教育王國

標題: 「2017」德望今年收返幾成德小? [打印本頁]

作者: AndyQ    時間: 17-6-17 12:03     標題: 「2017」德望今年收返幾成德小?

想知今年情況是否比去年更差

作者: suslau2004    時間: 17-6-17 20:29

AndyQ 發表於 17-6-17 12:03

我姪女吾收

作者: AndyQ    時間: 17-6-17 20:31

suslau2004 發表於 17-6-17 20:29
我姪女吾收

聽說聞只收返35%

作者: brother4    時間: 17-6-17 20:53     標題: 回覆樓主:

唔收去那兒?

作者: 05baby    時間: 17-6-17 21:29     標題: 回覆樓主:

我不知道實數 , 但絶對不是35%那麼少。

作者: ALARMCLOCK    時間: 17-6-17 21:45

作者: jigsaw    時間: 17-6-17 22:23

明白宜家搞學校都係一盤生意,都係睇業績(DSE, JUPAS..)。但始終覺得德望無咩道義,當初學生你自己揀,成績略欠理想就拪人走,其實教得唔好, 你學校都有責任
記得早幾年德小口碑麻麻。中學放棄自己德小學生,寧收其他小學栽培嘅精英,難怪慢慢步上"神校"。與其他真正神校 DGS, HY..甚至冇得自己揀學生嘅Maryknoll (其實HY都係)比較, 人哋就真係有實力教"好"學生,唔係教"好學生"囉!
不喜勿插
作者: IloveJJ    時間: 17-6-18 00:35

作者: gracelam    時間: 17-6-18 01:10

IloveJJ 發表於 17-6-18 00:35
點決定收唔收呢?

我估宜家梗係首要睇成績先。

作者: fcatherinehk    時間: 17-6-18 01:57

GH中學收外來人要求低過自己人,今年已知有3個憑運動但學業成績差嘅街外人有offer,最奇怪係3個都唔係全港/區賽3甲。
不過如果係3甲果d都去DG/HY啦!
論成績嘅話,上年德小校內全級第2名的竟然waiting,老師話因為佢無其他課外活動,又話唔係純粹按成績排名收人喎。雖然到最後階段都收返佢,但嗰幾個月已經擔心死個家長啦。

作者: Ktfk    時間: 17-6-18 07:34

嘩!有冇攪錯!

作者: ma記    時間: 17-6-18 07:48

借個位問問......
唔知今年GH有幾多個扣門位?
作者: Classroom    時間: 17-6-18 08:08

fcatherinehk 發表於 17-6-18 01:57
GH中學收外來人要求低過自己人,今年已知有3個憑運動但學業成績差嘅街外人有offer,最奇怪係3個都唔係全港/ ...

點知是以運動作為offer? 是否收到的信有提及?

作者: IloveJJ    時間: 17-6-18 08:11

作者: TwinWong    時間: 17-6-18 10:13

fcatherinehk 發表於 17-6-18 01:57
GH中學收外來人要求低過自己人,今年已知有3個憑運動但學業成績差嘅街外人有offer,最奇怪係3個都唔係全港/ ...

早几年出生少咪收街外成績差少少
但又可能係比徳小差個班好d
夾硬比徳小弱過班上 就係唔想比人覺
收回咁多較弱學生上中學 再過几年出生率
回升 就唔會咁收

作者: luvgaga    時間: 17-6-18 14:22

我也想知

作者: kirstyau    時間: 17-6-18 20:10

級二都唔收

作者: JoeyJoey    時間: 17-6-18 22:57     標題: 回覆樓主:

級2都唔收⋯⋯絕不可能啦⋯⋯
我女外校生考入,佢話好多同學由德小上,不過質素的而且確好參次,好叻嘅又有,好差嘅亦有⋯⋯所以我唔相信德中收咁少德小學生囉⋯⋯
別 道聽途說 吧!

