教育王國

標題: 要入傳統名校小一 是否要由k1甚至pn開始計劃 [打印本頁]

作者: ckkdaniel    時間: 17-6-27 01:36     標題: 要入傳統名校小一 是否要由k1甚至pn開始計劃

想請教各位 我仔係12/2015 bb 如想要入傳統名校小一 如:男拔 應該點樣部署呢? 有沒有家長可以分享一下成功個案? 應該選擇那些幼稚園 甚至pn學校呢? 請賜教🙏🏻🙏🏻
作者: ckkdaniel    時間: 17-6-28 02:26

Hello
作者: kbi    時間: 17-6-28 23:31

這個問題太難答,因能否入名校,不是單靠那一間N或k就可以成就的。影響因素包括家庭背景、小朋友的能力、小朋友性格、面試表現及運氣等。無一間學校會包保你既小朋友可以入男拔,但如果真想要簡單直接的答案既話,最能幫到你既係寶山同基督堂。

作者: dannynch    時間: 17-6-29 10:32

回覆 ckkdaniel 的帖子

由playgroup開始
作者: mamami2017    時間: 17-6-29 11:43     標題: 回覆樓主

其實係咪應該問d名校小一家長佢地仔女之前讀咩學校呢?

作者: ckkdaniel    時間: 17-7-2 23:54

回覆 kbi 的帖子

謝謝你的意見 但我看很多名小 對於某些幼稚園既學生好似特別有興趣 例如:學之園都有很大比例學生派到名小一様 所以想問問各位家長既方法
作者: phoebewong123    時間: 17-7-3 14:44     標題: 回覆樓主

小朋友由小到大也是主要靠父母栽培,學校只是輔助性質。而且dbs 喜歡收的學生,天資聰穎又能言善辯,未必是讀什麼playgroup 幼稚園可以train 出來。但去一間好的幼稚園,和從小伴讀呢d都是一個好開始

作者: yubaba    時間: 17-7-4 20:58     標題: 回覆樓主:

講到底唔係你想點就點

作者: ckkdaniel    時間: 17-7-6 04:11

回覆 mamami2017 的帖子

係呀

作者: Ytfc    時間: 17-7-6 23:10

phoebewong123 發表於 17-7-3 14:44
小朋友由小到大也是主要靠父母栽培,學校只是輔助性質。而且dbs 喜歡收的學生,天資聰穎又能言善辯,未必是 ...

認同,淨係天資聰穎已經唔係可以訓練出黎,反而睇住小朋友資質同性格再鋪排會好啲,我都好想我仔入st Paul coed,但真係要睇埋佢資質點先再諗點玩,佢唔得嘅,我鋪橋搭路都幫唔到佢

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5