難入,剩下來唔催谷嘅官津就已經係大家所謂嘅寶校,所以真係好頭痛

你嘅意見好中肯,我會嘗試安排一下

作者: starrymama    時間: 17-8-23 12:14

好彩我囡小ㄧ開學已自己做功課,但肯定有吾識做要留返我放功教,正常冇小朋友小ㄧ已識睇晒D字。
課外活動冇理由佢話想返都吾比,吾通返學只有讀書咩? 但返左就晚放學。

導修堂ㄧ時時,好多時比老師用埋來默書同教書。都吾明默書做咩吾係本堂默?

E+ 小學同 6 年前又吾同。我識好多仔女呢ㄧ兩年考 dse的父母,佢地 d 細路當年都係名的小學,佢地當年d小學都冇咁深。
只能講個教育ㄧ年差過ㄧ年,越早上岸越好。

作者: siumicmic    時間: 17-8-23 12:16

momama 發表於 17-8-23 08:00
我從小同阿女講故事,唔認字但堅持唔用BB話,佢讀學卷幼稚園,冇音樂,hea 學芭蕾舞,一樣考到直私。

當 ...
雖然你講得有道理,但係你嘅小朋友如果唔係兔、龍B,真係唔會知成個情況係完全唔同
個大女我都係咁教,當年都有直資offer

作者: siumicmic    時間: 17-8-23 12:22

19841984 發表於 17-8-23 08:22
又要考入好直私,又唔想幼兒辛苦學好多字,邊有咁完美?

比你入到去,但因認字問題,跟不到進度,咪仲辛 ...
重點唔係"怕辛苦"
我成個帖都無提過辛苦,請你睇清楚

唔好用自己嘅想法套在他人身上

作者: 19841984    時間: 17-8-23 12:24

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-8-23 12:42

導修堂被奪去嘅原因:
1. 「正堂」攞左去鬧學生,唔係講笑,老師真係可以鬧成堂。
2. 老師自己跟唔上預設進度,「正堂」教得一舊舊,拖慢左。
3. 班學生上堂失控,老師又控制唔到。通常都係新老師。
4. 老師病假太長,個代課又一舊雲唔知教咩,個老師返黎收拾殘局。

如果導修堂唔夠用,會借埋 PE、IT、Arts、RE 添。

攞返自己小學相比,10 年前因為仲講緊 A Levels,學校不斷谷英文,忽略中文,同埋又未係一條龍,所以更加快馬加鞭,谷行佢,任何測驗默書考試冇 70 分以上會畀老師投訴勸退。依家轉左,英文簡單 d,中文深好多,但係一條龍,都算係輕鬆。不過其他小學就未必咁好彩。

作者: MrBeast    時間: 17-8-23 12:58

siumicmic 發表於 17-8-23 11:57
好多謝你明白我講乜,你嘅比喻亦真係好貼切,呢個就係我嘅擔心
就好似樓上各版友提到自己的孩子,對認字的 ...
⋯因為我當年也有same dilemma ,思前想後,冇$去is,唯有go w the flow,之後就要lum小一策略,apply 多一些二線小學,有c小backup 大抽獎就可aggressive 點。入到好的小學初小無需太在意成績,咁就可花多一點時間在其他地方
作者: siumicmic    時間: 17-8-23 13:25

1998Ruby1998 發表於 17-8-23 00:12

我人生最開心就係幼稚園同大學。小學因為仲未係一條龍,所以要搏命讀書,成績差少 ...
我幼稚園同小學都同你一樣,每日都係功課功課功課,每個星期中英默,每個學期各科測考車輪轉,高小時一個weekend廿幾樣功課,
小四/五已經全英文天文,地理,西史,
爸媽忙於生意無人協助,果時亦唔興補習,終於過唔到馬路上唔到中學,
(其實我當時嘅成績係夠上中學,有個好朋友平均分低我幾分都去到中學,不過學校應該會揀啲會家校合作嘅家庭,合作地捐廿部冷氣當然歡迎)

揀中學都係自己填表,不幸地(當時以為)去咗13志願
讀中一時覺得超淺,之後成績雖然都係中等,但係呢間基督教學校校風好好,老師關顧學生,令我由好驚返學變成好享受校園生活,參加咗好多不同類型嘅活動,有好多難得嘅體驗,得到好多難忘嘅回憶,揾到幾個一世嘅老友,係人生中最美好嘅時光

所以有時,遇到唔如意嘅事,我都會提提自己,塞翁失馬,焉知非福

作者: starrymama    時間: 17-8-23 13:33

回覆 1998Ruby1998 的帖子

根本導修堂原意就冇晒。
D 野教得又急又多, arts, pe, 音樂, 電腦, net teacher 堂有時都借左來教書,重講乜導修堂呀?