作者: CACACAROL    時間: 17-6-19 11:26

最終收番,但學生/家長內心也不快吧

作者: little_yolky    時間: 17-6-19 17:32

IloveJJ 發表於 17-6-18 08:11
我意思係:達到咩標準會收?幾多名?幾多分?咩科合格?幾多%?
有無一個公開既標準俾家長呢?
...
唓!直資不嬲收生都無標準啦, 佢想收你, 可以有一萬個理由, 唔想收你, 一個理由就夠。
作者: fcatherinehk    時間: 17-6-19 17:58

回覆 JoeyJoey 的帖子

我女兒以前讀GH kg,一直跟升上去德小同學有緊密聯絡,我無需要說假消息,只是想告訴樓主上年和今年收生情況
作者: IloveJJ    時間: 17-6-19 18:40

作者: YolandaTam    時間: 17-6-19 18:51

IloveJJ 發表於 17-6-19 18:40
但佢係自己小學升上去喎,唔係街外人考喎,點會無標準?
英華,SPB都有講明點可以升。你女學校都講明B2就升 ...

有,不過唔同家長講囉, 小女學校(GHS友校)今年小學部五升六啲家長不知幾閉翳,完全唔知點部署

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-6-19 19:06

YolandaTam 發表於 17-6-19 18:51
有,不過唔同家長講囉, 小女學校(GHS友校)今年小學部五升六啲家長不知幾閉翳,完全唔知點部署
...
中學仲未公佈收幾多小學部學生嗎?會唔會遲咗D呢?好歹都要比家長做D準備
作者: Sophie0804    時間: 17-6-19 19:07

JoeyJoey 發表於 17-6-18 22:57
我女外校生考入,佢話好多同學由德小上,不過質素的而且確好參次,好叻嘅又有, ...

我都唔信級二唔收

作者: YolandaTam    時間: 17-6-19 19:30

Eat_Sleep_Play 發表於 17-6-19 19:06
中學仲未公佈收幾多小學部學生嗎?會唔會遲咗D呢?好歹都要比家長做D準備 ...

以我所知,未講,有師妹個媽咪向我呻過,一切仍在傳言階段。

作者: IloveJJ    時間: 17-6-19 19:46

作者: siden    時間: 17-6-19 19:49     標題: 回覆樓主

肯定有6成

作者: siden    時間: 17-6-19 19:53

IloveJJ 發表於 17-6-19 19:46
咁真係好差!點解唔講清楚?

GH, HY

都係一樣

佢心裏的標準,唔會同你講。

作者: siden    時間: 17-6-19 19:54

Sophie0804 發表於 17-6-19 19:07
我都唔信級二唔收

我都唔信。

一定誤傳,除非個小朋友操行好差。

作者: YolandaTam    時間: 17-6-19 20:30

IloveJJ 發表於 17-6-19 19:46
咁真係好差!點解唔講清楚?

係囉,好同情啲師妹同家長,又愛莫能助。唉,師妹家長人心惶惶驚小朋友唔能夠直升,紛紛催谷,學校一直俾壓力,中學又曖昧,代入家長角色會好徬徨,如果我哋嗰屆係咁,個女同我都有得震無得瞓(小女口才欠佳,詞不達意,試過說話評估肥佬)

作者: JoeyJoey    時間: 17-6-19 20:38

fcatherinehk 發表於 17-6-19 17:58
回覆 JoeyJoey 的帖子

我女兒以前讀GH kg,一直跟升上去德小同學有緊密聯絡,我無需要說假消息,只是想告訴 ...

咁就真係唔知lu.....

作者: JoeyJoey    時間: 17-6-19 20:40

siden 發表於 17-6-19 19:53
GH, HY

都係一樣

Hy嚟緊18/19學年開始,大幅減少收番協小學生⋯

作者: gracelam    時間: 17-6-19 22:41     標題: 回覆樓主:

宜家有直屬中學嘅小學反而成為自己嘅絆腳石 完全係被動角色!! 好慘。

作者: suzuki12    時間: 17-6-20 00:05

gracelam 發表於 17-6-19 22:41
宜家有直屬中學嘅小學反而成為自己嘅絆腳石 完全係被動角色!! 好慘。
...