我識人個間小學連 lunch 都借左ㄧ半時間比興趣班。 chi sin

作者: starrymama    時間: 17-8-23 13:36

回覆 MrBeast 的帖子

好多 hk 父母都有呢個 dielmma,但 e+ 好多人都好進取。小ㄧ就補補補, 又上門補習又專科補習, 搞到好大壓力
作者: siumicmic    時間: 17-8-23 14:02

simonwan 發表於 17-8-23 01:40
華德福教育就是反對孩子過早閲讀,七歲以前的孩子不要看太多的印刷字體。太早强調智性教育,反而會妨礙身 ...
好多年前識一個在外國取得master degree嘅full time mom,佢特登送個仔由港島東去中半山嘅一間華德福教育嘅幼稚園(因為規模太小無校車,日日要自己接送)
佢個仔當時K3,我見佢都好醒目,對周圍事物都好有求知欲,學嘢都好快,但係唔知有無小學銜接到

始終,呢類在香港屬小眾嘅教學模式,如果唔打算離開香港嘅,好難計劃之後嘅路

作者: starrymama    時間: 17-8-23 15:51

回覆 siumicmic 的帖子

都吾ㄧ定,我女K時都吾識字,但好大膽。
當時我原本冇諗住報直私,只係ㄧ心好 d 的津小,留返 d $ high school 去外國好過。

後期驚得滯就人云亦云,但只剩返ㄧ間活動型私小和ㄧ間學術型直小可報。最後個間活動型私小收左阿囡。
2 間都有ㄧ間入到。所以父母因應細路類型報適合的学校都好重要。

但最後扣入返區内都出名的津小,就讀返津小。

作者: siumicmic    時間: 17-8-23 15:57

Dear-Valerie 發表於 17-8-23 10:21
我理念係first learn to read... then read to learn...

我由小朋友四個月大開始每日同佢睇英文書0-6本.. ...
你安排得好好,平衡到各方面發展
你嘅小朋友好叻,之後如果你會報考直私,應該有唔錯嘅result
提提你,直私小學多數都較重中文認字能力多於英文
如果目標係國際學校就當然無問題啦

作者: MrBeast    時間: 17-8-23 17:35

starrymama 發表於 17-8-23 13:33
回覆 1998Ruby1998 的帖子

根本導修堂原意就冇晒。
表面上好似好瘋狂,但睇真d其實閒科未必計分或比重底,至少初小呈分前會係。有時大環境控制唔到但父母要識得走位,未必一定要跟著班羊仔跑
作者: Dear-Valerie    時間: 17-8-23 18:11

del.
作者: siumicmic    時間: 17-8-23 18:42

Soundervolt 發表於 17-8-23 10:28
好多返全日既學校都有導修堂,如果可以好好利用,通常都可以完成一半或以上既功課。
小朋友冇興趣或冇tale ...
可以做到咁平衡,真係好難得,尤其係你仔仔嗰間
作者: starrymama    時間: 17-8-23 19:09

我都知咁係最好,但暫時身邊冇聽過有小朋友可以咁。個個放學後都去補補補。
小ㄧ都揾人上門專科補習 gramma。

我諗只有 full time mom/ 去功課班 先能 6pm 前对好 d 功課。
我 d 細路自己做完,我7pm返到屋企算早。睇同教 8pm 前搞掂。我見吾少媽咪搞到 9pm 幾 10pm,可能佢地夜放/ 小朋友做功課吾主動

作者: starrymama    時間: 17-8-23 23:29

回覆 MrBeast 的帖子

我笑别人太瘋癲,別人笑我看不穿。
越清醒壓力越大

作者: Soundervolt    時間: 17-8-24 00:34

starrymama 發表於 17-8-23 19:09

我都知咁係最好,但暫時身邊冇聽過有小朋友可以咁。個個放學後都去補補補。

就係呢種害怕落後於人既心態,往往會將子女既教育扭曲。FTM、專科專補看似對小朋友面對學習既最佳方法,但我並不苟同,而且做法亦剛剛相反,我地兩夫婦都有自己既事業,阿仔嘅整個幼稚園階段衹有去學過Phonics、游水同參加過幾個朗誦比賽,甚麼mover/flyer course、甚麽盾、甚麼證書獎項一切欠奉,但衹係盡辨培養阿仔面對未來學習及身心發展既基礎上做好,盡量協助佢獨自解決問題。可能就係咁樣,當年連一間比較滿意既直私學校都考唔到,但就得到一個後來各方面都令我幾滿意嘅囝仔。

作者: Soundervolt    時間: 17-8-24 00:54

siumicmic 發表於 17-8-23 18:42
可以做到咁平衡,真係好難得,尤其係你仔仔嗰間

阿仔
喺學校唔係少數民族,所以佢地學校又讀得又玩得既學生好普遍。唔少家長辭工,用陪太子讀書嘅方法,初小可能會有成效,但咁樣會做成依賴,高小時就會俾一尐有良好學習基礎嘅學生過哂頭,但到高小要面對呈分階段時又驚失手,到時又唔敢放手,惡性循環將會沒完沒了……

作者: beautifulbabies    時間: 17-8-24 00:59

siumicmic 發表於 17-8-23 02:56
唔想跟大隊……?都可以咁講嘅,唔想咁早學認太多字(唔係完全唔學),但亦唔使咁extreme,一講就去到鄉獅自 ...