會不會只收B1 生? 估計B1佔5-60%,所以咪淨收小學部學生一半多d囉

作者: TwinWong    時間: 17-6-20 07:14

JoeyJoey 發表於 17-6-18 22:57
我女外校生考入,佢話好多同學由德小上,不過質素的而且確好參次,好叻嘅又有, ...

應該小德上唔太差 只係小朋友升中后家長放手
佢地心散引至下滑 現今仲係初中階段
到高中佢地就衝返上泥

作者: vvmon    時間: 17-6-20 07:29

回覆 Sophie0804 的帖子

級二真係唔收,唔係同你講笑,當中會唔會有其他問題大家都唔知,不過呢個係事實!之前我細女係德小讀,見德小上德中個比例一年比一年少,所以幫女轉去九龍城區學校
呢個消息係德小家長親口講
今年暫知德中收咗52%德小學生,放榜之後咩情況就唔知

作者: TwinWong    時間: 17-6-20 07:52

gracelam 發表於 17-6-19 22:41
...

我地直屬中嘅小學 最叻同較弱學生家長
就積極安排跳船 無問題喎

作者: TwinWong    時間: 17-6-20 08:03

siden 發表於 17-6-19 19:54
我都唔信。

一定誤傳,除非個小朋友操行好差。

係 如果有級二唔收 真係可能操行問題
有學業無品德 嘅叻學校都唔鐘意
情願揀校外乖中上學生

作者: gracelam    時間: 17-6-20 08:16

TwinWong 發表於 17-6-20 07:52

但一批前頭又冇咁叻,想跳船又跳唔到或估計唔到可唔可以跳,另一批邊緣人又好似等判刑。

因為一般小學,有晒自己成績排名,可以隨心去揀合適中學,邊緣人自己可以揀進取D定保守D。 有直屬中學真係有辣有唔辣。

作者: TwinWong    時間: 17-6-20 08:29

gracelam 發表於 17-6-20 08:16
但一批前頭又冇咁叻,想跳船又跳唔到或估計唔到可唔可以跳,另一批邊緣人又好似等判刑。

因為一般小學, ...

間間中學有咁多年收生經驗 知咩小學嘅學生係佢地target 依几年親出生率低 家長一定會幫好叻邊緣小朋友先選擇試跳 唔得再留乙一放直上保底

作者: little_yolky    時間: 17-6-20 09:37

IloveJJ 發表於 17-6-19 18:40
但佢係自己小學升上去喎,唔係街外人考喎,點會無標準?
英華,SPB都有講明點可以升。你女學校都講明B2就升 ...
我哋津校點同, 要跟正苦規矩做嘢, 你估佢想收我哋B2架。直資任你點玩都得, 佢想收你咪收你囉, 唔想收既, 好似樓上講, 級二都要你wait到最後一分鐘, 問你死未。
作者: mcl203    時間: 17-6-20 09:42

TwinWong 發表於 17-6-20 07:52

亦可能係跳船問題,GHS係非派位直資,直小生揀得中學部就要放棄跳船,係有別於津校有直屬小學 玩法 ~~~

作者: IloveJJ    時間: 17-6-20 09:45

作者: TwinWong    時間: 17-6-20 09:46

mcl203 發表於 17-6-20 09:42
亦可能係跳船問題,GHS係非派位直資,直小生揀得中學部就要放棄跳船,係有別於津校有直屬小學 玩法 ~~~
...

民生也一樣 要跳就要放棄
佢地係私小上津中 我fd 幫佢囡放棄咗個位

作者: mcl203    時間: 17-6-20 09:52

TwinWong 發表於 17-6-20 09:46

咪可能係咁,就算你係級1,但大大聲話去買船票,果边買唔到,呢边唔預位俾你,咁咪上唔番搭開條船囉,直屬既煩惱,非派位仲煩D ~~~

作者: little_yolky    時間: 17-6-20 09:53

IloveJJ 發表於 17-6-20 09:45
但係英華、SPB都會講明,例如:主科合格就收,或者級幾多名就收啦!
咁佢哋就真係好, 睇嚟GH真係將親生女同街外人一齊考, 不過叫有優先而已。直資校只收返50%以下, 真係少。最叻果批又走, 我朋友女女好top, 中學都走咗去DG。
作者: TwinWong    時間: 17-6-20 10:04

mcl203 發表於 17-6-20 09:52
咪可能係咁,就算你係級1,但大大聲話去買船票,果边買唔到,呢边唔預位俾你,咁咪上唔番搭開條船囉,直屬 ...

現今家長要知遊戲掂玩 要小心選擇
直資小有直中真係有辣有唔辣

作者: IloveJJ    時間: 17-6-20 10:44

作者: siden    時間: 17-6-20 14:21

vvmon 發表於 17-6-20 07:29
回覆 Sophie0804 的帖子

級二真係唔收,唔係同你講笑,當中會唔會有其他問題大家都唔知,不過呢個係事實! ...

1st round 收咗11x人

P6 共18x人

點止52%? 起碼6成

作者: siden    時間: 17-6-20 14:23

siden 發表於 17-6-20 14:21

P6 共18x人

不過睇這校作風,6成已經攞到盡。

估佢下屆1st round都係至多5、6成。

作者: little_yolky    時間: 17-6-20 15:00

siden 發表於 17-6-20 14:21

P6 共18x人
咁1st round都收返11X人又都OK喎。
作者: vvmon    時間: 17-6-20 15:43

回覆 siden 的帖子

52%,係今年p6家長告知,當然我唔會去做統計,收幾多亦和我無關了
作者: siden    時間: 17-6-20 16:21

little_yolky 發表於 17-6-20 15:00
咁1st round都收返11X人又都OK喎。

上年攪到怨聲載道,今年就俾個6成嘅數,叫做好好睇睇。

講真,個%再跌落去,佢小一就難收有質素既學生,家長揀APS/KTS/TSL/港同都唔會揀佢。

作者: siden    時間: 17-6-20 16:42

vvmon 發表於 17-6-20 15:43
回覆 siden 的帖子

52%,係今年p6家長告知,當然我唔會去做統計,收幾多亦和我無關了 ...

明白你只是照講你聽到的。或者係我聽的version錯也不一定。請別介意。

作者: vvmon    時間: 17-6-20 16:43

不過講真,德中收生標准真係只有佢地先知
作者: hkpapa852    時間: 17-6-20 16:49

TwinWong 發表於 17-6-20 09:46
民生中學係津中, 要跳船唔需要放棄直屬位, 只要乙1放就得

作者: TwinWong    時間: 17-6-20 17:00

hkpapa852 發表於 17-6-20 16:49
民生中學係津中, 要跳船唔需要放棄直屬位, 只要乙1放就得

我知呀 我fd 話小學要佢決定留定走

作者: siden    時間: 17-6-20 17:02

vvmon 發表於 17-6-20 16:43
不過講真,德中收生標准真係只有佢地先知

可惜協恩也行將會行這條路

作者: hkpapa852    時間: 17-6-20 17:03

TwinWong 發表於 17-6-20 17:00

可以講一套做一套, 最多豪埋個自行2俾佢, 乙1選番佢, 到時自行1收咗, 佢都吹人唔脹

不過如果唔係民小既A1組別學生, 用呢個方法係有風險, 因為可能唔係B1學生

作者: Ocean419    時間: 17-6-20 17:05

siden 發表於 17-6-20 16:21
上年攪到怨聲載道,今年就俾個6成嘅數,叫做好好睇睇。

講真,個%再跌落去,佢小一就難收有質素既學生, ...

今時今日揀徳小,真係要抱住冇得上中學的心態,想比之下你提到的4大直私有一定吸引力

作者: mcl203    時間: 17-6-20 17:07

TwinWong 發表於 17-6-20 17:00

會唔會你fd理解有偏差....學校當然可以叫你如何如何
但家長照放乙1佢係無你辦法 ~~~

作者: siden    時間: 17-6-20 17:13

mcl203 發表於 17-6-20 17:07

Agree

作者: TwinWong    時間: 17-6-20 17:25

hkpapa852 發表於 17-6-20 17:03
可以講一套做一套, 最多豪埋個自行2俾佢, 乙1選番佢, 到時自行1收咗, 佢都吹人唔脹

不過如果唔係民小既A1 ...