我嘅想法同你完全一樣。真係唔想為咗考小一而跟大隊去補習、考證書、學深學快等。可惜香港的學校很多都是太看重成績和學術...作為家長,只希望按著小孩的程度去培養他們,並不要介意其他人的眼光。

作者: Soundervolt    時間: 17-8-24 01:11

beautifulbabies 發表於 17-8-24 00:59
我嘅想法同你完全一樣。真係唔想為咗考小一而跟大隊去補習、考證書、學深學快等。可惜香港的學校很多都是 ...
"作為家長,只希望按著小孩的程度去培養他們,並不要介意其他人的眼光。"

呢句說話真係知易行難。當年阿仔考唔到任何學校都聽過晤少冷言冷語。

作者: beautifulbabies    時間: 17-8-24 01:15

Soundervolt 發表於 17-8-24 01:11
"作為家長,只希望按著小孩的程度去培養他們,並不要介意其他人的眼光。"

呢句說話真係知易行難。當年阿 ...

我最驚嘅係如果冇學校收,我老公會俾說話我聽...其他人我就唔理啦。

作者: firemanSam999    時間: 17-8-24 01:49

beautifulbabies 發表於 17-8-24 01:15
我最驚嘅係如果冇學校收,我老公會俾說話我聽...其他人我就唔理啦。

I agree !!

作者: Soundervolt    時間: 17-8-24 01:59

beautifulbabies 發表於 17-8-24 01:15

妳同佢講如果佢咁多意見,就將小朋友所有教育既問題俾哂佢一個人負責。

作者: scgift    時間: 17-8-24 05:35

beautifulbabies 發表於 17-8-24 00:59
我嘅想法同你完全一樣。真係唔想為咗考小一而跟大隊去補習、考證書、學深學快等。可惜香港的學校很多都是 ...

我最近才同枕邊人傾開,係咪我已與時代脫節跟唔上大隊。身邊啲媽媽大部份都幫小朋友報各式各樣既乜班物班(phonics+cambridge +普通話係基本,再加各式興趣班)。我個小朋友仲係日瞓2小時晏覺,瞓醒睇下卡通片玩下玩具去下公園,沖埋涼食埋晚飯就只剩睡前時間同佢睇下書。恆常只得1個音樂班+純玩英文班,零學術班。我一直都只希望小朋友有一個愉快童年。

最近有朋友同我講佢小朋友讀嗰間私幼k1開始就要上埋增潤班,由原來3小時既半日班變左要留喺學校4小時(全日班則在中午時同am/pm班一齊上)。個人覺得小學要上增潤班已好難為啲小朋友,估唔到原來此風已吹到幼稚園。記得自己當年幼稚園+小學只係玩同玩,當自己有了小朋友而又開始讀書後才發現原來而家真係世界變了。

作者: MrBeast    時間: 17-8-24 06:16

回覆 scgift 的帖子

音樂班都可以cut 埋,自己播下不同的音樂就得
作者: phoebewong123    時間: 17-8-24 07:52

scgift 發表於 17-8-24 05:35
我最近才同枕邊人傾開,係咪我已與時代脫節跟唔上大隊。身邊啲媽媽大部份都幫小朋友報各式各樣既乜班物班( ...

你個純玩英文班已經是學術la
其實唔駛理人㗎,佢上十個班唔通我又上十個?
你對得住自己就夠。你女行得快咪跟佢步伐走,有$亦無妨活動教學式私幼。語文呢様嘢冇話學得完的

作者: scgift    時間: 17-8-24 08:07

MrBeast 發表於 17-8-24 06:16
回覆 scgift 的帖子

音樂班都可以cut 埋,自己播下不同的音樂就得

在家有播各式歌仔,佢係聞歌起舞既人,所以好鍾意上音樂班(因為係親子班,其實我都攰),唔肯cut, 真係為興趣俾佢繼續上。今個暑假俾佢跳kids pop,佢話暑假後想繼續跳,我都考慮緊俾唔俾…

作者: scgift    時間: 17-8-24 08:27

phoebewong123 發表於 17-8-24 07:52
你個純玩英文班已經是學術la
其實唔駛理人㗎,佢上十個班唔通我又上十個?
你對得住自己就夠。你女行得快 ...

喺我既角度,個純玩英文班係俾佢練膽練外向練同其他小朋友相處既。我個小朋友自小好怕羞慢熱(程度係我曾經以為佢係自閉/選擇性緘默症),以前俾佢上過Trinity YPC drama,為的就係練膽,上完後就唔再俾佢上SCA,就係唔想迫佢背野。

純玩英文班有佢鍾意既唱歌玩樂器+做手工+故事,仲有個舞臺俾佢地上臺唱歌或分享(自由選擇,興起有意就做),我好高興見到佢能自願上臺唱歌,開心活潑咁上堂。真係要學術既話,我就唔會報呢個班了,喺我心目中,唔係用英文教既就學術班。

分享多一樣,我個小朋友去年k1有次學校event被挑選出來一班人表演跳韻律操,我個小朋友係郁左2下就唔再跳(老師話佢喺學校係跳得好好,仲編佢企中間位),好似佛像咁企到尾。所以我只係就住佢既個性同弱點,俾佢上佢覺得開心好玩既興趣班,希望幫到佢慢慢改善。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5