所以私小津中都煩 我地校依几年嘅家長話走就走
小學都唔會咁嘅方法留難家長 由佢地自主選擇都算係咁

作者: TwinWong    時間: 17-6-20 17:26

mcl203 發表於 17-6-20 17:07

唔會
有經驗 的 佢大女b1上民生中已畢業
佢啊妹成績还要比家姐好

作者: little_yolky    時間: 17-6-20 17:33

hkpapa852 發表於 17-6-20 17:03

不過如果唔係民小既A1 ...
但係, 無理由咁豪豪埋個自二位喎, 反正A1組別學生大抽奬實中硬, 咁反正都係試, 緊係試多間啦。
作者: cherrieshum    時間: 17-6-20 17:36

痴線!全級第二都不收?!我寧願轉去其他中學,德望有什麼特別巴閉?!

作者: little_yolky    時間: 17-6-20 17:38

TwinWong 發表於 17-6-20 17:25
所以私小津中都煩 我地校依几年嘅家長話走就走
小學都唔會咁嘅方法留難家長 由佢地自主選擇都算係咁
...
其實小學可以點留難? 係咪依家D家長太善良, 佢哋有無聽過有副校俾家長車摺櫈。

你個FD學校係邊個階段問佢的? 自行前? 如果學校問長問短, 我就一句:關你叉事。完結。

作者: little_yolky    時間: 17-6-20 17:40

cherrieshum 發表於 17-6-20 17:36
痴線!全級第二都不收?!
可能係太專讀書, 其他方面欠缺D, 所以咪要wait囉, 又或者, 只係其中一次呈分係級二, 唔係accumulate三次總分級二, 都會有偏差的。你知啦, 我都同人講我阿女考級1X, 考4X果次緊唔同人講啦, 係咪。
作者: mcl203    時間: 17-6-20 17:41

TwinWong 發表於 17-6-20 17:26

唔會

我估乍,其實係咪學校做緊統計,問家長會否肯定想升直中,從而收集資料,為咗用自行位收边D B2/B1學生

我估一般直中會放晒D B1生係統一佔用直屬位,目標B1生 或 怕目標B2生未能抽入直中,會用自行位保住佢地機會升直中。若家長話自己放棄升直中,咁中學部就係自行唔預佢。

作者: cherrieshum    時間: 17-6-20 17:46

little_yolky 發表於 17-6-20 17:40
可能係太專讀書, 其他方面欠缺D, 所以咪要wait囉, 又或者, 只係其中一次呈分係級二, 唔係accumulate三次總 ...

笑死!

作者: little_yolky    時間: 17-6-20 17:47

mcl203 發表於 17-6-20 17:41
我估乍,其實係咪學校做緊統計,問家長會否肯定想升直中,從而收集資料,為咗用自行位收边D B2/B1學生,我 ...
唔明喎。如果唔上直中, 自行二個位都唔揀佢啦, 揀得既一般都會乙一填埋。咁如果响自行收晒D目標B1/B2生, 咁咪即係留空更多位响大抽奬俾非目標既B2生? 因為如果佢自行唔收, 咁99個位, 理論上會收晒D填乙一既B1, 剩返既先收B2, 但如果佢哋自行已收部份目標學生, 咁大抽奬咪多咗位出嚟俾B2生抽, 咁非目標B2生機會咪大咗?
作者: mcl203    時間: 17-6-20 17:56

little_yolky 發表於 17-6-20 17:47
唔明喎。如果唔上直中, 自行二個位都唔揀佢啦, 揀得既一般都會乙一填埋。咁如果响自行收晒D目標B1/B2生, 咁 ...

目標B1生指...舉例...你填自1直中...自2他校...而直中又怕自2收左你...咪出招用自行收囉
目標B2生指...舉例....你係B2A生....直中怕你係統一抽輸...咪出招用自行收囉
統一 用黎收 B1生係最穩陣既做法...近乎升梗直中...又減少收到B2生機會
自行 亦可以睇住學生成績品行 去收...你係B2生而品行差...直中咪可以推你出公海睇運氣囉 ~~~

作者: TwinWong    時間: 17-6-20 17:56

mcl203 發表於 17-6-20 17:41
我估乍,其實係咪學校做緊統計,問家長會否肯定想升直中,從而收集資料,為咗用自行位收边D B2/B1學生

我 ...

咁我唔知

作者: little_yolky    時間: 17-6-20 18:06

mcl203 發表於 17-6-20 17:56
目標B1生指...舉例...你填自1直中...自2他校...而直中又怕自2收左你...咪出招用自行收囉
目標B2生指... ...
其實品行差既B1生唔知自行有無人收呢。
作者: TwinWong    時間: 17-6-20 18:10

little_yolky 發表於 17-6-20 17:38
其實小學可以點留難? 係咪依家D家長太善良, 佢哋有無聽過有副校俾家長車摺櫈。

你個FD學校係邊個 ...

我地都係舊派思想家長 比較守遊戲規則
唔會咁激烈去跟校講依d説話

作者: TwinWong    時間: 17-6-20 18:30

little_yolky 發表於 17-6-20 17:47
唔明喎。如果唔上直中, 自行二個位都唔揀佢啦, 揀得既一般都會乙一填埋。咁如果响自行收晒D目標B1/B2生, 咁 ...

我地小學依几年都有啊囡同學和師妹入到民生

作者: lionmimi    時間: 17-6-20 22:54

TwinWong 發表於 17-6-20 08:03

贊同

作者: little_yolky    時間: 17-6-21 09:05

TwinWong 發表於 17-6-20 18:10
我地都係舊派思想家長 比較守遊戲規則
唔會咁激烈去跟校講依d説話
學校守遊戲規則, 家長就守規則, 反之亦然。
作者: TwinWong    時間: 17-6-21 09:06

little_yolky 發表於 17-6-21 09:05
學校守遊戲規則, 家長就守規則, 反之亦然。

你學校不守遊戲規則?

作者: little_yolky    時間: 17-6-21 09:20

TwinWong 發表於 17-6-21 09:06
你學校不守遊戲規則?
我學校非常守規則, 所以我哋相敬如賓, 但好多JM反應學校處處施壓。如果學校不合理地向家長及小朋友施壓, 應該要向校方明確表明立場。
作者: TwinWong    時間: 17-6-21 09:24

little_yolky 發表於 17-6-21 09:20
我學校非常守規則, 所以我哋相敬如賓, 但好多JM反應學校處處施壓。如果學校不合理地向家長及小朋友施 ...

咁就好 见你之前講得咁激

作者: little_yolky    時間: 17-6-21 09:40

TwinWong 發表於 17-6-21 09:24
咁就好 见你之前講得咁激
最憎D學校資料又收收埋埋, 又要迫家長呢樣果樣了。升中風頭火勢, 家長已經好煩, 唔幫手仲要幫倒忙, 呢D學校真是要不得。
作者: TwinWong    時間: 17-6-21 09:45

little_yolky 發表於 17-6-21 09:40
最憎D學校資料又收收埋埋, 又要迫家長呢樣果樣了。升中風頭火勢, 家長已經好煩, 唔幫手仲要幫倒忙, 呢D學校 ...

我校校長好仁慈 升中開會只講怎樣都要為女著想
因應子女能力幫佢選擇適合中學 又唔會迫我地一定上直中

作者: siden    時間: 17-6-21 09:56

little_yolky 發表於 17-6-21 09:40
最憎D學校資料又收收埋埋, 又要迫家長呢樣果樣了。升中風頭火勢, 家長已經好煩, 唔幫手仲要幫倒忙, 呢D學校 ...

聖家好像不肯講排名

家長估估下

作者: TwinWong    時間: 17-6-21 12:12

siden 發表於 17-6-21 09:56
聖家好像不肯講排名

家長估估下

都會有講 range 嘅 同明言banding
叻嘅人有range去報自行 都走到外校
我只求两個女讀得開心 今次差咗咪下次努力
唔會要啊囡追住排名去讀書
但求佢地有開心愉快成長同渡過校園生活
我就滿足

作者: Happy_J    時間: 17-6-21 12:28

TwinWong 發表於 17-6-21 09:45
我校校長好仁慈 升中開會只講怎樣都要為女著想
因應子女能力幫佢選擇適合中學 又唔會迫我地一定上直中
...

我朋友囡囡之前讀KC HF, 都唔知排名,老師只係明言,書院不會收的,自行和大抽獎都應該不達標,叫佢囡囡不要選書院。
所以應該肯講range

作者: TwinWong    時間: 17-6-21 12:34

Happy_J 發表於 17-6-21 12:28
我朋友囡囡之前讀KC HF, 都唔知排名,老師只係明言,書院不會收的,自行和大抽獎都應該不達標,叫佢囡囡不 ...

一定肯講 大囡年代都肯講

作者: siden    時間: 17-6-21 12:55

TwinWong 發表於 17-6-21 12:12
我只求两個女讀得開心 今次差咗咪下 ...

有banding就ok

作者: whitepurin    時間: 17-6-21 13:19

TwinWong 發表於 17-6-21 12:12
我只求两個女讀得開心 今次差咗咪下 ...
題外話, 咁查實今時今日仲嘗試插入德小, 係咪唔係咁值得呢? 當然插唔插到都唔敢講, 但似乎德小上德中越來越難

作者: siden    時間: 17-6-21 14:13

whitepurin 發表於 17-6-21 13:19
題外話, 咁查實今時今日仲嘗試插入德小, 係咪唔係咁值得呢? 當然插唔插到都唔敢講, 但似乎德小上德中越來越 ...

德小本身是一間很好的小學。

如果交通不是問題,你值得從原校轉德小。因為你原校也只上40%上直中,you have nothing to lose, except the better KL3 school net。

作者: whitepurin    時間: 17-6-21 14:19

siden 發表於 17-6-21 14:13
德小本身是一間很好的小學。

如果交通不是問題,你值得從原校轉德小。因為你原校也只上40%上直中,you ha ...

機會率上來説確是,但唔知點解我較有信心原校可keep到中上... anyway, 都係試咗先算,其實我也沒有太大期望插得入

作者: gwenstephen    時間: 17-6-21 14:41

你見九龍塘聖家啲家長咁燥就知幾慘喇

作者: TwinWong    時間: 17-6-21 18:01

whitepurin 發表於 17-6-21 13:19
題外話, 咁查實今時今日仲嘗試插入德小, 係咪唔係咁值得呢? 當然插唔插到都唔敢講, 但似乎德小上德中越來越 ...

入到當然好 始終係家長嘅dream school
有唒天時地理 只係又未知小朋友能力同毅力

我囡表姐當年德小 免強升回德中 失敗會考
再送外國讀 我家姐叫我唔好唒錢
建議我揾有直中津小 有幸兩個女聽話
我要求低 樣樣達入學標準就算

作者: TwinWong    時間: 17-6-21 18:39

gwenstephen 發表於 17-6-21 14:41
你見九龍塘聖家啲家長咁燥就知幾慘喇

那邊都有家長覺得校長ok喎
仲話近期搞事d人居心何在
掂都好 學校門口始終有學生出入 地方
唔應該攪事

作者: fcatherinehk    時間: 17-6-23 15:36

暫時依家收咗8x人, 暑假應該會再收多少少
2xx人收8x人,比例太少
以前收80%,依家80人

作者: mcl203    時間: 17-6-23 16:12

fcatherinehk 發表於 17-6-23 15:36

咁果1XX學生點算,係到呆等公佈? 行左出街揾位,又是否等於放棄直升德中? ~~~

作者: karenlyk    時間: 17-6-23 16:19

fcatherinehk 發表於 17-6-23 15:36
咁餘下的學生要參加大抽獎嗎?
作者: waiwaibabe    時間: 17-6-23 18:19

50樓先講完收左11x人
何來而家又話8x人?

作者: siden    時間: 17-6-23 18:20

都話咗收咗11x人囉

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5